Joop

Het virus is Jaap van Dissel weer te snel af

  •    •  
17-12-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2021-12-17 om 10.44.50

© RIVM-baas Jaap van Dissel praat de Kamer bij

Er valt niet aan de conclusie te ontkomen dat Jaap van Dissel en de mensen om hem heen onze volksgezondheid ernstig schaden. Maar ook de economie en het maatschappelijk weefsel
Vorige week meldde het RIVM nog dat de nieuwe Omicron-variant “misschien” naar Nederland zou komen, en eerder deze week meldde het OMT dat dit dan “over enkele weken of maanden” zou gebeuren. Maar Omicron is nu al dominant in Amsterdam. De WHO zei eerder deze week “dat er nog nooit zoveel zorgen zijn geweest sinds begin 2020”. En bij de laatste Kamerbriefing afgelopen woensdag schetste de naar eigen zeggen meestal te optimistische RIVM-directeur Van Dissel opeens een zeer zorgwekkend beeld. Hij sprak over 100 of meer IC-opnames per dag over enkele weken, wat volstrekt niet te verwerken is door de ziekenhuizen.
Nederland staat aan de vooravond van moeilijke weken en maanden. Maar wat er gebeurt is geen natuurramp, het volgt uit menselijke keuzes om het virus te laten verspreiden binnen of over de grenzen van de zorgcapaciteit. En omdat Nederland die filosofie het beste in de praktijk brengt, staan we er uniek slecht voor.
Omdat het kabinet meer besmettingen toelaat dan de meeste andere landen staan onze ziekenhuizen al sinds maart 2020 onder grote druk, en waren de afgelopen maanden voor een belangrijk deel ontoegankelijk voor zieke mensen. Zelfs als Omicron intrinsiek minder gevaarlijk is dan eerdere varianten wordt de zorg door de snelle verspreiding gauw overbelast. Experts houden rekening met de (her-)infectie van de meeste Nederlanders in enkele maanden, wat heel erg veel ziekte en zorgvraag in korte tijd geeft. Waar dus geen plek voor is, omdat de zorg al vol zit door het toelaten van de Delta-golf in het najaar.
Het kan allemaal nog erger worden als een enorme omicron-golf grote aantallen mensen thuis houdt, omdat ze ziek zijn, zorg verlenen of in quarantaine zitten. Zelfs in het griepdraaiboek wordt rekening gehouden met scenario’s die zo ver gaan als het stoppen van de elektriciteitsproductie en daarmee tijdelijk de economie. Geen regering laat dat gebeuren, maar Nederland gooide zijn ramen in qua goedkoop remmen door niet voor (FFP2-)maskers te kiezen en de naleving van regels te ondermijnen met jojo-communicatie, praten over “onkwetsbaren” en meermaals ook ondeugende royals. Dus rest alleen duur remmen (lockdowns) of nog duurder: niet remmen.
Het meest pijnlijk is de trage boostercampagne. De meeste West-Europese landen hadden hun pensionado’s al weken geleden bijgeprikt, terwijl Nederland nog moest beginnen. Er is nu een grote inhaalslag, maar om organisatorische en medische redenen zal die bescherming voor de meeste mensen later komen dan de omicron-infectie. Een evident middel om deze winter kalmer te houden is nauwelijks ingezet. Toen Van Dissel in oktober gevraagd werd waarom, kwam hij met “de bescherming is nog goed” en “ geen zin om door te blijven gaan met prikken ”. Lees: vrijwel de hele bevolking is nu besmet en/of geprikt, dus dan hebben we genoeg weerstand en moet de natuur zijn gang maar gaan.
Het contrast met andere West-Europese landen kan niet groter zijn. In Italië verkondigde de gezondheidsminister afgelopen dinsdag dat hij verwacht de winter zonder lockdowns te kunnen doorkomen. Zijn ziekenhuizen zijn op orde en hebben maar rond de 10% belasting van Covid-patiënten. De meeste mensen boven de 40 hebben hun boosterprik al weken binnen. Testen en contactonderzoek draaien lekker, en de bevolking houdt zich goed aan basismaatregelen die in Italië gericht zijn op vaccinatiedrang en maskers, ook zittend. Zo kun je zo’n gevaarlijke nieuwe variant wel de baas.
Ons land heeft nu al een avondlockdown en een week schoolsluiting aan de broek, als enige West-Europese land. Een langere schoolsluiting ligt voor de hand in januari. En als de modellen van Van Dissel kloppen heeft het kabinet nu de keuze tussen nog veel ingrijpender maatregelen, of “Gods water over Gods akkers laten lopen”, zoals OMT-lid Marc Bonten het op Twitter noemt. Dat betekent dan wel dat de meeste Covid-patiënten die adem tekort komen zullen sterven, en dat zijn er al gauw vele duizenden in de nu begonnen golf.
Er valt niet aan de conclusie te ontkomen dat Jaap van Dissel en de mensen om hem heen onze volksgezondheid ernstig schaden. Maar ook de economie en het maatschappelijk weefsel. Voor ondergetekende was dat al in 2020 overduidelijk, maar zo te zien heeft ook het demissionaire kabinet dit door. Hugo de Jonge heeft de Gezondheidsraad gevraagd om te analyseren wat zij had gedaan als in september gevraagd was of boosters zinvol zijn. Van Dissel was daar niet voor, en zo te zien kreeg hij zijn zin. Met alle gevolgen van dien.
Ook de demissionaire ministersploeg moet zien dat de belofte van Van Dissel, dat nieuwe golven nadat iedereen “First Contact” had met virus en/of vaccin nooit meer de zorg zouden kunnen belasten, niet is gelukt. Dat lukte niet in de lente en zomer, want de verwachte enorme Delta-golf deed onverwacht de zorg overbelasten. En nu is er de Omicron-golf. De opbouw van immuniteit en weerstand waar het kabinet op hoopt wordt ingehaald door het mutatietempo van het virus. De belofte van de eenmalige vaccinatiecampagne valt in duigen. En Nederland zit gevangen in de framing, maatregelen en verwarring die we geërfd hebben van Van Dissel’s strategie van “gecontroleerd uitrazen”. Alle pijn en sterfte van de sprint naar groepsimmuniteit is grotendeels voor niets geweest.
Een structurele oplossing, met als basis een Deltaplan Frisse Binnenlucht en eerlijkheid over hoe je Covid krijgt (ademen), houden Rutte en Van Dissel al sinds 2020 tegen de wil van de “economieministers” tegen. Ook recent nog toverde de RIVM-baas de klassieker “schijnveiligheid” (bekend van zijn campagne tegen mond-neusmaskers) te voorschijn over de uiterst werkzame mobiele HEPA-luchtfilters in scholen, kantoren en horeca. Zo te zien heeft Van Dissel nu minder vertrouwen van Rutte en zijn mannen, maar als dat vertrouwen niet snel tot nul slinkt zal ons zwaar getroffen land nog veel slechts gaan meemaken.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

Nina4
Nina418 dec. 2021 - 7:27

Dus Italië doet het veel beter dan Nederland. Mag dat even genoteerd worden. Kan me niet voorstellen dat onze arrogantie daardoor ook maar een fractie minder wordt.

Wieowie
Wieowie17 dec. 2021 - 21:34

Imgikke, als jij het er zo mee eens bent, kan je mij vast vertellen waar ik deze citaten kan vinden “ Vorige week meldde het RIVM nog dat de nieuwe Omicron-variant “misschien” naar Nederland zou komen, en eerder deze week meldde het OMT dat dit dan “over enkele weken of maanden” zou gebeuren”

lmgikke
lmgikke17 dec. 2021 - 20:06

Van Dissel is aangesteld in een functie. NIET de schrijver van dit artikel. De schrijver van dit artikel kan ook Van Dissel niet ontslaan. We leven in een vrije samenleving, en iedereen mag van de zijlijn kritiek leveren. Wat wil je hier zeggen ManekiNeko? De schrijver van het artikel neemt toch actie door het artikel te schrijven? Dat als iemand eenmaal in een positie zit, er dan geen kritiek geleverd mag worden? Wat doe jij? jij hangt toch de schrijver van het artikel op middels jouw reactie? De schrijver van het artikel had het nog ergens over. Jij hebt het alleen over het feit dat er geen kritiek meer geleverd mag worden. Dus je stelt een dictatuur voor? een geloof? eenmaal benoemt, is er geen kritiek meer, en mag iemand tot het einde der dagen zaken verprutsen? Jij hebt zeker Rutte gestemd... De conclusie van de schrijver is terecht: "Er valt niet aan de conclusie te ontkomen dat Jaap van Dissel en de mensen om hem heen onze volksgezondheid ernstig schaden"

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland17 dec. 2021 - 17:27

Italië geen lockdowns - we doen het nog slechter dan ik dacht wanneer gaan we Rutte afzetten ? Is daar geen procedure voor mogelijk in ons land?

4 Reacties
Wieowie
Wieowie17 dec. 2021 - 21:33

Heb je enig idee hoeveel groter de werkloosheid en armoede in Italië is? Hoeveel meer schulden Italië heeft?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 dec. 2021 - 10:02

En dan toch nog het beter doen dan wij - Is er een procedure mogelijk Rutte af te zetten?

Wieowie
Wieowie18 dec. 2021 - 13:48

Wat doen ze dan beter? Ze moeten hun handje ophouden bij Hoekstra? En dan is Italië een voorbeeld?

pahan
pahan18 dec. 2021 - 15:32

Italië heeft nog steeds 2G, volgens mij? Mondkapjes ongeveer overal, en een hoop beperkingen? Dat heet misschien geen lockdown maar werkt hetzelfde hoor.

Wieowie
Wieowie17 dec. 2021 - 16:43

“ Vorige week meldde het RIVM nog dat de nieuwe Omicron-variant “misschien” naar Nederland zou komen, en eerder deze week meldde het OMT dat dit dan “over enkele weken of maanden” zou gebeuren” Waar kan ik die berichten vinden? Het lijkt mij namelijk kul.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr18 dec. 2021 - 11:32

Zoals het kul was de twee ontsnapte reizigers uit hun quarantainehotel te laten jammeren over hun behandeling. Ze waren met omikron in Nederland aangekomen. Daarna was het nog grotere kul om van de ruim 600 passagiers geen tests te eisen. De buitenlanders ongetest doorlieten. De Nederlanders de test vrijwillig mochten afnemen. Daarbij 1 op 3 dat ook deed! Dat is de stand van ons land!

WillemdeGroot
WillemdeGroot17 dec. 2021 - 16:38

Nog maar eens. Wetenschappers op allerlei terrein buigen zich over het onderwerp. Daarbij gebruiken ze diverse bronnen, wereldwijd, leggen die naast andere, meest actuele, gegevens en maken een wetenschappelijke afweging. Het adviesresultaat, gaat, in dit geval, meest via adviesinstituten als het RIVM, de Gezondheidsraad, e.d., naar het betreffende departement, hier VWS. Daar is de verantwoordelijke persoon Hugo de Jonge.Hij krijgt daarop beleidsadviezen van ambtelijke adviseurs. Vervolgens wordt tijdens een ministerraad besproken hoe verder te handelen. Het besluit van de ministerraad gaat, via de verantwoordelijk minister/staatsecretaris rechtstreek naar de media of, achteraf dan wel eerst, de Tweede Kamer. Let wel: het hele Kabinet is verantwoordelijk voor het besluit! Vervolgens kan de Kamer erop reageren en, b.v., via moties of amendementen, wijzigingen aanbrengen in het besluit. Dan wordt er gestemd en is het definitieve besluit genomen. Dat doet dus de Volksvertegenwoordiging. De vertegenwoordiger van 'het' volk, van ons, de stemgerechtigden, dus. Ergo: wij zijn het uiteindelijk die bepalen welk politiek besluit er genomen wordt. Al zijn we het er altijd niet mee eens. Dat heet democratie, en ja, wie een beter idee heeft, zegt het maar...

4 Reacties
Jozias2
Jozias217 dec. 2021 - 22:45

Ja maar als je het zo stelt kun je Rutte, de Jonge en van Dissel niet de schuld geven.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 dec. 2021 - 10:04

Democratie betekend dat het volk bestuurt . Daar is geen sprake van hier.

WillemdeGroot
WillemdeGroot18 dec. 2021 - 10:10

Jozias. Deze mensen handelen niet op eigen houtje. In een democratie (in een dictatuur is het dus anders) zijn degenen die standpunten verkondigen, als die meningen niet puur persoonlijk zijn, het gezicht van vaak complexe maatschappelijke/politieke afwegingen. En daaruit valt vaak wel te concluderen wat de kaders zijn: neoliberaal, liberaal, sociaal, christelijk, extreem, ...

WillemdeGroot
WillemdeGroot18 dec. 2021 - 11:02

Nee, Griezel, dat betekent 'democratie' niet. In een democratie kiest 'een volk' zijn bestuurders.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman17 dec. 2021 - 16:37

Dit maakt me zo angstig dat ik me ziek gemeld heb om thuis te blijven, ik ga vrijwillig 3 maanden in eenzame opsluiting, eten wordt bezorgd.

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew18 dec. 2021 - 2:19

@Ook een mening ------------------------------------ Dat is nou precies wat er niet moet gebeuren. Op deze manier krijgen angstzaaiers gelijk. Ik neem aan dat je gevaccineerd bent en op een boosterlijst staat. In dat geval kan je redelijkerwijs nauwelijks iets gebeuren. Blijf met beide benen op de grond staan en lees betrouwbare media. Vertrouw op de wetenschap. Dat geldt voor iedereen trouwens.

adriek
adriek17 dec. 2021 - 14:58

"Deltaplan Frisse Binnenlucht en eerlijkheid over hoe je Covid krijgt (ademen), houden Rutte en Van Dissel al sinds 2020 tegen de wil van de “economieministers” tegen. " Stop met die onzin. Frisse lucht en ventilatie worden in elke persconferentie als belangrijke elementen voor de bestrijding van het virus genoemd. Mondkapjes hebben alles met aerosolen te maken. Natuurlijk kun je roepen dat alle huizen, scholen, kroegen en dancings per 1 januari 2022 van nieuwe, moderne ventilatiesystemen voorzien moeten zijn, maar dat blijven dan wel lege woorden. Dat deltaplan zal er misschien moeten komen, maar ventileren helpt echt alleen als er voldoende afstand gehouden wordt, dus de andere maatregelen blijven van toepassing.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 dec. 2021 - 14:52

Zweden had tot op heden maar 51 gevallen. Denemarken met 1,512 omicron gevallen op woensdag gaat weer opslot.

2 Reacties
JanB2
JanB218 dec. 2021 - 0:53

Zweden had tot op heden maar 51 gevallen. Dat blijft niet zo als men niet snel gerichte maatregelen neemt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 dec. 2021 - 17:00

In tegenstelling tot het kwestbare Noorwegen veel meer "natuurlijk" verkregen immuniteit maar wellicht is die niet bestand tegen omicron.

agnar123
agnar12317 dec. 2021 - 13:36

Waarom van Dissel de schuld geven? De man doet zijn best en geeft adviezen over een ziekte, waarvan we te weinig kennis hebben. We kunnen we Rutte en Hoekstra de schuld geven. Het is onbegrijpelijk, dat het intercontinentaal vervoer nog niet is stilgelegd. Dat had meteen na de uitbraak in Wuhan moeten gebeuren. Ik vind, dat we moeten ophouden de wetenschappers aan te vallen. Ze doen wat ze kunnen. Het in totaal onbekend gebied en i.h.a. doen ze het tamelijk goed. En dat het af en toe fout gaat is onvermijdelijk.

2 Reacties
o u wisbaar
o u wisbaar17 dec. 2021 - 15:03

De man doet zijn best is niet goed genoeg. Van Dissel heeft nu al 2 jaar bewezen onbekwaam te zijn voor de functie en te blijven in zijn eigenwijsheid. Mooi voorbeeld hierin is aerosolen, waar in april 2020 o.a. Maurice de Hond aangaf dat dit wel eens de grootste besmettingsfactor zou kunnen zijn werd dit door hem stellig ontkent. Pas afgelopen week gaf het RIVM aan dat dit wel eens de grootste besmettingsfactor zou kunnen zijn. Mondkapjes gate staat iedereen nog op het netvlies en zijn berekening zijn keer op keer onjuist. De eerste berichten uit Z-A zijn nu ook dat de Omicrom variant dan wel besmettelijker is maar veel milder is en veel korter duurt. Toch baseert hij zijn modellen weer op een Engels rapport waar nu al blijkt aanwijsbare onjuistheden in staan. Deze man moet weg voor hij nog meer schade aanricht.

FromValue
FromValue17 dec. 2021 - 16:44

Het booster debacle uit september van de Gezondheidsraad is toch echt wel de kroon op het onvermogen van onze medische knappe koppen. Tikkeltje te eigenwijs en nu gaan we met "turbo-boost" de volledige lockdown in, omdat we nu daadkrachtig willen lijken.

WillemdeGroot
WillemdeGroot17 dec. 2021 - 13:15

Waar ik bij soort soort redenaties problemen mee heb, is het aanwijzen\symboliseren van een persoon als verantwoordelijk voor bepaald beleid. Een inleidende opmerking: het spelen op de persoon die met naam en toenaam in beeld komt, terwijl die persoon de spreekbuis is van een team van wetenschappers/politici, is onjuist, kwakijk en kan persoonsbedereigend zijn. Laten we ook beseffen dat de vreselijke pandemie nog vele vraagtekens en onduidelijkheden over oorzaak en gevolg kent. Een tamelijk nieuw virus, waarvan we wel kunnen zeggen dat dat waarschijnlijk het gevolg is van hoe we leven en onze maatschappij hebben ingericht, vraag lang onderzoek en uitbreidende medische deskundigheid. Goed, in ons beeldtijdperk, waar ego en materie richtinggevend zijn, is de boodschapper de kwade genius. Wat hij/zij zegt, wordt gezien als een individualistische mening, terwijl het meest het verwoorden van resultaat van onderzoek van specialisten is. Zo ook met al die mensen die via, b.v., de televisie de boodschap overbrengen. Jaap van Dissel is de spreekbuis van het specialistenteam omtrent infecties bij het het RIVM. Zoals Hugo de Jonge de spreekbuis is van zijn departement en het hele Kabinet, Toch worden te vaak deze mensen gezien als verkondiger van eigenmeningen. Kortzichtig!! Helaas een fout die ook de schrijver van dit artikel bij voortduring maakt, daarmee aan de feiten voorbijgaand en het poppetje verantwoordelijk houdt voor een veel complexer geheel.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe17 dec. 2021 - 13:52

Van Dissel hoeft dan ook niet alle subdisciplines zelf te beheersen. Geen probleem bv dat hij is gespecialiseerd in infectieziekten. Ter vergelijking: Anthony Fauci is immunoloog van origine en gezien zijn leeftijd (80) zal zijn kennis op dat terrein ook wel roestig zijn.

Sonic2
Sonic217 dec. 2021 - 13:07

Deze variant is iedereen te snel af. Dat komt omdat hij zo extreem besmettelijk is. Indammen heeft geen enkele zin tegen deze variant, want er is niet tegen op te BCO'en. In andere woorden. Het bron contact onderzoek zal altijd te laat zijn. Het is heerlijk om de schuld bij Jaap van Dissel en Rutte te leggen. Of anders wel bij de Jonge. De vraag is nu. Hoe houden we het weg bij de meest kwetsbare? Ik denk door booster vaccinatie en toch een rem op de groei van besmettingen. Door maatregelen dus. De boel helemaal dicht gooien lijkt me ook niet ideaal. Vooral niet in maatschappelijk opzicht. Volgens mij het enige waar we nu nog over kunnen praten. Met de snelheid waar mee de nieuwe variant rond gaat zullen zo enorm veel mensen besmet raken. Dat zal de oplossing ook uit de pandemie worden. Mensen zullen het gaan krijgen. Een totale lockdown zou hooguit een tijdelijke noodrem zijn. Meer niet. En ook niet in het belang van hoe de situatie nu is.

Gerygrr
Gerygrr17 dec. 2021 - 11:35

Waarom is er ooit een infectiearts aangesteld als hoofd van het RIVM? Ik zag aan het begin van de crisis de schrik van de viroloog bij een opmerking over de besmettelijkheid van het virus. In een tijd met intensieve landbouw en uitbrekende virusziektes bij dieren zouden wij gewaarschuwd moeten zijn. Is dit niet precies de arrogantie, die wij via Rutte en CDA kregen aangepraat? Wij kunnen alles fixen. De managers regelen het wel…..

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 dec. 2021 - 11:06

[... dat Jaap van Dissel en de mensen om hem heen onze volksgezondheid ernstig schaden.] Gevaarlijke onzin. Het beleid wordt bepaald door Rutte cs. en ook in voorheen "gidslanden" zoals Denemarken, heeft Omicron het overgenomen.

sr626
sr62617 dec. 2021 - 10:05

Een helder en duidelijk stuk.

Erik20
Erik2017 dec. 2021 - 9:58

Het is eigenlijk ook bizar dat de man die maanden als enige in de wereld had volgehouden dat mondkapjes niet nodig waren "gewoon" mag blijven zitten.