Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het kindermisbruik van Forum en Moederhart

  •  
08-12-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1647 keer bekeken
  •  
bergsmabaudet
Thierry Baudet en Sietske Bergsma ondermijnen met hun verzinsels over de gevaren van vaccinaties de aanpak van het échte probleem
De moord op de 16-jarige Marianne Vaatstra in 1999 leidt tot grote onrust in Friesland. Niet in de laatste plaats omdat het jaren duurt voordat de politie de zaak oplost. Pas in 2012 loopt de dader, een veehouder uit de buurt, bij grootschalig DNA-onderzoek tegen de lamp. De man bekent en wordt tot 18 jaar cel veroordeeld.
Samenzweringsgelovigen weigeren zich daarbij neer te leggen. In de tijd die is verstreken tussen de moord en de veroordeling hebben zij zich vastgebeten in allerhande uitzinnige theorieën. Zelfs begin dit jaar nog leggen volgelingen van de beruchte complotdenker Micha Kat bloemen bij het graf van Marianne omdat ze ervan overtuigd zijn dat het meisje het slachtoffer is geworden van een pedonetwerk dat zich te buiten gaat aan rituele moorden. Volgens deze complotfantasie zou Marianne zijn vermoord door een asielzoeker die rugdekking kreeg van de hoogste ambtenaar op het ministerie van Justitie.
Een andere complotdenker weet de hand te leggen op het dagboek van de moeder van Marianne en brengt dat tegen haar wil op de markt om aan te tonen dat de politie de werkelijke daders de hand boven het hoofd houdt. Ook belastert hij de vader van het vriendje van Marianne en een man van wie hij ten onrechte denkt dat hij de neef is van de asielzoeker. Dat de nabestaanden van Marianne en anderen zwaar te lijden hebben onder dit eindeloze getreiter en gestalk deert de complotdenkers niet. Zij zijn bezig met iets groters: het oplossen van een ongekende misdaad.
Datzelfde monomane najagen van het eigen gelijk zie je terug bij wat Femke Halsema dit weekend in Buitenhof de politieke antivaxxers noemde. Deze luidruchtige vaccinweigeraars uit de kringen van Forum voor Democratie en Moederhart bedienen zich van precies dezelfde naargeestige tactieken.
Zo grijpt Thierry-fluisteraar en Moederhart-initiatiefnemer Sietske Bergsma deze week de plotselinge dood van een 14-jarige jongen aan om haar antivax-agenda te pushen. Hoewel artsen van het AMC hebben geconstateerd dat de hartspier van de jongen was verzwakt door een virus, vermoedt Bergsma dat het anders zit. “Ons is ter ore gekomen dat de jongen gevaccineerd zou zijn”, twittert ze. Om die reden wil ze contact met de ouders van de overleden jongen.
Ook Baudet schrijft op Twitter dat hij vermoedt dat de jongen door vaccinatie is overleden – al hoeft hij dan weer geen gesprek met de ouders om een en ander te verifiëren. Waarschijnlijk omdat de Forum-leider te druk is met een andere complottheorie: satanisch ritueel kindermisbruik. Forum wil dat het door de Kamer gewenste onderzoek daarnaar onafhankelijk van het ministerie van Justitie wordt gedaan, omdat er ook mensen van het ministerie betrokken zouden zijn.
Over satanisch ritueel kindermisbruik kun je met gemak een boekenplank volschrijven, want de theorieën daarover zijn al eeuwenoud. Van oudsher – en dat moet Baudet aanspreken – worden joden ermee in verband gebracht. In de vijftiende eeuw krijgen de joden in het Italiaanse Trente bijvoorbeeld de schuld in de schoenen geschoven van de rituele moord op de 2-jarige Simon. Een aanzienlijk deel van de joodse gemeenschap in de plaats wordt vermoord. Simon wordt ondertussen door de paus erkend als martelaar. In de achttiende eeuw krijgt het jongetje zelfs de status van heilige.
Ook de nazi’s grijpen het ‘ bloedsprookje ’ aan voor hun kwaadaardige propaganda. Der Stürmer publiceert geregeld verhalen over joodse rituele moorden op christelijke kinderen. Deze eeuw probeert Micha Kat, die overigens ook gelooft dat er geen gaskamers waren in Auschwitz, de aandacht te trekken met allerhande variaties op de complottheorie. Daarbij vervangt hij de joden door politici, leden van het koninklijk huis, hoge ambtenaren en BN’ers. Ook de bedenkers van Pizzagate en QAnon recyclen de stokoude verhalen over het ritueel kindermisbruik gretig.
Bewijs voor georganiseerd satanisch misbruik komt er nooit. Zo moet de katholieke kerk in 1965 erkennen dat de joden bij nader inzien niets te maken hadden met de dood van Simon uit Trente. In Nederland bijt de Werkgroep Ritueel Misbruik de jaren negentig de tanden stuk op de complottheorie. De reden: “ het totale gebrek aan concreet bewijs ”, schrijven de deskundigen Pepijn van Erp en Peter Zegers.
Je hoeft geen helderziende te zijn om te voorspellen dat het nieuwe onderzoek naar georganiseerd ritueel misbruik ook weer niet zal opleveren wat de complotgelovigen ervan verwachten. Ondertussen leiden de verhalen over bloeddorstige satanisten die wereldwijd aan de touwtjes trekken, wel af van waar het werkelijk om zou moeten gaan: dat meer dan 90 procent van de misbruikte kinderen het slachtoffer is van een bekende, en dat de hulp aan hen tekortschiet.
Net zoals Baudet en Bergsma met hun verzinsels over de gevaren van vaccinaties de aanpak van het échte probleem ondermijnen: er overlijden nu wekelijks honderden Nederlanders aan een ziekte die juist bestreden kan worden met inentingen. Ja, ook voor kinderen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (32)

K. Damhof2
K. Damhof214 dec. 2021 - 19:11

Inmiddels heeft Sietske Bergsma Corona, zegt ze zelf op haar You Tube-account.

1 Reactie
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij16 dec. 2021 - 17:11

Heb je een link?

mijn-mening
mijn-mening13 dec. 2021 - 7:54

Baudet is een idioot en heeft gestoorde volgers. Ik vind dat veel uitspraken en insinuaties van deze idioot levengevaarlijk en strafbaar zijn. Dus waarom komen deze gek en zijn volgende gekkies hier nog steeds mee weg. Dit is geen politiek, maar opruiing en misleiding door de machtsgeile Baudet en zijn nazie sympathisanten aanhang. Mag toch gezegd worden, of zijn dit soort uitspraken enkel geoorloofd voor extreem rechtse leugenachtige idioten?

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 dec. 2021 - 8:56

Het is overigens bij iedere pandemie hetzelfde. Dezelfde soort verhalen doen dan de ronde!

pahan
pahan8 dec. 2021 - 18:09

Eh... Huh?? Dit is wel heel bijzonder aan elkaar geknoopt.

Kersten2
Kersten28 dec. 2021 - 16:32

Over dat satanisch ritueel misbruik zijn eerder ook al kamervragen gesteld door de PvdA (Kuiken) , SP (van Nispen) en GroenLinks (Westerveld en van den Berge)

6 Reacties
MG1968
MG19688 dec. 2021 - 18:04

Je wilt een bepaald beeld scheppen met de manier waarop je dat zo stelt (wat op zich correct is) @Kersten. Voor een ieder die wil controleren of dat beeld klopt aan de hand van twee linkjes: 1 van de vragen én 1 van de antwoorden: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20192020-3575.html https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20192020-3883.html Komt dat overeen met wat je wilde uitstralen over deze drie @Kersten?

Kersten2
Kersten28 dec. 2021 - 23:51

Wat ik hier mee wilde aangeven is dat er meer mensen zijn die vinden dat ritueel misbruik op zijn minst onderzocht dient te worden. Ik ben het over overige zaken meer eens met deze mensen dan met Baudet, maar als hij vindt dat diegene die verdachte is niet ook onderzoeker kan zijn ben ik het in deze met hem eens, over een heleboel andere dingen dan weer niet. Dat dit voorheen als argument gebruikt is om Joden te vervolgen kan geen reden zijn om (overigens niet Joden) anderen nu niet te vervolgen. Je rijdt toch ook niet alleen over een N-weg omdat Hitler de snelwegen heeft uitgevonden?

DaanOuwens
DaanOuwens9 dec. 2021 - 10:07

@ Kersten In zijn reactie laat MG1968 zien dat jij in je woordkeus probeert de verdachtmakingen te onderbouwen. In de stukken waarnaar wordt gelinkt wordt overduidelijk gemaakt dat er geen enkele reden is voor de verdachtmakingen en dat dit is vastgesteld door justitie. Dan is dus de conclusie dat er niets meer onderzocht hoeft te worden en dat er geen sprake is van een onderzoeker die verdachte is. Je verwijzing naar de vervolging van joden is ziek en in deze context helemaal niet relevant. Dit soort berichtjes maakt dat er nogal stevige kanttekeningen geplaatst kunnen worden bij jouw oprechtheid

Sonic2
Sonic29 dec. 2021 - 16:52

@ Kersten Ik wil best kritisch zijn op bepaalde uitwassen van de islam. Maar als deze kritiek wordt opgevat door maffe nationalisten als een manier om moslims via religie kritiek het land uit te schoppen doe ik het niet. Ik wil ritueel misbruik altijd aan de kaak stellen, maar als dat in de context komt van allerlei rare complotten. Tja. Ik wil objectief zijn op het vaccin, maar als mensen dat dan misbruiken voor een betoog dat vaccinatie niet helpt. En dat zij gelijk hebben. En dat er in het vaccin een chip zit. Dan houdt het een beetje op. Als je rechts bent stem je maar BBB of voor mijn part Omtzigt. Of als je het echt niet meer weet Ja21. Als je toch op bepaalde partijen zo nodig moet stemmen en vooral Forum dan is het volgens mij logisch dat je nergens serieus wordt genomen. Dat je geridiculiseerd wordt. Forum en Moederhart moet voor elk normaal mens en voor elke Nederlander een brug te ver zijn. Dat is een mening. Ik verbied het niet. Maar klaag dan niet dat je voor wappie wordt uitgemaakt. Of complot denker. Of racist. Of seksist. Al die mensen die er op stemmen hebben dat aan zichzelf te danken. Blijf er ver weg van. En als je dat niet doet dan krijg je inderdaad veel over je heen. En niet eens ten onrechte.

Sonic2
Sonic29 dec. 2021 - 16:56

@ Kersten Zoals ik al eerder zie. Dat zijn normale en fatsoenlijke partijen. Zonder bijbedoelingen daarbij. Het is bijvoorbeeld nogal een verschil of je kritisch bent op het vaccin omdat je denkt dat er een chip in zit of dat je denkt dat we onze hele corona strategie niet moeten laten afhangen van vaccinatie. Wat mij betreft moet alles wat uit die hoek komt( en tel de PVV daar maar bij op) ernstig worden gewantrouwd. En ben je volledig naïef als je denkt dat die bewegingen/partijen zuivere motieven hebben. U denkt dat wel en bent onderdeel van het probleem.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij16 dec. 2021 - 17:17

[ dat er meer mensen zijn die vinden dat ritueel misbruik op zijn minst onderzocht dient te worden. ] Durf als kamerlid maar eens nee te zeggen. In no-time krijg je bedreigingen dat jij dus tot die pedo elite behoort. SRM is al meerdere keren overal ter wereld onderzocht. Nooit niks nada bewijs. Zowat alle pedofielen wisselen data en foto's en filmpjes uit en die worden zo betrapt in grote getale. Nooit eens een foto of filmpje van SRM. Gewoon een sprookje waar veel geld mee te verdienen valt.

watcher3
watcher38 dec. 2021 - 16:19

Lees en Huiver: zelfs het condolanceregister vervuilen ze met hun bagger: https://twitter.com/HelenaRH60/status/1468498578930872321

Pater
Pater8 dec. 2021 - 15:53

Baudet woont dermate in een droomwereld dat hij geen bewijzen meer nodig heeft. Integendeel, feiten zijn alleen maar lastig. Hoever en hoelang kan dat zo door blijven gaan?

1 Reactie
Tuckers
Tuckers8 dec. 2021 - 17:52

Denk het niet, hij speelt gewoon in op de gevoelens van zijn doelgroep. En die slikken het als zoete koek.

Sonic2
Sonic28 dec. 2021 - 15:31

En voor de rest wat dat tuig( en dat is nog een understatement) bij die ouders in dat condoleance register hebben gedaan is onvergefelijk en mensonterend. En ook extreem voorspelbaar. Misbruik maken van de dood van een 14 jarige en over lijken gaan om politiek over de rug van een lijk te bedrijven is voorspelbaar gedrag uit de laagste van de laagste krochten. Zal doorgaan, omdat je wel 100 keer nadenkt om wat te zeggen over dat hyper agressieve volk. En dat mensen helemaal bang zijn om hun eigen mening te geen. Voor je het weet wordt je als huisarts bedreigt door allerlei totaal gestoord wappie volk. Zie ook nog 0 afstand door de usual suspects hier. Die er altijd als eerste bij zijn met moslims en met links. Dan moet je je 40 jaar later nog verantwoorden voor wat SP en GL hebben uitgespookt, maar dit soort extreem wangedrag kan kennelijk. En is acceptabel en tolerant gedrag. Klaarblijkelijk.

Sonic2
Sonic28 dec. 2021 - 15:14

Het gevaar van complot denken, alt right en een moederhart leugenaar als Bergsma is jarenlang genegeerd. Degene die aanmerkingen hadden werd demoniseren verweten. Dit virus heeft zich nu gemuteerd en is uiteraard niet milder geworden. Hoewel ik bepaalde gedragingen tegen Janmaat uit het verleden afkeur, was Nederland in de jaren 80 WEL alert. We zijn te laat. De geest is uit de fles. En ik zie het extreem somber in. Over een paar jaar de nationalistische coup. Capitool toestanden hier. Omdat een aantal verraders hier liever nationalisten knuffelen. En verzetsstrijder demoniseren en beledigen. Ik maak me ernstig zorgen om de toekomst. Vooral omdat er nog veel te weinig besef is.

Zandb
Zandb8 dec. 2021 - 14:30

Alles wat niet 1000% zeker bewezen als onwaar wordt vastgesteld zou waar kunnen zijn. Hele religies zijn er op gebaseerd.

1 Reactie
MG1968
MG19688 dec. 2021 - 18:08

Wat niet wegneemt dat diverse uitspraken niet serieus genomen hoeven te worden om de werkelijkheid te verklaren. Naast diverse complottheorieën valt religie daar ook onder.

Radio-Head
Radio-Head8 dec. 2021 - 14:26

Als journalist ook de andere kant van het verhaal beschrijven hoort bij het vak lijkt me. ik heb het doorgelezen, kon het niet vinden. Eigenlijk zien we dus twee uitersten, de ontkenner die alles naar de complot prullenbak verwijst, en de complot denker die hiermee gebeurtenissen naar een fantasie spint. En wat hebben de kinderen die het slachtoffer zijn er aan, niks, jammer gemiste kans dus. https://www.volkskrant.nl/mensen/yvonne-keuls-door-over-die-misbruikte-kinderen-te-schrijven-heb-ik-anderen-laten-zien-hoe-het-zit~bc6e9db6/ https://anderetijden.nl/aflevering/121/De-zaak-Finkensieper https://www.rtvnoord.nl/nieuws/217664/kinderen-verdwenen-uit-azcs-het-is-behoorlijk-schokkend https://www.ad.nl/politiek/slachtoffers-geweld-jeugdzorg-krijgen-5000-euro-smartengeld~abfdf641/ Fijne dag..

4 Reacties
Pater
Pater8 dec. 2021 - 15:59

Goed dat je daarop wijst. Afschuwelijk. Maar je doet Reijnders tekort. Die zal jouw verhalen heus niet bestrijden. Maar Reijnders schrijft niet over kindermisbruik in het algemeen, hij schrijft over de complottheorieën en satanisch misbruik. Anders werd het wel een erg dik boek.

Radio-Head
Radio-Head8 dec. 2021 - 16:29

Hoi Pater, bedankt, maar ik doe Reijnders niet te kort, Reijnders doet door deze manier van journalistiek bedrijven de kinderen die te maken hebben (gehad) met misbruik te kort. Hij maakt het door deze wijze van journalistiek bedrijven ook moeilijker om eventuele toekomstige misbruikgevallen uit de geslotenheid te krijgen. En hij geeft hiermee voeding aan mogelijke fantasten, die het gaan intrumentaliseren als machtsmiddel.

vdbemt
vdbemt8 dec. 2021 - 17:32

De andere kant van het verhaal is de werkelijkheid, die ieder gezond denkend mens ziet en meemaakt. De journalist gaat ervanuit dat het overgrote merendeel die dus kent. Moet die voor jou beschreven worden?? Omdat jij dat hier mist, maak je met deze tekst: "Eigenlijk zien we dus twee uitersten, de ontkenner die alles naar de complot prullenbak verwijst, en de complot denker die hiermee gebeurtenissen naar een fantasie spint." van iemand die de ernstige waarheid duidt, een dubbele ontkenner. Nog erger dan de ontkenner. Haal je hoofd uit de radio en laat je nakijken.

Radio-Head
Radio-Head8 dec. 2021 - 19:30

@Vdbemt Jammer! Fijne avond.

Robert Follon
Robert Follon8 dec. 2021 - 13:52

Goed stuk. Ook de VPRO mag zich inmiddels de ballen uit de broek schamen voor het 2 jaar terug in Argos opnieuw opdiepen van dergelijke flutfantasieën. Peter van Koppen heeft ze gewaarschuwd voor exact wat er nu gebeurd is, alle malloten die als vliegen op de lamp van de pedofantasie komen afzwermen.

3 Reacties
Zandb
Zandb8 dec. 2021 - 14:36

Robert Jammer genoeg is het dan weer geen fantasie dat kinderen seksueel misbruikt worden. En helaas is het ook weer niet zo, dat iedereen die zegt er niets mee te maken heeft, we zonder meer kunnen geloven. Ik bedoel; we moeten wel onderzoeken, helaas.

Pater
Pater8 dec. 2021 - 16:09

Argos bracht voldoende aanwijzingen voor ritueel misbruik op tafel om de Kamer te bewegen onderzoek te laten doen, dat kun je beslist niet afdoen als flutfantasieën! Ik vertrouw erop, dat daarbij onderscheid wordt gemaakt tussen de satanische complottheorieën en de werkelijkheid. Wie weet valt het mee, maar het is de laatste tijd gebleken dat er rijke pedofielen rondlopen die systematisch kinderen misbruiken. En wie had gedacht dat het misbruik in de kerken zo massaal zou zijn?

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 dec. 2021 - 22:52

@Pater op basis van surveys wordt de prevalentie van pedofilie geschat op 1 tot 5% onder mannen in de algemene populatie. Maar 1 misbruiker kon uiteraard heel veel slachtoffers maken, vooral als hij onder de radar kon blijven omdat degene die van het misbruik wisten er geen belang bij hadden om op te treden. Dat had weinig met satanische rituelen te maken.

Paul250371
Paul2503718 dec. 2021 - 13:49

Extreem rechtse misdadigers.

watcher3
watcher38 dec. 2021 - 13:34

De ezel wil gewoon bij de volgende verkiezingen minstens 1 zetel opdat zijn bankrekening gespekt wordt. Volkomen gewetenloos.

Mark Huysman
Mark Huysman8 dec. 2021 - 13:26

Ik kan me nooit aan de indruk onttrekken dat die figuren die overal satanische pedonetwerken zien dat ergens lekker en opwindend vinden.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin9 dec. 2021 - 9:26

Ik word er wel kotsmisselijk van!