Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het moreel kompas van Samsom is stuk

  •  
28-04-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Wanneer het moreel kompas niet meer naar links lijkt te wijzen en de garantie verlopen lijkt, moet je je kompas repareren. Of vervangen
Beste Diederik en Hans,
Ik ben het helemaal met jullie eens. Als je je woord gegeven hebt, moet je je daaraan houden. Afspraak is inderdaad afspraak. Daarom wil ik jullie oproepen je woord na te leven.
Want Diederik, je hebt in de campagne weliswaar aangegeven geen harde garanties te kunnen geven – en laten we eerlijk zijn, dat is voor een politicus ook een realiteit – maar je beloofde ons te varen op je moreel kompas. Een briljante vondst. Eén die mij vertrouwen gaf te maken te hebben met een eerlijke lijsttrekker die ook inderdaad het eerlijke verhaal vertolkt. Bij de politieke ledenraad op 22 september jongstleden benadrukte je het nog eens. Je zei: “Ik garandeer u wel het volgende: ik zal altijd zal vasthouden aan mijn kompas (…). Dat kompas geldt voor mij als het onwrikbare hart van de sociaaldemocratie.”
Dat is de afspraak waar ik je graag aan wil houden.
Heus Diederik, ik geloof echt wel dat je geen voorstander bent van het strafbaar stellen van illegaliteit. Het straalde van je af tijdens je toespraak. En dat filmpje laatst sprak ook boekdelen. Des te meer reden wat mij betreft om bij jezelf te blijven en te doen wat juist is. Volg je sociaal-democratische hart.
En Hans, als vleesgeworden exponent van het concept ledendemocratie, vraag ik mij af hoe je aankijkt tegen het vertoonde schouwspel op het congres. De overweldigende meerderheid op het congres die het initiatief van Sander Terphuis omarmde, heeft gesproken. Een initiatief van onderop. Ledendemocratie in optima forma, waarvan ik altijd dacht dat dat hetgeen was waar je je hard voor maakte.
Jullie waren redelijk fel over het congres waar het regeerakkoord behandeld werd. Laten we eerlijk zijn. Het regeerakkoord werd weliswaar besproken, maar was niet amendeerbaar. “Dit is het,” kregen we te horen. Vervolgens heeft de VVD nog wel het regeerakkoord aan mogen passen, maar niet voordat Diederik de coalitiepartner tegemoet kwam en een nobele helpende hand uitstak.
Oh ja: hoe moeten we nu als leden tegen het congres als instituut aankijken? Het staat nog steeds op de website als eerste regel bij het congres: “Het congres is het hoogste orgaan van de PvdA.” Het is ook het eerste wat ik vertelde aan mijn Rosa Leergang coachgroep (een leergang voor nieuwe leden die actief willen worden voor de PvdA, VvdV). Buiten de strafbaarstelling van illegaliteit is er daarom nog een belangrijke tweede issue toegevoegd aan het partijdebat. Het gaat er nu namelijk ook om welke rol ledendemocratie echt inneemt binnen onze partij. Of is het alleen ledendemocratie wanneer het de partijtop uitkomt? Het begrip “hoogste” blijkt in ieder geval erg relatief te zijn.
Beste Diederik en Hans. Ik ben geen Marcel van Dam of Bram Peper. Ik denk dat veel partijgenoten mij eerder zullen typeren als iemand die zich trouw schaart achter ingeslagen paden, dan als iemand die snel klaagt over landelijke besluiten of visies. Maar vandaag even niet, want wanneer het moreel kompas niet meer naar links lijkt te wijzen en de garantie verlopen lijkt, moet je je kompas repareren. Of vervangen.
Met vriendelijke groet, Vincent van der Vlies

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

Gerald2
Gerald228 apr. 2013 - 15:09

Mooi geschreven, Vincent!

JoopSchouten
JoopSchouten28 apr. 2013 - 15:09

Moraal van dit verhaal.: Hou je kompas weg bij neoliberaal magnetische velden anders wijst het de verkeerde richting uit.

Rootman
Rootman28 apr. 2013 - 15:09

De PvdA zit in een coalitie, dat is een kwestie van geven en nemen. Tot zover helder... Alleen: de PvdA is zelf een coalitie, met een D66-achtige rechtervleugel. Het midden bestaat uit CDA achtige bestuurders. Voor het publiek is er een flauwe linkervleugel, gelieerd aan de vakbonden, met stoere, sociale taal. Hier komt Samsoms toespraak vandaan. PvdA in de regering geeft altijd wel wat nuance, maar de neo-liberale race naar de afgrond wordt nooit echt afgeremd: Brussel heeft nog nog net wat minder lobbyisten dan Washington! Maar ik begin mijn hoop een beetje te verliezen. Alle partijen, afgezien de SP, misschien PvdD, en misschien die enkele GLer, gaan door met het neo liberale model. Dit land is blijkbaar overtuigd rechts... Succes ermee!

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos28 apr. 2013 - 15:09

De strafbaarstelling van illegaliteit is de weg die de PvdA kiest om een humanere vreemdelingendetentie af te dwingen door het onderzoek dat zal worden gehouden naar aanleiding van het Dolmatov-debat met Teeven. Uit dat onderzoek kan bijna niets anders komen dat de vreemdelingendetentie inhumaan is en zelfs onwettig zoals vele, ook buitenlandse organisaties al hebben aangegeven. Van de ombudsman tot Amnesty, van de VN tot de Raad van Europa. Dit is dus een moment dat de VVD zijn zegen heeft gegeven aan een dergelijk onderzoek nadat ze eerder doof waren voor deze geluiden. Een slechte uitkomst voor de VVD moet gevolgen hebben, zoveel is duidelijk. Anders is het einde van de coalitie dichtbij. Een beperkte strafbaarstelling zal de prijs zijn die de PvdA betaald voor een humaner vreemdelingenbeleid. Aangezien ook prominente VVD-ers al hebben vastgesteld dat die strafbaarstelling symboolpolitiek is moet je je afvragen of de VVD hier wel zo blij mee is. Strafbaarstelling van medeplichtigheid is tenslotte uitgesloten van de wet, dat is al afgesproken in het regeerakkoord. Voor de PvdA valt er op termijn meer te halen dan voor de VVD en dat zal ook ten goede komen aan die vreemdeling die nu nog in een uitzichtloze spiraal terecht komt van heenzenden, detentie en heenzenden etc. Dit is hoe je politiek kunt bedrijven (als alles goed gaat) en iets binnen kunt halen maar of je er trots op moet zijn is natuurlijk een andere vraag.

BasVV
BasVV28 apr. 2013 - 15:09

Als alleen een paar leden die op het congres waren nog PvdA stemmen kom je natuurlijk niet ver. Een politieke partij moet breed de belangen van het nederlandse volk beheren. Als je dat niet doet verlies je kiezers. En die zijn toch echt degenen die bepalen of een politieke partij nog mee mag doen of niet.

neutralist
neutralist28 apr. 2013 - 15:09

Kijk naar wat Samsom heeft binnengehaald bij de coalitievorming, niet naar wat hij heeft moeten offeren. Het glas is half vol, niet half leeg. Nu niet keinzielig zitten doen, het congres stond achter Samsom toen hij het regeerakkoord presenteerde.

Joeri2
Joeri228 apr. 2013 - 15:09

Vervangen, repareren weet allang niemand meer hoe dat moet.

MichelReiziger
MichelReiziger28 apr. 2013 - 15:09

Het kompas van diederik wijst altijd naar het midden. Dat is ook de opdracht die Diederik en Rutte hebben meegekregen. Vorm een regering die zo min mogelijk onze (int.) economie zal schaden, dat is de moraal. Een soort van kabinet van nationale eenheid met een hoog wientjesgehalte.

Godpipo
Godpipo28 apr. 2013 - 15:09

De ironie aan dit alles is dat de VVD garen spint bij de teloorgang van de PvdA. Voor de VVD was het beste wat ze ooit hebben kunnen doen, regeren met de PvdA. Iedereen weet wat ze kunnen verwachten bij de VVD: Afbraak van sociale zekerheid, graaien in allerlei overheidspotten, privatisering van allerlei bedrijven (terwijl we allemaal weten dat privatisering alleen maar averechts werkt) en jacht maken op mooie functies naast en na de politieke carrière.. Daar staat de VVD voor en dat weten we eigenlijk allemaal wel. Maar de PvdA, zij verkwanselen echt hun grondbeginselen om op het pluche te blijven zitten. Iets wat niemand had zien aankomen, behalve de mensen binnen de VVD. Niet dat het iemand binnen de PvdA lijkt uit te maken. Ze doen precies hetzelfde als de politici van de VVD, graaien en op jacht gaan naar de mooiste baantjes voor in de toekomst. Het land wordt intussen kapot bezuinigd, sociale zekerheid bestaat niet meer en dat Nederland langzaam afdrijft naar een politiestaat is niet belangrijk. Politici zitten er alleen voor zichzelf, volksvertegenwoordiger zijn ze allang niet meer.. PvdA is niet de weg kwijt, ze doen precies hetzelfde als alle andere (rechtse) politici. Het pluche regeert, het pluche maakt hebberig en dat maken zowel de PvdA als de VVD wel duidelijk..

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans194728 apr. 2013 - 15:09

" Het land wordt intussen kapot bezuinigd, sociale zekerheid bestaat niet meer en dat Nederland langzaam afdrijft naar een politiestaat is niet belangrijk. " Ook dit drijft gewoon over.

rbakels
rbakels28 apr. 2013 - 15:09

Jammer dat Van der vlies niet begrijpt dat Samsom in feite gechanteerd wordt door de VVD: als hij zich verzet tegen de strafbaarstelling van illegaal verblijf dan hebben we een kabinetscrisis. En krijgen we dan een SP-PVV-kabinet? Ons land wordt dan onbestuurbaar, en Belgische/Italiaanse toestanden dreigen. Waar er nu al geklaagd wordt dat de kabinetten het de laatste jaren gemiddeld niet langer dan twee jaar uithouden krijgen we dan een triest record van een kabinet dat na een half jaar al uit elkaar klapt. Intussen mag wel eens duidelijk worden gemaakt dat de VVD niet meer een partij is van liberalen in de klassieke zin van het woord, maar een PVV-light die bij voorbeeld vindt dat mensenrechten hoogstens iets zijn om bij Chinezen over te zeuren, maar dat je bij het Nederlandse kabinet niet aan moet komen met klachten dat het asielbeleid mensenrechten schendt. En die "crime fighter" Teeven de hand boven het hoofd houdt als die man zelf een misdadiger blijkt te zijn die eigenlijk veroordeeld zou moeten worden wegens "dood door schuld". Enfin, laten we maar hopen op de Eerste Kamer. Al zal de VVD dan wel klagen dat die "te politiek" opereert, ook al zo'n bedenkelijke gedachte.

1 Reactie
lembeck
lembeck28 apr. 2013 - 15:09

Frits, is het niet meer dat hij zich láát chanteren? Hij wilde toch zo nodig mee regeren? Hij en Spekman en de PvdA leiding? Nou, dan krijgt hij hiermee te maken. Als hij dat niet van te voren kon incalculeren, is meneer de geleerde nog dommer dan ik al dacht.