Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het offeren van anderen

  •  
18-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2378 keer bekeken
  •  
ANP-445700273

Genoeg over D66, er zijn ergere dingen. President Zelensky van Oekraïne bijvoorbeeld.

We leven in een tijd waarin we elkaar maar wat graag offeren op het altaar van onze eigen goede zaak. Ik vind dit doodeng, en zal u enkele voorbeelden noemen, opdat u later niet kunt zeggen dat u van niks wist. Het eerste voorbeeld is niet zozeer een praktijk, als wel een partij: D66. Ooit presenteerden de Democraten zich als ‘het redelijk alternatief’, daar is angstaanjagend weinig van over. 

‘Nederlanders staan naast Oekraïners. We zijn bereid tot grote opofferingen’, stelt partijleider Sigrid Kaag in een advertentie voor de gemeenteraadsverkiezingen. Recent zei minister Rob Jetten tegen NRC Handelsblad dat hij niet meer wil horen dat klimaatplannen haalbaar en betaalbaar moeten zijn. Ach, genoeg over D66, er zijn ergere dingen. President Zelensky van Oekraïne bijvoorbeeld.

BBC-verslaggever Jeremy Bowen maakte een droevige reportage over tieners die Kiev verdedigen. Te zien is hoe de achttienjarige economiestudent Dmytro en zijn één jaar oudere kameraad Maksym, student biologie, zich melden voor de dienst. In een rommelige loods krijgen ze een wapen, met hun van huis meegenomen slaapzak en festivalmatje wachten ze buiten in de vrieskou op marsorders.

Met zachte ogen en een brede glimlach kijken de jongens in de camera. Hun perzikhuidjes ogen potsierlijk boven het camouflagegroen van de gevechtstenues die ze tijdens hun training dragen. Over drie weken is het babyvet van hun wangen geveegd door kruitdampen en nare herinneringen. Ze zullen cynische, stokoude mannen zijn, nog voor hun twintigste, als ze geluk hebben tenminste.

Hoofdschuldige is Vladimir Vladimirovitsj Poetin. Maar wat beweegt in hemelsnaam zijn aartsvijand Zelensky om zoveel mensenlevens te offeren in een strijd die de Russen – dankzij een groter leger en minder scrupules – uiteindelijk zullen winnen? 

We leven in een tijd waarin je doodsbang moet zijn voor ambitieuze politici, of ze nu Zelensky heten of Poetin, waarbij laatstgenoemde uiteraard het ergst is.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.