Joop

Het selectieve geheugen van Pieter Omtzigt

  •  
06-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
13212 keer bekeken
  •  
Boekpresentatie De Rode Hack

© cc-foto: Sebastiaan ter Burg

Het lijkt er op dat Omtzigt weer bezig is zijn hand te overspelen, net als bij het MH17-dossier, toen hij een nepgetuige introduceerde
Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt van het CDA heeft bij vriend en vijand een goede naam opgebouwd door zich jarenlang vast te bijten in het Toeslagensysteem en tegelijkertijd een aantal gedupeerden persoonlijk bij te staan. Maar is zijn werkwijze wel altijd zo effectief en transparant?
Op 1 juli beweert hij bijvoorbeeld tijdens een NPO1 radiouitzending nooit eerder van Combiteam Aanpak Facilitators (CAF-team) te hebben gehoord en vermoedt hij een complot op het hoogste staatsniveau. Daar valt het een en ander aan af te dingen.
Omtzigt wordt al vanaf de introductie van het systeem van Toeslagen op de hoogte gehouden van de afhandeling van fraudegevallen bij ontvangers van de toeslagen. Hij wist in 2012 al dat het toeslagensysteem fraudegevoelig en te ingewikkeld was. Hij is toen namelijk door de toenmalige staatssecretaris Weekers op de hoogte gesteld dat er voor een andere aanpak zou worden gekozen, omdat bleek dat er veel verschillen waren in de urenopgave van de ouders zelf en die van de kinderopvanginstellingen.
Ook op het inzetten van de CAF-teams is hij vaker gewezen, bijvoorbeeld in 2013 toen de Belastingdienst het CAF-team oprichtte wegens fraudesignalen die de GGD had gemeld en ook later, bijvoorbeeld op 11 september 2018.
Het lijkt er daarom eerder op dat Omtzigt weer bezig is zijn hand te overspelen, net als bij het MH17-dossier, toen hij een nepgetuige introduceerde en daarom zijn woordvoerderschap over dat onderwerp moest neerleggen.
Ook hoor je hem er nooit over wie er naast de Belastingdienst verantwoordelijk is voor de uit de hand gelopen toeslagenaffaire. Hij roept wel bij de Op1 uitzending van 19 juni bewezen toeslagenfraudeurs op om zich toch te melden voor de compensatieregeling. Maar hij stond jaren eerder in debatten over de toeslagenaffaire als eerste in de rij om schande te roepen toen bleek dat met name veel Bulgaren wel heel gemakkelijk onterecht een toeslag konden aanvragen en krijgen. Hij was dan ook zeer verheugd toen in januari 2014 het kabinet voor een veel strengere aanpak koos.
Dus het zou zomaar kunnen dat de door hem zo vurig gewenste Parlementaire ondervraging uiteindelijk als een boemerang terug in het gezicht van Omtzigt keert.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (71)

Alexandra Maas
Alexandra Maas23 jun. 2023 - 15:31

Pieter Omtzigt is een populistische opportunist. Of een opportunistische populist, net hoe je het stellen wilt. Het kwam hem prima uit om ons onder verdenking te laten komen en ons 12 jaar of meer ellende te bezorgen. Daarna doen alsof hij onze ridder op het witte paard was, was ronduit een klap in ons gezicht. Het had veel uitgemaakt las hij ooit had gezegd "ik zat daar fout" maar dat kan Pieter niet. Ik vertrouw hem geenszins.

1 Reactie
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin1 aug. 2023 - 15:10

Ik deel uw mening van a tot z.

Henk27
Henk278 jul. 2020 - 13:53

Als Omtzigt weet vanaf 2013 van de oprichting van CAF teams, waarom zegt hij dan op de radio CAF niet te kennen? Ook met de vorige staatssecretaris Snel, discussieerde hij hierover volop mee: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?id=2019Z15340&did=2019D36857 In die radio uitzending zegt ie trouwens ook geen voorzitter van die Parlementaire mini-enquete te willen worden. Hij doet even niet mee en laat anderen het vuile werk opknappen. Ik denk dat de heer de Kort wel een punt heeft. Het is opportunistisch politiek ten top.

1 Reactie
Henk27
Henk279 jul. 2020 - 11:20

Hier in dit debat uit 2014 waar Omtzigt bij is, zegt de staatssecretaris Weekers letterlijk: "Ik ben ook blij te kunnen melden dat we een Combiteam Aanpak Faciltators hebben ingesteld". https://zoek.officielebekendmakingen.nl/h-tk-20132014-41-6-n1.html Vandaag in de NRC een reconstructie van de laatste dagen van de vorige staatsecretaris Snel met ook genoeg verwijzingen naar de CAF. Ik zou toch echt zeggen dat er genoeg bewijzen zijn dat Omtzigt op kraamvisite geweest is bij de geboorte van de CAF en daarna regelmatig is bijgepraat over de ontwikkelingen bv in 2017 vanwege de Ombudsmanuitspraken tot aan het einde van de CAF toe! Toch snap ik nog steeds zijn beweegredenen niet waarom hij ook over andere Belastingdienstzaken zich ineens onwetend toont. Hij is notabene jarenlang voorzitter geweest van de Vaste Tweede Kamercommisie voor Financiën waar menig keer Toeslagen en andere fraudeaanpakplannen van de Belastingdienst de revue passeerden.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde8 jul. 2020 - 11:04

Inderdaad opvallend hoe makkelijk mensen wegkijken van zijn tenenkrommende optreden in de MH17 kwestie. Wilde hij zijn populistische achterban laten zien dat hij in goed populistische traditie zijn geen probleem heeft een leugentje of wat te lanceren? En dat met zo'n onderwerp. Schandalig. Maar populisme kent geen moraal, dat wisten we al. Het is opportunisme ten top. Als wapen zou een paling in een emmer snot ze sieren. Omtzigt heeft bovendien de eigenschappen niet om een goed bestuurder te zijn, veel te kort lontje, hij mist de diplomatieke kwaliteiten en is niet te vertrouwen.

1 Reactie
Huub53
Huub5323 aug. 2023 - 13:15

@MartinvanderLinde Relax. Is niet iedereen is een beetje populist en opportunist? Dat hoort bij het leven. Of geld dat niet voor jou?

Henk27
Henk277 jul. 2020 - 15:13

Uit de reacties blijkt dat niemand echt moeite doet te onderzoeken of de heer de Kort gelijk heeft. De meesten blijven hangen in suggestieve opmerkingen. Eigen meninkjes zonder onderbouwing zijn kennelijk belangrijker dan waarheidsvinding. Met een beetje zoeken vind je de uitzendingen waar hij het over heeft: https://youtu.be/PE37BdPEUjg https://www.nporadio1.nl/dit-is-de-dag/onderwerpen/61144-2020-07-01-pieter-omtzigt-betrekt-hoekstra-en-heerma-in-zijn-team

3 Reacties
Pater
Pater9 jul. 2020 - 3:28

Goed werk ! Ik hebvia jouw link de radiouitzending van 1 juli beluisterd, zij het met een half oor, waar De Kort naar verwees, en ik heb O. niet horen ontkennen dat hij iets over die CAF-teams wist. Het lijkt er dus veel op dat De Kort niet de waarheid spreekt.

Henk27
Henk279 jul. 2020 - 9:58

Beste Pater, dan heb je een selectief gehoor: "...ik wil wel eens weten wie dit bedacht heeft" zegt ie toch echt letterlijk. Maar laat de heer de Kort maar eens een keer reageren. Tis zijn opinie en ik geef 'm alleen maar gelijk.

Pater
Pater9 jul. 2020 - 17:48

Dan heb ik het gemist. En een tweede keer uitluisteren vind ik wat veel. Kun je de minuut aangeven svp ? Helemaal gelijk trouwens dat De Kort zich eens laat horen. Hij komt met de bewering en niet met het bewijs.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 jul. 2020 - 12:07

Hier een stukje uit de volkskrant waar een redelijk portret en overzicht als kamerlid van Omtzigt wordt geschetst van zijn politieke carrière in de kamer. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-cda-top-probeerde-hem-weg-te-werken-nu-wil-pieter-omtzigt-de-partij-zelf-leiden~bef1cf96/

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin7 jul. 2020 - 12:07

geschetst, van

korheiden2
korheiden27 jul. 2020 - 9:41

Ik heb gisteren naar het debat gekeken en daar kwam Omtzigt sterk uit. De Jonge is de beste debater maar die kan veel praten en dan nog weinig zeggen. Van zijn stelling dat bevolkingsgroei nu eenmaal een gegeven is zullen vele de wenkbrauwen fronzen. Al wil hij daar wel discussie over. Keijzer is er voor het Midden--en kleinbedrijf en verder wil ze een verbod op drugs. Wees wijzer, stem Keijzer. Omtzigt spreekt met kennis van zaken en vooral zijn stelling dat de overheid er moet zijn voor de burger en niet andersom vind ik sterk. Wellicht houdt hij Wopke Hoekstra nog achter de hand als eventuele premier. Ik miste gisteren wel discussie over alle klimaatmaatregelen.

Bouwman2
Bouwman27 jul. 2020 - 7:29

Omzigt werd gisteren gefeliciteerd door mevrouw Keizer met zijn zich vastbijten in het opkomen voor een kleine groep burgers. Maar is het niet zo dat er ook algemeen belang bestaat? Of gaat het land georganiseerd worden gebaseerd op groepsbelang? De volksvertegenwoordiging is een arena voor stierenvechten in stede van een hoog orgaan waar men geschillen beschaafd beslecht. Mevrouw Wtewael zou gezegd hebben: dat is gekkenwerk. Zij was de eerste rapper in de Kamer, nu rapt bijna iedereen er, het is blijkbaar aanstekelijk. Sorry.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin7 jul. 2020 - 3:04

Omtzigt heeft heel wat volgers als ik de commentaren hier bekijk, onwrikbaar geloof in s ’mans nobele invulling van volksvertegenwoordiging, dat neemt niet weg dat het toeslagen systeem een misbaksel is, gepropageerd door m.n. het cda en Omtzigt als voorvechter om het systeem nog fraudegevoeliger te maken zoals blijkt uit een debat van jan.2014: “Ik heb zelf ook even gekeken naar het debat van twee jaar geleden. Daarin pleitte de heer Omtzigt heel erg voor zo makkelijk mogelijk en zo servicegericht mogelijk toeslagen uitkeren. Hij zei: over fraudegevallen kunnen wij het een andere keer wel hebben. Zo belangrijkvond hij het.” Aldus Nijboer van de pvda tegen Omtzigt. https://www.parlementairemonitor.nl/9353000/1/j9vvij5epmj1ey0/vjghdp603cpk#inh3 Nu heeft Omtzigt zich in het resultaat van prutbeleid van het cda vast gebeten als een hond die in eigen staart bijt, ik weet niet precies wat hem drijft maar voor mij zit er een dwangmatig element aan, alsof hij bang is invloed mis te lopen terwijl hij mat op me overkomt.

2 Reacties
Markzelluf
Markzelluf7 jul. 2020 - 9:13

Raymond, het gaat mij/ ons niet om de vraag of we ‘volgeling zijn van Omtzigt’, maar om de tendentieuze aantijgingen tegen een persoon. De kop is erg suggestief en wordt nergens waargemaakt. Dat vervuilt het debat. Ook jij doet dat in dit geval. Omtzigt wilde het systeem fraudegevoeliger maken, stel jij. Dat kan, en daar ben ik persoonlijk niet voor. Maar waar hij nadien voor opkwam zijn mensen die juist niet fraudeerden en toch door de overheid als zodanig werden behandeld. Geen weldenkend mens kan daar toch tegen zijn?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin7 jul. 2020 - 15:48

“Maar waar hij nadien voor opkwam zijn mensen die juist niet fraudeerden en toch door de overheid als zodanig werden behandeld. Geen weldenkend mens kan daar toch tegen zijn? Dat zou inderdaad harteloos zijn maar dat is niet de kritiek, je kan oorzaak en gevolg in deze niet los van elkaar zien, in dat opzicht heeft st. Pieter onlangs wat in de kamer gezegd, er moest meer tijd worden genomen om tot deugdelijkere wetten te komen, dat is wel erg algemeen als jezelf hebt zitten prutsen, de mini enquête zal door een cda ér worden geleid, lijkt me geen goed idee want het cda en Omtzigt zitten er tot over de oren in, dat kon zich wel eens tegen Omtzigt (en het cda) keren betoogt dhr.de Kort en daar ben ik het mee eens al zouden links ter ondersteuning van de stellingen welkom zijn geweest.

Molly Veenstra
Molly Veenstra6 jul. 2020 - 22:21

Uit het artikel van Peter de Kort wordt een ding duidelijk: hij heeft het niet zo op Pieter Omtzigt. Daar is natuurlijk niets op tegen. Het is zaak iedere mogelijke leider van een van de belangrijkste politieke partijen van Nederland kritisch te volgen. Die kritiek wil ik dan wel graag degelijk onderbouwd zien en daar mankeert het in dit artikel nogal aan. Waar bestaat de Kort's kritiek uit? 1- Omtzigt heeft een nep-getuige opgevoerd in het MH-17 proces. - Dat was inderdaad slordig. Omtzigt was te haastig. Een vluchtige analyse van de gang van zaken maakt echter snel duidelijk dat hier geen kwaadaardige bedoelingen achter schuil gingen. Meteen daarna heeft hij zijn excuses gemaakt en het dossier uit handen gegeven. 2- Omtzigt is niet transparant en niet effectief want hij heeft nooit gehoord van het CAF-team.- Van het CAF-team had ik zelf ook nog nooit gehoord en bij nalezing is het verband met de toeslagenaffaire me niet geheel duidelijk. Misschien had Omtzigt wel moeten weten van deze CAF-teams, maar waarom hij niet 'transparant' is omdat hij dit niet weet. vindt de Kort vanzelfsprekend. De moeite om dit uit te leggen neemt hij niet. En ook niet waarom hij om dezelfde reden niet 'effectief' zou zijn. 3- Al vanaf 2012 wist Omtzigt dat het toeslagensysteem fraudegevoelig was.- Dit is echter niet de verantwoordelijkheid van Omtzigt, maar van de staatssecretaris. Waar Omtzigt tegen in het geweer komt is de uit de hand gelopen handhaving van de belastingdienst. 4- Omtzigt heeft boter op het hoofd. Na de Bulgarenfraude pleitte hij voor een strengere aanpak en nu die strenge aanpak uit de hand is gelopen is het weer niet goed.- Dat klopt inderdaad. Omtzigt was een van de mede-indieners van een motie die pleitte voor een strengere aanpak van de Bulgarenfraude. Die motie is unaniem aangenomen door de tweede kamer en daardoor heeft niet alleen Omtzigt, maar de hele tweede kamer boter op het hoofd. Mag daarom Omtzigt zich niet inzetten voor mensen wiens leven volledig is ontspoord vanwege onterecht opgelegde boete's? Dan zou geen enkel Kamerlid dat mogen doen. Het valt in Omtzigt te prijzen dat hij oog heeft voor de excessen van de uitkomsten van een beleid waar hij eigenlijk een voorstander van is. Pieter Omtzigt is een toegewijd Kamerlid dat zich heeft vastgebeten het dossier van de toeslagenaffaire en heeft zich samen met Renske Leijten met hard en ziel ingezet voor mensen die ten onterechte van fraude zijn beschuldigd en vanwege een veel te formele opstelling van de belastingdienst enorm in de problemen zijn gekomen. Binnen het CDA is hij een buitenbeentje. Daarom zal hij deze lijsttrekkersverkiezing waarschijnlijk niet gaan winnen. Omtzigt kleurt niet binnen de lijntjes en daar houdt men niet van binnen het CDA. Ook Peter de Kort heeft het niet zo op mensen die niet netjes binnen de lijntjes kleuren. Vandaar dit ongefundeerde artikel.

4 Reacties
gimli55
gimli557 jul. 2020 - 9:11

Daarnaast blijkt de belastingdienst hetzelfde te hebben gedaan met de aangifte inkomsten belasting. Daar zijn dezelfde praktijken te zijn uitgevoerd. Makkelijker kunnen we het niet maken, maar wel zorgen dat er iedere week weer een nieuw schandaal de media bereikt. Het is iedere week raak, elke keer denk je, is dit het nu? Maar elke keer weet de belastingdienst mij weer te verassen met een nieuw geval van frauduleus handelen. Uiteraard moet de boodschapper gestenigd worden volgens goed christelijk gebruik, het gaat om de persoon. Terwijl het in de politiek om de inhoud zou moeten gaan.

Henk27
Henk277 jul. 2020 - 14:34

Toch gek dat een dossiervreter en fiscalist als Pieter Omtzigt niet meer weet dat hij op 21 oktober 2013 tekst en uitleg gekregen heeft over het hoe en waarom van deze CAF teams. Lees het anders zelf hier in terug: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33754-7.html Dan kun je het daarna ook uitleggen aan de SP en al die andere demente politieke partijen die tot voor kort zich nooit enig belastingfraude leed hebben aangetrokken!

Huub53
Huub5323 aug. 2023 - 12:52

Goed verhaal. Voeg er aan toe dat bij de toeslagaffaire ook Azarkan (Denk) en Helma Lodders (VVD) zich positief hebben onderscheiden.

Huub53
Huub5323 aug. 2023 - 12:52

Goed verhaal. Voeg er aan toe dat bij de toeslagaffaire ook Azarkan (Denk) en Helma Lodders (VVD) zich positief hebben onderscheiden.

Lowieke de Vos
Lowieke de Vos6 jul. 2020 - 19:12

Ik denk dat de Opperste Sovjet van het CDA met Omtzicht in de maag zit. Hij is in zijn eentje goed voor meer dan 8 zetels, maar hij ligt niet zo lekker binnen de tjevenpartij. (Tjeef is de Vlaamse Bargoense benaming voor christen-democraten die alles verkwanselen om zelf een mooi baantje er aan over te houden. het liefste zijn ze ook nog door Jezuïeten gevormd. Dan kunnen ze nog beter huichelen en liegen. Ruud Lubbers, Hans van den Broek en Herman van Rompuy zijn hiervan de meest in het oog springende voorbeelden). Ik raad Pieter aan om, zodra Thierry Baudet naar een één of andere denktank verbannen wordt, om maar eens bij de FVD te gaan buurten. Daar lopen meer econometristen rond en is er een aardig ondersteunend team voor handen.

1 Reactie
MaryJane
MaryJane6 jul. 2020 - 19:36

Misschien zitten die econometristen wel bij de verkeerde partij: die C staat er immers toch maar voor de sier, net zoals de D in FvD.

Leontrotsky
Leontrotsky6 jul. 2020 - 17:29

Het CDA is een benoemingspartij, eenvoudig gezegd. Dit betekent dat vooraanstaanden en partijleiders niet via leden (actieve leden), maar het partijbestuur benoemt de nieuwe lijsttrekker. (een beetje zoals burgemeesters in Nederland worden benoemd). Dit betekent dat Omtzigt buitengewoon weinig kans maakt om de nieuwe lijsttrekker van de partij te worden omdat de partijbonzen van deze partij hem zeer slecht lusten. Het wordt hoogstwaarschijnlijk De Jonge, maar Keijzer maakt ook een kleine kans. Een geluk bij een ongeluk dat OMtzigt geen kans heeft want hij ligt wel veel beter bij de gemiddelde Nederlandse kiezer vergeleken met De Jonge en Keijzer.

3 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen6 jul. 2020 - 18:58

Wordt er nou wel of niet gestemd en waar dient die stemming die er nu zit aan te komen dan voor? Even snel gegoogled, maar het lijkt erop dat de meeste media outlets wel denken dat het op een verkiezing aankomt (bericht hieronder van 15 juni, Hart van Nederland 'Leden van het CDA mogen begin juli stemmen over wie lijsttrekker wordt voor de partij bij de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar. Ministers Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge worden als de belangrijkste kanshebbers gezien.'

Pater
Pater7 jul. 2020 - 1:17

"het partijbestuur benoemt de nieuwe lijsttrekker" De leden kiezen. Trotsky zit er kilometers naast.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jul. 2020 - 12:57

Op 6 juli vanaf 18:00 uur tot uiterlijk 9 juli (12:00 uur) mogen de leden stemmen via internet of telefonisch. Zo moeilijk is dat toch niet te vinden?

FransAkkermans1947
FransAkkermans19476 jul. 2020 - 17:26

Het lijkt er eerder op dat…en…het zou zo maar kunnen dat. Dat zijn toch framende zinnen die je verwacht van zijn politieke tegenstanders midden in de campagne en niet van een documentair schrijver/publicist.

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen6 jul. 2020 - 18:59

op een opiniesite?

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 jul. 2020 - 13:03

Weet jij wat die stemt?

Markzelluf
Markzelluf6 jul. 2020 - 15:43

Nergens wordt de stelling dat Omtzigt een selectief geheugen heeft aannemelijk gemaakt, laat staan onderbouwd in dit stukje van De Kort. Vanwaar deze poging om .... tja, wat wil De Kort eigenlijk bereiken en waarom?

6 Reacties
Pater
Pater6 jul. 2020 - 17:17

Het is simpel. O. ontkent geweten de hebben van de CAF-teams. De Kort toont aan dat dat niet klopt. Het enige dat bij Kort ontbreekt is een link naar de feiten die hij noemt; niet onbelangrijk. Bij deze de vraag aan De Kort om die bewijzen alsnog te geven.

Hank Nozemans
Hank Nozemans6 jul. 2020 - 17:21

Het is niets anders dan een sneue poging Omtzicht zwart te maken ten faveure van een andere CDA kandidaat.

Henk27
Henk276 jul. 2020 - 18:03

Ben naar aanleiding van zijn stukkie eens gaan zoeken naar feiten. Kom ik uit op de site van de Tweedekamer.nl. Ga ik zoeken op trefwoord omtzigt en Toeslagen en verdomd 785 zoekresultaten. Het wordt nog erger als je alleen op Toeslagen gaat zoeken, dan 6259 Kamerstukken als resultaat. Dat is geen boemerang maar een tsunami die op ze afkomt!

Markzelluf
Markzelluf6 jul. 2020 - 18:30

@Pater, ik vind het helemaal niet simpel. Er was/is allemaal ellende met die toeslagen, twee Kamerleden proberen daar wat aan te doen en nu lijkt het erop dat De Kort Omtzigt als (mede) dader beschouwt omdat hij wist van een team dat zich ermee bezig hield. Mijn hemel. Wat is in jouw ogen trouwens de rol van Kamerlid? Volgens mij is dit een bewuste poging Omtzigt in een kwaad daglicht te stellen. Ben trouwens lid van noch stemmer op het CDA.

Pater
Pater7 jul. 2020 - 1:25

@Markzelleuf Alle respect voor wat O. heeft gedaan. De Kort ziet hem m.i. niet als mededader maar als leugenaar. Als hij liegt is dat natuurlijk wel een doodzonde, juist voor een kamerlid dat tamboereert op eerlijkheid. Als De Kort zijn bewering bewijst hangt-ie. Als De Kort geen bewijs aanlevert is het een laffe aanval op O. De Kort is heel specifiek in zijn bewering, 1 juli op Radio 1, nu de tijd of het programma nog.

gimli55
gimli557 jul. 2020 - 9:16

Als Omzigt liegt, wat als doodzonde wordt gekenmerkt. Wat doet Rutte dan nog in Den Haag. Als er iemand aantoonbaar vele malen heeft gelogen, is het Rutte wel. Andere persoon, maar door de functie van Rutte wel veel schadelijker dan Omzigt. Als de ene moet verdwijnen, dan de ander ook. Gelijke monniken, gelijke kappen toch.

DanielSchie
DanielSchie6 jul. 2020 - 13:06

Dit artikel van de heer De Kort kan ik niet plaatsen. Is dit een opiniërend artikel over Omtzigt of een artikel om Omtzigt in een kwaad daglicht te stellen of een artikel om kritisch te zijn richting Omtzigt aangaande zijn mogelijk toekomstig leiderschap bij het CDA maar in dat geval heb ik de strekking gemist in het artikel. Zelfs binnen het eigen CDA een buitenbeentje maar uitermate populair bij de achterban en kiezer. Een kamerlid die gedegen onderzoek doet en zich vastbijt in complexe dossier daarbij over de grens heenkijkend van zijn eigen politieke kleur. In het artikel wordt gerefereerd aan de Bulgarenfraude. Algemeen is vast komen te staan dat Bulgaren op grote schaal fraudeerde en volop profiteerde van de verzorgingsstaat Nederland. Als weldenkend mens kan je niet tegen zijn om deze fraudeleuze handeling van Bulgaren te stoppen. Omtzigt deed wat hij moest doen. Verheugd zijn dat de fraude strenger werd aangepakt. Daarnaast lijkt de heer De Korte niet goed geïnformeerd over de gang van zaken rondom Omtzigt en de MH17 getuige. In een aantal reacties is daar al toelichting gegeven. Een enorm verlies om hem van dat dossier af te halen. Een dossier waar beloofd werd om de onderste steen naar boven te halen maar zonder kamerleden zoals Omtzigt nog steeds op de bodem zou liggen. Die steen is nog niet eens halverwege maar dat is in iedergeval niet de verdienste van de eigen overheid.

2 Reacties
Martin007
Martin0076 jul. 2020 - 15:37

Dit hele probleem had kunnen worden voorkomen als de overheid de opvang had geregeld met mensen in overheidsdienst. Maar, omdat met name het CDA voor 100 % marktwerking is (liberale ideologie), heeft deze partij met al haar liberale vriendjes dit probleem geschapen. Met een kinderopvang die door de overheid wordt betaald, hadden de Bulgaren niets te frauderen gehad. Exact het zelfde probleem met kindgebonden budget, persoonsgebonden budget, gezinsgebonden budget. De mensen krijgen geld om ondernemers te betalen voor het leveren van zorg. Wie bij het lezen van die zin, NIET begrijpt dat dit de beste methode is om fraude in de hand te werken, die heeft het niet begrepen.

DanielSchie
DanielSchie6 jul. 2020 - 17:04

Beste Martin, even voor de duidelijkheid: de Bulgarenfraude had te maken met huur- en zorgtoeslagen. Bulgaren kwamen met georganiseerde reizen naar Nederland. Opende een bankrekening, lieten zich inschrijven en vervolgens vertrokken ze weer naar Bulgarije. Staat los van de kinderopvang.

ton14024
ton140246 jul. 2020 - 12:06

Hoera kritiek, maar wel erg makkelijk Peter. En dat bij iemand die juist het falen van het Binnenhof aantoont.

Rutger Groot
Rutger Groot6 jul. 2020 - 10:36

Over selectief geheugen gesproken, de schrijver was kennelijk vergeten dat er ook een andere kant van het 'nepgetuigenverhaal' in de pers is verschenen. Hier een voorbeeld: https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2017/11/vu-hoofddocent-schiet-omtzigt-te-hulp-infame-aanval-op-vasthoudend-kamerlid-560882/ Ik snap overigens niet waarom Omtzigt zijn hand aan het overspelen is mbt de toeslagenaffaire. Tenminste: ik zie een zeer actief kamerlid dat zijn tanden stukbijt in een moeilijke, maar uiterst pijnlijke en kwalijke gang van zaken van de Belastingdienst. En ook Renske Leijten doet dit uitstekend. Hadden we maar meer van dit soort kamerleden die niet bang zijn voor een terugkerende boemerang.

Wilma3
Wilma36 jul. 2020 - 9:59

Bovenstaande moet dan bij een parlementair onderzoek maar worden aangetoond. Ik ben geen CDA'er en zal nooit op deze partij stemmen maar ik ben wel onder de indruk van Pieter Omtzigt en hoop dat hij dit wint. Wat niet bij dit onderwerp hoort: anders heel graag de Jonge want ik hoop niet dat Keizer dit wint.

3 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman6 jul. 2020 - 13:57

Wilma, mijn voorkeur gaat uit naar Mona Keijzer maar ik ben ook geen CDA hoor. Die Omtzigt is wel erg geschikt voor de huidige ploeg als dat slechte geheugen juist is.

stokkickhuysen
stokkickhuysen6 jul. 2020 - 19:03

Ik hoop echt dat Mona na haar verlies belsuit de politiek te verlaten om de Volendamse jeugd van de drugs af te helpen. Zorg voor je gemeenschap is belangrijker dan nationale bekendheid verwerven.

Frans Kwakman
Frans Kwakman6 jul. 2020 - 21:22

Maar wat als ze wint?

Drostemannetje
Drostemannetje6 jul. 2020 - 8:54

Ik heb zo'n gevoel dat Pieter Omzigt te rechts is voor Peter de Kort. Men ziet liever Hugo de Jonge als lijsttrekker voor het CDA. Deze heeft bij voorbaat al samenwerking met FvD uitgesloten. Vandaar. Zo opzichtig dit.

5 Reacties
Sonic2
Sonic26 jul. 2020 - 10:00

https://www.ad.nl/politiek/hugo-de-jonge-cda-moet-niet-met-fvd-in-zee~aff1a109/ De Jonge ziet het niet gebeuren. En heeft het erover dat het wel erg moeilijk wordt om met FvD samen te werken. Omtzigt zegt dat Baudet zichzelf uitgesloten heeft met zijn "vernietiging" uitspraak. En Mona Keijzer sluit het niet uit, maar zet Baudet ook een beetje als haar puber zonen neer. Geen van de drie sluit FvD of Baudet uit. Het niet zien gebeuren of concluderen dat Baudet zichzelf uitsluit is niet uitsluiten. En dat uitsluiten is ook al een nationalistische sprookje. Asscher dient moties in samen met Wilders. Heel weinig partijen willen gezien worden met Wilders en Baudet. En geef ze eens ongelijk. Is allemaal aan het wangedrag van die 2 clowns te danken.

Libertain
Libertain6 jul. 2020 - 10:18

@Sonic, ("Is allemaal aan het wangedrag van die 2 clowns te danken.") Niet het wangedrag van 2 bezopen ultrarechtse clowns is die de leidraad vormt, wel hun ultrarechtse mensonterende ideologie. U wekt het indruk dat deze walgelijke ultrarechtse ideologie in ons land breed geaccepteerd zou zijn, daartegen het overeenkomstig gedrag niet?

Stheno
Stheno6 jul. 2020 - 17:53

Sonic, In je aangehaalde AD artikel staat: "Volgens De Jonge is het Forum van Thierry Baudet ongeschikt, onder meer vanwege het ‘geflirt’ met ‘fout rechts’. Hij zegt dat het CDA ook niet met de PVV zou moeten samenwerken in coalitieverband." Dat is wel iets krachtiger uitgedrukt dan "De Jonge ziet het niet gebeuren", zoals jij brabbelt. "En dat uitsluiten is ook al een nationalistische sprookje." Ook hier vlieg je uit de bocht. Je komt met Asscher en Wilders. Terwijl de politieke geschiedenis (jouw zelfbenoemde forte) juist aangeeft dat vanaf 2014 er daadwerkelijk een cordon sanitaire was: https://www.parool.nl/nieuws/pvda-stap-dichter-bij-cordon-sanitaire-voortaan-tegen-elk-pvv-voorstel~b9ccd6f6/ en werd beeindigd na de nogal tegenvallende verkiezingsresultaten: https://sceptr.net/2017/04/nederland-pvda-stopt-cordon-sanitaire-wilders/ Brabbel gerust nog maar een eind weg, maar probeer eens buiten je eigen utopische bubbel te kijken. De wereld is een stuk complexer dan alles wat je niet bevalt onder 'nationalisme' in te delen als een soort ongedefinieerde term als sinkhole voor 'slecht'. "Heel weinig partijen willen gezien worden met Wilders en Baudet. En geef ze eens ongelijk. Is allemaal aan het wangedrag van die 2 clowns te danken." Denk, nogmaals, eens buiten je eigen bubbel: met welke andere partijen lukt het de classic5 (coalitie+PvdA) niet om mee samen te werken. Waarom bezig je dezelfde denigrerend bedoelde termen niet voor de overige partijen, beste Sonic, aangezien het deze partijen (van SGP tm Denk) niet lukt om in een coalitie te komen. En dat is dus inclusief GroenLinks, benadruk ik nog maar even. Je buitelt over jezelf heen bij je gebruik aan superlatieven om pvv en fvd te beschrijven. Maar alle andere partijen zitten wat dat betreft in hetzelfde schuitje.

Sonic2
Sonic27 jul. 2020 - 7:25

@ Libertain Het virus is inderdaad al zover dat de ideologie door echt meerdere miljoenen Nederlanders al is geaccepteerd. Ook voor veel CDA en VVD kiezers zijn die twee partijen min of meer acceptabel. En dat het wangedrag al is geaccepteerd en wordt gedoogd zien we aan de "president" van Amerika. Die zich elke dag misdraagt. En dat vinden veel Amerikanen prima. En ook veel Nederlanders. En dat kan je door trekken naar Baudet en Wilders. Het maffe gedrag van Baudet is volledig geaccepteerd. Daarom moet we er iets aan doen. Behalve de boodschappers schofferen zoals Stheno in al zijn ongemanierdheid dus doet. @ Stheno https://www.nu.nl/politiek/6060685/de-jonge-alle-cda-kandidaten-moeten-zich-uitspreken-over-samenwerking-fvd.html Ik zie het niet gebeuren. Dat gaat niet gebeuren. De kans er op is 0. Net als bij Rutte met Wilders is het geen uitsluiten. Het is een voorspelling die een soort van waarschijnlijkheid uitdrukt, maar die bij de minst of geringste bijzondere formatie aan de kant kan worden geschoven. Een onwaarschijnlijke formatie kan dingen veranderen. https://www.youtube.com/watch?v=x5WKh0m84WI Hier op minuut zes geduid door de geweldige Frits Spits. Voor de rest is er maar 1 iemand die een rode waas heeft. En dat bent u met een krankzinnige hetze tegen mij. U kunt niet buiten uw eigen bubbel kijken. Verblind als u bent door persoonlijke weerzin. U snapt voor de rest niet wat een cordon sanitaire is. Een cordon sanitaire is zoals het in bij onze zuiderburen gaat. Het Vlaams Belang heeft een cordon sanitaire aan zijn broek. En zelfs dat is niet meer een 100 procent volledig cordon sanitaire omdat vooral de N-VA er langzaam op terug komt. Samsom heeft gekozen om geen motie te steunen van Wilders. Maar daar is Asscher dus mee gestopt. Duidelijk toch? En dat de media dat dan cordon sanitaire noemen. Is het dus niet. Ook hier slaat u in alle haat en arrogantie de plank dus mis. Het werd overigens niet gestopt door de slechte verkiezing resultaten. Dat is alweer ene leugen. Asscher wilde andere koers varen. Nooit is er ook maar enig hard bewijs dat het door de nederlaag kwam. Heeft Asscher niet benoemd. En je geeft trouwens een link waarin je eigen gebrabbel direct wordt onderuit gehaald. Daarin staat namelijk letterlijk dat het Cordon Sanitaire van de PvdA dus geen Cordon Sanitaire was. Een manifest voor betere ouderenzorg werd namelijk door de PvdA van Samsom nog ondersteund. Dus weg is je hele verhaal. En maar een grote onbeschaafde waffel hebben tegen mij. Maar gewoon dat niet benoemen. Ook je laatste punt is gemakkelijk onderuit te halen. De SGP heeft in alle akkoorden van vorige kabinetten mee gedaan. GL heeft het Kunduz akkoord ondertekend. Heeft met het pensioen akkoord meegewerkt. Groep Otten ook met andere wetten. 50 Plus ook. FvD en PVV staan achter in de rij. En niemand die dat andere partijen kan kwalijk nemen. Je ziet het ook in provincies en in gemeenten. PVV en FvD staan door eigen toedoen( en dan ook helemaal met hun zinloze polarisatie) achter in de rij. Dat al dat uiterst rechtse volk daar uitsluiting in ziet. En altijd de schuld bij andere legt zijn hun eigen zielige leugens. Ze zetten zichzelf achter in de rij. Dat is de realiteit. Dat doen ze in die kringen al 15 jaar. Zichzelf isoleren. Dat mag he. Je mag jezelf politiek isoleren. De SP heeft voor de rest in meerdere gemeenten en provincies mee gewerkt aan colleges. Nog een bewijs dat je geen idee hebt waar je over praat. En alleen maar bezig bent met mij bashen en schofferen. 1 klein puntje wil ik je wel toe werpen. DENK had ik er ook bij kunnen betrekken. Die past ook in die categorie.

Stheno
Stheno7 jul. 2020 - 14:27

Sonic, Er was wel degelijk een cordon sanitaire vanuit de PvdA. Het werd voor Samson dan ook uitermate lastig om een goed voorstel vanuit de pvv te blokkeren en hij dan ook door zijn fractie teruggefloten bij dat voorstel. Samson heeft het ook niet gered bij de volgende verkiezingen. Dat jij je gelijk probeert te halen door een eigen definitie voor cs te gebruiken moet je zelf weten. In je ijver verklaar jij alles en iedereen dom zodat jij als enige weet hoe t zit.. ik verwacht niet anders van je en dat is mede de reden dat ik vaak om je moet lachen. Het doet niets af aan wat de PvdA actief heeft ondernomen namelijk het niet steunen van welk voorstel van de pvv dan ook. In je tirade vlieg je ook bij het volgende uit de bocht: FvD bestaat nog geen 15 jaar en in NBrabant zijn ze nu druk bezig. Dit, analoog aan je voorbeeld van bijv de SP. Andere voorbeelden zijn veelal een kwestie van tekenen bij het kruisje. Behalve bij GL. GL heeft bedongen dat de analfabeten met een eeuwenoude clancultuur maar via playmobil de westerse normen en waarden mbt mensenrechten moesten leren.. Even een bloemlezing van wat je allemaal naar mij roeptoetert: rode waas, krankzinnige hetze, een jij-bak, persoonlijke weerzin, grote onbeschaafde waffel, haat, arrogantie. bashen, schofferen en laat ik het standaard gediscrimmineer van hele groepen die je in bijna iedere post plaatst nog achterwege. En dat allemaal omdat ik op een opiniesite met reactiemogelijkheid op jou reageer? Je klinkt als een dreinend kind die z'n zin niet krijgt. Grow up, Sonic.

Lood om oud IJzer
Lood om oud IJzer6 jul. 2020 - 8:40

Er gaan hier 2 dingen gruwelijk mis. Ten eerste lijkt het me logisch dat je je als parlementarier inzet voor een goed functionerende overheid. Toch? Dat doe je dus als er een Bulgarenfraude plaatsvindt, dat moet opgelost worden, niets mis mee. En dat doe je ook als de Belastingdienst zich misdadig gedraagt tegen onschuldige burgers (fout twee, het zijn namelijk geen fraudeurs) en daar tot op de dag van vandaag niet mee gestopt is. Welke boemerang Omtzigt in het gezicht moet raken, omdat hij zich inzet voor onschuldige burgers is mij echt een totaal raadsel. En Omtzigt's nepgetuige was een foutje dat vals geframed werd door het NRC en leidde tot een politieke moord, waar de nabestaanden helemaal niets aan hadden. Er speelden hele andere belangen...

Hank Nozemans
Hank Nozemans6 jul. 2020 - 8:33

Is dhr de Kort onderdeel van het campagne team van Hugo de Jonge? Het op de hoogte zijn van het feit dat er fraudeteams ontstaan, betekent nog niet dat hij op de hoogte is van de malversaties van die teams. Omtzigt is al helemaal niet verantwoordelijk voor die teams. Voor de valse getuige heeft hij overigens zijn excuses aangeboden, hij was niet op de hoogte van het feit dat de man geen ooggetuige was. De timing van dit artikel en de goedkope manier van beschuldigen, laat bij mij een bittere nasmaak achter. Wat is het doel hierachter?

3 Reacties
Norsemen
Norsemen6 jul. 2020 - 11:05

Wat het doel is? Duidelijk maken dat Omtzigt hypocriet is. Net zoals vrijwel alle andere politici overigens.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa26 jul. 2020 - 18:06

Beste Norsemen. Van alle politici is Omtzigt t minste hypocriet.

Norsemen
Norsemen7 jul. 2020 - 8:48

Van de 150 kamer leden is er natuurlijk één het minst hypocriet. De kans dat dit iemand van het CDA is acht ik echter vrij klein. Los van dat iedereen hypocriet is, geldt dit helemaal voor een religieus iemand.

Rechtse Bal4
Rechtse Bal46 jul. 2020 - 8:19

dit heet dolk, gedrenkt in azijn in rug, en die nog een paar keer omdraaien en vervolgens onschuldig vragen of Pieter een pleistertje nodig heeft. De Hugo adepten starten wel heel doorzichtig. Zoals Drees al zei: ''is er ook inhoud ...?""

[verwijderd]
[verwijderd]6 jul. 2020 - 8:16

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
GHS
GHS6 jul. 2020 - 12:26

Broodje Aap: Ik heb al meermalen gepleit: Kinderopvang gratis evenals het onderwijs.

AGM-65E
AGM-65E6 jul. 2020 - 14:08

@GHS En gratis bier?

Harba Lorifa2
Harba Lorifa26 jul. 2020 - 18:08

Gratis kinderopvang, gratis zorg, gratis onderwijs en ja, als t ff kan gratis bier.

Libertain
Libertain6 jul. 2020 - 7:52

("....in de rij om schande te roepen toen bleek dat met name veel Bulgaren wel heel gemakkelijk onterecht een toeslag konden aanvragen..") Misschien moeten we derhalve naar de Grote Leider Wilders gaan luisteren en op zijn aanwijzing onze grenzen voor Bulgaren gaan sluiten?

1 Reactie
AGM-65E
AGM-65E6 jul. 2020 - 11:09

Wil je handhaven of niet?

FrankJan Boere
FrankJan Boere6 jul. 2020 - 7:49

Waar gehakt wordt vallen spaanders. Het kan best zijn dat ook Omtzigt steken laat vallen. Maar als we gaan kijken naar de inzet waarmee hij zijn taak als volksvertegenwoordiger invult denk ik dat we een kamerlid hebben die met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Een van de weinigen die de controlerende taak van de tweede kamer nog serieus neemt. Geen genoegen neemt met ontwijkende antwoorden en overig geduik van regeringsleden en ambtenaren. Types als Omtzigt en Leyten zijn heel erg hard nodig in onze afglijdende democratie. Opvallend is dat er vaker 'karaktermoord' is gepleegd op Omtzigt, zelfs in media die eigenlijk (ooit) ook een controlerende taak hebben. Waarom is dat?

2 Reacties
JasDon
JasDon6 jul. 2020 - 8:38

Het verhaal met de MH17 getuige kan ik me nog redelijk goed herinneren, Omtzigt had daar ook zijn excuses voor aangeboden? De context van dit verhaal is mij minder goed bekend, ja, de toeslagenaffaire is mij bekend. Maar of Omtzigt afdoende kennis had van de, alle CAF-teams en hun werkwijze (ik zie ook oudere berichtgeving, dus hij wist van het bestaan af) is mij niet duidelijk. Het vreemde is dat ik nergens anders iets over deze recente faux pas lees. Dat betekent of dat auteur goed weet waar hij het over heeft en een primeurtje heeft, of dat dit iets anders is aan de hand is.

JasDon
JasDon6 jul. 2020 - 9:34

"of dat dit iets anders is aan de hand is." Moet zijn: - of dat dit iets anders is. - of dat er iets anders aan de hand is.

mjansen2
mjansen26 jul. 2020 - 7:42

Onmiddellijk oneervol ontslag zonder wachtgeld voor dit soort types. Hier willen we toch niet het land door geregeerd hebben en in navolging van de VS belanden in een soort Trumpiaanse nepsamenleving waarbij elk woord wat er wordt uitgekraamd gegarandeerd naast de objectieve waarheid zit. Ik heb altijd nog de illusie dat t hier nog wel gaat maar de leugens en trucs worden wel steeds doorzichtiger en dommiger. Zoals met het zgn niet kunnen repatrieren van Marokkaanse toeristen, de MH 17 affaire, het nieuws over het aanmelden van de verantwoordelijke ambtenaren toeslagenaffaire bij het OM enz Daar helpt geen parlementaire ondervraging of enquete tegen. Het is het morele niveau van onze bestuurders

1 Reactie
Art2D2
Art2D26 jul. 2020 - 11:26

Wat is dit voor een gebrabbel zonder in te gaan op het artikel? Als we het hebben over integere en toegewijde politici, dan is de heer Omtzigt een van de weinigen die zich dat label mag toe eigenen. Verder vraag ik me af wat de heer de Kort precies bedoelt met de nep-getuige bij MH17. Iedereen die zich daarin verdiept heeft, weet dat dit niet de bedoeling was van Omtzigt en dat de 'getuige' in kwestie zich aangemeld had. In dit artikel https://wnl.tv/2017/11/22/zwarte-kritiek-op-nrc-karaktermoord-op-pieter-omtzigt/ staat o.a. het volgende te lezen: "Direct na de publicatie werden echter al vraagtekens geplaatst bij het artikel van NRC. Volgens journalist Hella Hueck, die gespreksleider was bij de bijeenkomst, wilde Omtzigt juist voorkomen dat de getuige een politiek statement zou maken. Vandaag publiceerde het NRC Handelsblad, na lang aandringen, het transcript van het gesprek tussen Omtzigt en de getuige. Veel mensen die die tekst gelezen hebben, concluderen dat Omtzigt karaktermoord is aangedaan." Ik denk dat de heer de Kort zijn hand aan het overspelen is.

Bouwman2
Bouwman26 jul. 2020 - 7:33

Het CDA is ook een vereniging om je zelf een podium te verschaffen., om de kansel te bestijgen, voor levitatie zodat het publiek naar adem hapt. Het CDA brengt vooral de parabel van de werkers van het elfde uur in praktijk. Dat is het christelijke element. Het is geen wonder dat er drie partijen nodig zijn.om ide druiven te gaan oogsten. Dat wil niet zeggen dat christelijke politiek veroordeeld zou moeten worden, of christelijke mores automatisch verworpen, maar lees de Bijbel in stilte en doe doe het vooral niet in partijverband. Vermijd onnodige polarisatie, wees geen steen des aanstoots. Sorry. dat ik het zeg. .,

2 Reacties
GHS
GHS6 jul. 2020 - 12:32

Bouwman: waarom sorry? Geen religie in de politiek. Maar dat krijg je, als je een democratisch gekozen regering wil hebben. Maar, dat kan toch anders? Stel bv. voor: de volgende regering: de grootste partij gaat 4 jaren regeren. Dan zijn we van dat ellendige polderen af ( want daarbij krijg je toch een regering die niemand wil). Dat is toch in meerdere landen mogelijk! Waarom hier dan niet.

Martin007
Martin0076 jul. 2020 - 16:07

Als Jezus zou zien wat die zogenaamde "Christelijke" partijen uitvreten, dan zou hij ze vandaag nog voor de rechter slepen wegens misbruik maken van Zijn naam. De vaste baan, het ziekenfonds, de ziektewet, woningbouwstichtingen afschaffen en nu weer de pensioenfondsen,heeft niets, maar dan ook helemaal niets te maken met wat Jezus bedoelde. CDA is een ander woord voor VVD. Het gaat alleen maar om geld en vet betaalde functies na de poltiek. Maar wat zei Jezus over geld? Gij kunt geen 2 heren dienen. Gij kunt niet Mij dienen EN de Mammon.