Joop

Het probleem van je kleding

  •  
04-03-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
41890139415_de91717a8e_k

© cc-foto: Chloé Dislare

De consument ziet het voordeel niet van duurzame kleding. Er kleeft juist nog een imago aan van saai en duur
Het probleem van je kleding anno 2019? We kopen teveel troep. Daar gaat de aarde aan kapot. De oplossing? Koop geen troep. Koop mooie en eerlijke spullen, en doe er zo lang mogelijk mee.
Zo. Eigenlijk kan je nu al stoppen met lezen. Het probleem én de oplossing van je kleding in 2 regels. Maar voor mensen die ietsje meer uitleg wel nuttig vinden, hier toch wat achtergrond.
Als duurzaam ondernemer probeer ik dagelijks de wereld een stukje beter en mooier te maken. Omdat ik in kleding zit, interesseer ik me in het bijzonder voor de kledingindustrie. Hier is qua duurzaamheid nog een hele hoop te verbeteren. Sterker nog, de kledingindustrie is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. En ook al vindt er her en der verduurzaming plaats, het wil nog niet zo vlotten tussen consumenten en duurzame kleding.
Waarom niet? Mijn korte antwoord: duurzaamheid in kleding is te moeilijk en duurt te lang. Ingewikkeld, onduidelijk, uitgebreid en saai. Daarom haken veel mensen af, ondanks dat ze op zich niks tegen duurzaamheid hebben. Het blijft te vaag wat nu echt duurzaam is, en wat blijft steken bij een marketingtruc. Mede door die onzekerheid is duurzaamheid geen koopmotief, zoals kwaliteit, prijs en gemak dat wel zijn. Mensen kiezen dan eerder voor duurzame alternatieven voor energie, wonen, reizen of eten. Die zijn simpeler, en in sommige gevallen zelfs goedkoper of aantrekkelijker dan de niet-duurzame variant.
In het iets langere antwoord kun je het beste een onderscheid maken tussen de consument en de industrie zelf.
De consument verlangt duidelijk inzicht in de verschillen ten aanzien van duurzaamheid. Dit moet ook kort en krachtig, want anders verlies je de aandacht. Voor veel mensen is dat inzicht er nog niet, dus blijft men bij de huidige veilige keuzes. De consument wil er wel goed uitzien! Daarin vervult kleding een belangrijke rol, en we zijn vooral gevoelig voor vernieuwing en trends. Daarom willen we steeds nieuwe kleren en kijken we vooral naar het uiterlijke vertoon in plaats van de footprint op de aarde. Tenslotte, de consument ziet het voordeel niet van duurzame kleding. Er kleeft juist nog een imago aan van saai en duur, hoewel dit langzaam verschuift. De oplossing moet beter zijn. Hogere kwaliteit, mooier, aantrekkelijker of goedkoper.
De industrie kan deze betere oplossing maar moeilijk faciliteren. In een industrie die draait op hoge productievolumes en waarin grote merken de trends dicteren, zit weinig ruimte voor duurzame disruptie. De industrie kent een breed scala aan duurzame problemen. Noem maar op: CO2 uitstoot, watervervuiling, bodemverontreiniging, uitputting van natuurlijke bronnen, dierenwelzijn, uitbuiting van mensen en ga zo maar door. Er is geen eenduidige oplossing en het internationale draagvlak voor gerichte actie ontbreekt. Tenslotte, de industrie wil eigenlijk ook niet veranderen. De markt kent haar eigen problemen, zoals fast fashion en de opkomst van online kledingwinkels. Er is dus weinig initiatief om te veranderen. Consumenten zien er zoals gezegd weinig nut in en de politiek houdt zich afzijdig. Waarom? Vraag je maar eens af hoeveel miljarden de staat int met belastingen op kleding.
buygoodthings
Toch geloof ik heilig in een duurzame kledingwereld. Want zodra je het probleem begrijpt, is de oplossing niet ver weg. Het bewustzijn van consumenten groeit, en dat is het fundament voor verandering. En ook al moet er een hoop veranderen, we bewegen elke dag een beetje de goede kant op. En om duurzaamheid nu zo simpel en kort mogelijk te houden, sluit ik af met 2 essentiële tips voor je kledingkast. En ook al zou ik er graag dieper op ingaan, laten we eerst maar eens beginnen met een breed gedeeld begrip over wat duurzaamheid nu precies is.
1. Koop mooie en eerlijke spullen. 2. Doe er zo lang mogelijk mee.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Juppé🎗
Juppé🎗4 mrt. 2019 - 21:39

Ik ga zo niet rondlopen....die mensen zien er duidelijk ook niet de lol van in. Ik knip mijn spijkerbroeken pas na paar jaar af. Die zijn voor daarna voor de zomer en voor hobbie (archeologie).... vallen er gaten in dan draag ik ze in tuin af. Koop ze wel met beetje comfort en model er in....Deze zou ik voor dat ik ze aantrek al inde recycling gooien.

Jay K
Jay K4 mrt. 2019 - 13:53

de bewuste consument wordt elke keer weer teleurgesteld in de industrie en de regering. Elke keer als men denkt duurzame en mensvriendelijke kleding te kopen, blijkt het dat de industrie je gewoon voorliegt en de regering daar geen maatregelen wil of kan nemen. Het is niet alleen teleurstellend, maar ook redelijk frustrerend. Misschien moet daar ook maar wat aan gedaan worden? En dan niet halfbakken zoals die eko logootjes en zo, maar echt keiharde garanties dat het extra geld wat we uitgeven ook daadwerkelijk in duurzame, mensvriendelijke kleding wordt geinvesteerd.

1 Reactie
adriek
adriek4 mrt. 2019 - 18:32

Controle is ingewikkeld en duur is het excuus. De terugtrekkende overheid verdient alleen nog makkelijk geld door makkelijke belastingen, de rest moet de markt maar zelf regelen. Al honderd jaar blijkt dat de markt dat niet doet, maar degenen die er het meest van profiteren vinden het wel best zo, en degenen die de dupe zijn hebben geen macht.

Zwerfstein
Zwerfstein4 mrt. 2019 - 13:31

Het probleem van je kleding anno 2019? Iedereen houdt de godganse dag zijn capuchon of hoodie op in de openbare ruimte, dat is het probleem met kleding anno 2019.

1 Reactie
adriek
adriek4 mrt. 2019 - 18:30

Dank voor deze verhelderende bijdrage.

kweenie2
kweenie24 mrt. 2019 - 13:06

Een probleem hier is transparantie, of in meer economische termen zou ik het informatie-asymmetrie noemen. Ik als consument wil graag duurzame kleding kopen, maar voor een deel weet ik niet welke kleding duurzaam zal zijn. Duurzame kleding is duurder om te kopen en te maken, dus ik zit als economische actor met het probleem dat een fabrikant en winkelier een prikkel hebben om niet-duurzame (en daardoor goedkoper om te maken) kleding te presenteren als duurzame kleding. Dat zou voor mij als consument de slechtste uitkomst zijn: het kopen van niet-duurzame kleding voor de premiumprijs van duurzame kleding. Dus, gegeven die informatie-asymmetrie, komen we uit op een uitkomst dat ik als consument me gedwongen voel om goedkope kleding te kopen. Ik weet dat deze niet duurzaam is, maar daarom betaal ik er ook weinig voor. Dus tenzij je dat probleem kunt oplossen zal het moeilijk zijn om mensen structureel te verleiden om duurzame kleding te kopen. Gegeven die problemen valt het me eerlijk gezegd ook nog wel mee. Meeste kleren die ik heb gaan heel lang mee vind ik. Soms zit dat wel in de prijs (een goede jas is best duur, maar gaat ook wel 15 jaar of meer mee als je er zuinig op bent), maar ook vrij simpele en goedkope T-shirts en broeken gaan voor mijn gevoel lang mee. Enige waar ik vaak moet constateren dat ze niet duurzaam waren zijn eigenlijk truien en polo-shirts.

rvb2
rvb24 mrt. 2019 - 12:56

en de bedrijven moeten maar eens genoegen nemen met een tijdje quitte spelen i.p.v. winst maken. Laat bedrijven ook eens naar zichzelf kijken in plaats van altijd de consumenten de schuld te geven.