Het is een aandoenlijk gezicht, vrouwen die niet op hoge hakken kunnen lopen maar zich toch op deze wijze voortbewegen. Wellicht uit mode-overwegingen of een misplaatst minderwaardigheidsgevoel, in elk geval is een stil lijden de verbindende factor. Ze doen denken aan pasgeborenen of jonge vogels die hun eerste stappen buiten het veilige nest zetten. Vooral in hoog gras beweegt het fragiele vogellijfje zich daar vaak met een treffende gelijkenis aan die van een vrouw die nog niet gewend is aan het martelend schoeisel, of het gewoon nooit zal leren te belopen.
Plompe stappen, het bekken naar achter gekanteld of juist met geforceerd rechte rug waardoor de bilpartij pront naar achteren steekt, de hakken klikken en de onderbenen stram lijden. De klossende loopvogel, het lichaam vermoeid voorover gedragen en de armen slungelig fladderend is de meest tragikomische variant. De armen vol tassen of papieren en een wat afgetobt gezicht onderschrijft telkens weer mijn vermoeden van het eindeloos lijden van deze draagsters van het martelschoentje. Ze roepen een medelijden op waarbij men de helpende voet zou willen uitsteken, de hand desnoods, die comfortabele schoenen aanbieden of een fijn lauwwarm voetenbadje in het vooruitzicht willen stellen.
Naast al die vogels op glad ijs, spot men gelukkig ook exemplaren met de bedachtzame tred van een geoefend professional. Zij hebben de verraderlijke valkuilen overwonnen en bewegen zich met trefzekere en schijnbaar pijnloze stappen door een onbekommerd leven. De hoge hak lijkt hen zelfs een hogere status te verschaffen. Met de elegantie van reigers die met hoogopgetrokken benen door het water waden, zo schrijden zij voort en maken die beweging tot een onlosmakelijk onderdeel van hun algehele vrouwelijkheid.
Een fraai schouwspel, doch in het achterhoofd blijft het knagen: “Zou iemand voor het eigen genot hoge hakken dragen of begint de overweging toch met een behaagzieke ego-trip?”.
Hoeveel ongemak kan een vrouwenhak verdragen ten faveure van een algehele uitstraling van sexy succes? Als mannen kinderen konden krijgen en zich de pijn van barensweeën konden voorstellen zouden er aanzienlijk minder kinderen worden geboren. Ik ben bang, een waarheid als een koe.
Wellicht geldt dat ook dit modeverschijnsel. Gesteld dat mannen de discipline kunnen opbrengen hoge hakken te dragen dan zouden zij toch verre in de minderheid blijven. De (cowboy-)laars komt enigszins in de buurt maar legt het toch af bij de stilettohak of zelfs maar de ‘gewone’ hoge hak. Terwijl het skelet en de musculaire structuur van man en vrouw nauwelijks verschilt, zo ‘hangen’ wij blijkbaar toch anders in ons gestel. De enkeling, zowel man als vrouw, beweegt zich gracieus op verhoogd schoeisel. Het leeuwendeel moddert tussen ‘redelijk pijnloos lopen’ en de rechtstreekse ‘silly walk’.
Geen (fysio-)therapeut of andere orthomanuele bewegingsdeskundige zal het schoeisel verdedigen en het is daarom des te fascinerender dat een zekere vorm van masochisme het blijkbaar toch iedere keer weer wint van het gezond verstand. Dat verkeerd geïnterpreteerde ego bracht natuurlijk wel vaker vormen van zelfkwelling over de mens maar het blijft wonderlijk dat zoveel ongemak aan zoveel gratie kan paren, en dat we dat allemaal voor lief nemen.
Enfin, voor de mensenspotters onder ons in elk geval goed nieuws, met deze kanttekening: beste dames en handjevol heren die in stilte lijden; het hóeft allemaal niet hoor.
Bij een normale gezonde gang wikkel je je voet af. Dat gaat niet met die hoge hakken. Het is niet goed voor je lijf en menigeen gooit ze thuis dan ook per direct van de voeten.
Een familielid van mij heeft heel haar leven hoge hakken gedragen en heel haar voet was vergroeid ook kreeg ze allerlei andere klachten.
Als vrouw en zo nu en dan draagster van hoge hakken zou ik soms gewoon even willen "zijn", zonder dat de keuzes die ik maak over mijn uiterlijk geanalyseerd worden.
in de begintijd van de stiletto’s waren meeste schoen en modeontwerpers mannen@ zij bepaalden wat ‘mooi’ zou zijn voor vrouwen...
Het idee van steeds smallere hakken dateert al uit de 19de eeuw.. De productie van stilettos werd pas mogelijk door het gebruik van een metalen kern. Een aantal (mannelijke ontwerpers) delen de eer.
Mijn zuster zei vroeger altijd, als we weer eens zo'n sneu vogeltje over de trambaan zagen martelen: "met zulke hakken heb je wel een vaste vriend nodig."
Hoge hakken bij dames zijn minder mysterieus dan je denkt. Bij vrouwen is het bekken wat breder dan bij mannen (om ruimte te maken voor het baren), waardoor de heupkommen en heupkoppen iets meer uit elkaar staan en vrouwen sowieso al wat meer 'waggelen' bij het lopen. Door op hoge hakken te lopen, dreigt de vrouw bij elke stap uit balans te raken. Om dit te voorkomen, moet de vrouw corrigeren, waardoor heupen en billen een extra zwiep krijgen. Dit schouwspel wordt door mannen als extra aantrekkelijk beschouwd. Vuistregel is: als bepaalde lichaamsdelen of bepaald gedrag het leven alleen maar lastiger lijkt te maken, heeft het meestal met seks te maken. Denk b.v. aan die enorme staart van de mannetjespauw.
De meeste 4-voeters lopen op hun tenen. Behalve mensen, daarom lopen we ook zo onhandig.
Gut ik draag ze al sinds ik een jaar of 13 was, want ik zong (als enige koter) in een volwassen koor en ik was het zat om het schattige ukkie te zijn. Dus ik verruilde mijn zilverkleurige flatjes (die kleur was verplicht) voor sandalettes met een toen nog bescheiden hakje. Een jaar later jatte ik de rode naaldhakken van mijn moeder om clandestien de discotheek in te kunnen schrijden 🤭😆
De echt hoge stiletto's laat ik tegenwoordig links liggen (al heb ik er genoeg in de kast), maar zelfs mijn gympies hebben een (verborgen) hak...op platte schoenen loop ik juist altijd een beetje voorover. Het hangt trouwens wel van de kwaliteit van de schoen af, goedkope plastic pumps doen gegarandeerd pijn aan je pootjes
In het oude China werden vanaf de kinderjaren de vrouwenvoetjes ook al ingebonden, waardoor ze misvormd klein bleven.
Een pervers schoonheidsideaal dat zelfs vele meisjes fataal werd. Met lotusvoeten kon je bovendien nauwelijks lopen en dus ook niet werken. Al in 1664 kwam er een verbod op het inbinden, dat weer werd ingetrokken omdat het niks uithaalde. Ook het derde verbod uit 1912 werd nog jaren ontdoken.
Interessanter is de reden voor die mismaakte voetjes.
Het was een teken van rijke afkomst.
Deze vrouwtjes konden niet werken, maar ook niet wegrennen.
Perfecte echtgenotes.
De hoge hak verlengt de benen.
Dat trekt mannen aan.
De Amerikaans -Noorse socioloog/econoom Thorstein Veblen schreef een hoofdstuk over onhandige kleren in zijn vermakelijke boek over het consumentisme The theory of the Leisure Class ( 1899) . Bedenker van de term Conspicuous Consumption.
"The dress of women goes even farther than that of men in the way of demonstrating the wearer’s abstinence from productive employment."
https://moglen.law.columbia.edu/LCS/theoryleisureclass.pdf
Om sexy over te komen, en/of om in lengte te groeien, om daardoor beter zichtbaar te zijn, neemt menige vrouw dit 'ergonomische wanproduct' voor lief. Bij anderen mooier ogen, met behulp van haar keuze uit het arsenaal van hiervoor op de markt gebrachte hulpmiddelen, mag immers wat kosten. Want de prijs, die daarvoor betaald moet worden, hakt er doorgaans immers in. Om over de praktische ongemakken van zulke vaak modieuze merkartikelen maar te zwijgen. ...Maar wellicht verdrijft zo'n hulpmiddel wel iets van de pijnlijke onzekerheden waarmee veel dames tot hun grote verdriet te kampen hebben. Echte schoonheid zit van binnen, en die straal je, via je persoonlijkheid, onvermijdelijk uit naar de buitenwereld. En het mooie is: dat is helemaal gratis.
De hoge hakken zijn al heel oud . Aanvankelijk droegen mannen ze en waren ze een statussymbool. Uiteindelijk namen de vrouwen de dracht over en kozen de mannen voor praktischer schoeisel . De Nederlandse anatoom Pieter Camper fulmineerde al in 1781 ook tegen de modieuze hoge hakken voor dames. Dat heeft maar weinig geholpen.
Als ik zo om me heen kijk worden er nog maar zelden stiletto's gedragen, behalve bij de diverse stilettoruns en in de travestie.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.
Even terug de geschiedenis in: mannen droegen eerder hoge hakken dan vrouwen, dit was puur om groter te lijken wat sterker overkomt.