Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Het verband tussen de crisis en het aantal zelfmoorden

  •  
16-08-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Iedere dag een gezond weetje, vandaag: Zouden de Olympische Spelen invloed hebben gehad op het aantal zelfmoorden?
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Hoe goed gaan mensen met de economische crisis om? Veel ontslagen en als je een bedrijfje hebt zie je het aantal opdrachten flink teruglopen. Angst voor wat er in de toekomst gaat gebeuren. Niemand die nog geld durft uit te geven. Spanningen die mensen mee nemen naar huis. Dat heeft gevolgen voor het geestelijk welzijn.
Onderzoek in het Verenigd Koninkrijk toont dat daar in de periode 2008-2010 waarschijnlijk 1000 zelfmoorden meer dan gebruikelijk hebben plaatsgevonden die aan de crisis te wijten zijn.
De onderzoekers namen gegevens van werkeloosheid van 93 gebieden in het VK, keken naar de historische trends van zelfmoord en vergeleken die met het aantal mensen dat zelfmoord pleegde gedurende de crisisperiode. In de periode 2008-2010 pleegden 846 mannen en 155 vrouwen meer dan gebruikelijk zelfmoord. Bovendien bleek uit het onderzoek dat elke 10 procent toename in de jaarlijkse werkloosheidcijfers samenhing met een toename van zelfmoord onder mannen met 1,4 procent.
Dit onderzoek bewijst niet dat er ook een oorzakelijk verband is, maar er is eigenlijk geen betere methode om zicht te krijgen op de relatie tussen crisis, werkloosheid en zelfmoord.
Ik ben benieuwd of de Olympische Spelen iets gedaan hebben om het aantal zelfmoorden in Engeland iets te verminderen. Je weet maar nooit.
Het weetje van woensdag nog eens nalezen: Waar ligt de grens aan een behandeling?

Meer over:

opinie, leven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Canei2
Canei216 aug. 2012 - 6:54

Interessant stukje. Wil de laatste het licht uit doen?

[verwijderd]
[verwijderd]16 aug. 2012 - 6:54

Poen maakt veel meer kapot dan je lief kan zijn.

1 Reactie
Jiskefet47
Jiskefet4716 aug. 2012 - 6:54

Zullen we deze ziekte, die ons begeerteleven exploiteert het obesitas syndroom van de geldhonger noemen, Evert?

BasVV
BasVV16 aug. 2012 - 6:54

Ik meen me te kunnen herinneren dat in de jaren tachtig veel Amerikaanse boeren zelfmoord pleegden. Dan ontvingen vrouw en kinderen tenminste nog geld uit de levensverzekering.

1 Reactie
lancelot2
lancelot216 aug. 2012 - 6:54

Niet alleen Amerikaanse boeren, ook de Nederlandse boeren deden dat. Het was in de tijd dat Laurens Jan Brinkhorst diverse veestapels heeft laten ruimen. Weet U het nog?????????????????????????

lembeck
lembeck16 aug. 2012 - 6:54

Het fenomeen is ook onderzocht door een Australische wetenschapper en hij deed onderzoek in Australië, de V.S. en Groot Brittannië: http://www.newscientist.com/article/dn2817-rightwing-governments-increase-suicide-rates.html Het heeft alles te maken met hoop hebben (links) en geen hoop meer hebben (rechts).

1 Reactie
lancelot2
lancelot216 aug. 2012 - 6:54

[Met hoop hebben (links)] Nou, nou en nog eens nou. Dus die zelfmoord hebben gepleegt zijn in uw ogen rechtse mensen?? De meeste zelfmoorden vallen onder linkse mensen, want deze zijn minder ontwikkeld, leven ongezonder doordat linkse mensen minder te besteden hebben enz. enz. Zo uw stelling is ook onkracht! ;-)