Joop

Het succes van de multiculturele samenleving als bron van onvrede

  •  
14-05-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
244 keer bekeken
  •  
adults_afro_breakfast_breakfast_meeting_business_businesswomen_caf_coffee-1550237.jpg!d

© cc-foto: Rawpixel

Vorige week herdachten we 4 mei en vierden we 5 mei. Vandaag herdenkt mijn stad Rotterdam het bombardement van 14 mei 1940. Mei is de maand waarin we geregeld lessen uit de geschiedenis proberen te trekken
Wie de klok een eeuw terugzet, ziet dat veel joodse Nederlanders niet eenvoudig emplooi vonden. Voor joden elders in Europa was het vaak niet anders. Katholieke bedrijven als C&A, V&D en Jamin boden vooral werkgelegenheid aan katholieke werknemers. De levensbeschouwelijke identiteit van werkgevers speelde een flinke rol in de aanname van het personeel. Van een diversiteits- en inclusiviteitsbeleid was nog geen sprake. Een van de weinige bedrijven waar Nederlanders met een joodse achtergrond wel aan de slag kwamen, was het door joodse Nederlanders opgerichte en geleide warenhuis De Bijenkorf.
Door het gebrek aan werkgelegenheid probeerden veel joodse Nederlanders het zelfstandig ondernemerschap uit. Een fors deel faalde en belandde in armoede. Maar een ander deel slaagde, en werd in toenemende mate succesvol.
Vandaag zien we het aantal hoog opgeleide biculturele Nederlanders met de dag groter worden. Vaak willen zij carrière maken binnen bedrijfsleven, overheid of andere maatschappelijke sectoren. Uit onderzoek blijkt dat zij slechts bij uitzondering doorgroeien naar hogere management- en directiefuncties. De homogene uitstraling in de top van organisaties moedigt hen bovendien niet aan te solliciteren; met hun zichtbare gebrek aan inclusiviteit vertellen veel werkgevers immers impliciet onze gemixte samenleving niet te begrijpen. Wat dat aangaat geeft de huidige Nederlandse regering het slechtst denkbare signaal naar de samenleving af.
De consequentie is dat biculturele Nederlanders vaker dan gemiddeld zelfstandig of semi-zelfstandig worden. Zo’n keus is voor de één succesvol, maar voor de ander niet. Zij die slagen zijn vaak zichtbaar, zij die falen veelal onzichtbaar. Twee jaar geleden maakte journalist Abdel Ilah Rubio voor het AD een inventarisatie van het aantal apothekers met een migratieachtergrond. Wat bleek? Veertig procent van de Rotterdamse apotheken werd gerund door landgenoten met een van oorsprong niet-Nederlandse naam – succesvolle Nederlanders met een Marokkaanse, Turkse, Chinese of andere biculturele achtergrond die farmacie hebben gestudeerd en voor veel Rotterdammers uiterst zichtbaar zijn.
De ergernissen over de multiculturele samenleving worden voor een deel veroorzaakt door die zichtbaarheid van maatschappelijke successen. De kritiek van sommige politici op het ‘te grote aantal niet-Nederlandse’ winkels in een stad als Rotterdam, spreekt wat dat aangaat boekdelen.
Niet de drugskoerier bestuurt die dikke BMW, maar de maatschappelijk geslaagde Marokkaanse, Turkse, Surinaamse of andere biculturele Nederlander. Naar hen wordt soms met jaloezie gekeken door autochtone Nederlanders met een zwakke maatschappelijke positie. Precies zoals in de vorige eeuw het vingertje werd gericht op succesvolle joodse Nederlanders.
Als de welvarendheid van een deel van multicultureel Nederland meespeelt in de onvrede over de superdiversiteit in ons land, hoe richten we dan een samenleving in waar die zichtbare successen niet worden beantwoord met het telkens weer onder vuur nemen van onze alsmaar gemixter wordende populatie?
Dat is de vraag waar politiek Den Haag zich in de toekomst veel vaker op zou moeten richten.
Dit artikel verscheen eerder op etnomarketing.nl

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

Frits Jansen
Frits Jansen1 jun. 2019 - 17:36

Ik heb dat "integreren" nooit begrepen, want ik woon al heel lang (alleen) in een Hollandse slaapstad. Een praatje in de lift is voor mij het maximum. Mensen worden voor al nerveus van groepen gekleurde landgenoten. En populisten zien er brood in om ons bang t

René Romer
René Romer15 mei 2019 - 13:18

Graag wil ik even ingaan op een aantal reacties op mijn artikel. Ik ben in mijn artikel juist niet generaliserend. Zo schrijf ik over de keus voor zelfstandigheid: “Zo’n keus is voor de één succesvol, maar voor de ander niet.” Verderop staat: “Als de welvarendheid van EEN DEEL van multicultureel Nederland meespeelt in de onvrede over de superdiversiteit in ons land,…” Onvrede wordt altijd veroorzaakt door een MIX van factoren, nooit door één factor. Desondanks gaat het in de betogen over de oorzaken, zeker in politiek Den Haag, bijna altijd over ‘integratie’-problemen, criminaliteitscijfers, islam, en wat al niet meer. Het gaat daarentegen zelden over de successen die er worden geboekt. En dat terwijl maatschappelijk succes nu juist geregeld een van de bronnen van onvrede is. Sommige Nederlandse burgers vertalen die onvrede in uitspraken als “ze pikken onze banen in” en “ze nemen ons land over.” Waar maatschappelijk succes van biculturele Nederlanders soms, en vaak onbewust, als een bedreiging wordt gezien voor de eigen positie van autochtone Nederlanders, wordt maatschappelijk falen door, of een lagere sociale status van biculturele Nederlanders, vaak niet of minder als een bedreiging gezien. Zolang een Marokkaans-Nederlandse vrouw onze kantoren schoonmaakt, vinden veel autochtone Nederlanders haar lief en aardig - want het past bij de maatschappelijke positie die veel autochtone Nederlanders deze vrouwen toedichten. Maar zodra dezelfde vrouw op het vakgebied van autochtone Nederlanders goede prestaties levert, hebben veel mensen daar onbewust moeite mee. Dat heb ik in mijn vakgebied door de jaren heen bij veel organisaties teruggezien. De consequentie is dat het in de praktijk vaak moeilijk is voor biculturele Nederlanders om door te groeien naar management- en directiefuncties in organisaties. En wat de gevolgen daar weer van zijn, heb ik in mijn artikel beschreven.

1 Reactie
Libertain
Libertain17 mei 2019 - 6:28

("De consequentie is dat het in de praktijk vaak moeilijk is voor biculturele Nederlanders om door te groeien naar management- en directiefuncties in organisaties.") Mag ik erop wijzen dat bovenstaande eufemistisch overkomt. Het is niet moijluk - ze worden regelrecht tegengewerkt. De harde werkelijkheid is dat in de streng gecontroleerde monoculturele structuur dat Nederland is, potentieel succesvolle allochtonen zeer bewust worden tegengewerkt en daar zijn reeks bewijzen voor. Daarom juist is Artikel1 buiten werking gesteld. Dit allemaal verklaart ook het zekere succes van partijen als DENK. Ons-kent-ons, he?

Barends2
Barends215 mei 2019 - 10:17

Mensen moeten niet een baan krijgen op basis van achtergrond, maar louter op basis van kwaliteiten.

1 Reactie
Barends2
Barends215 mei 2019 - 10:18

En dit is zeker niet lullig bedoeld, maar niet alle "allochtonen" in een BMW zijn geslaagd. Sommigen wel, maar je hebt ze er ook tussen zitten die met al hun geld een dure auto kopen, en de rest verwaarlozen..

Wappie Kappie
Wappie Kappie15 mei 2019 - 9:11

Naar mijn mening mist de nuance in dit stuk en de reacties hieronder. Er is geen gemiddelde immigrant of allochtoon. Er zijn er die het goed doen en er zijn mensen die het slecht doen. Ook is de beleving per persoon anders. Ik heb geen enkele moeite met de Poolse bouwvakkers. Mijn zwager, zelf bouwvakker, denkt daar heel anders over en kan niet meer voor 35 euro per uur, maar voor rond de 20 euro per uur aan de slag omdat er anders een Pool is die zijn plaats inneemt. Ooit in een belwinkeltje of nagelsalon geweest waar je alleen contant kan betalen en je een geschreven bonnetje kreeg? Lekker schattig ouderwets? De FIOD denkt daar anders over. Terwijl mensen uit Noord Afrika oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteit, zijn bepaalde groepen uit oost Azie juist ondervertegenwoordigd. Ik denk dat net als bij het opvoeden van kinderen je de dingen die goed gaan moet benadrukken, maar dat de dingen die slecht gaan ook besproken moeten worden. En dat per onderwerp en als het kan op individueel niveau. Je kunt geen groepen over een kam scheren. Alle vormen van immigratie zijn niet mislukt omdat Somaliers nauwelijks aan een baan komen. Niet elke oost Europeaan is crimineel omdat we last hebben van rondtrekkende bendes uit oost Europa. Andersom is ook waar: immigratie is geen succes omdat je iemand kent met een bruine huid en een goed lopende zaak of dat bepaalde opvattingen of standpunten uit de Islam geen culturele of maatschappelijke spanning opleverd omdat je moslims kent die heel aardig en gastvrij zijn. Zelf ben ik opgegroeid in een (huur)buurt met grote Turkse, Somalische en Marokkaanse gemeenschappen. Het eerste wat ik heb geleerd is dat deze gemeenschappen een hekel aan elkaar hadden en elkaar minachten. Dat gaf ook spanningen. Als blanke jongen mocht ik schijnbaar straffeloos in elkaar getrapt worden door mijn Turkse veel oudere buurtgenoten. Hun vaders stonden keurend achter de ramen en gaven soms zelfs tips hoe ze moesten schoppen of slaan voor het beste effect. Hetzelfde overkwam mijn Somalische vrienden. Wij vormden vervolgens groepen om tegen de Turken op te kunnen vechten. En op school leerde ik dat racisme niet goed was. De werkelijkheid stond ver af van de op school geleerde theorie dat de blanken racisistisch waren en de niet-blanken slachtoffers. Ik was in mijn buurt het aangeschoten wild en niet andersom. Laatst heb ik nog eens gekeken wat er nu in die buurt vooral gestemd wordt. Denk en de PVV. Het verbaast me niets. Voor iemand die dit niet meegemaakt heeft is het een vreemde wereld en wordt de PVV stem verweten aan de lage opleiding en het gebrek aan kennis bij de stemmer. Ik vind dat veel te kort door de bocht. Er kan beter naar het onderliggende probleem gekeken worden op een eerlijke manier. Dan worden er pas echt dingen opgelost. Je haalt daarmee ook de wind uit de opkomst van het populisme.

2 Reacties
issieookweer
issieookweer16 mei 2019 - 5:19

Mag ik daarmee volledig eens zijn?

ruma ankka
ruma ankka28 mei 2019 - 19:27

Jij bent duidelijk niet in een wijk opgegroeid waar de mensen wonen die de multiculturele samenleving een verrijking vinden voor het land.

Libertain
Libertain15 mei 2019 - 7:37

Beste heer Romer, de multiculturele samenleving is simpelweg de harde realiteit die door cognitief dissonant rechts ontkent wordt om propagandistische redenen. De multiculturele samenleving is effectief hetzelfde realiteit als de klimaat verandering.

Libertain
Libertain15 mei 2019 - 6:26

("De media focussen zich op Baudet en Wilders of op Kuzu of Sylvana Simons. ") Dan zou je mteen moeten afvragen in wiens dienst functioneren dergelijke media?

2C
2C14 mei 2019 - 14:11

Wat een warrig stuk. Uit welke concrete, tastbare feiten leidt deze auteur het 'succes' van de multiculturele samenleving af ? Is dit 'succes' ueberhaupt te meten ? Aan de hand van veel andere maatstaven kun je ook nl. het tegenovergestelde beweren, bijv. het relatief hoge aantal 'nieuwe Nederlanders' in een uitkeringssituatie of in een penitentiaire inrichting. Of het geringe aantal inter-culturele huwelijken. Ik zou zeggen, we zijn terug bij af: na de ontzuiling na de jaren '50, zijn we momenteel weer meer aan het segregeren. Bijzonder vind ik dat veel van de 'nieuwe Nederlanders' nog altijd wensen om in hun thuisland te worden begraven, bijv. in Marokko of Turkije. Niet echt een blijk van vertrouwen in de 'succesvolle' multiculturele samenleving in Nederland.

5 Reacties
Sonic2
Sonic214 mei 2019 - 15:43

Wat een slecht betoog van u vooral. Mijn oma kon er bloemrijk over vertellen dat ze als meisje in de jaren 30 als protestant meisje niet met katholieke vriendinnetjes mocht spelen. En dat ze niet naar die boekenhandel mocht. Want katholiek. Toen al was er segregatie en in feite is die segregatie misschien erger, maar het is niet nieuw. Je ziet het in elk land ter wereld. Hele grote verschillen. Grote kloven. Rijken gaan met rijken om. Armen met armen. De polarisatie zie je overal. En het succes is volledig subjectief naar de plek die je in de samenleving in neemt. Je ziet het aan stemgedrag. Zat Zondag op een verjaardag met FvD kennis. Ik had het erover dat linkse kiezers vaak op de grootste partij stemmen. Strategisch. Hij zei dat ik dan maar VVD moest stemmen, want de VVD was volgens hem links. Hij zag de VVD ook als multiculti partij. En hun kiezers ook, want anders hadden ze wel "centrumrechts" gestemd. PVV of FvD. Blij dat ik hem een tijd niet meer zie zeg maar. Je kunt de multiculturele samenleving geen succes of mislukking noemen, want daarvoor is die samenleving nu eenmaal te complex. Maar dat past niet in uw nationalistische bekrompen wereldbeeld.

issieookweer
issieookweer15 mei 2019 - 0:25

@Sonic Sonic 14 mei 2019 at 17:44? Toch zelf eens leren lezen eer U anderen de maat neemt. 2C heeft het over de ontzuiling, die in de jaren 50 plaatsvond en dat opruimde wat er in de jaren 30 was. Hij zegt dat die toestand van daarvoor nu weer terugkomt door dat religieuze en huidskleurgedram. Het is hoog tijd dat alles, wat met religie en diversiteitssprookjes te doen heeft, niet meer buiten de voordeur gepropageerd mag worden. Als dat wereldwijd hard doorgezet zou worden, zouden tientallen miljoenen mensen uit wat U het fatsoenlijke midden noemt hun afslachting ontlopen. "Blij dat ik hem een tijd niet meer zie zeg maar. " Typisch linkse verontwaardiging: ik sta open voor dialoog, maar ik wil niets horen van mensen, die anders denken dan ik, en die mijd ik dus als de pest. Wat is er fout met nationalisme, als dat gericht is op het behoud van menselijke waarden? Moeten die dan vervangen worden door andere, zoals kinderhuwelijken en besnijdenissen? Als laatste: om een gebalanceerd beeld te krijgen van de diverse successen en antisuccessen van de verschillende ethnische groepen moeten we naar de percentages kijken, die aangeven hoe die in het sociale leven vertegenwoordigd zijn: wat is het percentage academici van een groep, wat het percentage van permanente steuntrekkers, wat dat van leden van de groep, die een crimineel verleden hebben, wat dat van vrouwen- en homomishandelaars. Maar kom daarbij niet met: ze krijgen geen kans; Aziaten tonen aan, dat ethnische diversiteit zeer succesvol kan zijn.

Libertain
Libertain15 mei 2019 - 7:34

Het volgende is een direct voorbeeld van extreem-rechts denken: ("Bijzonder vind ik dat veel van de ‘nieuwe Nederlanders’ nog altijd wensen om in hun thuisland te worden begraven, bijv. in Marokko of Turkije. ") Oftewel het patroon van denken van iemand die nog niet beseft heeft dat hij door extreem-rechts denken ingenomen is en blijft voorhouden dat dit niet het geval is.

Sonic2
Sonic215 mei 2019 - 16:15

@ Issieookweer Ook dat is gewoon onzin. In de jaren 70 en ook in de jaren 80 was er een groep voor Abortus maar ook een groep die gewoon conservatief was. In de jaren 70 het CDA. De VVD was ook toen nog niet voor het homohuwelijk en dergelijke. Echte voorlopers waren ze niet. Er was ook dus heel veel weerstand tegen die zogenaamde ontzuiling waar u het over heeft. Een geromantiseerd beeld dus. Sterker nog. De kloof tussen jong en oud was enorm in vooral de jaren 60. En de kloof tussen links en rechts ook. Echt geen idee waar jullie over praten. En op al die persoonlijke aanvallen van u ga ik niet eens in. Nogal op de man gespeeld. Ik ben niet voor kind huwelijken en ook niet voor besnijdenis. Ik pleit alleen ook niet voor dat zeer agressieve nationalisme wat Wilders en Baudet willen. Ik pleit voor ratio. Voor het midden. Dat kun je ook uit mijn betoog halen. Nationalisme heeft overal gefaald. Heeft nergens gewerkt. En over die kennis. Ik heb op zowel VVD als Pvda gestemd. Als iemand open staat voor normaal gedachtengoed ben ik. Behalve PVV en FvD Daar trek ik de streep. En met FvD en PVV aanhangers is het altijd hetzelfde. Altijd seks grappen. Altijd platvoers racisme. Altijd grof in de mond( u bent daar geen uitzondering op). Altijd klagen. Altijd respect opeisen. Altijd janken als ze buitenspel worden gezet. Nooit enig vorm van zelfkritiek. Nooit enig respect voor andere partijen en andere mensen. Ze kunnen wat mij betreft de boom in. Lees trouwens eens Geenstijl en Dagelijkse Standaard. Wat ze over bepaalde auteurs hier schrijven. Hoe ze spreken over Groenlinks( Groene Khmer). Ze voelen zich echt verheven boven links. Wat een volk. Overigens ben ik in verschillende min of meer achterstands wijken geweest door heel Nederland. Overdie in Alkmaar. Kanaleneiland in Utrecht. Presikhaaf in Arnhem. Ik zag inderdaad een gemixt beeld. U scheert alles over 1 kam. En met u nationalistisch rechts. Je ziet voor een deel een soort middenklasse. Je ziet gezinnen, maar ook jongeren. De meiden kan je weer niet vergelijken met jongens. Turken en Marokkanen zijn niet hetzelfde. Met Surinamers kan ik het altijd prima vinden. Maar dat past niet in uw eenzijdige en zeer bekrompen wereldbeeld. Dat is nog tot daar aan toe. Dat u mij op zo'n manier bejegent vind ik nog erger.

issieookweer
issieookweer16 mei 2019 - 5:18

@Sonic 15 mei 2019 at 18:15 Kunt U mij even duidelijk maken met welk woord ik grof in de mond geweest ben? Waar heb ik staan vloeken of iemand voor rotte vis uitgemaakt? Waar heb ik U persoonlijk aangevallen? Voelt U dat zo omdat ik stel dat U niet goed hebt gelezen wat 2C geschreven heeft? Waar heb ik, zoals U stelt, seks grappen gemaakt? Waar scheer ik alles over één kam, zoals U stelt? En waarom vindt U dat ik U onheus bejegen? Is dat omdat ik het niet met U eens ben? Ik heb jaren lang in de derde wereld gewoond en ben nog langer in de meeste van die landen rondgetrokken waar we nu de immigranten van krijgen. Hebt U die ervaringen ook of beperkt die zich tot een dagbezoek aan Kanaleneiland en Presikhaaf? Ik heb ook de jaren 50 meegemaakt en de enorme omwentelingen die in die tijd op gang zijn gekomen; U ook? Overigens: dat ik het niet met U eens ben wil niet zeggen dat ik U wil mijden, zoals U dat blijkbaar met anderen wel doet. Ik geniet er van om met iemand in een gezonde discussie te gaan zonder beledigd of verontwaardigd te zijn; U ook?

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 mei 2019 - 13:41

Zodra ik het woord jalouzie hoor, ben ik weg. Ik vind dat een kanjer van een argument!

Auslander
Auslander14 mei 2019 - 13:36

De multiculturele samenleving is de indicatie van succes van westerse welvaart en democratie in haar transformatie van mono culturele natie naar diversiteit en van natie economie naar globalisering. Wie er onvrede mee heeft is ook ontevreden van de vooruitgang op zich. Het belangrijkste succes in een multiculturele samenleving is het definitief ontmantelen van nationalisme en alle andere vormen van groepsidentiteiten die zich verlenen aan reactionaire democratieën en dictators.

1 Reactie
Libertain
Libertain15 mei 2019 - 6:25

Goed punt.

Sonic2
Sonic214 mei 2019 - 13:31

Het punt is dat het debat wordt bepaald door de krankzinnige uitersten. De media focussen zich op Baudet en Wilders of op Kuzu of Sylvana Simons. Altijd de uitersten. Het kan nooit eens over het normale moslim gezin gaan. Altijd maar een jihadist. Ik zie eigenlijk een vrij gemixet beeld. Het electoraat van de midden partijen leeft om allochtonen heen of heeft er geen problemen mee. Ze leven naast fatsoenlijke allochtonen. De SP aanhang is ook niet echt tegen. Wel als hun sociale positie wordt bedreigd. FvD en PVV kiezers zijn radicale beroepsklagers en zijn altijd boos. DENK en Bij1 leven van de identiteit kaart. En de media en andere politieke partijen geven extreem veel aandacht daaraan. Als je die alleen maar aandacht geeft dan lijkt het net alsof er een oorlog aan de gang is. Niet zoveel aandacht geven aan de krankzinnige uiterste en ze eens niet als normaal neerzetten. En hun aanhang al helemaal niet. De 80% van Nederland plaatsen voor de 20% die niet spoort. Of het nu om PVV/FvD en/OF DENK/ Bij1 gaat. Ik zet het bewust ongenuanceerd neer. Om het gangbare beeld omver te gooien.

6 Reacties
Satya
Satya14 mei 2019 - 14:54

Ik vind deze reactie ijzersterk. Dit is precies hoe ik het ook zie, ik hoop dat het redelijk midden blijft bestaan maar vind het wel zorgwekkend. Op dit moment trappen teveel mensen in de sneerlapperij van fvd.

Anoniempje5
Anoniempje514 mei 2019 - 15:24

Helemaal mee eens.

Sonic2
Sonic214 mei 2019 - 15:44

@ Satya Bedankt Satya. Dat u een van de weinig bent hier die wel goed leest en mijn bijdrages wel op waarde kan schatten. En niet mijn uitspraken uit zijn verband rukt. Groot respect voor die mensen die dat niet doen.

Libertain
Libertain15 mei 2019 - 6:28

Beste Sonic, vind ik je bijdragen interessant, soms iets scheef getrokken. ("Als je die alleen maar aandacht geeft dan lijkt het net alsof er een oorlog aan de gang is. ") Tja, ooit het lef gehad om de ethnische kwestie die aan de structuur aan ons land ten grondslag ligt in de ogen durven aankijken?

Satya
Satya15 mei 2019 - 8:41

'Tja, ooit het lef gehad om de ethnische kwestie die aan de structuur aan ons land ten grondslag ligt in de ogen durven aankijken?' Deze zin vraagt om verduidelijking. Lijkt me cryptisch alt right.

Sonic2
Sonic215 mei 2019 - 16:26

@ Libertain Als u mij een beetje had gevolgd dan had u kunnen lezen dat ik zeker ook de schaduw kanten zie. Ik ben niet voor Groenlinks of DENK beleid. Het lijkt me verstandig dat u eerst bekijkt wat ik getypt heb in het verleden voor met het oordeel te komen dat ik op dit gebied soft ben. Ik ben kritisch op de GL en D66 aanpak. En ook op die van FvD en PVV. Dus dat lef heb ik. En als u het echt wilt horen. In het verleden zijn we ook te soft geweest. Nu zijn we aan het door schieten. Zeg er ook gewoon bij dat moslim vrouwen het goed doen op universiteiten. Niet altijd maar dat gebash. En die structuur waar u het over heeft. Daar is al eindeloos over gedebatteerd. Talkshows zijn er aan gericht. Het gaat de laatste 20 jaar over niets anders als islam/immigratie en integratie. Het ging tot voor kort nooit over het neoliberalisme of over het klimaat. Of over woningen. Misschien heeft u 20 jaar onder een steen geleefd. Dat zou wat verklaren. De islam is er in Nederland trouwens. Moslims ook. Hoe wilt u de klok terug draaien? Leg het maar uit. Voor de rest zien veel mensen hier segregatie als iets heel verschrikkelijks. Volgens mij is het iets menselijks. Het gebeurt ook onder de autochtone bevolking. Je zoekt toch je eigen clubje met mensen op. Ik denk dat het zelfs een deel van de oplossing is.

Jonkheer
Jonkheer 14 mei 2019 - 10:47

Mooi betoog. Maar hij gaat er bij mij echt niet in. Ik geloof namelijk niet dat het succes van een kleine groep succesvolle 'mensen met een immigratie achtergrond' een grote groep Nederlanders jaloers maakt. Ik heb namelijk nog nooit iemand horen ageren tegen succesvolle Chinezen, Italianen of Turken. Nee, niet de afgunst maakt bang. Het is de angst om onder de voet te worden gelopen. Door een andere cultuur met afwijkende normen en waarden. Door een andere, soms nogal behoorlijk dominant uitgedragen godsdienst. Door vormen van criminaliteit die we niet kennen. Door een taal die soms weinig lieflijk klinkt. Dát maakt bang.

3 Reacties
Sonic2
Sonic214 mei 2019 - 15:35

Spreek u eens uit. En met uw al die andere FvD aanhangers. Spreek u uit. En benoem eens wat u echt denkt. U praat in omfloerste termen. Lubach had daar 2 jaar geleden een mooie term voor. Hoe dan? U signaleert angst. U verwijst naar afwijkende normen en waarden. U verwijst naar een behoorlijk dominant uitgedragen godsdienst. Dat maakt bang. U verwijst naar criminaliteit. Ik vind dit een walgelijke tactiek. Misselijkmakend. En laat ik het heel hard neerzetten. Bij fascisme en nazisme weet je waar je aan toe bent. Die zijn veel duidelijker. Uit uw laatste alinea klinkt een hunkering naar Nederland van de jaren 50 en 60. Naar een land zonder een moskee. Zonder moslims. Maar we leven in 2019. In een land dat voor 5 procent uit moslims bestaat. Wat wilt u aan die dominant uitgedragen godsdienst doen? Wat wil Baudet doen tegen de "homeopatische verdunning" van Europa? Wat dan? Hoe dan? Op wat voor manier dan? En wees er vooral eens duidelijk over. Dit is de lafheid ten top. Nederland is veranderd. En als u wel signaleert en voor de rest niets aan die laatste alinea toevoegt is het gewoon heel erg. Ik vind ook dat journalisten hier veel en veel meer op moeten doorvragen. Hitler en Mussolini waren namelijk wel duidelijk. Dan weet je wat je als minderheidsgroep stond te wachten. Wilders en Baudet kunnen met grote vaagheden weg komen. Nu een keertje duidelijk en niet zo laf zijn. Wat wilt u doen aan die angst? Wat gaan we doen om onder de voet gelopen te worden? Wat gaan we( en eigenlijk u, want u stipt het aan) doen aan die behoorlijk dominante godsdienst? En waar wilt u naar terug? Naar het Nederland van nu. Naar 2009 of 1999 of 1989. Of 1959. Of 1859. Wees een concreet. En wat wilt u doen aan die 20 procent allochtonen? Hoe moet die klok terug? En niet al deze vaagheden. En niet elke keer beweren dat je vrienden hebt die allochtoon zijn. Al die fop racisten komen al veel te lang weg met dit soort smoesjes. Op dit moment is het debat namelijk als volgt. We hebben geen hekel aan je, want we zijn geen racist. Maar dit land gaat er op achteruit. Je drukt op de verzorgingsstaat. Als je maar niet mijn baan afpikt. Hoe dat kan is een wonder, want volgens diezelfde dwaze nationalisten pikken allochtonen ook onze uitkeringen in omdat ze te lui zijn om te werken. En als je hetzelfde seksisme vertoont als al het volk wat PVV of FvD stemt dan ben je een veroveraar. Je geloof is trouwens fascisme, maar moslims zijn niets mis mee. En het gaat natuurlijk niet over die leuke Turkse buurman. En nee. Ook niet Satya. En als je dan ook maar enigszins iets zegt tegen nationalistische kiezers wat riekt naar dat ze misschien enigszins in de buurt komt van dat ze misschien hier en daar racistische trekjes vertonen, wordt Fortuyn er weer bijgehaald. Want demonisering.

Jonkheer
Jonkheer 15 mei 2019 - 7:29

@Sonic - Je raakt me helemaal kwijt in je nogal pompeuze betoog vol veronderstellingen die kant nog wal raken. Ik ben een man van het midden. Stem GL. Heb een afkeer van FvD, PVV, Denk en dat soort navelstaarders. Juist omdat ik - dankzij een onbekommerde multi-culti jeugd - hartstochtelijk geloof in een omni-samenleving waarin iedereen de ruimte krijgt om onbekommerd naast elkaar te leven. Feit is dat je zo'n open samenleving alleen creeërt door eerst eerlijk te zijn. Door samen de onderbuikgevoelens te benoemen, werkelijke obstakels te beschrijven. Door deze te bespreken, te analyseren en vervolgens gezamenlijk te elimineren. En dat, lieve Sonic, is niet fascistisch, zoals u suggereert. Het is vooral de weg vooruit.

Sonic2
Sonic215 mei 2019 - 16:02

@ Jonkheer Weer niet zo heel sterk betoog. Misschien bent u 20 jaar weg geweest uit Nederland en ligt u ergens op de Bahama's. Dat kan wat verklaren. De laatste 20 jaar is het over niets anders gegaan als over islam/ integratie. Over Verdonk/ Hirsi Ali. En ga zo maar door. Het debat is zeer uitvoerig gevoerd. Tot in den treuren Er is besproken en er is geanalyseerd. Baudet en Wilders herkauwen nu wat Bolkestein en wellicht ook Fortuyn al 20 jaar geleden zei. Wierd Duk schrijft dat bij de Telegraaf. Joost Zwagerman kwam bij Pauw en Witteman voorbij in het verleden. En iets dichter bij huis. Ik geloof dat Han ook hier al talloze analyses maakt. De vreemdelingen wet is aangescherpt. En het gaat nooit over iets anders als de LPF stemmers. Of Henk en Ingrid. En anders wel de FvD kiezers. Geen sterk betoog dus van u.

msj_meijerink
msj_meijerink14 mei 2019 - 10:42

Vergelijk in '15 miljoen mensen' de tekst over 'de buurman'!! :(