Die 'kritische' leden van GroenLinks, vormen die wel de achterban?
‘Achterban GroenLinks is tegen een nieuwe missie in Afghanistan.’ Dat kopte de Volkskrant maandag. Enigszins verbaasd ben ik als blijkt dat die ‘achterban’ bestaat uit Leo Platvoet, oud-senator voor GroenLinks en één van de initiatiefnemers van Kritisch GroenLinks.
Ik zag hem ook al voorbij komen toen hij de ‘achterban’ van GroenLinks vertegenwoordigde in het debat over de samenwerking met D66. Daar blijken we – GroenLinksleden – ook op tegen te zijn, aldus Platvoet.
Jammer dat de Volkskrant niet even verder vroeg, en Platvoet aan de tand voelde over hoeveel mensen hij nou eigenlijk vertegenwoordigt. Kritisch GroenLinks is een club die zich zorgen maakt over de vrijzinnige en misschien wel liberale koers van GroenLinks. Heel goed dat die mensen er zijn, maar de nieuwsbrief die de Kritischen zo nu en dan opstelt, wordt naar niet meer dan een kleine 400 man gestuurd. Is dat dan die achterban? En hoe moeten die andere 25.000 leden van GroenLinks dan getypeerd worden, zij die zich niet vertegenwoordigd voelen door Kritisch GL?
Over een samenwerking, of zelfs een fusie, met D66 heb ik me eerder uitgesproken. Afghanistan is ingewikkelder voor me. President Karzai heeft zelf verzocht of hij geholpen kon worden met het trainen van zijn politieagenten. Dat is een tamelijk duurzame investering van middelen en mankracht: beter een hengel te geven en de Afghaanse politie sterk te maken zodat ze zelf hun burgers kunnen beschermen dan een vis achter te laten en af en toe een Talibanbolwerk op te blazen. Aan de andere kant is het ook maar de vraag of we met een paar politieagenten de situatie in Afghanistan, die nog steeds niet is om over naar huis te schrijven, daadwerkelijk kunnen verbeteren. Sommige schattingen gaan uit van 400.000 buitenlandse eenheden en nog eens 4 jaar als het allemaal enigszins nut wil hebben, anderen zeggen dat het nooit meer goed komt.
Ik weet het antwoord nog niet. Hoe het ook zij, GroenLinks was – anders dan Platvoet zegt – in 2001 voorstander van een missie naar Afghanistan (zij het dat de achterban verdeeld was). Dat betekent niet dat we nu nog steeds voorstander moeten zijn, maar het is niet zo gek dat wij samen met D66 de discussie aanwakkeren met een voorstel dat een stuk verstandiger is dan het regeringsvoorstel. Laten we daar een discussie over voeren in de partij. En daarbij is het standpunt van Platvoet ook maar gewoon een mening.
Dit artikel verscheen dinsdag 11 januari eerder op de weblog van Evelien van Roemburg