Joop

Het Kruis van Verdienste voor Srebrenica is een grap die The Joker had kunnen verzinnen

  •    •  
20-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1763 keer bekeken
  •  
43550402932_68a249f478_k

© cc-foto: Mike Norton

Alle Dutchbatters, die een rol speelden in het drama Srebrenica hebben van premier Rutte behalve excuses een Kruis van Verdienste gekregen. Dat van die verontschuldigingen werd tijd. De Nederlandse kabinetten van die tijd hebben soms bloedjonge soldaten veel te licht bewapend een burgeroorlog in gestuurd. Ze kregen de onmogelijke opdracht mee de moslimbevolking van dat stadje tegen hun Servische belagers te beschermen. Niemand van de leidinggevenden is daar  achteraf voor ter verantwoording geroepen. 

Het Kruis van Verdienste is een andere zaak. Je kunt zeggen wat je wilt: Dutchbat heeft gefááld. De moslims zijn niet beschermd. Achtduizend mannen en jongens zijn vermoord nadat zij in handen waren gelaten van genereaal Mladic en zijn bende oorlogsmisdadigers. Dutchbat had 2 slachtoffers te betreuren. De manier waarop overste Karremans zich door hem liet intimideren, wordt nog steeds wel eens op de televisie getoond. Uit het NIOD-rapport over de affaire  - voor het kabinet Kok II reden om af te treden - blijkt dat de Serviërs nauwelijks een strobreed in de weg is gelegd toen zij hun genocide voorbereidden.

De Dutchbatters waren net zozeer slachtoffers van een onkundige regering als de jongens die destijds naar Indonesië werden gestuurd. Dat zij excuses krijgen – nogmaals – is terecht. Ze verdienen daarnaast alle materiële steun die nodig is om ze een normaal leven terug te geven als ze dat niet meer kunnen leiden.

Maar een eremedaille, Kruis van Verdienste voor de rol van de Dutchbatters in de grootste Europese genocide in een halve eeuw, is misplaatst, ongepast, een getuigenis van slechte smaak, een grijnslach in het gezicht van de nabestaanden,  een grap The Joker waardig

Deze gaffe wekt de indruk dat de leidinggevenden van het moment niet de essentie hebben begrepen van deze noodlottige interventie. Juist omdat deze actie van hun kant zeker goed bedoeld is. Dat is voor  gewone burgers reden tot zorg nu we zo dicht bij een nieuwe oorlog zitten. 

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Halas
Halas21 jun. 2022 - 8:42

Srebrenica is het exacte voorbeeld van hoe NL altijd aankeek en waarsch ook nog aankijkt, met een linkse invalshoek, tegen geopolitiek. De SP en in iets mindere mate GL zijn daar expliciete voorbeelden van: "De wereldconflicten kan je alleen beheersen door een goed gesprek; bewapening is alleen maar spekken van leveranciers en slechte dingen zoals kernwapens kun je de wereld uitkrijgen door daar in redelijkheid over te praten, want irreele tegenstanders zijn er niet. Oorlog voeren is old school van onderontwikkelde mensen, dus dat negeren we" En... vooral mensen met slechte intenties niet provoceren door je zelf (bewapend) sterk op te stellen. Srebrenica in een notedop. En dan dat vooral vanachter je toetsenbord de soldaten verwijten. Want zelf had je het natuurlijk anders gedaan. "Iedereen zat in het het verzet" zo leek het vooral NA de oorlog.

EenMening3
EenMening320 jun. 2022 - 22:48

Srebrenica was een afschuwelijk debacle, waarvoor Nederland in het algemeen en Dutchbat III in het bijzonder zich diep moet schamen. Dat geldt in met name voor het optreden van Thom Karremans en het feestvieren in Zagreb.

1 Reactie
Jozias2
Jozias221 jun. 2022 - 7:00

En dit is exact de reden waarom deze mensen waardering verdienen. 30 jaar desinformatie door de media en mensen zoals ‘eenmenibg’ die dat klakkeloos overnemen. https://npokennis.nl/longread/8084/wat-was-de-rol-van-dutchbat-in-srebrenica#id-5

Wie o Wie
Wie o Wie20 jun. 2022 - 19:28

Ze hebben het kruis niet van Rutte gekregen, maar van de minister van defensie. Overigens past het artikel Exact in het rapport van de commissie Borstlap, waarin is geconcludeerd dat de media ten onrechte negatief nieuws verspreid met “Ze hebben niets gedaan” Ze kregen weinig steun en zagen verchrikkelikke dingen. Velen hebben nog psychologische hulp nodig.

Zandb
Zandb20 jun. 2022 - 13:15

Het is maar hoe je naar deze zaak wilt kijken. Ondanks dat Dutchbat faalde, kunnen er individueel Dutchbatters zijn die zich onder die benarde omstandigheden heldhaftig gedroegen. Laten we die een medaille geven. Zoals ik het zie, zijn de Dutchbatters ze weer de klos zijn; toen werden ze misbruikt om anderen uit de wind te houden en om diezelfde mensen nu weer uit de wind te houden, worden ze met een kluiterige medaille het riet ingestuurd.

2 Reacties
r v b
r v b20 jun. 2022 - 13:52

Geen van de dutchbatters beschermde de burgers. Zij gedroegen zich allemaal laf. En dat voor beroepsmilitairen.

Jozias2
Jozias220 jun. 2022 - 15:57

@rvb En wat is uw bron? Hier een ander beeld (zou het hele artikel lezen): “ Lange tijd is dat ene zinnetje van Mladic “Uw troepen hebben mij persoonlijk aangevallen” genegeerd dat Dutchbat III Servische soldaten zou hebben aangevallen. Toch is dat gebeurd. Ondanks de Servische overmacht, het gering aantal Nederlandse militairen en de slechte bewapening van Dutchbat, hebben de Nederlandse soldaten geprobeerd om Srebrenica te verdedigen. Op 9 juli geeft Dutchbatmajoor Franken het bevel om de strijd aan te gaan en vallen er doden aan de Servische kant. Door de slechte bewapening zijn de Nederlandse soldaten niet in staat om de Servische tanks tegen te houden. Toch weten ze de opmars van de Serviërs te vertragen. Pas op 12 juli hebben de aanvallers de hele enclave in hun bezit. De volgende dag ontvangt Dutchbat een fax van Defensie met de complimenten uit allerlei landen over hun eervolle optreden en grote moed. De Oekraïnse VN-ers deden niets om Žepa te verdedigen en de Engelsen zijn Goražde diep in de nacht uitgevlucht. En honderden Franse VN-ers hebben zich laten gijzelen. ” https://npokennis.nl/longread/8084/wat-was-de-rol-van-dutchbat-in-srebrenica#id-5

GHS
GHS20 jun. 2022 - 12:46

En waarom kregen de dutchbatters de topegezegde luchtsteun niet? Kijk op internet en u leest het antwoord.

JohnVKR
JohnVKR20 jun. 2022 - 12:22

Bovendien was het massale feestvieren na afloop van de missie de PR-blunder van de eeuw. Dat de soldaten persoonlijk opgelucht waren begrijpt iedereen, maar dat dit voor het oog van de camera's al hossend werd gevierd, had nooit gemogen. Ook al was de volle omvang van de genocide toen nog niet bekend, dat er onschuldige slachtoffers waren gevallen wisten ze al wel. Het gevolg: het beeld van feestvierende Nederlandse soldaten gekoppeld aan 8000 vermoorde mannen - het staat helaas voor altijd in ons geheugen gegrift.