Joop

&... Het raadsel van de natte theedoek

  •  
27-12-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
nwq_300.jpg
Oliebol beter dan ooit ... Drive beste film ... en waar zijn al die ossen toch?
Ander nieuws van vandaag
Bekijk de video in andere formaten. – De Nationale Wetenschapsquiz trok zo’n 800.000 kijkers. De deelnemers tobden onder meer met vragen als waarom een natte theedoek donkerder oogt dan een droge. Winnaar Mario Stouwie beantwoordde alle vragen foutloos.
– Na bijna twintig jaar kritisch onderzoek constateert het AD: De oliebol is nu beter dan ooit.
– Minder goed is het oliebollen vet. Het achteloos door de gootsteen spoelen van dat spul kost de gemeenschap jaarlijks miljoenen guldens
– Europese banken stalden vlak voor Kerst een recordbedrag bij de Europese Centrale Bank:  411,8 miljard euro. 
– Drive is volgens de leden van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten de beste film van 2011.
– Made in Japan: het land gaat na 35 jaar  weer wapens exporteren , vooral raketten.
– Made in China: een trein die bijna zo snel is als een raket, dat wil zeggen 500 kilometer per uur. Oftewel: Groningen-Maastricht in een half uurtje.
– In het kersverse land Republiek Zuid-Soedan, onafhankelijk sinds juli, dreigt letterlijk een stammenoorlog. Inzet is onder meer het houden van vee.
– Over vee gesproken, in Trouw wordt naar aanleiding van een bord ossenstaartsoep de de prangende vraag gesteld:  Waar zijn toch al die ossen van de soep en de ossenhaas? Je ziet al nooit een stier, laat staan een os.

Meer over:

kijk nou, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Nikos2
Nikos227 dec. 2011 - 10:31

En dan over die "beste" film, Drive... Die heb ik week terug gezien, zo zo slecht.

eeweew
eeweew27 dec. 2011 - 10:31

Volgens mij is die theedoek vraag verkeerd geformuleerd. Net als wel meer vragen overigens. Die quiz wordt met het jaar raarder en onlogischer.

2 Reacties
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij27 dec. 2011 - 10:31

[ Volgens mij is die theedoek vraag verkeerd geformuleerd. Net als wel meer vragen overigens. Die quiz wordt met het jaar raarder en onlogischer. ] Bij de theedoek wordt gesuggereerd dat alleen textiel een brekingsindex heeft die dicht bij die van water ligt. Maar dat geld dus ook voor steen, hout, meel, etc etc. Bij de witte en zwarte stippen miste ik de mededeling dat van links de stippen aangevuld zouden worden, ik ben daar maar vanuit gegaan. Verder vond ik de vragen wel duidelijker dan in voorgaande versies. Heeft u andere voorbeelden dat het met het jaar raarder en onlogischer wordt?

Nikos2
Nikos227 dec. 2011 - 10:31

Nederlandse TV en wetenschap, kuch... Die gaan niet samen.

[verwijderd]
[verwijderd]27 dec. 2011 - 10:31

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
boeie
boeie27 dec. 2011 - 10:31

toen was het leuk ja!

[verwijderd]
[verwijderd]27 dec. 2011 - 10:31

Ieder jaar trap ik er wéér in : Ha ! de Nationale wetenschapsquiz ! Het zijn de woorden "VPRO" en "Wetenschap" die me er iedere keer weer in doen tuimelen. Dan zie ik de jurk van de mevrouw (ja, maar die mevrouw heeft echt veel hersens hoor zegt mijn vriendin dan), dan zie ik de Belgische microfoontjes (zien er net uit als zo'n Duits ere litteken), en het Joop v.d. Ende-achtige decor en publiek. Dan denk ik : nou ja, de VPRO moet ook concessies doen. Dan komt vraag 1 over de zwemmers en de diepte van het bad. Het antwoord is zó voor de hand liggend, echter het goede antwoord komt niet voor in de multiple choice antwoorden. De academisch gevormde panelleden zijn flabbergasted. Dan komt de verklaring ende uitleg. Daarna is iedereen nog veel meer flabbergasted. De diverse geleerden lachen geforceerd. Toen nog even vraag 2 afgewacht over de belletjes in het bier en de champagne, (wie verzint dat soort vragen ? Iemand die denkt dat coma zuipende Kreta/Ibiza kinderen zich plotseling gaan interesseren voor wetenschap ?), en daarna moet ik 800.000 - 1 zijn geweest die afhaakte. Volgend jaar trap ik er niet meer in ! Da's mijn goede voornemen.

1 Reactie
boeie
boeie27 dec. 2011 - 10:31

Toch zal ik nooit meer de vraag over de boterham met pindakaas vergeten.. of die daadwerkelijk meestal met de verkeerde kant naar beneden van de tafel op de grond valt.... Het komt door de hoogte van de tafel dat hij echt bijna altijd verkeerd en om op de grond land ... met bijbehorend experiment.. Wim T Schippers maakte het echt leuk.