Joop

Het is niet rechtvaardig maar wel effectief gratis op Covid te testen

  •    •  
20-08-2021
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
zelftest

© cc-foto: Andreas Lischka

Voor een ideologisch debat over rechtvaardigheid koopt niemand iets. Dat doen we wel als deze crisis achter de rug is
De discussie over de vraag of je mensen mag laten betalen voor toegangstesten heeft ook deze website bereikt. De meningen staan lijnrecht tegenover elkaar. De ene partij spreekt over discriminatie, de andere zegt dat het heel normaal is in bepaalde situaties naar gezondheidsbewijzen te vragen als er een epidemie heerst. En dat de kosten dan  voor de aanvrager zijn als die zich door middel van een vaccinatie afdoende tegen besmetting had kunnen beschermen.
Dit debat heeft een duidelijk ideologisch karakter. Wie de individuele verantwoordelijkheid van de burgers centraal stelt, is al gauw geneigd de rekening voor de test ook bij hen neer te leggen. Dat is logisch. Ziet men de samenleving eerder als een organisch geheel waarin wij voor elkaar horen op te komen, dan neigt men er toe ze juist gratis ter beschikking te stellen. We krijgen immers alleen samen corona eronder. Dan is het net zo goed  logisch dat we samen de kosten dragen.
Zo komen twee visies op gerechtigheid keihard met elkaar in botsing. Minister Hugo de Jonge probeert ze met elkaar te verzoenen door voor testen niet de volledige rekening in te dienen maar een eigen bijdrage te eisen van € 7,50, ook al zal dit een dure administratie met zich meebrengen. Zo wordt een gedeelte van de kosten toch nog betaald door het collectief. Ongetwijfeld hoopt hij dat de discussie zich dan verengt tot de hoogte van die eigen bijdrage: is €5,- euro niet proportioneler? Of € 2,50? Moet het € 7,50 per persoon zijn of per huishouden?
De volksgezondheid verdwijnt naar de achtergrond. Daar gaat het niet over. Centraal staat of iets van jouw en mijn belastingcenten mot of juist niet.
De feiten: de werkzaamheid van  vaccins – zo leren onderzoeken in de Verenigde Staten en Engeland – neemt onder invloed van de Delta-variant langzaam maar zeker af. Daarom is Israël dezer dagen begonnen om alle burgers boven de veertig jaar een derde prik te geven. In Engeland en de Verenigde Staten denkt men er sterk over dit voorbeeld te volgen. Tegelijk bleek zonneklaar dat veel gevaccineerden wel degelijk het coronavirus verspreiden. IJsland heeft daar al de consequenties uit getrokken. Ook gevaccineerden moeten een zeer recent testbewijs overleggen. Anders komen zij het land niet in. Het is dus de vraag of wij de verspreiding van het virus uitsluitend op het conto van de niet gevaccineerden mogen zetten. Wie weet ziet de overheid zich binnen afzienbare tijd genoodzaakt de vrijstelling van testen voor afdoende geprikt Nederland in te trekken. Dan was het hele debat overbodig, hoewel je nog steeds kunt stellen: waarom zou ik als belastingbetaler moeten opdraaien voor de kosten die medeburgers maken als ze zo nodig naar museum of bioscoop willen. Minister De Jonge heeft het zélf al een keer gezegd : “Je hoeft niet naar het theater, je kunt ook een dvd opzetten.”
Zo kruipt dan toch een ideologisch debat door de achterdeur naar binnen. Daar koopt niemand iets voor. Het gaat er immers om Covid zo effectief mogelijk te bestrijden. Jouw persoonlijk gevoel voor rechtvaardigheid is daarbij niet van belang. Je moet leren dat opzij te zetten. Als de crisis voorbij is, zien we wel wat voor lessen we er uit moeten trekken.
We weten dat het virus zich in stand houdt door van de ene mens naar de andere over te springen. Het is zaak dat te voorkomen. Dan sterft het vanzelf uit. De meest effectieve manier om dat te bereiken is het handhaven van de anderhalve meter afstand. Niet-medische mondkapjes lijken eerder een middel om de medemens gerust te stellen dan dat ze de verspreiding van het virus tegenhouden. Anders zou een algemene draagplicht al veel sterkere effecten hebben getoond. Gezien de besmettingsgraad blijft het essentieel dat de mensen elkaar zo weinig mogelijk tegen het lijf lopen althans voor zover zij besmettingshaarden zijn. Zoveel mogelijk thuis werken dient dan ook de norm te blijven. Tegelijk is het essentieel dat dragers van het virus onmiddellijk in quarantaine gaan. Hoe pik je ze eruit? Door zoveel en zo vaak mogelijk te testen. Dat laatste bereik je niet door er voor burgers een prijskaartje aan te hangen. In plaats daarvan creëer je een grote categorie testmijders, die er het geld niet voor (over) hebben. Deze vrijdag kondigde minister Hoekstra enthousiast aan dat hij de coronasteunmaatregelen met ingang van oktober wil stoppen omdat ze niet meer nodig zouden zijn. Wie weet, is dat inderdaad het geval, tenminste zo lang de huidige versoepelingen gehandhaafd blijven. Toch zal er in ieder geval een budget moeten komen om inkomstenderving als gevolg van quarantaines te vergoeden. Anders zullen teveel mensen zich aan het testen blijven onttrekken. Als dat allemaal duur blijkt uit te vallen, kan de overheid beter eens kijken naar de winstmarges van de leveranciers. Al in april 2020 rekende William A. Haseltine, medisch medewerker van het Amerikaanse zakenblad Forbes voor, dat ze woekerprijzen rekenden.
Uiteraard ligt het voor de hand dat bezoekers van publieke bijeenkomsten – feesten, vergaderingen enzovoorts –  een recent testbewijs moeten overhandigen. Als nog meer onderzoeken uitwijzen dat gevaccineerden net zo goed dragers van het virus kunnen zijn, zullen ook zij er aan moeten geloven. Gecompliceerd, lastig maar wel noodzakelijk, zeker nu blijkt dat de bescherming door het vaccin na verloop van tijd afneemt. Wie zich om wat voor redenen niet wil laten testen, kan als risico voor de volksgezondheid niet worden toegelaten tot plekken waar veel mensen gedurende lange tijd bij elkaar komen. Dat is geen discriminatie. Dat is de te doen gebruikelijke praktijk tijdens epidemieën. Ook moet je bereid zijn je voor een sterke overtuiging iets te ontzeggen. Vraag dat maar aan strenggelovigen.
We kunnen ook besluiten dat we met Covid moeten leren leven omdat we tenslotte allemaal sterfelijk zijn. Decennia lang hielden politici ons voor: “We worden met zijn allen ouder”. Dat blijkt dan achteraf een misvatting. Hebben we bij nader inzien ook geen pensioencrisis.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (58)

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl22 aug. 2021 - 17:53

Het is net zomin raar om die testen voor toegang door ongevaccineerden te laten betalen als het raar is om die vaccinaties door gevaccineerden te laten betalen. Toch?

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 aug. 2021 - 5:49

Ik vind alles goed, zolang we maar goed aanbesteden, niet meer Sywerts binnenhalen en het vooral niet door VWS laten regelen. Ik ben er echter niet gerust op. We moeten ons nu richten op het onder de knie krijgen en houden van het virus. Mijn enige voorwaarde zou zijn. Positief getest, verplichte quarantaine, en gecontroleerd. Desnoods met een enkelband, doen die dingen ook nog eens dienst. :)

4 Reacties
gimli55
gimli5522 aug. 2021 - 11:22

Nog nooit gehoord van incubatie tijd?

GHS
GHS22 aug. 2021 - 12:14

Minoe en tuin:ik heb een brief van het min. van Volksgezondheid ontvangen met de aanbieding van 2 gratis zelftests. Ben gevaccineerd, dus zelf beschermd, maar mogelijk nog wel covid kunnen overdragen. Dus voor iedereen die gevaccineerd is ook een test voor toegang van bepaalde evenementen. Maar de eigen vervantwoordelijkheid Degenen, die niet gevaccineerd willen worden, eigen beslissing, eigen verantwoording Waarom moet er nog getest worden als er al zoveel bewoners gevaccineerd zijn? De ongevaccineerden zullen het zelf wel merken

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 aug. 2021 - 9:24

Mijn zoon was naar het buitenland geweest voor een korte vakantie, groen gebied, volledig gevaccineerd. Hij liet zich na terugkomst eerst testen, PCR test, voordat hij hier op bezoek kwam. Ik ben best trots op mijn kinderen, hun verantwoordelijkheidsbesef. Hoop dat dat mag. :)

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 aug. 2021 - 9:25

gimli55 Ja, ik zeg toch niets dat daartegenin gaat, 5 dagen toch?

DonkerekamervanDamocles
DonkerekamervanDamocles21 aug. 2021 - 20:04

Goed stuk!

adriek
adriek21 aug. 2021 - 19:23

Er is geld genoeg in omloop; hef gewoon 0.01% belasting op financiële transacties en we kunnen iedereen die dat wil twee keer per week 'gratis' testen.

Middenman
Middenman21 aug. 2021 - 19:17

Het invoeren van een eigen bijdrage voor testen moet toch gezien worden als een prikkel om je te laten vaccineren. In de ogen van sommigen zelfs dwang. En dat op voorspraak van D66 die toch dé voorvechter is voor vrijheid om met je eigen lichaam te doen wat je zelf wilt. En met die reden de CU buiten het kabinet wil houden. De CU die tegen deze motie stemde. D66 valt wel heel erg door de mand. Voor de goede orde; ik ben een groot voorstander van vaccineren. Maar ook van testen en daar zijn we echt nog lang niet van af.

1 Reactie
Molly Veenstra
Molly Veenstra23 aug. 2021 - 10:32

@Middenman - 'Het invoeren van een eigen bijdrage voor testen moet toch gezien worden als een prikkel om je te laten vaccineren' Als je mensen een financiële prikkel wilt geven om zich te laten vaccineren is het verstandiger om dit te doen door een hogere premie te laten betalen voor de ziektekostenverzekering.

tempest
tempest21 aug. 2021 - 11:01

Niet om pessimistisch te zijn, maar COVID sterft niet uit, daarvoor is dit veel te besmettelijk. Vroeg of laat komt iedereen ermee in aanraking en dan is het hopen dat je er niet (al te) ziek van wordt of dat er goede zorg beschikbaar is. De vaccins helpen heel erg om de kans op beiden te vergroten. Het betalen voor toegangstesten wordt gebruikt om mensen die twijfelen over de streep te halen.

2 Reacties
Molly Veenstra
Molly Veenstra23 aug. 2021 - 9:47

@tempest - 'Het betalen voor toegangstesten wordt gebruikt om mensen die twijfelen over de streep te halen.' Middenman zei ook iets dergelijks. Jullie vergeten dat ook mensen die zijn gevaccineerd, de Delta-variant kunnen overdragen. Die moet je dus eigenlijk ook testen. Moeten die daarvoor betalen? Dan zullen veel mensen er uiteindelijk liever vanaf zien zich te laten testen en dit geeft het virus weer een nieuwe kans. Er moeten weer strenge maatregelen genomen worden en dat alles gaat uiteindelijk veel meer kosten dan wanneer de overheid de testen betaald. Nog afgezien van het feit dat een lockdown enorm vervelend is.

tempest
tempest23 aug. 2021 - 21:20

@Molly “ Middenman zei ook iets dergelijks. Jullie vergeten dat ook mensen die zijn gevaccineerd, de Delta-variant kunnen overdragen. Die moet je dus eigenlijk ook testen. ” Maar waarom dan? De verspreiding van het virus kan je niet stoppen, de nieuwste varianten zijn te besmettelijk. Men probeert de vaccinatie graad zo hoog mogelijk te krijgen in de hoop dat de piek-belasting op de ziekenhuizen zo kort mogelijk duurt en daarna alles weer naar normaal kan. Als het “pesten” van ongevaccineerde mensen daarmee helpt…

Jozias2
Jozias221 aug. 2021 - 10:53

"Ziet men de samenleving eerder als een organisch geheel waarin wij voor elkaar horen op te komen, dan neigt men er toe ze juist gratis ter beschikking te stellen." Dat kun je twee kanten op beredeneren. Je kunt natuurlijk als gevaccineerd deel van de samenleving solidair zijn met de niet-gevaccineerden en voor hen de kosten betalen. Maar je kunt het ook omdraaien. Als je als persoon de keuze maakt om je niet te laten vaccineren om voor jouw moverende redenen. Dan kun je ook solidair zijn met de rest van de samenleving die al een bijdrage levert aan het terugdringen van het virus (door een in jouw ogen groot risico te nemen en te kiezen van vaccineren). Dan kun je als niet gevaccineerde ook zeggen: "he ik maak mijn keuze maar daar hoeft een ander niet voor op te draaien, ik lever mijn bijdrage aan een veilige samenleving op een andere manier door te testen en ik wentel de kosten die een consequentie zijn van mijn keuze niet af op anderen die een andere keuze maken".

1 Reactie
west012
west01221 aug. 2021 - 14:16

precies.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde21 aug. 2021 - 10:05

Ik denk niet dat het virus verdwijnt. Amerikaanse virologen voorspellen dat het ieder jaar weer de kop opsteekt in een min of meer wisselende vorm. Vaccinatie helpt, net als bij het griepvirus maar slachtoffers zijn niet te vermijden. Griep kostte jaarlijkse 3.000 mensen het leven, Covid liet een oversterfte zien van 15.000 doden. Opvallend dat sinds Covid de griep zich nog nauwelijks liet zien. Waarschijnlijk het gevolg van de Covid maatregelen. De oversterfte was natuurlijk voor het vaccineren begon. Maatregelen blijven dus nodig, anderhalve meter afstand zou standaard moeten gelden vanaf september tot mei, mondkapjes ook, om je er aan te herinneren. Testen zou gezien de verschillende mutaties onderdeel van het medisch winterprotocol moeten zijn. En voor iedereen verplicht, ongeacht vaccinatie. Wat dan nog steeds het probleem is dat niet gevaccineerden en dat zijn er ruim 2 miljoen een onevenredig grote aanslag op onze gezondheidszorg zijn. Kijk hoe zij de zorg in de zuidelijke VS totaal ontwrichten. Hoe solidair moeten we daarmee zijn? Mensen die willens en wetens hun principes en onzekerheden laten prevaleren boven hun verantwoordelijkheid als verstandig en solidair burger. Moeten wij de kosten die zij bewust veroorzaken voor lief nemen? Nu testen ook voor gevaccineerden blijvend dreigt te worden en we gezamenlijk opdraaien voor de kosten daarvan, lijkt het me redelijk dat alle andere extra kosten gedragen worden door degenen die het veroorzaken.

7 Reacties
Jozias2
Jozias221 aug. 2021 - 10:47

@Martin, "Maatregelen blijven dus nodig, anderhalve meter afstand zou standaard moeten gelden vanaf september tot mei, mondkapjes ook, om je er aan te herinneren. Testen zou gezien de verschillende mutaties onderdeel van het medisch winterprotocol moeten zijn. En voor iedereen verplicht, ongeacht vaccinatie." Ik snap niet helemaal waar de stelling dat maatregelen nodig blijven op gebaseerd is. Op dit moment zijn er 10,5 miljoen mensen volledig gevaccineerd. Uitgaande van 2 miljoen vaccin weigeraars en 1,5 m miljoen kinderen onder de 12 jaar dan moeten er nog 3,5 miljoen mensen geprikt worden voor volledige vaccinatie. Het aantal sterfgevallen is nu al zeer beperkt. Je stekt dat er aan de griep 3000 mensen dood gaan. Dat is niet juist, het fluctueert enorm en soms overlijden er tot 9400 per seizoen. Als dat geen aanleiding was om afstand te houden waarom dan met Corona wel?

marcelhermus
marcelhermus21 aug. 2021 - 12:06

je bedoelt de 50+ers met obesitas. Ja die moeten de extra kosten dragen, helemaal eens.

ton14024
ton1402421 aug. 2021 - 13:53

´´Op dit moment zijn er 10,5 miljoen mensen volledig gevaccineerd.´´ Onzin, het is dweilen met de kraan open, Delta is aan het winnen, de vaccinatiegraad loopt per saldo terug omdat de effectiviteit afneemt. Nog even en een derde prik is al niet meer genoeg.

gimli55
gimli5521 aug. 2021 - 14:03

@Ton Nu geef je het zelf toe. Delta is aan het winnen, de vaccinatiegraad loopt per saldo terug omdat de effectiviteit afneemt. Nog even en een derde prik is al niet meer genoeg. Ten eerste Covid is geen wedstrijd waarbij iemand kan winnen, het is ook geen epidemie meer volgens de normen van de GGD en als het vaccin niet effectief meer is, is er weinig verschil tussen de gevaccineerden en niet gevaccineerden. De echte oplossingen zoals behandeling en medicatie is niet verder uitgewerkt, net zo min als de ventilatie in ruimtes met koolstofdioxide meters om de ventilatie te controleren met protocollen, de uitbreiding zorg als een apart ziekenhuis gespecialiseerd in Covid behandeling of verhoging IC bedden. Die mogelijk ook nodig zijn voor de griep uitbraak in de winter. Zijn de kwetsbaren in de verpleeghuizen nu wel goed beschermt? Zo lang de oplossing 1 dimensionaal is, werkt die niet als de effectiviteit afneemt. Dan heeft de regering op het verkeerde paard gewed en is die met een blessure uitgevallen.

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl22 aug. 2021 - 17:55

Ton14024: "Nog even en een derde prik is al niet meer genoeg." Sterker nog Ton: nog een paar maanden en de driemaal geprikten zullen de tweemaal geprikten samen met de ongeprikten beginnen te verwijten.

Molly Veenstra
Molly Veenstra23 aug. 2021 - 10:29

@MartinvanderLinde - 'Mensen die willens en wetens hun principes en onzekerheden laten prevaleren boven hun verantwoordelijkheid als verstandig en solidair burger. Moeten wij de kosten die zij bewust veroorzaken voor lief nemen?' Dat lijkt me niet. Wil je je niet laten vaccineren? Die vrijheid moet je kunnen hebben. Daarvoor zul je dan natuurlijk wel een hogere premie moeten betalen voor de ziektekostenverzekering.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 aug. 2021 - 9:29

Maak nu niet meteen van minder effectief, niet effectief. Zo komen er misverstanden. Het is nog lang niet goed uitgezocht hoe lang de vaccinatie werkt en in welke mate. Er is een begin van een onderzoek geweest in het VK dat nog bevestigd moet worden.

Nick the Stripper
Nick the Stripper21 aug. 2021 - 9:42

Nog rechtvaardiger: dat hele testen voor toegang afschaffen, in elk geval als het om cultuur en evenementen gaat. Alleen nog toegang als je volledig gevaccineerd bent met bijbehorende QR-code. En zolang je in beweging bent: de gebruikelijke maatregelen (1,5 meter, mondkapje). Dat maakt het leven voor iedereen een stuk simpeler.

2 Reacties
ton14024
ton1402421 aug. 2021 - 13:41

Iemand bannen die schoon is is niet rechtvaardiger.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 aug. 2021 - 16:43

Dat mondkapje afschaffen in winkels begrijp ik dan weer niet, daar kun je geen 1,5 meter afstand houden. Jij kunt het wel willen maar een ander staat het niet toe,

Bouwman2
Bouwman221 aug. 2021 - 9:34

Never waist a good crisis, zeg ik maar terug. Terwijl ver weg, in Afghanistan, duizenden mensen zich geen raad weten en voor hun leven, lijf en goed vrezen van zichzelf en van de kinderen aan hun hand, en dan derieus bliven herhalen dat de toeslagenaffaire permanent moet worden herdacht........

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst21 aug. 2021 - 10:59

Ja, die moet in je gedachten blijven. Dezelfde mensen die het redden van onze Afghaanse vrienden zo hebben laten zitten, zouden er een lief ding voor over hebben als je die toeslagenaffaire vergat.

Bouwman2
Bouwman222 aug. 2021 - 9:38

Je weet toch ook wel hoe geheugens werken? Die zijn kort van memorie, hoor. Je moet vaak opzoeken. Stel je vopor dat ik permanent aan de vreslijke watersnood van 1953 zou moeten denken? Ik vind een bezoek aan het museum wel genoeg. Toe ik nog werk had in Zeeland kwam de watersnood van 1953 nooit ter sprake, er werd altijd wél door Zeeuwen geklaagd over tolgelden in de tunnel. Ik denk heel vaak aan de sjoa. Maar telkens denk ik: hoe lang nog? Maar gelukkig worden de verhalen doorverteld. en doorverteld. En is er onderzoek naar de feiten die worden met zorg en kennis vastgelegd in de geschiedenisarchieven . Maar ik denk niet dat je de holocaust of de holodomor wilt vergelijken met de toeslagenaffaire? .

frankie48
frankie4821 aug. 2021 - 9:05

Als je van mensen die het toch al niet breed hebben gaat verlangen dat ze hun geld niet voor het 'eerste' levensonderhoud maar voor een coronatest gaan uitgeven, dan werk je als beleidsmaker de weerstand toch zelf in de hand. En tegen onrechtvaardig beleid is burgerlijke ongehoorzaamheid goed te rechtvaardigen.

3 Reacties
Bouwman2
Bouwman221 aug. 2021 - 9:53

Het leed van dichtbij is zo veel groter dan leed ver weg, Frankie? Je zelf nader achten dar de ander? Dat lijkt wel populistisch en verwijzend naar ontkerstening. Je begrijpt dat dat me als dominee toch wat zwaar op de maag valt? Maar die vraag is retorisch, hoor. Joop zegt discussie is prima maar op onze voorwaarden. De Taliban zeggen: je hebt van ons niets te vrezen, als je maar niet onze voorwaarden schendt. Want doe je dat wél, dan zullen we je mores leren.

itsme3
itsme321 aug. 2021 - 20:34

Heel eenvoudig op te lossen. Het vaccin wordt gratis toegediend.

frankie48
frankie4822 aug. 2021 - 8:15

Beste Bouwman, Als je inlevingsvermogen voor de lijdende medemens door een hogere macht wordt ingeperkt, omdat je bent gaan geloven dat hun giften en aftrekposten veel belangrijker zijn geworden, dan had uw die predikanten als leden van uw gilde wel eens mogen gaan schorsen!

gimli55
gimli5521 aug. 2021 - 7:54

Bij iedere mening is een relevant argument te vinden. Wat je je moet afvragen is, of je mening iets oplost of verbetert aan de situatie. Is beschuldigen en verwijten maken een oplossing voor het Covid probleem? Net als wel of niet betalen, of is dat alleen de marktwerking van een pandemie? Is een totale vaccinatie van alle burgers de oplossing, ook wanneer blijkt dat volledig gevaccineerden ook weer ziek kunnen worden en anderen kunnen besmetten, uiteraard veel minder, echter is er bewijs dat de besmettingen volledig op conto komen van de niet gevaccineerden? Beschuldigen en verwijten van andersdenkenden is nooit de oplossing geweest van wat dan ook. Wijs naar de politiek die op slimme wijze hun eigen falen afwentelen op anderen. Kijk naar de afgelopen 10 jaar en de bekende truc om anderen de schuld te geven van het falen van de overheid. Er zijn genoeg affaires en schandalen te vinden en gebruik verder gewoon je hersens en loop niet als een kip zonder kop de neoliberale politiek achterna. Als er geen ander alternatief is als vaccinatie, kun je je afvragen of een 1 dimensionale oplossing van een groot probleem, wel de oplossing is. Indien het niet optimaal werkt, hoor je altijd alternatieven achter de hand te hebben en de burger een perspectief te bieden. Nu zijn er bepaalde mensen en groepen, die profiteren van de openstelling. Wel voetbal en GP open, maar festivals niet. Uitgaan van het slechtste scenario geeft dat ook als uitkomst bij de bestrijding.

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens21 aug. 2021 - 9:25

@ gimli55 Jij schrijft: Wat je je moet afvragen is, of je mening iets oplost of verbetert aan de situatie. Is beschuldigen en verwijten maken een oplossing voor het Covid probleem? Exact. Als iedereen gevaccineerd is neemt de verspreiding af, worden er minder ziekenhuis bedden bezet en minder IC-bedden. Dus is er voldoende zorg voor mensen die alsnog opgenomen moeten worden en zijn de mensen die zich niet laten vaccineren schuldig aan het tegengaan van het verminderen van het aantal besmettingen. Dus de rest van je tekst was overbodig.

gimli55
gimli5521 aug. 2021 - 11:20

@Daan Het is niet exact, want niet iedereen is en kan gevaccineerd worden, daarnaast blijkt dat gevaccineerden ook opnieuw besmet kunnen worden, ziek worden en anderen besmetten. In Zaventem in een verpleeghuis werden 7 volledige gevaccineerden opnieuw ziek en zijn overleden. Voor iedere mening zijn er argumenten te vinden. Er is niet genoeg zorg, dat is een onbewezen aanname, en zeker gezien de halvering van de IC bedden in de laatste 10 jaar, iedereen en niemand kun je verantwoordelijk stellen van de verspreiding. Zo lang iemand gedurende de incubatie tijd iemand anders kunt besmetten, is het onmogelijk om een schuldige aan te wijzen. Jij hebt niets te zeggen over of iets overbodig is, dat is je niet onderbouwde mening en laat dat nu juist een erg groot probleem zijn bij de bestrijding. Gezien het verschil in behandeling van de voetbal en GP in vergelijking met de festivals is er vriendjespolitiek gaande voor Prins Bril en consorten. Vreemd genoeg nemen ze in België andere besluiten aan de hand van de uitkomsten van de fieldlabs dan in Nederland, daar gaat veel weer open. Volgens mij weet de Jonge niet eens waar die mee bezig is, en ja dat is een aanname. Wel een aanname met een onderbouwd verschil van mening. Uitgaan van het slechtste scenario geeft dat ook als uitkomst bij de bestrijding. 1 dimensionale oplossingen zijn een voorbeeld van tunnelvisie.

Petra Privacy
Petra Privacy21 aug. 2021 - 7:09

Dan is het ook rechtvaardig om rokers, die met hun zwart gerookte longen en covid het ziekenhuis binnenkomen, duidelijk te maken dat er pas behandeling kan zijn als ze daarna definitief stoppen met roken. Want de combinatie van roken en covid is bijna 'vragen' om je dood, het is een heftige longziekte, maar dan horen we de overheid helemaal nergens over. Die rookvrije generatie gaat er nooit komen, het is een reclamestunt en dus een leugen. Kijk op straat en we zien hoeveel jeugd er al rookt, maar iedere peuk is een keuze. Van de 5 volwassenen zijn er 1 op de 5 mensen die nog roken, de anderen hebben vaak last van de tabaksverslaafden, die stug door mogen roken. Reden om de horeca niet te bezoeken, omdat we dan omringd zijn met tabaksverslaafden, terwijl ik thuis van een betaalbaar drankje kan genieten zonder tabaksverslaafden om me heen. Roken en meeroken zorgt ieder jaar voor circa 20.000 overleden mensen en het kost de gezondheidszorg tientallen miljarden, geld waarmee we de gezondheidszorg betaalbaar kunnen houden. Want al die patienten gaan vaak maar langzaam dood, meestal door longkanker, COPD of andere soorten kanker. En nieuwe longen kan je niet kopen in de supermarkt, maar tabak nog steeds.

4 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens21 aug. 2021 - 9:27

@ Petra Privacy Jij schrijft: Dan is het ook rechtvaardig om rokers, die met hun zwart gerookte longen en covid het ziekenhuis binnenkomen, Dat is exact wat rokers te horen krijgen bij kanker of een hartinfarct. Dat behandeling zinloos is als ze door blijven roken.

marcelhermus
marcelhermus21 aug. 2021 - 12:14

maar ze worden wel behandeld daan. cherrypicker

DaanOuwens
DaanOuwens22 aug. 2021 - 10:12

@ cubert20 Jij schrijft: maar ze worden wel behandeld daan. Op basis avn hun levensverwachting. Dus ook dat soort gedrag heeft gevolgen. En je schrijft: cherrypicker Nee het uitblaten van quasi algemeen geldende vaagheden past niet in een dergelijke discussie. Iedereen die bij zijn huisarts binnenloopt en die rookt, te zwaar is of te veel wordt aangesproken op zijn gedrag. En volharden in verkeerd gedrag heeft ook gevolgen voor het behandelplan. De ene behandeling is de andere niet en terecht. Dat verwijt van cherrypicking is een mooi voorbeeld van kortzichtigheid die de oorzaak is van veel geneuzel over dit probleem.

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl22 aug. 2021 - 17:59

Petra Privacy: "Dan is het ook rechtvaardig om rokers, die met hun zwart gerookte longen en covid het ziekenhuis binnenkomen, duidelijk te maken dat er pas behandeling kan zijn als ze daarna definitief stoppen met roken." Gek genoeg worden rokers (uiteraard zonder verder onderliggend lijden, obesitas, vetzucht en hoge leeftijd) beduidend minder snel geveld door zorgbehoevende covidverschijnselen dan gemiddeld. De wetenschap is er nog niet uit waarom dit is, maar stelt het wel al een hele tijd vast. Je weet het niet, je weet het niet...

Rick Hofland
Rick Hofland21 aug. 2021 - 6:24

Prima om die testen gratis te laten blijven, het telkens weer testen dat je als ongevaccineerde moet blijven doen lijkt mij al vervelend genoeg om de laatste groep twijfelaars over de streep te trekken om toch maar een prikje te laten zetten. De echte die-hard wappies zullen sowieso blijven volharden maar laten we aan hen dan ook geen aandacht meer geven.

Bart Kuipers2
Bart Kuipers220 aug. 2021 - 23:59

“We weten dat het virus zich in stand houdt door van de ene mens naar de andere over te springen.” Wat een klinkklare nonsens. En wat het laatste betreft, we worden nog steeds gemiddeld ouder, zélfs met Covid-19. Gemiddelde sterfleeftijd 2019: 79 jaar. Gemiddelde sterfleeftijd Corona periode maart 2020 - juni 2021: 81,9 jaar. Daarmee is alles wel gezegd. Stoppen met deze inmiddels schandalige bangmakerij en ophitserij vanuit de Overheid en met onmiddellijke ingang: Freedom Day!????

8 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens21 aug. 2021 - 9:29

@ Bart Kuipers Jij schrijft: Gemiddelde sterfleeftijd Corona periode maart 2020 – juni 2021: 81,9 jaar. Daarmee is alles wel gezegd. Nee dat is niets mee gezegd. En je schrijft: Stoppen met deze inmiddels schandalige bangmakerij en ophitserij vanuit de Overheid De Overheid doet niets, jouw medeburgers wel. Die zitten trouwens ook niet gevangen maar zijn al lang vrij. Er is alleen een probleempje met mensen zoals jij. Die weigeren de noodzakelijk voorzorgen te nemen anderen te besmetten met een dodelijke ziekte.

Marinus C.
Marinus C.21 aug. 2021 - 10:12

"Daarmee is alles wel gezegd." Als je cijfers kloppen dan laten ze een opmerkelijke sprong zien van de gemiddelde sterfteleeftijd, die niet goed te verklaren valt met het "natuurlijk" verloop van de sterfteleeftijd maar wel een stuk beter met een (ik noem maar iets) pandemie die een slachtpartij aanricht onder (hoog)bejaarden.

Crunchy Frog
Crunchy Frog21 aug. 2021 - 14:59

@Marinus [Als je cijfers kloppen] Zonder duidelijke en betrouwbare bronvermelding zou ik cijfertjes van een fabeltjesfuikbewoner als @Bart Kuipers sowieso nooit voor kloppend aannemen. Het CBS is er duidelijk over, de levensverwachting in Nederland valt over 2020 zes maanden lager uit voor vrouwen en 9 maanden lager voor mannen dan in 2019. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/04/bijna-169-duizend-mensen-overleden-in-2020-10-procent-meer-dan-verwacht

Crunchy Frog
Crunchy Frog21 aug. 2021 - 15:02

@Bart [“We weten dat het virus zich in stand houdt door van de ene mens naar de andere over te springen.” Wat een klinkklare nonsens.] Goh, 'klinkklare' nonsens nog wel. Wat jammer dat je dit revolutionaire inzicht, dat het hele idee van besmettelijkheid van virusziekten op zijn kop zet, niet even nader aan ons toelicht. Met een onderbouwing bijvoorbeeld. Zodat wij er ten volle van kunnen meegenieten.

Bart Kuipers2
Bart Kuipers223 aug. 2021 - 9:56

@Crunchy Frogg -Overspringen impliceert dat besmetting in een enkel ogenblik kan plaatsvinden. Dit is domweg niet het geval. Zelfs de Corona App hanteert al vanaf het begin een tijdspanne van 15 minuten alvorens een alert te versturen. - Wat de levensverwachting 2020 betreft: Als er meer mensen dan verwacht overlijden, daalt uiteraard ook de gemiddelde levensverwachting. Die wordt immers bepaald door de hele groep. De CBS cijfers gaan over die héle groep. De genoemde 81,9 jaar is de gemiddelde leeftijd van de 17.000 doden door of met Corona. @Marinus C Geen opmerkelijke sprong hoor, het gaat hier slechts om het vergelijk tussen de sterfleeftijd álles bij elkaar en sterfleeftijd met of door Corona. Misschien dat ik dat iets expliciter had moeten verwoorden, zie dat het ook anders gelezen kan worden. Dat het vooral een slachting was onder de bejaarden is zeker juist. Ik durf zelfs te beweren dat het deels een door de Overheid veroorzaakte slachting is geweest, immers de Zorg- en Pleeginstellingen werden de beschermingsmiddelen tijdens de eerste golf onthouden. @Daan Jij voldoet aardig aan het standaard profiel van bang en wild om zich heen slaand. Er is maar één waarheid, die is je aangedragen en blindelings door jou geaccepteerd, en een ieder die jouw beeld daarin verstoort is schuldig aan alles wat fout gaat. Dan is het “mensen zoals jij die weigeren voorzorgsmaatregelen te nemen tegen een dodelijke ziekte”. Kortzichtiger gaat het niet worden.????

Crunchy Frog
Crunchy Frog23 aug. 2021 - 15:33

@Bart [Overspringen impliceert dat besmetting in een enkel ogenblik kan plaatsvinden.] In jouw interpretatie misschien. Als je kijkt in de context van het artikel dan zie je duidelijk dat het daar enkel gaat over het onweerlegbare en door jou dus blijkbaar ook niet weersproken feit dat een virus zich verspreidt bij intermenselijk contact, niet over de tijdsduur waarin dat gebeurt. Op basis van zo’n eigen interpretatie van iemands woorden heel hard ‘klinkklare onzin’ gillen heet officieel een ‘stropopredenering’ en in gewone taal ook wel: inhoudsloos interessant lopen doen. [De genoemde 81,9 jaar is de gemiddelde leeftijd van de 17.000 doden door of met Corona.] Bepalen of ‘we nog steeds gemiddeld ouder worden’ doe je op basis van de levensverwachting zoals in de CBS-cijfers, niet op basis van de leeftijd waarop mensen aan 1 enkele ziekte overlijden, en al helemaal niet door een appels-perenvergelijking van zo’n getal met een cijfer over algemene sterfte uit 2019. Dit soort cijfergegoochel is echt, om je eigen woorden te gebruiken, klinkklare nonsens.

Bart Kuipers2
Bart Kuipers224 aug. 2021 - 0:30

@crunchy frogg Overspringen wordt ook nog eens gecombineerd met het noemen van de 1,5 meter waarin dat dan kan plaatsvinden als meest gekende besmettingsroute. Daarmee wordt een beeld geschetst alsof er een plotse overdracht geschiedt. Geen context die duidelijk maakt dat dat niet zo is, dat jij het anders ziet doet daar niets aan af. Je bent de zaak hier meer aan het omdraaien. Het leeftijdverhaal heb je helemaal niets van begrepen zie ik. Het enige wat ik doe is een vergelijk maken tussen de gemiddelde sterfleeftijd van doden door en met Corona met de gemiddelde overall sterfleeftijd in het laatste pre-Covid jaar. Heeft niéts met ontkenning van CBS cijfers te maken, maar alles met het het feit dat het echt de ouderen zijn die voornamelijk gevaar lopen, ouderen die ook bij diverse andere ziekten of aandoeningen eerder het loodje leggen. ????

Crunchy Frog
Crunchy Frog24 aug. 2021 - 10:21

@Bart [Overspringen wordt ook nog eens gecombineerd met het noemen van de 1,5 meter waarin dat dan kan plaatsvinden als meest gekende besmettingsroute. Daarmee wordt een beeld geschetst alsof er een plotse overdracht geschiedt.] “1,5 meter” is een aanduiding van afstand, “15 minuten”, “in een enkel ogenblik” en “plots” zijn aanduidingen van tijd. Dat jij die twee gelijkstelt en je daaruit voortkomende eigen interpretatie bestempelt als “klinkklare nonsens” is psychologisch misschien interessant, maar over de inhoud van het artikel zegt het niets. [Het enige wat ik doe is een vergelijk maken tussen de gemiddelde sterfleeftijd van doden door en met Corona met de gemiddelde overall sterfleeftijd in het laatste pre-Covid jaar. Heeft niéts met ontkenning van CBS cijfers te maken] Nee, wat je doet is die vergelijking maken als ‘onderbouwing’ van de bewering “we worden nog steeds gemiddeld ouder”, een bewering die je alleen kunt maken als de CBS-cijfers over levensverwachting daarop zouden wijzen (wat ze niet doen). Dan mag je in een poging tot damage control elke kant uit kronkelen die je wilt, maar je hebt daar wel degelijk de CBS-cijfers genegeerd. [maar alles met het het feit dat het echt de ouderen zijn die voornamelijk gevaar lopen,] Tja, als je dat bedoelt moet je dat zeggen. Maar goed, het oogt inderdaad ook niet zo lekker om al te direct te stellen dat die met veel pathetisch armgewapper aangekondigde “Freedom Day” je wel een “slachting onder bejaarden” (jouw eigen woorden) waard zou zijn.

Durk Morrees
Durk Morrees20 aug. 2021 - 23:40

"Wie de individuele verantwoordelijkheid van de burgers centraal stelt, is al gauw geneigd de rekening voor de test ook bij hen neer te leggen." De kosten voor gezondheidszorg worden op vele manieren en met een totaal aan kosten collectief betaald die die waar het hier om gaat teniet doen en het bovendien niet van andere doet onderscheiden. Het zijn collectieve kosten zonder dat individuen daarbij een keuze hebben. Die keuze is er alleen bij aanvullende verzekeringen. Voor de rest is de gewenste vrijheid van individuen om niet gevaccineerd te willen worden zolang er nog geen plicht is een feit die daarom nog niet inhoudt dat deze individuele vrijheden die van anderen mogen inperken. Dat is met vele vrijheden zo. Geen vrijheid zonder vrijheid van anderen. Zijn die niet in het geding dan ligt daarin geen beperking.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland20 aug. 2021 - 21:22

eigen verantwoordelijkheid? heb ik dat virus soms uit china gehaald?

Molly Veenstra
Molly Veenstra20 aug. 2021 - 20:38

'We weten dat het virus zich in stand houdt door van de ene mens naar de andere over te springen. Het is zaak dat te voorkomen. Dan sterft het vanzelf uit.' Ik geloof niet dat het coronavirus kan uitsterven. Het enige virus waarbij dat is gelukt was het pokkenvirus. Dat dit mogelijk was kwam omdat: -er een effectief vaccin bestond. -er geen symptoomloze dragers van de ziekte waren. -er geen dierlijk reservoir bestond van het pokkenvirus. Aan alle drie de voorwaarden moet worden voldaan willen we een virus kunnen laten uitsterven.

3 Reacties
Erik B2
Erik B221 aug. 2021 - 9:12

Zo lang je een dierlijk reservoir hebt, zal je inderdaad nooit het virus wegkrijgen. Het pokken vaccin stamt ook al uit 1800 en we hebben pas officieel in 1980 het virus "uitgeroeid".

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl22 aug. 2021 - 18:02

Molly Veenstra: 20 augustus 2021 at 22:38 "Ik geloof niet dat het coronavirus kan uitsterven. Het enige virus waarbij dat is gelukt was het pokkenvirus. Dat dit mogelijk was kwam omdat: Je vergat de belangrijkste reden - omdat het pokkenvirus niet voortdurend muteert

Molly Veenstra
Molly Veenstra23 aug. 2021 - 9:30

@Ötkan - ' omdat het pokkenvirus niet voortdurend muteert' Je hebt helemaal gelijk. Die hoort er ook bij.

RaRa17
RaRa1720 aug. 2021 - 19:28

Alternatief is bibberend thuis blijven en wachten op het zwarte scenario. En dat bij elke versoepeling gaan roepen. Daar ken ik een paar mensen van.