Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Maak van 2017 het jaar van de rede

  •  
30-12-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-12-30-om-17.17.33
Laat het een jaar van mededogen, van vooruitgang en van samen-leven zijn
Maak 2016 het jaar van de zwijgende meerderheid’, schreef ik eind vorig jaar. Mijn oproep aan de zwijgende meerderheid die zich zorgen maakt over polarisatie , over het ophitsen in het maatschappelijk debat en over de schandelijke reacties onder treurige nieuws artikelen.
Het deed me dan ook goed om te zien dat veel mensen niet langer zwegen, dat ze een weerwoord boden aan onzin reacties of dat ze zich als vrijwilliger hebben aangemeld voor begeleiding van vluchtelingen of bij de voedselbank. De Nederlandse burger heeft wel degelijk zin om te helpen. Dat Nederland hebben we mooi terug.
In februari raakte ik een snaar met een artikel over ophitsende nep-berichten op sociale media: het werd veel gelezen en gedeeld. Dat politici dat soort berichten verspreiden of beginnen vind ik, hoe zeg ik dat netjes, ‘een betreurenswaardige ontwikkeling’. Dit najaar werd de term nepnieuws bij het brede publiek bekend. Vreemd genoeg zijn het vervolgens diezelfde politici die tekeer gaan tegen wat ze dan smalend de ‘main-stream media’ noemen: iedereen zit fout, behalve zijzelf. En vervolgens beginnen juist zij alles nepnieuws te noemen. Hoe meer verwarring hoe beter: het schept een klimaat waarin ze alles kunnen brallen zonder enige verantwoording. En zo wordt nep-ophef na nep-ophef gecreëerd.
Dus laten we 2017 het jaar van de rede maken, het jaar van het rationele denken. Zodat we mensen die ons opdragen alles behalve henzelf te wantrouwen, kritisch gaan bevragen. Zodat we niet meer in simplistische drogredeneringen en open deuren trappen. Zodat we een keuze maken voor iets en niet alleen maar tegen anderen ongeacht de gevolgen. Dat we vooral naar boven trappen en niet naar beneden.
Laat 2017 een jaar van mededogen, van vooruitgang en van samen -leven zijn.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (57)

oudsaider2
oudsaider231 dec. 2016 - 17:30

En een proeve van het rationele denken is "vooral naar boven trappen". En dan wordt het vanzelf een jaar van samen-leven? Zouden schrijvers van oprispingen als deze zichzelf niet eens kritisch moeten gaan bevragen? Zouden we dan niet meer aan simplistische drogredeneringen worden blootgesteld? Of open deuren die ingetrapt worden? Overigens maak 2017 en alle volgende jaren "Jaar van de rede".

Frank Lenssen2
Frank Lenssen231 dec. 2016 - 15:17

O, maar natuurlijk wordt 2017 het jaar van de rede - kom, ik ben in een machtig goeie bui, ik doe wat 'educated guesses', nou ja, solide voorspellingen, eigenlijk: - Donald J. Trump komt op de dag na zijn inauguratie tot inkeer. Hij doet afstand van zijn gehele vermogen, en vervangt zijn ministeriële team door een gezelschap van authentiek gelovige vakmensen op het gebied van klimaatwetenschap, onderwijs, zorg, welzijn, sociale cohesie, naastenliefde, bescheidenheid, eerlijkheid, cultuur (w.o. de Americana-muziek), en levensgeluk in het algemeen; - Dezelfde Trump positioneert zich als fervent voorstander van een basisinkomen van $ 1,500 p/m, en een gemaximeerd topinkomen van $ 12,500 p/m; - Tenslotte gaat genoemde heer Trump zelf koken in de gaarkeukens voor de armen, zo lang die voorzieningen nog nodig zijn; en in één moeite door verbiedt hij de hele celebrity-cultuur in zijn land, omdat die de levens van zovelen bederft. - Geert Wilders wordt wat hij altijd al was, in zijn hart: hij blijkt in het geheim in snel tempo geradicaliseerd te zijn, en al geruime tijd van een stand-in gebruik gemaakt te hebben, bijv. recent bij het proces tegen hem. Geert spreekt perfect Arabisch, en is op het moment dat ik dit schrijf op weg naar het hoofdkwartier van IS. Voor zijn fans: jullie zullen hem nooit meer zien. - Mark Rutte treedt in februari totaal onverwacht terug als MP. Hij blijkt opnieuw personeelschef bij Unilever geworden te zijn - hij prefereert uiteindelijk toch een bestaan in de anonimiteit. - Bijzonder veel migranten in West-Europa vertrekken, geheel vrijwillig, naar wat zij zelf aanduiden als: betere oorden. Ze hebben onderling heel veel geheim overleg gehad, en zijn, waar ze zelf dan ook vandaan kwamen, met een gezamenlijk manifest naar buiten gekomen. De kern daarvan is: wij, aardige en bescheiden, en sociaal ingestelde mensen, vinden jullie, witte minkukels en onbenullige kickboksers die jullie zijn, 'Zum Kotzen'. Nog liever zwemmen wij in de lente en zomer zelf door de Middellandse Zee terug, dan dat wij nog onnodig langer in jullie foeilelijke en ongastvrije samenlevingen willen verwijlen. - En wij, wij Hollanders, kunnen dan ongehinderd doorgaan met datgene waar we toch al zo goed in waren: permanent onze hebzucht bevredigen, de leefomgeving verder vernielen, jaloers zijn en elkaar aftroeven, roddelen, in een biercoma naar 'de voetbal' kijken, elke avond, de Telegraaf lezen, op de linkse elites schelden, en, hoe kan het anders, op Joop schrijven. Dat, dames en heren, zal 2017 ons brengen.

1 Reactie
Poezenmens
Poezenmens1 jan. 2017 - 9:22

???? Frank, Ik hoop dat ik ook in het nieuwe jaar weer mag genieten van je vaak rake, maar ook mooie, humoristische en ludieke schrijfsels.

remmerik2
remmerik231 dec. 2016 - 10:10

Een van de belangrijkste reden waarom wij in Europa in staat zijn om met elkaar te leven is dat we een bandbreedte hebben ontwikkeld waarin wij de staten kunnen besturen. Wijken we teveel af, dan komen we terecht in wapengekletter waarin de spanningen alleen maar verder zullen oplopen. De enige manier om het wapengekletter van Wilders de kop in te drukken was om het wapengekletter van de islam de kop in te drukken, Wilders staat al heel lang onder strenge beveiliging. Op links had men moeten doen wat men had moeten doen en is op zakelijke wijze de uitwassen van de islam UIT TE ROEIEN. Daar zullen slachtoffers bij vallen, dat klopt, zo gaat dat in oorlogen. De enige rede die wij thans hebben is die van de zakelijkheid van de zakenman, en als de zakenman zijn werk heeft gedaan stemmen we die weer weg zodat links Nederland er weer een rotzooi van kan maken.

2 Reacties
Arie Roos
Arie Roos31 dec. 2016 - 10:52

[Op links had men moeten doen wat men had moeten doen en is op zakelijke wijze de uitwassen van de islam UIT TE ROEIEN.] Aha. En waar zou dat concreet op neergekomen zijn ? Welke maatregelen had links, volgens jou, precies moeten nemen ?

Frank Lenssen2
Frank Lenssen231 dec. 2016 - 14:41

Eh, Remmerik - gaat het nog een beetje? Binnen al je zakelijkheid en redelijkheid ben je toch op zorgelijke wijze aan het radicaliseren. 'Op zakelijke wijze de uitwassen van de Islam UIT ROEIEN (met slachtoffers, zo gaat dat...' Ik zie hier in een paar woorden van jou al heel grote problemen. ------- De zakenman maakt ons land weer gezond? Links kan er daarna weer een rotzooi van maken? Ik houd het er maar op dat jij satire probeert te bedrijven. En dat is je maar bijzonder slecht afgegaan.

Bouwman2
Bouwman231 dec. 2016 - 10:03

Het lijkt me toe dat de tijd in stukken knippen een tamelijk zinledige activiteit is net als wensdromen. Het is beter het panta rei aan te houden als leidraad en je niets aan te trekken van het fotomoment dat nu- net als altijd- een angst oproepend beeld laat zien. Ouwejaar vieren is onzin. Het is alleen het moment waarop losers zich willen laten horen dat ze er ook zijn. De beste raad is die van Conny Stuart: wees niet zielig of angstig en zeur niet. Bedenk maar dat niemand er voor altijd zit en relativeer. Iedereen is als een zandkorrel in de woestijn of moderner als een van de miljoenen eikels in een eikenbos. Voer voor de zwijnen. De kans dat een daarvan een boom wordt is niet nihil maar wel heel erg klein. En dan nog, sommige eiken worden erg oud, ze zouden Columbus nog hebben gezien. Maar de eik waaronder Jezus preekte is al heel lang geleden verzaagd. Niets blijft, alles is ijdelheid.

Nicolas Skeye
Nicolas Skeye31 dec. 2016 - 6:05

2017 jaar van de rede? Zou mooi zijn, maar het zit er niet in. Het zal nog een paar honderd (duizend?) jaar duren voor de wetenschap de religie definitief verdreven heeft.

2 Reacties
Frank Lenssen2
Frank Lenssen231 dec. 2016 - 14:51

@ Nicolas Skeye (07:05u) - het is een zo eenvoudig beginsel: wetenschap en religie hebben geen gemeenschappelijk speelveld. Daaruit volgt dat één van beide de ander nooit kan verdrijven, want er is geen wedstrijd. Nou ja, misschien ben jij slimmer dan Kant, Augustinus, Berkeley, Plato (Socrates), en Newton tesamen. Dat is ook een mogelijkheid.

M4
M41 jan. 2017 - 10:01

Frank Lenssen, heel veel religieuzen zijn het daar met u over oneens, zeker de fundamentalistische!. Nicolas Skeye heeft dus volkomen gelijk. Elke religie zal er van doordrongen moeten zijn dat de wetenschappelijke methode ten aanzien van waarheidsvinding altijd , ook ten aanzien zogenaamde ethische vragen, altijd het laatste woord heeft. Pas dan mag er rustig verder geneuzeld worden in de diverse kapelletjes, kerkjes en moskeetjes.

rick verdonschot
rick verdonschot31 dec. 2016 - 2:47

2017 wordt het jaar dat nog veel meer beerputten op zullen gaan. Het aantal klokkenluiders zal enorm toenemen en zich gesterkt voelen door de wetenschap dat ze niet alleen staan. De media zal nog meer gaan waarschuwen dat er "fake nieuws" is, de sociale media en ook Google zullen nog meer censuur gaan toepassen om er vervolgens (dat zal na 2017 zijn) achter te komen dat ze, samen met de mainstream media, steeds minder relevant zullen worden. Gedecentraliseerde social networks, gebaseerd op het blockchain principe zullen in hoog tempo groeien, net als de serieuzere alternatieve media. Het zal alleen maar duidelijker worden dat het globalisme in werkelijk slechts een poging is/was van de multinationals en banken om hun machtspositie wereldwijd uit te breiden. Deze zullen zich niet zomaar neerleggen bij het inperken van hun macht en ik verwacht nog wat serieuze conflicten, aanslagen, noodtoestanden en andere pogingen van de machthebbers. Naarmate het volk rechten inlevert en er controle en verplichtingen voor in de plaats krijgt zal de weerstand toenemen. Er komt meer burgerlijke ongehoorzaamheid (eindelijk) en moreel besef krijgt een herkansing. De grote vraag (voor mij) is hoe die weerstand eruit zal zien? Als het daadwerkelijk tot opstanden komt zie ik het somber in. Daar wordt namelijk op gerekend en binnen de apparaten die hiervoor bestaan (politie, defensie etc.) is er nog geen kritische massa bereikt. Wanneer men minder bezig zal zijn met het bestrijden van het oude, achterhaalde, corrupte en vooruitgang belemmerende systeem en zich meer zal richten op kleinschalige initiatieven die daadwerkelijk tot betere oplossingen leiden dan zal 2017 een jaar van grote veranderingen zijn. Veranderingen die gepaard gaan met veel onzekerheid, maar dit zal steeds minder mensen ervan weerhouden om toch hun idealen te volgen omdat ze inzien dat we op een doodlopend spoor zitten, en de machinist zwaar bezopen vol gas blijft geven richting het ravijn.

1 Reactie
Arie Roos
Arie Roos31 dec. 2016 - 10:54

[Gedecentraliseerde social networks, gebaseerd op het blockchain principe] Sure. Wat ik me afvraag: ben jij echt nooit benieuwd naar de betekenis van de woorden die je gebruikt ?

Haastig
Haastig31 dec. 2016 - 2:31

"Maak van 2017 het jaar van de rede" Sorry, ik hoop er "2017, het jaar van de leuke, goed betaalde baan" van te maken.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 jan. 2017 - 0:38

Dat zou mooi zijn!

Sjojipi
Sjojipi31 dec. 2016 - 0:22

@willem. Er zijn idealisten en realisten. Het is uw partij klaarblijkelijk nooit gelukt om de belasting evenredig te laten heffen.Aan uw comments te zien bent u waarschijnlijk een zestigplusser die slechts maatschappelijk actief is middels Joop.nl, met een roze bril en een overeenkomstig wereldbeeld. Niks mis mee maar wel Jammer eigenlijk dat U best wel zuur reageert op diverse onderwerpen.

FactChecker
FactChecker30 dec. 2016 - 21:04

- Dus laten we 2017 het jaar van de rede maken, het jaar van het rationele denken. - Obama verlaat het witte huis, Trump zal zijn plek overnemen en Wilders aan kop in Nederlnd. Uw wens lijkt uit te komen.

6 Reacties
WillemdeGroot
WillemdeGroot30 dec. 2016 - 21:47

Op het randje van 2016: Trump een rationeel denker. Deze verdient de prijs van de Slappe Lach. Wilders aan kop in Nederland. En wij maar wachten op de partijen die Wilders aan een meerderheid gaan helpen, want, wat nog maar moet gebeuren, als grootste word je niet automatisch een regeringspartij. Zonde voor de weggegooide stem. Want uw wens kan niet uitkomen, als u even nadenkt.

Bickle
Bickle31 dec. 2016 - 5:50

FactChecker + Rationeel denken = Contradictio in terminis ;-)

FactChecker
FactChecker31 dec. 2016 - 6:29

WillemdeGroot 30 december 2016 at 22:47 - En wij maar wachten op de partijen die Wilders aan een meerderheid gaan helpen, want, wat nog maar moet gebeuren, als grootste word je niet automatisch een regeringspartij. Zonde voor de weggegooide stem. Want uw wens kan niet uitkomen, als u even nadenkt. - Als jij werkelijk denkt dat Wilders zelf 76 zetels nodig heeft om te regeren dan kom jij nog voor een verassing te staan. Ik geef toe dat de PVV meer zetels nodig heeft dan andere partijen. Maar de belofte van de VVD om niet met de PVV te regeren is net zoveel waard als die beloftes duizend euro en geen cent meer naar de Grieken. Met de enorme versnippering in het hedendaags politiek klimaat kunnen ze op een gegeven moment niet meer om de PVV heen. Jij mag dromen van een linkse coalitie "PvdA, GroenLinks, PvdD, denk, artikel 1, nieuwe wegen" Neem de SP er nog even bij (niet omdat het kan maar omdat het moet) en kom je nog zo'n 25 zetels tekort.

Buzzer
Buzzer31 dec. 2016 - 6:57

De wereld gaat door Trump zijn gevaarlijkste jaren in. Die man is zo gek als een deur.

HTH Vandelden
HTH Vandelden31 dec. 2016 - 10:25

Ja. Dat is het enige dat overblijft. Diepzwart sarcasme.

Poezenmens
Poezenmens31 dec. 2016 - 10:56

"Obama verlaat het witte huis, Trump zal zijn plek overnemen" ------------------ Nee hoor, niet Trump maar Goldman Sachs (met 4 prominente Goldman Sachsgasten als minister) gaat zijn plek overnemen. Maak je borst naar nat met de nieuw verkregen macht in de wereld van Goldman Sachs.

Sjojipi
Sjojipi30 dec. 2016 - 19:46

Men heeft de hoop op verbinding/integratie nog niet verloren en het adagium "samen de welvaart delen", lijkt nog steeds hoog in het vaandel te staan. Men lijkt de jaren 60/70 nooit te boven zijn gekomen, terwijl de samenleving sterke veranderingen door maakt en je niet meer aan het gecreëerde Utopia van destijds kan blijven vasthouden. Aangaande de vluchtelingenproblematiek zijn er feiten/statistieken die e.e.a. weerleggen. Bijvoorbeeld van de destijds "geïmporteerde" Somaliërs heeft ongeveer 10% een baan en de rest eet, waarschijnlijk levenslang, uit de staatsruif. En wat te denken van hele families Albanezen die hier asiel kwamen aanvragen om vervolgens met het geld van de vertrekregeling weer het land te verlaten. Het zal wel etnisch profileren genoemd worden, maar kijk ook eens naar de criminaliteitscijfers en etniciteit. Zo zijn er vele voorbeelden te benoemen. Degenen die realistisch commentaar geven, krijgen de Zwarte Roet Piet toegespeeld en worden populisten genoemd. De belastingdruk is erg hoog , vaste banen zijn nauwelijks te krijgen en je moet minimaal 6 jaar in de grote steden op de wachtlijst staan voor een woning. En je bloedeigen oma zit te verpauperen, terwijl de vrijwilligers andere prioriteiten hebben. Ik heb van dichtbij meegemaakt dat veel jongeren van de 2e generatie niet autochtone Nederlanders zich in groepjes terugtrokken en weinig op hadden met de rest van de klasgenoten. Soms werden wij ongelovige varkens genoemd. Veel jonge mensen hebben grote moeite met de manier waarop de overheid onze zuurverdiende belastingcenten rond strooit en wij hebben geen goede hoop op integratie. De praktijk lijkt steeds meer te verworden tot een omgekeerde integratie.

11 Reacties
WillemdeGroot
WillemdeGroot30 dec. 2016 - 20:52

De bekende Wilders retoriek. Deze: 'De belastingdruk is erg hoog'. Was dat maar zo, in evenredigheid. Dan zat 'je bloedeigen oma niet te verpauperen'. Je hebt blijkbaar de boodschap in het artikel niet gelezen, of herkend, en vervalt weer in het geschreeuw dat alles de schuld is van de moslims/islam, etc. Begin eerst maar eens het verschil te ontdekken tussen vluchtelingen, migranten, asielzoekers, afgewezen asielzoekers en 1e, 2e en 3e generatie Nederlanders van buitenlandse oorsprong (die we in feite allemaal zijn), enz. Dan wordt de discussie wat zinniger.

FactChecker
FactChecker30 dec. 2016 - 21:37

Sjojipi 30 december 2016 at 20:46 - Bijvoorbeeld van de destijds “geïmporteerde” Somaliërs heeft ongeveer 10% een baan en de rest eet, waarschijnlijk levenslang, uit de staatsruif. - Maar ze verrijken wel onze cultuur.

TotCo Ring
TotCo Ring30 dec. 2016 - 22:07

@willem Of je begint eerst maar eens de overeenkomst te ontdekken tussen vluchtelingen, migranten, asielzoekers, afgewezen asielzoekers en 1e, 2e en 3e generatie Nederlanders van buitenlandse oorsprong (die we in feite allemaal zijn), enz. Misscien wordt het dan duidelijk

pierik2
pierik231 dec. 2016 - 3:05

FactChecker 30 december 2016 at 22:37 Sjojipi 30 december 2016 at 20:46 – Bijvoorbeeld van de destijds “geïmporteerde” Somaliërs heeft ongeveer 10% een baan en de rest eet, waarschijnlijk levenslang, uit de staatsruif. – Psssst. Verpest het nu niet met echte feiten!

Arie Roos
Arie Roos31 dec. 2016 - 6:52

[Aangaande de vluchtelingenproblematiek zijn er feiten/statistieken die e.e.a. weerleggen.] Wat, eigenlijk ? Wat wordt er precies weerlegd, volgens jou ? [Bijvoorbeeld van de destijds “geïmporteerde” Somaliërs heeft ongeveer 10% een baan en de rest eet, waarschijnlijk levenslang, uit de staatsruif.] Ja, en ? Wat weerlegt dat ? Overigens, we hebben helemaal geen Somaliërs geïmporteerd. De Somaliërs die hier zijn, zijn hier op eigen houtje naartoe gevlucht, omdat hun levens in hun eigen land in gevaar waren. Nu weet ik best, dat rechtschmenschjes dit soort feiten graag vergeten, dus het leek me goed om ze weer even te noemen. [En wat te denken van hele families Albanezen die hier asiel kwamen aanvragen om vervolgens met het geld van de vertrekregeling weer het land te verlaten. ] Tsja, niets menselijks is de Albanezen vreemd. Maar wat wordt hier nu precies door weerlegd, volgens jou ? [Het zal wel etnisch profileren genoemd worden, maar kijk ook eens naar de criminaliteitscijfers en etniciteit.] Ja, die zijn niet betrouwbaar, omdat we weten dat er ethnische geprofileerd wordt. Als we hogere criminaliteit meten bij een bepaalde groep, dan kan dat ook komen omdat die groep veel meer gecontroleerd wordt. Dit nadeel van ethnisch profileren hoor je weinig, omdat iedereen zich richt op de ellendige consequenties die dat profileren heeft op de levens van mensen, maar het is wel degelijk een probleem. In ieder geval, stel dat die cijfers wel betrouwbaar zouden zijn geweest. Wat weerleggen ze dan precies, volgens jou ? [Degenen die realistisch commentaar geven, krijgen de Zwarte Roet Piet toegespeeld en worden populisten genoemd.] Over welk "realistisch commentaar" heb je het hier precies ? [De belastingdruk is erg hoog ] Ja, dat klopt, want we hebben hier een verzorgingsstaat die in stand gehouden moet worden. Er gaan honderden miljoenen per jaar naar zorg, onderwijs, AOW, en sociale zekerheid, en dat geld moet ergens vandaan komen. Maar wat weerlegt dit nu precies ? [ ...vaste banen zijn nauwelijks te krijgen en je moet minimaal 6 jaar in de grote steden op de wachtlijst staan voor een woning. En je bloedeigen oma zit te verpauperen, terwijl de vrijwilligers andere prioriteiten hebben.] Tsja, dat is allemaal rechts beleid, maar ik begin me nu toch echt af te vragen wat je hiermee wilt weerleggen ...

Arie Roos
Arie Roos31 dec. 2016 - 6:53

[Of je begint eerst maar eens de overeenkomst te ontdekken tussen vluchtelingen, migranten, asielzoekers, afgewezen asielzoekers en 1e, 2e en 3e generatie Nederlanders van buitenlandse oorsprong (die we in feite allemaal zijn), enz. Misscien wordt het dan duidelijk] Leg uit ... wat wordt er dan precies duidelijk ? En wat is die overeenkomst precies ?

WillemdeGroot
WillemdeGroot31 dec. 2016 - 9:49

TotCo. Die hoef je helemaal niet te ontdekken. Die duiden types als jij ons wel: wat de overeenkomst is, is dat ze allemaal gediscrimineerd worden. Zo simpel is die overeenkomst.

Vuurrood
Vuurrood31 dec. 2016 - 10:19

FactChecker: Maar ze verrijken wel onze cultuur. Inderdaad! Dit in tegenstelling tot al die PVVers welke levenslang, tot eigen vreugde, uit de staatsruif eten.

Joe Speedboot
Joe Speedboot31 dec. 2016 - 16:41

'Psssst. Verpest het nu niet met echte feiten! ' Lekker belangrijk om je over 40.000 Somaliërs op een bevolking van 17 miljoen druk te lopen maken terwijl bijvoorbeeld het financiële systeem een veel grotere bedreiging vormt. Zitten een bankier, een arbeider en een migrant aan een tafel met daarop 20 koekjes. Die bankier pakt 19 koekjes en zegt vervolgens tegen die arbeider: 'pas op die migrant wil je koekje afpakken'. De domheid van de PVV/Trump stemmer in een notendop...

FactChecker
FactChecker31 dec. 2016 - 20:56

Vuurrood 31 december 2016 at 11:19 - Inderdaad! Dit in tegenstelling tot al die PVVers welke levenslang, tot eigen vreugde, uit de staatsruif eten. - Feitelijk onjuist, dat is geen juiste analyse van de PVV'ers in dit land.

FactChecker
FactChecker31 dec. 2016 - 20:57

Vuurrood 31 december 2016 at 11:19 - Inderdaad! - Maar nu ik je aandacht toch heb. Kun je 5 voorbeelden van die verrijking noemen?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen30 dec. 2016 - 19:13

[Laat het een jaar van mededogen, van vooruitgang en van samen-leven zijn] Dat zal een ijdele wens blijven. De kantlijnschreeuwers van PVV, 50+, VNL, DENK, PvdD en SP gaan echt niet massaal emigreren.

4 Reacties
WillemdeGroot
WillemdeGroot30 dec. 2016 - 20:43

Alweer zo'n inhoudsloze reactie. De prijs voor de guitigste opmerkingen hebben jullie al, nu nog de prijs voor de inhoud.

TotCo Ring
TotCo Ring30 dec. 2016 - 22:13

Idd, laat het een jaar van mededogen, vooruitgan en samenleven zijn. Dat betekent dus water bij de wijn doen voor de minderheden die alsmaar in de slachtoffer rol kruipen. Laten we dit land weer humaan maken en met zijn allen #iedere1 er iets van maken. Aanpassen is het nieuwe intregeren.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen31 dec. 2016 - 0:39

@willemdegroot Heb jij dan inhoudelijk het idee dat de PVV ophoud met moslims bashen,dat 50+ ophoudt met pensioengeld overhevelen van jong naar oud, dat VNL en meer van dat soort shit ophoudt met onze bestuurbaarheid te vernietigen, dat DENK ophoudt met de PVV bestaanrecht te verschaffen, dat de PvdD ineens voor kat, muis en regenworm op gaan komen en dat de SP ophoudt virtuele neo-liberalen te vinden om uit te schelden? Ik geloof er niets van, dus de enige manier om tot rede te komen blijft als al die aanhangers emigreren, maar dat gaat echt niet gebeuren.

Buzzer
Buzzer31 dec. 2016 - 6:58

Misschien de mislukte PvdA aanhangers die straks naar hun mooie baantjes kunnen fluiten en de managers die denken dat ze meer waard zijn dan de Balkenende norm. Dat zou al een mooi begin zijn.

AemiliusLepidus
AemiliusLepidus30 dec. 2016 - 18:34

Wat u hier zegt is dat 2016 niet het jaar van de rede was omdat naar uw zin teveel mensen met een tegengestelde mening op de voorgrond zijn getreden. Wordt u daar zelf nooit moe van, te spreken vanuit een zelfverklaarde positie van weldenkendheid en wijsheid? U spreekt hier niemand mee aan die u graag op andere gedachten wil brengen. Ik had zelf 2016 ook graag anders gezien, maar misschien moeten we de hand in eigen boezem steken en eens gaan kijken naar de redenen waarom de dingen zo zijn gelopen. Nu kan het nog, straks zijn we te laat. Erken de problemen, draag oplossingen aan en profileer je niet alleen maar als "anti X".

2 Reacties
Bickle
Bickle31 dec. 2016 - 6:00

Ik ben het in grote lijnen eens met je. Alleen is wat een probleem is voor de ene, voor de andere weer helemaal niet zo erg. Het erkennen van deze problemen wordt daarmee al erg bemoeilijkt. Alles valt en staat volgens mij met het (opnieuw leren) luisteren naar elkaar. Zonder direct al een standpunt in te nemen. Het met elkaar oneens kunnen zijn over de problemen, de impact daarvan en de mogelijke oplossingen. En vooral ook het wederzijdse respect dat we moeten kunnen opbrengen. Hoe dank ook, 2017 wordt een grote uitdaging.

Arie Roos
Arie Roos31 dec. 2016 - 6:53

[Wat u hier zegt is dat 2016 niet het jaar van de rede was omdat naar uw zin teveel mensen met een tegengestelde mening op de voorgrond zijn getreden. ] A, een stroman. Een beproefd middel voor als er geen argumenten meer zijn.

Piet de Geus
Piet de Geus30 dec. 2016 - 18:18

"Dus laten we 2017 het jaar van de rede maken, het jaar van het rationele denken. Zodat we mensen die ons opdragen alles behalve henzelf te wantrouwen, kritisch gaan bevragen." In dat geval wens ik je in 2017 heel veel sterkte bij het aanpakken en heropvoeden van je partijgenoten!

5 Reacties
WillemdeGroot
WillemdeGroot30 dec. 2016 - 20:41

Ben niet lid van de SP, of zo,voel me een vrijdenker, maar wat weer een denigrerende en inhoudsloze reactie van heer De Geus. Daar heeft hij patent op, zoals de regelmatige lezer van Joop weet (gaat nu een denigrerende, of semi-intelligente opmerking maken: ú hebt patent op bodemloze domheid, of zoiets, let maar op). Voorbeelden graag waarin de SP zich in uw ogen negatief onderscheid van, noem maar, uw D66. Waarin moeten 'je partijgenoten' heropgevoed worden en aangepakt, waarin andere genoten van politieke partijen dat niet hoeven?

Piet de Geus
Piet de Geus31 dec. 2016 - 0:54

"Voorbeelden graag" Dagelijks struikel je hier werkelijk over de voorbeelden van SP'ers die alles en iedereen wantrouwen (het zijn allemaal neoliberalen, van links tot rechts!) behalve zichzelf. Maar degene die de meeste redenen heeft om zichzelf te wantrouwen herkent dat natuurlijk weer niet en ziet een leuke aanleiding om weer eens een te grote muil op te zetten vanachter zijn veilige pc op zijn jongenszoldertje.

Buzzer
Buzzer31 dec. 2016 - 7:01

Ik sta inderdaad weer verbaast dat je naast je vaak redelijke reacties zo inhoudsloos je neo-liberale denkbeelden spuit. Voor de SP is te hopen dat ze weer een leider met ballen krijgen die de zaken uit durft te spreken en zo weer naar de PVV overgelopen stemmers terug kan winnen.

Vuurrood
Vuurrood31 dec. 2016 - 9:38

Ik wens Piet veel succes bij het heropvoeden, als dat nog mogelijk is, van zichzelf.

Piet de Geus
Piet de Geus31 dec. 2016 - 13:48

"Ik wens Piet veel succes bij het heropvoeden" Waarom denk je dat ik die maoïstische hobby's deel? Als 'neoliberaal' zie ik meer in afschrijven.

remmerik2
remmerik230 dec. 2016 - 17:46

Ik zou willen voorstellen om 2017 het jaar van Dionysios te maken.

jillesdykstra
jillesdykstra30 dec. 2016 - 16:38

Het soort verhalen, waardoor de SP eindeloos aan der zijlijn blijft staan, net zoiets als dat Roemer maar niet kan begrijpen dat hij niet functioneert. Roemer doet kritiek dan af als 'gezeur over details', dat is hier net zo, geen woord b.v. over DENK uitspraken als 'integreren hoeft niet', en zwaaierij met de vlag van een land in Azië, waar een Aziatische despoot nu aan de macht is. De uitspraak in een Deense moskee 'wij zijn geen Denen, wij zijn Moslims', had, vrees ik, ook hier kunnen worden opgenomen, met natuurlijk dan 'wij zijn geen Nederlanders'.

7 Reacties
WillemdeGroot
WillemdeGroot30 dec. 2016 - 18:02

'Wij zijn geen Hollanders, wij zijn Friezen', met een eigen taal, een eigen 'cultuur', een eigen volkslied, een eigen vlag, een eigen politieke partij, een eigen paspoort, ... Terug naar waar ze vandaan komen?

jillesdykstra
jillesdykstra30 dec. 2016 - 20:37

Ik weet niet wat hiervan de bedoeling is. Friezen zijn er in geslaagd het Fries als taal te behouden, dat gebeurt in andere gebieden ook, Wales, Bretagne, meen ik. Kneppelfreed had als gevolg dat Fries als taal werd erkend. Wat dat alles met nieuwe Nederlanders van Turkse afkomst te maken heeft ontgaat me.

Harry Nak
Harry Nak30 dec. 2016 - 20:38

Friezen zijn geen totalitaire ideologie.

FactChecker
FactChecker30 dec. 2016 - 21:35

Harry Nak 30 december 2016 at 21:38 - Friezen zijn geen totalitaire ideologie. - Inderdaad verassend weinig aanslagen die worden ingeluid door zelfmoordterroristen die 'it giet oan' schreeuwen.

Haastig
Haastig31 dec. 2016 - 2:35

FactChecker 30 december 2016 at 22:35 ‘it giet oan’ LOL

jillesdykstra
jillesdykstra31 dec. 2016 - 7:27

In de speelfim was het 'it giet troch'. De culturele verarming in Friesland zal er mee te maken hebben, in mijn jeugd was er geen standaard fries, elke streek en stadje had z'n eigen dialect. Mijn grootouders van benoorden Dokkum gebruikten heel andere woorden en uitdrukkingen dan die uit ZO Friesland.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 jan. 2017 - 0:38

Jilles die "culturele verarming" is een wereldwijd verschijnsel. Locale dialecten veranderen in regionale dankzij de toegenomen mobiliteit oa. In Noorwegen is een heropleving van de Samische taal, beetje te vergelijken met de heropleving van de Friese taal. Of dat standhoudt hangt af van de Friezen zelf. Een taal moet worden gebruikt anders verdwijnt hij. Het percentage Welsch sprekers daalt al weer. Het Bretons, eveneens een Keltische taal is in gevaar.