Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

'Bevolking snakt naar toekomstvisie'

Grote zorgen over gevolgen voor MKB
Joop

Het verschil tussen belofte en werkelijkheid is bij D66 wel erg groot

  •  
27-04-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2677 keer bekeken
  •  
kaag

D66 won flink omdat Kaag de suggestie wekte dat het onder haar bewind allemaal anders zou worden. Maar het werd niet anders.

Stalker Frans van Drimmelen is de partij uitgezet. Politiek leider Sigrid Kaag heeft haar diepe excuses aangeboden. Partijvoorzitter Victor Everhardt ging jammerend door de knieën. Vrijwel iedereen die binnen D66 wat te betekenen heeft riep luidkeels ‘Sorry!’

Toch heeft het allemaal nog niet echt geholpen. De #MeToo-affaire blijft maar doorzieken voor de partij. In de polls betalen de democraten de rekening, die steeds hoger dreigt te worden. Bij opiniepeiler Maurice de Hond dalen ze 4 zetels, bij Ipsos 5. En ze hadden sinds de verkiezingen al flink wat moeten inleveren. D66 staat nu virtueel op een zeteltje of 14, het peil dat ze enkele weken voor de verkiezingen ook hadden. Houdt het dan nooit op?

Voorlopig niet, zo lijkt het. Voormalig partijvoorzitter Anne-Marie Spierings heeft geprobeerd de gemoederen wat te bedaren, maar of dat veel effect zal hebben? Spierings is er vorig jaar mee akkoord gegaan dat het interne onderzoek naar het grensoverschrijdende gedrag bij D66 werd gesplitst in een openbaar en een besloten deel. Had ze ‘achteraf gezien’ nooit moeten doen, schrijft ze nu aan de leden. Ze had bovendien partijprominent Van Drimmelen er veel eerder toe moeten bewegen om op te stappen.

Spierings laat doorschemeren dat ze door de partij onder druk is gezet om dat allemaal achterwege te laten met het oog op de Kamerverkiezingen die destijds voor de deur stonden. Door wie ze precies onder druk is gezet om mooi weer te spelen, verklapt Spierings niet. Je kunt je bijna niet voorstellen dat Kaag er niets mee te maken heeft gehad.

Intussen komt er maar geen einde aan de rel. Op 13 mei  moet de partijtop zich verantwoorden tegenover de leden. Zou het dan eindelijk voorbij zijn met de onrust bij D66 en met de nare publiciteit? Het is bang afwachten geblazen voor de democraten.

Natuurlijk, ook andere partijen hebben last gehad van affaires. De VVD werd achtervolgd door kritiek omdat partijleider Mark Rutte op een zeer cruciaal moment weer eens aan geheugenverlies leed. Het CDA kreeg zelfs het ene verontrustende opstootje na het andere over zich heen: lijsttrekkers-gate, Omtzigt-gate, Sywert-gate, De Jonge-gate. Toch wisten deze partijen de aanvallen op hun populariteit redelijk te doorstaan. Ze daalden weliswaar in de peilingen, maar de VVD is duidelijk weer op de weg terug. Zelfs het CDA lijkt weer een ietsjepietsje van zijn verlies te hebben weggewerkt. Gaat D66 dat ook lukken?

Te vrezen valt dat dat zal tegenvallen. Het verschil tussen de beloften van deze partij en de werkelijkheid is wel erg groot. Niemand die helemaal goed bij zijn hoofd is zal Rutte associëren met nieuw leiderschap of een andere bestuurscultuur. Ook CDA-leider Wopke Hoekstra kleven deze begrippen niet aan. Maar Kaag wel. Zij maakte zelfs het begrip ‘nieuw leiderschap’ tot inzet van haar verkiezingscampagne.

D66 won flink omdat Kaag de suggestie wekte dat het onder haar bewind allemaal anders zou worden. Maar het werd niet anders. De wijze waarop D66 de #Me Too-opschudding aanpakt, verschilt in niets van de manier waarop Rutte of Hoekstra dat zouden doen. Eerst proberen de gebeurtenissen te ontkennen of dood te zwijgen. Daarna – als het echt niet anders meer kan – spijtbetuigingen, gepaard gaand met gedraai en gekonkel.

De D66-aanhang pikt dat niet en zoekt zijn heil elders. Helaas nogal versnipperd, zodat niemand er veel mee opschiet.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

Paul250371
Paul25037128 apr. 2022 - 12:04

Dit had Kaag geen stemmen gekost als haar electoraal uit VVD of CDA stemmers behoorde. Die vinden dit business as usual maar dit terzijde. Ik geloof er geen reet van dat ze de inhoud van de bijlage niet kent. En voor iemand die openheid, nieuw leiderschap, voorvechter voor vrouwen etc. zo hoog in het vaandel pretendeert te hebben moet gewoon oprotten.

Kuifje3
Kuifje328 apr. 2022 - 8:38

D66 komt bij de volgende verkiezingen wel weer met wat gelikte spotjes op tv en wat nieuwe loze verkiezingspraatjes waardoor het dommere kiezersvolk zich wel weer laat belazeren. Zowel linkse mensen als rechts-liberalen hebben zich zwaar laten foppen met dat zogenaamde fatsoen wat D66 predikt. In werkelijkheid stelt deze partij de laatste jaren alleen maar teleur. Mijn advies aan mensen die groen willen stemmen: Groen Links. Mensen die sociaal willen stemmen: PvdA. Neo-Liberalen: blijf thuis. Mensen die zichzelf ver verheven voelen boven anderen met een echte “fatsoenlijke” deugmening en verder visieloos willen voortleven: stem D66.

Paul Spijkers
Paul Spijkers27 apr. 2022 - 20:58

Hoe meer die mensen zichzelf op hun ruggen met een zweep slaan om vooral boetedoenende gezien te worden , hoe meer het gepeupel zal snakken naar offers en spektakel.

Olav Meijer
Olav Meijer27 apr. 2022 - 17:40

Het geklooi van D66 in deze kwestie lijkt veel op wat bij Volt is gebeurd. Dat verbaast mij niets. Beide partijen kunnen handig manipuleren als het om beeldvorming gaat, met behulp van het aanroepen van allerlei zogenaamde principes, maar inhoudelijk zijn en blijven het lege hulzen.

1 Reactie
Zandb
Zandb28 apr. 2022 - 7:01

Olav Wat er bij D66 gebeurt, dat lijkt inhoudelijk op niets wat er bij Volt gebeurde. En het enige wat ik in uw verwijt lees, is dat u partijen pas iets kwalijk neemt, als ze door de mand vallen in het manipuleren in de beeldvorming en het vertalen van hun principes in daden. (Klopt ook met uw andere reacties waarin u Rutte zo roemt om het feit, dat hij dan niet loopt te klooien en juist succesvol is.)

Greendutch
Greendutch27 apr. 2022 - 17:36

ook hier gaat het weer over mw.Kaag i.p.v. over het wanstaltige gedrag van mannen die vrouwen minachten, lastig vallen, bedreigen, aanranden, verkrachten!!! de pers doet mee om een vrouwelijke politica te slachtofferen want alle mannen zijn bang van een vrouw als minister president, wat er tot voor kort dik in zat dat zij kon worden. het moet overal --hier, kranten, tv/radio etc-- over de mannen, de van Drimmelen’s enz gaan en over hún grensoverschrijdend gedrag

3 Reacties
Sonic2
Sonic227 apr. 2022 - 20:34

Ik volg al tientallen jaren politiek en ken absoluut wel een heleboel namen uit Den Haag. De naam van Drimmelen kende ik wel en wist ook wel wie hij was, maar ook als je oud nieuws door leest kwam hij buiten die grensoverschrijdende kwestie nauwelijks in het nieuws. Van Drimmelen is geen nieuws. Kaag is het gezicht van de 2e partij van Nederland. En wat zij doet is wel relevant. Los van de man/vrouw kwestie is Kaag niet zo goede leider. Dat is Baudet ook niet. En dat is een man. Kaag en D66 leveren niet. Dat wordt hierboven in het artikel prima beschreven. En of je nu vrouw of man bent dan wordt je daar op afgerekend. In die zin vind ik dat je geen onderscheid moet maken tussen man en vrouw. Een politiek leider mag je afrekenen op gebrek aan prestaties. Dus ook zeker Kaag

mordicant
mordicant28 apr. 2022 - 6:55

Ik zie ook wel degelijk een trend om vrouwen die "te machtig" dreigen te worden te koppelen aan elk schandaal waar ze maar aan te koppelen zijn. Er wordt hier wel degelijk met 2 latten gemeten.

Kuifje3
Kuifje328 apr. 2022 - 8:54

@Sonic: Toen ik vorig jaar rond de verkiezingen voorzichtig mijn twijfels uitte over de kwaliteiten van de persoon Kaag noemde je mij een Kaaghater. Weet je nog? Behoorlijk misplaatst nietwaar? Verder is het totale onzin om te stellen dat D66 niet levert. Ze zijn op flink wat gebieden best goed bezig zoals bijvoorbeeld op gezondheidszorg vind ik dat ze een hele goede minister (Kuipers) hebben neergezet die in een flink tempo de rotzooi van zijn voorgangers aan het ruimen is. Ook valt Jetten mij mee ondanks mijn oorspronkelijke scepsis. Je moet een partij niet beoordelen op basis van wat enkele personen verkeerd doen, maar daar heb je wel vaker last van. D66 valt hier zeker flink door de mand. Daar heb je natuurlijk wel gelijk in. Niet zozeer dan vanwege wat er gebeurd is (dit soort zaken zijn politieke partijen niet vreemd), maar vanwege hun vermeende zelfverklaarde hoge morele superioriteit waar ze zo graag op hameren. Na die leider met zijn appartementje en zijn zwangere minnares en de gedwongen abortus is dit weer zo’n voorbeeld hoe misplaatst dat vingertje steeds was. Van Mierlo ligt te draaien in zijn graf.

Gimli1955
Gimli195527 apr. 2022 - 15:25

Geldt dat niet voor alle partijen die de laatste 40 jaar hebben geregeerd? Helaas zijn ze opgeteld communicerende vaten, waardoor het falende beleid door de partijen in verschillende samenstelling en aantallen gewoon wordt voortgezet. Geen oplossingen voor fundamentele problemen, geen radicale oplossingen en geen nieuwe bestuurscultuur, gewoon nog meer van hetzelfde. Ik zal het nog maar eens opnoemen: Uitstel, wegkijken, bagatelliseren, ontwijken, behoud van macht en behoud van de huidige status quo. Daar valt ook onder het sluiten van nietszeggende compromissen, gladde taal, leugens, vergeetachtigheid en kadaver discipline van de coalitie partijen in welk kabinet ook van neoliberale snit. Het komt door een oorzaak, en dat is een afwezigheid van een moreel en ethisch kompas, de wens tot behoud van macht ten koste van alles en iedereen. Dat alles overgoten met een democratisch sausje met bijbehorende verkiezingen, waarbij de uitslag niets uitmaakt voor de formatie. Onder het mom van de noodzakelijke achterkamertjes politiek en de valse belofte van transparantie blijven de regeringspartijen doorgaan met hun falende beleid. Elke keer wordt er beterschap beloofd en excuses gemaakt, maar die zijn niets waard als er geen concrete resultaten getoond worden van wijziging van beleid.

3 Reacties
Zandb
Zandb28 apr. 2022 - 7:19

Gimli En weer breekt u een lans voor die partijen die de afgelopen 40 jaar niet geregeerd hebben maar die ook geen enkele oplossing in het verschiet stellen. Of, laat ik uw 'tactiek'. eens toepassen: Kunt u een voorstel van welke partij noemen - niet geregeerd hebbende de laatste 40 jaar - dat zoden aan de dijk zet?

Kuifje3
Kuifje328 apr. 2022 - 9:00

@Zandb: Alle partijen, ook die niet geregeerd hebben, geven mogelijke oplossingen aan voor de vele problemen die we hebben, dat het niet jouw oplossingen zijn maakt niet dat het geen oplossingen zijn. Om een voorbeeld te geven waar je om vraagt: sluit de grenzen (PVV) of zet illegalen tijdelijk vast (FvD). We kunnen samen het snel eens zijn over de onwenselijkheid van deze oplossing, maar het zijn zeker wel oplossingen.

Gimli1955
Gimli195528 apr. 2022 - 11:57

@Zandb Voorstel van het nieuwe zorgstelsel van de SP, de afschaffing van de marktwerking van de SP in combi met tal van andere partijen. Omtzigt heeft ook een stel voorstellen gedaan om de democratie te verbeteren sinds hij voor zichzelf begonnen is. Eigenlijk alle voorstellen die genegeerd zijn door de regeringen Rutte 1 tm 4, zijn zeer waarschijnlijk beter geweest voor de burgers van Nederland. @Kuifje3 Laten we vooral uitvoeren wat de EU wil, het aantal immigranten uit de Noord Afrikaanse landen verhogen. Wat we nodig hebben is hoger opgeleide werknemers met ervaring en die groep ziet geen noodzaak om naar de EU te verhuizen, want dat is ten eerste een braindrain van die landen en die mensen hebben daar al werk. Wat we nu willen binnenhalen is net als in de 60er jaren laag geschoolde mensen, die toen nog noodzakelijk waren in de maakindustrie. Die bestaat niet meer op lokaal en landelijk gebied, dus het is niet opportuun om die hier te willen hebben. Nederland kan nu de overlast van de kansloze asielzoekers niet aan, en die zijn er zeker. Alleen de Randstad heeft ze ver weg in Ter Apel kunnen dumpen. Je kunt de FVD en de PVV van van alles beschuldigen, maar dat laat onverlet dat Rutte 1 tm 4 er een puinhoop van gemaakt heeft. De partijen waar nu op gescholden wordt, zijn een gevolg van een falende oorzaak. Net als de SP dat was in het verleden en vast nog een stel andere verdwenen partijen als de LPF. De oorzaak blijft nog steeds staan, en de gevolgen derhalve ook.

Pater
Pater27 apr. 2022 - 13:14

In de nacht van de moties van afkeuring vond ik Kaag kranig, respect. Ze trok het allemaal weer in. Bij de repatriëring van personeel van de ambassade in Kaboel liet ze de Afghaanse medewerkers stikken. Nu dit weer. Niks nieuw leiderschap, gewoon oud leiderschap, en dan nog slecht ook. "Het verschil tussen de beloften van deze partij en de werkelijkheid is wel erg groot." Zo is het.

2 Reacties
Zandb
Zandb28 apr. 2022 - 7:21

Pater Als u deze kwestie in uw afweging mee wilt laten spelen dan zult u wel moeten aantonen dat Kaag hier als leider actief verantwoordelijk is. Dat doet u niet, dat kunt u niet.

Pater
Pater4 mei 2022 - 14:07

Als je meerdere keren contact hebt met een slachtoffer en je weigert daarop in te gaan, als je voor de verkiezingen roept dat er niks aan de hand is in de wetenschap dat er vele meldingen van grensoverschrijdend gedrag zijn gerapporteerd, ach, dan acht ik mijn punt bewezen.

Folkward
Folkward27 apr. 2022 - 12:14

De kwestie van Drimmelen had intern moeten blijven. Het is een D'66-probleem, omdat beiden werkzaam zijn bij D'66. Daarvoor heeft D'66 een extern bureau ingeschakeld (netjes), maar er was geen enkele reden om de resultaten daarvan aan de grote klok te hangen, of dat goed of slecht uitviel. Ik zie hierin niet de corrumperende werking van vriendjespolitiek in het CDA met als gevolg de genoemde affaires. Noch zie ik het gebrek aan visie, leiderschap en verantwoording dat de VVD teistert. Deze casus is dus opgeblazen ten opzichte van het (lands)belang ervan. Wat zien we? De partijen rechts van D'66 hebben geen probleem met dit soort hypocrisie: onfatsoenlijke mensen die leuke praatjes hebben; macht en uitkomst is alles. De kiezers die in de peilingen van D'66 weglopen zijn geen leden, geen 'aanhang'. Het zijn electorale nomaden, deels progressief, deels links, die naar een fatsoenlijk, geloofwaardig vehikel zoeken om effectief regeringsinvloed uit te oefenen. Kiezers die van Roemer naar Samson gingen in de peilingen voor TK2012, na de sell-out van PvdA naar Groenlinks in 2017 en vanwege niet-deelname naar D'66 in 2021. D'66 is nu niet fatsoenlijk, maar kan het nog goed maken qua beleid (al betwijfel ik dat). Mijn advies? Geef geen aandacht aan deze rel. Houd je ogen op de bal! We hebben een wanbestuur zonder visie. Aandacht voor interne D'66-kwesties leidt af van 11 jaar rotzooi en de bende van Rutte.

5 Reacties
Pater
Pater27 apr. 2022 - 13:10

Goedkope smoesjes. Niks opgeblazen, D66 heeft het aan zichzelf te danken. Wie grote pretenties heeft, zoals Kaag, niet alleen bij nieuw leiderschap maar ook bij de interne omgang met elkaar, mag daarop worden aangesproken als blijkt dat de werkelijkheid heel anders is dan de pretentie. D66 is geen haar beter dan anderen, en is even schaamteloos als het blazoen schoon moet bij naderende verkiezingen.

Folkward
Folkward27 apr. 2022 - 18:14

@Pater Wèl opgeblazen. Heroverweeg je prioriteiten. De vijand van 'goed' is 'beter', ook hier. We hebben hier een vrouwelijk slachtoffer; door 'overheveling van taken naar de gemeenten' kan het zijn dat die niet tijdig zorg heeft gekregen. Dat was een bezuiniging, waar we nu de wrange vruchten van plukken (naast dat het gat op de gemeentebegroting alsnog gecompenseerd moet worden). Door de Nationale Politie zou mevrouw een *afspraak mogen maken* om aangifte te doen van stalking. Allemaal zaken uit kabinetten Rutte. Hierboven geef je kritiek op haar gedrag tijdens als minister: veel meer terecht. De externe berichtgeving over een interne aangelegenheid: not so much. Het staat in geen verhouding tot het falen van Rutte. Laat ik dan verder nog zeggen: ze is toen afgetreden, maar zit nu weer met een ander post in het kabinet. Dat maakt haar minder geloofwaardig, ja, maar ze heeft haar ogen op de bal. Zolang je blijft focussen op het shirtje-trekken links, zie je de bal van rechts niet aankomen. De grootste leugen van het kliekje CDA/VVD is trouwens dat elke politicus net zo is als hún politici; net zo onfatsoenlijk, net zo incompetent, net zo schaamteloos. Gezien je reactie, vraag ik me af hoever je die leugen gelooft. Het geloof in die leugen weerhoudt velen ervan om een betere kandidaat te kiezen, ondanks alle crises.

Gimli1955
Gimli195528 apr. 2022 - 7:09

@Folkward Voor vrouwen, die andere vrouwen niet helpen, is er een speciaal plekje in de hel. Ongeacht wat dan ook, is haar handelen erg formalistisch gebleken en was er weinig empathie. Door het voorval te negeren verdwijnt het gebrek aan een ethisch en moreel kompas niet, het bagatelliseren laat het voorval ook niet verdwijnen. Het stelt het inzicht in hoe D'66 als partij is een tijdje uit. De partij is tegenovergesteld aan wat ze probeert uit te stralen, en dat gold ook voor de PvdA in 2012, daar zijn ze terecht hard voor afgestraft in 2016. Wanneer de partij pretendeert integer te zijn als middel om kiezers te winnen, is het zaak om dat ook te zijn, wanneer een andere bestuurscultuur wordt beloofd voor de verkiezingen, hoor je dat na de verkiezingen ook te leveren. Het vrouw zijn heeft er niets mee te maken, ze heeft een probleem met haar integriteit en het verschuilen achter moeders rokken is een gemakzuchtige en voorspelbare ontwijk tactiek van een oorzaak. D'66 is een integraal onderdeel van het wanbestuur, ze zijn al 5 jaar onderdeel van de bende van Rutte, de wegen waren toch gescheiden en wat is er in de tussentijd gedaan aan de nieuwe bestuurscultuur?

Sonic2
Sonic228 apr. 2022 - 9:23

@ Gimli55 Misschien kan u het me uitleggen, maar waarom wordt er zoveel aandacht gegeven aan termen van "nieuw leiderschap" of " daar scheiden onze wegen". Vooral dat laatste is een gangbare uitdrukking. Geen idee waarom mensen dat een jaar later nu nog aanhalen. Nieuw leiderschap ook zoiets. We horen dat ook al 50 jaar. Vernieuwing is een ideale term. Ik snap dat D66 pretenties heeft. Ik snap dat een partij moet leveren, maar ik snap dus niet waarom mensen aan bepaalde slogans lang blijven hangen. Waarom eigenlijk?

Gimli1955
Gimli195528 apr. 2022 - 12:08

@Sonic2 Het is belangrijk omdat het een belofte is gedaan tijdens de verkiezingen. Die belofte dient ingevuld te worden, geschiedt dit niet, dan mag daar door critici op gewezen worden. Net als de leugens van Samson in 2012. Vertrouwen en integriteit moet verdiend worden en dat is overduidelijk niet geschiedt. Dan maakt het me niet uit of de dader in mijn ogen een man of vrouw of zelfs onzijdig is. Het is de basis in iedere relatie, in ieder menselijk contact, is de andere persoon betrouwbaar. Zegt hij, zij of het was hij, zij of het doet en doet hij, zij of het wat het zegt. Het gebrek aan vertrouwen heeft een fundamentele oorzaak, de politici zijn principieel onbetrouwbaar. De gekozen volksvertegenwoordiging heeft een defect moreel en ethisch kompas. Er is nog steeds te weinig aandacht voor de oorzaak en te veel aandacht voor de gevolgen, maatregelen en de poppetjes. In dat opzicht heeft Folkward zeker een punt, hij vergeet alleen dat er steeds partijen zijn die mee doen in verschillende samenstelling, waardoor het wanbestuur wordt voortgezet.

vdbemt
vdbemt27 apr. 2022 - 9:08

Ik vind 1 element zeer opvallend, ten gunste van D66, als ik ze nu vergelijk met de VVD. Het gebeurde stemt bij de partij tot groot ongenoegen. En ze willen ECHT zien dat het anders gaat worden. Bij de VVD maken ze zich niet druk om zoiets. Getuige na 11 jaar veelvoudige kwesties rond Rutte, nog altijd voorman van de VVD en premier van Nederland.

3 Reacties
Zandb
Zandb27 apr. 2022 - 10:26

vdbemt Eens. Maar ik vind wel, dat er op dit moment zoveel 'bewijs' is voor de knieval van de partij voor de verkiezingen, ten gunste van dader en ten koste van slachtoffer, dat wie daarvoor verantwoordelijk is - al is het Kaag - opsodemietere!

vdbemt
vdbemt27 apr. 2022 - 13:45

@ZandB. Daar kan ik me iets bij voorstellen. Maar als ze zo principieel willen zijn, waar niets tegen is , juist goed, dan zouden ze zich ook, en alsnog, moeten terugtrekken uit dit kabinet vanwege de vele huichelpraktijken van Rutte en recent zijn voorbeeldvolger de Jonge.

Zandb
Zandb28 apr. 2022 - 6:51

vdbemt U noemt het principieel, ik noem zoiets normaal. Dat je een knieval doet voor iets - al; zou het een VVD zijn - dat is op zich geen probleem. Maar als de motieven niet zuiver zijn dan is dat foute boel. Helemaal als het dan ook nog eens uitkomt. En gelukkig komen zulke dingen uit, als we er een vrije pers koesteren en dus geld over hebben voor goede onderzoeksjournalistiek.