Joop

Het is eerder gebeurd, de Middellandse Zee vol onwelkome vluchtelingen, en Leon de Winter heeft ons erop gewezen

  •    •  
30-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5252 keer bekeken
  •  
exodus

WNL op Zondag was nog geen vijf minuten bezig of het ging al weer over de regering die niets doet om de komst van asielzoekers tegen te gaan. Ook Leon de Winter was te gast. Die gaat altijd de wereldwijze commentator spelen. Nederland kon best grote aantallen nieuwkomers opvangen, doceerde hij. Dan moesten we er een soort Singapore van maken. Je kon bij wijze van spreken woningen bouwen in het Vondelpark. Hij glimlachte zelfvoldaan. Hij had het Nederlandse volk weer eens de keuzen voorgelegd waar het voor stond.

In hetzelfde programma bracht Leon de Winter en passant in herinnering dat er nog wel eens vaker wrakke schuiten vol vluchtelingen over de Middellandse Zee hadden gezworven. Het ging over 75 jaar Israël en De Winter – cineast van stiel – raadde het publek films en tv-series aan die volgens hem een beeld gaven van het jubilerende land. Hij begon met Exodus, de verfilming door Otto Preminger van het gelijknamige boek, dat destijds wereldwijd de bestsellerlijsten bestormde. Je komt het nog wel eens tegen op rommelmarkten. De auteur is Leon Uris

Het schip de Exodus heeft echt bestaan. Het was een van de oude schuiten die zionistische organisaties inzetten om overlevenden van de Holocaust naar Palestina te brengen. In dat gebied maakten op dat moment de Britten nog de dienst uit. Ze probeerden de landing van zulke immigrantenboten zoveel mogelijk te verhinderen want de situatie in het land was al instabiel genoeg: joden en Palestijnen leefden er op voet van oorlog.

Verrek, dacht ik. Het is niet nieuw wat nu gebeurt. Het is nog een keer voorgekomen. De schepen voeren op de Middellandse Zee weliswaar ergens anders heen, maar ze waren wel beladen met vluchtelingen en overlevenden. En ze werden tegengehouden. Men patrouilleerde voor de kust om hen te stoppen. En de weldenkenden in hun veilige huizen, de weldenkenden meenden dat dit goed was.  

Het is verdomme eerder gebeurd. En uitgerekend Leon de Winter heeft ons erop gewezen.

Bekijk hierboven de trailer van Exodus. En dit is de titelsong van de film, die heel veel mensen nog steeds kunnen neuriën: 

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: hoe kom je van koningshuizen af?

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (45)

Gillan
Gillan29 mei 2023 - 18:28

Beste Han, Als jij meent de overlevenden van de holocaust te kunnen vergelijken met degenen die heden ten dagen de Middellandse Zee trachten over te steken kan ik niet anders dan concluderen dat je gespeend bent van elk historisch besef. Ga je schamen.

Nicolay2
Nicolay21 mei 2023 - 13:48

WNL is dat niet die rechtse zender van de Televaag?

2 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk2 mei 2023 - 8:23

"WNL is dat niet die rechtse zender van de Televaag?" Nee, het is een zender binnen de NPO.

oproerkraaier
oproerkraaier2 mei 2023 - 10:08

Het is wel degelijk een aanhangsel van de Telegraaf. Plaskerk heeft de vergunning afgegeven ondanks dat in de mediawet staat dat niet mag.

stokkickhuysen
stokkickhuysen1 mei 2023 - 11:22

De volgende column van De Winter gaat over omvolking. Kijk maar naar wat er in Israel is gebeurd met de bevolking van voor 1948. Dat kan hier ook gebeuren mensen!

PamVlam
PamVlam1 mei 2023 - 10:10

Sinds Odysseus is er door vluchtelingen al heel wat afgezworven op de Middellandse Zee. Maar die werd uiteindelijk wel als held vereert. Ook de opvarenden van de Exodus was eeuwige roem het geval. Uiteindelijk zullen de huidige Afrikaanse vluchtelingen als helden bezongen worden en als voorbeeld dienen voor weer andere vluchtelingen. Zo blijft de vluchtelingenindustrie zichzelf steeds weer uitvinden. Want vluchtelingen zijn helden. (Ik kijk nooit WNL en zal dat helemaal niet doen als Leon de Winter geprogrammeerd staat.)

Martin van der Linde
Martin van der Linde1 mei 2023 - 10:04

Het is geen Nederlands maar een Europees probleem. En geen politiek maar een praktisch probleem. Er wordt een politiek probleem van gemaakt. Door rechts die geen vluchtelingen in hun gemeente willen en door links dat geen grens wil stellen aan de aantallen die we kunnen opvangen. Laat de EU een verdeelsleutel maken op grond van bevolkingsdichtheid, welvaart, etc

5 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem1 mei 2023 - 14:19

'Het is geen Nederlands maar een Europees probleem. ' Het is vooral een probleem voor landen met goede sociale voorzieningen, en dat zijn er in Europa maar een paar het is daarom dan ook GEEN Europees probleem.

Deckard1
Deckard11 mei 2023 - 14:38

Het spijt me, maar ik ken een aantal linkse mensen in mijn persoonlijke sfeer die, toen het er echt op aan kwam, en er een azc in hun wijk ging komen dit ineens ook niet wilden. Toen ging er een brief naar de gemeente met een heel rookgordijn aan drogredenen dat er veel beter geschikte locaties zouden zijn. Zodra asiel/migratie van een abstracte situatie in een concrete situatie overgaat zijn er heel veel mensen die spontaan nimby worden. Verder ben ik het compleet met u eens hoor, maar ik denk dat die verdeelsleutel geen zin heeft als zo veel landen dat gewoon weigeren. En als de E.U. dit af wil gaan dwingen met een Europese spreidingswet met evt. sancties dan zal het mij niet verbazen als de unie uit elkaar valt door deze migratiekwestie

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk2 mei 2023 - 8:32

Europees regelen klinkt heel mooi, maar het huidige verdrag van Dublin kan al niet worden gehandhaafd. Dan schat ik het succes van een Europese verdeelsleutel erg klein in. Zeker omdat een aantal landen steevast zullen blijven weigeren (denk maar aan Hongarije) en er een aantal landen aantrekkelijker zijn bij de groep nieuwkomers (denk maar aan Duitsland, Zweden, Nederland). Klinkt mooi, maar gaat niet gebeuren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 mei 2023 - 10:18

Als bevolkingsdichtheid een criterium was zou het Nederlandse quotum erg klein worden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 mei 2023 - 10:19

Asielzoekers zullen zelf ook niet meewerken.

korheiden
korheiden1 mei 2023 - 8:28

Wat je verder ook vindt van Leon de Winter, Exodus en Israël : de vergelijking met Singapore snijdt wel degelijk hout. Jaarlijks 70000 asielzoekers, vaak met grote gezinnen en hoge geboortecijfers, zullen voor een sterke toename van de bevolking zorgen. We dreigen een stadstaat te worden. Dat geeft op alle gebieden problemen.

5 Reacties
Vuurrood
Vuurrood1 mei 2023 - 9:58

Maar natuurlijk! Leon de Winter! Wist je korheiden dat Leon de Winter voor jouw probleem van grote vluchtelingengezinnen hoge vluchtelingen geboortecijfers DE oplossing had? Gewoon anti conceptie in het drinkwater wat aan vluchtelingen verstrekt wordt doen! Geniaal toch? Deze Leon de Winter heeft wel meer van die "geniale" oplossingen voor problemen.

Satya
Satya1 mei 2023 - 10:12

"We dreigen een stadstaat te worden." Doe normaal Kor. Daar zullen nog heel wat generaties over heen gaan, de problemen die dat met zich meebrengt is voor de generaties van dan om op te lossen. Nu oude mannen zouden beter moeten weten dan dit soort angsten aanjagen. De Winter heeft van xenofobie zijn verdienmodel gemaakt, dan zou je alert moeten zijn.

GeenProbleem
GeenProbleem1 mei 2023 - 16:52

@vuurrood ' Gewoon anti conceptie in het drinkwater wat aan vluchtelingen verstrekt wordt doen! Geniaal toch?' Daar staat hij niet alleen in, reaguurder RVB roept regelmatig op tot geboortebeperking; gewoon hier op Joop. Waarom zie ik u daar geen schande van spreken?

oproerkraaier
oproerkraaier1 mei 2023 - 18:00

geenprobleem ziet geen verschil tussen geboorte beperking en mensen onvruchtbaar maken door toevoegingen aan het drinkwater... Je zal maar zo'n mindset hebben.

Deckard1
Deckard12 mei 2023 - 16:30

@Satya: "de problemen die dat met zich meebrengt is voor de generaties van dan om op te lossen. " That's the spirit!

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 mei 2023 - 7:44

Tja en nu zijn er, een halve eeuw later. nog steeds heel veel Palestijnse vluchtelingenkampen plus een openluchtgevangenis.

develhunt
develhunt1 mei 2023 - 5:32

Leon de Winter had gewoon gelijk, er moeten keuzes worden gemaakt, of er wonen in Nederland in 2040 40 miljoen mensen en je laat een ieder hier komen, of niet, je kan niet alles hebben, mooie natuur, veel ruimte, geen stikstof, verduurzaamde maatschappij, weinig geweld, een goed milieu en zeer zware overbevolking, zijn geen goede combinatie, dat is geen rechts denken dat heet realiteitsbesef. Files van 1000 KM zijn nu al geen uitzondering meer, dus ja, er moeten inderdaad keuzes worden gemaakt.

12 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst1 mei 2023 - 7:50

Wat stel je voor en zie je nog een rol voor je zelf op de Midellandse Zee?

LaBou
LaBou 1 mei 2023 - 9:42

"Files van 1000 KM zijn nu al geen uitzondering meer" Waar staan die files van 1000 km? Want als dat mogelijk is dan is Nederland heel wat groter dan iedereen beweert.

Satya
Satya1 mei 2023 - 10:13

40 miljoen zelfs, deze reactie staat zo bol van onzin.

develhunt
develhunt1 mei 2023 - 11:14

LaBou, uiteraard geen files die 1000 KM lang aan een stuk zijn, maar wel tientallen files verspreid over het gehele land met een totale langte van regelmatig 1000 KM of langer, begrijpt u het zo wel?

gezelie
gezelie1 mei 2023 - 14:11

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

stokkickhuysen
stokkickhuysen1 mei 2023 - 15:36

'of er wonen in Nederland in 2040 40 miljoen mensen' Voorzichtig, nu kan er iemand anders schrijven 'ik heb gelezen dat er in .....' en we willen niet dat jouw emotie door anderen als kennis wordt gebruikt.

oproerkraaier
oproerkraaier1 mei 2023 - 18:05

in het artikel waar u naar toe linkt staat "bijna" 1000 en dat het ongewoon is. lol

LaBou
LaBou 2 mei 2023 - 5:27

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk2 mei 2023 - 8:34

"Wat stel je voor en zie je nog een rol voor je zelf op de Midellandse Zee?" Heeft Frontex nog versterking nodig?

LaBou
LaBou 2 mei 2023 - 13:41

Develhunt kan wel gepikeerd reageren maar "1000 km aan file" is iets heel anders dan "files van 1000 km". En dat weet hij nou ook.

LaBou
LaBou 2 mei 2023 - 13:44

Wil wietwatwaar nou echt zeggen dat hij met zijn link kan bewijzen dat er wel files van 1000 km staan? Tja, lezen is inderdaad een kunst en wiewatwaar toont regelmatig aan een nogal vrije interpretatie van andermans teksten te hanteren. En dat is niet zo mooi, oh nee!

oproerkraaier
oproerkraaier2 mei 2023 - 14:52

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

develhunt
develhunt1 mei 2023 - 5:32

Leon de Winter had gewoon gelijk, er moeten keuzes worden gemaakt, of er wonen in Nederland in 2040 40 miljoen mensen en je laat een ieder hier komen, of niet, je kan niet alles hebben, mooie natuur, veel ruimte, geen stikstof, verduurzaamde maatschappij, weinig geweld, een goed milieu en zeer zware overbevolking, zijn geen goede combinatie, dat is geen rechts denken dat heet realiteitsbesef. Files van 1000 KM zijn nu al geen uitzondering meer, dus ja, er moeten inderdaad keuzes worden gemaakt.

Paul Spijkers
Paul Spijkers30 apr. 2023 - 23:47

Vreemde faux verrassing voor iemand geintereseert in geschiedenis, dat grenzen en immigratie en kolonisatie niet nieuw zouden zijn. Israel is niet een soort Singapore geworden, maar een apartheids kolonie. Exodus als boek verdoezelde het idee dat Palestijnen rechten op dat land hadden. Het was een soort 'manifest destiny' mythe, zelf een propoganda over die zgn vrije pilgrims uit Europa (vrij om onvrij te doen) om de Indiaanse naties te verdelgen tijdens de uitbreiding naar het westen. En het schip was deel van een illegaal kolonisatie project. De oorlog was al voorbij. En omdat ze illegaal waren werden ze terug naar Europa gebracht, integendeel tot wat in de film of boek word verhaalt. Verder weet ik niet of de omvolking van Palestina zo'n passend voorbeeld is.

KritischKijken
KritischKijken30 apr. 2023 - 20:25

Maar laten we ons vooral niet afvragen hoe we jaarlijks de komende jaren 50- tot70000 immigranten op een goede manier gaan opvangen, of beter gezegd; enigzins stoppen. We gaan liever los op degenen die zich achter hun oor krabben...

3 Reacties
Zandb
Zandb1 mei 2023 - 6:16

Kijken Is het reëel te veronderstellen, dat u dan "losgaat op" mensen die zich niet achter de oren krabben als het om medemenselijkheid gaat?

Grijs gebied
Grijs gebied1 mei 2023 - 9:03

@zand er is niets medemenselijks aan elk jaar 77.000 mensen ongecontroleerd binnenlaten, maar ze niet goed kunnen opvangen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen1 mei 2023 - 17:24

@Grijs ja er zitten twee kanten aan, de medemenselijke en 'de kwilnietkenikniebetaluh kant. Dan kies je dus voor de medemenselijke, want jij wil ook niet in de kou gelaten worden als je hulp nodig hebt, en wat je ook van jezelf vindt, je hebt echt helemaal niks gedaan om in NL geboren te worden.

Boning
Boning30 apr. 2023 - 17:45

An sich bijzonder raar... Het Palestijnse volk wordt nergens benoemd. Het volk dat al meer dan 75 jaar wordt bezit en vernederd door de zionisten, de fascisten van nu...

4 Reacties
KritischKijken
KritischKijken30 apr. 2023 - 20:20

'Fascisten' wordt nog eens een geuzennaam in het M-O.

oproerkraaier
oproerkraaier1 mei 2023 - 1:54

Hier ten lande is het veel groter. De PVV is notabene de 2e partij in dit land.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk1 mei 2023 - 14:59

"Hier ten lande is het veel groter. De PVV is notabene de 2e partij in dit land. " Dan is het de schuld van links dat ze niet wilde overtuigen om op een andere partij te stemmen.

oproerkraaier
oproerkraaier3 mei 2023 - 15:36

de standaard riedel, het is de schuld van links dat rechts bestaat. Zo stompzinnig.

onyxcumulus
onyxcumulus30 apr. 2023 - 16:35

Is dat dezelfde de Winter die het plan opvatte om een sterilisatiemiddel door het drinkwater van de Palestijnen te doen waardoor zij vanzelf zouden uitsterven. Is dat die de Winter...

6 Reacties
gezelie
gezelie30 apr. 2023 - 19:22

Geen idee. Is daar een link van.

JohnVKR
JohnVKR30 apr. 2023 - 19:50

Klopt, de man die voorstelde om anticonceptie aan het drinkwater voor de inwoners van Gaza toe te voegen. De man die een auto-ongeluk in het centrum van Amsterdam een terroristische aanslag noemde, want ja, de onwel geworden bestuurder was Marokkaans. Die Leon de Winter.

oproerkraaier
oproerkraaier30 apr. 2023 - 21:51

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Vuurrood
Vuurrood1 mei 2023 - 9:59

onyx: Inderdaad! Dat is die de Winter!

stokkickhuysen
stokkickhuysen1 mei 2023 - 11:29

En ook de De Winter die krakend door het ijs ging in Zomergasten. Hij wist precies hoe er in de omliggende landen in Israel op straat over Israel gedacht werd, zonder er ooit geweest te zijn (of in ieder gaval niet de 20 jaar voor zijn artikel).

stokkickhuysen
stokkickhuysen1 mei 2023 - 11:32

https://www.nrc.nl/nieuws/2012/11/24/anticonceptie-oplossing-voor-situatie-gaza-leon-de-winter-pareert-kritiek-a1439698 Omdat gezelie wel kan type maar niet kan zoeken. Google: 'De Winter', 'Drinkwater' 'sterilisatie' Dichter bij huis: https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/de-winter-beroept-zich-met-genocidegrap-op-ironie

gezelie
gezelie30 apr. 2023 - 16:19

Uitgerekend Leon de winter? Jij voorspelt alles juist goed. In maart 2022 berichtte hij over Oekraïne “ Vanzelfsprekend speelt de NAVO ook nu een rol in de vorm van inlichtingen, wapenleveranties - en, naar ik inschat, zal de VS met de stille inzet van special forces onder de radar Oekraïense eenheden ondersteunen” In dat terwijl er toen ook mensen waren die voorspelden dat de ring rond kiev gesloten zou worden en de vergelijking met de val van Berlijn maakten. Het is niet uitgerekend Leon de winter. Het is Leon de winter.

Greendutch
Greendutch30 apr. 2023 - 15:14

Exodus én Armageddon heb ik lang geleden, als tiener, gelezen. M’n moeder had ’n doos boeken had gekocht, zij zelf heeft er niet 1 letter van gelezen. Dit waren de boeken en film die mij bewust maakten van en betrokken bij wat gebeurd was in de decennia eraan voorafgaand. Wat je ook vindt van romantisering o.i.d., als het aanspreekt is dat OK als het ’n begin van interesse en empathie is. Een uur later was in Buitenhof mevrouw Rosette Kats die haar verhaal deels vertelde en op ’t laatst de namen van haar vermoorde familieleden noemde; ik moest huilen omdat ik me als boomer m’n leven lang ingeleefd heb in wat gebeurt is. WOII en de holocaust worden verzwegen, verdrongen, soms ontkend?! Elke manier om de aandacht van jongeren hierbij te houden, hen hierop te wijzen, het verhaal levend te houden, geschiedenis te respecteren op grond van waarheidsbevinding is goed om onszelf in de ogen te kunnen blijven zien, verantwoording te blijven nemen. Laten we de ontkenners en verzwijgers uit onze samenleving bannen.

Mathijsco
Mathijsco30 apr. 2023 - 14:56

Heer van der Horst, het is gecompliceerd. Een premier en zijn souffleur die indirect de lokroep uitzenden om toch vooral hierheen te komen. Doel? Deze mensen als rechteloze melaatsen in grote getallen de arbeidsmarkt laten 'stuffen' met aanbod. En ondertussen de vieze klusjes opknappen.

gezelie
gezelie30 apr. 2023 - 13:56

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."