Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het niet opgeheven vingertje van politici

  •  
23-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
116 keer bekeken
  •  
Het niet opgeheven vingertje van politici

© Screenshot: Hart van Nederland

Het is een verwerpelijk fenomeen. Totaal onnatuurlijk natuurlijk. Verzonnen door de voorlichters, die als de dood zijn dat hun man (want je ziet het vooral bij mannen) als betweter versleten wordt.
Afgelopen vrijdag werd coronaminister Hugo de Jonge geïnterviewd door Hart van Nederland journalist Sam Hagens. Hagens stelde (uiteraard kritische) kijkersvragen. Al snel raakte De Jonge geïrriteerd en hief een vinger in de lucht om de in de vraag geschetste realiteit te corrigeren. Op het moment dat hij dat deed corrigeerde hij gelijk zichzelf. Hij corrigeerde zijn eigen opgeheven vingertje, beter gezegd. “Terug in je vuist” leek hij tegen zichzelf te zeggen. Vervolgens maakte hij zijn punt, driftig gesticulerend met de vuist, die het opgeheven vingertje maar met moeite leek te kunnen beteugelen. Duim op de gekromde vingers zodat hij Hagens voor z’n gevoel nog een klein beetje terecht kon wijzen, maar de kijker thuis hem ook niet als betweter zou kunnen zien. Keurig volgens de lessen van zijn persvoorlichter, zo stel ik me voor.
Het is een verwerpelijk fenomeen. Het niet opgeheven vingertje van politici. Mark Rutte voorop. Vingers helemaal gekromd, duim erbovenop en dan voor je borst als een dirigent je woorden kracht bijzetten, extra nadruk geven. Totaal onnatuurlijk natuurlijk. Je ziet dat er iets aan ontbreekt. Het is een slap aftreksel van het opgeheven vingertje. Een geamputeerd gebaar. Verzonnen door de voorlichters, die als de dood zijn dat hun man (want je ziet het vooral bij mannen) als betweter versleten wordt. Een typische uiting van zwak leiderschap en een fenomeen van deze. De tijd waarin politici meer bezig zijn met geen fouten maken dan met een betere wereld en een beter land. Een fenomeen dat we natuurlijk samen met zijn allen hebben gecreëerd. Samen hebben we het opgeheven vingertje de politiek uitgejaagd. Dat prachtige bevlogen, geestdriftige, opgeheven vingertje.
Begrijp me niet verkeerd. Het hoeft van mij geen zwaaiende vuist boven het hoofd te worden, maar af en toe een opgeheven vingertje van iemand die zonder terughoudendheid, angst of berekening staat voor wat hij (want je ziet het vooral bij mannen) zegt, dat mag toch wel? Iemand die zich gewoon weer eens lekker uit de tent laat lokken, bijvoorbeeld door een domme vraag uit het land, en ons de kijker eens even flink de waarheid vertelt. Heerlijk lijkt me dat. Hugo. Laat hem los, de volgende keer en wijs ons op de feiten. Bevrijd het opgeheven vingertje!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

OlavM
OlavM23 nov. 2021 - 21:10

[De tijd waarin politici meer bezig zijn met geen fouten maken dan met een betere wereld en een beter land.] Jawel, maar een "opgeheven vingertje" helpt ook bepaald niet. Die past bij gepreek en gezwalk in domineesland. Beter geen "zwaaiende" vuist, maar een vuist op tafel. En waar nodig figuurlijk op de bekken van Rutte en De Jonge. Dat zal ze leren!

Sam V
Sam V23 nov. 2021 - 9:58

Dhr. Perry: met opgeheven vingertje. Dhr. Van der Horst: een toontje lager mag wel. Ik heb liever beeld en geluid synchroon.

1 Reactie
Zandb
Zandb23 nov. 2021 - 10:08

Sam 't Is wat, dat verschillende mensen verschillende dingen vinden. En dan komt u er ook nog eens over heen met weer een andere visie..... De ultieme, uiteindelijke, definitief voor eeuwig vaststaande visie. 't Is wat!