Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Hoe lang nog?

Boris Johnson verder in het nauw: kabinet loopt leeg, ministers vragen premier af te treden
Joop

Het virus van de alt-right

  •  
20-06-2019
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
208 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2019-06-20 om 17.31.43

© Screenshot: Honk Honk

Het is gevaarlijk dat een van de grootste politieke partijen van ons land dit soort retoriek omarmt
We moeten ons bewuster worden van memes als verspreiders van extreemrechts gedachtegoed. De berichtgeving rondom de jongerendag van Forum voor Democratie maakt dit duidelijk. In de media werd wederom terecht schande gesproken over de fascistische retoriek van de speeches. Zo constateerde Han van der Horst op deze site dat de dingen die er werden gezegd het beste te omschrijven zijn als hipsterfascisme. Voor een van die dingen die werd gezegd was echter te weinig aandacht in de media: de verwijzing van Frederik Jansen, de voorzitter van de jongerenafdeling van Forum voor Democratie, naar een alt-right meme. In zijn speech zei hij dat we in een clown world leven. Zelfs de Volkskrant , die nog met het scherpste commentaar kwam, merkte alleen terloops op dat clown world ‘een omstreden term is uit de alt-right scene die politieke correctheid bespot’. Waarom deze meme omstreden is bleef zo onbesproken. Deze verwijzing naar het extreem-rechtse alt-right gedachtegoed gaat, zeker als er zo weinig aandacht voor is, al snel voorbij aan de onwetende toehoorder. Dit moet veranderen.
Wat is de clown world meme? Know Your Meme , de internetdatabase voor memes, beschrijft clown world als racistisch en antisemitisch. Die karakterisering krijgt deze meme – memes zijn grappig bedoelde afbeeldingen, uitspraken en video’s – niet ten onrechte. De clown world meme wordt door aanhangers van extreemrechts gebruikt om aan te geven dat we in een absurde linkse wereld leven. Alleen wereldvreemde linkse mensen zouden een dergelijke wereld als die waarin wij leven kunnen creëren. De verspreiders van de memes denken wel beter te weten hoe de realiteit zou werken, ze zien in hoe clownesk links de wereld is.
Voorbeelden van de zogenaamd linkse absurditeiten die de gebruikers van de clown world meme aan de kaak willen stellen zijn: mensen die van geslacht willen veranderen terwijl dit tegen de menselijke natuur in zou gaan, het toestaan van immigratie terwijl dit ten koste zou gaan van een superieure witte beschaving en de toegenomen politieke correctheid die hun vrijheid van meningsuiting (een eufemisme voor de vrijheid om haat te zaaien) inperkt. Dergelijk gebruik van deze steeds populairder wordende meme zien we terug in de reacties op de video honk honk , een viraal gaande video (op het moment van schrijven is deze video bijna 2 miljoen keer bekeken op YouTube) waarbij de clown world meme, zoals wel vaker, wordt verbeeld door haatsymbool Pepe the Frog in clownspak. Ik zag bij die video onder andere de volgende reacties:
Reactie 1: ‘Yiddle me this Goyman, what advocates for no barriers but has many walls.’ Dit is een verwijzing naar Joden die in Israël muren bouwen, maar ondertussen het grote meesterbrein zouden zijn achter de afschaffing van grenzen en massa immigratie voor de westerse wereld. Een duidelijke verwijzing naar de complottheorie dat joden de westerse beschaving omver willen werpen.
Reactie 2: ‘A humble hallmerchant.’ Hiermee verwijst de plaatser naar een andere alt-right meme: de happy merchant. Dit is een cartoon van de stereotype geniepige Jood, zoals nazi’s die hun propaganda weergeven. Het is dus, wederom, een verwijzing naar een symbool voor de complottheorie dat sluwe joden de westerse beschaving om zeep zouden brengen.
Reactie 3: ‘This vid needs six million honks.’ Een verwijzing naar de holocaust waarin naar schatting 6 miljoen joden zijn omgebracht. De gebruiker insinueert hiermee dat hij dat een goede zaak vindt. Honk, dat ook in de titel van de video wordt genoemd, is het geluid dat een clownstoeter maakt. De gebruiker geeft hiermee aan dat een wereld met joden absurd is.
Reactie 4: ‘Pitbulls are more aggressive and dangerous because of scope economics anyone who says otherwise is breedist.’ In deze reactie worden mensen met een donkere huidskleur stilzwijgend vergeleken met pitbulls. Net als die honden zouden het agressieve beesten zijn zonder vrije wil. Linkse mensen die beweren dat agressiviteit en criminaliteit worden veroorzaakt door sociaal-economische omstandigheden zijn volgens de plaatser linkse clowns die iedereen maar racist – bredist – noemen. Hier zien we dus een duidelijke verwijzing naar racistische pseudowetenschappelijke rassenleer.
Toegegeven, tussen de mensen die in aanraking komen met de meme zitten vast een hoop mensen die onwetend zijn van deze achtergrond. We moeten voorkomen dat zulke onwetenden per ongeluk nazistische symbolen verspreiden door meer bewustwording te creëren over de politieke achtergrond van memes.
‘Trollen’ Regelmatig wordt het gebruik van controversiële memes als clown world verdedigd onder het mom van ‘trollen’. Met ‘trollen’ doelen de gebruikers op het maken van een provocerende grap. Deze verdediging houdt geen stand omdat ‘trollen’ vaak een eufemisme is voor plezier beleven aan racisme en antisemitisme. Sterker nog, door memes als de clown world af te doen als provocerende grap, wordt de meme snel en met plezier verspreid door mensen die willen provoceren waardoor langzaamaan meer mensen ingewijd worden in de alt-right ideologie. Stelt u zich eens voor dat mensen plezier beleven aan hakenkruisen en deze verspreiden. Dan spreken we die persoon daarop aan. Memes als de clown world zijn evengoed symbolen die door nazi’s gebruikt worden om hun ideologie te promoten. Voor gebruikers van memes als de clown world hoort dan ook te gelden dat we ze erop aanspreken. Alleen door bewust te worden van de duistere, trollen zouden zelf zeggen ‘ edgy ’, kant van memes kunnen we ze herkennen voor wat ze zijn en hun gebruikers erop aan te spreken. Hierbij moeten we overigens niet alleen op onze hoede zijn voor extreemrechts. Ook extreemlinks gebruikt memes als strategie om hun ideologie te verspreiden. Zij zijn echter duidelijk minder fanatiek dan de alt-right.
Zeker als iemand met politieke verantwoordelijkheid controversiële memes als de clown world verspreidt, dienen we hem of haar daarop aan te spreken. Bij dezen spreek ik Frederik Jansen aan op zijn gebruik van een alt-right meme. Als iemand van zijn generatie, met zijn kennis van online alt-right gebruiken, moet hij weten waar de clown world meme voor staat. Hij is geen onwetende gebruiker, maar iemand die willens en wetens verwijst naar de alt-right. Frederik, ik vraag het je dan ook zonder het onder stoelen of banken te steken: ben je aanhanger van het complot dat joden pogen de westerse beschaving omver te werpen? Geloof je in pseudowetenschappelijke rassentheorieën? Heb je sympathie voor nazisme of denk je dat het grappig is om er naar te verwijzen? Jansens gebruik van de clown world meme insinueert dat hij minimaal een van deze vragen met ja beantwoordt.
Duidelijk is in ieder geval dat het gevaarlijk is dat een van de grootste politieke partijen van ons land dit soort retoriek omarmt. Dit is waar meer mensen zich bewust van moeten zijn. Alleen door de gebruikers van alt-right memes te confronteren met hun ‘grappen’ kunnen we dit bewustzijn voor extreemrechts gedachtegoed creëren. Op deze manier zorgen we ervoor dat het extreemrechts gedachtegoed zich niet als een virus verspreidt.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart22 jun. 2019 - 9:34

Mooi dat er mensen zijn die die emotionele wrakken, die gemankeerde peinzers en die morose identiteitsgekkies op de rechterflank in de gaten houden. De duisternis, de duisternis. Broeierig en zompig tegelijkertijd. De bedompte waanzin die daar heerst. Wodan en donnerwetter. Het is alsof je in een verhaal van Thomas Bernhard bent binnen gewandeld.

Paul250371
Paul25037121 jun. 2019 - 21:42

Bij dezen spreek ik Frederik Jansen aan op zijn gebruik van een alt-right meme. Als iemand van zijn generatie, met zijn kennis van online alt-right gebruiken, moet hij weten waar de clown world meme voor staat. Onze rechtse extreme intellectueel die volgens eigen zeggen nog rechtser is dan Hitler, Thierry B, die gooide een fake nazifilmpje door op twitter om vluchtelingen / moslims als verkrachters weg te zetten en en passant de schuld bij Rutte, Klaver etc neer te leggen met het bijschrift, "Er hat es gewusst" Toen de intellectuele haatzaaier daarmee werd geconfronteerd had hij geen idee er hat es nicht gewusst, volgens eigen zeggen dat het verband hield met W02 Scenario 1: (deze is niet uit te sluiten) ze zijn naïef, ontstellend verward en heel dom. Scenario 2: ze zijn naïef, ontstellend verward en heel dom. Maar doen wel heel erg hun best om fascisme weer door te drukken. FVD is een destructieve ziekte voor de samenleving. Want het woord "samen" in samenleving heeft bij dit geteisem,voorwaarden. Forum Voor Disease is in mijn ogen een betere benaming.

Jansen7
Jansen721 jun. 2019 - 14:55

Het klinkt vooral overtuigend voor de mensen die het willen geloven. Hoeveel mensen op Joop zouden willen dat een Nederlandse rechter mensen veroordeelt op basis van quilt by association? Zorgvuldigheid en bewijsvoering: zaken waar academici altijd mee op de proppen komen bij terrorisme, zedenmisdrijven en moord, maar bij racisme wat minder. Bij racisme hoor ik bijvoorbeeld nooit dat 'strenger straffen niet helpt' bijvoorbeeld. Terug naar het onderwerp: Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die het graag nog zouden willen ook: maar een amateuristische check of iets juridisch wel houdbaar is, is als je het omdraait voor jezelf. Willen we dan ook de tijden terug van communisten-jager McCarthy die ook een hele mooie bewijsvoering had om mensen die sympathiseerden met het communisme te identificeren en om ze te exposen als een gevaar voor de democratie?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin21 jun. 2019 - 14:47

Wat betreft Baudet en z’n boreaaltjes, ledigheid is des duivels oorkussen, met afkijken, kopiëren en shoppen in successtory’s om te voorzien in een narcistoïde behoefte leiding te geven aan een groep mensen die in zijn grootsheid geloven, zoniet dan kan je wieberen. Welke richting hij daarvoor moest kiezen had Pim F. hem al gewezen, heeft de bijbehorende ideologie bijeen gesprokkeld en daar past alt-right naadloos in, je moet met de tijd meegaan ook al is dat 1850. Dat er een potentie voor alt-right internationale ook hier is lijkt me duidelijk, hoe groot die beweging en groei mogelijkheden zijn weet ik niet, of Baudet daar iets van gaat maken betwijfel ik, de voortekenen zijn niet best dat neemt niet weg dat de indoctrinatie van de Baudetjugend b.v. een kiem kan leggen voor toekomstige problemen, vooralsnog zie ik het cordon als het meest effectieve wapen.

RobH2
RobH221 jun. 2019 - 5:51

Heel goed betoog. Laat iedereen weten wat er achter de boodschap van het FvD zit. Hopelijk ontwaken de slaafse volgers.

Eric Minnens
Eric Minnens21 jun. 2019 - 2:21

"Bij dezen spreek ik Frederik Jansen aan op zijn gebruik van een alt-right meme." Huh? Een anti-climax op een overigens interessant betoog. Dan kun je net zo goed de SP aanspreken op het gebruik van een rode tomaat... ????

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout20 jun. 2019 - 22:03

Achter de frenetische euforie onder de paniekzaaiers van het platpopulisme schuilt het paternalisme van de perfide potentaat. Met als sneue boodschap om als volk op pad te moeten voor de restauratie van miswrochte waarden als kleingoed voor bekrompen burgerlijke meuten. Het is het rechts rapaille van de smalle prairie. Het zijn de sneue paladijnen van dociel discipelschap, bukkend voor een morbide Meester.

Ecclesia
Ecclesia20 jun. 2019 - 18:58

Het alt-right circus is niet voor niets vooral online te vinden, er zijn immers maar weinig mensen die op de hoek van de straat die hatespeech oreren. Dit is overigens nog een reden waarom uiteindelijk anonimiteit online geheel zal verdwijnen. Het zijn vooral jongere mannen (enkele vrouwen) die zijn opgegroeid met het internet en geen wereld zonder internet meer kennen. Vaak gamers, zien de wereld (en met name politiek) als een soort spel. Lekker winnen van de 'andere kant' (the leftists). Het is een spelletje voor ze, meer niet. Dit kun je heel makkelijk zien aan het taalgebruik in de comment sections van dergelijke riolen. Nee nog erger, niet alleen in de comment sections, maar zelfs de artikelen zelf. Ga naar Breitbart, Infowars, of in NL: De Dagelijkse Standaard. De artikelen zijn doorspekt met subjectieve termen, bijvoeglijke naamwoorden die niets toevoegen. De hondenfluitjes hoor je om de drie regels (nou ja, als je er vatbaar voor bent natuurlijk...). Meer on topic van dit artikel: die jochies (want dat zijn het) hebben het óf niet door dat ze erg destructief bezig zijn (voor zowel zichzelf als de wereld) door de wereld te reduceren naar een computer spelletje waar je de andere kant moet verslaan 'om ze maar te verslaan' (en dus lachen als Trump iets roept), óf het zijn echt verloren zielen die het (neo)nazisme aanhangen. Ik hoop nog steeds op het eerste en dat als ze volwassen worden (lees: een baantje vinden, een leuke vriendin krijgen, de stad in gaan, buiten hun 'blank' dorp komen te wonen) wat meer empathie leren kennen.

4 Reacties
Satya
Satya20 jun. 2019 - 20:33

Waar je een fout maakt is dat je denkt dat op DDS jochies reageren. De meeste zijn ouderen. Dan heb ik het over 50 tot ver in de 80.

Ecclesia
Ecclesia20 jun. 2019 - 21:07

Wellicht Satya, dat is de anonimiteit van het internet uiteraard dat zoiets verhult. Wel kun je vaak uit de taal (met name het gebruik van memes) opmaken of het jongeren zijn of niet. Blijft triest dat de term meme van origine een wetenschappelijke betekenis heeft, namelijk het cultureel doorgeven van informatie van generatie op generatie, en dat deze betekenis allang is ondergesneeuwd door de nieuwe 'betekenis'.

Satya
Satya21 jun. 2019 - 10:08

Dat over de oorsprong van de meme wist ik niet, leuke informatie. Ik heb een poosje op dds gereageerd en ben op die manier achter de leeftijd van een aantal reageerders gekomen. Ik ben er niet meer welkom, groot conflict met de hoofdredacteur over oproepen tot geweld en dat nikker toch echt racistisch bedoeld is. Ik denk dat op Twitter die groep waar jij naar verwijst erg sterk aanwezig is.

Ecclesia
Ecclesia21 jun. 2019 - 10:12

Niet alleen twitter, maar ook dingen als reddit en 4chan (en nog erger: 8chan). Allemaal het afvoerputje van het internet. Maar daarom helaas wel een groeiende bubbel aangezien al het gespuis bij elkaar komt.

Satya
Satya20 jun. 2019 - 18:19

'Frederik, ik vraag het je dan ook zonder het onder stoelen of banken te steken: ben je aanhanger van het complot dat joden pogen de westerse beschaving omver te werpen? Geloof je in pseudowetenschappelijke rassentheorieën? Heb je sympathie voor nazisme of denk je dat het grappig is om er naar te verwijzen? Jansens gebruik van de clown world meme insinueert dat hij minimaal een van deze vragen met ja beantwoordt.' Wat denk je dat baudet op fenixx deed? Natuurlijk hangt fvd bestuur dit alt right zooitje aan. Het is een optelsom van vele associaties.

ThomasWagenaar
ThomasWagenaar20 jun. 2019 - 16:02

Gelukkig zijn de meeste types die hier achteraan lopen na hun studie wel genezen van memerij als scherm op de wereld. Ik heb leerlingen die op Thierry hebben gestemd bij de afgelopen verkiezingen, en na wat objectieve gesprekken waren ze nog niet van voorkeur veranderd maar werd al snel duidelijk dat ook zij heus wel snappen dat nazisme fout is; zij stemden voorwaar op Forum vanwege de standpunten. Laat Forum het maar eens waarmaken, net als met de PVV dooft dat vuurtje wel weer. Neem niet weg dat het vak filosofie verplicht zou moeten worden voor elke stroming in het voortgezet onderwijs. Als we dat nou eens zouden doen dooft dat vuurtje nog veel sneller.

4 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman20 jun. 2019 - 21:06

[Gelukkig zijn de meeste types die hier achteraan lopen na hun studie wel genezen van memerij als scherm op de wereld.] Hoe weet je dat? [Ik heb leerlingen die op Thierry hebben gestemd bij de afgelopen verkiezingen, en na wat objectieve gesprekken waren ze nog niet van voorkeur veranderd maar werd al snel duidelijk dat ook zij heus wel snappen dat nazisme fout is; zij stemden voorwaar op Forum vanwege de standpunten.] Dit begrijp ik niet. Ze snappen dat nazisme fout is maar ze stemmen op een partij met nazistische neigingen? Vanwege de standpunten? Welke standpunten? Dat Europa dominant blank moet blijven en dat we moeten oppassen voor ‘homeopathische verdunning’? Of dat IQ rasgebonden is? [Laat Forum het maar eens waarmaken, net als met de PVV dooft dat vuurtje wel weer.] Wat moet Forum waarmaken? Haar drang om ‘te overheersen’? Is het dan niet te laat?

Paul250371
Paul25037121 jun. 2019 - 21:51

Laat Forum het maar eens waarmaken Wil je echt dat Nederland weer raszuiver wordt?

Jan G
Jan G22 jun. 2019 - 14:03

@Paul250371, ga nu maar eens naar de site en lees de standpunten eens voordat je als een dronkenman loopt te brallen.

Paul250371
Paul25037122 jun. 2019 - 21:13

Jan G ga nu maar eens naar de site en lees de standpunten eens voordat je als een dronkenman loopt te brallen. Ga naar hun site hahahah. Staat daar ook Boreaal op?, staat daar ook op dat bij vrouwen nee ja betekent? Staat daar ook op Tjerrie nazifilmpjes kopieert? Jij gelooft hun site? Alles van dat Ubermensch geteisem is een vooropgezette leugen, een masker van fatsoen. Mijn vraag aan jou is geloof je in dat masker of denk je echt dat Hitler links is, zwarten dommer zijn en onze cultuur de beste is en dat Europa blank moet blijven om maar eens een greep van dat extreem rechtse afval te benoemen?

Frits Jansen
Frits Jansen20 jun. 2019 - 15:44

Het wordt tijd dat de aanduiding "links" weer alleen maar wordt gebruikt voor waar deze oorspronkelijk voor stond: voor socialistisch. Je mag tegen socialisme zijn maar wees dan duidelijk.