Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het kan weer: Twitteren en Facebooken in Iran. Of toch niet?

  •  
17-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
iran.jpg
Update: blokkade weer hersteld... Sociale media na vier jaar even open... Oorzaak waarschijnlijk technische fout...
Het kon weer, heel even, twitteren en facebooken vanuit Iran. Voor het eerst in vier jaar konden (sommige) internetgebruikers weer gebruik maken van de sociale media. Maar de vreugde was van korte duur.
Updates onderaan artikel
Correspondent Thomas Erdbrink, werkzaam voor de New York Times, kon het gisteren niet geloven:
 
RTEmagicC_erdbrink1_03.jpg
Na de massale demonstraties tegen het regime in 2009 werden Facebook en Twitter geblokkeerd. De sociale media speelden een belangrijke rol in de protesten. Veel Iraniërs gebruiken sindsdien VPN-services om via buitenlandse internetverbindingen alsnog toegang te krijgen tot de sociale netwerken. Maar sinds de verkiezing van de nieuwe president Hassan Rouhani waait er een meer hervormingsgezinde wind door Iran. Rouhani opende zelfs een eigen Twitter-account. 
Nu lijkt het er dus op dat hij niet langer de enige Iraniër is die mag twitteren.
RTEmagicC_erdbrink2_03.jpg
Onduidelijk is nog of de Iraanse regering een officieel besluit heeft genomen over het openstellen van de sociale media. Gek genoeg laat de president nu niets van zich horen op Twitter. Maar voor Erdbrink overheerst het gevoel van bevrijding.
RTEmagicC_erdbrink3_03.jpg
Update 13.00 uur : Vreugde van korte duur
Maar de vreugde was van korte duur. Inmiddels hebben de Iraanse autoriteiten hebben de blokkade van Facebook en Twitter weer hersteld. Volgens Abdolsamad Khorramabadi, lid van het bestuur dat toezicht houdt op het internet in het land, waren de sites gisteravond even beschikbaar door een technische fout. Dat meldt persbureau AP op gezag van nieuwsagentschap Mehr. Op nrc.nl meldt Thomas Erdbrink nu:
“Ik denk dat er absoluut een ontwikkeling gaande is om de sites weer toegankelijk te maken en dat dit een onderdeel daarvan was. Maar er is al even discussie over de toegang tot het internet. De nieuwe president Rohani wil af van de blokkering, maar de harde lijn binnen de regering, die de techniek beheert, wil dat niet. Daar is een strijd over gaande.
Lees hier Erdbrinks verhaal in The New York Times.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor