Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

PvdA-Kamerlid Arib stapt op

Voelt zich niet meer veilig na 'dolkstoot' Vera Bergkamp
Joop

Het mediacircus van Brexit

  •  
01-07-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
160701 Brexit media circus.jpg

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

ATM2
ATM22 jul. 2016 - 9:02

Als het EK voetballen, de Tour de France en de Olympische Spelen voorbij zijn wordt de wereld buiten NW Europa ook wakker en zien zij dat de 5e economie van de wereld een andere weg is ingeslagen.

Meta Foor
Meta Foor2 jul. 2016 - 7:34

sterke cartoon met die moskee als doembeeld en dreiging op de achtergrond; een profetie ipv cartoon zou ik zeggen

1 Reactie
Johan Vermeulen
Johan Vermeulen2 jul. 2016 - 10:39

Leg uit, Meta Foor. Ik begrijp het niet. -- Is de Brexit niet meer dan een Media-circus? Dat lijkt me onzin. -- Zijn de Media de kluts kwijt? Ja, wie niet? Het ìs verwarrend. -- Speelt de immigratie een belangrijke rol? ( gesymboliseerd door de moskee) Jazeker. -- Mijn vraag is dus: Wàt wil Royaards ons nu zeggen?

rick verdonschot
rick verdonschot1 jul. 2016 - 20:24

De kracht van cartoons zit hem normaliter in het feit dat een foto (of tekening) meer zegt dan 1000 woorden...helaas is dat hier niet van toepassing. Als dit moet illustreren dat de media alles wat met de Brexit te maken heeft gebruikt als afleiding voor allerlei belangrijkere zaken die ineens in razend tempo worden ingevoerd, dan kan ik dat niet ontkennen. Je ziet bij ieder WK en EK dat de bureaucraten in een paar weken tijd meer werk verrichten als normaal in een jaar. Het is het al oude "brood en spelen" principe wat nog altijd prima werkt. Aangezien Nederland deze keer niet bij het EK moet er uiteraard een ander issue zijn waar de aandacht naar toe moet gaan: De Brexit. Terwijl de beurzen de tijdelijke verliezen weer hebben weggewerkt en de 3e wereldoorlog waar voor gewaarschuwd werd ook nog niet is uitgebroken zullen de media een beetje creatief moeten zijn bij de verslaggeving van de ontwikkelingen (of eigenlijk het gebrek aan ontwikkelingen) m.b.t. de Brexit. We hebben de stortvloed aan online petities gezien die aan hadden moeten geven dat de Britten massaal spijt zouden hebben. Dit werd klakkeloos door de media overgenomen ondanks het feit dat het welgeteld 1 minuut kost om te controleren of je als buitenlander ook kunt tekenen, en daarna 30 seconden om te bekijken of je dat meerdere keren kunt doen vanaf hetzelfde ip-adres. Wanneer het antwoord op beide vragen ja blijkt te zijn en het ongeveer 2 uur werk is om een bot te schrijven die de petitie duizenden keren per uur ondertekend, kun je je afvragen waar de media eigenlijk mee bezig is. We hebben beelden gezien van wanhopige pubers die veel doen denken aan Noord-Korea. Zou dat te maken hebben met het feit dat er ook een paar duizend stemmen vanuit Noord Korea zijn gekomen? Maar toppunt van het mediacircus waren de gedragingen van onze "grote leider" die weer eens aantoonde dat drank meer kapot maakt dan je lief is (en helaas in zijn geval meer kapot maakt dan een paar honderd miljoen anderen lief is). Met zijn speech over de leiders op andere planeten die er op toe zien dat de EU de ingeslagen zal blijven volgen lijkt me de bodem toch wel in zicht.

1 Reactie
il viaggiatore
il viaggiatore1 jul. 2016 - 23:01

Ik schaam mijzelf de ogen uit de kop voor die man. Echt, wat voor zooi er de laatste maand wel niet naar boven komt omtrent die man. Het zou verstandig zijn dat hij de Brexit begrijpt en ook opstapt. Volgens mij zijn de meeste losgezongen van de werkelijkheid. Maar goed, hij gaat nog meer op zijn bordje krijgen. Chexit dient zich inmiddels ook aan.

Not a Jolly Jumper
Not a Jolly Jumper1 jul. 2016 - 20:11

Ik denk dat Hollywood het beste raad kan met dit spektakel. Engelsen zijn te zeer betrokken. Ze kunnen nog lang geen afstand nemen. Het is werkelijk uniek in de wereldgeschiedenis, en verdient het om zo snel mogelijk in een prachtige speelfilm te komen. Ik zie zelfs kansen voor een mini-serie. Deel 1: De brexit Deel 2: Artikel 50 Deel 3: De afscheiding van Schotland en Ulster Deel 4: De nasleep.

rbakels
rbakels1 jul. 2016 - 18:55

Uit goede bron hoorde ik dat een consortium in Hollywood aast op de filmrechten. Britse stemmen verzetten zich omdat het volgens hen om een shakespeariaans drama gaat dat nieman exclusief mag claimen.

Johan Vermeulen
Johan Vermeulen1 jul. 2016 - 18:43

Ik begrijp uw cartoon niet, mijnheer Royaards

2 Reacties
Flipje Tiel
Flipje Tiel3 jul. 2016 - 7:49

@Johan Vermeulen 1 juli 2016 at 20:43 Ik denk dat de achtergrond Istanbul voorstelt, gesymboliseerd door de Hagya Sophia. De explosie is de aanslag op het vliegveld, maar mogelijk ook andere branden die over de grenzen van Europa woekeren. Het publiek heeft daar geen aandacht voor maar laat zich entertainen door onnozele geruzie over de Brexit.

Johan Vermeulen
Johan Vermeulen3 jul. 2016 - 13:09

@ Flipje, Ik moet toegeven dat ik niet door had dat er een explosie werd afgebeeld. Maar inderdaad: wat ik voor een ondergaande zon an zag, is een explosie. Dat zien we aan de rookpluim. Maar nog steeds zie ik de pointe van deze cartoon niet. Wat is nu de grap? Waar zit de clou?