Joop

Het ontembare gasmonster en mijn energierekening

  •  
12-10-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
203 keer bekeken
  •  
17366593405_60446768e3_k

© cc-foto: Theilr

Met mijn bescheiden WIA-uitkering kan ik me net als honderdduizenden andere Nederlanders geen hoge energierekening veroorloven
Ik heb een elektrisch ventilatorkacheltje dat mij door de komende herfst en winter gaat slepen, en hopelijk mijn energierekening verteerbaar houdt. Afgelopen januari schrok ik me de pleuris van mijn gasrekening. In die koude maand had de centrale verwarming al een derde van mijn jaarlijkse verbruik opgesmikkeld. En dan staat hier in huis de kachel echt niet 24/7 te loeien maar zet ik hem hooguit twee keer per dag een half uurtje aan om de kou uit de lucht te halen. Nu de prijzen meer dan over de kop gaan, bouw ik alleen maar meer weerzin op tegen het gebruik van gas.
Met mijn bescheiden WIA-uitkering kan ik me net als honderdduizenden andere Nederlanders geen hoge energierekening veroorloven. Maar het is meer dan dat. Allereerst stuit het me tegen de borst dat ik op een tarief van een kwartje per m3 liefst 52 cent belasting en opslag duurzame energie- en klimaattransitie betaal. Belasting die ik feitelijk moet betalen omdat de overheid door gebrek aan lange termijnvisie een zooitje van een duurzaam klimaatbeleid heeft gemaakt. Belasting die heel oneerlijk voor burgers ook nog eens veel hoger is dan voor grootverbruikers.
Als geboren en getogen Groninger komt er ook solidariteit bij kijken. Telkens als ik het gasfornuis aanzet of onder de douche stap, voel ik me een beetje schuldig. Ik heb mijn moeder meerdere keren in paniek aan de telefoon gehad na een aardbeving. Ik ken mensen die in de penarie zitten doordat hun huis naar de verdoemenis is. Die eigenlijk moeten verhuizen maar nergens heen kunnen. Die al bijna twee decennia lang vechten voor erkenning van de problematiek en voor een eerlijke afhandeling van hun schadeclaims. Als het aan mij lag, dan was ik allang van het gas af maar als huurder heb ik daar niets over te zeggen.
Toch gaat het mij uiteindelijk vooral om controle. Ik krijg geen grip op hoe mijn centrale verwarming werkt. De thermostaat is in de woonkamer tegen de dunne tussenwand van de ketelkast gemonteerd. Als mijn thermometers in huis op vijftien graden staan en ik het frisjes begin te vinden, staat de thermostaat geheid op 20 of 21. Ik moet het ding dus hartstikke hoog zetten om warmte in huis te krijgen. Ik heb geen idee hoeveel gas het ontembare monster dan verbruikt, en dat niet weten blijft als een vervelende bromvlieg in mijn hoofd rond zoemen. Ieder jaar vraag ik aan de onderhoudsmonteur of dat niet anders kan, en ieder jaar krijg ik zo’n pedante ‘ach mevrouwtje toch, u snapt er niets van’-reactie.
En zet ik de cv aan, dan ga ik allereerst bijna over mijn nek van de geur. Om daarna al snel last te krijgen van die plakkende, alles omhullende warmte die vies aan voelt en me vaker wel dan niet hoofdpijn oplevert. Die afwijkende sensorische gevoeligheid is een symptoom van mijn autisme. De winters op school en later kantoor waren altijd een uitputtingsslag maar ik begrijp nu pas waarom.
Mijn elektrische kachel stinkt niet. De warmte is gericht op waar ik zit en zweeft niet in een beklemmende wolk door het hele huis. Aan is aan, uit is uit. En ik weet precies wat het me kost: een dubbeltje per kwartier.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (54)

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 okt. 2021 - 4:16

In België bestaat al langer een sociaal tarief m.b.t. belastingen op energie voor lage inkomens.

agnar123
agnar12312 okt. 2021 - 14:35

Rutte en Hoekstra hebben heel veel geld gegeven aan KLM-Air France. Want de rijken moeten kunnen vliegen. Accijns op kerosine is onbespreekbaar. Dat vinden hun bazen niet goed. Liever heffen ze accijns op gas en benzine, ook voor woon-werk verkeer. Rutte en Hoekstra zijn ook de kampioenen van 'de vrije markt'. Je moet alles aan de markt overlaten, dan komt alles goed. De levering van gas en elektriciteit moest geprivatiseerd worden. Dat is veel beter, dan komt alles goed. Inmiddels is de vrije-markt-ideologie volledig failliet, maar Rutte en Hoekstra 'zijn een beetje dom'. Die komen daar pas over 25 jaar achter. Laten we Rutte en Hoekstra vooral in staat stellen, hun karwij af te maken. Dan is Nederland al kapot voor we kopje ondergaan in de Noordzee. Er zijn alternatieven. Voor de korte termijn: Stel dat de gaswinning in Groningen hersteld wordt. De inkomsten gaan niet naar de schatkist, maar naar de slachtoffers van de aardbevingen. Dorpen zouden kunnen worden verplaatst. Bijvoorbeeld naar 'de Blauwe Stad' (bij Winschoten). De bewoners kunnen gezamenlijk een nieuw dorp bouwen met geld van de gaswinning. Ik weet niet of de Groningers dit zelf een goed idee vinden. Maar je kunt het ze vragen. Je kunt gewoon aan de Groningers vragen: "Wat is er voor nodig om jullie akkoord te laten gaan met hervatting van de gaswinning?" En dan niet met Haagse zuinigheid alle voorstellen neermaaien. Gewoon de Groningers de leiding geven over hun eigen toekomst en ze daar het geld voor geven. En voor u, beste Gigi: Probeer eens een infra-rood lamp. Bij Welkoop verkopen ze dit soort lampen. 's Avonds laat ik zo'n lamp op mijn schouders schijnen en ik blijft heerlijk warm. En de kosten? Minder dan 5 cent per uur.

4 Reacties
Jozias2
Jozias212 okt. 2021 - 18:46

@agnar ‘De rijken moeten vliegen’. De echte rijken vliegen met privé jets en zijn niet afhankelijk van klm. Het SBS6 volk vliegt net zo goed met corendon naar hun all inclusive vakanties. Iemand met een prima baan en een lease stationwagon van de zaak gaat meestal naar de camping in Italië of Frankrijk om maar even te generaliseren. Maar ‘geld geven aan klm’ een lening met dit rentepercentage daar verdiend de overheid geld op. Als je dit een gift noemt…. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/staatsdeelnemingen/vraag-en-antwoord/financiele-steun-aan-klm

zekernietjoops
zekernietjoops13 okt. 2021 - 11:33

Jozias, Ik kan nergens het rentepercentage van die 'lening' vinden: toch vreemd, gezien de wel uitvoerige beschrijving van overheidsborgstelling van liefst 90% daarvan - de bevolking, wij, staat dus garant! - en omzetten in eigen KLM-vermogen via de inmiddels bekende diefstaltruc van 'aandelen opkopen' met nepgeld(!), wat sowieso de Fransen doen: Dus dit alles opgeteld is EIGENLIJK ook een cadeau.

Jozias2
Jozias213 okt. 2021 - 12:14

@zekernietjoops Die rentepercentages staan gewoon in de kamerbreed. 6 a 7% rente bovenop het Euribor tarief lijkt me niet bepaald een ‘gift’ . Jaar 1e jaar van lening 2e en 3e jaar van lening 4e,5e en 6e jaar van lening Jaarlijks te betalen rente Euribor + 6,25% Euribor + 6,75% Euribor + 7,75%

Joop16
Joop1615 okt. 2021 - 16:05

@Jozias Was het niet zo dat er geen bank was die een lening wilde verstrekken? En er dus sprake is van een (te) hoog risico? Maar met het geld van een ander (de belastingbetaler) kun je uiteraard wel garant staan, dus dan springt de regering wel in.

Lange3
Lange312 okt. 2021 - 12:50

Beste Gigi, zo snel mogelijk je ketel na laten kijken dit lijkt een gevalletje CO lekkage dit kan fatale gevolgen hebben. Een elekrisch ventilator kachel is heel duur in gebruik reken op 1 a 1,5 kw per uur. Ook het twee keer opstoken van je cv kost veel vermogen. Het beste is je thermostaat 's morgens op 18-20 graden te zetten en 's avonds 2 a 3 graden lager. Het twee keer opstoken van koud naar warm kost onnodig veel geld.

4 Reacties
Lange3
Lange312 okt. 2021 - 12:53

Door een andere monteur natuurlijk of handig neefje.

adriek
adriek12 okt. 2021 - 13:55

CO ruik je niet.

Winterdepressie
Winterdepressie12 okt. 2021 - 14:28

@Eirda, Onvolledige verbranding waarvan CO een van de producten is kan je wel ruiken. Punt is een beetje, als je je CV kan ruiken, dan is er iets niet goed in een apparaat dat gas, water en elektriciteit combineert. Die combi in een defect apparaat is een slecht ding... Altijd.

LaBou
LaBou 12 okt. 2021 - 16:24

Was het maar zo simpel als depressie hier wil doen voorkomen. Dan vielen er niet regelmatig slachtoffers als gevolg van koolmonoxidevergifting.

Tijn Staatsen
Tijn Staatsen12 okt. 2021 - 12:41

@Gigi Zijn in andere westerse landen waar aan behoeftigen toch minder financiële steun en voordelen via regelingen wordt aangeboden dan in Nederland de energieprijzen en kosten levensonderhoud dan lager? Als het gaat om de stijging energieprijzen, waarvan ik het probleem zeker erken, is een collectieve, niet-progressieve tegemoetkoming zoals in Frankrijk dan een betere keuze dunkt me in plaats van een keuze voor nivellering t.a.v. de meesten die leven rond een middeninkomen.

Division Bell
Division Bell12 okt. 2021 - 12:37

"En zet ik de cv aan, dan ga ik allereerst bijna over mijn nek van de geur." Een CV installatie mag je niet ruiken wat alle verbrandingsgassen gaan door de schoorsteen naar buiten, zo niet dan is er iets mis met de rookgasafvoer. Hooguit dat je wat verbrand stof kan ruiken wat op de installatie is aangeslagen. En rookgas melder is in dit geval zeker aan te raden. De thermostaat kan je simpelweg laten verhangen, al maakt dat niet uit op het verbruik want dat is afhankelijk van hoe warm je je huis echt stookt en niet van wat de thermostaat aangeeft. 20 a 21 graden is overigens een normale kamertemperatuur voor als je stilzit.15 graden is te laag, dan blijft het vocht hangen en krijg je inderdaad kans op hoofdpijn en een klam gevoel, 17 graden is wel de minimum aan te raden temperatuur. Wat meestal goed helpt is ochtends even doorstoken naar minstens 20 het liefst met wat ramen op een kier zodat het vocht weg kan en dan blijft het de rest van de dag een stuk lekkerder en ook gezonder.

Geen3
Geen312 okt. 2021 - 12:28

Iets over mezelf: Ik heb altijd geprobeerd om zo weinig mogelijk energie te gebruiken. Alle dagen douchen? Wat een verspilling! Eens in de twee dagen, mooi zat! Verwarming op 19 graden. Te koud? Dan een warme trui aan! Ik ben financieel in goede doen, maar energieverspilling kan en mag niet!

Hallahan2
Hallahan212 okt. 2021 - 12:13

Dit is toch wat we willen met zijn allen bij Joop? Heel Nederland moet van het gas af! Nog even en half Nederland is van het gas af omdat de rekening niet betaald kan worden.

2 Reacties
Kazonga
Kazonga12 okt. 2021 - 13:12

Nee, dan krijgen velen hoge schulden, krijgen met deurwaarders te maken en raken mogelijk daardoor ook hun huurhuis kwijt.

adriek
adriek12 okt. 2021 - 13:58

Nee, het 'van-het-gas-af' beleid is (Rechts) Kabinetsbeleid. Tot stand gekomen onder de bezielende leiding van grootste partij VVD en premier Rutte persoonlijk. Joop (ik neem aan dat je 'Links' bedoelt) heeft daar niks mee te maken.

adriek
adriek12 okt. 2021 - 11:58

Als je zo'n heel oude ronde thermostaat hebt hangt het ding mogelijk gewoon scheef... anders is het ding stuk en kun je het beter vervangen. Als je CV stinkt is er iets heel erg mis met de ketel (!!), of - waarschijnlijker is je installatie verkeerd ingeregeld, of is je huis zo lek als een mandje (worden de radiatoren veels te heet). De ketel op wat lager vermogen instellen, de radiatoren waterzijdig inregelen, het vermogen van de pomp aanpassen op de installatie... als je handig bent kun je het zelf, maar zelfs de kosten van een installateur verdien je snel terug. (Ik ga er vanuit dat je een redelijk moderne installatie met HR ketel hebt... een stokoude oliegestookte ketel heeft al die mogelijkheden niet) Een elektrisch kacheltje kan fijn zijn voor heel lokale verwarming, het vergelijken met CV - dat je hele huis verwarmt is appels met pepernoten vergelijken. Een dubbeltje per kwartier is (24*4*0.1*30) 288 euro per maand ... (al zul je het kacheltje niet 24/7 aan hebben staan) Umeter.nl vertelt mij mijn gas- (en stroom) verbruik per uur, in kWh / m3 / of euro's. Wel met een dag vertraging met een gratis account.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 okt. 2021 - 11:13

Is er ergens een rekentabel van wat nu goedkoper is gas of elektriciteit?

10 Reacties
Wappie Kappie
Wappie Kappie12 okt. 2021 - 11:29

Hangt van teveel factoren af. Voor ons huis is elektriciteit nooit gunstiger. In het geval van Gigi is ze schijnbaar alleen en heeft ze voldoende aan een klein elektrisch kacheltje om haar zelf warm te houden. Dat is misschien goedkoper. Ik heb nu bijvoorbeeld een elektrisch dekentje op mijn stoel hangen. Het houdt me heel lokaal lekker warm voor een acceptabel rendement. Maar zodra ik naar de wc ga is het weer koud. Sommige mensen vinden dat niet acceptabel en willen in het hele huis een minimum temperatuur. Dan is gas eigenlijk altijd de goedkoopste oplossing.

Jozias2
Jozias212 okt. 2021 - 11:34

@griezel in een kubieke meter (m3) gas zit 9.7 kWh energie. Dan kun je beter vergelijken maar je moet ook rendement mee wegen. Een warmtepomp heeft bijvoorbeeld 1 deel elektriciteit nodig om 5 delen warmte op te wekken. Die heeft dan een COP van 5 ((of 500% rendement). Een elektrische verwarming zal maximaal een COP van 1 halen.

Winterdepressie
Winterdepressie12 okt. 2021 - 12:24

Wat Jozias zegt. Warmtepompen zijn aardig efficiënt. Veel beter dan warmte-elementen. Een airco is feitelijke een warmtepomp en je kan met een airco ook verwarmen door slecht 1 onderdeel aan de unit toe te voegen waardoor de werking ook omgekeerd kan. Er bestaan al airco's met deze mogelijkheid, maar deze zie je nog niet veel in Nederland helaas. Zoals de prijzen voor gas er nu bijstaan, is een elektrische warmtepomp al snel interessanter dan gas in een aardig aantal scenario's. Niet elk scenario, maar best veel.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 okt. 2021 - 12:31

en koken dan ?

Jozias2
Jozias212 okt. 2021 - 13:36

@Griezel Met een Bora (of een goedkopere variant). Heb nu ruim een jaar een elektrische warmtepomp met laag temperatuur vloerverwarming, 24 zonnepanelen en een enkele elektrische radiator als lokale verwarming op de werkkamer en slaapkamers (bijna altijd uit): 0 euro op de energierekening.

Winterdepressie
Winterdepressie12 okt. 2021 - 13:39

@Griezel, Koken op inductie is aardig efficiënt en met de huidige prijzen waarschijnlijk goedkoper dan gas, maar ik denk dat zelfs het minder efficiënte keramische koken momenteel goedkoper kan zijn. Daarbij wordt gas relatief duurder wanneer je het maar voor het een of het ander gebruikt. Alleen koken op gas kan ten opzichte van inductie niet uit.

adriek
adriek12 okt. 2021 - 14:05

Die COP van 5 haalt de airco/warmtepomp alleen bij voldoende hoge buitentemperatuur. Beneden tien graden celsius daalt het rendement flink, beneden min tien kun je waarschijnlijk beter een straalkachel aanzetten. (Min tien komt zelden voor in Nederland, dat scheelt.) Airco's met verwarmingsstand zijn de standaard, alleen de allergoedkoopste modellen kunnen alleen koelen. Als je CV gedimensioneerd is voor lage temperatuur, bijvoorbeeld met vloerverwarming, is een warmtepomp meestal rendabel, al is de aanschafprijs nog erg hoog. Oudere huizen - ruwweg alles dat zonder vloerverwarming gebouwd is - zijn meestal voor een hogere CV-watertemperatuur ingericht, dan is het rendement van een warmtepomp onvoldoende. Kijk op een koude dag eens door het raampje van je CV ketel: als de temperatuur hoger is dan 50 graden heb je pech. Als de temperatuur rond de 40 graden blijft kun je waarschijnlijk naar de warmtepompwinkel. Disclaimer: deze algemen richtlijn is niet meer dan dat, u kunt er geen gevolgen aan verbinden.

adriek
adriek12 okt. 2021 - 14:07

NB: bij elektrisch koken gaat een fors deel van de energie naar je pan, een inductieplaat kan tot 90% rendement hebben. Bij koken op gas staat het vuur vaak hoog onder een (te) kleine pan en waait er veel energie de afzuigkap in. Welke van de twee een hoger rendement is hangt sterk af van je manier van koken: met de juiste (maat) pannen en het juiste gebruik van de 'gas'knoppen zal het niet heel veel uitmaken.

Winterdepressie
Winterdepressie12 okt. 2021 - 15:22

@Eirda, Weet niet waar je vandaan haalt dat omkeerbare airco's de standaard zijn momenteel. Ze zijn wel beter verkrijgbaar dan 10 jaar geleden, maar ze zijn nog aardig in de minderheid en dat is jammer want een omkeerventiel is niet een extreem duur component. Het is waar dat bij extreme temperaturen de COP naar beneden gaat of effectief 0 kan zijn, maar dat is niet het punt. Het punt is dat het heel realistisch is om een COP van 3.5 tot 4 te halen voor het gros van de tijd. Combineer het met PV's en de COP is opeens ook een stuk minder interessant. We moeten niet een technologie met hele grote problemen in de lucht houden omdat alternatieven een aantal kleine probleempjes hebben in bepaalde gevallen. Op die manier komen we er echt niet.

Jozias2
Jozias212 okt. 2021 - 16:12

@eirda Bij ons is de COP van 5 van toepassing bij temperaturen boven de 7 graden en hij werkt tot -25 onder Celsius. Maar als het een paar weken erg koud is krijg je wat extra van het net en in de zomermaanden lever je meer terug dan je verbruikt. Onder aan de streep zijn de energiekosten 0 of nihil.

Joop16
Joop1612 okt. 2021 - 10:57

Gewoon even praktisch. Zet de thermosstaat op 26 graden. Wacht een half uurtje, constateer of je dan een comfortabele warmte hebt. Te koud, doe er een graadje bij. Te warm, graadje er af. Zodra je constateert dat je de juiste warmte hebt, check dan al je thermometers en lees de temperatuur af. Stel dat dat 21 graden is. Check dan je thermostaat. Staat daar dan 27, dan weet je dat ie 6 graden te veel aangeeft. Onthoud dat, of vervang die 7 door een 1. En zet de thermostaat dan in het vervolg op 27 dan wel 21 graden.

2 Reacties
adriek
adriek12 okt. 2021 - 11:43

En schrijf een paar weken (of zelfs) maanden dagelijks de (gas) meterstanden op, samen met de buitentemperatuur en eventueel windsterkte. Dan kun je eenvoudig uitrekenen. Als je een 'slimme meter' hebt kun je allerlei bedrijven dat werk (gratis) voor je laten doen, die nemen de stand zelfs meerdere keren per dag op, en krijg je wekelijks een email met je verbruik, of je kunt online de gegevens inzien.

Kazonga
Kazonga12 okt. 2021 - 13:08

Nee, dan is je thermostaat kaputt en moet die vervangen worden. 21 op dat ding qua instelling moet ook door het worden weergegeven als 21 in de kamer. Moderne doen dat, niet zo'n ouderwetse kwik Honeywell.

Tom11
Tom1112 okt. 2021 - 10:41

Nou Gigi, help is on his way. https://www.tue.nl/universiteit/faculteiten/electrical-engineering/faculteit/nieuws-en-evenementen/nieuwsoverzicht/17-08-2021-in-vijf-weken-bouwt-virtue-zelfvoorzienend-huis-als-onderdeel-van-duurzame-levensstijl/#top Zitten misschien wel wat kleinschalige mits en maren aan, maar als je goed de coaching app opvolgt, kan je punten verdienen die dan kunnen worden omgezet in digitaal geld. (zeg maar digitale dumbfuck kneuter- spaarzegeltjes) Wat zijn het toch ook een knappe koppen heh daar op die universiteiten, en wat heeft de wetenschap ons toch leuke dingen gebracht, plastic soep, atoombommen, massale CO 2 uitstoot, biochemische wapens, en het ontbreken van zelfreflectie als norm, om ohne rucksicht vooruit te denderen. ????

3 Reacties
adriek
adriek12 okt. 2021 - 12:05

Wat kost het als ik mijn huidige woning door zo'n wondertje wil laten vervangen? Op de foto's zie ik op het dak vijf zonnepanelen. Zelfvoorzienend??? Laat me niet lachen. Ik heb er 12, en dat is ruim voldoende (zonder verwarming), maar in de zomer heb ik duizend kWh over die ik in de winter tekortkom. Met een accu ga ik die kleinigheid niet oplossen. Zelfvoorzienend zonder bewoners waarschijnlijk?

Tom11
Tom1112 okt. 2021 - 13:28

@Eirda "Op de foto’s zie ik op het dak vijf zonnepanelen. Zelfvoorzienend??? Laat me niet lachen." Beste Eirda, het leven is meer als plaatjes kijken. Uit het artikel. "De zonnepanelen zijn niet enkel op het dak te vinden, maar zijn ook in de façade verwerkt, geïntegreerd in het ontwerp. Hierdoor is er op het dak meer plaats voor groen en een ontmoetingsplek. Wat opvalt is de zogeheten solar belt, een soort riem van zonnepanelen die om de woning is ‘gewikkeld’ (de bovenste rand van het huis)." Een betere opmerking zou zijn: wat zijn de gevolgen voor het milieu bij het produceren van zonnepanelen, en hoe is het gesteld met het verwerken van zonnepanelen als afval. https://www.eoswetenschap.eu/natuur-milieu/wat-doen-we-met-de-gigantische-afvalberg-aan-zonnepanelen-die-er-binnen-enkele-jaren?

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 okt. 2021 - 10:02

Wat een monster trouwens. Mijn eigen huis is uit 1930. Pech. Afbreken & bomen omzagen is wellich goedkoper dan aanpassen.

Gerygrr
Gerygrr12 okt. 2021 - 10:36

Energiearmoede uitgelegd! Bedankt, Gigi.

Rutger Groot
Rutger Groot12 okt. 2021 - 10:32

Ja, de energietransitie is nu eenmaal niet gratis - daar moet wel voor betaald worden. En overigens: als je van het gas afgaat gaat dat je veel meer kosten - ook huurders. https://www.pbl.nl/nieuws/2020/verduurzamen-eigen-woning-financieel-onaantrekkelijk Willen we echt onafhankelijker van gas worden en van vieze stroom (biomassa; kolencentrales in oost-EU; bruinkoolcentrales in DE) - en onafhankelijker van de grillen van wind en zonne-energie (leveren in 65% van de tijd geen stroom)... dan moeten we als een malle kernenergiecentrales gaan bouwen. Kernergie kost ongeveel 8cent per kWh (incl. alles) - en is >95% van tijd beschikbaar. Zet dit af tegen bijv. windenergie van 4cent per kWh - 35% van de tijd beschikbaar..... dan is het allemaal erg simpel. Maar er heerst idd een gebrek aan langetermijn visie bij uiteindelijk niet zo duurzame milieubewuste partijen...

5 Reacties
Rutger Groot
Rutger Groot12 okt. 2021 - 10:54

En ondertussen in Frankrijk, waar de politieke en publieke opinie aan het verschuiven is, gaat Macron meer kleinere kerncentrales bouwen..... https://www.ft.com/content/d06500e2-7fd2-4753-a54b-bc16f1faadd8

adriek
adriek12 okt. 2021 - 11:47

Het gaat Nederland minstens twintig jaar kosten om de benodigde tien tot twintig kerncentrales te bouwen. Er zijn meer landen die kernenergie als alternatief onderzoeken, wat denk je dat er met de prijs van Uranium gaat gebeuren? Die acht cent, is dat inclusief opruimen en langdurig opslaan van het afval en schoon opleveren van het terrein? Er zijn in de wereld nog nauwelijks kerncentrales ontmanteld omdat dat een moeilijke en kostbare operatie is. De winbare hoeveelheid Uranium is beperkt. Bij het huidig gebruik een paarhonderd jaar, als de wereld massaal overstapt minder dan honderd jaar voor we weer problemen krijgen. Wie dan leeft, die dan zorgt is uitgangspunt bij kernenergie.

Gerygrr
Gerygrr12 okt. 2021 - 13:01

De rekening voor die transitie dient wel op de juiste plaats te worden neergelegd! Niet de consumenten in oude niet te isoleren woningen in de kou laten zitten met alsnog een rekening vastrecht, maar de grootverbruikers met financiële prikkels aanzetten tot het investeren in de omschakeling! Die duurdere productie nemen we voor lief. We kunnen toch al niet shoppen of op terrasjes zitten.

Satya
Satya12 okt. 2021 - 13:03

Ach voor Franse kernergie wordt alleen Noord Niger vervuild, op een schaal die stukken groter is als de huidige vervuiling in Europa. Komen Afrikanen in opstand noemen we ze jihadisten en proberen ze naar Europa te vluchten noemen we ze migranten ipv vluchtelingen en duwen ze in zee. Maar goed een Afrikaan heeft geen rechten, dat blijkt uit het gedrag van Europa. Het aloude liedje begint weer, racisten. Ja Rutger de ideologie die dit rechtvaardigd is dezelfde als bij de slavernij of de holocaust. Als je weer zielig gaat doen onderbouw eens waarom jij meer rechten denkt te hebben als mij. https://www.mo.be/opinie/frankrijk-vernietigt-noord-niger-grijpen-eu-vn https://www.spiegel.de/international/world/france-s-war-in-west-africa-people-collected-severed-arms-legs-and-heads-a-ae781f0b-a043-4d0e-9c8d-66491341e176

Lange3
Lange312 okt. 2021 - 13:12

Eirda en Rutger, geen uranium maar Thoriumcentrales https://nl.wikipedia.org/wiki/Thoriumreactor, voordeel afval is maar 100 jaar gevaarlijk en geen mogelijkheid om er plutonium mee te verijken. Het nadeel hoge ontwikkelingskosten omdat je er geen kernwapens mee kon maken is Amerika en de Sjovet Unie nooit verder gegaan met ontwikkelen.

Noordermeer2
Noordermeer212 okt. 2021 - 10:31

Hoorde net Hoekstra op de radio, die het probleem al weer probeerde de downplayen door te spreken over ‘een paar tientjes per maand’. Ik vraag me dan af : is dit een bewuste tactiek om de mensen om de tuin te leiden of heeft de man echt geen idee waar hij het over heeft (en wat is erger). We hebben een gezinnetje van 5 personen in een tussenwoning uit 2003 (energielabel A) en hebben een maandelijks energievoorschot van 230,-. Het contract loopt binnenkort af en het verlengingsvoorstel is 530,- per maand.

spelregeltoerist
spelregeltoerist12 okt. 2021 - 10:01

Kom eens in Oost-Groningen kijken welke dystopische gevolgen de electrificering inmiddels heeft aangericht. Je mag bij ons een lekkere kop koffie drinken.

2 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie12 okt. 2021 - 14:26

Waar heb je het over? Toch niet de windmolens he? Laat die koe toch in de sloot. Er komt een tijd dat die dingen niet meer nodig zijn en dat, wanneer ze naar beneden komen, het sentiment rond de Groningse windmolens hetzelfde zal zijn als bij de pijpen van de centrale in stad. Die infra is per definitie maar tijdelijk.

spelregeltoerist
spelregeltoerist13 okt. 2021 - 11:24

@ Winterdepressie Heb 80 windmolens in mijn omgeving staan met tiphoogte van meer dan 200 meter, en jij dan?

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine12 okt. 2021 - 9:53

Tja, ik wil niet vervelend doen maar dikke kans dat je elektriciteit wordt gegenereerd in een gascentrale (60% van de elektriciteit in Nl), dus ook met je elektrische kacheltje ben je voorlopig niet van het gas af. Ipv een kacheltje kun je waarschijnlijk beter infraroodpanelen gebruiken voor lokale verwarming. En voor de hoofdpijn zou je naar de luchtvochtigheid in je huis moeten kijken.

Wappie Kappie
Wappie Kappie12 okt. 2021 - 9:40

Een kwartje per kuub is nog de oude prijs. Het word pas genieten met de nieuwe prijsstelling. Met 3000 kuub gas per jaar in onze oude vrijstaande huis is het pas echt interessant. Heb de gasprijs voor de komende 2,5 jaar nog vast staan, maar weet inmiddels ook dat mijn kleine leverancier het moeilijk heeft. Ik denk daarom dat het contract niet blijft bestaan met de huidige prijsstelling. Maar ik leef niet van een uitkering. Als wij de rekening niet meer kunnen betalen, dan is half Nederland al in de schulden beland. Het is voor ons daarom wel een ding, maar niet zo prangend als voor vele anderen.

1 Reactie
zekernietjoops
zekernietjoops12 okt. 2021 - 19:39

Minstens half NL zat/zit sowieso al in de schulden vanwege hypotheekschulden en (eigen) bedrijfsschulden...

Jozias2
Jozias212 okt. 2021 - 9:38

Een elektrische kachel om een hoge energierekening te voorkomen? Volgens mij is een elektrische kachel 1 van de minst onrendabele manieren om te verwarmen en aangezien de elektriciteitsprijs is gespeld aan de gasprijs gaat het je niet helpen. Een cv is altijd gunstiger. Zou de cv eerder even na laten kijken, lucht uit de leidingen en eventueel de thermostaat op een geschiktere positie plaatsen. https://www.technischwerken.nl/kennisbank/techniek-kennis/wat-is-het-rendement-van-verwarmingsbronnen/ Behalve als je een gas loos huis hebt en je kunt elektriciteit zelf opwekken en elektrische verwarming gebruikt om lokaal bij te verwarmen naast een laag temperatuur vloerverwarming is het een slecht idee.

3 Reacties
Jozias2
Jozias212 okt. 2021 - 12:30

Minst onrendabel is natuurlijk minst rendabel (of meest onrendabel)

gravin2
gravin212 okt. 2021 - 12:46

@jozias, kun je eigenlijk 1 radiator warmstoken en dat vergelijken met een klein electriek kacheltje? me dunkt dat het transport van de cv-warmte door je koude huis ook nogal wat kost.

Jozias2
Jozias212 okt. 2021 - 13:39

@gravin Kwestie van leidingen isoleren daar waar ze door de ruimte lopen. In de vloer heb je daar niet zo'n last van. Met LT vloerverwarming hou je de verwarming juist 24/7 op dezelfde temperatuur om zo efficiënt mogelijk te zijn. Maar elektrisch is in principe altijd inefficiënter.