Joop

Het snoeiharde ontslag van Twitter-werknemers raakt mij hard

  •  
11-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2319 keer bekeken
  •  
claudio-schwarz-FMJAYeRwtDY-unsplash

© cc-foto: Claudio Schwarz

Ik heb er veel moeite mee dat Elon Musk de nieuwe eigenaar is van Twitter en ben het absoluut niet eens met uitspraken die hij doet.

Sinds hij het platform twitter heeft overgenomen zijn er al veel mensen vertrokken. Ik vind dat jammer, maar begrijp het wel. Ik vind het zelf ook moeilijk om te blijven op een platform waarvan de toekomst zo onzeker is geworden. Desondanks besloot ik te blijven vanwege alle leuke mensen die ik heb leren kennen dankzij dit platform. Twitter is een belangrijk medium voor mij. 

Toen vorige week vrijdag naar buiten kwam dat 7000 mensen hun baan kwijt zouden raken vond ik dit verschrikkelijk. Het was vooral de manier waarop dit gebeurde wat me slecht triggerde. 

Ik moest ineens terugdenken aan een herinnering van lang geleden. In 2005 ging ik met veel enthousiasme aan de slag bij een instantie als datatypiste. Ik vond het leuk werk om te doen en ik had veel plezier met collega’s. Iets te veel plezier bleek later, want ik had kennelijk fouten gemaakt. Ze hadden niet van tevoren met mij besproken hoe ik dit beter zou kunnen aanpakken, in plaats daarvan moesten alle mensen zich boven verzamelen. Er waren geruchten dat er ontslagen zouden vallen. Er werden twee mensen naar voren geroepen. Ik was een van de twee en voelde me letterlijk in de kijker gezet en heelkwetsbaar. Het gesprek dat volgde was onthutsend en naar. Ik ging met de staart tussen de benen het pand uit en huilend naar huis.

Dat ik dit na zoveel jaar nog weet, zegt wel hoe hard het mij toen geraakt heeft en ik vind het dan ook heel erg hoe snoeihard Elon Musk dit aangepakt heeft.

Ik heb er veel moeite mee dat hij de nieuwe eigenaar is van Twitter en ben het absoluut niet eens met uitspraken die hij doet. Toch wil ik me hierdoor het plezier dat ik heb dankzij de mensen die ik al heel lang volg niet laten ontnemen. 

Nu er berichten naar buiten komen dat dit misschien een betaald platform wordt, zal dit voor mij helaas een goede reden zijn om op te stappen. Ik hoop van harte dat Twitter gratis en toegankelijk blijft zoals het hoort.

cc-foto: Claudio Schwarz

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

Dpers
Dpers13 nov. 2022 - 16:16

Lieve Anne, Trek het je niet zoveel aan. Het is mooi dat je begaan bent met de ontslagen mensen, maar laat het daar bij. Geef het een plekje en maak pas je keuze wanneer het bekend wordt of het wel of niet betaald wordt.

Wakker Dier
Wakker Dier12 nov. 2022 - 9:35

Een bedrijf dat elke dag miljoenen verlies maakt, maar door blijft gaan omdat investeerders er maar geld in blijven pompen, dat was ook wel een stukje kapitalistische krankzinnigheid. Jammer voor die mensen, maar feitelijk hadden velen een bullshitbaan.

weereenmening
weereenmening12 nov. 2022 - 7:55

Misschien moet er een fonds komen om deze white collars financieel te ondersteunen?

TwoTone
TwoTone11 nov. 2022 - 18:28

Vond het een logisch bericht over de twitter ontslagen. Één ding weet je zeker: als je niks veranderd ga je je 44 miljard dollar niet terug verdienen. Leuk bedrijf om te werken: vermoedelijk niet, de druk zal hoog op de ketel staan.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers12 nov. 2022 - 8:54

Logisch in de zin dat ie een schoft is die over lijken gaat en het hem als superrijke geen bal kan schelen dat is anderen zwaar in de problemen brengt ookal hebben ze hun wek prima gedaan.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk11 nov. 2022 - 16:01

Is die Tesla al de deur uit?

4 Reacties
LaBou
LaBou 11 nov. 2022 - 17:39

Vindt je dat hier eigenlijk een passende reactie? Of borrelt het gewoon in je op en dacht je: kom, ik plemp dit gewoon op joop? Want erover nagedacht heb je duidelijk niet.

HoutsmaAnne
HoutsmaAnne11 nov. 2022 - 17:54

@Balou, tis gewoon een idioot antwoord :) Ik rijd geeneens auto!

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk11 nov. 2022 - 18:59

Met geld verdiend door Tesla heeft Musk de aankoop van gedaan. Dus als iemand iets tegen mMusk heeft en van Twitter wil om die reden, zou diegene ook geen Tesla willen rijden.

LaBou
LaBou 12 nov. 2022 - 6:24

Ikhebongelijk kan het niet laten nog eens in zijn eigen vlek te wrijven.

PGS
PGS11 nov. 2022 - 14:15

"Ik heb er veel moeite mee dat Elon Musk de nieuwe eigenaar is van Twitter en ben het absoluut niet eens met uitspraken die hij doet." Ik kan dit begrijpen echter de schrijver onderbouwt zijn stelling waarom hij moeite heeft dat Musk de nieuwe eigenaar is. Dus ik moet maar raden waarom wat weer leidt tot mogelijke verkeerde conclusies. Ik heb totaal geen moeite mee dat hij de nieuwe eigenaar is want het is een bedrijf die overgenomen is. Zo werkt het in de economie. Waar ik wel moeite mee had met Twitter, is het feit dat als je een mening had wat anderen niet aanstond, dan kon je verbannen worden.

4 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier11 nov. 2022 - 16:00

Ja stel je voor dat je niet mag verkondigen dat er een pizzeria is waar Hilary Clinton kleine kinderen vermoord en hun bloed opdrinkt, of dat de doden bij een van de vele schoolshootings in de USA staged artiesten zijn of dat de joden ons ongeluk worden....

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk11 nov. 2022 - 16:33

Welke verzinsels.n hangt oproerkraaier aan?

LaBou
LaBou 11 nov. 2022 - 17:43

Waarom moet Anne dat onderbouwen? Het is haar mening, net zo goed als jij de jouwe hebt.

Palipka
Palipka12 nov. 2022 - 19:34

Twitter is gewoon een treurige kinderachtige bende. Vrijheid betekent ook de vrijheid om iets niet te doen zoals schelden, discrimineren, liegen, opruien, gewelddadig communiceren, beledigen etc. Maar och wat zijn we toch allemaal lekker slachtoffer en dus niet verantwoordelijk voor je eigen gedrag lekker anderen de schuld van alles geven. Hmmmm

Middenman
Middenman11 nov. 2022 - 14:00

Niets op deze wereld is gratis en het is hypocriet om dat te eisen. Sociale media worden betaald door adverteerders, of door gebruikers, of een combinatie. Als de inkomsten alleen van adverteerders komen dan is de gebruiker het product en willen ze zoveel mogelijk informatie (data) van de gebruiker. Dat is overal zo. Zelf kwaliteitskranten kunnen niet zonder adverteerders. Hoe minder advertenties, hoe duurder de krant. Overheidsdiensten, toelages, subsidies, uitkeringen, publieke omroepen; alles wordt ergens door iemand betaald.

1 Reactie
HenryHansen
HenryHansen11 nov. 2022 - 14:59

Precies, en daar om kan bijvoorbeeld ook de Volkskrant, die veel aandacht besteedt aan klimaatverandering, niet zonder advertenties voor vliegvakanties.

Gio Servas
Gio Servas11 nov. 2022 - 13:53

Twitter en facebook e.d. zijn niet gratis, je betaald er heel veel voor. Jij bent immers voor deze bedrijven het product wat wordt verkocht.

Rene712
Rene71211 nov. 2022 - 13:45

@Anne Ontslag is nooit fijn. Ik heb het 3 keer mogen meemaken, alle 3 keren na een reorganisatie of verandering van de directie. Alle 3 de keren verdienden geen schoonheidsprijs qua proces. Hoewel het in jouw ervaring uit 2005 natuurlijk niet voor ons als lezer te achterhalen is of het ontslag terecht was, is de manier waarop jij het beschrijft schrijnend, denigrerend en buiten elke normale manier waarop je met mensen omgaat. Voor wat betreft Elon Musk / Twitter en hoe de zaken in USA gaan. Hij schrijft een mail maar er zijn ook gevallen in de USA dat het via de app is gegaan of via een integrale Teams meeting. Ik zou er niet willen werken voor een baas. Voor wat betreft de inhoud van zijn meest recente mail, is het duidelijk dat hij zo snel mogelijk het roer om wil gooien en de 4 miljoen dollar per dag aan verlies wil keren. Dus krijgt het personeel niet meer een maandelijkse collectieve day-off (die ze sinds Corona hadden) en draait hij het "working from home forever" principe terug. Zelf geloof ik in de productiviteit van mensen die thuiswerken maar heb genoeg managers meegemaakt die het niets vinden. Elon Musk is daar kennelijk één van maar eerder de regel dan de uitzondering.

Kapitein_Haddoque
Kapitein_Haddoque11 nov. 2022 - 12:19

Hoi Anne, Rot om te horen hoe je op zo'n rare manier bent weggestuurd van je baan toendertijd. Zoiets zou niet moeten kunnen. Ik begrijp ook best dat je je twijfels hebt bij Twitter nu en de enorme ontslagronde daar. Blijkbaar maakt Twitter 4 miljoen per dag verlies en moet dat schoon schip maken van Elon hier iets aan doen. Vraag mezelf wel af waarom je überhaupt een groot bedrijf wilt kopen wat 4 miljoen per dag verlies draait. Maar waarschijnlijk heeft Elon Musk er een soort meesterlijk plan mee. Zoals hij ook kolonies op Mars wil starten en dat soort van dingen. Ik hoop ook dat Twitter gratis blijft. Het is echt een mooi platform om in contact te staan met de wereld en wat er speelt. Toch zie ik het ook wel rooskleurig in dat Elon Musk nu Twitter heeft gekocht. Hij laat ook mensen toe die misschien niet de meest populaire mening hebben, maar met wie je wel gewoon moet kunnen bediscussiëren over de voors en tegens. Zolang dit zonder gescheld of bedreigingen gebeurt, moet dat gewoon kunnen. Bij de vorige eigenaars was het wel vaak zo dat er account van mensen, en zelfs de president van Amerika, om de haverklap werden gesloten. En dan enkel en alleen omdat de mening van die mensen de eigenaars van Twitter niet beviel of iets. Dan krijg je dat er op een gegeven moment alleen nog maar papegaaien op Twitter zitten die steeds hetzelfde vertellen. Dat is ook maar saai immers. Misschien leden ze daarom ook wel 4 miljoen per dag verlies. Wie weet.

1 Reactie
JoepJos
JoepJos11 nov. 2022 - 13:45

Ik denk dat u best wel weet dat t bannen niet vanwege een andere mening gebeurde, maar vanwege het overtreden van de regels die Twitter heeft gesteld. Musk zelf doet inmiddels ook aan t blokkeren van mensen die zich uitspreken tegen hem. Zover dus de vvmu volgens Musk.

Martin108
Martin10811 nov. 2022 - 12:16

Ik zit niet op Twitter en heb er dus geen emotie bij. Maar ik hoop dat het hele ding failliet gaat en wordt opgedoekt alleen maar om Musk te laten ervaren dat niet alles te koop is.

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk11 nov. 2022 - 16:05

Daar heeft die allang ervaring mee. Bovendien was Twitter voor de overname door Musk al in een negatieve spiraal beland.

haarklover
haarklover11 nov. 2022 - 12:13

Twitter is er niet voor uw plezier. Twitter wil gewoon winst maken. Het hoeft niet gratis te zijn, "zoals het hoort". Wat wel zou moeten: dat niet Twitter, maar de overheid bepaalt wat toelaatbaar is aan leugens en haatzaaien op Twitter. En dat niemand gecensureerd wordt (door Twitter, of YouTube/Google) of geweigerd wordt door Paypal of Whatsapp enzovoorts, zonder een geldige reden. En dat ons parlement bepaald wat geldige redenen zijn, niet de eigenaar van Twitter of Youtube of Paypal.

Miss Piggy
Miss Piggy11 nov. 2022 - 12:08

Ik heb gemengde gevoelens over de overname van Twitter door Elon Musk. Zoals 1 citaat het weergaf: 'people on the Right were leaving Twitter for other platforms because they were getting bannend. People on the Left are leaving Twitter, because they couldn't get other people banned anymore'. Echter de manier waarop hij het bedrijf naar zijn hand wil zetten is nou ook weer niet bepaald kies. Medewerkers werden via e-mail ontslagen. In die e-mail zat een afbeelding van een lachende Musk waarop stond 'you're fired'. Erg empathisch is het allemaal niet. Maar het pas wel weer in een een trend hoe in de VS grote bedrijven massaal personeel ontslaan. Onmenselijk en bijzonder onbeschoft. Kijk maar eens op Youtube waar er het ene verhaal na het andere te vinden is hoe bijvoorbeeld mensen via een massale zoommeeting zijn ontslagen.

2 Reacties
Rene712
Rene71211 nov. 2022 - 13:14

@Miss Piggy Heb je een voorbeeld van de afbeelding van een lachende Musk waarop staat "you are fired"? Kan dat namelijk nergens vinden. Wel de inhoud en de tekst van zijn mail

LaBou
LaBou 11 nov. 2022 - 17:47

https://news.yahoo.com/tiktoker-claimed-fired-twitter-elon-204632517.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLm5sLw&guce_referrer_sig=AQAAAELuPzDbrNO9Rnh_vwGOH9gvMYd9ZN336TRX5AVZQZKqePvioMxfWqsl-UjFGz9mLsnh44ZNmLnq-X_vSJquyBdDfBpOMwOVGa1B3yKYNnHYPzEmeQtRdhpiqy9MSq-KSbm_moT_C474YZGdS8J_wR3TIG7oDvcZtcc69y-DC-pt. Maar ik steek mijn handen er niet voor in het vuur.

Gaitj
Gaitj11 nov. 2022 - 11:52

De manier waarop jij in 2005 ontslag kreeg is schandalig en mensonterend. Dat zou iedereen hard geraakt hebben. Een dergelijk gesprek waarin slecht nieuws wordt verteld hoor je 1 op 1 te voeren. Bovendien moet je kansen en hulp krijgen om jezelf te verbeteren voordat er van ontslag sprake kan zijn. Wat die twitterontslagen betreft; ik zou me niet al te druk maken. In Amerika is dit de norm, mensen krijgen wel 3 maanden salaris mee. Op de huidige arbeidsmarkt zal het voor de meesten geen probleem zijn om ander werk te vinden.

Déjà vu
Déjà vu11 nov. 2022 - 11:51

"Ik hoop van harte dat Twitter gratis en toegankelijk blijft " Als iets gratis is op het internet dan betaal je daarvoor met je persoonlijke gegevens! "Toch wil ik me hierdoor het plezier dat ik heb dankzij de mensen die ik al heel lang volg niet laten ontnemen. " Musk weet dat mensen niet graag veranderen en tegen beter weten in ergens blijven zitten. Toen WhatsApp de gebruikersvoorwaarden ging veranderen, heb ik iedereen die ik kende, overgehaald om Signal te installeren. Bijna niemand van die mensen heeft nu nog WhatsApp op de telefoon staan. Er zijn alternatieven voor Twitter. Je kunt dus hetzelfde gaan doen als ik bij Whatsapp heb gedaan.

Gaai2
Gaai211 nov. 2022 - 11:50

''Ik hoop van harte dat Twitter gratis en toegankelijk blijft zoals het hoort.'' Hopen mag natuurlijk. Maar hou er rekening mee dat Biden het startsein aan zijn meute heeft gegeven om Twitter kapot te maken nu Musk heeft laten weten minder censuur te willen gaan toepassen in het kader van vrije meningsuiting. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5344799/biden-twitter-elon-musk-bezorgd-leugens-verspreiden

1 Reactie
LaBou
LaBou 11 nov. 2022 - 17:49

Toch nog iets te lachen hier vandaag: de quote van kees. Dat is gewoon pure humor. Nergens gerelateerd aan de werkelijkheid maar wel humor.