Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Het Valse hoop syndroom

  •  
01-01-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
boek_ivan
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag over de zin en onzin van goede voornemens
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Ik kan elk jaar zo ongeveer het zelfde stukje schrijven: na vier dagen is 60 procent van de mensen hun goede voornemens al weer vergeten en is het leven weer als voorheen. Na een half jaar houdt nog geen 5 procent van de mensen die zo hoopvol aan hun nieuwe leven begonnen zich nog aan de nieuwe leefstijl. Het heeft zelfs een naam (wat niet?) en psychologen spreken over het Valse Hoop Syndroom. Dit omdat de jaarlijkse cyclus schadelijk is voor het welzijn van menigeen en aan het zelfvertrouwen knaagt. Voor wie twijfelt, ook dat is onderzocht.
Omdat ik een beetje moe word om elk jaar het zelfde te schrijven en het mijn eer te na vind om gewoon het zelfde verhaal uit mijn computer te laten komen heb ik er een boek over geschreven, dat morgen in de winkel ligt. Menselijk gedrag is namelijk zo´n boeiend onderwerp. Hoe we allemaal intussen weten wat gezond is, maar het niet doen omdat de kaarten nu eenmaal ongelukkig geschud zijn. Wij leven in het lichaam van een holbewoner die automatisch energierijk voedsel (vet en zoet) eet als het er is om de schaarste te overleven en die zo efficiënt mogelijk omgaat met energie omdat het kostbaar is. Na de zwemmende dieren kwamen de kruipende dieren, daarna de vierpotigen, vervolgens verschenen er tweebeners, maar we zijn nu aangekomen bij de zittende dieren.
Op 1 januari zijn onze voornemens misschien veranderd, maar de aanleg van de holbewoner niet en ook de wereld waarin we met die aanleg moeten leven. Mensen zijn soms arrogant en geloven dat ze uitsluitend omdat ze iets willen veranderingen te weeg kunnen brengen. Die mensen wens ik een succesvol 2013. Alle andere mensen wens ik toe dat we samen de omstandigheden waarin we leven vanzelfsprekend gezonder kunnen maken zodat het makkelijker wordt wat je je voorneemt ook echt te doen.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige weetje: Waarom vrouwen in recordtijd dronken worden
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Meer over:

opinie, leven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Tom Meijer
Tom Meijer1 jan. 2013 - 10:16

Het maken van goede voornemens voor het nieuwe jaar heb ik altijd als een zwaktebod beschouwd. Er is iets met je mis als je daaraan toegeeft. Voor een verandering in je leven, op welk gebied dan ook, bestaat geen vast tijdstip. Als je tot de conclusie komt dat verandering nodig is dan is een voornemen niet genoeg. Je moet er gewoon meteen mee beginnen en eraan vasthouden zolang je vindt dat het een goede beslissing was. Meer is niet nodig.

1 Reactie
lembeck
lembeck1 jan. 2013 - 10:16

Niet helemaal. Als je verandering wilt brengen in je leven dan zal er toch nog iets bij moeten, dan alleen 'beginnen' en de alom geprezen 'wilskracht'. Het heet: de KNOP moet om in je hoofd. Ook wel. het moet KLIKKEN in je hoofd. Belletje moet zijn afgegaan, lichtje aan gegaan. Hoe je het ook noemt, het moet een AHA moment zijn van zelfkennis. Zonder dat zal elke poging uiteindelijk falen.

Jiskefet47
Jiskefet471 jan. 2013 - 10:16

Wie dwaalt in het kennis bos, komt tot de ontdekking, dat dit een oneindig groot bos is en zal nederig moeten erkennen, dat al wat daar te kennen en te begrijpen valt te veel is om bewust te kunnen weten. In de donkere delen van dit bos is de kans groot te verdwalen. De antroposofisch arts Rudolf Mees schreef destijds een klein boekje: "Dieren zijn wat mensen hebben" Mensen hebben iets, wat niet in zijn van dieren nodig is. Mensen moeten met hun denken leren begrijpen, wat dieren instinctief weten. Succes met deze puzzel.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer1 jan. 2013 - 10:16

"Mensen moeten met hun denken leren begrijpen, wat dieren instinctief weten." U bedoelt hopelijk niet dat mensen geen instincten zouden hebben. Dat is nl echt een grote misvatting. Ik geloof er niet zo in dat mensen via het denken iets moeten leren begrijpen wat dieren via het instinct 'weten'. Het 'weten' van een dier lijkt mij niet te vergelijken met het 'weten' van een mens. Wat wij denken dat het 'weten' van een dier is, is slechts de projectie van wat wij onder weten verstaan op het instinct van een dier. Wij weten niet wat dieren weten, wij zien slechts de resultaten van het handelen van een dier en concluderen daaruit abusievelijk dat het dier iets weet. Weten is bij uitstek menselijk en komt bovenop (ons) instinct. Ik heb niets van de meneer waarnaar U verwijst gelezen. Ik ga dat ook niet doen want ik kan mijn tijd beter besteden. De anthroposofie is een ernstige dwaalleer waar weinig zinnigs van te leren valt.