Joop

Het tij keren: samen sterk tegen online haat

  •  
09-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
935 keer bekeken
  •  
52617722358_1e314e219c_k

© cc-foto: Focal Foto

De lhbti+ gemeenschap strijdt al ruim honderd jaar, als het al niet langer is, voor acceptatie en gelijke rechten. Hoewel er belangrijke vooruitgang is geboekt, blijft online haat een groeiende bedreiging. De gevolgen ervan zijn verwoestend. Individuen worden geconfronteerd met emotioneel leed, mentale gezondheidsproblemen en zelfs fysieke bedreigingen. Dit mag niet worden getolereerd. Iedereen verdient het om vrij te zijn van angst, zowel on- als offline.

Om dit tij te keren, is actie op meerdere fronten van noodzakelijk belang. Online platforms moeten een grotere verantwoordelijkheid nemen door striktere maatregelen te implementeren om haatdragende inhoud en intimidatie te bestrijden. Naast het verwijderen van hate speech, moeten platforms ook actief werken aan het creëren van een positieve online omgeving via educatie en effectieve moderatie.

Bewustwording en educatie zijn ook van vitaal belang. Scholen, ouders en maatschappelijke organisaties moeten gezamenlijk werken om jongeren bewust te maken van de schadelijke impact van online haat en hen te leren hoe ze respectvol en inclusief kunnen communiceren. Dit zal bijdragen aan een samenleving waarin diversiteit wordt gevierd en gewaardeerd.

Individuen kunnen ook een cruciale rol spelen bij het bestrijden van online haat. Stilte is geen optie. We moeten ons uitspreken en opkomen voor gelijkwaardigheid en respect, zeker als we getuige zijn van haatdragende opmerkingen tegen anderen. Gezamenlijk kunnen we een krachtige tegenbeweging creëren die online haat terugdringt.

Het is belangrijk om te beseffen dat online haat niet alleen beperkt blijft tot het digitale domein. Het heeft echte gevolgen voor mensen en kan de bredere sociale houding en het beleid beïnvloeden. Door gezamenlijk op te treden tegen online haat, kunnen we werken aan het vormgeven van een positievere en inclusievere samenleving voor iedereen.

Kortom, de toenemende online haat gericht tegen lhbti+ personen vereist directe aandacht en actie. Het internet zou een veilige en respectvolle ruimte moeten zijn voor alle individuen, ongeacht hun seksuele geaardheid, genderidentiteit of expressie. We moeten gezamenlijk werken aan het bestrijden van online haat door strengere platformmaatregelen, bewustwording, educatie en individuele inzet. Samen kunnen we een wereld creëren waar liefde, respect en begrip centraal staan, zowel on- als offline.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Ch0k3r
Ch0k3r10 aug. 2023 - 4:41

"Het internet zou een veilige en respectvolle ruimte moeten zijn voor alle individuen, ongeacht hun seksuele geaardheid, genderidentiteit of expressie.” Sorry maar dan heb je echt niet door wat het internet is. Daarbij. Als een gelovige niet mag stellen dat homoseksualiteit een zonde is, dan beperk je diegene toch in hun vrijheid? "Samen kunnen we een wereld creëren waar liefde, respect en begrip centraal staan, zowel on- als offline." Kom op, dit is wel heel naïef. Zoveel mensen, zoveel wensen, en sommige van die wensen staan lijnrecht tegenover elkaar. Hoe je het went of keert, je zult altijd een groep mensen vinden die van je walgt, ongeacht wie je bent of wat je denkt. Learn to live with it. Zoek liefde, negeer de haat.

4 Reacties
Zandb
Zandb10 aug. 2023 - 15:59

Ch0k3r Ricardo weet juist heel goed wat het internet is. Alleen zou hij graag zien dat het internet anders was: een plek is waar je op een redelijke manier met elkaar om gaat. Ik vind dat een veel betere want stimulerende opvatting dan het fatalistische "je moet het maar accepteren" dat alleen maar meer tot meer ellende zal leiden. Ideaal is niets en niets zal ideaal zijn. Maar we kunnen er wel naar streven en we moeten ons er voor inspannen om het internet zo veilig en respectvol mogelijk te maken.

Ch0k3r
Ch0k3r11 aug. 2023 - 5:25

@Zandb "Alleen zou hij graag zien dat het internet anders was: een plek is waar je op een redelijke manier met elkaar om gaat." Tsja, als de wereld zo zou werken, dan werkte het internet ook zo. Helaasch pindakaasch, leuk streven maar onhaalbaar. Je kunt er ook naar streven om naar de maan te lopen, realistisch is het alleen niet. In andere delen van de wereld heeft men heel andere opvattingen, en daar hebben ze ook internet. Daar mag je wat van vinden, maar je kunt het niet veranderen. Naja kan wel, als je dat land inneemt en jouw wetten introduceert. Maar dat is kolonisatie en moet je oorlog voor voeren. Ook niet prettig. "

Zandb
Zandb11 aug. 2023 - 9:56

Ch0k3r U laat het belangrijkste deel van mijn reactie buiten beschouwing. Of erger nog, U doet net of ik niet zou hebben gezegd wat ik heb gezegd: Ik verkies een niet zo'n heel realistisch (het gaat hier natuurlijk niet om naar de maan lopen!) maar stimulerend standpunt boven een fatalistisch standpunt als "zo is het nou eenmaal".

Ch0k3r
Ch0k3r12 aug. 2023 - 5:38

@zandb "maar stimulerend standpunt boven een fatalistisch standpunt ” Je kiest een niet realistisch standpunt. Je gaat ook volledig voorbij aan wat ik bedoel. Internet is wereldwijd en ethiek en moraal verschilt per land/regio, en in die landen zelf zijn er ook zoveel verschillende smaken. Wat ga je doen als een gelovige stelt dat homoseksualiteit niet mag worden toegestaan? Ga je dan in jouw geschetste situatie de homo blokkeren op het internet, of de gelovige? Heel veel mensen gaan in het dagelijks leven ook niet fatsoenlijk met elkaar om. Waar om dat ineens anders zou moeten zijn op het internet ontgaat me volledig. Alsof IS dan ineens netjes is omdat er een moderator aanwezig is

Palipka
Palipka10 aug. 2023 - 0:32

Online platforms en verantwoordelijkheid nemen een contradictio in terminis helaas