Als ik het goed beluister uit de monden van veel BBB’ers klinkt dat zij wel degelijk beseffen dat er een probleem is met stikstof en dat daar wat aan gedaan moet worden. Dat is een niet te onderschatten grote winst. Er zijn partijen die sowieso ontkennen dat er een probleem is. Daar hoort de BBB gelukkig niet bij. Ook hoor ik uit diezelfde BBB-monden dat er wel iets opgelost moet worden met, bijvoorbeeld, het water en zo wat andere milieuvraagstukken. Tel onze zegeningen.
Tegelijk is uit de verkiezingsuitslag duidelijk geworden dat er massaal gekozen is voor maatwerk. Ja, de grote vraagstukken waar we mee geconfronteerd moeten, en kunnen opgelost worden met maatwerk; elke situatie is anders. We kunnen wel denken dat een centrale landelijke regie de voorkeur verdient, maar dat heeft de landelijke politiek al jarenlang verprutst. Daar valt dus weinig applaus mee te behalen.
Nu gaan we aan het formeren. Met deze gegevens op zak, over waar de BBB voor staat, is er wel degelijk serieus te praten met GroenLinks/PvdA, lijkt mij. Wat is er tegen maatwerk samen met een partij, dus de BBB, die erkent dat er wel degelijk een probleem is met het milieu dat tot een goed einde gebracht moet en kan worden? Ik zou zeggen, grijp je kans.
De voordelen van samenwerking met BBB zijn verder legio. Het is niet ondenkbaar dat de meeste afgevaardigden van de BBB op provincieniveau op sociaal gebied geen rechtse drammers zijn. Een coalitie met GroenLinks/ PvdA kan juist de humane componenten in BBB de kans geven om op te bloeien, wat bij CDA en VVD een moeizame weg zou zijn. Bedenk dat de BBB niet een one-issue partij wil zijn. Dus er moet in die gelederen heel wat uitgevogeld worden over waar men staat ten aanzien van veel andere vraagstukken die niet direct met het milieu te maken hebben, zoals onderwijs, gezondheidszorg, cultuur. Wees daar als GroenLinks/ PvdA bij.
Wat opvalt is dat veel stemnmers op de BBB dat deden omdat ze huidige regering incompetent vinden, wat ook zo is. Het lijkt me verstandig dat de BBB op provincieniveau niet in zee gaat met de partijen die de vaandeldragers zijn van die incompetentie, dus bespaar de BBB dat ze moet samenwerken met VVD en CDA. Dan liggen GroenLinks/PvdA, maar ook SP en D66 als coalitiepartners voor de BBB voor de hand: samen de incompetentie die het land lam legt bestrijden, en het beter doen.
Coalities tussen BBB en GroenLinks/ PvdA, en mogelijk ook met SP en D66 (dat is misschien even slikken voor deze twee partijen), zie ik al voor me: die zouden snel gesmeed kunnen worden, wat ook een winst is. Ga niet eindeloos onderhandelen over punten en komma’s. Nu nog de verantwoordelijken van die partijen in de provincies. Met maatwerk kan er iets onvermoed moois tot stand gebracht worden, met een beetje politieke moed, en vooral met het plezier dat de eigen provincie er toe doet. Ziedaar, we maken ineens mee dat de provincie als bestuurslaag relevant is (geworden).
Joost Smiers is em. hoogleraar politicologie en auteur van onder meer Zwerflawaai en ander (on)gewenst geluid. Rust, reuring, overlast
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Ik denk niet dat dat heel waarschijnlijk is. Door een meerderheid te vinden in de eerste kamer heeft het huidige kabinet veel concessies moeten doen naar GL en PvdA en dat heeft ervoor gezorgd dat BBB zo groot is geworden. Als BBB concessies moet gaan doen naar deze partijen, dan zal dit hun ondergang ook worden.
Prima artikel. Komt ook overeen met ingezonden brief in Volkskrant vandaag van GroenLinkser die stelde dat bbb eigenlijk grotendeels de achterban van de PvdA vertegenwoordigt die laatstgenoemde partij vrijwel uit het oog is verloren. En voor al die mensen die jammeren dat de winst van bBB ons jaren terugzet in de klimaatstrijd: vergeet niet hoe snel het besef dat ik er veel moet gebeuren de afgelopen jaren breed is ingedaald. Ook bij BBB!! Vergelijk dat eens met emancipatie van vrouwen, minderheden en niet-hetero’s. Het tempo is om blij van te worden!
Ik vraag me echt af of je maatwerk kunt leveren, kunt samenwerken, als je nu nog steeds zegt, dat je echt nergens op wil inleveren, alles staat als een huis voor BBB. Klinkt niet erg hoopgevend.
De reactie van het politieke midden op de recalcitrante partijen is nu al 20 jaar identiek: fase 1: verbijstering over de uitslag fase 2: constateren dat de stemmers slecht voorgelicht danwel dom zijn fase 3: speculeren dat er ditmaal best wel met die mensen te regeren valt. fase 4: beleid voeren samen fase 5: verontwaardiging als fase 4 een puinhoop wordt fase 6: de nadering van de volgende golf over het hoofd zien Fase 4 hebben we met LPF en PVV gezien (beide keren een puinhoop) en ik zie de eerste pogingen om wat krom is recht te praten om met de BBB in overleg te gaan. Dat is lulkoek, pardon. Het zijn wegens politieke incontinentie aan de rechterzijde van CDA en VVD uit die partijen gedruppelde querulanten. Wat de politiek dus weer niet doet, is met de stemmers die daar achter zitten in gesprek te gaan. Verliezers van 't neoliberlisme (LPF), inmiddels aangevuld met anti-Europese nationalisten (PVV en FvD), kankerende winkeliers (TON) wat paranoide anti-vaxers, slachtoffers van toeslagenaffaire, en nu (BBB) Groningse aardbevingsslachtoffers, boeren, plattelanders die geen zin hebben in een asielzoekerscentrum (zie Tubbergen). Veel succes in fase 4. Ik zal je vast zeggen wat fase 6 wordt, de volgende golf. Dat zijn net als bovenstaande groepen gewoon je buren, en deze keer nóg bedreigender: ze gaan uit jullie eigen kring komen, en werken ook in de kamer naast je. Mensen die de loze kletspraat zat zijn, en jarenlang hun mond hebben gehouden.
LPF kan je in de vergelijking niet meenemen, Pim werd geëxecuteerd voor hij kon laten zien dat hij meende wat hij beweerde. Hij had net zo makkelijk een Thierry kunnen zijn als een politieke grootheid, we komen er niet meer achter. De klaplopers die er met zijn 'gedachtegoed' vandoor gingen hebben de lat niet heel hoog gelegd. PVV doet het uitstekend, al jaren een stabiele factor in de politiek en een zetelaantal waar de meeste partijen alleen maar van kunnen dromen.
De PVV heeft één keer een kansje gekregen en weigerde toen om het beleid te steunen waaraan de PvdA uiteindelijk bijna kapot is gegaan. Het Rutte-beleid zeg maar. Hoezo hebben ze er een puinhoop van gemaakt dan? Je mag het gerust volledig oneens zijn met hun standpunten. Vooral met migratie hebben ze een flinke afstand tot andere partijen. De puinhoop en breuk van Rutte1 werd veroorzaakt door een veel te harde bezuinigingsdrang van VVD en CDA die later alsnog gesteund werd door de PvdA en de “constructieve” oppositiepartijen zoals GL en D66. Had de PVV die drang ondersteund dan had je een punt gehad, maar je wijst nu toch echt naar de verkeerde partij.
Ik zat het nog eens door te lezen, en eigenlijk is dit een briljant artikel in de zin van waar het voor bedoeld is. In de prille fase van formeren onrust zaaien. Of op zijn minst een zaadje planten.
Gemakshalve vergeet de schrijver te melden dat ook d'66 onderdeel is van dit incompetente kabinet. Al 2 kabinetten lang. Dus niet alleen de schuld bij CDA en VVD leggen, maar ook d'66. Dus ook d'66 uitsluiten van samenwerking met BBB. Hoewel zij dat al met hoge woorden verkondigd hebben.
Een partij die een coalitie heeft gesloten met BDS mag van mij verboden worden.
Zo, die mening durft. Blijkbaar gelooft hij blindelings de cidi verhalen ipv zich deugdelijk in te lezen.
Zuid Afrika werd ook geboycot. Dan had je de halve wereld moeten verbieden. Sinds die tijd vliegen sancties her en der door de wereld. Dat kan je niet 'verbieden' en om zo'n macht in het leven te eisen is op zijn minst problematisch.
Ik heb goede hoop dat met BBB op sociaal terrein compromissen zijn te sluiten. Ik heb minder hoop op compromissen op het gebied van natuur & milieu. BBB heeft op dat vlak weliswaar openingen gelaten, ze willen tenslotte meebesturen, maar VdPlas is daarop in werkelijkheid behoorlijk radicaal rechts en veel aanhangers haten de linkse partijen. Samenwerking met VVD en CDA ligt voor BBB denk ik meer voor de hand, hoe verantwoordelijk ze ook mogen zijn voor falend regeringsbeleid.
Natuur & milieu hebben niets goeds te verwachten van VVD CDA en BBB. Alle drie zullen juist daar op zoek gaan naar de volgende serie concessies.
Ondertussen in Drenthe. Slecht nieuws ook voor kunst en cultuur. https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/15439996/bbb-stemmers-op-slechts-paar-punten-oneens-met-standpunten-van-de-partij
De SGP en BBB vinden dat 'probleemwolven', afgeschoten mogen worden. Van der Wal gaat daar niet in mee .
@Danielle Iets verder weg liggend perspectief: VdPlas heeft gezegd dat ze niet met Rutte wil regeren. Nou denk ik dat Rutte er straks mee ophoudt, maar ze zou m.i. best met de VVD willen regeren, als ze maar een compromis vinden voor het landbouwbeleid. VdWal zou in zo'n kabinet natuurlijk geen plekje krijgen. Ik heb eigenlijk wel respect voor die minister.
[Ik heb eigenlijk wel respect voor die minister.] Ik ook wel. De BBB "top" zal het wel met de VVD kunnen vinden maar de aanhang lijkt mij een problematisch groep ontevredenen. Wat Rutte gaat doen is een mysterie. Hij heeft bij mijn weten nooit Europese ambities getoond.
@Danielle De persoon Rutte is me een raadsel. Misschien gaat-ie wel een relatie aan, kinderen krijgen, twee dagen/week lesgeven en wat commissariaten verzamelen voor het inkomen.
Een originele invalshoek. Maar of die realistisch is??? Wil een dergelijke samenwerking überhaupt slagen, dan moeten partijen als GL, PvdA en D66 niet dogmatisch vasthouden aan stellingen als "halvering van de veestapel", maar concessies doen. Er kan bijvoorbeeld stikstofruimte gezocht worden voor de boeren, door industrie, luchtvaart en transport flink aan te pakken Ook moeten technische oplossingen serieus onderzocht worden. Anders discussiepunten: - beperken relevante Natura-2000 gebieden tot de 25 a 30 grootste gebieden - lagere reductiepercentages - geen koude sanering - langere doorlooptijd (2035) - ongemoeid laten melkveebedrijven, alleen het aantal dieren per ha verlagen - harde toezegging dat de overblijvende boeren onbeperkt door kunn
Mening Als partijen onderhandelen waarom zou dat dan niet voor alle partijen gelden, dat ze "niet dogmatisch vasthouden aan stellingen" en "concessies doen"? U valt ook al direct door de mand met uw de zogenaamde 'discussiepunten' die u noemt; dat zijn gewoon eisen. Of beter: "dogmatische stellingen waar geen concessie aan gedaan wordt!"
@Zandb Valt mij altijd op: Als linkse partijen eisen stellen hoor je niemand hier, maar zo gauw 'de andere kant' t doet, gaan we er over vallen. Net als het feit dat linksers bij deze BBB uitslag nu roepen dat democratie niet betekent dat je over anderen mag heenwalsen. Maar toen GL met z'n eisen kwam hoorde je daar niemand over andere meningen respecteren, want ja zij alleen hadden gelijk.
Links lijkt tolerant maar dat is maar schijn. Het is meer een vorm van religie dan een werkbare politieke filosofie. Erg dogmatisch. Ze lijken niet door te hebben wat voor menselijke drama's hun stikstofbeleid aan zal richten op het platteland. De uitzondering is de klassieke sociaaldemocratie, die veel meer gericht is op samenwerking. Dan heb je het over mensen als Willem Drees en Aboutaleb.
@Zandb Ik kom met concrete voorstellen. Jij probeert slechts zand tussen de raderen te gooien.
Mening Helaas toont u zich in deze 'discussie' drie maal niet van uw beste kant. Daar laat ik het maar bij.
" Als linkse partijen eisen stellen hoor je niemand hier, maar zo gauw 'de andere kant' t doet, gaan we er over vallen. " Het is een complot! /s Uberhaupt gaan "we" er niet over vallen. Jij en ik bijvoorbeeld, zijn geen "we". Snap je het nog?
"MAW: Fuck onze peuters." Waarom schrijf je dat? Waaruit blijkt dat dan?
""MAW: Fuck onze peuters." Waarom schrijf je dat? Waaruit blijkt dat dan?" Dat doen de BBBstemmers wel degelijk, daar bestaat echt wel overeenstemming over binnen de wetenschap.
"""MAW: Fuck onze peuters." Waarom schrijf je dat? Waaruit blijkt dat dan?" Dat doen de BBBstemmers wel degelijk, daar bestaat echt wel overeenstemming over binnen de wetenschap." Welke wetenschapper zegt dat dan?
Goedenavond heer Smiers. Volgens mij -maar houd mij ten goede- heeft de BBB aangegeven open te staan voor gesprekken met iedereen. Uiteraard zal men pas gaan formeren met GroenLinks of PvdA, als deze AF zijn gestapt van steun aan Rutte & co in de eerste kamer. We gaan de wereld nu niet voor een doedelzak houden. Toch?!
Vertaling van bovenstaande reactie: bbb wil wel praten maar eerst moeten de anderen aangeven de lijn van de bbb te volgen. Oftewel: als de ander nu doet wat de bbb zegt hebben we geen problemen.
Mathijs Als de BBB niet eerder gaat samenwerken met andere partijen dan dat die aan de door de BBB gestelde voorwaarden voldoen, dan klink dat niet echt als " Openstaan voor gesprekken met iedereen." Dat mag hoor, maar wees daar dan wel eerlijk in.
Het meest waarschijnlijke scenario is dat het CDA een zwaai maakt, de regering valt en dat in de provincies waar mogelijk BBB samen met CDA zoekt naar coalities in de lijn van hun beeld hoe om te gaan met de stikstofagenda. Er zal als allerlaatste worden gekeken naar Groen Links en/of PvdA en/of D66. In het noorden en oosten zal dat zonder al te veel moeite wel kunnen. Bedenk dat BBB eigenlijk voornamelijk uit de schoot van het CDA komt en ook in de provincies men het verre van eens was met de veel te harde benadering van de regering.
Goed stuk ben het eens met de auteur dat samenwerking noodzakelijk is. Zie een samenwerking over gematigde partijen over links maar ook rechts zeker raadzaam. Denk aan Ja 21. Uw suggestie om met D66 ook te zoeken naar oplossingen lijkt me wat overmoedig. Denk dat men daar maar even mee moeten wachten haha..
Eens, alleen over links werkt niet denk ik. Is waarschijnlijk wensdenken van de auteur die er volgens mij vanuit gaat dat maar vooral de BBB moet bewegen naar GL en PvdA. En dat die laatste w partijen ook zomaar 123 de standpunten op niet mileuzaken van de BBB naar hun smaak kunnen sturen. En dan is er inderdaad dat D66 punt nog, BBB moet volgens de auteur niet coalities vormen met vaandeldragers van dit kabinet, maar wel met D66? Dat is best lachwekkend. D66 is net zo verantwoordelijk voor wat dit kabinet doet en ook net zo incompetent.
@Andreas4 ja ze zijn rechts maar niet extreem dat vind ik. Maar uw volste recht natuurlijk om dat anders te zien Persoonlijk niet extremer dan de SP aan de andere kant van het speelveld.
BBB wordt dus opgeroepen snel coalities te vormen. Waarom wordt er voor hen met een andere maat gemeten dan met gevestigde partijen ? Het is toch standaard dat gevestigde partijen er lang over doet om tot samenwerking te komen ? Waarom wordt dat BBB niet gegund ?
"BBB wordt dus opgeroepen snel coalities te vormen" Als ze slim zijn bij BBB, doen ze dat inderdaad... als ze slim zijn.
@ Andreas4 Als ze slim zijn, gaan ze juist niet te snel te werk. Want je weet wat het spreekwoord is: hardlopers zijn ......... of haastige spoed is ..............
"Als ze slim zijn, gaan ze juist niet te snel te werk. Want je weet wat het spreekwoord is: hardlopers zijn ......... of haastige spoed is .............." Als,ze echt slim zijn doen ze er 2 jaar over. Kunnen ze bij de volgende TK verkiezingen zeggen dat het niet aan hen lag dat er niets veranderd is.
Ik snap dat het nu heel prettig wordt om te bepalen welke mensen op BBB hebben gestemd achteraf, maar die doen dat niet alleen vanwege regeringsincompetentie, die doen dat ook vanwege de totale minachting naar boeren vanuit 'het zichzelf superieur achtend' links NL. Waar zonder gene gesproken wordt over de helft van de boeren weg; het 'bezetten' door boeren van een hoog percentage NL en de onverholen dreiging om boeren te verwijderen omdat mn de Randstad vindt dat er gebouwd moet worden, op die gronden. Als dat nou eens doordringt dan wordt het een stuk eenvoudiger.
Kijken Kortom, u heeft ook geen idee waarom mensen precies BBB stemden.......
@Zandb In tegenstelling tot u lees ik ook andere media en zie de uitslagen. Heel verhelderend. Doen!
De BBB gaat geen nanometer toegeven aan het GRL/PVDA gedachtengoed. Eerder andersom, al acht ik die kans ook klein.
"De BBB gaat geen nanometer toegeven" Onzinnige uitroep als je niet minstens 50% van de stemmen in een provincie hebt. Besturen/regeren is compromissen sluiten.
@ Andreas4 Je hoeft geen compromissen te sluiten als je in de meerderheid bent. Maar zelfs als zij geen meerderheid hebben, en zij worden buiten de deur gehouden want men wilt niet met hun samenwerken, dan hoeven zij nog geen compromissen te sluiten. d'66 heeft al aangekondigd niet met BBB te willen samenwerken. Waarschijnlijk is dat net zo'n harde uitspraak als toen Kaag tegen Rutte zei: hier scheiden onze wegen. Tenslotte voor zo'n uitspraak heb je wel een ruggengraat nodig.