Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Het maken van goede voornemens voor het nieuwe jaar heb ik altijd als een zwaktebod beschouwd. Er is iets met je mis als je daaraan toegeeft. Voor een verandering in je leven, op welk gebied dan ook, bestaat geen vast tijdstip. Als je tot de conclusie komt dat verandering nodig is dan is een voornemen niet genoeg. Je moet er gewoon meteen mee beginnen en eraan vasthouden zolang je vindt dat het een goede beslissing was. Meer is niet nodig.
Niet helemaal. Als je verandering wilt brengen in je leven dan zal er toch nog iets bij moeten, dan alleen 'beginnen' en de alom geprezen 'wilskracht'. Het heet: de KNOP moet om in je hoofd. Ook wel. het moet KLIKKEN in je hoofd. Belletje moet zijn afgegaan, lichtje aan gegaan. Hoe je het ook noemt, het moet een AHA moment zijn van zelfkennis. Zonder dat zal elke poging uiteindelijk falen.
Wie dwaalt in het kennis bos, komt tot de ontdekking, dat dit een oneindig groot bos is en zal nederig moeten erkennen, dat al wat daar te kennen en te begrijpen valt te veel is om bewust te kunnen weten. In de donkere delen van dit bos is de kans groot te verdwalen. De antroposofisch arts Rudolf Mees schreef destijds een klein boekje: "Dieren zijn wat mensen hebben" Mensen hebben iets, wat niet in zijn van dieren nodig is. Mensen moeten met hun denken leren begrijpen, wat dieren instinctief weten. Succes met deze puzzel.
"Mensen moeten met hun denken leren begrijpen, wat dieren instinctief weten." U bedoelt hopelijk niet dat mensen geen instincten zouden hebben. Dat is nl echt een grote misvatting. Ik geloof er niet zo in dat mensen via het denken iets moeten leren begrijpen wat dieren via het instinct 'weten'. Het 'weten' van een dier lijkt mij niet te vergelijken met het 'weten' van een mens. Wat wij denken dat het 'weten' van een dier is, is slechts de projectie van wat wij onder weten verstaan op het instinct van een dier. Wij weten niet wat dieren weten, wij zien slechts de resultaten van het handelen van een dier en concluderen daaruit abusievelijk dat het dier iets weet. Weten is bij uitstek menselijk en komt bovenop (ons) instinct. Ik heb niets van de meneer waarnaar U verwijst gelezen. Ik ga dat ook niet doen want ik kan mijn tijd beter besteden. De anthroposofie is een ernstige dwaalleer waar weinig zinnigs van te leren valt.