Joop

Het is opvallend dat scheldkanonnen als Wiersma tegen de buitenwereld zo goed aardig kunnen doen

  •    •  
22-04-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
12393 keer bekeken
  •  
ANP-462042335

Ondertussen kent iedereen de andere kant van hun persoonlijkheid maar niemand durft de kat de bel aan te binden.

Dit kabinet kan geen extra scheurtjes gebruiken. Dus Dennis Wiersma zal het wel redden nu hij publiekelijk heeft erkend dat hij wel heel erg tekeer gaat tegen zijn ondergeschikten. De premier zelf – de grote onfeilbare met het excuus in de mond bestorven – schijnt binnenkamers ook regelmatig te ontploffen. Hij zal zijn partijgenoot zeker dekken en je zult zien hoe de klokkenluiders tussen nu en pakweg veertien maanden een goed heenkomen zoeken naar een functie elders.

Wiersma moet het overigens wel héél bont gemaakt hebben. Hij is koud een jaar minister. Volgens de NRC zitten nu al een aantal van zijn medewerkers met een burnout thuis, onder wie een lid van zijn social mediateam. Dit team moet er voor zorgen (op Uw en Mijn kosten) dat de minister het imago krijgt van een toffe peer die van aanpakken weet en echt naar je luistert. Het doet allemaal heel erg denken aan de affaire rond Matthijs van Nieuwkerk. Het verschil is dat de gevierde tv-persoonlijkheid niet de macht uitoefende over de zender waarvan hij voor inkomen en roem afhankelijk was. Hij kon gemakkelijk worden weggewerkt als symbool voor alles wat er bij de omroep aan het personeelsbeleid niet deugt. De minister daarentegen is de baas. Die wip je niet zo gemakkelijk. Daarom komt Wiersma denkelijk wel met een excuus weg en Van Nieuwkerk niet.

Wiersma en hij vertonen behalve dat bullyen nog een treffende overeenkomst die zelden in de media besproken wordt. Ze weten goed over te komen als de popularis, als de prettige persoonlijkheid die in gewone mensentaal ingewikkelde dingen kan (laten) uitleggen en het volk meeneemt in zijnt verhaal. Denk maar aan Chansons! of de DWDD-universiteit. Zowel Wiersma als Van Nieuwkerk leken fijne, inspirerende kerels voor wie je graag zou willen werken. Zodra de camera's weg waren of de buitendeur gesloten, konden zij ehter ineens omslaan. Iemand heeft mij wel eens verteld dat de voormalige Rotterdamse burgemeester Opstelten de neiging had memo's van zijn ambtenaren terug te sturen met in de kantlijn alleen maar geschreven "bagger!" Daar kan zonder nadere uitleg niemand iets mee. Ondertussen vierde hij op Radio Rijnmond triomfen als de gemoedelijke burgemeester Dickerdack, die vragen van de luisteraars beantwoordde.

Bij mij thuis kwam oom H. wel eens op bezoek. Hij was geen familie maar een vriend die mijn vader bij de katholieke padvinderij had leren kennen. Oom H. was altijd in voor een grapje. Hij vertelde verhalen. Hij maakte complimenten aan de gastvrouw. Eigenlijk had ik deze oom H. liever dan mijn echte omes. Toch merkte ik dat mijn ouders op den duur een zekere reserve toonden. Pas veel later kwam ik er achter hoe de vork in de steel zat. Thuis was oom H. allesbehalve het zonnetje in huis. Hij mishandelde zijn vrouw en kinderen. Daar kwam – voor zover men mij goed heeft ingelicht – pas een einde aan toen die kinderen oud genoeg waren om pa bij zijn strot te grijpen en uit te leggen wat er stond te gebeuren als hij nog een keer één vinger tegen hun moeder of henzelf uitstak. De hele omgeving had al jaren sjoeche van dit drama maar niemand trad op.

Dat zie je met toffe jongens zoals Wiersma en Van Nieuwkerk precies zo. Iedereen heeft al lang weet van het beschadigend gedrag maar niemand durft de kat de bel aan te binden. Wat we nodig hebben, zijn mensen die dit op een ondubbelzinnige wijze durven. In de NRC staat hoe Wiersma op een werkbezoek verleden jaar november een schoolleidster enorm de mantel uitveegde omdat zij vertrouwen voor het personeel op de werkvloer vroeg. Iedereen stond te trillen, ook de aanwezige schoolbestuurder. Die had het volgende moeten zeggen: "Mijnheer de minister, ik wens niet dat mijn mensen op een dergelijke onbehoorlijke wijze worden bejegend. Het werkbezoek is hiermede beëindigd. Ik begeleid U nu naar de openbare weg".

En voor de rest niks.

Maar zolang dit soort dingen niet gebeuren, blijven de ome H.'s victorie kraaien.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Luister naar het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: de Amazone.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (34)

HankRearden3
HankRearden324 apr. 2023 - 2:50

In essentie eens met Han, sluit ook aan op literatuur over destructie door antisociale persoonlijkheden op de werkvloer, zie Snakes in Suits: When Psychopaths Go to Work. Paul Babiak, Dr. Robert D. Hare. Maarrr... nergens wordt de vraag gesteld waaróm Wiersma zo in het nieuws moest worden gebracht, en waarom hij bijvoorbeeld met deuren zou slaan. Het beeld van gevaarlijke gek is tegenwoordig snel gerealiseerd met dank aan vele "communicatieadviseurs" binnen overheden. Het zou me nl. niets verbazen dat karaktermoord op Wiersma wordt gepleegd omdat hij op nationaal niveau de zgn. "lumpsum payment" aan scholen wilde aanpakken om zo docenten meer inspraak te kunnen geven over ontransparante besluitvorming van schoolbesturen (lees: managers) waaraan zij dit uiteindelijke belastingkapitaal uitgeven (1). Zoals zo vaak: Follw The Money... 1. https://nos.nl/artikel/2472013-scholen-te-vrij-in-besteding-overheidsgeld-minister-wil-controle-terug

Polarisario
Polarisario23 apr. 2023 - 19:39

Politici zijn per definitie zo’n beetje nare lieden. Bij de VVD eigenlijk vooral. Ooit heb ik een manager gehad bij het UWV die tevens voor de VVD in Haarlem in de gemeenteraad zat. Nooit zo’n vreselijk achterbaks type meegemaakt.

K. Damhof2
K. Damhof223 apr. 2023 - 17:18

Ik denk dat Wiersma de druk van zijn functie niet aankan.

Wimtel
Wimtel23 apr. 2023 - 16:25

Er zijn best veel mensen die een dubbele persoonlijkheid lijken te hebben. Heel aardig naar de buitenwereld, maar verschrikkelijk richting bekenden/ondergeschikten. Ik ben ze ook tegengekomen in mijn leven en dat viel niet mee. Even over de minister, wellicht is hij lid geweest van een studentencorps dat recentelijk weer niet echt positief in het nieuws was. Het kan zijn schijnbare dubbele persoonlijkheid zomaar verder hebben ontwikkeld. Het valt mij op dat mensen met zo'n eigenschap het lang uit kunnen houden op hoge posities (uit ervaring). Over hr. Opstelten (toen burgermeester Utrecht), daar heb ik buiten de camera's om een goed onderhoud mee gehad over wat nu onder diversiteit valt, zonder vreemde gedragingen.

1 Reactie
Deugkeizer
Deugkeizer23 apr. 2023 - 18:56

Nou dubbel zou ik ze niet willen noemen. Zoals Han schets is het reilen en zeilen al vaak duidelijk, maar het wordt onzichtbaar, omdat mensen er langs gaan kijken. Daarmee geeft men een signaal af waardoor zo'n persoon zichzelf onmisbaar gaat voelen. Men kijkt langs me heen omdat ik mijn bijdrage onmisbaar en onvervangbaar is. Wat bijna even zielig voor die persoon zelf als voor de directe naasten, want die zitten opgescheept met een onbuigbare uniciteit.

Break on through
Break on through23 apr. 2023 - 14:31

Dus "met geld van de belastingbetaler" moet het image van Wiersma in de lucht blijven? Maar goed, alle VVDers zijn schrweeuwlijkerds. Dat is de enige manier die een VVDer kan bedenken om zich te profileren. Liefst over de rug van onschuldige, weerloze slachtoffers. Want dat is ook helemaal des VVDees. De meeste VVDers (of eigenlijk alle) hebben immers allemaal achteraan gestaan bij het uitdelen van inetlligentie. En dan krijg je dit soort compensatiegedrag. Is ook the main reason waarom zoveel mensen op de VVD stemden. Die zijn zelf ook wat minder toerekeningsvatbaar en moeten het daarom ook van hun grote bek hebben. En dus zien zich zelf helemaal terug in deze schreeuwlelijkerds.... Dus dan weet je wat voor vlees je in de kuip hebt als ze volmondig bevestigen datze VVD stemmen of er zelfs lid van zijn....

Deugkeizer
Deugkeizer23 apr. 2023 - 13:27

Tja, wie brutaal is heeft de halve wereld, maar misschien moet je de wereld verder wel met rust laten...

Outsider2
Outsider223 apr. 2023 - 11:59

Wiersma is een goede leerling van Rutte: Meteen het boetekleed aantrekken, toegeven, er spijt van hebben, zeggen er naar te kijken, ook naar het verleden, was er zich niet bewust, er lering uittrekken. De hele Ruttiaanse litanie. En vervolgens gaat hij gewoon weer verder.

1 Reactie
MarcusLucas
MarcusLucas23 apr. 2023 - 15:34

Ja precies! De hele Ruttiaanse litanie. En de pers slikt het als zoete koek.

Selecterized
Selecterized23 apr. 2023 - 11:26

Deze vuurtoren lijkt opgebrand te zijn, ongeschikt voor zijn functie. Dit artikel maakt het inzichtelijk, bedankt.

Gerygrr
Gerygrr23 apr. 2023 - 10:46

Een Augiasstal op onderwijs moet worden uitgemest. De eerste minister, die zijn werk wil gaan doen. Er moet sowieso een organisatie worden doorgespit, die bewust is opgetuigd met het doel te bezuinigen! Bijzonder onderwijs moest worden beschermd. Openbaar onderwijs is zowel aangeklaagd als ook van middelen ontdaan. Gelijke middelen, ongelijke doelgroepen en vooral een onrealistische kijk op het vak. Thijs Roover sprak over “het papieren kind”. Samen naar school, samen koningsspelen vieren. Behalve voor zwarte scholen. Doen deze scholen dat zelf? Nee de planning zit toch echt op het ministerie. Elk fout besluit in combinatie met het constant uitgesproken wantrouwen naar de leerkrachten zorgt voor slaande deuren… Door ouders en leerlingen, die zich komen beklagen.

Nicolay2
Nicolay223 apr. 2023 - 8:43

“In de NRC staat hoe Wiersma op een werkbezoek verleden jaar november een schoolleidster enorm de mantel uitveegde omdat zij vertrouwen voor het personeel op de werkvloer vroeg. Iedereen stond te trillen, ook de aanwezige schoolbestuurder. Die had het volgende moeten zeggen: "Mijnheer de minister, ik wens niet dat mijn mensen op een dergelijke onbehoorlijke wijze worden bejegend. Het werkbezoek is hiermede beëindigd. Ik begeleid U nu naar de openbare weg". En voor de rest niks.” Het gedrag van de schoolbestuurder is heel goed te begrijpen, in de dictatuur van de Neo Liberalen waarin we leven. Ik moest gelijk weer denken aan wat er met de klokkenluider Ad Bos is gebeurd. Het is 20 jaar geleden dat de bouwfraude-affaire aan het licht kwam. De klokkenluider, Ad Bos, was jaren werkloos en werd meerdere keren vervolgd door justitie. Uiteindelijk krijgt hij een financiële vergoeding. TI-NL pleit voor een betere bescherming voor klokkenluiders. Door de gevolgen van zijn acties als klokkenluider was Ad Bos langdurig werkloos. Hij verkocht zijn villa en verhuisde naar een camper. Ook bleef het OM door middel van verschillende rechtszaken voorwaardelijke celstraf tegen hem eisen. Uiteindelijk kreeg hij van Minister Guusje ter Horst een financiële vergoeding, om de schulden af te lossen die hij door de kwestie heeft opgebouwd.

TanteJuut
TanteJuut23 apr. 2023 - 8:24

Schelden en vleierij zijn beiden emotionele vormen van communicatie. Afbreken & opbouwen is volgens mij talent hebben voor beïnvloeding. Goede zaak dat mensen aangesproken worden hierop. En deze minister moet aftreden. Hij is te licht en moet aan zijn beheersing gaan werken. Totaal ongeloofwaardig in zijn voorbeeldfunctie voor jongeren.

1 Reactie
MarcusLucas
MarcusLucas23 apr. 2023 - 16:04

Eens. Hij dient af te treden. Helaas is dit geen incident. We zien het ook bij incompetente types als Hoekstra, De Jonge, Yeşilgöz, etc. En uiteraard Rutte. Aftreden is voor mensen met principes. Maar zij zitten er voor zichzelf. Ze doen alsof een ministerschap een persoonlijk ontwikkelingstraject is. Voor de eigen ambitie, 'learning on the job', enz. Eigenbelang en partijbelang boven landsbelang. Doen alsof ze onmisbaar en onvervangbaar zijn. Rutte is daar ook bedreven in. Als hem wordt gevraagd of het onderhand niet eens tijd wordt dat hij plaatsmaakt, dan antwoordt hij met redenaties als: “IK heb nog genoeg energie en ideeën”. Alsof dat de belangrijkste criteria zijn! Dat ze het zelf nog willen? Hoekstra is ook zo’n sta-in-de-weg. Zijn eigen ambities zijn belangrijker dan dat hij het CDA kapotmaakt en het land opscheept met een disfunctionerende coalitie. De Haagse bestuurscultuur is zo verwrongen geraakt dat ze dit normaal vinden. Het is heel schadelijk. Ondermijnt verantwoordelijke politiek, goed bestuur, en daarmee de democratie. En het vertrouwen. Deze Wiersma-situatie is slechts een voorbeeld, een symptoom, van een veel groter, structureel probleem.

Joop  den Uil
Joop den Uil23 apr. 2023 - 8:20

We selectieprocedure van politiek hapert nogal. Werkt men met pijltjes ? of gewoon via ''vrindjes''. Figuren die schreeuwen willen daarmee hun onkunde maskeren. Voorbeelden onderhand genoeg. Overigens, vind ik het bizar dat Nederland 2 (TWEE) Ministers van Onderwijs heeft.

Boning
Boning23 apr. 2023 - 7:47

Fraude, minachting, leugens en a sociaal gedrag zijn de kenmerken van VVD. Dezelfde partij wil ook nog eens normeren en een voorbeeld zijn voor de samenleving.... Het Liberalisme is failliet

Berend22
Berend2223 apr. 2023 - 6:00

Zo’n manager hebben wij ook gehad nu hij weg en het hele bedrijf bloeit op (00k financieel) iedereen is weer vrolijk en durft weer initiatief te nemen.! Dat soort gasten maakt zo ongelofelijk veel kapot.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr23 apr. 2023 - 10:53

Onderwijs verschilt wezenlijk van het bedrijfsleven. Onderwijs krijgt per leerling een vast bedrag per jaar. Aan alle kanten loopt mentegen grenzen aan. Wensen van de politiek worden aan scholen doorgestuurd en erhangt een negatief prijskaartje aan. Zoalsook de voedselbonnen voor schoolontbijtjes laat zien. Hoe kun je de keus tussen €11 voor ouders thuis tegenover €9 voor ontbijtjes op school regelen anders verklaren? Het laatste bedrag moet hoger, zodat het goed georganiseerd kan worden. Juist het grootwinkelbedrijf heeft geen geld nodig, zij zijn ingericht op het leveren, vervoerenen, bewaren van voedsel.

Adaestuo
Adaestuo22 apr. 2023 - 20:05

Zijn eigen commentaar aangaande z'n onbestaanbaar idiote gedrag is veelzeggend over hoe normaal hij het zelf vindt: 'Ik kan soms te scherp en veeleisend zijn.' Dat doet bij mij alle alarmbellen rinkelen.

JoepJos
JoepJos22 apr. 2023 - 18:03

t Lijkt nog altijd te verbazen dat veel mensen tegelijkertijd heel gemeen maar ook vriendelijk kunnen zijn.

1 Reactie
Volrin
Volrin22 apr. 2023 - 20:18

Daar schijnen hoogfunctionerende sociopathen ander aardig bedreven in te zijn.

E w T
E w T22 apr. 2023 - 17:52

Han . Goed stuk weer. Er moet voor gezorgd worden dat het gedrag van dit soort volk ook niet uit de publieke aandacht kan verdwijnen;middels een slap excuusje en de vage belofte om het beter te gaan doen. Ik hoorde vanochtend op de radio dat Van Nieuwkerk tegenwoordig gras maait in de Betuwe. Aardige functie voor dit soort stumpers. Gras kan wel tegen een stootje.

1 Reactie
MarcusLucas
MarcusLucas22 apr. 2023 - 21:05

Van Nieuwkerk werkt wel volledig mee aan het onderzoek. Daar hebben we het laatste niet over gehoord. Die zaak is nog niet afgerond.

Mathijsco
Mathijsco22 apr. 2023 - 17:18

Tja heer van der Horst, dit soort zonnekoningengedrag van een -bljjkbaar- uitverkorene van de leiding, gedijt in een dikke vette angstcultuur. Waar een goed functionerende Kamervoorzitster voor het leven belasterd, beschadigd en gewipt wordt. Waar de hoofdverantwoordelijke en de baas himself de jacht opent op kamerleden (Omtzigt) van andere partijen. Waar alle alarmbellen inmiddels rinkelen -ook in de kranten- over een onveilige werksfeer.

Peace ....
Peace ....22 apr. 2023 - 16:48

Is het grensoverschrijdend als ik iets mompel over rood haar - over aaibaarbaard - over VVD - over lagere schoollleraar - over over paard getild ? ja he ... dan doe ik dat maar niet.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa22 apr. 2023 - 15:55

De VVD hipster, met de gladde praatjes, die een andere kant bleek te hebben Wat een verrassing

MarcusLucas
MarcusLucas22 apr. 2023 - 15:41

Waardering dat Han dit schrijft en de zaak niet laat passeren. Ik vind het schandalig dat Wiersma hier zo makkelijk mee wegkomt. Een woordvoerder reageerde kort richting De Telegraaf. En hij zelf, summier en ingestudeerd, een minuutje in het Journaal bij inloop Ministerraad. En daarmee is de kous af? Dat hij zo makkelijk wegkomt valt ook parlementaire journalisten aan te rekenen, die in andere gevallen lang niet zo meegaand zijn.

7 Reacties
Peterrr3
Peterrr322 apr. 2023 - 16:28

Misschien was het wel terecht dat hij een keer uit zijn slof schoot. Het ministerie van onderwijs blinkt al jaren niet echt uit in heel goed beleid. Misschien komt daar eindelijk eens verandering in.

MarcusLucas
MarcusLucas22 apr. 2023 - 19:45

Peterrr3, nee dit gaat niet enkel om een paar opstandige ambtenaren. Vandaag nieuwe onthullingen dat Wiersma zich ook in zijn tijd als Kamerlid als een tiran gedroeg. Nu gaat het om de eigen VVD-medewerkers die de noodklok luiden, en hem beschuldigen onderdrukken, liegen, enz.

Volrin
Volrin22 apr. 2023 - 20:19

@Peterrr3 "Misschien was het wel terecht dat hij een keer uit zijn slof schoot. Het ministerie van onderwijs blinkt al jaren niet echt uit in heel goed beleid. Misschien komt daar eindelijk eens verandering in. " Dat is niet uitzonderlijk vaak ook aan de hoogste bewindvoerder te wijden.

Peterrr3
Peterrr322 apr. 2023 - 20:58

@Vorlin, Wiersma zit pas een jaar op dat ministerie. Dus hem aanrekenen dat het daar inhoudelijk niet goed gaat, dat vind ik niet heel erg logisch klinken. @MarcusLucas, ik ken Wiersma verder niet. Dus kan best dat hij idd een tiran is. Maar dat staat los van het feit dat het ministerie van onderwijs er maar niet slaagt om voor een goed onderwijsbeleid te zorgen. Soms heeft een tiran ook gewoon gelijk, in dit geval wel denk ik ;-)

Marinus C.
Marinus C.23 apr. 2023 - 9:05

@Peterrr Het gaat hier niet om een incident waarbij Wiersma een keer "uit zijn slof schoot", het gaat om structureel aso-gedrag waardoor er nu mensen met psychische klachten thuis zitten. En het feit dat vooral jongere, beginnende ambtenaren de lul lijken te zijn geweest, is iets wat je eerder verwacht te zien bij ordinair pestgedrag dan bij een autoritaire leiderschapsstijl. Waarom zou je anders bij een instantie die al lange tijd slecht loopt de nieuwelingen, (mensen die dus per definitie niet verantwoordelijk zijn voor de wanprestaties die tot de huidig situatie hebben geleid) op die manier weg treiteren? Hoe dan ook, dergelijk onaangepast aso-gedrag gaat de situatie sowieso niet verbeteren, of degene die het vertoond nu gelijk heeft of niet. Als je je kritiek al schreeuwend en deurensmijtend geeft, zijn mensen vooral bezige met je geschreeuw en je deurensmijterij, en niet met je kritiek. En mensen die door je rechts-asociale wangedrag met een burn-out thuis zitten, werken sowieso niet meer mee met het oplossen van de problemen.

Gerygrr
Gerygrr23 apr. 2023 - 10:54

Volrin, Sinds minister Deetman de noodklok luidde is onderwijs verder afgebroken.

Peterrr3
Peterrr323 apr. 2023 - 16:41

@Marinus C., als het zo gegaan is zoals jij schrijft, dan ben ik het helemaal met je eens. Dan is Wiersma idd niet capabel voor zijn baan...

tinekea2
tinekea222 apr. 2023 - 15:37

Precies, wat een patjepeeërs. Wie zijn die mensen?