Joop

Het volk is zijn eigen vijand

  •    •  
05-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
45980719192_5bffa6d7df_k

© cc-foto: NigtFlighttoVenus

Grote kans dat delen van de ‘hesjes’ afhaken zodra de specifieke eisen van een ‘deelgroep’ worden ingewilligd
Het protest van de gele hesjes kan in aanvang de toets der redelijkheid gemakkelijk doorstaan. Onze huidige samenleving biedt tal van te billijke argumenten om krachtig in verzet te komen, zoals de steeds meer wringende ongelijkheid, de democratische oneffenheden, de toenemende achterstand, de macht van de financiële instellingen.
Of de protesten tot de gewenste beweging in de huidige in graniet uitgehouwen samenlevingsstructuren zal leiden, zodanig dat de bevolking eindelijk eens meer mag dan rommelen in democratische marges waarvan de grenzen lijken afgebakend door geld en macht, mag worden betwijfeld. De roep daarbij om een andere regering, een andere president, zoals in Frankrijk of een andere minister-president bij ons, is kinderlijk naïef. Welke regering er ook zit, deze zal zich steeds weer uit overtuiging dan wel noodgedwongen ten volle conformeren aan de bestaande globale structuren en de enorme machten die ons leven bepalen en daardoor toch vooral het belang van een kapitaalkrachtige elite dienen en bestaande privileges bestendigen.
Verkiezingen en democratische beginselen ten spijt; het neoliberale fundament voor vernieuwd feodalisme zal helaas niet met demonstraties en vreedzame protesten afgebroken kunnen worden als deze niet heel massaal en vasthoudend zijn. Die massaliteit zal in onze sterk geïndividualiseerde westerse samenleving, waarin solidariteit bijna een besmet woord is geworden en waarin hele groepen nog in de veronderstelling leven aan de willekeur te kunnen ontsnappen, niet snel plaatsvinden.
Naast die enorme tegenkracht die al die goedwillende wereldverbeteraars tegenover zich weten is een groot probleem het volk zelf. We zien het bij de gele hesjes in Frankrijk. Ontstaan vanuit actie tegen de verhoging van de brandstofaccijnzen hebben zich allerhande andere belangengroepen aangesloten, elk met hun eigen specifieke eisen en elk ook met een eigen benadering over de wijze van protesteren. Verschillen die zo ver gaan dat de gele hesjes nu tegenover elkaar lijken te staan.
Grote kans dat delen van de ‘hesjes’ afhaken zodra de specifieke eisen van een ‘deelgroep’ worden ingewilligd. De politieke leiders zullen niet schromen om deze kans op verdeel en heers te benutten. Vervolgens zijn er de figuren en groepen die het in oorsprong vreedzame en geweldloze protest op schandalige wijze misbruiken en daarmee niet alleen straat- en restaurant meubilair afbreken, maar vooral ook de vereiste sympathie voor de actie om tot een breed draagvlak te komen.
Het volk is zijn eigen vijand.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

Dausenberg
Dausenberg6 dec. 2018 - 10:35

Die gele hesjes hadden afgelopen zaterdag eens naar Brussel, waar een enorme groep mensen vreedzaam protesteerden tegen de stroperige manier waarop overheden het klimaatprobleem aanpakken. Wat zullen die demonstranten, meest jongeren, een hekel hebben aan die ouwe zakken die op de barricaden gaan omdat de dieselprijs een paar centen wordt verhoogd, terwijl de prijs van diesel en benzine natuurlijk zo snel mogelijk naar de 10 euro moet om nog een beetje van alle schade aan gezondheid en milieu te kunnen compenseren. Nee, die gele hesjes met hun "na ons de zondvloed" mentaliteit, ik kan er absoluut geen sympathie voor opbrengen.

msj_meijerink
msj_meijerink6 dec. 2018 - 9:30

Niks nieuw onder de zon. Zoveel inwoners is zoveel groeperingen 'Gele hesjes' in Frankrijk. De geïndividualiseerde maatschappij heeft dit veroorzaakt. De kleur van het hesje is het enige gemeenschappelijke in deze kwestie.

Oki Doki
Oki Doki6 dec. 2018 - 9:14

Ik denk dat een groot probleem van de hedendaagse wereldbewoner is dat men vindt dat men het geluk altijd buiten zichzelf lijkt te moeten gaan zoeken, bijvoorbeeld in vliegreizen, auto's en andere materialistische dingen maar ook in middelen zoals alcohol, sigaretten, drugs, maar ook medicijnen. Op de korte termijn heb je dan winst maar op de langere termijn houdt dit gewoon geen stand. Mensen zijn ook andere dingen nodig. Boeddhisten zijn mensen die juist al het geluk binnen zichzelf zoeken en juist helemaal niet buiten zichzelf, wat dat betreft zouden we iets meer een voorbeeld kunnen nemen aan de boeddhisten. Misschien dat we dan meer innerlijke vrede vinden en meer tevreden kunnen zijn met wie we zelf zijn zonder dat we daar economische groei voor nodig zijn om enigszins tevreden te kunnen zijn. De gevolgen van het leven in een wegwerpmaatschappij moet je ook niet onderschatten denk ik. Als we allemaal duurzame producten zouden hebben die hergebruikt konden worden, zoals bijvoorbeeld echte houten kasten die je zou kunnen schilderen in plaats van spaanplaatmeubelen, dan zouden we eindelijk eens iets overhouden en zouden we niet zo afhankelijk zijn van economische groei om in ons bestaan te kunnen voorzien.

4 Reacties
Bert Jansen2
Bert Jansen26 dec. 2018 - 11:17

[Boeddhisten zijn mensen die juist al het geluk binnen zichzelf zoeken en juist helemaal niet buiten zichzelf, wat dat betreft zouden we iets meer een voorbeeld kunnen nemen aan de boeddhisten. ] Inderdaad, als je ongelukkig wordt van een Islamitische minderheid dan roei je ze gewoon uit en dan ben je weer gelukkig. Gewoon zelf verantwoordelijk voor je eigen geluk, zo goed dat boedisme...

Oki Doki
Oki Doki6 dec. 2018 - 14:02

Bert Jansen Moet je per se een boeddhist worden als je op zoek bent naar innerlijke vrede? Je kunt wel een voorbeeld aan boeddhisten nemen als het gaat om het vinden van geluk in jezelf in plaats van elders of in materiaal of middelen, maar het is niet goed om boeddhist te worden en andersdenkenden te vermoorden, dat zou toch voor zich moeten spreken zou je toch zeggen? Het lijkt me ook niet goed om al het geluk alleen maar in jezelf te gaan zoeken maar al die onvrede terwijl we heel veel geld hebben dat werkt toch ook niet echt? Ik vond het in ieder geval heel interessant om te lezen dat boeddhisten alles in zichzelf zoeken in plaats van overal behalve in zichzelf zoals westerlingen dat bijvoorbeeld doen want dat lijkt me het uiterste andere uiterste, wat ook niet echt goed is.

Bert Jansen2
Bert Jansen26 dec. 2018 - 14:51

[Moet je per se een boeddhist worden als je op zoek bent naar innerlijke vrede? ] Integendeel, je moet afstand nemen van religie wil je dat lukken. Maar je had dan ook niet mijn bijdrage gelezen/begrepen.

Oki Doki
Oki Doki6 dec. 2018 - 15:40

Bert Jansen Het is bij wijze van spreken eigenlijk. Het zou niet zo mooi zijn als heel Nederland boeddhistische monnik zou worden.

Hans Idem
Hans Idem6 dec. 2018 - 9:10

Rare titel. De vijand(en) van het volk zijn m.i. de multinationals en hun slippen dragers: de al of niet gekozen regeringen. Er zijn wel heel veel mensen die vatbaar zijn voor manipulatie. Het aloude verdeel en heers. Manipulatie, volksmennerij, is verfijnd tot een wetenschap op zich.

OlavM
OlavM6 dec. 2018 - 0:36

In de algemene teneur van het artikel kan ik me wel vinden, maar de conclusie is te pessimistisch, ja zelfs defaitistisch. De conclusie is ongeveer: strijd voeren voor verandering heeft geen enkele zin en is tot mislukken gedoemd. Maar strijd voeren voor verandering is een noodzakelijke voorwaarde om überhaupt ooit iets te verbeteren in de maatschappelijke omstandigheden. Een andere keus is er eigenlijk niet, als je je niet neer wil leggen bij de status quo.

Zapata
Zapata5 dec. 2018 - 22:33

In ieder geval meneer Witte. Wat betreft de brandstof acccijnzen heeft onze kleine Napoleon Macron bakzeil moeten halen. Macron die Europa wou veroveren moet capituleren voor wat gele hesjes. Hollande was de president van de rijken. Macron van de superrijken. Zou de kleine Napoleon ook gecapituleert hebben als de Fransen vreedzaam met wat bordjes op een hen door de "elite aangewezen plek waren gaan staan? Dar denk ik niet. Het "volk" heeft dus nu wel haar ergste vijand tijdelijk een stap terug laten doen. Tijdelijk natuurlijk want petit Napoleon zal wel andere manieren vinden om ze een poot uit te draaien. Maar weet ook dat hij heel voorzichtig zal moeten zijn. Hij beseft ook wel dat een terugkeer naar het ancient regime een pijnlijk gevoel in de nek kan geven.

2 Reacties
H.Witte
H.Witte6 dec. 2018 - 9:36

En.....is er iets aan de verderfelijke structuur veranderd? Wordt nou de afstand tussen arm en rijk kleiner. Verdwijnt de armoede? Het volk wordt weer eventjes in slaap gebracht.

Drijfzandkameel
Drijfzandkameel6 dec. 2018 - 10:27

Macron had gewoon voet bij stuk moeten houden! Benzine en diesel gewoon naar Euro 2,95 per liter en dit over geheel Europa uitrollen. Zijn we ook direkt van de meeste files af en is beter voor het milieu. Mensen die op fietsafstand van het werk/sportschool/etc. wonen gaan maar gewoon per fiets en het is ook nog gezond ook.

JeffreyKatoen
JeffreyKatoen5 dec. 2018 - 21:25

Een beter teken dat we het best wel goed hebben kan Henk Witte niet geven. Nu zijn er eindelijk demonstraties maar deugen de deelnemers niet.

Paul250371
Paul2503715 dec. 2018 - 20:39

https://www.krapuul.nl/blog/2731158/volgende-halte-omverwerping-van-het-systeem-giletsjaunes/ Spring in het diepe zolang het systeem maar verandert is de strekking van deze link. Anders zijn het andere poppetjes. Ik vind het machtig maar ben niet zeker.

1 Reactie
OlavM
OlavM6 dec. 2018 - 0:27

@ Paul250371: Eén ding is zeker: Frankrijk trilt op haar grondvesten. Al vaker in de geschiedenis zijn revoluties in Frankrijk begonnen. De uitkomst is voorlopig ongewis.

Rode druppel
Rode druppel5 dec. 2018 - 19:35

Ik steun de gele hesjes, maar wel zonder geweld te gebruiken. Bestaanszekerheid, daar draait het om in Frankrijk, Belgie maar ook in Nederland. Ik ga nu even terug in de tijd. Waar zijn al die miljarden aan bezuinigingen en lasten verzwaringen gebleven ? De staatsschuld is de afgelopen 30 jaar opgelopen. Daarom wordt er het BBP mee bij genomen ( wordt het meer aanvaardbaar ). Waar is dat geld ? Kijk eens naar het financiele systeem. Hoe werkt dat. Hoe werkt het na de dereguleringen ? Hebben die dereguleringen het proces niet versneld ? Het is een piramidespel, waar het geld naar boven wil ( op de grootste hoop ). Eerst de lagere klasse, dan de midden klasse, dan de hogere klasse, daarna de miljonairs. Totdat slechts enkelen alles bezitten.

3 Reacties
Paul250371
Paul2503715 dec. 2018 - 20:47

Interessante vragen. Inderdaad, waar is de poen? Ik steun de gele hesjes, maar wel zonder geweld te gebruiken. Mag je je wel verdedigen tegen het keiharde geweld die de staat altijd uitoefent als jij jouw bovenstaande vragen beantwoord wilt hebben, volgens jou?

Rode druppel
Rode druppel6 dec. 2018 - 8:19

Paul250371 Ik vrees dat het niet geweldloos zal gaan. Denk dat de bezitters bovenaan de piramide niet zonder slag of stoot er afstand van zullen nemen.

Rode druppel
Rode druppel6 dec. 2018 - 9:32

Een voorbeeldje. Na de crisis in 2008 zat er ong. 700 miljard in onze pensioenfondsen. Nu, amper 10 jaar later zit er bijna het dubbele in. Iedereen tevreden. Maar dat het systeem zo ook de andere kant op werkt, is onaanvaardbaar. We hebben tonnen boter op ons hoofd, wat dat betreft.

EricDonkaew
EricDonkaew5 dec. 2018 - 18:42

De auteur draait wel een beetje om de hete brij heen. Onder de gelehesjesdragers bevinden zich zowel aanhangers van de linkse Mélenchon als van de populistische (Marine) Le Pen. Dan kan uiteindelijk best gaan wringen inderdaad.

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew5 dec. 2018 - 18:54

Dan = dat.

Meta Foor6
Meta Foor65 dec. 2018 - 18:38

- Henk, het is idealisme te geloven dat als het hesjes doel bereikt is dat dan het normale leven weer opgepikt wordt. De demonstraties laten zien dat er onvrede heerst ; de demonstranten zijn veelal niet de beroepsschreeuwers maar werkelijk gedupeerden. Momenteel zijn het nog de ''neutrale'' onderwerpen die onderdeel zijn van de spandoeken; het zal zich echter steeds meertoespitsen op de handvol ernstige problemen waar west Europa onder zwicht en bezwijkt. Schandelijk dat zij de taak van de 2e Kamer aan het overnemen zijn.

2 Reacties
Martin108
Martin1085 dec. 2018 - 19:57

Eigenlijk is die hele tweede kamer maar een raar instituut aangezien de regering daar vrijwel altijd een meerderheid heeft en dus haar zin kan doorzetten. Die meerderheid is zo belangrijk dat de VVD zelfs schuinmarcheerders als Van Haga niet eruit schoppen uit angst die meerderheid te verliezen. Zolang partijen zelf bepalen wie er op de lijst mag staan zal er weinig echte controle zijn want als je tegen de partijlijn in stemt dan zal je politieke carrière van korte duur zijn. Wat dat betreft is een districtenstelsel zoals in het VK of de VS nog niet zo gek.

Paul250371
Paul2503715 dec. 2018 - 20:50

Goede samenvatting. Schandelijk inderdaad maar niet alleen de tweede kamer maar het hele regeringsapparaat is hier schuldig aan. Schandelijk en dus een logisch gevolg. Zoals je terecht beschrijft, de problemen worden te groot voor de arme stumper.

EricDonkaew
EricDonkaew5 dec. 2018 - 18:32

te billijke = te billijken. Ik zeg dit even, anders kan er zelfs betekenisverwarring ontstaan.

Zapata
Zapata5 dec. 2018 - 18:27

Het moratorium op de brandstofprijzen is er pas gekomen na de escalatie. En dat is slechts een moratorium, (uitstel van zes maanden) dus een handje met pinda's. Vreedzame protesten leiden slechts tot inlegvelletjes. Dat heeft geen enkele zin meer. Politici kunnen retorisch overal een draai aan geven. Het lijkt er wel heel sterk op dat slechts na escalatie er wel een beetje wordt geluisterd. Dat gezegd hebbende. Ik heb helemaal niets met geweld en revoluties. Wel met de balans in iedere samenleving. Omdat ik er van overtuigd ben dat als we allemaal een beetje inschikken er voor iedereen een goed leefbaar leven kan zijn. Die balans zijn we kwijtgeraakt. Het zijn de markt en de grote corporaties die het beleid bepaalden de afgelopen 40 jaar. De mens en de maatschappij als exploitatie middel. Dat systeem loopt op zijn einde. Dus nu moeten we naar een systeem waar die balans er wel weer is. Dat geheel tegen het zere been van de "sociaal""democraten" die zo vol overtuiging de afgelopen 40 jaar gekozen hebben voor de markt en de grote corporaties. Want immers TINA. U kent ze wel, de derde weg adepten. Die willen weer terug naar de 19de eeuw. Dat schijnt progressief te zijn. Tsja, en dan krijg je gele hesjes. En dan krijg je geweld en niet meer te controleren mensen. Die dan direct worden neergezet als extreem. links of rechts wat de uitgebluste derde weg "elite" er maar van kan maken. Er valt niet meer te praten met het huidige laatkapitalisme. Dat beseffen heel veel mensen. Maar die mensen wachten op een hand en een leidraad van anderen die een alternatief kunnen bieden. Zolang die leidraad er niet is zijn ze stuurloos en krijg je geweld. Weet ik dan een oplossing? Welnee, dat is voor mij ook veel te complex. Daar ben ik ook veel te druk voor. Wel heb ik wat ideeen over hoe het zou moeten. Geef mensen bestaanszekerheid terug, Geen flexcontracten meer. Laat de lonen meestijgen met de de ontwikkeling van het BBP Wentel de lasten van de energie transitie niet af op de middenklasse en de laagstbetaalden. Kortom, zoek de balans. Nu weet ik ook wel dat het in Nederland heel lang kan duren voordat mensen wakker gaan worden maar met een stijging van alleen al de energiekosten van 300 Euro per jaar ga ik u op een briefje geven dat het nog maximaal vijf jaar gaat duren voordat ook hier de ellende gaat losbreken. Dan zal blijken hoe sterk de democratie in Nederland is. De broekriem aanhalen gaat maar zover tot dat de weke ruggengraat van de Nederlander bereikt is. Ik hoop dat ik dan al elders ben. Het Nederlandse volk is sowieso al niet te pruimen, laat staan als ze collectief a las barricadas gaan.

1 Reactie
Martin108
Martin1085 dec. 2018 - 19:49

"Geef mensen bestaanszekerheid terug, Geen flexcontracten meer." Dit is denk ik wel het belangrijkste punt van deze tijd. Mensen moeten weten waar ze aan toe zijn, of ze de huur elke maand kunnen betalen. En een 40 urige werkweek moet gewoon genoeg zijn om van te leven. De Amerikaans hel van meerdere banen om überhaupt rond te komen moeten we echt niet willen.

Martinel
Martinel5 dec. 2018 - 16:58

Dit was mijn reactie onder de Gele Hesjes van Han van der Horst. Idd, alles wat wordt geclaimd en in links of rechts wordt ingedeeld zal gedoemd zijn, terwijl de maatschappelijke onrust enorm is.

Xanadu
Xanadu5 dec. 2018 - 16:58

Het volk bestaat niet. "Wir sind das Volk", dat was alleen maar even, al heel snel verdampte die gedachte.

Martinel
Martinel5 dec. 2018 - 16:56

Wat voor een land is dit geworden. Die gele hesjes in Frankrijk hebben niets te maken met rechts of links. Maar alles met antisociaal beleid door de regering Macron, dat mannetje, dat net als Rutte voornemens is alle rechten aan Multinationals te faciliteren en de burgers met de lasten te verzwaren. Precies wat hier al jaren gaande is en waar mensen genoeg van hebben. Alles wordt in sneltrein vaart afgebroken. Wetten worden nauwelijks meer getoetst (zie de sleepwet het non product van Ollengren), zie het niveau van Tweede Kamerleden, die als stemvee van hun partij worden verondersteld mee te stemmen met het coalitieakkoord, wat te pas en te onpas in debatten wordt aangevoerd. Een hoofdelijke stemming? De uitslag staat al vast. En mocht iemand binnen de partij een andere mening hebben dan word je uitgemaakt als dissident en af geserveerd. De zorg, het OV, het onderwijs, woningbeleid, energie, post, nou ik weet het eigenlijk niet meer, maar alles wat ooit publiek was is naar de verdoemenis. En wordt steeds duurder en duurst. Als je mee wil helpen aan het milieu en je koopt een fles navulzeep in plastic waar je niet aan mee wil doen, dan denk je aan gewone zeep die weer vol zit met palmolie, zelfde met margarine. Er is werkelijk geen alternatief. Rechts of links, het interesseert me niet, want ook hier wordt weer die scheidslijn aangebracht. Het gaat om het asociale beleid. Zoals overal wordt de tweedeling door groepen tegenover elkaar te zetten door de media steeds opnieuw als argument gebruikt om het volk slaafs te houden. Bijna 9 jaar Rutte werpt zijn vruchten af. Wat al eerder begon met de privatiseringen her en der is nu op elk gebied afgewenteld op de bevolking. Alle denkbare kosten die bedrijven maken worden geïnd via slinkse wijze op de burger. Klanten worden uitgebuit. Nergens kan je meer met klachten terecht. Ofwel je krijgt een of andere robot aan de lijn, ofwel je bent niet goed wijs en wordt doorverwezen, waarna het zelfde riedeltje klinkt. Iedere dag weer een nieuw fenomeen. Je leest niet anders meer. Fraude daar, fraude hier. Geen toezicht, onbekwame, ontmantelde handhavers. Vrijwilligers die steeds meer taken moeten overnemen en niet worden betaald. Want goedkoper, goedkoopst. Participeren moet je! Gezond eten moet je! (maar we maken het wel ff lekker duurder). Woningen naar de markt. Kopen zul je…..zoals ons Rutte ooit zei. Auto’s kopen om de economie te laten rollen. Groei, groei, groei en alles wat groeit en bloeit moet worden geëlimineerd. Nee Rutte en co heeft ons mensen geen goed gedaan. En het wordt erger, ergerst. (sorry). Het lijstje met al die geluk cijfers en beste land dit en dat en nog meer van die waanideeën Beantwoorden Martinel 5 december 2018 at 16:43 helaas werd mijn reactie al geplaatst zonder dat die af was, komt door mijzelf. Nog even… Ik ben dus voor de gele hesjes, hun standpunten, in Frankrijk iig hebben nauwelijks iets te maken met rechts of links, maar alles met asociaal beleid. Dat rijken rijker maakt en de burger slaafs moet volgen en niet moet zeiken. Anders (en dit is uiteraard een ander onderwerp, maar verwant met deze demonstratie) worden jouw data uitgewisseld met buitenlandse diensten zonder toezicht. Het volk moet slaafs deze afbraakpolitici volgen. De Tweede Kamer is een farce geworden. Zag tijdens het debat Klaver continu gapen om maar een voorbeeld te geven. Voor de goede orde ik ben linkser dan links en heb geen enkele affiniteit met weer in Nederland afdoen van de beweegredenen van de gele hesjes in links of rechts. Dit is een maatschappelijk probleem. Een probleem dat vele mensen aangaat.