Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het is tijd dat de scholen serieus beschermd worden tegen infectie

  •  
04-10-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
85 keer bekeken
  •  
schoolklas

© Cc-foto: Wokandapix

Minstens 400 scholen hebben al gemelde besmettingen gehad. In veel gebouwen hebben zitten halve klassen thuis.
Nu de ziekenhuizen weer vol beginnen te raken heeft het kabinet een flink pakket ingrijpende maatregelen ingevoerd om de corona-uitbraak af te remmen. Je mag nog maar weinig mensen thuis uitnodigen, voetballen is nu weer zonder publiek en mensen moeten thuis werken als dat kan. Maar de grote afwezige in de lijst maatregelen zijn de scholen. In vergelijking met andere landen zijn deze eigenlijk nauwelijks beschermd, en daar komt ook geen serieuze verandering in. En daarmee loopt ons land grote risico’s.
scholen
Toen de Nederlandse scholen in augustus en begin september open gingen was er geen serieus plan voor de veiligheid van kinderen en docenten op school. In tegenstelling tot bijna heel Europa waren mond-neusmaskers nergens verplicht, hoefden kinderen geen afstand te houden en mochten kinderen die terugkomen uit risicolanden niet in quarantaine. Terwijl de viruscirculatie is blijven stijgen is het regime zelfs versoepeld. Kinderen met klachten mogen nu “gewoon” naar school en het testen voor kinderen onder de 15 jaar oud lijkt opgegeven. Scholen zonder goed ventilatiesysteem mogen open blijven zonder risico op handhaving vanuit de overheid.
Het losse controle-regime op de scholen staat in contrast met de chaotische opening van het schooljaar. Minstens 400 scholen hebben al gemelde besmettingen gehad. In veel gebouwen hebben zitten halve klassen thuis. Sluitende klassen en scholen zijn dagelijks nieuws. Er is grote onrust onder het onderwijzend personeel, ook onder ouders. Er wordt zelfs opgeroepen scholen tijdelijk te sluiten om weer controle op de situatie te krijgen.
Die situatie in de scholen is des te verontrustender nu juist aannemelijk is dat de open onbeschermde scholen een hoofdaanjager van de epidemie zijn. Vanaf eind augustus is het aantal infecties zeer snel gaan stijgen; dit is niet los te zien van de opening van scholen in de weken ervoor. Een derde van de nu bekende besmettingsclusters ontstaat op scholen, en dat zou waarschijnlijk nog meer zijn als er geen GGD-richtlijn zou zijn dat schoolkinderen niet of nauwelijks meer getest worden.
Het is ook onvermijdelijk dat scholen aanjagers van de epidemie zijn. Internationaal onderzoek toont een helder beeld: kinderen vanaf 10 jaar zijn normaal besmettelijk. Jongere kinderen lijken minder besmettelijk maar gedragen zich op een manier die ze uiteindelijk misschien vergelijkbaar besmettelijk maakt als volwassenen. Scholen voldoen aan de 4 D’s (Dichte ruimtes, Drukte, Duurzaam verblijf, Dicht op elkaar) en zijn zeer risicovol. Nu in grote delen van Nederland volle procenten van de bevolking besmettelijk zijn, is infectie van de meerderheid van de leerlingen en docenten slechts een kwestie van tijd. Een berekening die Platform Containment Nu! maakte met behulp van een rekenmodule van Duke University wijst zelfs op vrijwel zekere besmetting tussen nu en de Kerst. Een schokkende situatie.
Het gevaar van schoolbezoek bij hoge viruscirculatie en weinig beschermingsmaatregelen wordt in de hele wereld bevestigd, in onderzoek na onderzoek. Maar het kabinet en het RIVM blijven beweren dat kinderen nauwelijks last hebben van besmetting, dat kinderen zelden volwassenen besmetten en dat scholen geen infectiehaarden zijn. De “veiligheid van leraren is niet in geding”, is de moedige recente uitspraak van OMT-voorzitter Jaap van Dissel.
Onze scholen zijn vrijwel onbeschermd, jagen de epidemie aan en het kabinet doet daar vrijwel niets aan, terwijl andere delen van de maatschappij wel zwaar beperkt worden. Dat is nog extra bijzonder omdat kinderen (als minderjarigen die verplicht dagelijks in een gebouw moeten verblijven) juist extra beschermd moeten worden. De vraag is dan welk complex krachtenveld leidt tot deze in Europa unieke opstelling van het kabinet.
Gelukkig leveren kabinet en OMT zelf het antwoord. In de Kamerbriefings Premier Rutte en Jaap van Dissel wordt consequent gesproken over het beleidsdoel van beschermen van mensen in “kwetsbare groepen”, zoals zeer oude mensen of mensen met ziektes als diabetes. Dat betekent echter dat de rest van de maatschappij als min of meer “onkwetsbaar” wordt beschouwd, en kinderen dus ook. De communicatie vanuit de overheid is consistent geweest: de gezondheidsrisico’s voor kinderen en jongeren zijn minimaal.
De gevolgen van een infectie lijken inderdaad duidelijk kleiner voor kinderen dan voor volwassenen. Maar als de afgelopen week het aantal kinderen in het ziekenhuis met Covid is verdubbeld, dan is het virus gewoon ook gevaarlijk voor kinderen. En ze geven het virus natuurlijk regelmatig door aan andere kinderen en hun ouders, die dan serieus risico lopen op langdurige gezondheidsschade.
De scholen moeten daarom snel veiliger worden. Het meest zekere is een gesloten school; in bijna ieder land zouden onze onderwijsinstellingen bij de huidige viruscirculatie al tijdelijk dicht zijn. Maar ook als de scholen open blijven is er een beproefd recept om scholen wél relatief veilig open te kunnen houden: klassen niet mengen, ramen open, leraren vaak testen en maskers dragen (ook in de klas). Om dit solide te kunnen oppakken zou een tijdelijke sluiting van de scholen heel behulpzaam zijn. Epidemiedeskundige Ginny Mooi pleitte hier al voor.
Vanzelfsprekend kan het kabinet Engels lezen en weet ze hoe andere landen scholen beschermen. Het is daarom aannemelijk dat het kabinet goed weet welke maatregelen mogelijk zijn, en even aannemelijk dat de overheid dat dus niet wil. Het is daarom te hopen dat de politieke druk op het kabinet snel gaat stijgen om onze kinderen en maatschappij gewoon te gaan beschermen. Iedere dag dat dat niet gebeurt, is extra bewijs dat de gezondheid van onze kinderen in deze uitbraak geen hoogste prioriteit is voor het kabinet.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (75)

JanB2
JanB25 okt. 2020 - 21:47

PS Geen idee wat er verder nog mis is in de hoofden van de huidige jeugd, maar gesloten scholen daar droomden wij vroeger van.

JanB2
JanB25 okt. 2020 - 20:46

Ik heb 2 ernstig zieken in de familie die via school besmet zijn. Scholen zijn superverspreiders. Ook uw kinderen zijn in dat verband een gevaar voor de samenleving. Voor veel “moderne” ouders uiteraard een ontnuchterende waarheid. Maar hun onopgevoede en over het paard getilde prinsjes en prinsesjes zijn gewoon wandelende petrischalen. En zo zie ik ze ook.

FromValue
FromValue5 okt. 2020 - 14:56

Mijn partner zit in het primair onderwijs, groep 6 - 25 leerlingen. Van deze 25 leerlingen zitten 22 nu onder het niveau instroom groep 6. Van deze groep zitten er 18 onder het niveau van begin groep 5. Ongeveer 60% van de leerlingen komt uit gezinnen met een niet westerse achtergrond. Deze zitten allemaal in de eerder genoemde groep van 18. Maar met name in deze laatste groep zijn de gedragsproblemen ook spectaculair gestegen. Net als het aantal 'complexe thuissituaties'. Schoolsluiting en thuisonderwijs is makkelijk gezegd vanachter je toetsenbord, maar als je daadwerkelijk een klas draait, denk je daar echt heel anders over...

adriek
adriek5 okt. 2020 - 12:45

Je plaatje klopt niet. Niet naar school met symptomen: check In quarantaine na bezoek aan risicogebied: check Mondkapjes voor leraren: check Weliswaar alles op vrijwillige basis en zonder sancties, maar iedereen hield zich er nog niet zo lang geleden aan, toch?

webmaatje
webmaatje5 okt. 2020 - 10:47

Rond landbouwgebieden met conventionele landbouw is het kankerverwekkende glyfosaat in de lucht gemeten. Daarover maakt niemand zich druk als het om gezondheid gaat. Laten we nu niet doen alsof corona het enige gezondheidprobleem is dat levens bedreigt.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt6 okt. 2020 - 9:05

Daar lijk je mee te zeggen, dat we ons niet zo druk moeten maken. Dat niemand zich druk maakt om glyfosaat, is niet waar. : https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2020/08/06/gemeente-eist-steeds-vaker-glyfosaatvrije-pacht. Natuurlijk zijn er meer gezondheidsproblemen dan corona. Maar op dit moment is er geen dat een groter probleem is dan corona. Want NU, wereldwijd, zeer ingrijpend, zonder medisch wetenschappelijk antwoord.

Geesteman
Geesteman5 okt. 2020 - 9:12

Scholen zijn centra voor kinderopvang. Sluiten dwingt ouders om weer voor hun kinderen te zorgen waardoor ze hun dure hypotheek niet meer kunnen betalen. Dat is het dilemma die de keuze bepaalt. Niemand kan echt hard maken dat een paar weken geen onderwijs kinderen dom zou maken. Wat we nu wel kunnen constateren is dat ouders met veel opleiding zo dom zijn om hun kinderen een risicogebied in te sturen.

Tolvandewelvaart
Tolvandewelvaart5 okt. 2020 - 6:43

Met alleen marktdenken kun je geen land besturen.

mjansen2
mjansen25 okt. 2020 - 6:42

"gezondheid van onze kinderen in deze uitbraak geen hoogste prioriteit is voor het kabinet". Tja en ook het beschermen van de gezondheid van onze bejaarden en zieken heeft geen prioriteit gezien het eerdere mondkapjesbeleid in verpleeghuizen en het testbeleid dat bij een tekort aan testcapaciteit mensen boven de 80 niet test. En een GGD die adviseert om met het openbaar vervoer naar een teststraat te komen, hoe merkwaardig.....krijg steeds meer het gevoel dat de maatregelen die het kabinet neemt zuiver voor de buhne zijn.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt5 okt. 2020 - 8:13

Economy first. (Jort) Kelderfilosofie.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 okt. 2020 - 9:15

Nog erger m.b.t. dat mondkapjes-beleid, beschermende kleding in de tehuizen is dat dat er nu nog niet was/is. Het interesseert ze blijkbaar niet. Zal wel in het kader van kostenbesparing zijn op de ziekte- en zorgkosten op korte termijn. Ik kan het niet anders duiden.

GoudenBergen
GoudenBergen4 okt. 2020 - 20:39

Deze discussie moet gevoerd worden op basis van harde cijfers. Daarvoor hebben we het corona-dashboard: - ziekenhuisopnames per dag: 26 (signaalwaarde 40) - intensive care-opnames per dag: 10,3 (signaalwaarde 10) Dit zijn gemiddelden over de laatste 3 dagen Beide indicatoren laten een neerwaartse trend zien. Het aantal patiënten op de ic is ook lager dan enkele dagen geleden. Het is nog te vroeg om te juichen maar de ontwikkelingen lijken positief.

1 Reactie
GoudenBergen
GoudenBergen4 okt. 2020 - 21:04

Correctie: het aantal corona patiënten op de ic is nu HOGER dan de voorgaande dagen: 150-152-160-156-163 Gisteren was er wel een daling t.o.v. eergisteren: 160 --> 156

Max_Konijn
Max_Konijn4 okt. 2020 - 20:21

@JanB Heb je zelf kinderen op een middelbare school? Gezien je reactie(s) denk ik van niet

Mark Huysman
Mark Huysman4 okt. 2020 - 19:10

Recent onderzoek bevestigt wat Blok stelt en ondergraaft het standpunt van het kabinet en OMT: https://www.princeton.edu/news/2020/09/30/largest-covid-19-contact-tracing-study-date-finds-children-key-spread-evidence

5 Reacties
Max_Konijn
Max_Konijn4 okt. 2020 - 20:15

Volgens mij maakte een dame (Nederlandse viroloog) vorige week gehakt van die studie. Onderliggende cijfers gaven volgens haar juist aan dat jeugd relatief weinig bijdragen aan de verspreiding. Blijft dus een kwestie van hoe je cijfers interpreteert. Ik vind dat scholen open moeten blijven. Je kunt de huidige scholieren niet nog verder op achterstand zetten. Hier gaat een gedeelte echt de rest van hun leven last van hebben.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 okt. 2020 - 9:17

Wel op de middelbare school dacht ik. Dat ging m.i. over basisonderwijs.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 okt. 2020 - 9:54

Er is geen consensus over de rol van kinderen als verspreiders. Ook vanwege methodologische manco's van bestaande studies.

Mark Huysman
Mark Huysman5 okt. 2020 - 11:39

Over bijna niks is rond Covid-19 volledige consensus. Maar als er in Nederland al op meer dan 400 scholen uitbraken zijn geweest en op verschillende plekken ook leraren besmet raken dan is het duidelijk dat kinderen een rol spelen in de verspreiding van het virus en dat het vrij stupide is om geen scherpe maatregelen te nemen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 okt. 2020 - 13:46

Die 400 zegt niet zo veel. Op een Montessori Lyceum in Groningen werden twee personen, een leerling en een docent, positief getest. Deze school werd niet gesloten, best mogelijk dat "scherpe" maatregelen overbodig zijn. https://www.dvhn.nl/groningen/Docent-en-leerling-Montessori-Lyceum-in-Groningen-besmet-met-corona-26064197.html

Bouwman2
Bouwman24 okt. 2020 - 14:44

Iedereen is onbeschermd. Was het de dichter Lucebert die de zin ALLES VAN WAARDE IS WEERLOOS in neonletters aan de klaagmuur bevestigde?

EricDonkaew
EricDonkaew4 okt. 2020 - 13:40

Ik woon niet meer in Nederland, dus ik mis af en toe wat. Ik mag toch hopen dat het vak gymnastiek vanwege Corona is afgeschaft. Gymnastiek, en dan binnen uiteraard, is een super spread event bij uitstek. Wat had ik vroeger toch een hekel aan gymnastiek. Met name trefbal. Bij groepjes kiezen werd ik altijd als laatste gekozen. En terecht. Is Corona misschien toch ergens goed voor.

7 Reacties
NoahAmber
NoahAmber4 okt. 2020 - 14:25

We gaan het hier echt niet afschaffen omdat erwinnetje er toevallig een hekel aan had.

vdbemt
vdbemt4 okt. 2020 - 14:39

Beetje simpel om om jouw hekel aan gymnastiek (door OF slecht bewegingsonderwijs, OF eigen beperkte fysieke vermogens, OF beide) het weinige gezonde dat er nu gedaan kan worden aan anderen te onthouden: bewegen. NU heeft 1 op de 2 Nederlanders overgewicht. Meer beweging is gewenst. Minder niet. Dat je nu niet met groepen van 25 tot 30 moet gaan gymmen, lijkt mij duidelijk. Maar zoals zaalvoetbal, basketbal, handbal etc in de zaal door kan gaan, kan dat ook voor kleinere groepen (opgesplitste) klassen met gymnastiek (heet dat nog zo tegenwoordig? In mijn tijd al niet. Zegt de oud-leraar Lichamelijke Opvoeding).

ton14024
ton140244 okt. 2020 - 15:07

Ik was gek op gymnastiek. Meisjes in hot pants. Daarom nu verboden.

Joe Speedboot
Joe Speedboot4 okt. 2020 - 15:21

'Jij weet helemaal niet of een Dolfijn de voorkeur geeft aan een onzeker bestaan in het wild waar hij de hele dag op zoek moet gaan naar voedsel, in plaats van op zijn tijd zijn natje en droogje in een Dolfinarium.' Ik vermoedde al zoiets..

Joe Speedboot
Joe Speedboot4 okt. 2020 - 16:12

Oeps foutje in het copy pasten.. Is reactie op 'Wat had ik vroeger toch een hekel aan gymnastiek.'

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden4 okt. 2020 - 16:57

Ik zie dat iemand er naar solliciteert om rondjes te lopen rond het sportveld tot hij erbij neervalt.

ton14024
ton140244 okt. 2020 - 17:00

Sorry Joe ????

Welp2
Welp24 okt. 2020 - 13:28

Ik heb de rekentool gezien. Mick Blok gaat uit van de volgende dingen : - gemiddelde klassengrootte van 35 leerlingen per klas. Hoewel dat soort klassen bestaan, zijn ze wel uitzonderlijk te noemen. Vaak hebben scholen met deze grootte klassen wel weer grotere klaslokalen. - kinderen (in het rekenvoorbeeld wordt uitgegaan van studenten 16-21 jaar) blijven gedurende 8 uur per dag in hetzelfde klaslokaal, zonder dat ze naar buiten mogen en de ruimte tussendoor gelucht wordt. - er zijn nog 100 schooldagen tot aan Kerst. Blijkbaar gaan kinderen 7 dagen per week naar school en is Kerst alsnog ergens in januari. - volgens de schatting van het RIVM zijn er ongeveer 100k-200k mensen besmettelijk in Nederland (1) (ongeveer 0.6% tot 1.2%). Mick Blok rond dat of naar 2-10%. Waar hij deze getallen vandaan haalt, mag Joost weten. Hij heeft vast wel weer "anonieme experts" klaar staan die hem deze getallen influisteren - Verder mag gesteld worden dat de ventilatie in Mick Blok's voorbeeld slechts beperkt aan de eisen aan het bouwbesluit voldoet. De bovengrens die hij hanteert voor luchtcirculatie is ongeveer de minimale eis die voor nieuwbouw geldt. De ondergrens die hij hanteert is minder dan de ondergrens, zelfs voor niet-nieuwbouw (2). (1) https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/landelijk/besmettelijke-mensen (2) https://www.poraad.nl/system/files/corona/handreiking_coronavirus_ventilatie_verwarming_en_koeling.pdf

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 okt. 2020 - 13:02

gooi gewoon de scholen weer dicht dat is beter voor de ontwikkeling van de kinderen

3 Reacties
NoahAmber
NoahAmber4 okt. 2020 - 14:27

Yep, rekenen en Nederlands leren ze er sowieso al niet meer. Flauwekul allemaal dat leren.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 okt. 2020 - 17:11

Klopt zo moet het https://www.frontaalnaakt.nl/archives/waarom-hebben-we-nog-geen-onderwijs-finse-stijl-in-nederland.html

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 okt. 2020 - 11:29

Finse schoolkinderen leveren normale prestaties op taal en rekenen. Doet vermoeden dat ze er ook les in krijgen.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*4 okt. 2020 - 11:47

Na zoveel maanden, zoveel slachtoffers en zoveel besmettingen is het zeer opmerkelijk hoe al die Nederlandse deskundigen er niet samen met 1 duidelijk beleid kunnen uitkomen, wat betreft mondkapjes. Wat denkt de rest van de wereld over ons land?. ✌

5 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter4 okt. 2020 - 12:39

In Landen als Spanje , Frankrijk , België is er wel een mondkapjesplicht , doen die het daarom beter ? Nee dus .......

Mark Huysman
Mark Huysman4 okt. 2020 - 13:30

@Thuiszitter Je kan niet op één maatregel landen vergelijken. Spanje heeft bijvoorbeeld een enorme invasie gehad van vakantievierende Europeanen. Frankrijk in mindere mate. Bovendien heeft dat land de test- en traceeractiviteiten in de zomertijd bijna stilgelegd.

Thuiszitter
Thuiszitter4 okt. 2020 - 14:38

Mark - ik geloof persoonlijk niet zo in het gebruik van mondkapjes. Schijnveiligheid zoals het omt aangaf in het begin van de uitbraak. Waar het moet draag ik hem vanzelfsprekend, ik zie mede gebruikers aan die dingen prutsen waaronder ik zelf ook. Naar beneden trekken, elastiekje goed doen , met mijn leesbril even stukje naar beneden trekken . Al die keren komt men met zijn handen aan dat ding , stel dat ik besmet zou zijn geven mijn handen de besmetting wel door . Ik hou mij aan de afstanden en blijf zoveel mogelijk thuis daar ik onder de kwetsbaren val .

Max_Konijn
Max_Konijn4 okt. 2020 - 15:15

@Huysman Volgens mij had Spanje vorige maand 76% minder toeristen dan vorig jaar, laat het woord invasie dus maar weg

Mark Huysman
Mark Huysman4 okt. 2020 - 17:13

Hoofdschuddend Dat is nog steeds 2,5 miljoen toeristen, voor een groot deel jongeren die ongehinderd gefeest hebben. En overigens ook voor een deel weer het virus weer mee terug hebben genomen naar hun eigen land.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman4 okt. 2020 - 11:46

Zou dit allemaal achterwege worden gelaten om te voorkomen dat Jaap van Dissel gezichtsverlies lijdt? Hij is tenslotte degene die (nog steeds!) beweert dat gezichtsmaskers niet helpen, dat het alleen om druppels gaat en niet om verspreiding via de lucht, en dat kinderen anderen niet kunnen besmetten.

5 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman4 okt. 2020 - 13:27

@Sylvia [Zou dit allemaal achterwege worden gelaten om te voorkomen dat Jaap van Dissel gezichtsverlies lijdt?] Ik denk dat dat wel meespeelt. Dat is toch wel heel erg. Het prestige van één man wordt beschermd ten koste van de volksgezondheid. Iets vergelijkbaars heeft zich rond Grapperhaus afgespeeld. Hij mocht blijven zitten waardoor bij veel mensen het idee versterkt is dat het allemaal niet zo veel uitmaakt met die afstandsregels. Daarnaast is denk ik de ideologie van ieder voor zich en de markt voor ons allen hier sterker dan in veel andere landen. Vandaar dat Rutte telkens traag is met maatregelen die bovendien erg vrijblijvend zijn. Nederland blijft achter de feiten aansukkelen.

NoahAmber
NoahAmber4 okt. 2020 - 14:29

Echt hele gekke dingen zegt die Van Dissel toch echt niet. Zijn antwoorden neem ik serieuzer dan alle hysterie. https://nos.nl/artikel/2350709-van-dissel-blijft-erbij-gewone-mondkapjes-hebben-weinig-effect.html

EmC2
EmC25 okt. 2020 - 6:48

@niahamber: Onderzoek Delft laat wat anders zien, en waarom moet je dan als chirurg nog mondkapjes dragen? https://www.youtube.com/watch?v=RkB0k81oNiI

NoahAmber
NoahAmber5 okt. 2020 - 11:01

@EmC2 5 oktober 2020 at 08:48 @niahamber: Onderzoek Delft laat wat anders zien, en waarom moet je dan als chirurg nog mondkapjes dragen? Artsen in het ziekenhuis. Nogal wiedus dat die mondkapjes dragen. Zij dragen dan wel medisch goedgekeurde minimaal FFP2 kapjes. Dissel heeft het over NIET medisch goedgekeurde mondkapjes. Die helpen dus echt voor geen ene malle moer.

LaBou
LaBou 5 okt. 2020 - 16:16

Van Dissel kan zeggen wat hij wil maar amper 10 jaar geleden vond zijn RIVM dat zelfs een theedoek voor het gezicht een beschermende functie had.

LBNB
LBNB4 okt. 2020 - 11:42

[In de Kamerbriefings Premier Rutte en Jaap van Dissel wordt consequent gesproken over het beleidsdoel van beschermen van mensen in “kwetsbare groepen”, zoals zeer oude mensen of mensen met ziektes als diabetes. Dat betekent echter dat de rest van de maatschappij als min of meer “onkwetsbaar” wordt beschouwd, en kinderen dus ook.] De rest van de maatschappij is ook min of meer onkwetsbaar. Dat zie je ook aan het feit dat er in de leeftijdscategorie 0-65 jaar tot nu toe in 2020 minder mensen zijn gestorven dan in 2015, 2016, 2017 en 2018 rond deze tijd. Wel zijn er in 2019 wat minder sterfgevallen geweest in deze groep.

21 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter4 okt. 2020 - 12:34

Alleen zijn er zo’n 1 miljoen kwetsbare en daar dien je rekening mee te houden . De reguliere zorg moet ook door kunnen gaan, nietwaar ? De kwetsbaren proberen zo goed als het kan weg te blijven van het virus maar komen toch in aanraking met anderen . Dus komen er maatregelen. Het vervelende van dit virus is dat het zo besmettelijk als de pest is en er bij kwetsbaren gelijk een ingrijpende zorg aan vast zit. Dat snap je toch wel ?

Mark Huysman
Mark Huysman4 okt. 2020 - 13:09

[De rest van de maatschappij is ook min of meer onkwetsbaar.] Dat ligt er natuurlijk maar aan wat je onder ‘onkwetsbaar’ verstaat. Volgens onderzoek heeft maar liefst 95 procent van alle coronapatiënten een half jaar na besmetting nog steeds klachten. Meer dan de helft ondervindt meer dan vijf gezondheidsklachten. Mogelijk blijven veel mensen levenslang gezondheidsklachten houden. Daarnaast neemt een vergelijking met voorgaande jaren natuurlijk niet weg dat er wel degelijk ook dodelijke slachtoffers van Covid onder de 65 zijn gevallen.

ton14024
ton140244 okt. 2020 - 13:32

Je mag niet alleen naar sterfgevallen kijken. Er zijn duidelijk gevallen van chronisch zieken en gehandicapten door corona. En vergeet niet de materiële en scholing schade.

LBNB
LBNB4 okt. 2020 - 14:08

[Dat ligt er natuurlijk maar aan wat je onder ‘onkwetsbaar’ verstaat. Volgens onderzoek heeft maar liefst 95 procent van alle coronapatiënten een half jaar na besmetting nog steeds klachten. Meer dan de helft ondervindt meer dan vijf gezondheidsklachten. Mogelijk blijven veel mensen levenslang gezondheidsklachten houden. Daarnaast neemt een vergelijking met voorgaande jaren natuurlijk niet weg dat er wel degelijk ook dodelijke slachtoffers van Covid onder de 65 zijn gevallen.] Jij gelooft dat een virus waar rond 0.2 % aan sterft voor 95% van de mensen na besmetting een half jaar naderhand nog klachten oplevert? En ja er zijn slachtoffers in die leeftijd gevallen, maar niet meer dan in andere jaren of zelfs minder dan in andere jaren. Dan zouden we nu al meer dan een miljoen mensen moeten hebben die nog klachten hebben. Ik ken er niet 1 en ik kom uit een streek waar het erg geheerst heeft. Uit onderstaand onderzoek blijkt dat 5% na een maand nog restklachten heeft. Dit wil ook niet zeggen dat het chronische klachten worden. Een meerderheid van de mensen met corona blijkt ook nog is asymptomatisch te zijn en deze worden niet meegeteld in deze onderzoeken. https://www.nemokennislink.nl/publicaties/herstellen-van-milde-corona-kost-ook-veel-tijd/ https://m.hln.be/wetenschap-planeet/wetenschap/studie-meer-dan-80-procent-van-coronapatienten-op-cruiseschip-had-geen-symptomen~a5276774/

Thuiszitter
Thuiszitter4 okt. 2020 - 14:31

LBNB - wat is nu je boodschap uiteindelijk ? Geen maatregelen, loopt wel los , de ic’s lopen niet vol ? Want daar geef je geen antwoord op.

vdbemt
vdbemt4 okt. 2020 - 14:46

@Thuiszitter. Het gaat je niet lukken. Er zit een heel dikke betonnen muur tussen. "Er is niets aan de hand".

LBNB
LBNB4 okt. 2020 - 14:57

@thuiszitter Mijn boodschap? Geen restricties opleggen en mensen hun sociale leven niet afpakken. Horeca gewoon open en adviseren om overal binnen mondkapjes te dragen als je dit wil . Geen paniek en iedere dag de cijfers brengen met context, dis hoeveel mensen er normaal overlijden etc. Kwetsbaren dienen zich te beschermen en voor hun veiligheid tweemaal een uur in de supermarkt voor hen alleen.

LaBou
LaBou 4 okt. 2020 - 16:22

Waarom proberen een fanatieke gelovige te overtuigen van zijn ongelijk. Voor een gelovige tellen argumenten en bewijzen immers niet. Alleen het geloof is van belang en dat van hem is daarbij het "ware" geloof.

LaBou
LaBou 4 okt. 2020 - 16:32

Ter aanvulling: https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/waarom-verzuiling-en-filterbubbels-niet-hetzelfde-zijn-en-de-laatste-veel-schadelijker~b0cec51f/

LBNB
LBNB4 okt. 2020 - 17:15

@LaBou Oké is goed, er zijn genoeg verstandige mensen die het met me eens zijn. Het zegt al genoeg dat er geen commentaar komt op de schrijver van dit stuk vanuit jullie hoek terwijl hij aantoonbare onzin opschrijft en dat is niet voor de eerste keer.

Mark Huysman
Mark Huysman4 okt. 2020 - 17:28

[Jij gelooft dat een virus waar rond 0.2 % aan sterft voor 95% van de mensen na besmetting een half jaar naderhand nog klachten oplevert?] Dat is geen kwestie van ‘geloven’, dat blijkt uit onderzoek: https://www.skipr.nl/nieuws/onderzoek-5-procent-coronapatienten-na-halfjaar-klachtvrij/ Maar ik begrijp ondertussen dat jij niet zo van de wetenschap en onderzoeken bent en meer in de categorie gelovigen valt. Prima, ik weet dat ik je niet zal overtuigen. Die tweede link van jou is overigens wel interessant. Daaruit kun je de conclusie trekken dat mondkapjes helpen om het effect van de ziekte te verzwakken omdat ze de hoeveelheid virusdeeltjes verkleinen die iemand binnen krijgt. In een wetenschappelijk artikel van de The New England Journal of Medicine wordt deze ‘case’ vergeleken met een soorgelijke situatie op een cruiseschip waar mensen geen mondkapjes droegen en waar vier keer zoveel mensen serieuze klachten kregen.

LBNB
LBNB4 okt. 2020 - 17:53

@MarkHuysman [Dat is geen kwestie van ‘geloven’, dat blijkt uit onderzoek: https://www.skipr.nl/nieuws/onderzoek-5-procent-coronapatienten-na-halfjaar-klachtvrij/] Aha, maar dit onderzoek de conclusie die jij uit dit onderzoek trekt is allang als onzin bestempeld door de factcheckers van universiteit Leiden. Jij bent hier dus de gelovige van misinformatie. Dat soort onderzoeken gebruik ik bewust niet. Mondkapjes kunnen ook best werken daarom mag iedereen zelf weten of die er een draagt ofniet. Hieronder het linkje van de factcheckers: https://nieuwscheckers.nl/nieuwscheckers/longfonds-zaait-paniek-met-discutabele-cijfers-over-lichamelijke-klachten-na-covid-19/

Grozny
Grozny4 okt. 2020 - 19:09

@Mark Ik kan zo 123 niet het wetenschappelijke artikel vinden van dat onderzoek, maar ik weet van vergelijkbare onderzoeken dat je voorzichtig moet zijn met deze resultaten. Zo hebben deze onderzoeken vaak geen baseline. Dus je weet niet hoeveel klachten deze mensen hadden VOOR dat ze corona hadden. Ook zijn de symtomen die ze meten vooral subjectief. Deze onderzoeken missen vaak ook een controle groep.

LaBou
LaBou 5 okt. 2020 - 5:50

Het antwoord van lbnb is nou precies wat in het artikel waarnaar ik verwijs wordt aangegeven. Kortom, lbnb bevestigt hiermee wat ik zeg. Hij is een (verblinde) gelovige die vindt dat mensen die het met hem eens zijn verstandig zijn (let op oorzaak / gevolg), terwijl mensen die er anders over denken wel dom moeten zijn.

LBNB
LBNB5 okt. 2020 - 6:49

@LaBou [Kortom, lbnb bevestigt hiermee wat ik zeg. Hij is een (verblinde) gelovige die vindt dat mensen die het met hem eens zijn verstandig zijn (let op oorzaak / gevolg), terwijl mensen die er anders over denken wel dom moeten zijn.] Ik heb echt nergens gezegd dat mensen die er anders over denken dom zijn, dit maak jij er van. Ik zeg dat er ook verstandige mensen zijn die het nuanceren. Juist de andersdenkenden worden hier vaak weggezet als dom.

Max_Konijn
Max_Konijn5 okt. 2020 - 7:03

@NoahAmber Helemaal eens, van Dissel heeft groot gelijk. Vandaag lopen onze middelbare scholieren met mondkapjes door de gangen. Als ze 6 keer van klas wisselen doen ze 6 keer hun mondkapje op en ook weer af. Als je de “handleiding” voor het gebruik van mondkapjes leest, zou dat inhouden dat er iedere keer een nieuw mondkapje gebruikt moet worden en dat iedere keer handen gewassen moeten worden... dat gaat natuurlijk niet gebeuren.. oftewel.. compleet zinloos.

Mark Huysman
Mark Huysman5 okt. 2020 - 7:17

[Aha, maar dit onderzoek de conclusie die jij uit dit onderzoek trekt is allang als onzin bestempeld door de factcheckers van universiteit Leiden.] Die factcheck had ik niet gezien. Maakt idd de uitkomsten uit dat onderzoek dubieus. Neemt niet weg dat een heleboel mensen wel degelijk langdurig last hebben, alleen de percentages uit dat onderzoek kloppen duidelijk niet. [Mondkapjes kunnen ook best werken daarom mag iedereen zelf weten of die er een draagt ofniet.] Maar ze werken op de eerste plaats om te zorgen dat iemand die besmet is (en pre- of a-symptomatisch is) het virus niet overdraagt. Dat ze ook werken als bescherming voor mensen die niet besmet zijn wordt meer en meer aannemelijk gemaakt. Dus vrijblijvendheid is niet op z’n plaats.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 okt. 2020 - 9:30

LBNB https://www.ad.nl/binnenland/een-op-de-tien-coronapatienten-krijgt-hartproblemen-tijdens-ziekenhuisopname~a9214607/ Ook jongeren!

LaBou
LaBou 5 okt. 2020 - 11:12

Lul niet lbnb. Je zegt dat "verstandige" mensen het met jou eens zijn en daarmee impliceer je dat degene die het wagen jou tegen te spreken dom zijn. Je denkt zker dat we niet "begrijpend" kunnen lezen.

LBNB
LBNB5 okt. 2020 - 13:43

@minoesentuin Wat wil je nou zeggen, 300 mensen hebben last van littekens op hun hart waarvan niet zeker is dat het ze echte schade oplevert? Hier was al een artikel over in de nrc tijd terug: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/07/28/corona-zit-ook-in-het-hart-en-zorgt-daar-voor-ontstekingen-a4007190

LBNB
LBNB5 okt. 2020 - 14:10

@minoes en tuin En nog een citaat uit het nos liveblog van vandaag van de onderzoeker zelf die het wel mee vind vallen: 'Onderzoeksleider Folkert Asselbergs van het UMC Utrecht relativeert de uitkomsten. Onregelmatige hartslag komt veel voor bij ouderdom en bij andere infectieziektes. "We waren bang dat er veel ontstekingen aan de hartspier zouden zijn, die zijn er bijna niet. Als je kijkt naar de getallen zelf, vinden we het wel meevallen.'

P Haan
P Haan4 okt. 2020 - 11:38

Kort googelen leert dat het een vrij onzinnig verhaal is. In Duitsland is het ook gewoon een advies, en kan iedereen een beetje zijn eigen gang gaan: In Sleeswijk-Holstein geldt voor de kinderen vanaf klas 7 (rond het 13e levensjaar) een aanbeveling om een mondkapje te dragen. Het is dus niet verplicht om er een te dragen. In Berlijn is het dragen van een mondkapje op school wel verplicht. Zowel docenten als scholieren moeten een mondkapje dragen op de gang en in ontmoetingsruimtes, maar niet in het klaslokaal of op het schoolplein. In het klaslokaal geldt geen verplichte minimumafstand. Ook de deelstaat Brandenburg voert een mondkapjesplicht in, ook daar niet op het schoolplein en in het klaslokaal. Bovendien moeten de leraren anderhalf meter afstand houden van elkaar, scholieren hoeven zich niet aan een minimumafstand te houden. Wel moet er voor worden gezorgd dat er zo min mogelijk contact tussen de scholieren plaatsvindt. Het gezamenlijke middageten moeten in ploegen worden ingedeeld zodat niet te veel leerlingen bij elkaar komen. Extra bewijs dat de gezondheid van kinderen in deze uitbraak geen hoogste prioriteit is voor Duitsland? Zomaar een paar vragen die bij mij opkomen: - Lopen de leerlingen nog steeds heen en weer tussen de lokalen, of wisselen de leerkrachten van lokaal om het aantal contactmomenten te beperken? - Zijn de lesroosters Coronaproof? - Voldoet de ventilatie aan de richtlijn Bouwbesluit? En nee, dat is niet voldoende om tegen Covid te beschermen, maar als ze daar al niet aan voldoen is dat reden genoeg om het gebouw te sluiten. - Wanneer is het ventilatie systeem voor het laatst gerenigd en gedesinfecteerd? Niet voor corona, maar gewoon omdat dat al die tijd al had gemoeten? - Moeten ze überhaupt naar school? Elke arbeidshyiënist weet, dat het begint met bronbestrijding. Als dat niet voor elkaar is, helpt verder niks.

1 Reactie
Ryan2
Ryan24 okt. 2020 - 14:29

Hear! Hear! Je slaat de spijker op zijn kop! Ik heb het daar ook al diverse keren over gehad, maar de meesten die hier reageren zitten domweg op de automatische piloot. Wat voor zin heeft het om op personen te gaan zitten vitten. Je kan beter als ouder je eigen schoolbestuur aanspreken. Mensen wachten te veel op "de instanties". Het is net als met de putjes in de straten. Als er een stortbui is, staat de straat blank omdat de putjes verstopt zijn. Niemand die het initiatief neemt om een putje open te make; en bladeren verwijdert om het water weg te laten lopen.

Bouwman2
Bouwman24 okt. 2020 - 11:35

Ik beschouw Jaap van Dissel als een voorbeeld van verlicht denken, er zit weinig anders op dan daarin mee te gaan.

2 Reacties
ton14024
ton140244 okt. 2020 - 12:44

Hij gebruikt alleen zijn neocortex, terwijl Nederlanders behoefte hebben aan primitieve emoties.

Ryan2
Ryan24 okt. 2020 - 14:29

Verlicht?

Visionair NL
Visionair NL4 okt. 2020 - 11:24

In uw lijstje ontbreekt de belangrijkste anti-infectiemaatregel binnenshuis: ventilatie, in combinatie met UV-disinfectie in filters. Ventilatie was ook al voor de SARS-CoV-2 epidemie een groot probleem in Nederlandse scholen:

1 Reactie
Ryan2
Ryan24 okt. 2020 - 14:30

Yep!