Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden wil maatregelen na bloedbad op school, Trump steekt wapenlobby hart onder de riem

Schietpartij op basisschool Texas: 22 doden, onder wie 19 kinderen
Joop

Het Red Team: strenge lockdown de oplossing

  •  
23-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
juichen
Korte column: Wat hebben leerachterstanden, faillissementen, zelfmoorden, vereenzaming en uitgestelde reguliere hulp voor effect op onze toekomst
Ik moest nog even opzoeken wie er ook weer in dat Red Team zit dat gisteren een volledige lockdown voor vier weken adviseerde. Tot nu toe werden de adviezen van dit team gefilterd door RIVM en politiek. Toen het Red Team enkele weken geleden adviseerde dat er een mondkapjesplicht moest komen vroeg het kabinet aan RIVM (lees: Van Dissel) wat ze met dit advies aanmoest. Een gotspe. Iedereen weet dat Van Dissel weigert zijn mening te veranderen over mondkapjes, in tegenstelling tot de rest van de wereld.
Het Red Team treedt meer en meer naar voren in de media en heeft nu dus ook haar advies aan het kabinet openbaar gemaakt. Zij vindt de balans die de overheid zoekt tussen een open samenleving en het minimaliseren van gezondheidsschade “niet te doen”. We hebben te maken met “een jojo-effect van het verwerven en inleveren van vrijheden met als dieptepunt terugkerende lockdowns.” ‘Gooi de hele boel op slot’, is het advies en dan kunnen we daarna met een goed georganiseerd test- en tracesysteem de boel goed onder controle houden.
In het Red team zitten mensen die oog hebben voor meer dan alleen de bezetting van ziekenhuisbedden en de druk op de zorg. Er zitten economen, gedragsdeskundigen, antropologen etc. in. Die kunnen beter inschatten welke neveneffecten er in zorg, economie en sociale leven ontstaan dan het puur uit medici bestaande OMT. Het is van het grootste belang dingen vanuit een breder perspectief te bekijken. Wat hebben leerachterstanden, faillissementen, zelfmoorden, vereenzaming en uitgestelde reguliere hulp voor effect op onze toekomst. En is een totale, effectieve lockdown haalbaar als je de politieke belangen niet meerekent?
Ik begrijp niet dat een groep met dergelijke expertise zo weinig in de melk te brokkelen heeft. Al sinds het bestaan van dit team komen er adviezen die pas weken later worden opgevolgd.
Duidelijkheid over de afloop van deze crisis is alleen mogelijk als we een doortastend beleid voeren. Een totale, strenge lockdown met hoge boetes voor iedereen die zich er niet aan houdt. Dan staan we binnenkort weer allemaal te juichen in het stadion bij onze favoriete voetbalclub en te dansen op een event.
Een minuut voor twaalf: kies voor een radicale oplossing

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (83)

johannn2
johannn224 okt. 2020 - 21:40

Het zou veel beter kunnen. We hadden in een vroeg stadium kunnen leren van Taiwan. Zij werden eerder getroffen dan wij. Maar een gewaarschuwd Nederland (e.a. westerse landen) telt niet voor twee. Zie prestaties Taiwan: Taiwan. Eerder getroffen door corona dan het Westen. 23 miljoen inwoners, kleiner oppervlak dan Nederland. Vanaf het begin gerekend - zoals gebruikelijk - tot NÚ toe in totaal 7 doden (!) Direct rigoureus ingegrepen. NB: telt wel mee, dat het een eiland is, maar dat zegt niet alles. BRON coronacijfers: https://www.worldometers.info/coronavirus/country/netherlands/ BRON andere cijfers: Wiki " CORONAVIRUS UPDATE 09/07/2020 [Citaat] " De Covid-19-pandemie heeft Taiwan de zeldzame kans geboden om wereldwijd erkenning en respect te krijgen voor zijn lovenswaardige prestaties. Taiwan blijft relatief veilig voor de Covid-19-pandemie en hoeft geen verdere lockdowns door te voeren. Scholen, kantoren, fabrieken, restaurants en de meeste amusementsfaciliteiten in Taiwan blijven open met regels voor sociale afstand. Internationale toeristen zijn weg, maar de lokale bevolking reist en winkelt. Dankzij o.a. de vroege grenscontroles, het beheer van de medische voorzieningen, een uitgebreide strategie voor het voorkomen van epidemieën en geïntegreerde medische ‘big data’, kon Taiwan de pandemie met succes bestrijden. Het succes is een combinatie van voortdurende inspanningen van de Taiwanese overheid, medische professionals, de particuliere sector en de samenleving als geheel." Met de economie gaat het naar omstandigheden prima. BRON: https://www.flandersinvestmentandtrade.com/export/landen/taiwan/cijfers .

Dave Velzen
Dave Velzen24 okt. 2020 - 0:00

Dat kan helemaal. De samenleving is niet maakbaar, dus droom lekker verder. Echt lachen hoor de figuren die denken dat de samenleving door kan draaien bij een pandemie.

webmaatje
webmaatje23 okt. 2020 - 21:41

Voor iedereen die de Chinese lockdown zo goed vond: Inwoner Wuhan klaagt overheid aan: twee keer groenten in lockdown van 76 dagen is te weinig https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/inwoner-wuhan-klaagt-overheid-aan-twee-keer-groenten-in-lockdown-van-76-dagen-is-te-weinig~b9464620/ Hoeveel groenvoer krijgen de levensmiddelenzaken aangeleverd tijdens een totale lockdown? Elke dag verse groente en fruit is essentieel om gezond te blijven.

4 Reacties
Woeki Hypo
Woeki Hypo24 okt. 2020 - 15:03

Waarom is vroeg behandeling tegen Corona (behandeling voordat men in een ziekenhuis ligt) geen onderdeel van een oplossing? https://covexit.com/outpatient-treatment-guidelines-for-covid-19-aim-at-reducing-the-risk-of-hospitalization-and-death/ Zie ook mijn subdraad hieronder van 23 oktober 2020 at 15:50. Woeki Hypo.

Mark Huysman
Mark Huysman26 okt. 2020 - 6:31

Je hoeft natuurlijk niet *alles* over te nemen van de Chinese aanpak. Een stevige lockdown waarbij iedereen voldoende verse groenten krijgt is natuurlijk ook mogelijk.

itsme3
itsme326 okt. 2020 - 14:19

@ Mark Huysman "Je hoeft natuurlijk niet *alles* over te nemen van de Chinese aanpak. Een stevige lockdown waarbij iedereen voldoende verse groenten krijgt is natuurlijk ook mogelijk. " Dit is de kern van de Chinese aanpak. Iederen opsluiten en kijken wie er nog over is op het moment dat de lockdown wordt opgeheven. Maak u geen illusies over de menselijkheid.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 okt. 2020 - 14:37

@Itsme, het zal niet aan de orde van de dag zijn in China maar toch: vader in quarantaine geplaatst, gehandicapped kind dood. https://www.bbc.com/news/world-asia-china-51362772

Grietje Genot
Grietje Genot23 okt. 2020 - 18:07

Ik ga een 'lockdown' van vier weken niet overleven - geeft niet: ik hang niet aan het leven: daar is geen fluit aan - maar het is natuurlijk & zonder twijfel de beste maatregel.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin24 okt. 2020 - 18:17

Ik zit al ruim 7 maanden thuis, ik leef nog steeds!

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 okt. 2020 - 14:37

U zit daar niet alleen neem ik aan.

Jan Man
Jan Man23 okt. 2020 - 17:57

Ik denk dat er geen oplossing is. Een lockdown leidt wel tijdelijk tot minder besmettingen, maar we krijgen het virus nooit meer weg. Men wacht op een vaccin, maar sommige mensen hebben al twee keer corona gehad binnen een paar maanden, dus de antistoffen blijven niet al te lang in het bloed. Het lijkt me niet realistisch om de hele bevolking levenslang iedere drie maanden te vaccineren. Volgens mij zijn er dan twee mogelijkheden. We kunnen ons oude leven weer op pakken ten koste van veel slachtoffers. Of restaurants, cafés, concerten en volle voetbalstadions gaan tot het verleden behoren en we gaan onze levens voortaan anders inrichten. Maargoed ik ben geen viroloog dus misschien is dit te negatief en liggen de zaken toch even wat anders.

4 Reacties
JanB2
JanB224 okt. 2020 - 7:10

Zelfs een vaccin dat tijdelijk immuniteit geeft kan een enorme bijdrage leveren aan het uitdoven van een virus. Of je het 100% weg krijgt is de vraag maar je hebt dan ook de mogelijkheid om als er weer een grote uitbraak of zelfs een epidemie dreigt opnieuw tot vaccinatie over te gaan zodat de zaak beheersbaar blijft. Het is echter niet uitgesloten dat je door dit consequent vol te blijven houden het virus op den duur inderdaad helemaal uit kunt bannen of naar een uithoek van de wereld kunt verdrijven. Blijft de vraag op herbesmetting echt een complicatie gaat vormen. Zo ja dan zou het ook nog zo kunnen zijn dat de bevolking zich gewoon periodiek kan laten vaccineren zoals dat nu ook al met griep het geval is. Het is afwachten wat dat betreft.

Visionair NL
Visionair NL24 okt. 2020 - 12:50

In China is het virus al weg, dus klaarblijkelijk kan het wel. Al zijn er draconische maatregelen nodig.

Woeki Hypo
Woeki Hypo24 okt. 2020 - 15:00

Waarom is vroeg behandeling tegen Corona (behandeling voordat men in een ziekenhuis ligt) geen onderdeel van een oplossing? https://covexit.com/outpatient-treatment-guidelines-for-covid-19-aim-at-reducing-the-risk-of-hospitalization-and-death/ Zie ook mijn subdraad hieronder van 23 oktober 2020 at 15:50. Woeki Hypo.

itsme3
itsme326 okt. 2020 - 14:24

@ Visionair "In China is het virus al weg, dus klaarblijkelijk kan het wel. Al zijn er draconische maatregelen nodig. " Ja, in China is het (grotendeels) weg. Tot één dag nadat de grenzen weer geopend worden.

P Haan
P Haan23 okt. 2020 - 15:28

Het 'Red team' is nergens verantwoordelijk voor. En dan heb je makkelijk praten. Het is niet eens een echt red team, het is een zelf benoemd groepje pipo's die er ook wat van willen vinden. Maar hier zie je ook dat het de discussie frustreert, en samenzweringstypes bij elkaar brengt. Ach, leuke televisie.

Zapata
Zapata23 okt. 2020 - 15:15

Waarom niet de meest kwetsbare mensen beschermen, "lockdown" Wat zijn de risico groepen? Van zeg 55 tot ouder. (en mensen met onderliggende aandoeningen) Zorg dat die mensen niet meer naar kantoortuinen hoeven, dat ze op rustige momenten boodschappen kunnen doen, laat ze niet meer aan het arbeidsproces deelnemen. Dan kan de rest gewoon door. Ik weet dat de doctrine momenteel is dat iedereen door moet werken tot 70 jaar want anders kunnen we het niet meer betalen maar het lijkt me dat de keuze voor een totale ineenstorting van de economie of van de doctrine afwijken niet zo moeilijk hoeft te zijn. Tevens ontlast je dan de zorg, help je jongeren aan het werk en geef je ondernemers zoals de horeca weer vrijheid.

11 Reacties
Rode druppel
Rode druppel23 okt. 2020 - 18:33

Zapata Goed idee. Rutte treuzelt zo lang totdat we honderdduizenden werklozen extra hebben. Dus geef 60 plussers een AOW uitkering.

Zapata
Zapata23 okt. 2020 - 19:52

@Rode Druppel. Gaat niet gebeuren omdat mensen en al helemaal bestuurders en politici zich dit niet meer kunnen voorstellen. Sinds zo een beetje half jaren 90 is die doctrine er in gebeukt van we worden ouder en dus moeten we langer doorwerken. Dat mensen niet gezonder ouder worden mag geen argument zijn omdat kosten en baten doorslaggevend zijn. Dus dit idee wat ik al een paar maanden opper en ik sta er niet alleen in dringt niet door en komt zelfs niet aan bij politici en bestuurders. Dat idee is een andere realiteit voor ze. Iets wat ze zich niet meer kunnen voorstellen. Ze zitten vast in die doctrine wat in feite kadaverdiscipline is, we worden ouder dus moeten we langer doorwerken. Kadaverdiscipline, gaat over kadavers, en werken tot je dood begint nu wel erg realistisch te worden als oudere.

Thuiszitter
Thuiszitter23 okt. 2020 - 21:44

Zapata je weet over hoeveel mensen je het hebt, 55 + en kwetsbaren ? Miljoen of 7 denk ik zo .

Dave Velzen
Dave Velzen23 okt. 2020 - 23:54

Dat kan helemaal. De samenleving is niet maakbaar, dus droom lekker verder. En ook 40, 50 en 60 plussers worden ernstig ziek.

Mark Huysman
Mark Huysman24 okt. 2020 - 6:46

Met jullie eens dat de AOW-leeftijd verlaagd zou moeten worden.Ik denk alleen dat het een illusie is dat je daardoor kwetsbaren beschermt. Ouderen komen hoe dan ook in contact met jongeren, niet alleen op de werkvloer. De meest kwetsbare groepen hebben hulp en verzorging nodig. Alleen als je zorgt dat het virus ingedamd is dan is het voor alle groepen mogelijk om nog een beetje redelijk leven te hebben.

JanB2
JanB224 okt. 2020 - 7:12

"Van zeg 55 tot ouder" Optimistische schatting. Onder de ernstig zieke patienten zitten ook veel veertigers.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 okt. 2020 - 11:11

Enigszins afhankelijk van de criteria is eenderde van de bevolking fysiek kwetsbaar. Niet iedere kwestbare is 60 of 70 plus. Chronische zieken zijn/waren ook vaak gewoon aan het werk.

Westen2
Westen224 okt. 2020 - 11:25

@JanB "Onder de ernstig zieke patienten zitten ook veel veertigers." Hoeveel veertigers zijn dat, in Nederland ?

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 okt. 2020 - 12:56

Een steeds groter deel van de Nederlanders lijdt aan obesitas.

Woeki Hypo
Woeki Hypo24 okt. 2020 - 13:17

Waarom is vroeg behandeling tegen Corona (behandeling voordat men in een ziekenhuis ligt) geen onderdeel van een oplossing? https://covexit.com/outpatient-treatment-guidelines-for-covid-19-aim-at-reducing-the-risk-of-hospitalization-and-death/ Zie ook mijn bijdrage hieronder. Woeki Hypo.

JanB2
JanB224 okt. 2020 - 18:55

@ Westen Teveel.

Woeki Hypo
Woeki Hypo23 okt. 2020 - 13:50

Het Red Team: strenge lockdown de oplossing A Vroeg behandeling. Waarom is vroeg behandeling tegen Corona geen onderdeel van een oplossing? Waarom vele mensen onnodig (eerder) laten doodgaan of schade laten oplopen? Wat is er in de Westerse maatschappij en wereld aan de hand, wanneer vroeg behandeling kan werken of werkt en deze vroeg behandeling verboden of tegengewerkt wordt? Hierbij twee interviews, die het probleem duidelijk maken. Met artsen, die gezien hebben dat vroeg behandeling werkt. Zijn deze artsen kwakzalvers of complotdenkers? B De interviews: Korte clip uit het volgende interview. 0 Dr George Fareed - Clip about handling covid in nursing homes, in Canada and elsewhere https://www.youtube.com/watch?v=xPPtj-VXix4 1 In this third and final part of our interview with Dr George Fareed, from California, you will learn about his take about: – Why large number of patients succumbed, while it should never have happened – Health Canada’s ill-conceived stance against early treatment, against HCQ – The misleading / wrong conclusions by Boulware et al regading prophylaxis – The continuing restrictions in many States in the US regarding early treatment medications – The role of the major federal health institutions in the US in restricting early treatment – The immense suffering that is continuing, but that could have been stopped months ago – What can people do in practice, to get early treatment, if they get COVID – The opportunities generated by the availability of an Outpatient Early Treatment Algorithm – The development of a national plan focused on early treatment, protecting the vulnerable & prophylaxis – President Trump’s (early) treatment for COVID-19 – Whether the White House could promote outpatient treatment https://covexit.com/dr-george-fareed-interview-part-3/ 2 In this 4th and last part of our landmark interview with Professor Christian Perronne, we touch upon the following topics: - The politicization of medicine - Why this considerable controversy around hydroxychloroquine? - Will HCQ be prescribed again in France for COVID-19, in hospitals or by GPs? - The death toll attributable to the prohibition of early treatments - The response to Dr Perronne’s book “Is there a mistake they did not make?” - The role of the media https://www.youtube.com/watch?v=p0MiK7V8Jw8 Woeki Hypo. P.S.: Een programma voor vroeg behandeling: https://covexit.com/outpatient-treatment-guidelines-for-covid-19-aim-at-reducing-the-risk-of-hospitalization-and-death/

Leontrotsky
Leontrotsky23 okt. 2020 - 13:22

We moeten inderdaad naar een radicale lockdown (dit betekent een volledige lockdown van iedereen behalve zorgpersoneel en supermarkten). Iedereen die niet reden heeft om buiten te zijn moet dan worden opgepakt als deze zich buiten vertoont. Echter de 4 weken zal niet toereikend zijn, daarvoor hebben we het teveel uit de hand laten lopen. Deze radicale lockdown moet minimaal 16, maar waarschijnlijk 24 weken duren, anders zal het niet helpen en zullen we binnen de kortste keren weer in lockdown zitten. Dus per direct een totale en radicale lockdown (veel verdergaand dan de vorige) voor 24 weken. Als we dit kunnen doen (en ik geloof dat het gaat gebeuren) kunnen we midden volgend jaar weer verder en zal de schade minimaal zijn.

2 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter23 okt. 2020 - 21:40

en ik geloof dat het gaat gebeuren —— pfff weet je wel in welk land je woont.

White Knight
White Knight24 okt. 2020 - 14:40

Waar zijn die 24 weken op gebaseerd, behalve op uw wens van een "totale reset"?

White Knight
White Knight23 okt. 2020 - 12:54

We hebben een lockdown gehad, en we zijn nu in deze situatie. Frankrijk en Spanje hadden een strengere lockdown en hebben nu ook weer een groot aantal besmettingen. De voorlopige conclusie is dus dat in Europa met haar open grenzen en veel verkeer over die grenzen heen een lockdown an sich geen oplossing is. Vergelijkingen met eilanden als IJsland, Japan en Nieuw-Zeeland gaan mank. Een vergelijkbaar statement zou zijn: "Op Antarctica hadden ze geen lockdown en bijna geen Covid-besmettingen. Je kunt het dus uitstekend zonder lockdown redden."

5 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin24 okt. 2020 - 5:52

Dt komt omdat we oor heel Europa zijn gaan zwerven en het zicht verloren hebben! De grenzen moesten open vanwege de economie. Spanje zat te wachten op de toeristen, anderen om er naar toe te gaan. KLM op de vluchten. Allemaal economische belangen. We zijn gaan feestvieren toch alsof er niets aan de hand was en nooit geweest was. En in het buitenland behoeven we ons dus ook niet meer te gedragen toch. Men bedacht controle om het vervolgens compleet los te laten. Dat stond en staat lijnrecht tegenover elkaar. Lock-down is bedoeld als voorbode voor maximale controle via track en trace onderzoek dat we juist totaal uit handen gaven. Dit sloeg dus nergens op!

JanB2
JanB224 okt. 2020 - 7:13

Vergelijkingen met eilanden als IJsland, Japan en Nieuw-Zeeland gaan mank. Nope. Grenzen kun je sluiten. Hebben de Belgen al laten zien. Geen Belg op de weg hier tijdens de lock-down in het voorjaar.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 okt. 2020 - 18:22

Jan B Natuurlijk kun je grenzen sluiten. Maar Europa scheen daar ook een stem in te hebben heb ik begrepen! Hoe dat precies zit weet ik niet. Ik weet wel dat de tweede keer de besmettingen vooral vanuit Frankrijk en Spanje hier weer binnen zijn gehaald. Dat konden ze aan het virus zelf zien. Dat kun je terugvinden in de onderzoeken van het RIVM.

JanB2
JanB224 okt. 2020 - 19:05

@ Minoes Dat de vakantieperiode op een ramp zou uitlopen was vantevoren te voorzien. Men had thuis moeten blijven. Dan hadden we het virus een dubbele klap kunnen geven want het heeft wel degelijk ook last gehad van de weersomstandigheden. Het had een hoop besmettingen gescheeld waarmee we de winter in waren gegaan. De manier van vakantie vieren speelt ook een rol natuurlijk. Dat geslemp aan de spaanse Costa’s is funest natuurlijk. Wat Europa betreft: dat houdt zich maar beter overal buiten. Waar waren die lui uit Brussel trouwens al die tijd? Nergens te bekennen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 okt. 2020 - 9:09

Jan B Kortom men had gewoon de grenzen gesloten moeten houden en daarnaast al hun zaakjes op moeten lossen van alles wat nog steeds gigantisch misliep.

Thuiszitter
Thuiszitter23 okt. 2020 - 12:54

Strenge lockdown gaat hier niet gebeuren, lijkt mij ook niet te doen, grenzen dicht ( wie gaat de controle doen ?) Havens op slot en Luchthavens dicht. Mensen vier weken opsluiten , die alleen boodschappen doen , is nog wel te bewerkstelligen maar de rest onmogelijk, lijkt mij. Verder deugt het contactonderzoek tot op heden nog steeds niet. Laat men allereerst het Chinese vaccin eens serieus nemen ipv door allerlei belangenverstrengelingen deze op voorhand al af te wijzen , schandalig eigenlijk. Laat men de coronapatienten thuis behandelen met de medicijnen die ze nu gebruiken in het ziekenhuis ( zoals dus de huisarts uit Brabant al deed in Maart die toen op zijn falie kreeg )

1 Reactie
JanB2
JanB224 okt. 2020 - 7:13

Strenge lockdown gaat hier niet gebeuren, lijkt mij ook niet te doen, grenzen dicht ( wie gaat de controle doen ?) Onzin. De Belgen deden het al. In 2 richtingen.

r d h
r d h23 okt. 2020 - 12:11

In twente adviseerde de veiligheidsregio ook een harde lockdown. Maar je moest je ook vast opmaken voor een stille december. Bedoeld de veiligheidsregio dan dat een lockdown in bv november geen nut heeft? #nooitmeerlockdown

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen23 okt. 2020 - 11:41

Ik heb inderdaar Mw. Mooy horen zeggen dat met 4 weken lockdown het aantal besmettingen naar 0 kon worden teruggebracht. Om dit te bewerkstelligen zullen natuurlijk dan de grenzen potdicht moeten zijn (en daarna ook blijven) totdat ook in de ons omringende landen en, in geval van lucht- en scheepvaart, de gehele wereld ook 0 besmettingen hebben. Daarnaast hebben we een schier eindeloze lijst met cruciale beroepen, waar deze keer flink in gesneden zal moeten worden zodat slechts bepaalde zorgmedewerkers en opsporingsbeambten hierop overblijven. De overheid zal dan voor voedselpakketten moeten zorgen voor de bevolking, die natuurlijk niet meer naar buiten mag. Kortom, een 4 weken lockdown zoals die in april zal het aantal besmettingen niet naar 0 brengen, een keuze zal moeten worden gemaakt tussen een korte lockdown waar echt alles op slot gaat of een veel langere lockdown waarbij de helft van Nederland doorwerkt.

Max6
Max623 okt. 2020 - 11:33

Tja... mijn leven (en dat van heel veel anderen) loopt momenteel gewoon lekker door. Kids gewoon naar school, gewoon aan het werk... veel de natuur in, gewoon op bezoek bij vrienden / familie. Het is wel wat beperkt, maar voor 90% normaal. Ik zou een stevige lockdown alleen acceptabel vinden als we dan ook echt zeker weten dat het daarna klaar is... en daar geloof ik gewoon helemaal niets van. De lockdowns in Spanje, Frankrijk en België hebben helemaal niets (extra's) opgeleverd. Ben bang dat we ook na een strenge lockdown, uiteindelijk weer in dezelfde situatie terecht gaan komen met onze open grenzen, open samenleving en eigenwijze bevolking. Dus nee... liever niet.

12 Reacties
rvb2
rvb223 okt. 2020 - 12:17

Dat scheelt dus heel veel per persoon. Mijn leven is sinds de nieuwe lockdown voor 80% anders. Horeca dicht, sociaal leven ligt stil dus dan maar de hele dag alleen binnen zitten. Af en toe een wandelingetje door het park, en dat is het dan wel weer. De lockdown moet nu uitgebreid worden, dat is eerlijker voor iedereen. Geen verplaatsingen buiten de eigen regio, daar is het fout gegaan tijdens de schoolvakanties.

ton14024
ton1402423 okt. 2020 - 13:34

Misschien zou je eens aan al die mensen moeten denken die nu zorg missen door de overbelaste ziekenhuizen. Minder ikke aub.

EricDonkaew
EricDonkaew23 okt. 2020 - 13:59

@rvb: De lockdown moet nu uitgebreid worden, dat is eerlijker voor iedereen. --------------------------------------------- Is dat nu het criterium voor een lockdown, dat het eerlijker moet zijn voor iedereen? Pfff.

rvb2
rvb223 okt. 2020 - 14:46

@EricDonkaew: jazeker, want het is niet eerlijk om mensen te dwingen vrijwel hun hele leven op te geven voor ineffectieve maatregelen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 okt. 2020 - 15:22

[Dat scheelt dus heel veel per persoon] lijkt mij ook.

LaBou
LaBou 23 okt. 2020 - 16:48

"Ik zou een stevige lockdown alleen acceptabel vinden als we dan ook echt zeker weten dat het daarna klaar is…" Helaas, als je alleen maar met iets instemt als je 100% zekerheid krijgt op het door jou gewenste resultaat, dan zal er veel gebeuren zonder jouw instemming. Gelukkig is die instemming ook helemaal niet nodig en kunnen maatregelen gewoon genomen worden.

Max6
Max623 okt. 2020 - 16:57

@rvb dat geloof ik zo... toch zal je dan een nieuw 'normaal' moeten vinden, want met of zonder lockdown... we zullen het er nog een hele tijd mee moeten doen. Dus we zullen iets moeten doen wat voor veel mensen voor langere tijd vol te houden is. @ton dit gaat niet om ikke... dit gaat om te kiezen wat het beste is voor de meerderheid van de mensen... dat het leven voor hen zo veel als mogelijk 'normaal' door kan gaan. En natuurlijk zijn er individuen waarvoor het een drama zal zijn... maar dat kan/mag niet ten koste gaan van iedereen.

Mark Huysman
Mark Huysman24 okt. 2020 - 6:55

[De lockdowns in Spanje, Frankrijk en België hebben helemaal niets (extra’s) opgeleverd.] Als daar geen lockdowns geweest waren dan was het aantal doden daar vele malen groter geweest. Niet alleen coronadoden maar ook andere aangezien het gezondheidsstelsel volledig door de hoeven zou zijn gegaan. Het probleem was dat die landen -net als Nederland- op moment dat de golf naar beneden was gebracht hun alertheid verloren en de boel weer lieten lopen. In Spanje werden 2-3 miljoen feestvierende toeristen verwelkomd. In Frankrijk gingen de testers op vakantie.

JanB2
JanB224 okt. 2020 - 7:16

De lockdowns in Spanje, Frankrijk en België hebben helemaal niets (extra’s) opgeleverd. Dan zou ik de gegevens er nog maar eens bijhalen. Men is het echter niet lang genoeg rustig aan blijven doen. Want o jee, men moest zo nodig op vakantie en ach gut de toerismeindustrie en de horeca. Die laatste 2 gaan nu definitief voor de bijl. Helemaal. En dat gebben ze toch echt aan hun eigen lobbyisten te danken.

Max6
Max624 okt. 2020 - 9:11

@Mark @JanB natuurlijk moest er iets gebeuren, alleen een 'stevige' lockdown tov wat we in Nl deden heeft niets extra's opgeleverd... ze zitten nu weer in hetzelfde schuitje En dat zal ook gebeuren in Nl... stevige lockdown of milde lockdown... iedereen in November de hele maand binnen zitten. Dan hebben we nog 3-4 maanden te gaan voor het voorjaar... nog genoeg tijd voor een derde golf... want die zal er toch weer komen. Mensen laten zich niet de komende 5 maanden ophokken. @LaBou is dat nou echt leuk... de hele dag op een forum zitten. Continue op mensen reageren en bijna nooit op het onderwerp.

Woeki Hypo
Woeki Hypo24 okt. 2020 - 15:10

Waarom is vroeg behandeling tegen Corona (behandeling voordat men in een ziekenhuis ligt) geen onderdeel van een oplossing? https://covexit.com/outpatient-treatment-guidelines-for-covid-19-aim-at-reducing-the-risk-of-hospitalization-and-death/ Zie ook mijn subdraad hierboven van 23 oktober 2020 at 15:50. Woeki Hypo.

JanB2
JanB224 okt. 2020 - 19:31

@ Maximus Men is te vlug over gegaan tot de orde van de dag. Er waren nog resthaarden her en der. En men heeft de grenzen meteen wagenwijd opengezet zodat besmettingen uit die resthaarden niet alleen over een land maar ook over heel Europa verspreid konden worden. Had men het vakantieseizoen europawijd afgeblazen dan had het er nu stukken beter uitgezien.

itsme3
itsme323 okt. 2020 - 11:25

Een strenge lockdown is vast de oplossing. De strenge maatregelen in landen als Spanje, Frankrijk en Belgie, en de uitgebreidde mondkapjesplicht daar werpen duidelijk zijn vruchten af. Vandaar dat de situatie daar dan ook compleet onder controle is [Sarcasm off]

5 Reacties
vdbemt
vdbemt23 okt. 2020 - 12:29

De wereld is groter dan alleen Europa. Of heb jij een wereldbol met alleen Europa erop? Zd-Korea, Japan, Nieuw-Zeeland, China laten zien hoe effectief de lockdown is. Duitsland is strenger en gedisciplineerder dan Nederland. En doet het beter dan Nederland en Belgie. De maatregelen in Belgie zijn minder streng dan hier. Daar mogen nog 200 man in een theater. En wordt NU pas de amateursport verboden.

EricDonkaew
EricDonkaew23 okt. 2020 - 13:07

@vdbemt: Zd-Korea, Japan, Nieuw-Zeeland, China (...) ---------------------------------- Jij noemt wel mooie voorbeelden zeg. Zd-Korea: groepsvolk. Japan: groepsvolk. Nieuw-Zeeland: extreem geïsoleerd. China: groepsvolk én autoritair, topdown geleid. Ik wil speciaal Thailand, waar ik woon, er nog wel aan toevoegen: Groepsvolk en tevens militaire leiding. Nieuwe besmettingen, ernstig zieken en dagelijkse doden 0-0-0. Wel 5-10 miljoen werklozen. Dat dan weer wel. Wat in dit soort landen werkt, werkt om meerdere redenen in Europa niet.

itsme3
itsme323 okt. 2020 - 13:45

@vdbemt Het is u wellicht nog niet opgevallen, maar we zijn hier in Europa en al onze buren zijn Europeanen. Japan en Nieuw Zeeland zijn eilanden en Zuid Korea is de facto ook een eiland door zijn grens met Noord Korea. China is een strikte dictatuur die zijn mensen 3-4 maanden volledig heeft opgesloten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 okt. 2020 - 14:54

Inspiratie zoeken in het westen ligt meer voor de hand dan te verwijzen naar Vietnam, Kerala etc.

Woeki Hypo
Woeki Hypo24 okt. 2020 - 15:08

Waarom is vroeg behandeling tegen Corona (behandeling voordat men in een ziekenhuis ligt) geen onderdeel van een oplossing? https://covexit.com/outpatient-treatment-guidelines-for-covid-19-aim-at-reducing-the-risk-of-hospitalization-and-death/ Zie ook mijn subdraad hierboven van 23 oktober 2020 at 15:50. Woeki Hypo.

Dave Velzen
Dave Velzen23 okt. 2020 - 11:21

Laat het maar lekker ontploffen hoor Corona. Dan gaat de economie nog veel verder naar de kloten. Loopt het qua coronavirus compleet uit de hand dan zal eerst de ziekenhuiszorg in elkaar storten. Daarna volgt de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg. Dit alles zal vele tienduizenden doden kosten omdat ook de acute zorg inelkaar stort. Verder mag je dan ook aan minstens 100.000 mensen in alle leeftijdsgroepen denken met restschade voor hun leven. Denk aan zenuwschade en orgaanschade. Ook mag je dan 10 jaar later rekeningen op een grote groep long en hartpatiënten erbij. Na instorting zorg zullen dan ook andere sectoren getroffen kunnen gaan worden. Denk maar niet dat de begraafplaatsen en begravenis ondernemers dit aankunnen. Ernstiger wordt het als de logistiek en bevoorradig gaat uitvallen en als laatste de nutsvoorzieningen. Mocht het zover komen dan wordt het iedereen voor zich. Ik zelf heb geleerd dat onze moderne samenleving bij een 2% sterftecijfer in elkaar gaat storten. Dus wat betreft dit coronavirus hebben we nog geluk.

TwoTone
TwoTone23 okt. 2020 - 11:19

Betere oplossing: testen, testen en testen, kom je in het maatschappelijk verkeer: elke week testen.

2 Reacties
White Knight
White Knight23 okt. 2020 - 12:50

Dan zullen we de mensen én de testcapaciteit moeten hebben voor ongeveer een miljoen testen per dag (afhankelijk van wat je bedoelt met "kom je in het maatschappelijk verkeer"). Telt het als je in de Albert Heijn je boodschappen doet? En als je je boodschappen laat bezorgen? Een wandeling in de natuur?

Dave Velzen
Dave Velzen23 okt. 2020 - 13:50

Ons testbeleid en bron en contact onderzoek hebben gefaald. Dat repareer je niet meer. Mijn advies sla voor 4 tot 8 weken voedsel in en laat de hele boel maar instorten. Ik heb al gezegd ik kom pas terug als ik met een ratel in pak over straat mag en mag schreeuwen breng de doden naar buiten.

Kemon
Kemon23 okt. 2020 - 10:58

"Duidelijkheid over de afloop van deze crisis" kan niet gegeven worden Fons. De ziekelijke wens dat tóch te willen, en de ziekelijke neiging het oncontroleerbare te controleren, veroorzaakt zulke gedachtengangen. Gratuite opinies, zonder enige verantwoordelijkheid te hoeven dragen over de mogelijke gevolgen, bedankt Fons! https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Dark_Winter, toevallig door Biden gisteren ter attentie gebracht: "In the end, it is not clear whether such draconian measures would have led to a more effective interruption of disease spread.[5] What's more allocation of scarce resources necessitated some degree of rationing,[5] creating conflict and significant debate between participants representing competing interests." Geen bewijs effectiviteit lockdown, wel bewijs van grote negatieve effecten. Kom, laten we ons achter een willekeurige viroloog of ander expert scharen die om lockdown roept!

1 Reactie
vdbemt
vdbemt23 okt. 2020 - 12:41

"Geen bewijs effectiviteit lockdown, wel bewijs van grote negatieve effecten". Echt bewijs van het ene of het andere is er nog niet, want we zijn er nog niet klaar mee. Het kan er allemaal over een paar maanden heel anders uitzien. Maar de praktijk, de realiteit, wordt toch echt steeds meer dat de landen die een harde lockdown hebben toegepast, er zowel qua virus als economisch sneller en beter uit komen.

Mark Huysman
Mark Huysman23 okt. 2020 - 10:47

Goed verhaal. Ik hoop dat het RedTeam de druk opvoert. Het faalbeleid van Rutte en het RIVM moet gebroken worden. #LockdownNu!

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg23 okt. 2020 - 10:31

Hoewel ik er niet over uit ben of een lockdown nou wel of niet aanbevelenswaardig is (ikzelf zou er overigens geen last van hebben), vind ik de laatste zin van deze bijdrage, juist omdat een lockdown voor zo veel mensen een zware maatregel is, ronduit aanstootgevend. Als er íéts is waar je van af kunt zien zónder al te veel verlies van levenskwaliteit zijn het toch wel potentiele super spreading events als de disco en geschreeuw in voetbalstadions. Lopen daarvoor kinderen uit achterstandwijken een nóg grotere achterstand op als ook de scholen in lockdown gaan...?! Vereenzamen de mensen in de verpleeghuizen? Zeggen we tegen alle mensen met een niet acuut levensbedreigend lichamelijk probleem: over een half jaar, misschien? Accepteren we maar dat huiselijk geweld toeneemt? Zodat we tenminste vooral weer snel naar de amusementstempels kunnen? Jongejonge, wat een sociale armoe...

14 Reacties
Fons Burger
Fons Burger23 okt. 2020 - 11:09

Wat een onbegrip Hanneke. Ik pleit juist voor een strenge lockdown omdat we al die narigheid die je noemt nu al bijna 8 maanden ervaren door het halfslachtige beleid van de beleidsmakers. Nog vier weken pijn en buiten het dansen en voetbal (waar ik ook niets mee heb maar 80% van de bevolking wel) kunnen we dan net als in Nieuw Zeeland de draad weer oppakken.

JoostdeV
JoostdeV23 okt. 2020 - 11:15

Lees de aanbevelingen in het rapport van het RED team en je krijgt een antwoord op je vragen. Het gaat het RED team niet om de lockdown. We zijn al weken te laat om deze te voorkomen. Het RED team komt met heel zinvolle adviezen om de komende periode van maatregelen zo kort mogelijk te houden en een derde lockdown te voorkomen. Ze streven naar een samenleving met een minimaal aantal infecties die maximaal vrij en open kan functioneren. Anders dan in augustus toen bestuurders besloten om nog even te wachten met ingrijpen tot duidelijk zou zijn dat de zorg echt weer ontwricht zou raken. De sociale armoede en de tekortschietende aanpak van de coronacrisis zijn beiden gevolg van de heersende neo liberale mores: Minimaal overheidsingrijpen en de zwakkeren hun eigen boontjes laten doppen.

itsme3
itsme323 okt. 2020 - 11:27

@Fons Burger "Nog vier weken pijn en buiten het dansen en voetbal (waar ik ook niets mee heb maar 80% van de bevolking wel) kunnen we dan net als in Nieuw Zeeland de draad weer oppakken. " Waarom zou met een vier weken lockdown lukken wat andere landen niet lukt met een lockdown van vier maanden? En Nederland vergelijken met een afgelegen eiland in de Pacific is natuurlijk nonsens. Zelfs IJsland krijgt de boel niet onder controle.

Rode druppel
Rode druppel23 okt. 2020 - 11:28

Fons. Nieuw Zeeland is een eiland. Nederland heeft grenzen, een wezenlijk verschil. Als u denkt dat corona na een lockdown verdwenen is heeft u het mis. Er moet weer bron en contactonderzoek mogelijk zijn na de lockdown. Grenzen dienen weer bewaakt te worden met een teststraat, zodat de besmette mensen eruit gehaald kunnen worden dmv sneltesten. En zelfs dan nog zullen er lokale brandhaarden komen. We zijn er niet vanaf met een strenge lockdown, we kunnen dat wel de brandhaarden vinden en bestrijden, dat is het doel met die lockdown, waar ik voorstander van ben. Dat alles met een grote MITS, een degelijk bron en contactonderzoek moet dan foutloos functioneren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 okt. 2020 - 11:30

IJsland meende het virus verslagen te hebben. Het is weer terug. https://www.newyorker.com/magazine/2020/06/08/how-iceland-beat-the-coronavirus

webmaatje
webmaatje23 okt. 2020 - 11:38

Fons, Geloof je het zelf? In Duitsland komt geen tptale lockdoen, ook al omdat men van de eerste gelEerd heeft wat wel en niet werkt. Gisteren werd dat weer eens gezegd in een discussieprogramma, ditmaal bij Maybritt Illner (ZDF op donderdafavond). in veel

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg23 okt. 2020 - 11:53

Hey Fons, 'De draad oppakken' zal echt niet gaan, zolang er in de wereld een pandemie woedt. Een virus kun je niet buiten de grenzen houden, zeer zeker niet als dat eilandstaten al niet lukt. Voorlopig komt er dus geen 'normaal', en misschien komt dat oude normaal wel nooit meer terug (totdat er alleen mensen over zijn die op basis van hun genoom niet bevattelijk zijn). Afgelopen zomer was er een versoepeling, en werd de ravage van de lockdown geinventariseerd: ouderen met Parkinson, COPD, reuma die door het stopzetten van de fysiotherapie ernstig achteruit gegaan waren. Zombiebedrijven. Vergrote achterstanden bij kinderen uit sociaal zwakkere milieus. Toename van huiselijk geweld. Ik ben niet à priori tégen een lockdown. En ik ben het volstrekt met je eens dat de opschaling van de testcapaciteit enerzijds, de track-and-trace-capaciteit anderzijds een complete mislukking is - iets wat ook naar mijn mening essentieel is om enigzins grip op de situatie te houden. Tegelijkertijd geldt dat dit aspect ook in Duitsland, dat traditioneel veel sterker op preventie is ingesteld, door zijn hoeven zakt. Het doet afvragen in hoeverre het überhaupt reel is te verlangen dat een dergelijk systeem in een zo kort tijdsbestek van de grond komt. Misschien is het 'zwabberende' beleid dus wel het maximaal haalbare. Of anders: ik zie óók ernstige nadelen aan een nieuwe lockdown, zie die nadelen op geen enkele manier door het red team gewogen worden, en dat maakt me sceptisch. De suggestie die door meer voorstanders van een lockdown wordt geopperd, dat alles daarna onder controle zal blijken te zijn, is een belofte, die ze op geen enkele manier kunnen onderbouwen, en waarvoor ze ook geen enkele verantwoordelijkheid dragen. Het bekt echter wél lekker populistisch. Ik heb daar een broertje dood aan. Ik geloof je meteen als je vertelt de disco en de voetbaltempels niet als doel te hebben, maar erg handig vond en vind ik je keuze uitgerekend die voorbeelden te noemen niet.

JoostdeV
JoostdeV23 okt. 2020 - 12:03

@DanielleDefoe "IJsland meende het virus verslagen te hebben" Als je het artikel ook leest, kom je er achter dat deze claim uitdrukkelijk niet wordt gemaakt: "Möller was careful not to suggest that Iceland had beaten the virus." Waarom ben je zo eager om een linkje naar een misleidende kop van de Newyorker te plaatsen? En wat wil je zeggen met de opmerking dat er weer besmette personen op IJsland zijn gevonden?

Bert de Vries
Bert de Vries23 okt. 2020 - 12:24

Hanneke, een korte strenge lockdown bespaart de economie miljarden, kost tienduizenden minder verlies aan levensjaren. Even in het oog houden, wat er werkelijk toe doet, namelijk de menselijke maat.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg23 okt. 2020 - 12:38

@ Bert Je zal maar gezegd krijgen dat 'de menselijke maat' doorslaggevend is en daarom je het huiselijk geweld gewoon maar moet ondergaan, jouw suicidaliteit heus behandeld wordt na de lockdown, galstenen lastig zijn, maar niet dodelijk en je tegen de kolieken maar pijnstillers moet nemen, het lullig maar onvermijdbaar is dat je familiebedrijf geofferd wordt (en je trouwe personeel op straat komt te staan), achteruitgang nu eenmaal bij het leven hoort als je door destopzetten van de fysiotherapie je contracturen ziet toenemen.

EricDonkaew
EricDonkaew23 okt. 2020 - 12:55

@Bert de Vries: (...) een korte strenge lockdown bespaart de economie miljarden, (...) ----------------------------------------------- Die vlieger gaat alleen op als het virus na die korte strenge lockdown van de baan is. Maar praktisch iedereen, ook hier op het forum, weet dat dat gewoon niet zo is. Het aantal besmettingen is even flink gereduceerd, maar het virus komt daarna gewoon weer terug. En daar sta je dan met je miljarden...

Mark Huysman
Mark Huysman23 okt. 2020 - 15:07

@Hanneke Waarom zou je medische behandelingen per se stil moeten leggen in een lockdown? Ik heb regelmatig contact met iemand in Melbourne waar een heel strikte lockdown geldt maar ik begrijp dat medische behandelingen daar nog gewoon plaatsvinden, inclusief behandelingen voor psychisch klachten. Daarnaast: als je door een stevige lockdown de coronagolf weet te breken dan overspoelen de ziekenhuizen niet en komt (of blijft) er ruimte voor andere behandelingen. En wat betreft die bedrijven en werknemers: dat hangt natuurlijk allemaal af van in hoeverre het kabinet bereid is om die financieel tegemoet te komen. @Eric [Het aantal besmettingen is even flink gereduceerd, maar het virus komt daarna gewoon weer terug.] En als je als kabinet dan niet je kop in het zand steekt (en op vakantie gaat) maar massaal en preventief gaat testen en zorgt dat je bron- en contactonderzoek op orde is dan kun je het virus onder controle houden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 okt. 2020 - 6:15

Waarom zouden suïcide neigingen niet behandeld kunnen worden? Dat mag je m.i. zien als gelijk aan medische behandelingen. Feit is echter dat die hulpverleners zelf liever achter een schermpje gingen zitten, patiënten niet wilden ontvangen bang als ze waren voor hun eigen hachje. Er hadden heel veel maatregelen getroffen kunnen worden om binnen die lock-down ook die essentiële hulpverlening doorgang te kunnen laten vinden. Maar laten we eerlijk zijn, dat was teveel werk en heel veel eigenbelang. Precies zoals op het werk dat wel doorging nodig was hadden zij gewoon preventiemaatregelen kunnen treffen om iets doorgang te kunnen laten vinden, zij hebben daar m.i. zelf niet voor gekozen, dat is wat anders.

Woeki Hypo
Woeki Hypo24 okt. 2020 - 14:51

Waarom is vroeg behandeling tegen Corona (behandeling voordat men in een ziekenhuis ligt) geen onderdeel van een oplossing? https://covexit.com/outpatient-treatment-guidelines-for-covid-19-aim-at-reducing-the-risk-of-hospitalization-and-death/ Zie ook mijn subdraad hierboven van 23 oktober 2020 at 15:50. Woeki Hypo.