Joop

Het licht gaat uit in Rusland

  •  
30-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
online858sm
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

henk-alexander
henk-alexander1 mei 2021 - 10:46

Misschien wordt het tijd om de 'oppositionele' Russische oligarchen met hun vluchtkapitaal in London City ('Londongrad') aan te pakken en ze meteen ook uit hun brievenbussen op de Zuidas te roken. Maar allereerst eens een Operatie Barbarossa 2.0 opzetten en deze keer wel succesvol afronden - zo houdt men de russofobie levendig. De vorige werd exact 80 jaar geleden vanuit het westen ingezet en eindigde in een militair fiasco en een humanitair drama waarbij 27 miljoen mensen door de nazi's de dood werden ingejaagd. Een tragedie die totaal genegeerd wordt in het democratische Westen.

4 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander1 mei 2021 - 15:29

@Henk Maar 'gelukkig' hadden we vadertje Stalin, die het nog eens dunnetjes trachtte over te doen, met z'n geschat 40 miljoen doden Een tragedie die door Henk Alexander totaal genegeerd wordt.....

henk-alexander
henk-alexander1 mei 2021 - 21:45

@Buitrenstaander Je negeert wel makkelijk dat Stalin, die met zijn moorddadige terreur geen familie in de toenmalige Sovjet Unie ongemoeid heeft gelaten - ook die van mij niet, door Churchill en m.n. Roosevelt (Land-Lease Act) geholpen werd om Europa van de fascisten te bevrijden. Logisch dat je dit feit verdringt gelet op de minachting die je voor het Russische volk toont. Misschien dat een buitenstaander inspiratie kan putten uit de volgende uitspraak: 'Wir müssen nur die Tür auftreten, und das ganze verrottete Gebäude wird krachend zusammenbrechen'. (vlgs. A.H. aan de vooravond van Operatie Barbarossa)

DaanOuwens
DaanOuwens2 mei 2021 - 14:28

@ henk-alexander Jij schrijft: Maar allereerst eens een Operatie Barbarossa 2.0 opzetten en deze keer wel succesvol afronden Het is merkwaardig dat veel Russen niet in staat zijn terug te kijken op de tweede wereldoorlog met de afgelopen 70 jaar als bagage. Hun ontwikkeling is een soort in de tijd bevroren. Dat is ook zichtbaar in jouw reacties. Nazi Duitsland is het West Europa van nu volgens jou. Terwijl er in heel West-Europa vrijwel niemand te vinden is die ooit de Russische steppen zou willen intrekken doe jij alsof dat een gezamenlijke West Europese droom is. Zo regeert Poetin en zo stemt een groot deel van de Russen op hem. Mede daardoor blijft het een falende democratie en een kwakkelende economie. Het ligt niet zo zeer aan de rest van de wereld. Het probleem is dat de Russen zelf niet in staat zijn hun plek te vinden in de wereld zonder te vallen voor autoritair leiderschap en dictatuur. Het dopinggebruik tijdens de olympische spelen, het neerschieten van MH 17, het vermoorden van dissidenten en het manipuleren van verkiezingen zijn allemaal Russische activiteiten die voortkomen uit eigen Russisch falen en niet uit westerse dreiging. Ik vind het allemaal nogal discutabel maar vooral die eeuwige verwijten die voortkomen uit je eigen beperkte blikveld zijn wel erg eentonig.

henk-alexander
henk-alexander6 mei 2021 - 21:35

@Daan, Excuus voor de late reactie. Lees 'The Grand Chessboard' van Zbigniew Brzezinski, dan weet je waar de argwaan van de Russen op gestoeld is.

X4
X41 mei 2021 - 9:35

Ik maak me ook zorgen om wat er nu hier gebeurt. Als we zo doorgaan gaat hier ook het licht uit. Voortekenen? Censuur in de media, vooral youtube, e.d., een minister die een controversieël magazine uit de boekhandel probeert te halen. Censuur in het onderwijs. Censuur in de wetenschap. Anders denkenden wordt het spreken onmogelijk gemaakt. Worden ontslagen en/of vervolgd, verketterd. Er vind soms karaktermoord plaats. Onze vrijheid heeft o.a. als basis dat we totaal tegenovergestelde meningen mogen hebben. Dat wordt steeds minder vanzelf sprekend. Als dat verdwijnt is onze vrijheid weg. Wees waakzaam. Verdraag elkaar ook als je het oneens bent.

2 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer1 mei 2021 - 13:07

"Censuur in het onderwijs. Censuur in de wetenschap" Geef van beide eens wat voorbeelden.

X4
X41 mei 2021 - 21:57

Bijvoorbeeld Darwinistische evolutie vs Intelligent Design. Het eerste is nog steeds een theorie, het laatste is in het onderwijs bij wet verboden te benoemen in schoolboeken. Transgenderideologie. Op dit onderwerp wordt veel verkondigd dat wetenschappelijk onzinnig is. Wee de professor die daar werk van maakt want dat kost je je carrière. Abortus. Het is verboden in de mediawet dat een omroep een documentaire maakt die laat zien wat er echt gebeurt bij een abortus, in een kliniek. En wat er geaborteerd wordt. Openheid verboden. Als het om bio-industrie gaat mag dat wel. Dat zijn 3 voorbeelden.

Bouwman2
Bouwman21 mei 2021 - 8:32

Ik dacht aan Hans van Baalen die opstandelingen moreel ging steunen in Kiëv, en daarna zeer onrechtvaadrig en oneerlijk werd behandeld. Een oprechte liberaal ging heen. Veel te vroeg. Even een moment van stilte in acht nemen zou passend zijn geweest. Vandaag lees ik Reve.

1 Reactie
LaBou
LaBou 1 mei 2021 - 16:35

En ziet, toch is daar weer de zinloze preek.

Frans Cobben
Frans Cobben30 apr. 2021 - 16:40

Rusland onder Boris Yeltsin was ook rot en half-democratisch, toen zweeg de Europese Commissie in Brussel over onderdrukking in Rusland! Versta de diepe wond van 1941 1945 in de ziel van alle russen!

14 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland30 apr. 2021 - 17:17

Oekraïne waar wij ondanks een referendum warme banden mee hebben daar wilde men hun eigen bevolking graag doodbombarderen alleen mocht dat niet wegens de grondwet - MITS het om terroristen ging dan mocht het natuurlijk wel. Dus werden alle ingezeten van Donbas terroristen genoemd en toen mochten ze lekker wel bombarderen - dat heette antiterroristische acties .

LaBou
LaBou 1 mei 2021 - 5:46

"Versta de diepe wond van 1941 1945 in de ziel van alle russen!" En 1812 en 1917-1922 (toen ook westerse troepen meevochten met de tsaristische troepen).

Hank Nozemans
Hank Nozemans1 mei 2021 - 6:20

Lekker on topic griezel. Dus omdat Jeltsin geen goede democraat was, mag Poetin de oppositie onderdrukken, zoiets Frans?

Buitenstaander
Buitenstaander1 mei 2021 - 9:25

@Frans Help mij eens: Wanneer was Rusland niet verrot en corrupt? Het is ongeveer de traditie die dit land meesleept, helaas. en de gewone Rus weet niet beter, zolang het maar een beetje rustig blijft vinden ze t al goed.

Buitenstaander
Buitenstaander1 mei 2021 - 9:28

@Griezel Want eigenlijk waren die betreffende Donbas mannen heel vredelievend, en nauwelijks gevaarlijk of pionnen van Rusland in een macaber spel? Zoiets?

Buitenstaander
Buitenstaander1 mei 2021 - 9:29

@LaBou Ja, dan is t wel logisch dat je je eigen bevolking onderdrukt. Vreemd verhaal, vind je nou zelf niet?

Hank Nozemans
Hank Nozemans1 mei 2021 - 9:47

@ LaBou 1 mei 2021 at 07:46 Schei toch uit. De meesten Russen waren toen nog niet eens geboren. Allemaal off topic onzin om een dictatuur te vergoeilijken.

Frans Kwakman
Frans Kwakman1 mei 2021 - 9:55

@nozema - het gaat om de dwaze acties van die EU potentaten. En ik ben er zelf van overtuigd dat Poetin een betere is voor Rusland dan Yeltsin. En ik ben er van overtuigd dat er veel te verbeteren valt in Rusland, 1 land, maar dat geldt evenzogoed voor die EU , 27? landen. Voor die EU en de VS is hetbelangrijkste dat Rusland niet haar oren laat hangen naar de VS. Dat is in 2021 onbestaanbaar.Spoedig zullen ook de baboeskas geboycot worden.

Hank Nozemans
Hank Nozemans1 mei 2021 - 14:10

Wederom off topic gelul Frans. Het gaat erom hoe Poetin omgaat met oppositie. Het gaat niet over de VS, de EU of Jeltsin, die al 22 Jaar!! geleden is afgetreden.

Buitenstaander
Buitenstaander1 mei 2021 - 15:34

@Frans Kwakman Nou, wel een mooi vergelijk: Dat er in de EU ook veel te verbeteren valt, als we dat met Rusland vergelijken. Klinkt wel wat als appels en peren, niet? Maar gelukkig is Putin beter dan Yeltsin, waarschijnlijk bedoel je voor hemzelf en die kliek eromheen? En Navalny komt zeker ook door de EU potentaten. Frans, toch.....

LaBou
LaBou 1 mei 2021 - 16:39

Ach, omdat het russen zijn is alles geoorloofd volgens buitenstaander. Want die russen, dat zijn echt vreselijke mensen, die mag je overal van beschuldigen. Wij daarentegen hebben het recht om overal waar ons dat uitkomt in te grijpen en al dan niet de beest uit te hangen (iets waar dan vervolgens geen actieve herinneringen aan zijn).

LaBou
LaBou 1 mei 2021 - 16:44

"De meesten Russen waren toen nog niet eens geboren. Allemaal off topic onzin om een dictatuur te vergoeilijken." In een ander land, ergens aan de Middellandse zee woont een ander volk dat zijn wangedrag goedpraat met hen aangedaan leed. En dat terwijl de meeste leden van dat volk niet waren geboren toen dat gebeurde. Dat beroep is dus onzin om apartheid te vergoelijken. Maar daar loopt Nederland massaal achteraan, ook hier.

Frans Kwakman
Frans Kwakman1 mei 2021 - 19:59

@buitenstaander - Yeltsin heeft het mogelijk gemaakt dat een aantal snelle jongens zich verrijkten ten koste van de russische staat. Poetin heeft een belangrijke hoeveelheid van die eigendommen terug weten te krijgen. Dat noem ik een verdienste.

Hank Nozemans
Hank Nozemans1 mei 2021 - 20:14

Goh Labou, ook wat moeite om on topic te blijven. We hebben nu Ukraine, Israel , de VS en de EU gehad, maar nog geen woord over het onderwerp; de onderdrukking van de oppositie door Poetin. Blijkbaar vind u dat allemaal maar ok dat de oppositie wordt onderdrukt, kritische burgers worden geliquideerd en de arme Rus lijdt onder dit regime. Anders zou u immers niet zo duiken als een trol.