Joop

Het toeslagenschandaal mag ons niet uit elkaar drijven

  •  
29-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
49973927296_903fac8ed0_k

© cc-foto: Rasande Tyskar

Om samen een vuist te maken mogen we ons niet uit elkaar laten spelen door politici op basis van kleur, sekse of wat voor identiteit dan ook
co-auteur: Eefke Postma
‘We must learn to live together as brothers or perish together as fools.’ Martin Luther King zei het mooi en wij zeggen het hem na.
De beerput rondom het toeslagenschandaal gaat steeds verder open. Jarenlang zijn mensen zoals Renske Leijten,  Pieter Omzigt en Farid Azarkan al aan het graven en doorvragen naar antwoorden, die echter niet komen of moeten worden onthuld via de media. Recent kwam naar buiten dat van de geselecteerde groep die slachtoffer werd van de Belastingdienst maar liefst tachtig procent het minimumloon verdiende. De Belastingdienst gaf toe dat ze mensen heeft gediscrimineerd op klasse.
De rijken worden steeds rijker en de armen steeds armer. We leven in een land waar de politiek keuzes maakt die dit gezegde helaas waar maken. Dat gebeurde ook bij de toeslagen, waar discriminatie leidde tot tweedeling. Verdeel en heers zien we helaas ook terug in de Tweede Kamer, waar Renske Leijten door mensen van BIJ1 voor racist werd uitgemaakt. Een partij die toeslagenouders tegen elkaar lijkt op te zetten omdat ze een andere kleur hebben. Dit ondermijnt de solidariteit die de ouders van het toeslagenschandaal hebben en die nodig is om genoegdoening te krijgen.
De toeslagenouders zijn op allerlei manieren gediscrimineerd. Op hun dubbele nationaliteit, het feit dat ze alleenstaande ouder waren en omdat ze behoorden tot de groep van tachtig procent die hard werkt voor een minimumloon. Al deze ouders zitten in hetzelfde schuitje, allemaal zijn ze door de overheid onterecht verdacht gemaakt en gecriminaliseerd. Wat diepe sporen heeft achtergelaten en het leven van deze ouders en dat van hun kinderen heeft getekend. Bij iedereen is de rechtsstaat opzij gezet en zijn de mensenrechten geschonden. Allemaal hebben ze nu dezelfde belangen.
Het toeslagenschandaal mag ons niet uit elkaar drijven. Om samen een vuist te maken mogen we ons niet uit elkaar laten spelen door politici op basis van kleur, sekse of wat voor identiteit dan ook. Daarom schrijven wij samen dit stuk. De een van ons is toeslagenouder en de ander 15 jaar jeugdzorgjongere geweest. We hebben zoveel overeenkomsten, al zien we er anders uit en ligt onze afkomst ergens anders. Wij zijn ook allebei socialisten, omdat we geloven dat een overheid alleen goed kan functioneren als die eerlijk is. Dat mensen alleen samen kunnen leven als iedereen gelijke kansen krijgt.
Wij laten ons niet tegen elkaar uitspelen, wij weten dat we sterker staan als we met elkaar opkomen voor ieders mensenrechten. Wij laten ons niet voor de gek houden en blijven zusters in de strijd.
Deze opinie is geschreven door Eefke Postma en Sunita Biharie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

pahan
pahan30 nov. 2021 - 6:45

Ik zit al een tijdje te kauwen op de vraag wie er nu uit elkaar gedreven wordt. En ik kom er eigenlijk niet uit?

3 Reacties
Eid
Eid30 nov. 2021 - 10:39

@pahan Kijk dan voor de aardigheid de discussie laatstleden tussen mevr Simons en Renske Leijten er nog eens op na.

pahan
pahan30 nov. 2021 - 11:57

Dat discriminatie verhaal? Dat was niet aardig. Of bedoel je wat anders?

watcher3
watcher330 nov. 2021 - 13:13

Eid: https://www.youtube.com/watch?v=ePP0pa-NI60 < ga je nou je woorden nog eens inslikken dat mevrouw Simons Renske Leijten aanviel? Wat is de relevantie van deze haatzaaierij van jou mbt het toeslagenschandaal? Leugenaar!

The Apple
The Apple30 nov. 2021 - 4:47

"Er is op meerdere manieren gediscrimineerd", verstandige taal. Laat al die muggenzifters maar zeuren...

Hoi3
Hoi329 nov. 2021 - 20:53

''Recent kwam naar buiten dat van de geselecteerde groep die slachtoffer werd van de Belastingdienst maar liefst tachtig procent het minimumloon verdiende.'' Dat is natuurlijk heel logisch. De belastingdienst controleert (preventief) de minima extra omdat ze weten dat minima heel erg in de problemen komen als ze onterecht een toeslag hebben ontvangen en die moeten terugbetalen. Dat wil je als belastingdienst natuurlijk voorkomen. Die andere 20% zijn rijke stinkerds die ook aanspraak kunnen maken op kinderopvangtoeslag. Als die de enige toeslag waar ze aanspraak op kunnen maken aanvragen en achteraf blijkt dat ze er geen recht op hebben is er niks aan de hand. Pech gehad en helaas 1 extra vakantie minder, meer niet. Prima natuurlijk dat de SP er voor waarschuwt dat racisten proberen te framen dat mensen in hoofdzaak slachtoffer zijn geworden van het kinderopvangtoeslagschandaal om dat ze van kleur zijn. Terwijl de slachtoffers (van welke kleur dan ook) duidelijk 1 gemeenschappelijk kenmerk hebben: het zijn hoofdzakelijk paupers. https://joop.bnnvara.nl/nieuws/belastingdienst-joeg-bewust-op-mensen-met-laag-inkomen

1 Reactie
Satya
Satya29 nov. 2021 - 21:13

"Prima natuurlijk dat de SP er voor waarschuwt dat racisten proberen te framen dat mensen in hoofdzaak slachtoffer zijn geworden van het kinderopvangtoeslagschandaal om dat ze van kleur zijn." Bewijs jij nu maar eens dat het niet zo is. Toe dan! Als de advocate die dit onrecht in het licht zette een strategie bedenkt om betrokkenheid te creëeren zou dat genoeg moeten zeggen. Volgens jou zal alle Afrikanen zijn lui en crimineel wel een compliment zijn. Ga je puntmuts opzetten en kruisen verbranden.

Jaco38
Jaco3829 nov. 2021 - 18:26

“De Belastingdienst gaf toe dat ze mensen heeft gediscrimineerd op klasse” Dat heb ik dan gemist, bron? Het tegen elkaar opzetten van bevolkingsgroepen kan natuurlijk ook door mensen met meer inkomen of ondernemers neer te zetten als egoïstisch, niet sociaal of mensen die op andere partijen stemmen etc.

Markzelluf
Markzelluf29 nov. 2021 - 16:31

Misschien toch goed als de dames even opzoeken wat M.L. King bedoelde met zijn uitspraak. Kijk anders hier even naar: https://philosiblog.com/2013/07/23/we-must-learn-to-live-together-as-brothers-or-perish-together-as-fools/ Lees dan de tekst nog eens

Sonic2
Sonic229 nov. 2021 - 16:19

Nederland is allang uit elkaar gedreven. Het is voor velen heerlijk om Rutte af te zeiken. En af en toe doe ik daar aan mee. Het toeslagen schandaal baseert zijn fundament uiteraard op afbraak van de verzorgingsstaat en op het neoliberalisme, maar het toeslagen schandaal was mogelijk omdat politici en rechtse media( vooral van rechtse of rechts radicale snit) hun kiezers fout hebben geïnformeerd en hebben opgejut. De basis voor dat fundament is eigenlijk in de jaren 80 al gelegd. De fraude was extreem. De mensen die van een toeslag of uitkering afhankelijk waren, waren berekenende fraudeurs. Die van uw hard bij elkaar gewerkte belasting geld de hele dag op de bank zaten te blowen of te drinken. Al vele tientallen jaren is dat beeld er in geramd. In 2013 vond de Telegraaf weer een soort van "feit" bij de vooroordelen van de achterban. En ook de gebruikelijke rechtse schreeuwers( die echt alles kapot maken) wisten er wel raad mee. Het resultaat: Keiharde en revanchistische maatregelen. Zelfs de grootste liberaal had met miljoenen toeslag gerechtigden kunnen beseffen en kunnen verwoorden dat zoiets altijd bij minimaal duizenden of tien duizenden mensen fout zou gaan. Dit soort dwang maatregelen. En dat de vele goede mensen altijd onder de paar kwaden zouden lijden. Het fundament voor het straf regime ligt bij een ver gevorderde al tientallen jaren durende tweedeling tussen middeninkomens en lager betaalde. Waarbij de midden inkomens onomwonden zich fout hebben laten informeren en hebben toegestemd met het demoniseren van mensen die afhankelijk zijn van een toeslag. Ik ben niet zo onfatsoenlijk als Baudet en zijn onfatsoenlijke achterban, maar als je mensen met uitkeringen en toeslagen demoniseert. Wat is gebeurt .Als je ze in de hoek zet. Als je bewust verwoordt dat Mohammed en Fatima geld stelen van Henk en Ingrid dan kom je dus tot deze toestanden. Deze toestanden gaan verder als Rutte alleen. Waar veel van onfatsoenlijk rechts hun grief tegen uiten. Nederland is de afgelopen veertig jaar zwaar uiteen gevallen. Ik ben in de gelukkige omstandigheden geweest dat ik veel van de wereld heb gezien en los van Amerika en misschien op sommige plekken Frankrijk ken ik geen land waar de tweedeling( of vijf of tien deling zo groot is). De kloof tussen arm en rijk. De kloof tussen oud en jong. De kloof tussen mensen die wel GGZ hulp krijgen of niet. Of goed en slecht. De kloof tussen hoog en laag opgeleid. De kloof tussen stad en platteland. De kloof tussen boer en de milieu beweging. De kloof tussen dorp en forenzen stad. Het is in Nederland enorm. We zijn absoluut over alles extreem verdeeld. En dus neem ik die gekozen "tweedeling" van ongevaccineerden of gevaccineerden ook niet zo serieus. Links moet erkennen dat de tweedeling of vijfdeling of tien deling of hoe je het ook wilt noemen er al lang al is. Dat er kloven en kraters zijn in onze samenleving. Erkennen en er wat aan doen.

1 Reactie
Tom Lucassen
Tom Lucassen29 nov. 2021 - 16:23

Thatcher; "there is no alternative".

Sam V
Sam V29 nov. 2021 - 12:33

Goed verhaal waaruit blijkt dat gediscrimineerd lijkt te zijn op basis van verschillende kenmerken. Dat andere partijen het over de boeg van institutioneel racisme willen gooien, zegt vooral iets over de agenda van die partijen. De SP is ook de enige linkse partij die het nog echt voor de arbeider opneemt. De rest van de linkse partijen is voor de progressieve hoog opgeleiden die de arbeider vooral als een slachtoffer zien die geholpen moet worden (de juiste kant op te gaan).

9 Reacties
Satya
Satya29 nov. 2021 - 14:32

"Dat andere partijen het over de boeg van institutioneel racisme willen gooien, zegt vooral iets over de agenda van die partijen." Ik vind dit toch echt schokkend Sam. Als je denkt dat dit stopt bij burgers heb je het mis, dat blijkt wel. Ipv dit bespreekbaar te maken gaat de SP weer volledig op de hand van extreemrechts, zoals we de SP kennen. Dit is dus de advocate die de toeslagenaffaire in het licht heeft gezet en niet een populistisch politicus. https://twitter.com/Medialogica/status/1378812116069539841?s=20 Is het zo moeilijk te erkennen dat racisme bestaat?

Sam V
Sam V29 nov. 2021 - 16:24

@ Satya Ik erken meteen dat er racisme bestaat. Het zou ook raar zijn dat te ontkennen. Racisme is overal aanwezig. In elk land. U zult nooit lezen dat ik racisme ontken. Ik bestrijd wel de claim dat er echt institutioneel racisme in Nederland bestaat. Discriminatie op specifieke gronden vindt zeker plaats. Elk specifiek geval moet je dan apart beoordelen, zonder direct racisme te roepen. Vaak zijn het ook vooraf logische gronden voor het apart behandelen van bepaalde groepen, alleen is het resultaat niet proportioneel. Het lijkt mij dan ook zeker benodigd dat er besef bij instanties komt dat vooraf bedachte variabelen een disproportionele uitkomst voor bepaalde groepen met zich mee kan brengen. Maar denkt u werkelijk dat er bij die instanties tot op het hoogste niveau racistische denkbeelden leven?

Jaco38
Jaco3829 nov. 2021 - 18:22

SamV: verder is het belangrijk discriminatie en racisme niet op dezelfde hoop te gooien. Er is gediscrimineerd, dwz een ongerechtvaardigd onderscheid gemaakt ogv niet ter zake doende eigenschappen / criteria waaronder het hebben van een dubbele nationaliteit.

marietje.
marietje.29 nov. 2021 - 18:52

@Satya Advocate Eva González Pérez... niet echt een oer-Hollandse naam... Ik kreeg, met mijn witte Hollandse roots, vandaag nog een excuusbrief over de toeslagenaffaire; ik ben toch geen fraudeur, "excuus". Iedereen die ik vertel dat ook ik slachtoffer van de toeslagenaffaire ben, kijkt vreemd op. Ik ben toch geen allochtoon? Nee, maar wel vrouw, (toen) alleenstaand/gescheiden en (dus) arm. Waar werd ik op geselecteerd door de Belastingdienst tijdens de 'bijltjesdag' (zoals die grappende ambtenaren het onderling noemden)? Wat was mijn variabele? Vrouw-zijn? Inkomen? Burgerlijke staat? Was het in mijn geval klassisme of seksisme? Of pech? Dat ik Renske Leijten en Pieter Omzigt intens dankbaar ben staat als een paal boven water. En dat deze gang van zaken niet ingelijfd kan worden in iemands partij-politieke agenda ook.

Satya
Satya29 nov. 2021 - 19:02

"Maar denkt u werkelijk dat er bij die instanties tot op het hoogste niveau racistische denkbeelden leven?" Ja, al denk ik dat het uitzonderingen zijn, ze zullen zeker voorkomen. Ik zeg ook niet dat racisme altijd de aanleiding is, vooroordelen wel. Zodra mensen een papieren geval zijn is het makkelijker ze emotieloos te behandelen en in hokjes in te delen. Daarnaast zijn algoritmes een voortzetting van denkbeelden van de mensen die er criteria voor maken zoals MIT onderzocht heeft. Dan is iemand die de wereld indeelt in tokkies en goede mensen niet de juiste persoon om aan het invoeren mee te werken. Ik denk dat racisme, want daar kunnen vooroordelen op uitkomen vrij gemakkelijk een rol spelen. Racisme is niet een specifiek blank iets, dat zal ik nooit beweren.

Satya
Satya29 nov. 2021 - 20:41

"Advocate Eva González Pérez… niet echt een oer-Hollandse naam…" Nee, een Spaanse. Hier een artikel over haar, hoe zij dit onrecht bekend heeft gemaakt. https://www.trouw.nl/leven/eva-gonzalez-perez-dit-is-niet-het-land-waarvoor-mijn-ouders-hierheen-zijn-gekomen~bd7edb95/ Ze is veel te vriendelijk voor Omtzigt, ook hij faalde in zijn controlerende functie, ook hij heeft voor de signalen van gedupeerden weggeken. Je dankbaarheid moet naar deze doorzetter gericht zijn. Racisme is geen partijpolitiek. "Afrikanenen zijn....maar jij bent anders." Vaak gehoord. Ik ben voor jou blij dat het is opgelost en natuurlijk zullen er meer criteria een rol hebben gespeeld. Ik ben geen bij1 stemmer trouwens, zie liever donkere mensen die ondanks racisme laten zien wat ze waard zijn en daarmee racistische vooroordelen slopen. Misschien is de belangrijkste reden wel dat ik een slachtofferrol niet als stimulans zie om wat van je leven te maken maar juist tot passiviteit leidt, je ziet jezelf als kansloos. Daarnaast vind ik bij1 af en toe racistisch naar blanken en ik ben erg tegen racisme omdat ik het ken. Toch denk ik dat racisme hier een rol speelde. Die Turken ...... Die Afrikanen...... Wees eerlijk hoe vaak hoor je dat soort dingen?

marietje.
marietje.30 nov. 2021 - 10:54

@ Satya Dank je wel voor de link. Eva González wordt zeker opgenomen in mijn lijstje van mensen die ik intens dankbaar ben. Ja ik ben ook blij dat het 'opgelost' is. Heeft wel wat jaren, hoofdbrekens, slapeloze nachten, mijn carriere (bijna) en een groot gedeelte van de kindertijd van mijn kinderen vergalt. Wat ik zo mooi vind van het stuk hierboven is dat Sunita Biharie en Eefke Postma de insteek nemen; 'Wij laten ons niet tegen elkaar uitspelen'. Dat is verbindend. Ik heb zojuist het filmpje bekeken over de clash tussen Simons en Leyten in de Kamer en ik vond het werkelijk tenenkrommend. Dat is dus niet verbindend. https://www.youtube.com/watch?v=ePP0pa-NI60 De criteria die hier een rol hebben gespeeld is klassisme. Zoals hierboven staat: "Recent kwam naar buiten dat van de geselecteerde groep die slachtoffer werd van de Belastingdienst maar liefst tachtig procent het minimumloon verdiende." Ik ben ook benieuwd hoe veel procent van de toeslagenouders vrouw is. Uiteraard speelt racisme ook een rol. En uiteraard speelt racisme wel in de samenleving. "Die Turken …… Die Afrikanen…… Wees eerlijk hoe vaak hoor je dat soort dingen?" Ik sprak laatst een Syrier die een bloedhekel heeft aan Antillianen. "Die zijn gisteren uit een boom gevallen" zei hij. En in de buurt waar ik lang heb gewoond hadden veel van de Turken die ik sprak een bloedhekel aan Marokkanen. En ik als kaaskop heb laatst nog mijn excuus aangeboden aan een half-Molukse puber voor hoe wij ze behandeld hebben toen ze in kampen werden gepropt. "Misschien is de belangrijkste reden wel dat ik een slachtofferrol niet als stimulans zie om wat van je leven te maken maar juist tot passiviteit leidt, je ziet jezelf als kansloos. " Een wijze uitspraak en ik sluit me daar volledig bij aan. @Sonic hierboven heeft de tweedelingen al goed blootgelegd. Ik blijf geloven dat inclusiviteit en vooral contact belangrijk is. 'Wij'-denken. We hebben veel meer met elkaar gemeen dan dat we verschillen.

Satya
Satya30 nov. 2021 - 14:02

Marietje Voor mij persoonlijk is het verbindend als alle criteria gewoon op tafel worden gelegd en besproken. Dat heeft weinig te maken met tegen elkaar uitspelen maar hoe voorkom je herhaling. Dus speelt geslacht een rol bespreken. Ik ben niet van mening dat nederland een racistisch land is of alle blanken racistisch maar dat tribalisme dieper zit dan iedereen denkt.

Jaco38
Jaco3830 nov. 2021 - 17:04

“Marietje: Ik ben ook benieuwd hoe veel procent van de toeslagenouders vrouw is” Daar heb je niet zoveel aan als je niet ook vaststelt wat de man- vrouw verdeling is in de groep die toeslagen ontvangt. Als bijv 80% hiervan vrouw is dan is het niet vreemd dat verhoudingsgewijs vrouwen ook meer voorkomen onder de slachtoffers. Het wordt pas opvallend als een groep onevenredig vertegenwoordigd is.

marietje.
marietje.29 nov. 2021 - 12:11

Precies! Nu is niet het moment om 'verdeel en heers' toe te passen. Zeker niet in de Kamer. Nooit eigenlijk.

Satya
Satya29 nov. 2021 - 11:25

"Een partij die toeslagenouders tegen elkaar lijkt op te zetten omdat ze een andere kleur hebben." Laat maar zien. Bij1 is de enige socialistische partij in Nederland. SP is een partij die liegt en bedriegt (zie vluchtelingendeals waar ze een aantal mensen die voor de SP probeerde stemmen te werven keihard hebben laten vallen), autoritair geregeerd en een soort van socialistisch nationalisme aanhangt. Nah, dit soort stukken maakt mij niet SP stemmen, sterker nog de afkeer wordt groter. Socialisme stopt niet bij landsgrenzen. Hopelijk volgt er binnen die partij een splitsing want ze hebben een aantal zeer sterke en rechtvaardige mensen binnen die partij, zonde dat die hun tijd bij deze club verdoen. Het zou mooi zijn als er een socialistische partij in NL opkomt die de identiteitspolitiek van Bij1 niet overneemt en het populistisch nationalisme van de SP ver weg laat.

2 Reacties
Eid
Eid30 nov. 2021 - 12:33

@Satya Als je marxisme vertaalt als socialisme heeft u gelijk. Kijk de stukken en het partijprogramma er eens op na. Dat helpt. BIJ1 verbindt niet; BIJ1 uitvergroot, en maakt daarmee de verschillen onnodig groot. Ipv Renske L. te omarmen, dicht deze partij haar rascistische opvattingen toe. Een gevaarlijke partij, van een 'socialistische' mevrouw die in het verleden er blijkbaar geen moeite mee had om luxe vakantiehuisjes te 'verkopen' aan ver bovenmodale witte mensen. Het leverde een mooi inkomen op. Dat weer wel.

Satya
Satya30 nov. 2021 - 17:59

Eid Socialisme is inderdaad een containerbegrip. Van Bij1 hoor ik weinig over zeer autoritair leiderschap, bij SP ligt dat anders. In zake de toeslagenaffaire is als het om verbinding gaat het belangrijkste de criteria op tafel te krijgen, als er sprake is van racisme moet dit gewoon besproken worden. Het lijkt mij dat er erg veel met vooroordelen, racistische vooroordelen gewerkt is. Ik ga ervan uit dat de belastingdienst een doorsnee van de samenleving weergeeft. Zoals ik al schreef hoor je vaak genoeg die Turken houden van Erdoghan en zijn Turks nationalistisch. Te denken dat ook bij de belastingdienst zulke sentimenten niet meespelen lijkt mij hopeloos naïef. Dat zegt niet dat ik denk dat de hele samenleving racistisch is. Wie wil verbinden bespreekt ook gewoon open en bloot racisme. Bij de SP voel ik mij absoluut niet serieus genomen, die doen alsof het niet bestaat. Als slachtoffers trek je samen op voor rechtvaardigheid en gaat het niet om wie het meest slachtoffer is maar hoe voorkom je dit, daarvoor moet wel alles besproken kunnen worden. Als blanke mannen het meest slachtoffer zijn onderzoek je dit, schadevergoeding streef je samen naar en vooral voorkomen herhaling.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 nov. 2021 - 9:18

Goed geschreven!