Joop

Het slimme tijdperk

  •  
19-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image

De documentaire The Age of Stupid zegt dat we ten ondergaan aan domheid. Tijd om ons te redden met slimheid dus.

Als we de makers van the Age of Stupid moeten geloven is er in 2055 niet veel meer te beleven op deze aardkloot. Er lopen na talloze rampen en oorlogen nog wat verdwaasde hordes mensen rond maar voor de rest is de aarde ten onder gegaan aan onze domheid. Volgens de makers van de MilleniumTimes, een muurkrant uit het jaar 2055, gaat het echter heel anders. Het project van een aantal reclamemakers uit Rotterdam gelooft in een positieve afloop van wat ons de komende decennia te wachten staat.
Op een kleine 2000 plekken verschijnt deze maanden de Millenniumtimes. In bushokjes, op stations, in bibliotheken en op scholen hangt de krant van de toekomst. Het nieuws van 2055: Het grote Saharaproject met elektriciteit uit zonne-energie voor heel Europa is zojuist afgerond. Er is een perfect vaccin gevonden voor de opvolger van Aids door nieuwe ontdekkingen in de stamceltherapie. Malaria is allang als ziekte verdwenen door de ontdekking van schimmels die de resistente Malariamuggen doodt. Het wereldhongerprobleem is voorgoed opgelost. Dat is onder meer te danken aan een verbod op veeteelt voor vleesconsumptie en het toestaan van Verantwoorde Revolutionaire Manipulatie een milde variant van Genetische Manipulatie. De wereldbevolking is aan het afnemen door de wereldwijde invoer van de oudedagsvoorziening. De vrouwen bezetten de meerderheid van topposities bij de overheid en in het bedrijfsleven. We mogen dan misschien de millenniumdoelen voor 2015, afgesproken door wereldleiders in 2000, niet helemaal halen, in 2055 leven we in een vreedzame duurzame wereld waarin de welvaart eerlijk is verdeeld. Veel mensen beschouwen dergelijk optimisme onzin en geloven niet in datgene dat de makers van de krant ‘The age of clever’ noemen. Maar het maken van de Millenniumtimes is niet op louter fantasie gebaseerd. Uitgebreide research en een serie interviews gingen vooraf aan het schrijven van de tekst en staan te lezen op de website die bij de krant hoort ( www.hetjaar2055.nl ). Vooraanstaande wetenschappers en functionarissen van ontwikkelingsorganisaties buigen zich over de vraag hoe de wereld er in 2055 uit zou zien in de positieve variant. Op de site is ook al een debat gaande over  de waarschijnlijkheid van een positieve afloop.

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Heinz2
Heinz219 feb. 2010 - 15:06

Tja, hoeveel ideologieen hebben we al gehad, die het paradijs voorspelden? Ik zou zeggen : gewoon luisteren naar verstandige betamensen. Die hebben de wereld al 500 jaar vooruitgebracht. En niet luisteren naar pabo juffen die nauwelijks kunnen rekenen en de kinderen bijbrengen dat je "eigen mening het belangrijkst is".

b-man
b-man19 feb. 2010 - 15:06

Ik geloof wel dat veel van de huidige problemen zullen verbeteren, zoals de situatie van de mensheid in feite al een flink aantal jaren aan het verbeteren is. De meeste van de voorspellingen die ze doen zijn ook met de huidige technologie al mogelijk. En het belangrijkste gunstige teken is misschien wel het afvlakken van de bevolkingsgroei. De vraag is alleen welke nieuwe problemen er zullen ontstaan en hoe ernstig die zullen zijn.

JoopSchouten
JoopSchouten19 feb. 2010 - 15:06

Goede ideeën kunnen alleen worden uitgevoerd als er een meerderheid voor te vinden is. Met zoveel ondemocratische Chinezen zie ik het somber in.

Pink!
Pink!19 feb. 2010 - 15:06

Ik denk dat redelijk reëel is. Ik zie nu al veel meer dommigheid dan vroeger. Komt vooral ook door technologie, we hoeven niet meer na te denken, machines doen alles voor ons.

1 Reactie
Heinz2
Heinz219 feb. 2010 - 15:06

En welke machine heeft jouw mening ingetypt? Wel schelden op "de techniek", maar ondertussen er wel selectief gebruik van maken.