Joop

Het oosten is voor Poetin

  •  
22-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
418 keer bekeken
  •  
poetinnavo
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde24 dec. 2021 - 14:12

De gasprijs daalt. Het instrument dat Poetin gebruikt om extra druk te zetten op zijn uitspraak dat de Navo nu eindelijk eens moet reageren op zijn belachelijke uitspraken. Zoals ik verwachtte hebben Biden en Merkel afspraken gemaakt over een tijdelijk alternatief voor de Nordstreamblokkade. Biden stuurt schepen vol LNG (vloeibaar gas) naar Europa. Het eerste effect zien we, de prijzen dalen. Het tweede effect is natuurlijk dat Poetins onderhandelingspositie onder uit gaat. Het derde effect is dat de inflatie zal gaan dalen en bedrijven weer kunnen produceren en de economie niet in een dal terecht komt. De vraag is of dit alles nu maakt dat hij alsnog iets in Oekraïne gaat doen.

2 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde24 dec. 2021 - 19:51

Het antwoord op die laatste vraag wordt langzaam aan steeds duidelijker. Op satelietbeelden van 2 dagen geleden is te zien dat Poetin steeds meer militair materieel naar de Oekraïense grens brengt. Oekraïne is nu in het zuiden vanaf de Krim en het oosten omringd door meer dan 100.000 Russische soldaten plus een enorme batterij aanvalswapens. De EU en de VS praten in de wandelgangen niet alleen over snoeiharde economische sancties maar over het opvoeren van westerse troepen in Oekraïne en alle aan Rusland grenzende landen. Maar dat kost tijd. Vandaar dat Oekraïne op korte termijn luchtafweer wil. De Russen overwegen een kortstondige inval om enkele strategische punten te bezetten. Mogelijk wordt de corridor tussen de Donbass, wat feitelijk al Russisch gebied is en de Krim bezet. Zodat Rusland die twee punten over land met elkaar verbind. Dat geeft ze een groot tactisch voordeel bij de verdedigen van een eventuele tegenaanval van Oekraïense en westerse troepen. Bovendien delen ze zo het land in feite in twee delen op als een tweede oost Duitsland.

Frans Kwakman
Frans Kwakman24 dec. 2021 - 21:16

Martin, ik denk dat mijn boodschap bij jou aan dovemansoren terecht zal komen, Vrede op aarde, in de mensen een welbehagen. Alleen jij zit zo dicht bij de bron van onze ellende, de wens van NAVO en VS om oorlog te voeren dat ik doof ben voor jouw boodschap . En als jij zelf de idioterie niet ziet van aanvoer van gas uit de VS dan heb ik nog minder fiducie in jouw intelligentie. Maar ook voor jou geldt, heb een rustige kerst svp. Neem een borrel, lekkere wodka of zo.

Thuiszitter
Thuiszitter22 dec. 2021 - 23:44

Hier wordt niet veel over gepubliceerd maar de tanks staan op hun plaatsen om over een brede lijn aan te vallen. Al het wapentuig van de Navo in de Oost-Europese landen moet weg, volgens de Russen. Daar is geen enkele afspraak over , geen verdrag dat erop wijst, als eenouderwetse dictator begint hij, Poetin , het te eisen. In eerste instantie moest ik erom lachen maar de man meent het nog echt ook. Daar gaan eerdaags koppen rollen , Mark my Words!!

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde22 dec. 2021 - 19:54

Ik denk dat Poetin dreigt met een inval omdat we Nordstream 2 hebben geblokkeerd. Hij probeert dat te verpakken met een geopolitieke eis maar iedereen ziet dat dat onzin is. Daarom is het ook zo stil geworden en reageert niemand openlijk op zijn absurde eis. Ten eerste omdat er helemaal geen sprake is van een westerse dreiging. Eerder andersom. Het is het bekende extreem rechtse trucje om oorzaak en gevolg om te draaien. Ten tweede omdat niemand hem die aandacht gunt. Er op ingaan veronderstelt dat hij een punt heeft en we hem serieus nemen. Dat betekent dat hij nu twee dingen kan doen. Oekraïne binnenvallen en zien hoe dat uitpakt. Tenslotte is dat het enige concrete waar hij mee dreigt. Maar dat is een glibberig pad. Officieel heeft de NAVO geen mandaat om in te grijpen maar de VS en de Europese staten hebben wel het recht om Oekraïne te hulp te schieten als ze daarom vraagt. Dat is eerder gebeurd. De andere mogelijkheid is om Europa of delen daarvan af te snijden van het gas of de kraan zo ver dicht te draaien dat het hier koud en ongezellig wordt. De prijzen zullen nog verder stijgen wat goed is voor de Russische schatkist en slecht voor onze economie en ons toch al wankele gemoed. Daarmee creëert hij publiek ongenoegen en politieke druk om overstag te gaan. In ieder land heeft hij politieke voorposten en genoeg controle van de sociale media om dat vuurtje verder op te stoken. In Nederland zullen ongetwijfeld PVV en FVD roepen om overgave want Rusland bedoelt het tenslotte allemaal best wel goed. O(

3 Reacties
henk-alexander
henk-alexander22 dec. 2021 - 23:55

NS2 is een commercial project en als het wordt afgeblazen schieten bedrijven als Shell e. a. er bij in - wat ze eventueel kunnen verhalen. Gazprom is staatsbedrijf en zal zowiezo gecompenseerd worden. Duitsland is de looser want is dan aangewezen op duurder Amerikaans LNG.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde23 dec. 2021 - 14:44

Henk, N2 is ook een prestige project en iets waarmee hij volledige controle krijgt over onze energievoorziening en dus rechtsreeks op ons als inwoner.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde23 dec. 2021 - 14:47

Henk, ik denk dat Biden en Merkel afspraken hebben gemaakt over compensatie.

adamgmail
adamgmail22 dec. 2021 - 18:36

Het budget van de huidige Russische leger is ongeveer 1/12 van dat van de VS. Terwijl tijdens de koude oorlog de verhouding slechts 1/4 was. De kracht van Poetin ligt in het creëren van een illusie dat huidig Rusland net zo sterk is als de Sovjet-Unie, wat natuurlijk niet klopt, maar de dingen moeten wel in verhouding worden gezien omdat de NAVO weliswaar groter is qua leden en oppervlakte maar gemiddeld geven vooral de westerse landen minder geld uit aan defensie. Poetins kracht ligt verder in de afhankelijkheid van het Westen van Russisch gas en het creëren van proxyoorlogen in andere landen om de aandacht van de NAVO af te leiden van de werkelijke gevaar. Dit heeft hij geleerd van de Amerikanen en van Primakov. Zijn beleid wordt daarom ook de Primakov doctrine genoemd. Ook speelt de sociaal media een sterke rol in het groter doen lijken van Ruslands macht dan die in feite is. Er wordt veel propaganda op het internet getoond en het lijkt erop dat ten eerste een deel van de mensen er in geloven en ten tweede het westen weinig mediaal tegengewicht aan het bieden is. Men verspreidt te weinig nieuws over de economische- en gezondheidssituatie in Rusland welke gewoon belabberd is.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9322 dec. 2021 - 16:01

Poetin doet alsof Rusland de Sovjet Unie is maar dat is niet. De economie van Rusland is kleiner dan die van Italië en Zuid-Korea. Rusland is het grootste land ter wereld met een sterk krimpende bevolking. NAVO terugtrekken uit Oost-Europa is lachwekkend. De Baltische staten en de andere Oost-Europese landen horen bij onze 'Europese familie', einde argument. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik als Nederlander landen als Oekraïne, Wit-Rusland en Georgië toch een beetje vind aanvoelen als 'ver van het bed' landen. Wat mij betreft is het niet vereist dat ze bij de EU / NAVO komen. Rusland is de agressor maar de EU/VS/NAVO zijn ook niet geheel onschuldig. Tevens denk ik dat er nog een ander argument is. Oekraïne is de bakermat van alles wat nu Rusland is. Zo ziet Poetin het zelf ook. Rusland heeft een krimpende bevolking maar met Oekraïne en eventueel Wit Rusland er bij staat Rusland sterker in de wereld. Mogelijk voelt Poetin / Rusland een soort nu of nooit gevoel want Rusland is eerder een neergaande macht dan een opkomende.

Abdu
Abdu22 dec. 2021 - 15:40

De rusische troepenmacht langs de oekrainse grens heeft in feite te maken met de kansen dat verzwakende VS voor rusland creert. Hetzelfde geldt voor de chineze voorbereidingen om de kwestie van tayvan voorgoed op te lossen. Ik denk deze twee kwesties kunnen alleen slagen als ze tegelijk plaatsvinden. Nog belangrijker, zo’n aaval kan niet doorgaan als de VS en het westen elders geen soortgelijke aanleiding aan rusland en china bieden. En ik denk deze aanleiding zal in het westen van Azie zich voordoen: een israeelise aanval op iran, en met de steun van de VS. Anders moet de VS israeel verder temmen en de iraanse belangen erkennen en deze tegemoet komen.

2 Reacties
Rob de Vries
Rob de Vries22 dec. 2021 - 18:26

Iran heeft allerlei terechte belangen en rechten. Maar het recht om de Joodse staat te vernietigen hebben ze niet.

Abdu
Abdu22 dec. 2021 - 21:15

@ Rob de Vries “het recht om de Joodse staat te vernietigen” Ongeacht je wens of die van mij, zolang Israeel het omvergooien van Iraanse staat nastreeft, heeft ook de staat Iran hetzelfde recht.

Max Tomas
Max Tomas22 dec. 2021 - 13:07

Poetin droomt net als Erdogan, als in dat geval de Turkse potentaat, net zo gedragen door de eigen massa's, die andere Europa bedreigende militaire reus die al net zoveel op haar kerfstok heeft, van een restauratie van een Groot-Rusland naar Sovjet of Tsaristisch idee, waar Erdogan de Ottomaanse restauratie dient. Een Baltische politicus zei al terecht een nieuw "München" te ruiken zoals Europa met de Duitsers, Fransen en Duitsers, met op de achtergrond Biden namens de VS reageert.

2 Reacties
Cam Millo
Cam Millo22 dec. 2021 - 16:21

Lees je eigen 1ste zin nog eens goed door. Lijkt wel koeterwaals

Max Tomas
Max Tomas23 dec. 2021 - 14:01

@Cam Een Russische of Turkse trol kan een verklaring zijn voor je reactie, maar in geen geval valt te weerleggen dat Rusland met potentaat Poetin, en Turkije met potentaat Erdogan, beide agressief-militaire machten met leidende extreem-nationalistische en restauratieve sentimenten onder bevolking belichaamd door deze figuren, een serieuze bedreiging vormen voor diverse andere volken en landen in hun omgeving en Europa zelf, zoals voor WOII en WOI.

Pater
Pater22 dec. 2021 - 12:14

Het is in elk geval helder waarom Poetin een grote troepenmacht bij Oekraïne heeft samengetrokken: om zijn eisen aan het westen kracht bij te zetten, terugtrekken uit voormalige Russische satellietstaten, incl. polen en Baltische staten. Op zich belachelijk: die landen zijn vrij om wel/niet bij de NAVO te horen. Maar de achtergrond van Poetins eisen is net zo onzinnig, hij doet alsof hij bufferstaten nodig heeft tegen westerse agressie. En die bestaat helemaal niet. Geen land heeft enige behoefte Rusland aan te vallen. De werkelijke achtergrond kan alleen maar zijn: aanwakkeren Russisch nationalisme en op de golven daarvan aan de macht blijven. Een bekend recept.

5 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman22 dec. 2021 - 14:41

Eerlijk gezegd heb ik geen idee van de plannen van de NAVO maar er zijn wel zeker tekenen die er op wijzen dat het verdedigingsverband plannen heeft om aan te vallen, grote vlootoefeningen in de kustwateren van Rusland en NAVO troepen aan de grenzen van het land, o.a. nederlandse troepen in de baltische staten. Die russische troepen zijn in eigen land. Je houdt je hart vast, veel agressie vindt plaats in de kersttijd. Laten we het beste hopen.

Rakker3
Rakker322 dec. 2021 - 14:46

''Geen land heeft enige behoefte Rusland aan te vallen.'' Dat is natuurlijk ook zo. Maar evengoed is er geen land ter wereld dat de VS of de EU wil aanvallen. Toch werden we in 1962 bijna door de VS op een wereldoorlog getrakteerd toen de Russen wilden aanmeren bij hun Cubaanse vrienden. https://nl.wikipedia.org/wiki/Cubacrisis Na al die tijd is een agressor als president Biden en consorten nog steeds bezig om de Cubanen kapot te maken met een ongemeen zware handelsboycot. En uiteraard waar mogelijk ook de Russen zelf het leven zuur te maken. Met expansie richting het Oosten. Of met handlanger EU Duitsland tegenwerken dat de Russen (schoon) gas aan de EU leveren via de Nordstreamleiding e.d. Nog liever dan de Russen handel te gunnen verstoken agressors hout en kolen om de hun Tesla's en warmtepompen van vieze stroom te voorzien. ''De werkelijke achtergrond kan alleen maar zijn: aanwakkeren van nationalisme en op de golven daarvan aan de macht blijven. Een bekend recept.'' Helemaal mee eens.

Cam Millo
Cam Millo22 dec. 2021 - 16:30

@Rakker 22 december 2021 at 15:46 Toch werden we in 1962 bijna door de VS op een wereldoorlog getrakteerd toen de Russen wilden aanmeren bij hun Cubaanse vrienden. https://nl.wikipedia.org/wiki/Cubacrisis Dat is niet het hele verhaal. De VS had in Turkey een batterij aan atoomwapens gericht op Moskou staan. De Russen hadden toen zoiets van: wat jullie kunnen, kunnen wij ook en wilden toen op Cuba ook wat wapens op de stoep van de VS hebben staan. De Russen hebben uiteindelijk niet doorgezet om de 3de wereldoorlog te voorkomen. Wat nooit is verteld is, dat toen de Russen zich terugtrokken ook de kernwapens uit Turkye werden weggehaald. Om de VS gezichtsverlies de besparen is dat nooit breed uitgemeten

Mark Grootendorst
Mark Grootendorst22 dec. 2021 - 20:20

@Kwakman De NAVO-doctrine is er een van verdediging, niet van aanvallen. De aanwezigheid van NAVO-troepen in de Baltische staten is niet meer dan een bataljon. Puur als eerste opvang. Heel iets anders als de berg soldaten aan de grens met de Oekraïne, met allerlei ijzerwerk. Dat is het verschil! De NAVO heeft geen enkele reden om aan te vallen, Poetin wel. Hoe zwakker zijn positie in eigen land wordt (en die is sterk aan verzwakken) hoe meer hij een buitenlandse vijand zoekt. Daarom worden alle critici in dat land aangemerkt als 'buitenlandse agent', dan gaat er lekker in bij een deel van de bevolking. Het grootste deel echter van de bevolking leeft in armoede, ziekte en een dalende gemiddelde leeftijd. Nationalisme is en blijft een gevaarlijke ziekte......

Frans Kwakman
Frans Kwakman23 dec. 2021 - 10:17

Mark, 30 jaar geleden had je misschien gelijk met je "de NAVO is er een van verdediging" maar dat is een fabeltje gebleken. In Afganistan is een jarenlang schrijkbewind/bezetting gevoerd, eerder werd een kant gekozen in het Joegoslavische conflict waar tot op de dag van vandaag last van is. Ik ben met je eens dat de NAVO geen reden heeft om aan te vallen, maar een "preemptive strike" zou zo maar mogelijk zijn. Ala Israel met kerst.