Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Hoe lang nog?

Boris Johnson verder in het nauw: kabinet loopt leeg, ministers vragen premier af te treden
Joop

Het optimisme van Jesse

  •  
13-03-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
maxresdefault

© Beeld: YouTube

Donderdag vond het eerste debat voor de Provinciale Statenverkiezingen plaats. Wat opviel is dat het over landelijk beleid ging, dat het prominent over klimaatbeleid ging en dat partijleiders openlijk over dit beleid onderhandelden. De kiezer kreeg op dat gebied heel concrete informatie
“Ik ben onwijs optimistisch.” Dat waren de eerste woorden van GroenLinks-leider Jesse Klaver in het RTL-verkiezingsdebat, dat ‘klimaatverandering’ als eerste thema had. Klaver: “Aankomende zondag gaan er tienduizenden mensen hier in Amsterdam de straat op. Dus die aanpak van klimaatverandering gaat er (..) komen. De vraag is: hoever gaan wij eraan meewerken, als politici?”
D66-voorman Rob Jetten bleek zo mogelijk nog groener dan GroenLinks. Hij wilde geld dat we nu uitgeven aan gas en olie “investeren in bedrijven die (..) voor onze kinderen een schonere wereld achterlaten.” Sterker, hij probeerde hierin de leiding te nemen om, met Klaver, te gaan “zorgen dat we (..) vervuiling gaan belasten, dat we kolencentrales sluiten, (..) rekeningrijden kunnen invoeren.”
In tegenstelling tot Klaver had Jetten ook wat ‘rechtsere’ argumenten: “Als we vooroplopen, dan zijn het Nederlandse bedrijven die de innovatie uitvinden, die nieuwe banen creëren, zodat de hele wereld bij ons komt shoppen (..) We moeten vooroplopen voor de Nederlandse economie en de portemonnee van de mensen thuis.” Immers, nu kopen we Deense windmolens en Amerikaanse elektrische auto’s.
Eigendom In een poging te voorkomen dat Jetten hem het ‘eigendom’ van ‘zijn’ beleidsonderwerp afpakte benadrukte Klaver hoe lang GroenLinks al op dit onderwerp hamert: “Al dertig jaar is GroenLinks bezig en zeggen we: ‘klimaatverandering moeten we aanpakken’ en nu zijn we bij een groot lijsttrekkersdebat en is het het eerste onderwerp van de avond en iedereen heeft het over klimaat.”
Toch wist Jetten hem gebrek aan consistentie aan te wrijven: Klaver “liep twee jaar geleden twee keer weg bij de kabinetsformatie omdat het op migratie onder de morele ondergrens zou zakken (..) Maar nu hoor ik hem zeggen: na die Eerste Kamerverkiezingen gaan we samenwerken om dat klimaatbeleid voor elkaar te krijgen. Ik ben (..) blij dat de heer Klaver nu het migratiebeleid van het kabinet steunt.”
Hierbij viel op wat Jetten niet noemde: dat D66 ervaring heeft met regeringsmacht en GroenLinks niet. Dat verschil in ervaring tussen de twee partijen zou wel eens cruciaal kunnen zijn voor een groot deel van de vele kiezers die zich zorgen maken om milieu – waarvan velen hun keuze door hun milieustandpunt zullen laten leiden doordat klimaatverandering zo centraal staat in deze campagne.
Intussen hield VVD-leider Klaas Dijkhoff zich wijselijk op de vlakte bij dit thema. Voor hem viel hier meer te verliezen dan te winnen. Jetten benoemde dat: Dijkhoff is “misschien een beetje bang (..) voor de kiezers die naar het FvD lopen, maar hij is eigenlijk groen.” Daarnaast claimde Jetten dat de VVD “langzaamaan in de groene stand” komt doordat de partij met zijn partij, D66, in één coalitie zit.
Onderhandelingen Opmerkelijk was dat gespreksleider Frits Wester plots onderhandelingen opende. Hij richtte zijn blik op Klaver: “Meneer Klaver zei zojuist: ‘De nieuwe Eerste Kamer gaat Nederland groener maken.’ Dat zou (..) betekenen dat u (..) het kabinet (..) op onderdelen moet gaan steunen. Tegen welke prijs?” En, vervolgde Wester, “dan hoor ik daarna graag van meneer Dijkhoff of hij daarmee akkoord gaat.”
De achtergrond van Westers vraag is dat het er nu uitziet dat de regeringscoalitie haar meerderheid in de Eerste Kamer verliest. Het zal erom spannen of GroenLinks die coalitie in haar eentje alsnog aan een meerderheid kan helpen – in elk geval wat betreft haar groenere en linksere maatregelen – of dat er een zesde partij moet aanschuiven. Hoe dan ook, GroenLinks stevent af op een sleutelpositie.
Klaver peperde dit Dijkhoff maar eens in: “Na 20 maart zijn we nodig voor een meerderheid en kan het kabinet ook niet gaan shoppen (..) Dan zult u naar GroenLinks moeten kijken en dan is er dus niet zo heel veel keuze meer (..) De heer Dijkhoff kan ervoor weglopen maar ik beloof u één ding: we gaan de grote bedrijven laten betalen.” Bijzonder, openlijk onderhandelen in een verkiezingsdebat.
Een eis Sterker, Klaver legde een eis op tafel: “Ik vind dat er een CO 2 -belasting moet komen.” Dit omdat het volgens hem de beste manier is “om ervoor te zorgen dat grote bedrijven in Nederland mee gaan betalen voor de aanpak van klimaatverandering. Zodat de rekening van burgers in Nederland op hun energie naar beneden kan (..) Als we dat niet doen, dan daalt het draagvlak in Nederland, en terecht.”
Dijkhoff hield de kaarten tegen de borst: “Als dat de beste manier is (..) sta ik daarvoor open. Maar we krijgen de cijfers van de doorrekening nog en dan zal ik kiezen wat het beste is.” En hij redde zich uit zijn benarde electorale positie op dit thema via een middenweg tussen enerzijds Klaver en Jetten, “die denken dat het een wedstrijd is,” en anderzijds FvD-leider Thierry “ cherry picking ” Baudet.
Kortom: het debat ging over de Senaat, niet over de Provinciale Staten. De openlijke onderhandeling maakte duidelijk dat GroenLinks, mits groot genoeg, de regering zal dwingen tot invoering van CO 2 -belasting, waardoor grote bedrijven meer betalen en kiezers minder. Invoering, na jaren van praten, zou een grote stap zijn. Als die boodschap blijft hangen kan ze Klaver veel stemmen opleveren.
Dan is hij ook na 20 maart “onwijs optimistisch.”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (36)

Bouwman2
Bouwman213 mrt. 2019 - 18:51

Het opmerkelijke is dat Klaver hard wegrende toen hij uitgenodigd werd aan de knoppen te draaien, maar nu toch getrapt stiekem aan de knoppen zit. te prutsen. Doortrapter is nauwelijks mogelijk. Over de CO2 heffing gesproken, in relatie met getrapt. De producent berekent die heffing door aan de consument, dus hoe je het wendt of keert de consument betaalt, altijd. Is dat nu wat je onder eerlijk verstaat?

3 Reacties
LaBou
LaBou 14 mrt. 2019 - 6:46

Jesse mocht twee jaar geleden misschien aan de knoppen zitten maar dan moest hij wel draaien zoals de VVD voorschreef. Nu heeft hij in ieder geval de kans aan die knoppen te draaien zoals hij zonder opdracht hoe te draaien. Dat maakt toch een behoorlijk verschil al vind ik persoonlijk dat hij goed moet nadenken voor hij gaat draaien.

Sonic2
Sonic214 mrt. 2019 - 13:14

Haha. Alsof rechts het zo erg vond dat Klaver "wegliep". CDA/ VVD wilde CU in plaats van Groenlinks. En eigenlijk wilde VVD en CDA ook liever de PvdA. En waarschijnlijk ook wel de SP. Als er 1 partij slecht ligt bij VVD en CDA is het Groenlinks wel. En al die rechts radicale bagger partijen. Labou heeft u al goed gecorrigeerd zie ik. Tussen regeren en gedogen zit een groot verschil. Het kabinet wordt afhankelijk van de linkse oppositie. Dat zag je gisteren eigenlijk al. Het enige pad naar overleving is over links. Baudet gaat het niet worden. Daar durf ik wel wat lavendel op te verwedden. Overigens kunnen grote bedrijven wel tegen een stootje. Dan maak je wat minder winst. En het door berekenen van belastingverhogingen lijkt me ook voor bedrijven niet rendabel. Ze worden beloond als ze duurzamer gaan werken. Dat signaal is toch wel duidelijk? Je wordt gestraft als je voor vervuiling zorg en je wordt beloond als je dat niet doet. Dus dan worden ze beloond met subsidie. Maar dat paste niet in je FvD propaganda praatje. Ik ben benieuwd hoe Baudet dat voor zich ziet trouwens. Niets doen op klimaat gebied, terwijl je toekomstige coalitie partners dat allemaal wel willen. Vertel dan ook eerlijk tegen je onwetende achterban dat het dan wel eens tot de 89e verjaardag van Theo Hiddema kan gaan duren voordat je eens tot een regering toe treedt.

temmink2
temmink214 mrt. 2019 - 13:36

Als de consument dan uiteindelijk betaalt, dan krijgt de consument ook de keuzevrijheid voor producten te kiezen waar de CO2-heffing lager is, zit je dan als producent met je CO2-doorberekening zonder afnemers.

temmink2
temmink213 mrt. 2019 - 15:20

Optimisme is leuk, maar weten waarover men spreekt heb ik toch net iets liever van "onze" politici. Een beetje geïnformeerd politicus is helemaal niet optimistisch maar stront chagerijnig als het op het klimaat aankomt en wat ons als mensheid allemaal te wachten staat.

Jorah
Jorah13 mrt. 2019 - 12:32

Tijdens het debat deed Klaver al toezeggingen aan Buma. Die onderhandelingen gaan dus wel komen en GroenLinks komt er bekaaid vanaf en verkoopt in de tussentijd haar ziel schat ik zo in. Buma en Dijkhoff zijn simpelweg de betere politici en weten hoe het spel werkt terwijl Jetten en Klaver zich achteraf afvragen wat ze overkomen is.

1 Reactie
Jacoba2
Jacoba213 mrt. 2019 - 19:44

Wat je daar zegt is wel te hopen. Hoe Klaver er over denkt is te gek voor woorden. Die knul loopt zoals velen met hem met zijn hoofd in de wolken.

Sonic2
Sonic213 mrt. 2019 - 11:42

Ik denk dat het optimisme van Klaver volledig gerechtvaardigd is. De doorrekening van vandaag zal de volgende winst voor Klaver worden. De kolencentrales gaan dicht en ook de Co2 heffing gaat er komen. Dit kabinet zal na de verkiezingen van volgende week haar meerderheid kwijt raken. FvD heeft zichzelf al buitenspel gezet door zeer domme eisen. Van Baudet moeten ministers weg. Van Baudet moet het klimaatakkoord en migratiepact door de papier versnipperaar. Onhaalbaar. Een grote strategische fout, want dit zal de coalitie in de armen drijven van Groenlinks en/of PvdA. Er is dus behalve het vallen van het kabinet geen alternatief. Ik acht de rechtse bangmakerij verhalen sowieso als zeer onwaarschijnlijk. De kolencentrales gaan zeker dicht. De C02 heffing gaat er komen. De energie rekening zal omlaag gaan. Simpelweg omdat geen enkele partij zich meer een verhoging kan veroorloven. Er zullen subsidies voor elektrische auto's komen. Een aantal wijken zullen van het gas afgaan. Voor de rest kunnen VVD en CDA natuurlijk gewoon op de rem drukken. Vooral Buma. Klaver doet zich enigszins opschepperig( maar als Trump het doet hoor je geen enkele nationalist hier over) voor, maar het is wel opschepperij die een fundament heeft. Na 20 Maart is het politieke landschap veranderd en kan het kabinet en al die nationalistische schreeuwlelijken maar beter wennen aan Klaver in het centrum van de macht. Al zou invloed een beter woord zijn. Overigens zit Groenlinks met vier of misschien wel vijf andere partijen aan tafel straks. Degene die zich zorgen maken over de "klimaathysterie" zijn zelf ook totaal hysterisch.

8 Reacties
korheiden2
korheiden213 mrt. 2019 - 14:09

@Sonic : 'De kolencentrales gaan zeker dicht. De C02 heffing gaat er komen. De energie rekening zal omlaag gaan. Simpelweg omdat geen enkele partij zich meer een verhoging kan veroorloven. Er zullen subsidies voor elektrische auto’s komen. Een aantal wijken zullen van het gas afgaan. Voor de rest kunnen VVD en CDA natuurlijk gewoon op de rem drukken. Vooral Buma. ' En dat gaat allemaal betaald worden door de grote bedrijven. Geloof je het zelf? Het CPB heeft vandaag berekend dat de collectieve lastendruk met 5,2 miljard gaat stijgen. Daar komen de kosten die iedereen privé moet maken - vrijwillig of gedwongen - nog bij.

Nico de Mus
Nico de Mus13 mrt. 2019 - 15:18

!!De energie rekening zal omlaag gaan. Simpelweg omdat geen enkele partij zich meer een verhoging kan veroorloven!! Hoe? Door de belasting op energie te verlagen? geloof je het ? ,De overheid heeft geld nodig.omdat het gratis gas uit Groningen stopt.

Sonic2
Sonic213 mrt. 2019 - 15:22

@ Korheiden Op het moment dat u het typt is het al achterhaald. https://nos.nl/artikel/2275799-rutte-minder-energiebelasting-voor-burgers-toch-co2-heffing-bedrijven.html En dan zal u vast zeggen: En daar gelooft u in? Zeker. Waar Rutte mee is gekomen is geen belofte, maar gewoon een uitwerking van wat er in coalitie overleg is besproken. Je kunt ook doorslaan in de hysterie over de klimaathysterie.

Sonic2
Sonic213 mrt. 2019 - 20:05

@ Nico de Mus Ik geloof inderdaad de energie rekening wordt verlaagd en dat bedrijven niet zomaar gaan weg komen met het verhogen van lasten. Dat kunnen ze doen. Zeker. En het zou jou en Korheiden sieren als jullie jullie ongelijk eens gaan toegeven als de lasten komend jaar helemaal niet stijgen. Overigens heeft ons belasting systeem talloze heffingskortingen. Even aan een paar knopjes draaien en de energie belasting kan omlaag. Het is niet dat zoiets heel lastig is. Bovendien geeft het klimaatakkoord van vandaag de koopkracht aan als er NIETS wordt gedaan. Als er geen compensatie maatregelen plaats vinden.

LaBou
LaBou 13 mrt. 2019 - 22:13

@Sonic, ik bewonder je optimisme maar ik ga ervan uit dat na 20 maart, als de kaarten geschud zijn, pas echt duidelijk wordt wat de woorden van Rutte waard zijn (dat zal waarschijnlijk, zoals gewoonlijk niets zijn). Het is in het niet al te verre verleden al te vaak voorgekomen dat de beloftes vanuit die hoek weinig meer waren dan rookkringen: even mooi om te zien , maar heel vluchtig en al snel weer verdwenen.

korheiden2
korheiden214 mrt. 2019 - 9:17

@Sonic : Ik geloof zeker wel dat de overheid de energieprijzen gaat verlagen. Maar ik vind het naïef om te stellen dat de grote bedrijven dit wel gaan betalen. Die grote bedrijven rekenen de kosten hiervan voor 80% door, dat gaf zelfs Jesse Klaver gisteren bij Nieuwsuur toe. De energietransitie gaat geld kosten en de coalitie wil ons vooral sussend toespreken : het gaat om enkele tientjes per maand.

Weelildragon
Weelildragon14 mrt. 2019 - 9:51

Baudet wil ook nog niet aan de macht. Dat zou zijn beweging niet goed doen. Dan krijg je het LPF effect en dondert je partij in elkaar. Hij wil vooral dat de regering weinig voor elkaar krijgt en dat men bij de volgende verkiezingen nauwelijks om nationalistisch rechts heen kan.

Sonic2
Sonic214 mrt. 2019 - 12:41

@ Labou Ik heb het idee dat Groenlinks en PvdA niets anders kunnen. Maar wellicht ben ik te optimistisch en denk ik teveel dat ze hun eigen belang volgen. Ik neem aan dat Groenlinks en PvdA groot willen worden. Misschien moet ik maar het Samsom perspectief van 2012 er bij pakken. Of maar in gedachte houden dat ze allemaal met een fles wijn op onderhandelen. @ Korheiden Zoals ik al eerder aangaf. Ook bedrijven moeten geld verdienen en de prijs opdrijven is niet iets wat op regelmatige basis kan blijven doen. Nu al merk je dat mensen willen overstappen naar andere energie leveranciers. De kortingen gaan er volgens mij snel aan komen. Al is het alleen maar om de concurrent te snel af te zijn. En voor de rest weet u ook wel dat in Augustus de begroting wordt gemaakt en dat je allerlei instrumenten heeft om al die negatieve koopkracht effecten aan te passen. Sommige slaan door in klimaat hysterie. U een beetje in scepticisme. En vooral om Klaver daar nou de schuld van te geven. Volgens mij heeft Klaver niet de energie rekening verhoogd en de heffingskorting verlaagd. Dat was een fraai idee van de coalitie. Ik denk daarom dat het heel goed is dat er na de verkiezingen van 20 Maart waarschijnlijk 5 of 6 partijen nodig zijn om tot een meerderheid te komen. Het draagvlak kan niet breed genoeg zijn. Wat wilt u eigenlijk? Belasting op inkomen/arbeid of vervuiling? Ik kan Groenlinks wel volgen. Ik weet niet wat u plan eigenlijk is. Vooral dat u overal tegen bent. Dat mag hoor. Maar daar schieten we nu ook niet veel mee op.

ton14024
ton1402413 mrt. 2019 - 10:21

Ik vind deze leuk gevonden: ´´Hierbij viel op wat Jetten niet noemde: dat D66 ervaring heeft met regeringsmacht en GroenLinks niet. Dat verschil in ervaring tussen de twee partijen zou wel eens cruciaal kunnen zijn voor een groot deel van de vele kiezers die zich zorgen maken om milieu – waarvan velen hun keuze door hun milieustandpunt zullen laten leiden doordat klimaatverandering zo centraal staat in deze campagne.´´ Maar Joost mag het weten, of moet ik zeggen: voorkauwen?

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens14 mrt. 2019 - 6:41

"Joost mag het weten" Ik kan me zo voorstellen dat Van Spanje dit grapje al heul vaak in zijn leven gehoord heeft, en er alleen uit beleefdheid nog even om glimlacht...

Sam V
Sam V13 mrt. 2019 - 10:12

Het is eerder de Grote broek van Jesse. Het kabinet heeft voldoende opties om zaken door de EK te loodsen. Per beleidsveld kan dat een andere coalitie zijn. Het klopt dat dat altijd zal leiden tot toezeggingen aan partijen buiten de regering, maar voor veel zaken zijn daar wel welwillenden voor te vinden. Ten aanzien van klimaatmaatregelen zal de hulp van GL waarschijnlijk nodig zijn. Maar daar geldt ook voor: take it or leave it. GL kan wel het onderste uit de kan willen halen, maar dat kan ook betekenen dat de kan dicht blijft. Zelfs als maatregelen GL niet ver genoeg gaan, is het soms beter te kiezen voor iets dan niets. Maar we zullen zien. Als ik kijk naar de peiling van vandaag zie ik vele mogelijkheden. Jesse kan beter terug naar de kleermaker.

5 Reacties
Sonic2
Sonic213 mrt. 2019 - 11:51

Als je gewoon naar de IPSOS 1 Vandaag peiling kijkt, is er volgens mij maar 1 mogelijkheid. Met Groenlinks/ PvdA of met alleen Groenlinks of PvdA. Met FvD haalt de regering niet eens een meerderheid. Dan moet SGP er bij. Een totaal verwaarloosbare mogelijkheid. Baudet die Jetten en Segers gedoogt? Haha. Zie je het al voor je. Ik denk dat u beter volgende week gewoon u ongelijk kan gaan erkennen. Na 20 Maart zal het kabinet afhankelijk zijn van in ieder geval Groenlinks en/ of PvdA. Niet dat dat zonder gevaar is. Het kan een rechtse revolte tot gevolg hebben.

Krek
Krek13 mrt. 2019 - 12:21

Geachte SamV, Ik ben ook niet zo'n fan van het opportunisme van Klaver. Hij doet weinig anders dan schreeuwen en begint daarmee steeds meer op een groene variant van Wilders te lijken. Het was de verguisde PvdA die de koe bij de horens vatte en het CPB opdracht gaf om de CO2-heffing door te rekenen. Het was die opdracht die bij Rutte de opmerking ontlokte dat hij die resultaten graag wilde zien en dat bij een acceptabele uitkomst de CO2-heffing eventueel bespreekbaar zou zijn. Niets was taboe, zei Rutte desgevraagd. Dit dan wel op basis van informatie en niet op basis van gekwek en niet-onderbouwde stellingen. Als het kabinet nu de koers gaat wijzigen en CO2-heffing zal invoeren, dan mag (links) Nederland de PvdA bedanken voor haar initiatief. Dit is nog een groot verschil met Klaver. Klaver gebruikt vooral de media om zijn momentjes te pakken. De PvdA daarentegen snapt hoe je een politicus aan de rechterzijde overtuigt. Dat lukt niet met wollig happy hippie taalgebruik. Daar heb je cijfers voor nodig, en dus gaat het PvdA daar achteraan. Hiermee geeft de PvdA ook het signaal dat zij waarschijnlijk een geschiktere partner voor de coalitie, mocht die laatste haar meerderheid verliezen. Met het getoonde inzicht en haar actie met betrekking tot het doorrekenen van de CO2-heffing is de PvdA enorm in mijn achting gestegen.

Krek
Krek13 mrt. 2019 - 12:22

correctie: "een geschiktere partner zou zijn"

Sonic2
Sonic213 mrt. 2019 - 22:09

@ Krek Ik denk dat Klaver juist een veel slimmere strategie heeft. Gewoon je media momentjes pakken. Daar haalt de kiezer haar informatie vandaan en de PvdA moet helemaal niet haar best doen om dit kabinet te pleasen. Het kabinet gaat maar op de knietjes bij Groenlinks en de PvdA. Groenlinks en de PvdA kunnen dit kabinet ook naar huis sturen en dan is Rutte zijn premierschap kwijt. Jetten/ Buma zijn baan en is Segers zwaar beschadigd. Die heeft dan al die meloenen door geslikt voor een kabinet dat de rit niet vol maakt. En dan over die door rekeningen. Maar 124 van de 600 maatregelen zijn door gerekend. Daarvan zijn er een aantal met grote onzekerheid marge door gerekend. De door rekeningen zitten vol met gemiddelden. Bovendien gaat het PBL en het CPB er van uit dat er tussen nu en 2030 niets veranderd. Groenlinks kan zich geen mislukking veroorloven. Dat is in zekere zin waar. Het kabinet al helemaal niet. D66 kan zich met de huidige peilingen voor decennia lang buitenspel zetten. Het kan zomaar weer tot in 2030 duren voordat ze politiek relevant zijn. Ik neem aan dat je de electorale geschiedenis van D66 kent. Buma is klaar bij een val en eigenlijk zijn dan ook Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge beschadigd. CU is zijn luxe positie kwijt en de VVD zal in een leiderschapsstrijd verwikkeld raken. Ik weet dat jij en heel veel mensen hier intens Klaver haten, maar wen er maar aan dat Groenlinks na 20 Maart nodig is. De druk ligt niet bij Groenlinks, maar bij het kabinet. Verkeerde voorstelling van zaken geef je dus.

Krek
Krek14 mrt. 2019 - 11:16

Geachte Sonic, Ik begrijp uw reactie wel, en ik denk dat u ten dele gelijk heeft waar het 'de media momentjes' betreft, en de reactie van de kiezer. Het is inderdaad slim spel. Echter, ik denk dat ik ook gelijk heb wanneer ik het populistisch noem. Gisteren in Nieuwsuur wilde Klaver het doen voorkomen alsof de kiezer weinig van de klimaatkosten gaat merken. Zoals de heer Korheiden hierboven al aangaf, werd hij door de andere aanwezigen gedwongen toe te geven dat die kosten voor 80% door het bedrijfsleven doorberekend zullen worden. "Daar merkt de kiezer maar weinig van", was Klaver's reactie maar het 'hoe dan', was nergens te bekennen. Overigens haat ik Klaver niet. Ik vind hem populistisch en inhoudsloos, meer bezig met het merk "Klaver" dan met échte oppositie of regeren. Dat is geen haat, maar een afwijzende mening. Zodra hij iets goed doet, zal ik graag de eerste zijn om dat te zeggen. Ik heb geen probleem om toe te geven dat ook een politicus van een mij niet welgevallige partij iets goed doet (zie bijvoorbeeld mijn recente reactie over DENK). Niemand is 100% goed. Niemand is 100% fout. Dat is een van de redenen waarom ik wat huiverig ben voor de groeiende haatcultuur in Nederland, maar dat terzijde. Ik ben zeer positief verrast door de PvdA zoals ik al zei, en ik ben van mening dat GroenLinks een kans heeft laten liggen om zich ook in daden te profileren in plaats van slechts door woorden. Je hoort steeds vaker dat GroenLinks/Klaver alleen maar thuis geeft zodra er een microfoon staat en de camera's draaien. Voor de gevolgen voor de VVD ben ik niet zo bang. Zelfs als Rutte zijn premierschap verliest, vind ik dat niet erg. Dit is een gevolg van democratie. Ik vind Rutte een fantastische minister-president die internationaal ook goed bekend staat. Iemand wiens kleur niet VVD is, kan daar heel anders over denken. Prima, toch? Voor Rutte zelf is een val van het kabinet ook geen ramp. Hij heeft opties te over. Het leiderschap van de VVD lijkt ook wel vast te staan. Of Rutte gaat nog even door, of Dijkhoff neemt het over. Beide opties zijn -wat mij betreft- prima. Persoonlijk ben ik wel gecharmeerd van de VVD, zowel qua standpunten, maar vooral door het vermogen van de VVD om met iedereen samen te werken, compromissen te sluiten en een gezamenlijke lijn uit te stippelen en die waar nodig bij te sturen. Van alle partijen vind ik dat de VVD het best naar andere partijen luistert en de bereidheid toont haar koers te wijzigen als een ander gelijk blijkt te hebben. Recent voorbeeld: de doorrekening van de CO2-heffing door de PvdA.

webmaatje
webmaatje13 mrt. 2019 - 10:01

Volgens mij zijn er veel meer oorzaken van klimaatverandering dan alleen CO2 uitstoot. Gisteren toevallig delen van een verkiezingsdebat op de regionale Limburgse zender gezien. daarbij was eerst iemand betrokken bij het onderwerp (geen politicus) kort over het onderwerp aan het woord. Na dat mocht diegene 4 partijen trekken die elk 30 seconden hadden om hun standpunt erover te verduidelijken. Daarna mochten alle debatdeelnemers een minuut er wat over zeggen of iets toevoegen zonder in discussie met anderen te gaan. Een heel rustig debat dus met duidelijkheid over standpunten van de betrokken statenfracties. Duidelijk was ook dat Limburg (vroeger kolen) net als Groningen (bij Jinek en Pauw) wingewesten zijn/waren Zo komen de knelpunten op A2 en A67 in het Limburse deel niet op het Haagse lijstje van aan te pakken knelpunten in de ininfrastructuur voor. Dat lijstje is voor een periode van 10 jaar vastgesteld. Ik heb deel over arbeidsmigratie en infrastructuur gezien.

vdbemt
vdbemt13 mrt. 2019 - 9:43

Inderdaad. Het ging over de Senaat. Dat valt RTL4 kwalijk te nemen, want zij hebben de thema's bepaald. Overigens heeft Klaver de CO2-slag gewonnen. Vandaag in het nieuws: het kabinet gaat met een CO2-heffing komen.

2 Reacties
Krek
Krek13 mrt. 2019 - 12:23

Klaver won niets. Het was het PvdA die de CO2-heffing liet doorrekening. Klaver heeft niets anders gedaan dan blaten en proberen het initiatief van anderen op te eisen.

Krek
Krek13 mrt. 2019 - 12:23

doorrekenen. Excuses!

korheiden2
korheiden213 mrt. 2019 - 9:39

Ik dacht dat de Eerste Kamer een andere functie had, namelijk die van reflectie. Nu wordt het gewoon een tweede Tweede Kamer. De problemen met wisselende meerderheden ontstaan doordat verkiezingen op verschillende momenten worden gehouden. Als Tweede Kamer en Provinciale Staten gelijktijdig werden gehouden werd de situatie een stuk overzichtelijker. Dit gezegd hebbende, ontstaat er een enorme spagaat voor met name VVD en CDA. Zoals al aangegeven, zal het erom spannen of GL de coalitie aan een meerderheid kan helpen. Misschien is er nog een zesde partij (PvdA? PvdD? SP?) nodig. In deze gevallen is er dan sprake van een centrumlinkse coalitie, en dat zal slecht vallen bij VVD en CDA. Over rechts, met PVV en FVD zal evenmin gebeuren. We gaan het zien.

2 Reacties
Krek
Krek13 mrt. 2019 - 12:30

Geachte Korheiden, Ik onderschrijf uw reactie met betrekking tot de taak van de Eerste Kamer. Overigens vermoed ik dat die spagaat nogal meevalt. Rutte van meet af aan gezegd dat de CO2-heffing best bespreekbaar is, mits het een realistische oplossing is. Het kabinet had voor een alternatief gekozen, maar zelfs toen Rutte die keuze verdedigde heeft hij de knelpunten uitgelegd waarom de CO2-heffing geen goed idee zou zijn. Alle hulde voor de PvdA die een mogelijke CO2-heffing heeft laten doorrekenen. Zo pak je een rechtse politicus/coalitie aan: met onderbouwing en cijfers. Ik vermoed ook dat Klaver zichzelf nog wel eens in de voet geschoten kan hebben met zijn populisme. PvdA profileert zich nu als een mogelijke gesprekspartner. PvdD is wellicht een tweede redelijke keuze. Het zal van de verkiezingsuitslag afhangen of dit genoeg zal zijn. Ook denk ik niet dat FvD bij voorbaat uitgesloten zal zijn. Daar is de VVD te pragmatisch voor. Ik vermoed dat het beleid veel meer een gaat worden waarbij tussen de oppositiepartijen gekeken gaat worden welke partij het meest draagvlak heeft voor een bepaald besluit, en dat men in eerste instantie met die partij om de tafel gaat.

Sonic2
Sonic213 mrt. 2019 - 15:33

@ Korheiden Welnee. Ik denk dat je teveel zit te dagdromen en te wensdenken. Over wat de voordelen zullen zijn voor de populisten die u beweert niet te steunen. Ik vind de eerste kamer persoonlijk geweldig. Het is een perfect redmiddel voor al die domme en puur op de actualiteit gerichte maatregelen die er in de 2e kamer genomen moet worden. In 2011 konden we door de eerste kamer verkiezingen dat wanstaltige gedrocht wat ons door al die idiote PVV kiezers was aangedaan stoppen. In Rutte 2 zijn veel slechte maatregelen door de C 3 terug gedraaid. Het regeerakkoord was helemaal een ramp. En ook nu kan je Rutte 3 de meerderheid af nemen. Allemaal prima. Volgens mij is het recept voor de komende jaren eigenlijk simpel. PvdA/ GL/ D66 en CU zullen het roer naar links willen gooien en VVD en CDA zullen doen wat ze al decennia lang doen. Op de rem trappen als het maatregelen betreft die hun niet uitkomen. Ik vind het prima. Ik ben voor gedoseerd links beleid. Waar af en toe VVD en CDA flink op de rem trappen. Ik moet zeggen dat de VVD dat goed deed in Amsterdam. Op een linkse coalitie zoals die in Amsterdam er is zit ook niemand te wachten. In 2012 kon er met 5 partijen binnen 2 dagen 12 miljard worden bezuinigd. Natuurlijk komen die partijen eruit. Als het over rechts moet dan zijn er ook zes partijen nodig. Zelfs 7 volgens de laatste peilingen. Maar dat meldt u dan weer niet. Dit land kan prima geregeerd worden met vijf of zes partijen.

Bouwman2
Bouwman213 mrt. 2019 - 9:26

Het versleten verhaal over kapitalisme anders verteld. Elke maatregel van elke regering die gefinancierd wordt komt hier op rekening van de burger. En omdat Nederland een optimaal egalitair land is waar de verschillen in inkomen gelijk getrokken worden door belastingheffing enerzijds en en via toeslagen anderzijds en dat al geruime tijd zo is is er geen reden voor optimisme noch pessimisme. Gewoon CO2 neutraal dus. Na de les van meester Van Spanje raak ik er steeds meer toe geneigd om de kruistocht naar het stembureau voor de verkiezing van de Staten die eigenlijk een verkiezing voor de Senaat zijn en de Senaat een replica is van de Kamer maar eens niet te ondernemen. Er zijn me dunkt meer dan genoeg referenda, waardoor het zicht onnodig beperkt wordt. Verkiezingen zijn als referenda, je moet je emotie pogen te bedwingen. .. .

2 Reacties
Krek
Krek13 mrt. 2019 - 12:33

Geachte heer Bouwman, Ik voel met u mee. Ik zou ook liever gewoon kunnen stemmen met het oog op de provincie in plaats van dat er een verkapte Tweede Kamer verkiezing van wordt gemaakt.

ton14024
ton1402413 mrt. 2019 - 13:23

Vandaar die leegte? Bedwongen emoties? ´Ik wil D66 stemmen, maar gaan ze wel regeren?´ Veel kiezers schijnen geen keus te kunnen maken omdat ze niet weten wie de winnaar wordt.

Gubo2
Gubo213 mrt. 2019 - 8:24

Het zijn allemaal zaken waar de provinciale staten niet over gaan, en ook de eerste kamer maar heel terzijde mee te maken heeft. Politiek wordt in de Tweede Kamer gedaan. Tweede Kamerleden dienen de provinciale staten verkiezingen op gepaste afstand in stilte te volgen. Ze gaan niet over hun.

1 Reactie
Handige harry
Handige harry13 mrt. 2019 - 9:11

Dus het systeem klopt niet. De eerste kamer gaat er feitelijk wel over. Dat zie je nu terug.