Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het leven van een ware held, op Twitter

  •  
12-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Chuck Yeager

© cc-foto: dvidshub

Chuck Yeager wordt zaterdag 93 jaar oud, meldt hij zelf op Twitter. Niet iedereen zal zijn naam direct herkennen maar hij is een van de grootste nog levende helden uit de begintijd van de ruimtevaart. Hij doorbrak op 14 oktober 1947, 24 jaar oud, als eerste de geluidsbarrière met het legendarische Bell X-1 vliegtuig. De avonturen van Yeager en zijn makkers werden door journalist Tom Wolfe beschreven in The Right Stuff en later verfilmd (Sam Shepard speelde Yeager).
Yeager had toen al een leven als oorlogsheld achter de rug. In 1944 nam hij deel aan de bevrijding van Europa. Hij werd neergeschoten door de Duitsers, wist met behulp van het Franse verzet naar Engeland te ontsnappen en kreeg van generaal Eisenhouwer persoonlijk toestemming weer mee te gaan vechten tegen de nazi’s. Hij beschikte over een ongekend scherp gezichtsvermogen, veel moed en was volgens eigen gemaakt voor de ‘dogfight’, het luchtgevecht tussen jachtvliegtuigen. Op een enkele dag haalde hij 5 vijandelijke vliegtuigen neer.
Op Twitter en Facebook haalt hij nu en dan herinneringen op. En die zijn een feest om te lezen, want nogal opmerkelijk. Hij heeft crashes overleefd, ging door de geluidsbarrière met gebroken ribben omdat hij kort daarvoor van een paard was gevallen en had op dat moment nog maar voor anderhalve minuut brandstof over. Hij doorspekt zijn verhalen met humor. Het Franse verzet liet hem onderduiken in bordelen (“toen mijn maten dat hoorden, wilden ze allemaal uit de lucht geschoten worden”). En hij is direct: “Religieuze mensen vragen me wel eens of ik ging bidden als ik met mijn vliegtuig in de problemen kwam. Nee, bidden helpt niet. Je moet het zelf oplossen.” Hier een selectie van zijn tweets. Met tot slot een wijze les, Yeager-style.
cc-foto: dvidshub

Meer over:

kijk nou, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.