Het leven wordt steeds beter
• 28-10-2014
• leestijd 3 minuten
Wie ouder wordt, wordt ook tevredener. Als je tenminste niet depressief bent
Kinderen denken ‘was ik maar vast groot, want dan…’, volwassenen denken ook altijd dat de toekomst beter zal zijn dan wat ze nu hebben. Ik weet niet op welke leeftijd die verwachtingen veranderen en oudere mensen gaan beseffen dat ze het beste in hun leven hebben gehad en dat ze van wat er nog is zo veel mogelijk moeten genieten.
Uit onderzoek dat in het wetenschappelijke tijdschrift
Clinical Psychological Science verscheen blijkt dat ook depressieve volwassenen geloven dat het in de toekomst beter zal gaan. Is dat hoopvol?
De onderzoekers gebruikten de bestaande gegevens van een voortdurend lopend onderzoek waarmee de vinger aan de pols gehouden wordt van geluk en vooruitzichten onder mensen van middelbare leeftijd. Midlife Development in the United States (MIDUS) heet dat onderzoek en met regelmaat moeten de deelnemers een vragenlijst invullen. De gegevens van deelnemers op 45 jarige leeftijd en hun gegevens tien jaar later werden uit het onderzoek gehaald. Zo verkregen de onderzoekers goed vergelijkingsmateriaal. Tevredenheid over verleden, heden en toekomst op een schaal van 1 tot 10 werden verzameld en ook werd een interview gedaan om eventuele klinische verschijnselen van depressie te vinden.
Mensen die op 45-jarige leeftijd geen depressieve ervaringen hadden gingen wat betreft cijfer voor tevredenheid in hun leven gestaag vooruit. Het leven werd beter, beetje bij beetje. De positieve verwachtingen kwamen uit. Bij mensen met depressies kwamen de verwachtingen niet uit.
Het optimistische gevoel van mensen met depressieve gedachten hielp ze dus niet echt, want als de toekomst waarvan ze dachten dat die goed zou zijn was aangebroken waren ze nog altijd depressief. De onderzoekers denken dat de positieve verwachtingen bij mensen met depressies meer ‘wishful thinking’ zijn dan reële verwachtingen. De onderzoekers denken dat de positieve verwachtingen wel gebruikt zouden kunnen worden bij de behandeling van depressies. Ze zouden aanleiding kunnen vormen om samen met een therapeut een concreet plan te maken voor wat je dan wilt gaan doen om je verwachtingen waar te maken. En daar zou de therapie zich op richten.
Zie je het voor je? Ik niet. In een zorgstelsel, waarin alles wat zonder pillen wordt gedaan tegenwoordig verdacht lijkt te zijn omdat het niet in wetenschappelijke trials op effect is beoordeeld terwijl een pilletjesonderzoek wel gemakkelijk gedaan kan worden, zal zo’n plan voor de toekomst al snel als niveau-buurvrouw of kwakzalverij worden gezien. Hup, antidepressiva! Ik denk dat dat beter in het plaatje van de werkelijkheid past.
Maar wat mij aan dit onderzoek bevalt is dat eruit komt wat ik al mijn leven lang denk: we zijn geboren met een inwendig kompas dat ons ervan overtuigt dat het leven al maar beter wordt. De Beatles: It’s getting better all the time. Ook mensen met depressie hebben dat en dat zou misschien versterkt moeten worden.
Het laatste boek van Ivan Wolffers is ‘Als de tijd voor altijd stil zou staan ‘
Volg Ivan Wolffers ook
op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: klik hier voor een overzicht