Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Hét Marokkanenprobleem bestaat niet

  •  
04-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Wie individuen opsluit in een gemeenschap lost de integratieproblemen niet op
Het zijn economisch moeilijke tijden. Mensen raken hun baan kwijt of zijn bang deze te verliezen. De crisis raakt ons allemaal hard. Migranten worden nóg harder geraakt. Het Centraal Bureau voor de Statistiek concludeert dat de werkloosheid onder niet-westerse migranten drie keer zo hoog is als onder autochtonen en migrantenkinderen groeien vaker op in armoede. Migranten zitten vaker in de problemen, maar de andere kant is even waar: migranten veroorzaken ook vaker problemen. De criminaliteitsstatistieken liegen er niet om.
In Nederland is geen politiek correct clubje meer te vinden dat de integratieproblemen verhult. Dat de problemen tegenwoordig worden benoemd is een stap vooruit. Maar het is belangrijk dat de problemen dan goed worden benoemd. Neem de incidenten op het voetbalveld waar grens- en scheidsrechters worden bespuugd en mishandeld, soms met een gruwelijke afloop tot gevolg. De impact is zo groot dat het de hele voetbalwereld raakt. Het is duidelijk dat de daders moeten worden gepakt en bestraft. Maar wie zijn de daders? Zijn dat de jongens die een grensrechter dood hebben getrapt of is dat – zoals Wilders beweert – de schuld van een hele bevolkingsgroep?
Dit groepsdenken en stigmatiseren is voor GroenLinks de reden om vandaag niet deel te nemen aan het door de PVV aangevraagde debat over het zogeheten ‘Marokkanenprobleem’. Hét Marokkanenprobleem bestaat niet. Wie individuen opsluit in een gemeenschap lost de integratieproblemen niet op. Sterker nog: wie blijft steken in groepsdenken draagt bij aan het creëren van tegenstellingen. Wie het probleem serieus neemt, voert het debat over geweld in de voetbalwereld, verbeteringen aan de jeugdzorg en de alsmaar toenemende werkloosheid. Dit zijn de debatten waar GroenLinks graag aan mee doet. Want serieuze problemen verdienen serieuze oplossingen.
Enkele weken geleden nog werden drie ministers door de PVV naar de Tweede Kamer gesommeerd: minister Asscher (Sociale Zaken), minister Blok (Wonen) en minister Plasterk (Binnenlandse Zaken). Onderwerp van discussie waren enkele nieuwbouwwoningen in Amsterdam met een extra watersluiting en een gemeenschappelijke schotelantenne. Kortom: woningen die rekening houden met wensen van moslims. Je zou toch hopen dat deze ministers zich in deze crisistijd kunnen bezighouden met de oplopende werkloosheid, de vastgelopen woningmarkt en de exorbitante salarissen in de publieke sector?
Hét Marokkanenprobleem bestaat niet. De economische en ecologische crises zijn levensecht. Ik roep mijn collega-Kamerleden die vandaag wél deelnemen aan het debat over het zogenaamde Marokkanenprobleem op om het zo kort mogelijk te houden. Laat dit Kabinet zich snel weer richten op de echte problemen van deze tijd. Volg Linda Voortman, Tweede Kamerlid GroenLinks, ook op Twitter

Meer over:

politiek, opinie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

BasVV
BasVV4 apr. 2013 - 11:26

Als na twintig jaar problemen met marrokaanse jongeren nog steeds even groot of zelfs groter zijn dan kun je natuurlijk je kop in het zand steken. Dat een van de oorzaken de opvoeding is, zoals een PvdA collega gisteren in P&W zei, dan zijn dus ook de ouders een probleem. Dat mensen in wijken daar last van hebben is blijkbaar geen probleem.

FransLenaen
FransLenaen4 apr. 2013 - 11:26

Volgens mij doet GroenLinks niet mee omdat ze geen zin hebben om Wilders ta laten glorieren in het debat. Een valide reden overigens.

msj_meijerink
msj_meijerink4 apr. 2013 - 11:26

Dus GL 2e kamerfraktie: overwin je ergernis en kom mee debatteren!

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch4 apr. 2013 - 11:26

Ik kan kort zijn. De kop dekt de lading. Next

LastShadowPuppet
LastShadowPuppet4 apr. 2013 - 11:26

Er is geen enkele goede reden te bedenken om je als politieke partij te onttrekken aan een kamerdebat. Het is te belachelijk voor woorden. Mevrouw Voortman moet haar argumenten niet hier op joop.nl te berde brengen maar in de interruptiemicrofoon!

RonVa
RonVa4 apr. 2013 - 11:26

Om geenstijl te quoten: "Wij vinden het buitengewoon dramatisch als een democratische partij zegt geen deel uit te willen maken van het parlementaire debat." Wat doet zo'n partij dan nog in de tweede kamer? Waarom ontvangen die personen dan nog salaris en hebben ze de beschikking over een wachtregeling? Heeft niets meer met politiek te maken, alleen maar over kinderachtig koppig gedrag van mensen die het ergens niet mee eens zijn en nu al weten dat ze geen brokken kunnen maken in het debat. En u moet weten dat het averechts zal werken. Nog niet heel lang geleden werd de PVV doodgezwegen door meerdere partijen die zich er geen raad mee wisten. En wat gebeurde? De PVV werd bijna de grootste partij en hoort nog steeds bij de grotere partijen. Erg zwak en onze democratie onwaardig. Maar wat moet je anders verwachten van zo'n partij, gezien hoe ze Sap eruit hebben gewerkt.

robheus2
robheus24 apr. 2013 - 11:26

Het is crisis. Je moet toch iemand de schuld geven. Leidt lekker af van de echte oorzaken!

FransAkkermans1947
FransAkkermans19474 apr. 2013 - 11:26

Het zou me toch zwaar tegenvallen als de achterban van GL genoegen neemt met deze toelichting op deze onparlementaire gang van zaken. Je mond houden kan toch alleen uitgelegd worden als een zwaktebod, een capituleren voor Wilders.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten4 apr. 2013 - 11:26

''Dit groepsdenken en stigmatiseren is voor GroenLinks de reden om vandaag niet deel te nemen aan het door de PVV aangevraagde debat over het zogeheten 'Marokkanenprobleem'.'' Ach mevrouw Voortman uw afwezigheid in het debat zal niet worden gemist. Uw partij bevindt zich per slot van rekening op de plaats waar zij thuishoort, in de marge van onze democratie. Voorts wil ik er u op wijzen dat het hele proces van politieke besluitvorming aan elkaar hangt van groepsdenken: Ouderen, jongeren, minima, Jan Modaal, bewoners van sociale achterstandswijken, gehandicapten, bijstandstrekkers enz. Het is groepsdenken wat de klok slaat in den Haag. Dat kan ook niet anders. Als het groepsdenken zich echter ontwikkelt langs lijnen van etniciteit, waar in het geval van het "Marokkanenprobleem" best aanleiding voor is, dan schiet correct Nederland als door een wesp gestoken plotseling in een ''schande'' reflex. Ik blijf mij daarover verbazen.

Ryder
Ryder4 apr. 2013 - 11:26

Linda heeft helemaal gelijk. Wat de PVV doet is eigenlijk net zoiets als het agenderen van het 'mannenprobleem'. Immers mannen zijn sterk oververtegenwoordigd in de criminaliteitcijfers (ongeveer 90%).

Miesje3
Miesje34 apr. 2013 - 11:26

Het Marokkanenprobleem bestaat wél. Een hele generatie ezel-nomaden die ooit naar Nederland vertrokken en waarvan de huidige generatie volledig tussen wal en schip zit. Ze worden altijd gediscrimineerd door de Nederlanders of ze zich nou wel of niet gedragen. Marokkaanse jongeren zijn niet achterlijk.. ze zien heel goed dat ze op sociaal gebied niet worden geaccepteerd in Nederland. Nederlanders zien de Marokkanen als hun werk-slaafjes die hier naar Nederland zijn gehaald om de vieze klusjes op te knappen, maar dat is allang niet meer het geval. Als jouw moeder schoonmaakster is geweest wil toch niet zeggen dat jij dat als nakomeling ook maar moet gaan doen. Een stiekem houden de Nederlanders die constante onzichtbare discriminatie vast. Ten eerste is geen enkele Nederlander (zichtbaar) een racist, alle Marokkanen zien spoken als ze denken te worden gediscrimineerd, althans dat maken ze elkaar wijs. Maar onzichtbaar vinden ze het Marokkaanse aangezicht maar niks. Het schrik beeld van de meeste Nederlanders is een Marokkaan is een dure Mercedes of in een mooier huis dan zij, dat moet een crimineel zijn. Dus de Nederlander ziet een Marokkaan of als een vieze-klusjes-opknapper of als crimineel.. het eerste wat een winkelier denkt als er een Marokkaan binnen komt is of zijn spullen wel veilig zijn en de dagelijkse racistische blikken in de ogen van de Nederlanders is de dagelijkse werkelijkheid voor elke Marokkaan in Nederland. Aan de mentaliteit van Marokkanen valt ook nog van alles aan te merken, ik maak ze niet heilig, maar het geschil ligt aan beide kanten en zolang de Nederlanders niet inzien dat ze zelf ook veel schuld hebben aan 'het Marokkanenprobleem' zal er niks veranderen en deze discussie eeuwig blijven voortduren. En ergens heb ik het idee dat deze discussie de Nederlander altijd erg goed uitkomt, zo houden ze dat beeld vast dat er toch altijd iets vervelends is aan Marokkanen... stiekem! Ja stiekem daar zijn de Nederlanders goed in!

Xoral
Xoral4 apr. 2013 - 11:26

Er is maar een echt probleem die je door de gescheidenis ziet lopen, heersers die domineren over volkeren. In deze tijd is dit proberen te domineren over iedereen (alle culturen, deze samenheid) en alles weer gaande. Het was G.W zelf die ons waarschuwde voor een elite die ons probeert te schaken (hij gaf nooit aan wie die elite is, maar hij weet dus dat die er is) Door dit soort etnisch gerichte debatten doet hij zelf mee aan het steunen van die elite. Dit soort samenlevingen worden veroorzaakt om die totale controle/heersschappij voor elkaar te krijgen. Want voor alle problemen die het voortbrengt heeft men inmiddels vele controlesystemen en vele controleurs in stand gebracht (stadswachten, boa's, overal camera's, controlepoortjes, epd, vingerafdrukken afstaan, etc, en dan zouden de problemen verdwijnen, al deze controle toont dit 'voor god spelen', dit overheersen aan) Groenlinks zou moeten waarschuwen voor de geschiedenis die zich aan het herhalen is.

Emery
Emery4 apr. 2013 - 11:26

Hoe groot zou de groep "Nederlanders van Marokkaanse komaf" zijn, die geen Marokkaan genoemd wil worden? Ik denk dat die verhoudingsgewijs erg klein is. "Het probleem" is niet alleen de misdaden begaan door criminele "Nederlandse jongeren van Marokkaanse komaf", maar ook de houding van "Nederlanders van Marokkaanse komaf" die daar niks aan willen doen, of dit zelfs aanmoedigen. Die grootte van die twee groepen samen lijkt me groot genoeg om de term Marokkanenprobleem te hanteren.

rbakels
rbakels4 apr. 2013 - 11:26

Beste mevrouw Voortman, U bent zo naief dat u op de *inhoud* ingaat. U begrijpt toch ook dat het de PVV puur om aandacht trekken te doen is? En wie zo dom is om op de PVV te stemmen is ook te dom om uw redelijke argumenten te volgen. Een effectieve anti-PVV strategie gaat niet in op de inhoud, maar bestrijdt alle aandacht voor de PVV. Waarom heeft de Kamer dit debat überhaupt toegestaan? Tegenstemmen leidt misschien tot ruzie, en toch weer aandacht voro de PVV, maar u kunt ook even koffie gaan drinken als er voor gestemd moet worden. Bij Marokkanen moet ik ook altijd denken aan een jonge vriendin van mij die zich beklaagde op straat last te hebben van Marokkanen. "Maar je vriend is toch ook Marokkaan?" riep ik. Jaaaaaaaa maar dat is wat anders, zei ze.

[verwijderd]
[verwijderd]4 apr. 2013 - 11:26

Moet je tegen de slachtoffers zeggen, de bejaarden die worden beroofd de ondernemer die een pistool op zijn hoofd gedrukt krijgt voor een paar euro's. De meisjes die de hoer moeten spelen plus een pak rammel als toetje. En het erge is het is puur en alleen gericht om het woord maar even te gebruiken tegen de autochtoon.

1 Reactie
Candide2
Candide24 apr. 2013 - 11:26

Ik zou het fijn vinden als u slachtoffers van criminaliteit niet misbruikt voor uw hetze. Deze mensen hebben het al zwaar genoeg.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos4 apr. 2013 - 11:26

Ben het helemaal eens met mevrouw Voortman maar het was beter geweest om wel deel te nemen aan het debat en dit zeer scherp aan de interruptiemicrofoon te brengen. Nu kan de PVV weer makkelijk zeggen dat GL theedrinkt en wegkijkt en het punt van GL wordt niet gehoord. Dat lijkt me bepaald niet de manier om GL terug in de schijnwerpers te brengen zeker niet gezien het feit dat de hele avond in alle programma's hier natuurlijk weer aandacht aan wordt besteed en dan was een ijzersterke quote of ondervraging welkom geweest voor het debat en voor de positie van GL. Ik hoop niet dat dit het beleid gaat worden voor alle debatten die GL niet aanstaat. Dan is het graf voor de partij al gegraven.

1 Reactie
longlivemokum
longlivemokum4 apr. 2013 - 11:26

Ik denk dat GL juist een virtuele zetel of twee zal bijkrijgen bij de volgende peilingen en helemaal terecht wat mij betreft. GL heeft *balls*!!!

Gelijkhebber
Gelijkhebber4 apr. 2013 - 11:26

Het problem bestaat inderdaad niet. Een probleem met jonge mannelijke Marokkaanse Nederlanders bestaat wel. Of, gezien het feit dat de meesten van hen zich eerst moslim dan Marokkaan en dan pas (als het mee zit) Nederlander voelen, kunnen we het toch een Marokkaneprobleem noemen. Wat zijn die problemen? Dat zijn problemen die we bijv. niet met Chinezen hebben. School niet afmaken, radicalisering, hoog scoren in misdaadstatistieken en discriminatie van Joden, zwarte Afrikanen en homo's. Die problemen bestaan wel. Als u dat - uit electorale overwegingen want volgend jaar zijn de gemeenteraadsverkiezingen en GL wil zich alvast profileren als voorvechter van de misdeelde allochtoon om de zetels in de grote steden tog veilig te stellen - wilt negeren dan is dat uw zaak. Op de naar de o zetels.

1 Reactie
rbakels
rbakels4 apr. 2013 - 11:26

Turken zijn ook overwegend moslims en geven geen vergelijkbare problemen. Het enige wat subiet helpt is wijf-woning-werk, m.a.w. jonge Marokkanen worden ouder en dan ook wijzer.

longlivemokum
longlivemokum4 apr. 2013 - 11:26

Beste Linda Voortman, chapeau! Wie weet zal ik bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen toch op Groenlinks in plaats van op de PvdA stemmen (en wie weet misschien tien duizenden oud-PvdA stemmers ook, samen met mij?).

1 Reactie
clara51
clara514 apr. 2013 - 11:26

["Beste Linda Voortman, chapeau! Wie weet zal ik bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen toch op Groenlinks in plaats van op de PvdA stemmen (en wie weet misschien tien duizenden oud-PvdA stemmers ook, samen met mij?)."] Altijd gemakkelijker om gewoon naar een andere partij over te lopen dan om de partij van je keuze bij de les te houden. Zo''n gedoe allemaal: lid worden, naar congressen en debatbijeenkomsten gaan, medestanders zoeken bij je poging je partijgenoten op basis van argumenten op andere gedachten te brengen, actief betrokken zijn. Inderdaad: veel gemakkelijker om gewoon bij iedere verkiezing naar een andere partij over te lopen.

[verwijderd]
[verwijderd]4 apr. 2013 - 11:26

"De bankencrisis bestaat niet want er zijn ook banken die niet omvallen." Zoiets is de redenering van struisvogelpolitiek Nederland als het gaat om Marokkanen. "Het Marokkanenprobleem bestaat niet"- want er zijn ook goede. Welja. De statistieken liegen niet. En de ervaringen van mensen als zich in de openbare ruimte begeven ook niet. Mensen zijn het zat. Ze zijn het wangedrag (van overlast tot criminaliteit) van Marokkanen zat. Dat kun je blijven ontkennen - maar daar gaat het probleem niet van weg.

3 Reacties
Kilted
Kilted4 apr. 2013 - 11:26

Ik neem aan dat u bekend bent met de term; "There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics." Met statistieken kan je zo ongeveer alles bewijzen. Zo ligt de kans dat je in London geoordeeld wordt voor de een of andere drugsgerelateerde overtreding hoger als je een donkere huidskleur hebt. Dus mag je daar de conclusie aan verbinden dat een donkere huidskleur ook betekent dat je een grotere neiging tot crimineel gedrag vertoont? Eh... Nee dus, het staaft in wezen alleen maar het reeds bekende verschijnsel dat de kans dat Metropolitain Police je aanhoudt en je auto doorzoekt rechtevenredig met donkerte van je huid en met het prijskaartje van de auto. Met andere woorden en zonder iemand te willen beledigen ; Een neger in een BMW 7-series is per definitie een verdachte voor de politie. Een blanke man in dezelfde de auto is dat niet. En het argument; dan zullen ze het er wel naar gemaakt hebben, gaat ook niet op want toen er gekeken werd naar het aantal veroordelingen per doorzochte auto bleek het verschil te verwaarlozen. Kortom, met kreet dat de statistieken het bewijzen kan je niet veel meer dan dan het op een papiertje te schrijven dat bij het oudpapier te deponeren

Kilted
Kilted4 apr. 2013 - 11:26

Ik neem aan dat u bekend bent met de term; "There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics." Met statistieken kan je zo ongeveer alles bewijzen. Zo ligt de kans dat je in London geoordeeld wordt voor de een of andere drugsgerelateerde overtreding hoger als je een donkere huidskleur hebt. Dus mag je daar de conclusie aan verbinden dat een donkere huidskleur ook betekent dat je een grotere neiging tot crimineel gedrag vertoont? Eh... Nee dus, het staaft in wezen alleen maar het reeds bekende verschijnsel dat de kans dat Metropolitain Police je aanhoudt en je auto doorzoekt rechtevenredig met donkerte van je huid en met het prijskaartje van de auto. Met andere woorden en zonder iemand te willen beledigen ; Een neger in een BMW 7-series is per definitie een verdachte voor de politie. Een blanke man in dezelfde de auto is dat niet. En het argument; dan zullen ze het er wel naar gemaakt hebben, gaat ook niet op want toen er gekeken werd naar het aantal veroordelingen per doorzochte auto bleek het verschil te verwaarlozen. Kortom, met kreet dat de statistieken het bewijzen kan je niet veel meer dan dan het op een papiertje te schrijven dat bij het oudpapier te deponeren

Candide2
Candide24 apr. 2013 - 11:26

'"Het Marokkanenprobleem bestaat niet"- want er zijn ook goede. Welja.' De over, over, overgrote meerderheid van die Nederlanders van Marokkaanse afkomst is zelfs 'goed'. U blijft sneren en verdacht maken, wilt het maar niet weten en blijft dreinen, als een peuter met ADHD. U moet ZE gewoonweg niet, u heeft last van ze, dus moeten ze maar weg. Ongetwijfeld zijn er ook nog anderen aan wie u een hekel heeft en uiteindelijk krijgen we een volkomen leeg land. U kunt ook zelf weg gaan, dan hoeven we ons land niet te ontvolken. Maar wie wil een sjagrijnig stuk vreten als u binnen zijn grenzen hebben :-) http://www.youtube.com/watch?v=j91k62cyiIY

[verwijderd]
[verwijderd]4 apr. 2013 - 11:26

"Het Marokkanenprobleem bestaat niet." "De economische en ecologische crises zijn levensecht." Hate to break the news to you, maar als je kijkt naar objectieve statistieken is er toch echt een stuk meer bewijs voor het bestaan van een marokkanenprobleem dan voor het bestaan van een klimaatprobleem. Volgens de logica van GroenLinks zouden we trouwens niet meer mogen spreken van een klimaatprobleem, aangezien die term veel te stigmatiserend is. Er zitten immers ook allerlei goede aspecten aan het klimaat.

1 Reactie
itsme3
itsme34 apr. 2013 - 11:26

Die statistieken kloppen misschien wel, maar de interpretatie ervan niet. Allereerst is het irrelevant hoeveel mensen er in aanraking zijn geweest met de politie (alleen al het hebben van krullend haar en een getinte huid is hiervoor voldoende reden), maar gaat het erom hoeveel er veroordeeld zijn. Daar komt bij dat wanneer "blanken" in aanraking met de politie komen, hun misdaden over het algemeen veel erger zijn dan die van Marokkanen. Tenslotte, "specialiseren" Marokkanen zich meestal in "domme" misdaden, zoals inbraak of zakkenrollen. Daarentegen, mensen als Rijkman Groenink lopen nog steeds vrij rond.

raulvgomes
raulvgomes4 apr. 2013 - 11:26

Erg lief en naief artikel, 3 opmerkingen; 1. Onbegrijpelijk en nalatig dat een POLITICA het debat hierover niet wil aangaan in de 2e kamer. Het zou zelfs weer als arrogantie kunnen worden geinterpreteerd. 2. ER is wel een marokkanen probleem, zie o.a.. 1 vandaag van 5 April. Waarin overigens weer een zeer zwakke reactie van een Pvda politicus over het 'in kaart brengen'. Sjongejongejonge; Wanneer die vervelende jongetjes in Marokko zouden doen wat ze hier allemaal uitvreten dan weet ik wel waar de marokkanse overheid/politie ze zou brengen (niet in kaart). 3. Marokkanen komen (zoals de naam al doet vermoeden) uit een ander land met een andere cultuur en ik denk ook andere mentatiteit dan de Nederlandse, en dat kan dus problemen veroorzaken, waarvoor politici niet zouden moeten 'weg kijken' .

1 Reactie
longlivemokum
longlivemokum4 apr. 2013 - 11:26

Kom op zeg: ze zijn toch in Nederland geboren en getogen: gewoon 2e, 3e of zelfs 4e generatie Hollanders met een Marokkaanse afkomst dus.