Joop

Het is tijd voor de rode chief

  •  
30-11-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
service-pnp-pga-07500-07580v

© Tah-Chee (Dutch), Cherokee chief; portret door Charles Bird King, 1837

De rode chief nam het roer over bij crisis en oorlog. Als er een vijandelijke stam aan de poorten van het grondgebied stond. Bij droogte of ziekte.
Het is crisis. Er moeten stevige besluiten genomen worden over lockdowns, sluiting van scholen, boosterprikken, vaccinatieplicht en ic-capaciteit. Er moet van alles heel snel geregeld worden terwijl mensen angstig, boos en het zat zijn. Hugo de Jonge en Mark Rutte wiebelen en zwalken, Diederik Gommers en kompanen zijn als magiërs niet meer per se solidair met de leiders van dit land..
Witte en Rode chief
De Cherokee Indianen, in the old days voordat de Amerikanen hun land en bestuur overnamen, hadden een complex doch doeltreffend duaal besturingsstelsel. In vredestijd heerste de witte chief. Democratisch afgevaardigd vanuit de zeven councils van het Cherokee volk. De witte chiefs hielden zich bezig met allerlei spirituele zaken en lange termijnbeslissingen. Zaaien en landbewerking. Relaties met Goden en Geesten onderhouden. Rituelen voor nieuwgeborenen uitvoeren. Handeldrijven.
De rode chief nam het roer over bij crisis en oorlog. Als er een vijandelijke stam aan de poorten van het grondgebied stond. Bij droogte of ziekte. De rode en de witte chief hadden een totaal eigen regeringsstaf. De rode ‘regering’ werd democratisch door afvaardiging gekozen én bewezen strijders uit een vorige crisis kregen een hoge functie. De rode staf bestond uit heldhaftige militairen, ondersteund door sjamanen en magiërs.
Vrouwen waren belangrijk als de rode chief regeerde. Zij checkten de besluiten en beslisten over het lot van krijgsgevangenen. De Cherokee snapten dat in heftige crisistijden ethiek in het nauw kwam en vonden dat je dat maar beter aan dames kon overlaten. De Cherokee Indianen raakten niet zo snel in paniek. Ze regelden het zo, dat je niet tijdens de crisis, maar juist in rustig vaarwater je crisisorganisatie kon optuigen. In slechte tijden verscheen de Rode Chief in het avondlicht op de berg. De tijd is gekomen voor de Rode Chief wist het volk.
Leren van de Cherokee Nederland en het poldermodel lijken het aardig te doen in tijden van stabiliteit maar de afgelopen tijd heeft laten zien dat de rode vlag bij ons minder heldhaftig wappert. We staan onderaan de lijstjes van effectief COVID-beleid in Europa en zelfs de wereld. En bovenaan de lijstjes waar je niet op wilt staan, zoals besmettingen met de nieuwe Zuid-Afrikaanse virusvariant. Opvallend is dat in het heetst van de strijd sommige landen het goed lijken te doen met vaccineren en lockdowns coördineren. Daar waar er continu ‘rode’ paraatheid is, zoals Israël en China, blijven doden aantallen laag en paniek uit… Ook landen met een vrouw in het bestuurlijk zadel; Nieuw-Zeeland, Taiwan, Duitsland lijken zich voorspoedig door crisis heen te manoeuvreren.
Met COVID-varianten, pandemieën, overstromingen, droogtes, vluchtelingenstromen, klimaatuitdagingen, antibiotica-resistenties, woningnood, is het noodzakelijk om ons democratisch stelsel eens flink af te stoffen. Ja, we hebben veiligheidsregio’s, GHOR’s, defensie, crisisteams. Maar die zijn meer op kortdurende crisishulpverlening ingericht dan op verregaande wetgeving zoals een vaccinatieplicht en ingrijpende langetermijnbesluitvorming. Dan hoeven we er niet onder druk een coronawet doorheen te jassen. We kunnen een permanent democratisch crisisbestuur inrichten met personen aan het hoofd die daar de capaciteiten voor bezitten. Bewezen strijders en professionals.
Witte chiefs als het kan. Rode chiefs als het moet. Wie naar buiten kijkt weet het. Het avondlicht gloeit. Het is tijd voor de Rode Chief.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9330 nov. 2021 - 18:42

Auteur heeft gelijk. Er is een gebrek aan bestuurlijke slagvaardigheid. Het poldermodel heeft voordelen, maar ook nadelen. De afgelopen twee decennia hebben we vooral de nadelen gezien. Nederland was ooit behoorlijk progressief en vooruitstrevend. Inmiddels is dat wel voorbij en komen we gewoon geen steek verder met die vastgetimmerde regeerakkoorden. Het is ook triest dat het in Duitsland snel gedaan was terwijl het hier eindeloos door gaat.

JJP2
JJP230 nov. 2021 - 13:45

"De rode ‘regering’ werd democratisch door afvaardiging gekozen én bewezen strijders uit een vorige crisis kregen een hoge functie" Geen idee wie hiervoor in Nederland de aangewezen persoon zou moeten zijn. Wie kent een "strijder" die zich in een Nederlandse crisis bewezen heeft? De Oranjes in ieder geval niet, die hebben in WW2 de wijk genomen naar Engeland. Drees, Lubbers, Kok, Biesheuvel, den Uyl? Allemaal dood. Balkenende? Tja. Als er dan toch gekozen moet worden, dan komen we toch weer bij Mark uit. Dan is mijn lijstje op. Iemand anders?

EenMening
EenMening30 nov. 2021 - 12:56

Onderstaande tabel bevat de oversterfte per 100.000 inwoners van alle EU-landen vanaf het begin van de pandemie tot ca 20 september 2021. Nederland nam hier de 18e plaats in, onder o.a Italië, Spanje, Portugal, België en Oostenrijk. Maar boven Zweden, Duitsland, Ierland, Ierland en de ander Scandinavische landen. Het verschil met Frankrijk was toen klein nl. 4,1. De cijfers van de oversterfte in alle landen van de EU sinds het begin van de coronapandemie werden verzameld en gedeeld door Dmitry Kobak, een onderzoeker aan de Duitse Eberhard Karls-Universiteit in Tübingen. Deze cijfers veranderen natuurlijk continu, Zo gaat het nu in Noorwegen niet zo goed. Daar stierven 100 mensen in de laatste twee weken. Er liggen nu 227 mensen in het ziekenhuis, waarvan 62 op de intensive care. Maar waarschijnlijk blijven de onderlinge verhoudingen tussen de landen ongeveer gelijk. Zie voor de recentste cijfers ook: https://github.com/dkobak/excess-mortality Land Oversterfte ============== Bulgarije 503,4 Litouwen 397,1 Tsjechië 319,8 Polen 315,7 Roemenië 312,9 Slovakije 307,5 Hongarije 264,2 Kroatië 239,6 Italië 227 Spanje 205,2 Letland 198,3 Portugal 196,6 Slovenië 183,1 Estland 161,5 België 135,6 Griekenland 131,9 Oostenrijk 120,9 Nederland 117,7 Frankrijk 113,6 Liechtenstein 100,6 Malta 99,7 Zweden 88,6 Duitsland 64,1 Luxemburg 28,5 Ierland 27,8 Finland 24,8 IJsland 7,1 Cyprus 5 Denemarken 3,8 Noorwegen −16,7 https://www.hln.be/buitenland/grote-verschillen-in-oversterfte-tijdens-coronacrisis-deze-landen-scoren-best-en-slechtst-in-europa~a00595e6/ https://github.com/dkobak/excess-mortality

Wereldburger
Wereldburger30 nov. 2021 - 11:47

mooie parabel. zou aboutaleb die rode chief kunnen zijn vraag ik me af, anders weet ik niet 123 wie dan wel?

pahan
pahan30 nov. 2021 - 11:44

En hoe is het ook alweer met de Cherokees afgelopen? Precies. Volgende.

1 Reactie
Daslief
Daslief30 nov. 2021 - 16:24

Weggeconcurreerd door nog rodere chiefs?

Debby Teusink
Debby Teusink30 nov. 2021 - 11:13

De Oranjes deden dit in voorkomende gevallen ook, Willem III in 1672, het rampjaar en Wilhelmina in Londen 1940, toen ze De Geer zijn congé gaf en Gerbrandy benoemde. Misschien kan de vorst niet zelf de leiding op zich nemen maar wel middels een stevige schrobbering en plein public, de heren en dames politici de juiste richting wijzen.

1 Reactie
JoostV2
JoostV230 nov. 2021 - 15:29

en die richting is?

wittecisnoot
wittecisnoot30 nov. 2021 - 10:39

Er is hier een woord voor, want zo iets bestaat al. Een machtig leider die ondersteund wordt door militairen die niet gekozen zijn: een junta. "We kunnen een permanent democratisch crisisbestuur inrichten met personen aan het hoofd die daar de capaciteiten voor bezitten. Bewezen strijders en professionals". Klinkt leuk maar hoe gaat dit in de praktijk er uit zien? Na mijn weten hebben we namelijk afgelopen maart zo'n raad bij elkaar gestemd. Maar goed, het klinkt leuk die kretologie maar hoe gaat dit in de praktijk er uit zien? Dit lijkt mij een pleidooi voor een gedeelte zakenkabinet, weinig nieuws dus. Maar hoe gaat dit in de praktijk zijn wat gaan de checks and balances zijn zodat men niet de Rubicon over kan steken?

Poeh, poeh
Poeh, poeh30 nov. 2021 - 9:58

We hebben wél een rode chief, maar die wordt helaas te veel voor de voeten gelopen. 25 GGD's, een woud aan ziekenhuisorganisaties, de diarree aan verenigingen van specialisten en euten en een parlement dat continue de rode chief ter verantwoording roept. Zo schijnt het in dit indianenland te moeten. Daar helpt geen chief aan, wat voor kleur ook.

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens30 nov. 2021 - 11:05

@ Poeh, poeh Jij schrijft: We hebben wél een rode chief Nee dat hebben we niet. Sowieso zijn we niet we. Niet 1 stam of 1 volk met 1 leider. Maar bovendien is Rutte een Uber kneus en de minst geschikte man voor de baan. Hij stuurt op de pools en heeft een enkele visie. Zelfs in de optimale omstandigheden bakte hij er niets van. Cherokees hadden hem aan een totempaal goed vastgebonden en waren verder allemaal rustig weggetrokken.

EenMening
EenMening30 nov. 2021 - 22:27

@Daan Niet alles wat Rutte doet is slecht. Hij heeft er voor gezorgd dat de staatsschuld laag was (ca 48%), zodat er voor het coronabeleid veel geleend kon worden. De laatste begroting voor corona (305 miljard euro) was alleszins redelijk. De economie loopt als een tierelier, er zijn zelfs zeer veel vacatures. Dat is waarschijnijk ookde reden dat de VVD zoveel stemmen trekt. De VVD-stemmers hebben persoonlijk geen last van de verschillende crises.

Mark Huysman
Mark Huysman30 nov. 2021 - 9:57

Leuk stukje. Ik denk echter niet dat het poldermodel ons dwars zit maar de neoliberale ideologie. We hebben een politieke leiding die volledig gelooft in Thatchers mantra van ‘there's no such thing as society’. Rutte noemt zelfs Ayn Rand als een van zijn favoriete denkers. Nu met deze crisis is het kabinet wel gedwongen om maatschappelijk in te grijpen -omdat anders de zorg het begeeft- maar dat gaat met enorme tegenzin, bij voorkeur veel te laat en te weinig. Die neoliberale ideologie is niet alleen een probleem bij een crisis maar ook in tijden van zgn stabiliteit. Daar merken mensen met wie het goed gaat misschien weinig van maar onder aan de sociale ladder krijgen mensen al jaren klap na klap. Bovendien is in de zgn stabiele periode de basis geschapen voor de huidige crisis: alles binnen de zorg is zoveel mogelijk afgeknepen en opgeknipt waardoor er geen enkele ruimte of slagkracht meer bestaat om op een irreguliere situatie als de huidige in te kunnen springen. Dit ondanks de vele waarschuwingen dat er een pandemie aan zat te komen.

6 Reacties
Eid
Eid30 nov. 2021 - 10:35

@Mark Als je maar genoeg blijft herhalen dat NL neo liberaal is, ga je er vanzelf in geloven. Enne, als je een 'Mark' bent en je ultieme maatschappij is zwaar socialistisch / marxistisch is alles neo liberaal. Datzelfde geldt voor marktwerking. Nou, in NL hebben we echt geen marktwerking in de zorg etc. Hooguit geleide markteconomie.

EenMening
EenMening30 nov. 2021 - 10:42

@Mark Toch is in de PRAKTIJK die zogenaamde neoliberale ideologie oneindig veel beter dan communisme of hardcore socialisme. Vergelijk bijvoorbeeld het VK of Nederland maar eens met Cuba, Nicaragua of Venezuela. En dan hebben we het nog niet eens over de toestanden in de voormalige SU. Hier welvaart en vrijheid, daar onderdrukking en armoede. In de bovengenoemde Latijns-Amerikaanse landen is vrijwel iedereen even arm, dat dan weer wel.

Victor Barendrecht
Victor Barendrecht30 nov. 2021 - 11:20

Ayn Rand en Karl Marx zijn voor velen, niet in de laatste plaats grote politici en allerlei beroemde hedendaagse denkers, inspirerend. Dat is zonder dat dat betekent dat ze het hele denken of het in praktijk brengen ervan, in de vorm van het inrichten van de samenleving, als zaligmakend zien. Hetzelfde geldt als inspirerende personen ook voor bijvoorbeeld Carl Schmitt, Vladimir Lenin, en Ernst Jünger.

Miss Piggy
Miss Piggy30 nov. 2021 - 11:39

Ik denk dat je de spijker op de kop slaat. We hebben in dit land eerder voor grote uitdagingen gestaan, maar die mét polder-mentaliteit kunnen oplossen. De neoliberale ideologie die de afgelopen 30/40 jaar mantra is geworden zorgt er aan de ene kant voor dat voor de mensen op de werkvloer er te weinig improvisatie ruimte wordt gelaten. Ze hebben minder mogelijkheid om hun expertise zo te gebruiken zoals ze zelf goed achten. Denk aan artsen die aan allerlei door zorgverzekeraars opgelegde protocollen moeten houden, docenten die worden bedolven onder de evaluatie formulieren etc. De verschillende organisaties zitten teveel vast aan procedures en worden beheerst door weinig creatieve geesten. Daarnaast is er idd de geld issue. Veels te veel bezuinigd, op zorg, jeugdzorg, onderwijs noem het maar op. Het moest allemaal mean & lean, mét marktwerking. We zien de gevolgen nu. Deze Covid epidemie heeft niet gezorgd voor massale sterfte en lijken die op straat blijven liggen, zoals de Zwarte Dood. Maar toont wel aan dat we nu een samenleving hebben gecreëerd die dit soort uitzonderlijke omstandigheden niet meer aan kunnen. En het toont aan dat er echt dwingend een nieuwe bestuurscultuur in dit land moet komen.

Mark Huysman
Mark Huysman30 nov. 2021 - 11:55

[Als je maar genoeg blijft herhalen dat NL neo liberaal is, ga je er vanzelf in geloven.] Sinds de jaren 90 hebben verschillende regeringen de boel geprivatiseerd, gedereguleerd, is marktwerking overal geïntroduceerd (ook in de gezondheidszorg), zijn sociale voorzieningen en sociale huisvesting afgebroken, etc. Bovendien is de arbeidsmarkt geflexibiliseerd, werken veel mensen op afroepbasis en in flutbaantjes, zijn belastingen op kapitaal en hoge inkomens verlaagd terwijl de belastingdruk voor modaal vergroot is. Als je dat geen neoliberalisme wilt noemen dan noem je dat anders, maakt niet uit. Maar dat heeft wel een samenleving opgeleverd waarin onzekerheid de boventoon voert en waarin steeds meer mensen aangewezen zijn op voedselbanken of anderszins het onderspit delven -zie toeslagenschandaal. Bovendien heeft het een gezondheidszorg gecreëerd waar just-in-time productie de norm is en waarin geen ruimte of slagkracht bestaat om effectief op een crisissituatie in te spelen. [Vergelijk bijvoorbeeld het VK of Nederland maar eens met Cuba, Nicaragua of Venezuela.] Onzinvergelijking. VK en Nederland zijn rijke landen die tot de kleine groep behoren die de wereld al enkele eeuwen domineren. Vergelijk Cuba met Haïti of de Dominicaanse Republiek. Cuba levensverwachting 79 jaar, Haïti 64, DR 71. En dat ondanks het wurgende embargo dat de VS al 60 jaar tegen het arme Cuba voert.

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 nov. 2021 - 17:33

Een Mening is al zo neo-liberaal dat hij het niet eens door heeft!

Rutger Groot
Rutger Groot30 nov. 2021 - 9:56

Ja het beleid is zwalkend en onduidelijk. Maar wat een onzin: "We staan onderaan de lijstjes van effectief COVID-beleid in Europa en zelfs de wereld. " Als we kijken naar het aantal covid doden per 1M doen we het niet bijzonder slecht. Een goede maatstaf Duitsland: 1.219 doden per 1M Nederland: 1.090 doden per 1M En leuk, maar Taiwan en Nieuw Zeeland zijn eilanden, dus die factor is wellicht van grotere invloed (inreizen beperken) dan het geslacht van het staatshoofd. Maar waar we hier in NL de mist mee ingaan is met incompetente leiders, en niet het geslacht. De Jonge en Rouwvoet blinken uit in incompetentie: te traag, inconsequent en onduidelijk. In dit soort situaties heb je meer aan het leger die het gewoon doet. Werkelijk te schandalig voor woorden dat de boosterprik zo lang op zich laat wachten, omdat de Gezondheidsraad weken(!) nodig heeft om een beslissing te nemen. Niet meer democratie in dit geval, maar bestuitvaardigheid en uitvoering is van belang. Laat daar nu de overheid met incompetente leiders daar vooral niet in uitblinken...

3 Reacties
EenMening
EenMening30 nov. 2021 - 10:48

@Rutger Het verbaast me dat de auteur Duitsland nog steeds als voorbeeld neemt. Dat was zo tijdens de eerste lockdown, maar ongeveer een jaar geleden is het helemaal mis gegaan met hoge sterfcijfers tot gevolg. Ook zijn daar de 4000 IC-bedden, die geschikt zijn voor COVID-patiënten voor een groot deel bezet. Ik mis in het rijtje van landen die het goed doen nog Australië, waarschijnlijk omdat dat continent door een conservatieve man wordt geregeerd.

Mark Huysman
Mark Huysman30 nov. 2021 - 11:39

[Als we kijken naar het aantal covid doden per 1M doen we het niet bijzonder slecht. Een goede maatstaf Duitsland: 1.219 doden per 1M Nederland: 1.090 doden per 1M] Dat is gebaseerd op het officieel geregistreerde aantal coronadoden. Omdat in Nederland de doodsoorzaak niet geregistreerd hoeft te worden ligt dat aantal ver beneden het werkelijk aantal doden. Het CBS gaat uit van meer dan 30.000 coronadoden terwijl bovengenoemd cijfer gebaseerd is op 18000 geregistreerde doden. Hoe dat in Duitsland zit weet ik niet. [Ik mis in het rijtje van landen die het goed doen nog Australië, waarschijnlijk omdat dat continent door een conservatieve man wordt geregeerd.] Maar aan die conservatieve man is dat niet te danken. Die wou aanvankelijk een zelfde slappe beleid voeren als Rutte. Maar de afzonderlijke staten (die geleid worden door Labour) wilden daar niet aan en gingen over tot een krachtdadig beleid.

Paul Spijkers
Paul Spijkers30 nov. 2021 - 22:11

Dat grenzen niet fatsoenlijk gecontroleerd mogen zijn is een politiek-economisch EU besluit. Niet een geografiesch-sociaal gegeven. Vroeger mocht dat nog wel. Nu zitten de landen er meer als provincie bij, maar zonder een sterke centrale Europeesche regereing. Landen zouden nog steeds hun eigen ding kunnen doen, maar ze zijn te braaf om tegen Europa in te gaan. De Europeesche raad heeft gewoon besloten dat open markt voor alles virus incluus belangrijker is dan de volksgezondheid.

Zakenpief
Zakenpief30 nov. 2021 - 9:52

Dat deden ze in het oude Rome ook. Dan werd er een dictator benoemd via de Senaat in tijden van crisis. Probleem was wel, dat die niet altijd weer vrijwillig weg ging.

Victor Barendrecht
Victor Barendrecht30 nov. 2021 - 9:25

Een pleidooi om nu te vervallen tot een tribaal systeem. Dat ik dat nog mag meemaken. Na eerdere pleidooien dat het met de democratie met de haar leidende gekozen vertegenwoordiging wel wat minder kan zoals bijvoorbeeld wanneer dat een verdere totstandkoming van de EU in de weg staat. Natuurlijk: Nood breekt wet. Dat is wat Rutte bijvoorbeeld bedoelde toen hij in de corona-crisis uitsprak "Als het om politieke redenen uitkomt, schuif ik de wet opzij." Hem werd vervolgens verweten dat dat een ondemocratische belofte inhield. Terwijl het dus gewoon het gezonde verstand in combinatie met politiek leiderschap is welke bij een crisis nodig kan zijn ook als er wetten zijn die dit in de weg staan. Het zijn dan te nemen hindernissen. Voor niet weinigen geldt zelfs een door hen ervaren noodzaak van een totstandkoming van een verder integrerende EU al als grond om wetten en democratie opzij te zetten als storende elementen.