Joop

Het kabinet-Rutte IV is uitgeregeerd

  •  
15-06-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
6710 keer bekeken
  •  
rutte 2

© cc-foto: Number 10

De dadenloosheid van onze regering begint veel Nederlanders te irriteren.

Het is verbazingwekkend om te zien hoe weinig interesse de coalitie heeft om oplossingen te zoeken voor toekomstige of huidige problemen. Het aankomende jaar dreigt een kwart van het openbaar vervoer te verdwijnen. De PvdA kwam dan ook met een motie om de vervoersautoriteiten voldoende zekerheid te bieden zodat de huidige dienstregelingen ook in 2023 door kunnen gaan. Het kabinet heeft deze motie weggestemd, want een socialer beleid moet natuurlijk koste wat het kost vermeden worden!

De problemen in dit land, van inflatie tot ongecompenseerde Groningers en van een dramatisch hoog geprijsde huizenmarkt tot de toeslagenaffaire, blijven onopgelost. De dadenloosheid van onze regering begint veel Nederlanders te irriteren.

Neem de hoge energieprijzen. Rutte IV doet zowat niets om de burger te helpen de hoge energieprijzen te vermijden. Er is een energiecrisis en daar is Poetin inderdaad medeverantwoordelijk voor, maar dat geeft ons kabinet niet het excuus om weg te kijken. In Duitsland, waar de sociaaldemocraten de verkiezingen hebben gewonnen, wordt wel een poging gedaan om de gewone Duitser te helpen.

Hier is een tijdelijk 9-euro-ticket geïntroduceerd waarmee Duitsers drie maanden lang gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer voor slechts 9 euro. De perfecte oplossing was dit niet, want treinen zaten overvol. Wel is er in ieder geval geprobeerd om de burger te helpen. De gewone Duitser bespaart geld én wordt tegelijkertijd gestimuleerd om het openbaar vervoer te nemen. Dat is weer beter voor het stikstofprobleem. Overvolle treinen zijn niet ideaal, maar er is in ieder geval een poging tot een oplossing.

Helaas wil ons kabinet er al niet eens ervoor zorgen dat de dienstregelingen in 2023 op dezelfde manier door kunnen gaan. De kabinetsleden hebben tot nu toe ook amper geprobeerd om de burger te helpen met de oplopende energierekening. Het ontbreekt hen aan daadkracht.

Daarnaast lijkt het alsof het de kabinetsleden amper kan schelen of ze wel of niet het vertrouwen van de burger kunnen terugwinnen. Nadat de Ruttedoctrine tijdens de toeslagenaffaire werd blootgelegd, is er geen verandering gekomen in de houding van het kabinet. Zo heeft Rutte onlangs nog een brief gestuurd waarin hij duidelijk maakt geen toelichting in de Tweede Kamer te zullen geven over de lopende zaak met betrekking tot zijn verwijderde sms’jes. Dit probleem komt constant voor. Keer op keer duikt het kabinet weg als puntje bij paaltje komt. Doordat het kabinet geen openheid toont, geen transparantie geeft en geen verantwoordelijkheid neemt, blijven mensen het vertrouwen in de politiek verliezen.

Politiek schandaal na politiek schandaal blijft onbestraft.

Moties van wantrouwen moeten eens aangenomen worden. Zo kunnen nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven en dat zal volgens de peilingen leiden tot een winst voor links. Op deze manier kunnen er wel échte oplossingen komen.

Momenteel kunnen de ministers en de coalitiepartijen heus wel oplossingen bedenken.

Zij zijn vaak slim en zij kunnen altijd rekenen op experts die meedenken. Toch wordt er niks gedaan met gegeven oplossingen vanwege de heersende politieke cultuur. Binnen de pas lopen en vooral niet twijfelen aan de ministers of hen op andere gedachte brengen, lijkt de gang van zaken binnen de coalitiepartijen. Het regeerakkoord is heilig en er zal niet of amper van worden afgeweken. Terwijl hardwerkende mensen amper rond kunnen komen doordat het minimumloon niet snel en niet genoeg verhoogd wordt, gaat het kabinet vrolijk verder met het huidige beleid. Gelukkig zijn de PvdA en GroenLinks in de Eerste Kamer nodig om de begroting erdoor te krijgen. Zij kunnen er enigszins voor zorgen dat de gewone burger minder de dupe wordt van de inflatie. Dat bewijst ook weer dat deze linkse partijen wél met oplossingen komen, terwijl kabinet-Rutte IV steeds halve maatregelen lijkt te nemen.

Nederland lijkt op een keerpunt te staan. De VVD zal binnenkort wellicht niet meer de grootste partij worden. Als de echte linkse partijen een beetje afkijken van de Duitse sociaaldemocraten en als de coalitiepartijen zo doorgaan, dan heeft links de kans om de grootste partij te leveren. Het is echter wel de vraag of dit gaat gebeuren, want GroenLinks en de PvdA nemen fusiestappen die nog niet eerder zijn vertoond. Het worden spannende tijden waarin een ding zeker is. Dit kabinet is uitgeregeerd.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (55)

Karel Marks
Karel Marks16 jul. 2022 - 13:01

Ik denk dat Rutte min of meer lijdt aan het gegeven dat hij al die jaren zonder enige visie het hele land - op alle (!) terreinen - aan gort heeft bezuinigd en heeft overgeleverd aan de gruwelijke groen van de markt. Dankzij hem trok de overheid zich volledig uit de samenleving terug, hoewel dat eigenlijk al begon onder Lubbers en later Balkenende. Elke beleidsterrein verkeert in staat van chaos of zelfs ontbinding (gezondheidszorg, jeugdzorg, onderwijs, natuur, energie, defensie, landbouw, woningbouw, tweedeling, ....) Al het geld dat uit die bezuinigingen opleverde verdween voor een deel in de financiering van het begrotingstekort van 10 jaar terug, maar voor een groot deel simpelweg in de zakken van ondernemers en hoge inkomens. Visieloos bezuinigen. Nu wordt Rutte gedwongen door vele externe oorzaken visies te gaan ontwikkelen en structurele oplossingen te gaan bedenken. Externe oorzaken zijn bijv. rechterlijke uitspraken; Europees beleid; oorlog Oekraïne; verlies van vertrouwen; zijn persoonlijkheidskenmerken (hij is een echte pragmatische visieloze survivor, maar ook een pathologisch leugenaar) ; er is een parlement dat hem links en rechts niet meer moet; de opeenstapeling van crises, vnl. voortkomend uit het faillissement van het beleid van zijn kabinetten, dwingt hem om keuzes te maken, die hem van nature vreemd zijn. Hij vervreemdt zich van zijn eigen achterban en van het parlement. Rutte is passé, en het tragische is: -links ligt op zijn rug....

Paul Spijkers
Paul Spijkers15 jun. 2022 - 21:58

"Nederland lijkt op een keerpunt te staan." Welnee. De trend gaat al jaren door, en de PvdA deed mee. Minder volksvertegenwoordige regering. Meer vrije markt.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt16 jun. 2022 - 8:55

Zeker. De PvdA deed mee. Dat was en werd een dieptepunt. Is je wat opgevallen? Al enige tijd doen ze niet meer mee met Rutte.

Gimli1955
Gimli195516 jun. 2022 - 11:52

@vdbemt Nee, ze zijn nu hoofdzakelijk met zichzelf bezig samen met een ander lid van de oppositie. Ze steunen alleen geen motie van wantrouwen over SMS gate, ik zie geen verschil tussen de tijd dat ze wel en dat ze niet met Rutte meedoen.

Prins Zonneschijn
Prins Zonneschijn15 jun. 2022 - 18:57

En iedere keer stemt een meerderheid op deze partijen. Niets aan het handje dus.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt16 jun. 2022 - 9:03

Nee. Dat zeg je verkeerd. 'De' partijen, het gaat natuurlijk vooral om de VVD, krijgt nog steeds de meeste stemmen. . Onder Rutte is het aantal door de VVD verkregen stemmen alleen maar gedaald. Dat zit nu rond de 30%?? Bepaald geen meerderheid. Dat kan door de enorme versplintering van partijen. En hoe moeilijk was het een meerderheid te vinden opdat een kabinet gevormd kon worden? Daar moest zo nodig het CDA bij, dat op sterven na dood is. Noem zo een regering vormen, en vooral de voortgaande afbraak van beschaving, maar 'niets aan het handje'.

korheiden
korheiden15 jun. 2022 - 16:24

Volgend jaar zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten en dan kunnen de verhoudingen behoorlijk veranderen. Te verwachten is : verlies voor VVD, D66 en vooral CDA. Groen Links zit momenteel met 8 mensen in de Senaat en het is maar zeer de vraag of dat zo blijft. JA21 zal enkele zetels verliezen, denk ik, maar BBB komt er ongetwijfeld in. Of de regering dan meerderheden kan vinden? Koffiedik.

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje315 jun. 2022 - 20:46

Bij de laatste peiling van de Hond staat D66 met -12 op het grootste verlies, daarna de VVD met -11 en het CDA met “slechts” -8 sluit de rij. Er komt natuurlijk weer een goed gefinancierde campagne van de twee liberale partijen, maar bij PS kan het aardig verkeren hebben we de vorige keer gezien. De grote klap zit natuurlijk op rechts met de opkomst van JA21 en BBB, maar ik verwacht ook een grotere uitslag voor GL dan nu wordt voorspeld. Blijft Rutte4 intact of valt ze voor de verkiezingen? In tegenstelling tot voorgaande gevallen regeringen hopen veel kiezers nu juist dat hun partij de stekker er uit trekt. Vooral het CDA zal zich gaan roeren vanwege BBB en Omtzigt. Interessante tijden!

Ivan61
Ivan6115 jun. 2022 - 15:59

Ik hoop dat jij gelijk krijgt Hugo. Een regering zoals coalitie hier in Groningen. GL, PvdA, PvdD, SP en CU. Huidige regering mag van mij meteen oprotten maar ik ben bang dat zij dat niet zo snel doen. Zij houden elkaar vast en hebben schijt aan eigen burgers. Alvast een tip voor zwevende linkse kiezer: Stem op Klaver of andere leider van links en nooit meer op liberalen.

4 Reacties
Kuifje3
Kuifje315 jun. 2022 - 20:48

@Sarajlija: Ik begrijp wat je bedoelt en ben het zelfs met je eens, maar ook Groen Links is behoorlijk liberaal. Misschien wel oprechter en echter liberaal dan VVD66.

Ivan61
Ivan6116 jun. 2022 - 10:06

Kuifje3, Er is niks mis met liberale gedachte. GL heeft zich hier in stad bewezen. Wethouder die durft uit de dagen, niet alleen collega's maar ook ambtenaren en veranderingen door te voeren. Zij en andere linkse partijen hebben ondertussen door dat met zogenaamde liberalen moeilijk is om samen te werken.

Kuifje3
Kuifje316 jun. 2022 - 14:19

@Sarajlija: de ene Groen Linkser is de andere niet. Die in mijn stad heb ik in de raad zien opereren en daar zal ik dus nooit op stemmen. Ik kan de situatie in jouw Groningen minder beoordelen, maar kan me goed voorstellen dat die partij daar beter vertegenwoordigd is. In ons land is iedere partij wel in zekere zin liberaal te noemen. Wat je dus hier zegt is dat we beter helemaal niet meer gaan stemmen. Hmm, ik moet je bijna opnieuw gelijk geven.

Ivan61
Ivan6116 jun. 2022 - 16:41

Kuifje, Groningen is de armste grote gemeente geweest en de problemen werden steeds groter en er moest iets gebeuren. Nu begint dat te draaien net als proeftraject met 50 basisbanen. Dat is ook succes en nu wordt dat uitgebreid naar 250. De armoede is probleem nummer 1 en behoorlijk groot kan ik je zeggen. Hier zijn wij zo nuchter om dat door te pakken. De rest is op dit moment minder belangrijk.

alles is relatief
alles is relatief15 jun. 2022 - 15:45

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

adriek
adriek15 jun. 2022 - 12:34

Al zolang als Rutte het torentje bewoont wordt hem verweten weinig visie te laten zien. Regeren is onder Rutte het ultieme reageren geworden. De enige visie die zijn regeringen duidelijk uitgewerkt hebben in beleid is het bevoordelen van zijn doelgroep: mensen die kapitaal hebben en veelverdieners. Van belastinparadijs nederland tot de flexibilisering van de arbeidsmarkt en het woningtekort: allemaal in het voordeel van rijken en bezitters.

Pietje Puk139
Pietje Puk13915 jun. 2022 - 12:34

"De dadenloosheid van onze regering begint veel Nederlanders te irriteren." Dat komt omdat de bevolking niet weet waar "liberaal" voor staat. Als de diverse media regelmatig het woordje "nachtwakersstaat" zouden laten vallen, zou de bevolking het op termijn misschien gaan begrijpen. VVD = 100 % liberaal, wát sommigen ook mogen roepen. CDA. Er is geen enkele partij waar de VVD zo prettig mee samenwerkt. D66 zit in de liberale fractie van het Europarlement. CU = opvulpartij. Krijgt toch niks voor elkaar. Kortom, liberaal betekent dat de overheid zich niet bemoeit met het bedrijfsleven. Dat is de reden dat er niets wordt gedaan aan de problemen. Want die hebben voornoemde partijen helemaal ZELF veroorzaakt in het verleden. Dus. ALS er al actie wordt ondernomen, is het verlagen van belastingen voor hoge inkomens en ondernemingen en het afschaffen van sociale voorzieningen (om de belastingverlaging mee te financieren) het enige dat een liberale overheid doet. Duidelijk?

1 Reactie
Mr Ed
Mr Ed15 jun. 2022 - 13:24

Rutte is ook heel succesvol met het invoeren van de nachtwakerstaat, 1 op de 5 werkenden is inmiddels nachtwaker.

Rene712
Rene71215 jun. 2022 - 12:13

Ik zie geen helder stuk zoals door sommigen hier wordt gesuggereerd. Ik zie eerder een persoonlijke, niet onderbouwde mening van een lid van de jeugd PVDA die op dit platform een forum krijgt om zijn gedachten de vrije loop te laten. En zo bezien is het een prima schrijven van Hugo. Laat ik erin meegaan en eveneens ongefundeerd stellen: dit kabinet is nog lang niet uitgeregeerd. Verder wens ik Hugo veel sterkte in deze "spannende tijden" zoals hij aan het einde van zijn betoog schrijft. Ik kan me best voorstellen dat dit vanuit zijn optiek en activiteiten binnen de Jongeren PVDA zo is. Neemt niet weg dat voor het overgrote deel van Nederland dat niet links is, de fusie van GL en PVDA net zo belangrijk is als bijvoorbeeld wateroverlast in pak hem beet Yellowstone National Park.

12 Reacties
Sonic2
Sonic215 jun. 2022 - 13:33

In feite hebben de PvdA en Groenlinks die sleutel in handen. Als zij het kabinet in het najaar niet aan een meerderheid helpt, klapt het kabinet. Dus in feite is Rutte 4 uitgeregeerd zonder meerderheid in beide kamers. Hoef je geen Einstein voor te hete. Niets ongefundeerd aan de opinie. Er zal niets van PVV/ FvD en BBB overblijven als hun ware economische aard duidelijk wordt. Enige reden dat Wilders ook uit die onderhandelingen in 2012 stapte. Omdat zijn kiezers er eindelijk achter kwamen dat die "sociale en linkse" beloftes van Wilders echt helemaal niets waard zijn. Ook Kaag. Die nu eindelijk de prijs betaalt voor haar linkse sprookjes. Ook het CDA zit bij veel mensen in het hoofd als een partij die linkse invloeden heeft. En rechtse. En daar tussen in zit. Dat er een heuse linkervleugel is. Ook Rutte wordt een linkse VVD"er genoemd. CU is ook een "sociale" partij. De overgrote meerderheid van Nederland is sociaal economisch links. Wel zijn veel Nederlanders gericht op hun eigenbelang. Maar Nederland is door en door links.

Gimli1955
Gimli195515 jun. 2022 - 14:29

@Sonic2 De termen "links" en "rechts" zijn overbodig geworden in het huidige systeem. Ze zijn een schaamlap voor de politiek en de aanhangers van "links" en "rechts" om zich achter te verschuilen. Het zijn nietszeggende termen zonder oplossing voor de huidige problemen. Het is een incestueuze verbintenis tussen oude politieke standpunten uit de tijd van de zuilen. Toen had je de sociaal democratische, christen democratische en liberale overtuigingen. Die 3 conservatieve overtuigingen regeren in verschillende vorm en verdeling al sinds 40 jaar, zonder verschil in beleid. Het is een voortdurende stilstand en behoud van macht als doel. Fundamentele problemen met betrekking tot de werkelijke gelijkwaardigheid tussen lager en hoger opgeleiden, het milieu, het klimaat, de economische noodzakelijke rechtvaardiging om de kwetsbaren te beschermen is sinds 40 jaar afwezig. Ze spreken mooie woorden voor iedere verkiezing en gaan gewoon door met hun destructieve gedrag na de verkiezingen. Het systeem biedt geen alternatieve plannen of standpunten en accepteert ze ook niet. Bij ieder interview met een politicus over het gevoerde beleid, klinkt dat ze het vreselijk vinden maar er is geen andere keuze. Als alleen hun beleid moet worden uitgevoerd, bestaat er geen controle en toezicht meer, en dat is derhalve ook vrijwel afgebroken. Zelfs instanties zijn tot op het bot hardvochtige destructieve instanties geworden. Voorbeelden te over of is er sprake van geheugenverlies zoals bij Rutte.

Mr Ed
Mr Ed15 jun. 2022 - 15:19

"In feite hebben de PvdA en Groenlinks die sleutel in handen. Als zij het kabinet in het najaar niet aan een meerderheid helpt, klapt het kabinet." Het kabinet klapt als 1 van de coalitiepartijen eruit stapt. D66 en CDA zullen dat niet doen zolang ze er zo slecht voor staan in de peilingen. Misschien dat CU de stekker eruit trekt, maar dat zie ik niet snel gebeuren.

onyxcumulus
onyxcumulus15 jun. 2022 - 15:41

@Rene712 Het is een opinie . Daar mag je net zoals jij in het antwoord doet je gedachtes en aanames vrije loop laten. Best mooi toch dat dat op Joop kan en mag

Kuifje3
Kuifje315 jun. 2022 - 15:53

@Sonic: Let een beetje op de taalfouten in je reacties. Het is een beetje gênant zo. @Ed: met name het CDA lijkt met deze koers nagenoeg haar volledige achterban te verliezen. Als het stikstofbeleid niet verandert dan moeten ze wel stoppen. De vraag is dan of de andere drie wel of niet als een minderheidsregering kunnen doorgaan met de steun van GL en PvdA. Ik vermoed van niet.

Sonic2
Sonic215 jun. 2022 - 17:21

@ Gimli1955 Ik herken u verhaal niet, maar dat is omdat u er een vermakelijke en boeiende opvatting op nahoudt die niet strookt met de realiteit. Er is wel degelijke een links of rechts. Alleen is de Nederlandse politiek een vorm van politiek op de vierkante meter. Je moet niet enorme grote verschillen verwachten. Het is hier geen presidentieel stelsel. Het is niet de winner takes all. U beschrijft het nadeel van een coalitie systeem. Dat is het inderdaad. @ Mr. Ed Het kabinet heeft de macht om terug te gaan naar de begroting van dit jaar. Overigens zag ik Rutte vandaag al een zwenking naar links maken. Door die 500 euro toeslag te onderzoeken. Geen idee hoe dat er trouwens uit zou moeten zien als het kabinet geen meerderheid voor een begroting kent. Als het daadwerkelijk zo is wat ik zeg dat ze terug gaan naar de begroting dan zie ik daar een prikkel voor bij de CDA en VVD. Dat is een manier om de uitgaven eigenlijk te bevriezen

Gimli1955
Gimli195515 jun. 2022 - 18:52

@Sonic2 Wanneer komt je inhoudelijke onderbouwing dat mijn standpunten niet kloppen, de voorbeelden zijn duidelijk, mijn uitleg ook en overvloedig, en het enige at je er tegen inbrengt dat we geen president kiezen in een 2 partijen stelsel? Dat wordt door mij nergens gesteld en slaat als een tang op een varken, is niet on topic en is de bekende manier van het ontwijken van terechte kritiek op ons falend systeem. Er wordt niets opgelost en alles wordt naar de toekomst doorgeschoven of naar lagere echelons, die de macht of poen missen om het adequaat op te lossen. Dat blijft staan en daar verandert jouw inhoudsloze reactie niets aan.

Sonic2
Sonic215 jun. 2022 - 19:38

@ Kuifje Het enige wat absoluut totaal beschamend is dat is uw persoonlijke strijd tegen mij. Die helemaal nergens op gebaseerd is, behalve dat u uw ongelijk niet kan toegeven. Wat mij betreft reageer ik in 2032 wel weer een keer op u. Als PVV/FvD/ Ja21 en BBB mislukt zijn. En BVNL ook. Gelukkig zal ik dan nog spelfouten maken. Dan heeft u tenminste nog ergens gelijk in. @ Gimli1955 Er is heel wat anders aan de hand. U wilt niet begrijpen wat ik schrijf. U wilt niet mensen die anders denken serieus nemen. U wilt vooral uw riedel afdraaien dat er niets deugt. En dat het in dit coalitie land allemaal de schuld is van Rutte. Nou nee

Gimli1955
Gimli195515 jun. 2022 - 21:17

@Sonic3 En daar is de bekende jijbak weer. Ik wil een heleboel, ik weet ook een heleboel en probeer te begrijpen. Daar zit het verschil in onze standpunten, ik blijf mezelf zaken afvragen, ik heb terechte kritiek en die onderbouw ik met inhoudelijke argumenten. Ik ontwijk ook geen discussie met beschuldigingen zonder onderbouwing, geen verwijten zonder feiten en ik gebruik geen semantische trucjes om de discussie uit de weg te gaan. Niemand hoef het met me eens te zijn, dat interesseert me geen bal, maar wat ik wel wil is inhoud en onderbouwing. Dat mis ik in de brei van teksten van sommige reageerders. Vooral het ontwijken en negeren is zo langzamerhand normaal. Echter negeren is ook antwoorden.

Sonic2
Sonic216 jun. 2022 - 10:31

@ Gimli1955 Waarom hebben mensen een hekel aan Wilders en Baudet? Waarom houden mensen Rutte in het zadel? Waarom staat een deel van deze site achter de kritiek op "rechts". Waarom halen sommige mensen hun schouders op over de toeslagen affaire? Waarom werd GL in 2017 zo groot? Waarom is er zoveel agressie als je pro woke bent? Pro immigratie en pro Eu? Waarom? Waarom werd Kaag zo groot? Waarom koos het CDA voor het toeslagenstelsel? Waarom wordt Omtzigt zijn rol daar niet in onderzocht? Waarom kwamen die strenge fraude maatregelen in 2013? Terwijl toen al bekend was dat de overheid op dat punt( de controle) wel eens de plank mis sloeg? Waarom breken partijen zoals PVV/FvD en SP nooit door? Waarom is er een patroon dat rechts radicale partijen falen? Waarom faalde de LPF? Waarom kunnen dit soort partijen nooit problemen oplossen? Waarom maken we ons zorgen om de zorgen van PVV en FvD kiezers? Waarom nooit over GL en Bij1 kiezers? Waarom zitten die kiezers nooit in talkshows? Waarom van uw kant nooit positieve verhalen over vaccins? Waarom nooit het zekere voor het onzekere nemen als de zorg overstroomt? Waarom reageert u zo agressief op mij? Als u zo voor vrijheid en anders denkenden bent U stelt vooral vragen die u uitkomen wil ik maar zeggen. En u heeft een claim op de inhoud. De inhoud die u wenst. De perceptie die u wenst en wilt. Ik zie bij uw geen verschillend perspectieven Ik vind uw perspectief boeiend. Maar u verdiept zich 0,0 in dat van andere.

Gimli1955
Gimli195516 jun. 2022 - 12:06

@Sonic2 Ik heb geen hekel aan politici, ik kan de zaken scheiden tussen wat ze als politicus doen en wie ze zijn. Wie ze zijn, weet ik niet, het zijn geen bekenden van mij. Wel wat ze doen en dan vooral wat ze stemmen in de TK en EK. Dat stemt niet gerust, en het niveau van de wetgeving laat te wensen over, dat laten de bijdragen van Hr. Omtzigt wel zien. Het feit dat veel mensen op bepaalde partijen stemmen, zegt niets over de waarheid die ze in pacht schijnen te hebben. Waarom mensen stemmen op die partijen, weet ik ook niet, dat is privé. Feit is dat de beloftes voor de verkiezingen altijd in het voordeel uitpakken voor de burger, wat de reden kan zijn om te stemmen als de kiezers stemmen. Na de verkiezingen valt de wetgeving meestal uit in het nadeel van die burger, die net als Rutte een geheugen heeft als een zeef. Behalve als het zo duidelijk was als in 2016 na Rutte 2. De versplintering en ontstaan van de (extreem) rechtse partijen komt door deels het individualisme en als gevolg van de weerstand bij lager opgeleide burgers om links nog te geloven. Daar werkt de media en het kabinet vakkundig aan mee, alle problemen worden gebracht als een links probleem. Het koste geld om een oplossing te vinden en de neoliberalen hebben de burgers overtuigd dat zij voor een kleine overheid zijn en minder uitgeven. Alles wat sociaal is, kost geld en is derhalve links. Links zijn de potverteerders, ze willen een grote overheid incluis veel controle en toezicht.

Gimli1955
Gimli195516 jun. 2022 - 12:19

Dat is iets wat rechts natuurlijk niet wil en daar zit de crux. In de tussentijd heeft het neoliberalisme een hele controle maatschappij opgetuigd, gevuld met straat camera's en rondrijdende camera's incluis op de snelweg en een toezicht maatschappij opgetuigd met als smoes : het gevaar van het terrorisme en de drugs bestrijding. Zijn ze effectief? Neen, want alle echte controle en toezicht is afgebroken, het is een digitale controle maatschappij en die is onzichtbaar voor de burger. Die geschiedt bij de belastingdienst, en andere maatschappelijke noodzakelijke instanties als de rechtspraak en de jeugdzorg. Onderwijs verslechterd, veiligheid verslechterd, zorg verslechterd. Alles wat geld kost, is weggesaneerd. Thuiszorg, ouderen zorg, psychologische en psychiatrische hulp weg. Er is een verschil in wat er werkelijk gebeurt en gebeurt is en de echte werkelijkheid. Dat verschil wordt steeds groter, en is op een moment niet meer houdbaar. De PVV en de FVD zijn niet het probleem van Nederland, zij zijn het symptoom van de ontsporing van de geloofwaardigheid van de politiek. Een symptoom van een falend systeem, wat steeds moeilijker overeind te houden is. Je ziet de barsten in de fundering al ontstaan, de langzame ineenstorting van de infra structuur. Schiphol, het OV, door het bijdrukken van duizenden miljarden ontstane geldontwaarding wat leidt tot deze inflatie. Er is ongeveer 10% meer geld bijgedrukt in de afgelopen 20 jaar en wat is de inflatie? +/- 10%.

Mr Ed
Mr Ed15 jun. 2022 - 11:44

"Zo kunnen nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven en dat zal volgens de peilingen leiden tot een winst voor links. Op deze manier kunnen er wel échte oplossingen komen." In een scenario van een links georienteerd kabinet zonder Rutte zijn alle partijen links van de VVD nodig, plus een paar partijen rechts van de VVD. Veel succes om daarmee tot oplossingen te komen.

4 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas15 jun. 2022 - 12:25

Dat zou fijn zijn, maar de club die er nu zit zal daar proberen zo lang mogelijk te blijven zitten.

Pietje Puk139
Pietje Puk13915 jun. 2022 - 12:28

Mr. Ed, ik heb slecht nieuws voor je. Ter rechterzijde van de VVD is het leeg. Want de VVD is de meest rechtse partij die we hebben. Dat jij dat niet snapt, komt door de journalisten, die PVV, Forum en Ja21 "extreem rechts". Het probleem is dat deze term niet juist wordt gebruikt. Rechts is een ander woord voor liberaal. Extreem rechts betekent volgens de journalisten: tegen buitenlanders. Dat is A niet liberaal B nationalisme. Wil je bewijs? www.partijgedrag. nl Klik op de middelste blauwe balk Klik vervolgens helemaal bovenaan op het lichtblauwe VVD.

Sonic2
Sonic215 jun. 2022 - 13:12

Alle hooghartige arrogantie van "rechtse" reageerders hier zal er niet snel een "rechts" kabinet komen. Zelfs JA21 en FvD haten elkaar. Dat komt door het achterlijke stemgedrag van alles wat rechts van VVD stemt. Wilders vernederde weer op zeer onbeschofte Hermans vandaag. Hij laat weer eens zien geen manieren te hebben. Het wordt een links georienteerd kabinet vanaf Augustus. D66 gaat niet met Ja21 in zee. De rest van "rechts" is kansloos. Het kabinet is van PvdA en GL afhankelijk. En als PvdA en GL het slim spelen dan is het in het najaar of over. Of ze mogen hun handtekening onder linkse plannen zetten. Het kabinet heeft niets te willen. Geen meerderheid. En ook JA21 heeft niet alles te willen, want het kabinet heeft een alternatief. Als D66 zich wil opheffen moet ze vooral samen gaan werken met FvD kopie JA21. Is het einde voor D66. Het kabinet heeft niets te willen. Ze hebben geen meerderheid in de senaat. En rechts is totaal versplinterd en allemaal eilandjes. Ik zou me als ik u was voorbereid op de realiteit van een door GL en PvDA gedoogd kabinet. En voordat alles op rechts met elkaar verbonden is ben je al 5 a 10 jaar verder. Als ze op "rechts" iets niet kunnen is het samenwerken. Zelfs binnen partijen vechten ze elkaar de tent uit

Mr Ed
Mr Ed15 jun. 2022 - 15:24

"Dat jij dat niet snapt, komt door de journalisten, die PVV, Forum en Ja21 "extreem rechts". Het probleem is dat deze term niet juist wordt gebruikt. Rechts is een ander woord voor liberaal." Prima als jij je eigen definities erop na wilt houden. FVD, Ja21, PVV, Vlaams Blok, de NSDAP (ik noem maar een paar gradaties) waren allemaal niet rechts? Wat dan? Middenpartijen? Links?

Paul250371
Paul25037115 jun. 2022 - 11:23

Hele rake herkenbare column.

wittecisnoot
wittecisnoot15 jun. 2022 - 10:44

Dit kabinet zit sterker dan ooit. In de peilingen gaan alle regeringspartijen klappen krijgen. Daarom blijft men zeker zitten om dit pak rammel uit te stellen.

develhunt
develhunt15 jun. 2022 - 10:38

Echte leiders leer je kennen in een crisistijd, er zijn een flink aantal dossiers die een hele hoge urgentie hebben en om oplossingen en visie schreeuwen, helaas, het blijft oorverdovend stil vanuit de machthebbers, men heeft geen idee, erover praten, erover nadenken, nog verder uitzoeken, verder komt men niet, ons ooit gave landje zit in een alarmfase, maar men is blijkbaar niet capabel om de problemen op te lossen, hoogste tijd om capabele bewindslui uit de praktijk en niet uit vriendjespolitieke overwegingen aan het werk te zetten om de rotzooi van 12 jaar Rutte nog enigszins te herstellen.

1 Reactie
Sonic2
Sonic215 jun. 2022 - 13:37

Als je echte visie wilt dan moet je op 1 midden partijen stemmen. Of op 1 linkse partij. Of op 1 rechtse partij. Of op 1 ultra rechtse partij. Nu worden de stemmen verdeeld over 17 partijen. Ook na Rutte krijg je geen regering met visie. Omdat het altijd compromissen zijn. Er moet altijd water bij de wijn. En als je ziet hoe erg bij Kaag wordt gehangen aan haar uitspraken dat er nieuw leiderschap moet komen en dat onze wegen zich scheiden. Kun je misschien beter niets zeggen. Zou het ook niet doen. In Nederland worden uitspraken, visies je ellendig lang nagedragen. Je kunt beter maar niets zeggen, waar je later op vast gepind kan worden

TheunT
TheunT15 jun. 2022 - 10:19

De mens is te antropocentrisch, zie je maar vaak zat terug in het terugkrabbelen bij biocentrische maatregelen, of het gegeven dat bijvoorbeeld v.v.d. uberhaupt bestaat. Reken er dus maar niet op dat links heel groot word voordat het te laat is.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine15 jun. 2022 - 10:02

"leiden tot een winst voor links", GL +4, PvdA +3, SP -2, D66 -12, PvdD +2, Bij1 +1 Ik zie niet zo veel winst voor links eigenlijk, waar ja, wat is links? Ik zie vooral fragmentatie, dus voor een volgende regering zullen waarschijnlijk 5/6 partijen nodig zijn (waarschijnlijk kan het ook niet zonder de VVD). Beetje wensdenken dat er dan wel echte beslissingen genomen gaan worden en echte oplossingen gaan komen. We polderen gewoon een beetje door, blijven klagen, en ondertussen zitten de terrassen overvol want het is lekker weer.

3 Reacties
itsme3
itsme315 jun. 2022 - 12:31

Persoonlijk zou ik D66 niet links willen noemen, maar het is wel de bron waar de meeste linkse partijen hun winst vandaan moeten halen. En aangezien de verliezen van D66 groter zijn dan de winsten van links, lukt dat maar mondjesmaat.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine15 jun. 2022 - 14:35

@itsme, ssst, D66 is economisch knetter-rechts, maar wel progressief. Voor mij deze keer qua programma de beste keuze. Dus laten we het er gewoon op houden dat D66 links is, dan kunnen de mensen hier niet zeggen dat ik rechts ben.

korheiden
korheiden18 jun. 2022 - 18:56

GL heeft in de peilingen +3, maar dat is vergeleken met de vorige TK-verkiezingen. In de Senaat heeft deze partij 8 zetels (het equivalent van 16 in de TK) en het is maar zeer de vraag of ze dat volgend jaar gaan halen. Hetzelfde geldt voor JA21, Otten e.d. In 2019 kwam Forum met de grootste verkiezingsuitslag ooit en dat zal volgend jaar niet herhaald gaan worden, ook niet door JA21. Het zal interessant zijn te zien hoe veer BBB komt.

Gimli1955
Gimli195515 jun. 2022 - 9:57

Goh, wat verkondig ik al een tijdje. De infrastructuur is aan het instorten, deze regering is naast uitgeregeerd, ook niet in staat om de fundamentele problemen op te lossen. De vergrijzing is niet iets wat als een verassing komt, dat was al 60 jaar zichtbaar. Er is echter niets gedaan. Sinds 40 jaar is de economie leidend, en dan vooral de winstgevende economie incluis onuitputtelijke groei, wat in werkelijkheid inflatie en geldontwaarding is. Dat is de afgelopen 2 jaar goed zichtbaar. Er zijn duizenden miljarden in de EU bijgedrukt, waardoor de economie groeide. De prijsstijgingen van nu zijn een compensatie van de geldontwaarding. De euro is simpel minder waard geworden en dus zijn de prijzen gestegen. Dit zal vast door de aanhangers van het systeem worden weersproken met veel tekst en weinig inhoud. De politiek is voornamelijk met zichzelf bezig en de overheid weet niet meer hoe ze alle ballen in de lucht moeten houden. Daarom komen ze met die wilde plannen over Noord Afrikanen uit de banlieue's, dat is net als het werpen van een rood stuk vlees in de arena. De bekende afleidingsmanoeuvre, dan is de MSM en de burger daar weer een paar dagen mee bezig. Er zullen steeds meer van dit soort luchtballonnetjes los gelaten worden. Daar plaats ik de plannen voor de boeren ook onder, er komt niets meer uit dit kabinet. Zet alle ellende van de afgelopen maand op een rijtje, het uitstelgedrag over de prijscompensatie,te veel om op te noemen, waaruit de incompetentie blijkt.

Ejoth
Ejoth15 jun. 2022 - 9:57

Kijk naar de peilingen en de vraag wordt beantwoord. Links slaat nog geen deuk in een pakje boter. Komt bij dat de gemiddelde Nederlander niet de idealen deelt van links. Luister beter naar de gemiddelde Nederlander en succes zal Uw deel zijn.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr15 jun. 2022 - 14:28

https://maurice.nl/laatste-peiling/ Links bij elkaar opgeteld doet het beter dan de regeringspartijen. -29 is echt dramatisch slecht! Alleen de CU zorgt voor een plusje.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert15 jun. 2022 - 9:53

Complimenten voor Hugo Wagenmakers - hij schreef een opmerkelijk helder verhaal, met duidelijke conclusies. Hij is student; en toont wijsheid door niet te bezwijken voor de verleiding van militant taalgebruik. Ik beëindigde sommige van mijn recente politieke bijdragen hier op Joop met de vaststelling: het is voorbij, of varianten hierop. Bij Hugo's betoog krijg ik een aangenaam gevoel: iemand die aanzienlijk jonger is dan ik biedt een uitstekend onder woorden gebrachte uiteenzetting, een die goed illustreert wat ik met die slotsom van me wilde uitdrukken.

9 Reacties
JoostV2
JoostV215 jun. 2022 - 10:34

Beste Tollaert, Ik vind het helemaal geen helder verhaal. Ik zie een regering die steeds kiest om arme armer te maken en de rijken rijker. Dat heel denivelleren en een terugtrekkende overheid. Niet mijn beleid, maar het is niet zo dat Rutte IV hier niet vol op inzet! In die zin zijn ze duidelijk niet uitgeregeerd. In het verlengde hiervan ziet Rutte IV ook het nut niet in van gesubsidieerd OV, dus besluiten ze om dat niet te doen. Dat is iets anders dan uitgeregeerd zijn. Zolang dit regeren door een meerderheid in de kamer wordt gesteund zal Rutte IV blijven bestaan en zijn ze niet uitgeregeerd,

vdbemt
vdbemt15 jun. 2022 - 11:42

@JoostV. Bij die meerderheid in de Kamer zitten de eigen fracties. Laten die nu, EN de meerderheid van de leden, opeens zwaar in opstand komen. Dag meerderheid. Als de VVD en het CDA nu rond de stikstof terug gaan krabbelen, lijkt het me stug dat D66 mee teruggaat. Val van het kabinet?

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert15 jun. 2022 - 12:10

@ JoostV2 - dank voor je reactie. Ik denk dat je de gedachte achter Hugo Wagenmakers' betoog niet goed begrepen hebt. Het is niet zo dat ik een claim op de waarheid kan uitoefenen; maar ik tracht nu uit te leggen waarom ik mijn eigen opvattingen terugzie in dit opiniestuk: Rutte-IV gaat door met de neoliberale doctrine: denivelleren, vergroten ongelijkheid, bevorderen kapitaalconcentatie; en dit alles tot een heel hoge prijs voor onze samenleving. Dit zeg je zelf ook. Rutte en zijn medestanders genieten nog steun vanuit de kamer. En van vele kiezers in dit land. Zo ver zo goed. Cruciaal in bovenstaande: dat woordje 'nog'. De overheid trekt zich in het geheel niet terug. Ze maakt zichzelf niet steeds meer machteloos. Neoliberale regeringen zijn keihard (tot aan het dictatoriale toe). Zie de moedwillige uitbuiting en het sociale geweld in de provincie Groningen. Zie al het liegen en al die geveinsde amnesie in de Tweede Kamer. Zie het Toeslagenschandaal. Dat alles is het tegendeel van machteloosheid. Het zijn voorbeelden van structureel geweld, symptomatisch voor neoliberalisme. Sociaal sadisme bestaat uit nalatigheid, minachting, laten verrekken van mensen, waar dit alles geen andere noodzaak had dan: de vergroting van de ongelijkheid, het tonen van willekeur, en het expliciet negeren van de democratie zelf. Het weigeren van hulp waar die wel degelijk mogelijk is, dat is vreselijk geweld. Niets minder dan dat. Overheidsgeweld. (wordt kort vervolgd, let a.j.b. op)

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert15 jun. 2022 - 12:25

(kort vervolg) Ik ga er niet van uit dat Hugo Wagenmakers al deze ideeën met mij deelt. Wel geloof ik het volgende: Het beleid van Rutte en de zijnen faalt. Het faalt heel opzichtig. De kleine en grote rampen en het duidelijke lijden van veel gewone Nederlanders kunnen niet eens meer aan het zicht onttrokken worden. De debâcles volgen elkaar steeds sneller in de tijd op. Wordt het land onbestuurbaar? Het bizarre gedrag van onze politiek zou dit kunnen doen vermoeden, maar het is niet zo, geenszins. De sociale fiasco's zijn te wijten aan buitengewoon oneerlijk en zeer slecht bestuur, daar ligt de oorzaak van onze problemen. Het hangt in de lucht, Joost: een onherroepelijk einde van het systeem-Rutte. Kijk: 'ze' willen graag doorregeren, maar de boel zal ineenstorten. We hebben te maken met levensgevaarlijke ideologen en banale uitvoerders, die niet zelfstandig kritisch kunnen denken. In de voormalige DDR hadden de dictators het landbestuur ook graag gecontinuëerd; maar de geschiedenis zelve heeft het zo in zich om heel korte metten te maken met wanbeleid dat zich dik voordoet maar rust op drijfzand. (Is het toch lang geworden. Kan zijn dat Hugo Wagenmakers mijn woordkeuze te fel vindt - dat zij dan zo.)

Gimli1955
Gimli195515 jun. 2022 - 12:53

@drs. H.C. Queyncken Tollaert De aanhangers van het systeem zullen blijven wijzen op de peilingen en de lijstjes waar Nederland hoog op prijkt. Ze negeren de voorbeelden en de feiten zoals de repressie die het neoliberalisme leidt. Ministers leggen steeds stengere regels op, incluis mee controle uitgevoerd door veiligheidsdiensten. De politie grijpt steeds harder in bij demonstraties en de media kraaien victorie voor de "democratie". Wel de "democratie", die ze in stand moeten houden, om de macht te blijven behouden. "Links" blijft roepen dat zij het anders zullen doen, terwijl door ervaringen uit het verleden geen enkele reden voor is, dat te veronderstellen. Voor "rechts" geldt dat eigenlijk ook. Het huidige systeem van onuitputtelijke groei functioneert niet meer, het houdt een schulden systeem in stand, waarbij de welvaart van de toekomst al opgesoupeerd wordt, incluis de schade aan het milieu en het klimaat, Er zal een meer evenwichtig Donut economie opgezet moeten worden, waarbij de kosten gelijkwaardig verdeeld wordt, en de winsten tegemoet komen aan iedereen in de maatschappij. De combinatie tussen economisch Rijnland systeem en de Donut economie. Het evenwicht is al gedurende 40 jaar uit de maatschappij verdwenen, en de slachtoffers zijn uitgeroepen tot dader. Daardoor is de verdeel en heers tactiek leidend in Rutte 1 tm 4. De maatschappelijke kosten worden geminimaliseerd en gesocialiseerd en de winsten of baten worden gemaximaliseerd en geprivatiseerd.

Gimli1955
Gimli195515 jun. 2022 - 13:06

Vervolg. Het trickle down effect werkt niet en wordt als schaamlap gebruikt om de burger te sensibiliseren. De fundamentele problemen blijven liggen en de oplossingen zijn ineffectieve maatregelen om de gevolgen van een falend systeem te maskeren. De marktwering mislukking werd "opgelost" met het niet voldoende werkende toeslagen puinhoop, wat weer leidde tot het Toeslagschandaal. Alle maatregelen werken hoofdzakelijk voor de beter gesitueerden of hoger opgeleiden, zoals bijv de HRA. Hoger opgeleiden zorgen goed voor zichzelf en iedereen die niet meekomt, had beter zijn of haar best moeten doen. Het systeem kan nog een hele tijd door etteren, dat blijkt wel uit de aanwezigheid van de vele schandalen en affaires zonder werkelijke gevolgen voor de uitkomst van het systeem. Het wordt als "democratie" verkocht door de spindoctors en de media, maar er is geen alternatief mogelijk en het biedt geen perspectief aan een verbetering voor de slachtoffers van het falende systeem. Net als alle voorgaande hoogstaande maatschappijen verwacht het huidige dat het eeuwig duurt, en ook hier is door de verloop van de geschiedenis genoeg bewijs dat het weinig zekerheid geeft. De vorige hoogstaande maatschappijen waren lokaal en het onze is redelijk globaal. Het geeft echter geen garantie en bijna de zekerheid dat die eindig is. Dat klinkt fatalistisch en onheilspellend en dat is het ook. Er is 1 zekerheid in je leven, en die is dat er geen zekerheden bestaan in je leven.

Gimli1955
Gimli195515 jun. 2022 - 13:14

Links en rechts zijn gepasseerde stations, net als progressief of conservatief. Dat waren semantische trucjes om onderscheid te maken tussen de verschillende zuilen, net als socialistisch, liberaal en christen democratisch of sociaal democratisch. Op dit moment heerst er 1 overkoepelend systeem, het neoliberalisme. Het loopt op zijn laatste benen en hoe langer het duurt, hoe groter de schade aan de maatschappij en de burgers. Het zal niet door verkiezingen worden verjaagd, daarvoor is het te diep in alle instanties en instituten verankerd. 2 generaties aan deelnemers in de politiek en instanties kennen geen andere denkwijze. Vergelijkbaar met het communisme in de USSR, en is ook daar een voortzetting gaande met weliswaar een andere naam. Helaas zullen we erdoor heen moeten.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert15 jun. 2022 - 15:15

@ Gimli1955 - mijn hartelijke dank voor de grote moeite die je je getroost hebt. Je maakt ook nog eens duidelijk dat er een fatale collaps in de uitgangspunten van het neoliberalisme zelf verankerd ligt. Wie de grondslagen ervan bestudeert, die ziet dat vrij snel. Het late kapitalisme, het globale systeem van nu, is een extreem gewelddadige draak van een doctrine. Het mag niet bevreemden dat de fundamenten ervoor gelegd werden door hoogst autoritair denkende nazaten van Oostenrijk-Hongaarse tiran-aristocraten en totaal antisociale lieden uit de Verenigde Staten. Ik noem von Hayek, von Mises, Friedman, Buchanan, en Rothbard. Allen hadden een intense verachting voor de democratie. Helaas voor ons leven de ideeën van deze pseudo-intellectuele figuren in ons land nog voort. Bolkestein infecteerde de VVD ermee; ons eigen tamelijk domme links (excusez le mot) nam ze over om zelf te kunnen overleven. Feit: net zoals ouderwetse aristocratische regimes, met excessieve rijkdom aan de top en talloze lijfeigenen die gemiddeld maar kort leefden, hopeloos ten onder gingen (eerder dan verwacht en bloederig ook nog), zo zal het globale late kapitalisme ineen storten. Eerder dan verwacht? Wie verwacht er eigenlijk zo een ondergang op zekere termijn? Gilles Deleuze en Félix Guattari hebben gelijk: het gaat om een psychose, een toxische waan. Ziedaar het neoliberalisme, met al zijn uiterlijk vertoon, zijn bling-bling, zijn pracht en praal. De keizer draagt geen kleren, Gimli.

Gimli1955
Gimli195515 jun. 2022 - 19:01

@drs. H.C. Queyncken Tollaert Bedankt voor je reactie. Het is wachten op de klap, hopelijk is de jeugd in staat om er chocolade van te maken. De mensheid zal ongetwijfeld een aantal stappen terug moeten doen, of er worden rigoureus schulden weggeschrapt. Devaluatie van de euro als samengestelde munt is onmogelijk, en de VS zit eigenlijk in hetzelfde schuitje. Daar kost een gallon benzine €2.50. Dat is natuurlijk rampzalig met die benzine slurpers daar. Er worden in de EU en ook in Nederland een hoop luchtballonnetjes opgelaten om de aandacht van de echte problemen weg te houden. Ben benieuwd wat de volgende zal zijn.