Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Het is mooi weer. Ga er niet op uit!

  •  
22-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
49670052743_24b86a7bac_o
Uit de badplaatsen klinken noodkreten van strandexploitanten en autoriteiten: blijf weg! Nu er weer een mooie dag aanbreekt, wordt gevreesd dat de bevolking er massaal op uit trekt en aldus meewerkt aan de verspreiding van het gevreesde coronavirus. Zaterdag leidde dat tot onrustbarende taferelen.
Bij Omroep West spreekt de voorzitter van de vereniging van Strandexploitanten Scheveningen, André Triep, van Italiaanse taferelen op het strand van Scheveningen. Veel gesloten restaurants gebruiken de toestemming van de overheid om toch open te zijn als ‘afhaalloket’:
"Op geen enkele manier wordt daarbij rekening gehouden met de anderhalve meter afstand die is voorgeschreven. Triep: ‘Ik zag bezoekers rijen dik voor het uitgifteloket staan. Mensen hebben daar een verantwoording maar zien de ernst van de situatie niet. En ondernemers hebben daar ook een taak in. Zet dan dranghekken neer met lintjes op anderhalve meter afstand. Maar dat gebeurt gewoon niet.’ Als het aan de strandexploitant ligt is er op de boulevard van Scheveningen nu helemaal niets te halen. Ook om te voorkomen dat de met rood-witte linten afgesloten terrassen van de strandtenten alsnog worden gebruikt. ‘Mensen mogen hun patatje niet bij de afhaalpunten op eten, maar gaan dus met z’n allen op onze terrassen zitten die zijn afgesloten.’"
De voorzitter is onomwonden: “Scheveningen verwelkomt u graag, maar niet vandaag! Laten we zorgen voor een vlakke curve!” Hij vreest Italiaanse en Spaanse toestanden. Daar heeft het virus zich verder kunnen verspreiden doordat de bevolking dergelijk onachtzaam gedrag vertoonde. De New York Times reconstrueert hoe de Italiaanse ramp zich heeft kunnen ontvouwen. De krant spreekt van ‘lessen voor de wereld’.
De burgemeester van badplaats Noordwijk doet ook een noodoproep :
"In het belang van iedereen vraag ik dan ook: kom niet naar de kust van Noordwijk. Deze zondag niet, maar ook al die andere mooie lentedagen niet die er nog gaan komen, zolang corona bestreden moet worden."
Burgemeesters van Zandvoort en Bloemendaal doen soortgelijke oproepen.
Zaterdag deelde BOOS-presentator Tim Hofman verontrustende beelden uit het Amsterdamse Vondelpark. Een verpleegkundige reageerde verbijsterd.
De taferelen doen denken aan de beelden uit Parijs vorig weekend. Daar leidde de massale recreatie tot de invoering van een totale lockdown door president Macron waarbij alle burgers huisarrest hebben.
Update 11:30
Schermafbeelding-2020-03-22-om-11.32.29
De overheid stuurde zondagochtend een officiële waarschuwing uit via NL-Alert:
IMG_5008
De gemeente Amsterdam heeft strengere maatregelen afgekondigd voor de markten in de stad. Bij overtreding dreigt de gemeente met sluiting. In de hoofdstad, net als op veel andere plaatsen vinden de markten gewoon doorgang. Rotterdam, waar een van de grootste openluchtmarkten van Europa wordt gehouden, heeft burgemeester Aboutaleb vorige week alle markten verboden.
Update 12:45
De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb laat er geen misverstand over bestaan, in een video roept hij de stadsbewoners op thuis te blijven.
cc-foto: Roel Wijnants

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (169)

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 mrt. 2020 - 11:46

Als je dit leest, deze emotionele oproep van een arts die het zwaar heeft, gaan je ogen misschien eens open, ik kan er nog meer aan toevoegen van jonge patiënten, maar dit lijkt me even genoeg. verstandiger, tenzij je een echte hork bent. Dan ben je niet meer te redden! https://www.ed.nl/eindhoven/arts-catharina-ziekenhuis-doet-oproep-lieve-mensen-blijf-alsjeblieft-binnen~a2320092/ En als je denkt ik ben jong en sterk mij overkomt niets, dan de volgende! https://www.ad.nl/binnenland/doodzieke-entertainer-39-aan-de-zuurstof-in-aangrijpende-video-zwaarste-gevecht-ooit~a4ed7121/ Dat is niet Italië mensen, dat is Nederland!

henk-alexander
henk-alexander23 mrt. 2020 - 11:17

Aboutaleb en Halsema lijken een verschillende opstelling te communiceren over het handhaven van preventieve maatregelen. Dit zou een interessante 'proefopstelling' kunnen opleveren (even los van methodologische eisen), met als vraag m.b.t. het aantal besmettingen: Is er tussen de populatie van 010 en die van 020 een significant verschil te verwachten?

5 Reacties
johannn2
johannn223 mrt. 2020 - 17:55

henk, Ook heel interessant is het, -om een spin vier poten uit te trekken en kijken of ie dan nog kan lopen. -om te kijken hoeveel lucht je in een kikker kunt blazen tot ie knalt. - .

henk-alexander
henk-alexander24 mrt. 2020 - 9:30

@johannn Ook heel interessant is het, -om een spin vier poten uit te trekken en kijken of ie dan nog kan lopen. -om te kijken hoeveel lucht je in een kikker kunt blazen tot ie knalt. – Als je zulke gedachten hebt, moet er je er wel ervaring mee hebben.

johannn2
johannn224 mrt. 2020 - 12:40

Henk, 'Fraai' voorbeeld van een jij-bak, Henk. In jouw denktrant doorredenerend, wat meer voor de hand ligt: jij zou, indien niet belemmerd door legale belemmeringen, waarschijnlijk een voorstander zijn van ongebreidelde interessante proeven op mensen uit te voeren. Right? .

johannn2
johannn224 mrt. 2020 - 12:43

aanvulling Je wordt, gezien wat je erover schrijft, alleen belemmerd door 'methodologische eisen' Niet door morele, lijkt het. .

henk-alexander
henk-alexander24 mrt. 2020 - 20:23

johannn Voor alle duidelijkheid. Met de metafoor van de 'proefopstelling' reageer ik op de ogenschijnlijke verschillen in aanpak van Rotterdam en Amsterdam afgelopen weekend. De manier waarop in A'dam gehandhaafd werd en door Halsema in Buitenhof werd toegelicht. Daarop reageerde Bas Heine, wat voor Halsema weer reden was om kribbig daarop te reageren. Vandaar mijn reactie die helemaal niet bedoeld is om een experiment op dieren, laat staan op mensen uit te voeren. Stuitend dat je mij een 'jij-bak' verwijt, terwijl je insinueert dat ik sadistische neigingen heb en experimenten op mensen voorsta (zoals een Josef Mengele). Als je geweten had wat mijn familie onder fascisten en nazi's heeft moeten doorstaan, zou je misschien anders gereageerd hebben.

webmaatje
webmaatje23 mrt. 2020 - 7:32

Wij hebben gisteren de stilte opgezocht van een vrijwel uitgestorven bungalowpark aan de IJssel. We hadden ons bij de receptie gemeld met gepaste afstand. Zo konden we lekker rustig van het zicht op de overstroomde IJssel genieten.en wandelen langs de zomerdijk zonder iemand tegen te komen. We wandelen wel vaker in bungalowparken en op begraafplaatsen, juist vanwege de rust.

3 Reacties
Kruimeltjes2
Kruimeltjes223 mrt. 2020 - 8:24

Het zal binnenkort een drukte van belang zijn op de begraafplaatsen.

Verdulleme
Verdulleme23 mrt. 2020 - 10:11

Toevallig is dat de meest gebezigde uitdrukking voor de indruk, die het plaatsje aan het einde van de wereld waar ik woon, maakt na het carnaval: Parece um cemitério. Eindeloze stranden, helemaal voor jou alleen.

Verdulleme
Verdulleme23 mrt. 2020 - 10:17

Mijn familie zit hier nu ook en gelukkig zijn alle vluchten naar Nederland net op tijd gecancelled. Alleen op een onbewoond eiland zit je nog paradijselijker afgesloten van de buitenwereld.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty23 mrt. 2020 - 6:58

Het klinkt wellicht een tikkeltje generaliserend maar zelfdiscipline en verantwoordelijkheidsbesef zijn nu niet bepaald eigenschappen die bij de gemiddelde inwoner van groot Mokum in ruime mate aanwezig zijn. Deze eigenzinnigheid en intrinsieke laksheid zie je niet alleen bij de eigen interpretaties van kleuren verkeerslichten maar ook bij het negeren van dringende oproepen van de regering en gezondheidsexperts. De gevolgen zullen we over 5 tot 10 dagen zien. Goed bezig daar!

5 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot23 mrt. 2020 - 11:13

'Het klinkt wellicht een tikkeltje generaliserend' Het klinkt vooral heel erg dom!

Zandb
Zandb23 mrt. 2020 - 11:32

Of u generaliseert en of dat terecht is, mag u zelf bepalen door de vragen te beantwoorden: Hoeveel mensen waren er binnen? Hoeveel waren er buiten? Hoeveel van die er buiten waren 'misdroegen' zich? Zet de aantallen af tegen het aantal inwoners van Amsterdam en u hebt uw, al dan niet uw stelling, ondersteunende feiten.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty23 mrt. 2020 - 13:34

@ Allen We zullen het de komende weken gaan zien, ik hoop van ganser harte dat de gevolgen meevallen maar vrees het ergste.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty23 mrt. 2020 - 13:37

@ oma-oeverloos Past in de Mokumse "moet kunnen" mentaliteit.

johannn2
johannn224 mrt. 2020 - 12:48

Joe, Zandb, Pak Lefty alleen op zijn bewust badineren, en negeer de werkelijke inhoud van zijn reactie. Die is, dat we daar over een paar dagen 'Brabantse' toestanden kunnen verwachten. .

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 mrt. 2020 - 2:36

Het huisje in de duinen 


 Muurbloemen bloeiden voor het lage raam. 
Het late middaglicht was warm en bronzen, 
 en de ongerepte stilte klonk als gonzen 
van vele kleine vleugelen te zaam. 

En achter het beschutte, kleine huis 
verhieven zich de wit-geblaakte duinen: 
een strakke hemel stond boven hun kruinen; 
 haast niet te horen was het zeegeruuis. 

 Hier scheen de macht van 't onheil te vergaan, één ogenblik. Hier scheen 't geluk bereikbaar, 
 de lome druk der daaglijksheid ontwijkbaar 
 binnen de grens van een beperkt bestaan. 

 Welke is die mensen ingeschapen drang, 
 die geen vervulling duldt van het begeerde, 
maar altijd van hun zwakke harten weerde, 
waarnaar zij joegen, heel hun leven lang ? 

 J.C. Bloem

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin23 mrt. 2020 - 2:46

Aanvulling Polak en van Gennip Verzamelde gedichten http://www.poezie-leestafel.info

Bert de Vries
Bert de Vries23 mrt. 2020 - 9:07

Minoes, ieder een gedicht. Daar staan we dan, van zin vergeven, als fuiken in het ijs te wachten op de dooi en op het kruien.

johannn2
johannn223 mrt. 2020 - 0:13

Praktische aanpak excessen Een mogelijke aanpak van mensen die elke voorzorgsmaatregel aan hun laars lappen en daarbij ook anderen in gevaar brengen zou kunnen zijn het beboetbaar maken van bepaald gedrag, bijv. strandbezoek. Overtuigende boetes. Eventueel strafbaar stellen bij recidive. Dat laatste helpt goed tegen degenen die zich de boete veroorloven kunnen. Nederland De regering is met te veel te laat. Loopt steeds achter de toch al lang bekende ontwikkelingen aan. Zoals scholen sluiten, uitbreiden van Intensive care, aanschaf van benodigdheden daarvoor, en nu met name het niet pro-actief zoeken naar besmette personen, wat de sterkste want meest effectieve aanbeveling is van de WHO (zie onder). De aanbevelingen van de overheid zijn weifelend en inconsequent, zo niet tegenstrijdig te noemen. In de bebouwde kom 1,5 meter afstand, maar in natuurgebieden, waar je doorgaans veel verder van elkaar blijft, moet je niet meer komen. En in supermarkten raken de mensen elkaar vaak zelfs ongewild. MP Rutte palavert over groepsimmuniteit als míddel, terwijl dat het resultáat zou moeten zijn en het eigenlijke middel, sterke beperking van menselijke contacten om doel = afpieken behandeltop te bereiken, het voorlopige doel moet zijn. Het is zelfs niet bekend of bij corona groepsimmuniteit mogelijk is. Het Nederlandse beleid blinkt uit door visieloosheid en gebrek aan daadkracht. We lopen maar 2 weken achter bij de corona-ontwikkeling in Italië. Handel dus NU.! WHO [citaat] " WHO-expert: 'Lockdown niet genoeg' Een lockdown is volgens Mike Ryan, expert noodsituaties bij wereldgezondheidsorganisatie WHO, niet genoeg in de strijd tegen het coronavirus. "Waar we ons op moeten richten, is het opsporen van mensen die besmet zijn met het virus en hen en hun sociale contacten isoleren", aldus Ryan in een interview met de BBC. "Het gevaar van lockdowns is dat het virus weer de kop opsteekt zodra de maatregelen en restricties opgeheven worden." Bron: https://www.nu.nl/coronavirus/6036016/paus-spreekt-vrijdag-speciale-urbi-et-orbi-uit.html?redirect=1 " Vergelijk met andere landen Nog maar eens: "Waar we ons op moeten richten, is het opsporen van mensen die besmet zijn met het virus en hen en hun sociale contacten isoleren", aldus Ryan Pro-actief dus. Dóe dat dan. Maar Nederland is de middelen daarvoor dus niet tijdig gaan aanschaffen. Zelfs in de USA wordt dit nu gedaan, het land dat het meest belabberd reageerde op de crisis. Nederland heeft 11 x zoveel doden per hoofd van de bevolking als Duitsland. Zie link van 20-3-20 https://www.businessinsider.nl/coronavirus-doden-nederland-duitsland-verschillen/ Het pro-actief opsporen van besmette gevallen is, waar Duitsland, dat zijn middelen wél tijdig heeft aangeschaft, zijn succes aan te danken heeft: véel minder doden. [Citaat] " Zo voert Duitsland veel meer testen uit dan Nederland.” Bron: https://joop.bnnvara.nl/nieuws/gebrek-aan-coronatesten-maar-niet-voor-wie-veel-geld-heeft. Maar Nederland lag vanwege bezuinigingen sowieso al sterk achter. [Citaat] Nu heeft Nederland minder ziekenhuisbedden per inwoner dan Italië en de meeste andere Europese landen. Zo telt Nederland zeven bedden op honderdduizend inwoners, terwijl dat aantal in Italië op twaalf bedden per honderdduizend inwoners ligt en in Duitsland op dertig. De komende weken kan zich in rap tempo een tekort aan bedden voordoen, en daar moeten we op anticiperen. Bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/03/12/wacht-niet-langer-maar-grijp-ferm-in-a3993576 .

4 Reacties
Verdulleme
Verdulleme23 mrt. 2020 - 10:03

Mijn complimenten voor deze ijzersterke bijdrage. Er is overigens nog een goed voorbeeld om lessen uit te trekken: Zuid-Korea. En de les is: testen, testen, testen.

Jozias2
Jozias223 mrt. 2020 - 10:49

Strandbezoek strafbaar stellen? Als je wil handhaven moet je eerst vaststellen welke regel overtreden wordt. Het handhaven van 'meningen' is vrij lastig. Over het algemeen zie ik 90/95% minder activiteit op straat en daar was het om te doen en ook op het strand houden verreweg de meeste mensen zich aan de regels. Er is geen verbod om naar buiten te gaan. "Het pro-actief opsporen van besmette gevallen is, waar Duitsland, dat zijn middelen wél tijdig heeft aangeschaft, zijn succes aan te danken heeft: véel minder doden" Je weet niet of het mindere aantal doden daardoor wordt veroorzaakt. De Nederlandse samenleving en infrastructuur is anders dan de Duitse dus dat kan ook een oorzaak zijn. Daarnaast kan testen helpen om onbekende dragers te identificeren en te isoleren maar ik denk dat het aantal geteste personen los gezien moet worden van het aantal doden. Uitgaande van eenzelfde overlijdens risico zou de conclusie moeten zijn dat er in Nederlands veel meer mensen besmet zijn (en vervolgens immuun) dan uit de cijfers blijkt. Ik ben het er wel mee eens dat massaal testen van zowel de besmetting als de immuniteit zou moeten plaatsvinden.

johannn2
johannn223 mrt. 2020 - 13:46

Jozias, De Nederlandse Grondwet en de Wom geven als beperkingsgronden: 1. Bescherming van de gezondheid 2. Het belang van het verkeer 3. De bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden. Het gaat om een noodsituatie, en dit zijn gronden voor noodmaatregelen. .

johannn2
johannn223 mrt. 2020 - 13:47

Jozias, Waarom Duitsland veel besmettingen, maar een laag sterftecijfer heeft Bron: NU.nl 23-3-20 https://www.nu.nl/coronavirus/6039112/waarom-duitsland-veel-besmettingen-maar-een-laag-sterftecijfer-heeft.html Het aantal sterfgevallen als gevolg van besmetting met het coronavirus ligt in Duitsland opvallend lager dan in de omringende landen. De belangrijkste reden daarvoor lijkt het grote aantal tests dat in het land wordt verricht. Maandagmorgen waren er in Duitsland bijna 25.000 gevallen van besmetting met het COVID-19 virus, een paar duizend minder dan bijvoorbeeld in Spanje (ruim 28.000 geïnfecteerden). In Spanje is het aantal dodelijke slachtoffers de 1.700 al gepasseerd, terwijl dat er in Duitsland maandagmorgen 'slechts' 94 waren. In Duitsland wordt veel intensiever getest dan in andere landen. Volgens het Robert Koch-Insti­tut (het Duitse RIVM) worden er 160.000 mensen per week getest, wat meer is dan andere landen intotaal hebben gedaan. Hierdoor worden mensen met milde symptomen er eerder tussenuit gepikt en ligt het aantal mensen dat niet weet dat het besmet is veel lager. Cijfers coronavirus (maandag 08.30 uur) • Italië: 59.138 gevallen - 5.476 doden • Spanje: 28.768 gevallen - 1.772 doden • Duitsland: 24.873 gevallen - 94 doden • Frankrijk: 16.018 gevallen - 674 doden • Nederland: 4.204 gevallen - 179 doden

mariamaria2
mariamaria222 mrt. 2020 - 21:40

Ik denk dat velen niet de beelden hebben gezien waarbij hele straten in steden (China, Italië) ontsmet worden. Veel mensen bij elkaar zorgt zelfs op straatstenen en straatmeubilair voor besmetting. We zullen het vanzelf merken wanneer de bestrijdingsmiddelen gebruikt moeten worden in de straten van de grote steden, echter dan is het al te laat voor de gezondheidszorg en voor veel patiënten. Ik heb mijn kinderen gezegd; als de scholen dicht gaan, dan zit je thuis en bezoek je alleen virtueel je vrienden; ze balen ervan maar snappen het wel met opa's en oma's van ruim 80.

3 Reacties
webmaatje
webmaatje23 mrt. 2020 - 7:52

Fijn al die ontsmettingsmiddelen. Goed voor de milieuvervuiling. maakt bovendien resistente bacterien nog resistenter. Dat doen chemische desinfecteringsmiddelen ook, las ik in een bericht van de gezondheidraad uit 201. Wat dacht je van al die plastic beschermingskleding. Ik dacht dat wegwerpplastic verboden was. Nood breekt wet, maar daar heeft het milieu geen boodschap aan. Vandaag is het Wereldwaterdag. Was je handen maar heel vaak, maar realiseer je dat velen op deze aarde geen schoon water hebben om te drinken, laat staan je handen hygiënisch te wassen.

webmaatje
webmaatje23 mrt. 2020 - 7:54

bericht gezondheidsraad is uit 2016

Rick Hofland
Rick Hofland23 mrt. 2020 - 11:54

webmaatje, Mijn spuit gewoon met waterdamp, niks engs aan.

johannn2
johannn222 mrt. 2020 - 19:45

Ën te weinig bedden, én niet pro-actief testen: een beangstigende uitgangssituatie met een rampzalig perspectief! .

RaymondenJoop
RaymondenJoop22 mrt. 2020 - 19:39

Ik zag Halsema bij Buitenhof en die gelooft onvoorwaardelijk in de mens dat ie zelf kan inzien wat ie teweeeg brengt (met zoveel woorden). Is onzin, heel veel mensen denken in de eerste plaats aan zichzelf. De regering vind het gedrag beschamend, zoiets kunnen we ook zeggen over de toeslag affaire vd belastingdienst met zwartgelakte strepen en soortgelijke zaken. Iets heel anders, maar ze denken er mee weg te komen. Eigen belang voorop. Dat de sociaal ingestelde mensen er gehoor aan geven zegt niks over de rest. Als zaken fout lopen en je ziet bbijv boksles gegeven worden in een Amsterdams park dan missen die lui een paar cellen.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin23 mrt. 2020 - 2:57

Boksen kan de hersenen aantasten!

Zandb
Zandb23 mrt. 2020 - 7:07

Raymond Natuurlijk gelooft Halsema niet onvoorwaardelijk, dat "de" mens kan inzien wat die teweeg brengt. En zoiets heeft ze dan niet beweerd, zelfs niet "met zoveel woorden". De voorbeelden geven aan dat u vindt dat er regels moeten zijn en dat we die moeten handhaven. Dat vindt Halsema net zo goed. Het enige waar jullie misschien over van mening verschillen is wanneer je welke regels dan hoe moet handhaven. Dat er mensen zijn "die een paar cellen missen", dat zal. Ik zou kunnen vinden, dat uw reactie daar zo maar een bewijs van is. Maar rijst wel de vraag moeten 'we' dan doen met "lui" die een paar cellen missen?

Kruimeltjes2
Kruimeltjes223 mrt. 2020 - 8:20

@zandb "Maar rijst wel de vraag moeten ‘we’ dan doen met “lui” die een paar cellen missen?" Wat dacht u van volledige repressie, onder het motto: wie niet luistert, moet voelen? De tijd van gedogen is voorbij. Ik behoor bij een risicogroep en ik zie een stelletje idioten, die een poging doen mij te vermoorden. Om nog maar niet te spreken van die zak, die het nodig vond mij onder te hoesten. Spetters op mijn gezicht. Optreden nu!

Somsweetikhetbeter
Somsweetikhetbeter22 mrt. 2020 - 17:55

Radicale maatregelen. En wel nu. Een niet onaanzienlijk deel van de bevolking trekt zich kennelijk geen ene fuck van een aantal simpele basisregels aan: de beuk er dus maar rücksichtslos in. En geen gezalf meer zoals die walgelijke, bagatelliserende , wegkijkende en ronduit levensgevaarlijke prietpraat van de *kuch* burgermoeder van Amsterdam in Buitenhof van vandaag debiteerde. Er op of er onder: handhaven!!! Stevige boetes. Tuig dat politieagenten bespuugt, er onder blaft en bedreigt: de fucking lange lat er maar genadeloos over en, hupsakee, een half jaartje de bak in. Wie niet wil horen... Het is wel okee geweest met dat halfhartige, lakse, labbekakkerige 'beleid' van delen van onze overheid. Orbán heeft in Hongarije de regie naar zich toegetrokken. Ik zou daar onder deze omstandigheden in Nederlander geen tegenstander van zijn. Of Rutte daarvoor de meest aangewezen figuur is? Dat weet ik dan weer niet... Maar: leiderschap. Met hoofdletters. Al was het alleen maar om burgemeesters, zoals die tuthola in de hoofdstad, die 'ach, het valt wel mee' roepen tot bezinning te brengen. En te neutraliseren. 'Het is oorlog'. Ben het zelden eens met Macron. Maar hier heeft hij wel degelijk een punt. Schokkend dat een deel van onze bestuurlijke elite (pfff...) nog niet van de ernst van de zaak doordrongen is.

4 Reacties
johannn2
johannn222 mrt. 2020 - 19:38

aanvulling Maar wat wil je ook in een land met een regering die vindt, dat 'de samenleving het zélf moet doen' (Rutte). .

johannn2
johannn222 mrt. 2020 - 19:40

Excuses. Mijn reactie johannn 22 maart 2020 at 20:38 had eentje hoger moeten staan. .

Zandb
Zandb23 mrt. 2020 - 7:17

Soms enz. Nergens heeft Halsema beweerd of zelfs maar gesuggereerd "ach, het valt wel mee". Dat lijkt me wel voldoende om uw reactie af te doen als onzinnig. Ik vraag me maar niet eens af, of u nu beter zou begrijpen welke onzin u beweert, wanneer de politie verlof zou krijgen om op u los te beuken.

Starter2
Starter223 mrt. 2020 - 11:03

Burgemeester Femke Halsema vindt het op zichzelf niet verkeerd als jongeren, ondanks de maatregelen die zijn genomen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, samen buiten sporten. Dan moet je niet gek opkijken dat jongeren die 1,5 meter ook wel geloven.

Gi Raf
Gi Raf22 mrt. 2020 - 17:41

Bas Heijne legt het nog eens uit dat het niet zo verstandig is om als machthebbers er vanuit te gaan dat het volk eigen verantwoording neemt. Al het volk, ook diegenen die zelf nauwelijks gevaar lopen en meer dan genoeg poen hebben om te hamsteren, mondkapjes te kopen etc. Soms moet je als machthebber die verantwoordelijkheid waar je voor ingehuurd bent nemen, strenge maatregelen treffen en vooral handhaven. Ook al scoor je er op dat moment ook geen punten mee bij de eigen doelgroep. https://www.vpro.nl/buitenhof/speel~POMS_AT_16034351~bas-heijne-over-zelfredzaamheid-en-angst~.html

2 Reacties
Zandb
Zandb23 mrt. 2020 - 7:24

Gi Raf Soms moet dat inderdaad. Het probleem is alleen, dat over het antwoord op de vraag "is soms dan nu" verschillend gedacht wordt. Ik geef toe; wanneer zo veel mensen van zichzelf vinden dat ze de verantwoordelijkheid niet aan kunnen, dat het dan wel een gegeven is, dat zo veel mensen te kennen geven die verantwoordelijkheid (vrijheid?) niet aan te kunnen. Types als Orban zijn daar erg dankbaar voor.

Gi Raf
Gi Raf23 mrt. 2020 - 10:28

''Types als Orban zijn daar erg dankbaar voor.'' Klopt. Je ziet in Nederland ook de democratie in rap tempo verder onder druk komen als in achterkamertjes besloten wordt om een elite uit de oppositie lid van de regeringsploeg te maken.

Phil2
Phil222 mrt. 2020 - 17:14

BREAKING: Britse regering doet een brief uit aan de 1,5 miljoen fysiek zwakkeren dat ze voor 3 maanden binnen moeten blijven... minimaal.

madbako
madbako22 mrt. 2020 - 17:00

Maar hoe zit dat dan met die immumiteitsmuur? Die ga je op deze manier nooit halen die 60% of 10 miljoen Nederlanders. Deze mensen werken gewoon op een goede manier mee om dat doel te halen. Sjappoo

3 Reacties
Ecclesia
Ecclesia22 mrt. 2020 - 19:24

Neen. Het virus moet of ingedamd worden of gecontroleerd verspreid worden. Met dit soort figuren overbelasten we de ziekenhuizen in no-time.

madbako
madbako23 mrt. 2020 - 10:38

@Ecclesia 22 maart 2020 at 20:24 Neen. Het virus moet of ingedamd worden of gecontroleerd verspreid worden. Gecontroleerd verspreiden..Tja. Dus groepen mensen oproepen om zich even zich te laten aanhoesten om het virus op te lopen. En dat doen we dan per postcodegebied. Jaja...gecontroleerd verspreiden.

Ecclesia
Ecclesia23 mrt. 2020 - 12:42

Nee. Gecontroleerd verspreiden betekent: Zo WEINIG mogelijk het huis uitgaan. Helemaal niet is onmogelijk, er moet eten en medicijnen gehaald worden. Die paar momenten van contact die er nog zijn, die zullen het virus verspreiden (maar indien mogelijk moeten we indammen). Mensen vatten vaak in deze context het woord 'gecontroleerd' verkeerd op, alsof er een mannetje achter zit die het bepaalt. Nee... het is een ALS DAN scenario. Als het virus moet verspreiden, dan maar zo... Maar het liefst indammen indien mogelijk.

Rick Hofland
Rick Hofland22 mrt. 2020 - 16:17

“Mens durf te leven” en ga gerust naar buiten voor een frisse neus. De reden waarom er in Italië en Spanje zo veel doden te betreuren zijn is omdat er in die landen een enorme vergrijzing is en er heel veel hele oude en zwakke mensen eindeloos hun leven verlengd krijgen door onze rijke maatschappij. Niet dat ik iemand dood wens, maar dat we met steeds nieuwe technieken mensen steeds langer in leven kunnen houden is een onhoudbaar concept dat ergens onbetaalbaar gaat worden. In deze tijd sterven er helaas wat meer van de oude zwakke medemensen en dat is voor de maatschappij helemaal niet zo verkeerd, het enige waar ik heel veel moeite mee hebt is de in en in trieste manier waarop het gebeurt. Het overlijden gaat momenteel vaak eenzaam, zonder troost en waardig afscheid van naasten en geliefden en in Italië en Spanje is er zelfs geen ruimte voor een ceremonie waardoor er een enorm gat in de rouwverwerking voor de nabestaanden valt. Maar wat betreft het gegeven dat oudere en zwakkere door een ziekte het leven moeten laten kunnen we blijkbaar nog maar moeilijk mee omgaan. We zijn allemaal softies geworden.

Rick Hofland
Rick Hofland22 mrt. 2020 - 16:05

Velen zullen mij wel verketteren hier, maar dat boeit mij niets. Ik blijf lekker naar buiten gaan om te sporten, te wandelen en te fietsen, al is er een 100 lockdown vanuit de overheid. Ik vind het zo’n onzin, binnen jezelf vetmesten zonder beweging gaat nog veel meer zieken opleveren. Ik houd buiten gewoon meters afstand van anderen en doe maar 1 keer per week boodschappen om zo kans op besmetting te verkleinen. (Ja, eerste paar dagen gaan de verse producten op en einde van de week meer de gerechten die wat minder vers zijn maar nog prima te eten zijn, zeker als ze in de vriezer hebben gestaan) en daarom doe ik genoeg naar mijn idee. Ik weet zeker dat als iedereen dit zou doen dat dit voldoende zou zijn en geen viroloog die mij gaat overtuigen dat ik anderen kan besmetten met mijn wandelingen en fietstochtjes. Stomme onzin, laat je geen paniek aanpraten!!!

7 Reacties
Toon262
Toon26222 mrt. 2020 - 18:58

Veel asocialer en dommer worden ze niet gemaakt!!!!!!

Ecclesia
Ecclesia22 mrt. 2020 - 19:17

Vrijwel al de alinea's beginnen met 'ik'...zegt ook weer alles. 'Ik blijf lekker naar buiten gaan om te sporten, te wandelen en te fietsen, al is er een 100 lockdown vanuit de overheid.' Ikke, ikke, ikke. Dat houd je misschien 1x vol, dat rondrennen buiten in een lockdown. Tot je fijn wordt vastgezet in eigen huis. Helemaal als je in herhaling treedt. Ik zie het nog gebeuren dat jouw voordeur wordt gebarricadeerd.

Freek3
Freek322 mrt. 2020 - 20:16

[Ik blijf lekker naar buiten gaan om te sporten, te wandelen en te fietsen...] Daarmee neem je bewust het risico om zonder dat je het van jezelf weet drager te zijn, daardoor anderen te besmetten, die daaraan overlijden. Dat is moreel gezien (juridisch gezien vermoedelijk niet) dood door schuld of zelfs doodslag.

Dehnus
Dehnus22 mrt. 2020 - 20:38

@Toon26 Sorry hoor maar je mag best sporten en ook fietsen en wandelen buiten. Zolang je maar afstand houdt, je aan de regels houdt en als je ziek voelt binnen blijft. Ik weet dat het voor de huismussen niet te bevatten is maar er zijn mensen die de buitenlucht en hun wandeling nodig hebben om te functioneren. Maag ook gerust, maar je hoeft niet te blijven hangen of als een gestoorde te gaan yogaen in een park met je yoga groepje. Dat sporten die je nu dus alleen en ver van anderen. Betekent niet dat je iemand aansteekt. Wel dienen er veel meer testen te komen in Nederland en goede regelingen om in quarantaine te gaan. Bijvoorbeeld in hotels die de overheid claimt voor mensen die positief zijn bevonden in de test. Dat is niet leuk maar werkt een stuk beter dan iedereen maar op te sluiten. Dat werkte niet in de middeleeuwen en ook niet tijdens de Cholera epidemie en dat gaat nu ook niet werken. Vertragen doe je door slim te zijn, en kalm te blijven niet door in paniek dingen te doen.

Dehnus
Dehnus22 mrt. 2020 - 20:42

Ps: sorry typ dit om mij oude telefoon. Er zitten nogal wat taalfouten in. Ik bedoel dus dat mensen gewoon naar buiten mogen, maat zich ook aan de regels dienen te houden, inclusief controle van de politie als ze dat niet doen. Ook meer testen en zieken dan in quarantaine in hotels waar ze comfortabel hun periode af kunnen wachten. Houdt je gelijk de horeca weer een beetje gezond, die lijdt namelijk nu.

johannn2
johannn222 mrt. 2020 - 20:50

Toon, Ecclesia, Niet op ingaan. Rick is een troll .

Rick Hofland
Rick Hofland23 mrt. 2020 - 6:58

Nee Johann, Ik gebruik mijn eigen hersenen en loop niet als een gnoe in paniek met een rennende kudde mee zonder even na te denken wat het gezond verstand mij ingeeft. Dat de kroegen en horeca dicht zijn is een goede maatregel, de winkels mogen van mij ook dicht want het verbaasd mij dat daar gewoon alles van hand tot hand gaat en iedereen dicht op elkaar staat. De Dappermarkt en Albert Cuyp hadden allang dicht moeten zijn, net als de frietkraam op de foto hierboven. Maar dat mensen niet meer naar buiten mogen behoudens ze afstand houden tot anderen is echt complete lariekoek. Wie denkt dat de wandelaars op het strand en in het bos elkaar besmetten is echt totaal de weg kwijt en in blinde paniek.

Franchyna
Franchyna22 mrt. 2020 - 16:01

Laat men ook eens de honden aanpakken. https://www.quest.nl/natuur/dieren/a28771448/7-redenen-waarom-jouw-hond-eigenlijk-best-vies-is/ Maar dat is een heilig huisje voor ons, waar, whatever it takes, niet aan getornd mag worden. Ik denk dat een verbod, om te beginnen op het houden van meer dan één hond al een eind zou schelen ook.

Mark Huysman
Mark Huysman22 mrt. 2020 - 15:58

Goed artikel in de New York Times. De lessen uit Italië: https://www.nytimes.com/2020/03/21/world/europe/italy-coronavirus-center-lessons.html?smid=nytcore-ios-share “But the tragedy of Italy now stands as a warning to its European neighbors and the United States, where the virus is coming with equal velocity. If Italy’s experience shows anything, it is that measures to isolate affected areas and limit the movement of the broader population need to be taken early, put in place with absolute clarity, then strictly enforced.”

1 Reactie
Mark Huysman
Mark Huysman22 mrt. 2020 - 21:26

En dat is dus zo’n beetje tegengesteld aan wat Rutte doet.

hannes59
hannes5922 mrt. 2020 - 15:53

De burgemeesters smeken, behalve Halsema, die ziet het niet zitten om de stad plat te gooien. Wat nu?

1 Reactie
Freek3
Freek322 mrt. 2020 - 20:19

Maakt het in dit geval uit wat Halsema vind? Gewoon doen waar al die andere burgemeesters om vragen, dat Halsema daar eventueel niet blij van wordt is een non-issue.

Jozias2
Jozias222 mrt. 2020 - 15:47

Ik zie een bericht van nos.nl met een filmpje over een ‘overvolle’ boulevard. Ik zie inderdaad een boksklas waarvan je af moet vragen of dat slim is maar voor de rest zie ik vooral mensen die afstand houden van onbekenden. Ik neem aan dat die 1,5 meter niet van toepassing is op huisgenoten. Er lopen wat mensen maar een marginale hoeveelheid ten opzichte van een normale zonnige zondag in het voorjaar en met voldoende afstand dus wat is dan het probleem?

2 Reacties
Ecclesia
Ecclesia22 mrt. 2020 - 19:28

Het probleem is dat iedereen opgeroepen is de sociale cirkel zo klein mogelijk te houden. Met andere woorden: Blijf... fucking... binnen. Gelukkig is het merendeel van Nederland wel slim genoeg. Overigens bekijken we blijkbaar andere beelden want ik zie mensen in groepjes op bankjes zitten, LANGS elkaar heen lopen, etc. Anyway, dankzij dit soort aapjes komt de lockdown alsnog.

Jozias2
Jozias222 mrt. 2020 - 20:24

@ecclesia Het klein houden van je sociale cirkel is wat anders dan binnen blijven. De oproep vanuit de overheid is ook niet om binnen te blijven. Alleen bij klachten. Lees ook even dit stukje: “Hoogleraar Besturen van Veiligheid Ira Helsloot van de Radboud Universiteit ziet geen bezwaar tegen drukke stranden. "Het wetenschappelijk advies is nog altijd: hou 1,5 meter afstand. Burgemeesters die oproepen om niet naar het strand te komen, doen er dan een schepje bovenop en maken er soort moreel appel van. Die oproepen zijn niet gebaseerd op wetenschap en daarmee vind ik dat het fout is. Je moet mensen niet op een morele manier toespreken als de wetenschap dat niet steunt. Hou het bij de koele boodschap van het RIVM." Helsloot zag ook dat veel mensen oordeelden over mensen die buiten waren en bijvoorbeeld samen in het park zaten. "Je moet voorzichtig zijn in je oordelen. Misschien bestaat dat groepje jongeren wel uit huisgenoten. Dan maakt het niet uit als ze ook in het park bij elkaar zitten." Fors minder reizigers in ov: meerijden in lege bus tijdens spitsFors minder reizigers in ov: meerijden in lege bus tijdens spits Volgens de hoogleraar is dit weekend geen bewijs dat Nederlanders zich niet aan de richtlijnen kunnen houden. "Op het strand heb je genoeg ruimte voor 1,5 meter afstand tussen iedereen“

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mrt. 2020 - 15:27

Kleinkind (7) vanmiddag even gezien. Ze had koekjes gebakken maar zei tegen mijn dochter: "Waarom bak ik die eigenlijk als ik ze toch aan niemand kan geven." Dus even hier geweest, in de achtertuin aan het raam. Een kusje aan weerskanten van het raam ( waar ze hartelijk om moest lachen al wist ze er tegelijkertijd niet goed raad mee, even gedag gezegd. Koekjes in ontvangst genomen, het waren hartjes en sommigen versierd met chocolade en een door haar zelfgeschreven recept erbij, zodat wij ze ( in tijd van nood?) ook zelf kunnen bakken. Blij haar weer even gezien te hebben. Zo kan het ook! Mis haar!

3 Reacties
Bert de Vries
Bert de Vries22 mrt. 2020 - 18:18

Minoes, twee elleboogjes van mij.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 mrt. 2020 - 0:44

Bert de Vries Dank! :)

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 mrt. 2020 - 11:39

U treft het maar! Jongeheer Defoe zit in Stockholm en de rest van mijn familie in de UK.

johannn2
johannn222 mrt. 2020 - 14:09

Burgemeesters sméken ... Strandexploitanten sméken ... En tja, dát wérkt DUS niet. Verbieden, maatregelen in kader Openbare Orde, En daar bovenop: onmogelijk maken, want anders lapt een flink deel het toch aan zijn laars. Ruimte: De Nederlandse Grondwet en de Wom geven als beperkingsgronden: 1. Bescherming van de gezondheid 2. Het belang van het verkeer 3. De bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden. Nou, wat let u, overheid? Wees overheid, en wees voor een keer besluitvaardig in daden, niet alleen in woorden. En bedenk daarbij, dat de belangrijkst boodschap van MP Rutte is: jullie moeten het zélf doen. .

4 Reacties
johannn2
johannn222 mrt. 2020 - 14:11

aanvulling ...want van hem hoef je weinig te verwachten, behalve te weinig en te laat. .

wegmetons
wegmetons22 mrt. 2020 - 15:53

Tsja Johannn, ze kunnen zeker de boel plat gooien. Als mensen niet luisteren willen dan zal dat ook best gaan gebeuren. Maar is het nu echt de schuld van de regering dat mensen zelfs nu nog te stom zijn om te luisteren, zelfs nu de ziekenhuizen vol stromen en de ambulances dagelijks van Brabant naar de rest van het land moeten rijden? Het is zo makkelijk om de overheid de schuld te geven van het falen van het volk, als ze te snel naar het middel hadden gegrepen dan hadden mensen om het hardste gebruld dat we niet in een dictatuur leven enzo...

Zandb
Zandb22 mrt. 2020 - 16:19

Johannn Maar ook als er wordt opgetreden, moeten we onszelf die beperkingen opleggen. Want als wij het niet doen, doen wij het niet. De verlokking is anders te groot voor mensen om slecht gedrag te kopen of om het risico op tegen de lamp lopen op funeste wijze in te schatten. Zou het kunnen dat "streng straffen" voor de mensen die zich niet aan de regels houden niet werkt en dat het voor mensen die zich al aan de regels hielden, niet nodig is of misschien wel averechts werkt?

frankie48
frankie4822 mrt. 2020 - 21:53

Beste johannn, Wij komen nu in een situatie terecht dat door het niet handhaven van de opgestelde richtlijnen door onze overheden omtrent het corona virus, een grote groep burgers niet op een gelijke behandeling in dit land kan rekenen, omdat overduidelijk de overheid door het niet handhaven hier zijn zorgplicht aan het verzaken is. Door het verzaken van die zorgplicht, wordt een groep mensen die het meeste risico lopen omdat zij zich dan niet volgens die richtlijnen kunnen gaan verplaatsen, gedwongen worden door onze overheden als zijzelf geen onnodig slachtoffer willen gaan worden van het onverantwoord gedrag van andere, om dag en nacht thuis te blijven zitten. Daarnaast zorgt het niet handhaven op de eigen richtlijnen ervoor dat mensen met een lagere overlevingskans niet alleen het slachtoffer gaan worden van het hier voorgaande, maar ook nog eens het slachtoffer kunnen gaan worden als een behandelend arts via triage een keuze voor een behandeling moet maken tussen verschillende patiënten. En dat het dan kan voorkomen dat de veroorzaker van de verdere verspreiding wel behandeld gaat worden, en iemand die zich wel ingespannen heeft om zich aan de richtlijnen te houden niet. Dus ik ben heel benieuwd als er morgen geen maatregelen door dit kabinet genomen gaan worden om dit verachtelijke gedrag aan banden te gaan leggen, of er een belangengroepering zal opstaan die dan via een kort geding aan de rechter gaat vragen om de overheid te dwingen om de juiste maatregelen te gaan nemen, om mensen tegen deze dwaze te gaan beschermen.

Toon262
Toon26222 mrt. 2020 - 14:03

Het domste wat je kunt doen is de problemen bagatelliseren zoals sommigen hier. Zij zijn juist het probleem, schikt aan de buren en daar gaat ie nog een keer lijkt nu het adagium. Blijf toch gvd. thuis en doe alleen de noodzakelijke boodschappen. Het is zo ontzettend egoïstisch dit te negeren. Mensen hier die ik op andere terreinen heel sociaal vindt laten zich toch kennen als dom en egoïstisch. Ik zou bijna VVD gaan stemmen. Misschien is links toch minder sociaal in het echie dan hier beleden altijd, jammer!!!!!!!!!!!!!!!

3 Reacties
Toon262
Toon26222 mrt. 2020 - 14:03

Schikt is schijt

joop12342
joop1234222 mrt. 2020 - 17:13

Toon, Sonic is het in een ander draadje niet met je eens. En als er een lockdown moet komen , moeten volgens hem eerst de wijken waar PVVers en FvD ers wonen locken. Van de ratten besnuffeld , zulke criminelen, als ik ze zo mag noemen.

Toon262
Toon26222 mrt. 2020 - 19:04

Wat Sonic vindt is voor mij niet belangrijk. In deze ben ik het eens met roep om een lockdown en wel overal in dit land. Maar blijkbaar moeten er doden vallen in de directe omgeving alvorens men tot inkeer komt en wel een lockdown wil. Asociaal vind ik dat, dat egoïsme van al die mensen die het niet kunnen opbrengen om thuis te blijven en alleen het allernoodzakelijkste te doen. Men wil alleen solidair zijn als het ze zelf niets kost. Velen zijn hier voor mij door de mand gevallen, hun roep om sociale rechtvaardigheid uit hun reagerend verleden blijkt slechts holle retoriek te zijn geweest.

Ellen Schoof
Ellen Schoof22 mrt. 2020 - 13:47

Spierballen en dwang zijn niet nodig bij goed fatsoen. Ik verlang me ook ziek naar verre oorden en natuur, maar je zou anderen besmetten. Door reisbeperkingen kan dat nog amper buiten Nederland, maar hier wel. BLIJF THUIS ! Ik zeker, want ik heb een verdachte luchtweginfectie. Dagdroom van betere tijden of zoek afleiding, maar wees voorzichtig. Mijn afleiding is schrijven https://ellenschoof.nl/?p=1727 .

2 Reacties
Rode druppel
Rode druppel22 mrt. 2020 - 15:23

Beterschap Ellen.

Ellen Schoof
Ellen Schoof22 mrt. 2020 - 19:01

Dank!

Zwerfstein
Zwerfstein22 mrt. 2020 - 13:07

Ik zag ook stelletjes hand in hand lopen. Logisch toch, als je bij elkaar in één huis woont ga je toch niet ineens op straat geforceerd afstand houden?

Ecclesia
Ecclesia22 mrt. 2020 - 12:41

NS smeekt... RIVM roept op... Rutte adviseert... Jezusmina laat allemaal even wat spierballen zien en sluit deze apen op in hun kooi. Oppakken voor 'het in gevaar brengen van de volksgezondheid'.

4 Reacties
Jozias2
Jozias222 mrt. 2020 - 13:08

Nee, NL alert roept op om binnen te blijven bij ziekte en verkoudheid. Zorg alleen dat je niet in contact komt met anderen

Ecclesia
Ecclesia22 mrt. 2020 - 15:55

@Jozias Je snapt het punt niet. Dit soort idioten weten niet wat ze moeten doen, zie het matrixbord in Amsterdamse bos en de groep mensen eronder / naast. Ook na NL Alert luisteren ze niet. Adviezen, smeekbedes en oproepen werken blijkbaar niet bij dit soort zelfingenomen mensen (want dat zijn het; de hele wereld doet er niet toe, hun dagje uit is het belangrijkst). Sluit de apen alsjeblieft op hun in kooi, voordat we allemaal een harde lockdown krijgen (zit er eigenlijk sowieso dik in, ergens deze week of dit weekend).

Jozias2
Jozias222 mrt. 2020 - 18:20

Ik snap het heel goed maar ik constateer dat via NL alert de overheid alleen oproept om binnen te blijven als je ziek bent. Hier wordt soms gedaan alsof je niet meer naar het strand of bos kunt en je als gezin niet bij elkaar kunt lopen. Er zal in een grote stad best wel eens een situatie ontstaan waarbij groepen binnen 1,5 meter staan maar we moeten oppassen niet overtrokken te reageren. Als iedereen zijn (sociale) contacten met ongeveer 80% reduceert dan zou het effect al enorm moeten zijn.

Ecclesia
Ecclesia22 mrt. 2020 - 19:14

Ja en dus is mijn punt: overheid kap met adviseren, smeken en oproepen. Pak de apen op en stop ze in de kooi.

de Boer2
de Boer222 mrt. 2020 - 12:36

Er heerst al tijden een amimositeit tussen de reckelijken en de preciezen. Vanmorgen maakte de burgemeester van Amsterdam duidelijk waar zij hierin te vinden is In de traditie van Amsterdam. Repressie, maar dan niet absoluut. Je kunt een corset wel aanrijgen, maar als je niet tijdig daarmee ophoudt dan krijg je geen adem meer. en bereik je alsnog wat je wilt voorkomen: dan stik je alsnog.

Rick Hofland
Rick Hofland22 mrt. 2020 - 12:18

Wat pas gestoord is in mijn ogen, is dat er niet op een strand kan worden gewandeld met huisgenoten en waarbij van andere groepjes dan voldoende afstand wordt gehouden, terwijl ik net burgermeester Halsema hoor zeggen dat de Albert Cuyp en Dappermarkt van essentieel belang voor de stad zijn open moeten blijven. Plaats hier eens iets over Joop, deze vrouw heeft blijkbaar niet mee gekregen dat dit virus notabene is ontstaan op een markt en de straatmarkten waren het eerste wat er in China werd gesloten. Maar hier blijven ze open!?

3 Reacties
vdbemt
vdbemt22 mrt. 2020 - 13:32

En kon je je geluk ook niet eens op bij de Telegraaf? Die is er als de kippen bij om Halsema een loer te draaien. Maar weet je, WNL op Zondag is nog maar net voorbij. Je was te snel. Je kunt het ook zien zoals de Boer (hierboven) het ziet.

Ernst3
Ernst322 mrt. 2020 - 13:49

Wat pas gestoord is in mijn ogen: je zit binnen zowat boven op elkaar en dan ook nog eens SAMEN met je huisgenoten gaat wandelen. Bang dat ze ontsnappen ? Verder, niemand kan zien dat julie huisgenoten zijn. Wat iedereen wel ziet is dat julie te dicht op elkaar staan, lopen, rennen. Je mag naar buiten, nog wel, maar alleen.

johannn2
johannn222 mrt. 2020 - 14:21

Rick, Die Aziatische Wet markets zijn nou niet direct wat wij onder een markt verstaan, Rick. Zie dit youtube-filmpje. https://www.youtube.com/watch?v=Y7nZ4mw4mXw Het gaat om toch al illegale handel in exotische dieren uit alle landen ter wereld voor consumptie, ter plaatse voor je geslacht terwijl al die andere dieren er bij zijn. De enorme stress van die dieren en de extreme mix worden als oorzaak gezien voor het ontstaan van en de besmetting met dit virus. .

[verwijderd]
[verwijderd]22 mrt. 2020 - 12:17

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
ton14024
ton1402422 mrt. 2020 - 13:18

Kunnen we wel afspreken dat er straks even die ruimte blijft?

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mrt. 2020 - 15:14

oma-oeverloos Juist!

Ecclesia
Ecclesia22 mrt. 2020 - 19:31

Heel goed punt oma. Diep en diep triest als je erover nadenkt. Eenzame ouderen nog eenzamer gemaakt door ze als gevangenen te behandelen (geen bezoek, het gebouw niet uit mogen, alleen beetje eten en douchen). En dan dit soort waardeloze figuren die met een bord voor hun kop doorgaan alsof er niets aan de hand is. Opsluiten in hun huis, één voor één. Weg ermee.

Kuifje3
Kuifje322 mrt. 2020 - 11:50

Een veel gehoorde theorie is dat een virus in de zomer afvlakt. De reden die dan genoemd wordt is omdat mensen zich meer in de buitenlucht begeven en daardoor meer weerstand opbouwen. Dus: ga WEL naar buiten, maar vermijdt de drukte. Houd afstand.

6 Reacties
Ecclesia
Ecclesia22 mrt. 2020 - 14:17

U bent afgestudeerd in virologie? Ik vermoed van niet. Houd uw theorieën vooral in uw bovenkamer. Dank.

Moos2
Moos222 mrt. 2020 - 15:10

Beste Ecclesia, als Kapje haar mening hier wilt verkondigen, dan heeft ze daartoe evenveel recht als Jij. Het is niet nodig om daarvoor afgestudeerd te zijn in het een of het ander. Vermoedelijk verwar Jij dit forum met een ander forum.

Moos2
Moos222 mrt. 2020 - 15:13

Indien kapje van het mannelijk geslacht is, dan graag mutatis mutandis de persoonsvormen aanpassen.

wilster
wilster22 mrt. 2020 - 18:22

Dat de activiteit van een virus in de zomer afvlakt, komt omdat het dan warmer is. Het virus wordt voornamelijk overgebracht middels kleine druppeltjes. Als het warm is, verdampen die sneller en dat is de reden dat er in de zomer minder overdracht is. Daarom is Corona, net als griep, ook het meest virulent in het winterseizoen.

Ecclesia
Ecclesia22 mrt. 2020 - 19:32

Wilster: Zijn China, Iran, Italië en Spanje zulke frisse landen dan? Nee, dacht het niet...

Freek3
Freek322 mrt. 2020 - 20:22

[Een veel gehoorde theorie is dat een virus in de zomer afvlakt.] Ja dat is veel gehoord. Een theorie is het echter niet. Kijk maar simpelweg even naar de groeiende aantallen in landen als Saudi Arabie, India enzovoort waar het boven de 30 graden is.

Tom7
Tom722 mrt. 2020 - 11:46

Het is mooi weer ga er niet op uit, zo is dat, dat is nu pas ferme taal. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ga maar fijn voor 100 euro per week op een meter van elkaar in een k*t kamertje op een brits liggen, met z,n twaalven in een vakantiehuisje. En vooral lekker blijven buffelen, samengedrukt met z,n allen in een bussie, voor een appel en een ei, met ware doodsverachting dag in dag uit, om te kunnen voldoen aan het economisch `noodzakelijke' slavenbestaan. Arbeidsmigranten in distributiekantoren worden nauwelijks beschermd tegen corona https://www.npostart.nl/eenvandaag/20-03-2020/AT_2123926

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mrt. 2020 - 15:15

Er staat een heel koude wind!

Rick Hofland
Rick Hofland22 mrt. 2020 - 11:35

Die snackbar op de foto moet dicht, da’s horeca lijkt mij. Maar verder vind ik het volstrekt onzin om niet even een lekkere wandeling te maken met je huisgenoten, zolang je maar anderhalve meter afstand houd en volgens mij doet bijna iedereen dat gewoon. Het pure paniekzaaierij al die berichten alsof in de natuur iedereen haasje over aan het gaan is met iedereen die men tegenkomt, onzin.

3 Reacties
ton14024
ton1402422 mrt. 2020 - 14:40

Ik durf de voorspelling wel aan: veel kerstbaby´s dit jaar.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 mrt. 2020 - 15:46

Eerder een echtscheidingsgolf, vooral onder kleinbehuisden.

joop12342
joop1234222 mrt. 2020 - 17:16

Rick lekker je vingers in je oren stoppen en heel hard `lalalala roepen Dombo

Rechtse Bal4
Rechtse Bal422 mrt. 2020 - 11:21

advies aan de overheid: neem eens een psycholoog in dienst die de massa kan aanspreken ipv de mantra : '' de meesten worden beetje ziek en als je 1,5 m afstand houdt is er niets aan de hand''. Minister van Massahysteriebestrijding (desnoods een staatssecretaris): Dat moet dan wel een ex-BN-er zijn want dat zijn de enigen waar 95% naar kijkt en luistert.

5 Reacties
johannn2
johannn222 mrt. 2020 - 14:28

Rechtse, Voor de verandering eens een keer met je eens. De overheid blinkt uit in het enerzijds geruststellen en anderzijds benadrukken van de ernst en het belang van wat ze ons willen laten doen. .

johannn2
johannn222 mrt. 2020 - 14:33

aanvulling Zo mag de overheid weleens uitleggen, waarom we enerzijds anderhalve meter afstand moeten bewaren - en dat kennelijk voldoende is - en we anderzijds niet de natuur in mogen, waar zelfs bij enige drukte de afstand vrijwel altijd een stuk groter zal zijn, uitzonderingen zoals een nauwe toegang/doorgang daargelaten. We hebben niet direct een overheid die de regie in handen lijkt te hebben. Maar die probeert althans de rijksoverheid dan ook al jaren uit te besteden. .

wegmetons
wegmetons22 mrt. 2020 - 15:57

@johannn, de overheid zegt toch ook dat naar buiten gaan prima kan zolang die afstand maar in acht genomen wordt? Ze zeggen precies wat u wilt dat ze zeggen en toch is het niet goed, uw opinie heeft niets te maken met falen van de overheid maar met de wens dat zij faalt omdat het niet uw politieke kleur heeft. En dat beste Johannn is een gruwelijk idee, u zou zich moeten schamen dat u politiek wil bedrijven over mensenlevens.

Moos2
Moos222 mrt. 2020 - 16:33

"enige drukte de afstand vrijwel altijd een stuk groter zal zijn" Het gaat om die locaties waar de afstand kleiner is, bijvoorbeeld bij een friture. "We hebben niet direct een overheid die de regie in handen lijkt te hebben." De overheid probeert het zonder een lockdown te moeten handhaven. Maar mogelijk kan een bevolking het benodigde volwassen denken en handelen daartoe niet opbrengen, en zal er toch een lockdown komen.

johannn2
johannn223 mrt. 2020 - 18:07

wegmetons, Ze beperken meer dan ik zeg en ik wil en meer dan zij redelijk verklaren. Moos, Jij noemt als voorbeeld van de natuur: 'bijvoorbeeld bij een friture' Tja, dáar had ik even niet aan gedacht. .

webmaatje
webmaatje22 mrt. 2020 - 11:11

In Duits;land is de afstand al weeken 2 meter. In de ARD-website staat nu dat het aantal besmetingen er afvlakt. Er zijn in Duitsland weinig deelstaten te vinden voor nog strengere maatregelen. Daarvan is o.a de reden dat het aantal flatwoningen zonder balkon, dus zonder mogelijkheid in frisse lucht te staan, aanzienlijk.is . Ook virologen vinden de maatregelen wel voldoende zoals ze nu zijn. In alle deelstaten is het mogelijk het huis voor sport of een wandeling te verlaten met huisgenoten. Alleen het aantal mensen dat zich tergelijkertijd op een plek mogen bevinden, verschilt per deelstaat en wel van 2 tot 10.

3 Reacties
JohnVKR
JohnVKR22 mrt. 2020 - 12:28

Nieuws van vanochtend: "Spain death toll rises by almost 400 as Germany and Iran see cases jump. In Germany, the number of confirmed coronavirus cases has risen by 1,948 (12%) to 18,610, and the number of deaths has increased by nine (20%) to 55, the country’s public health institute said." Gaat nog niet zo snel als in Nederland, maar ik krijg uit dit nieuwsbericht niet de indruk dat het afvlakt. Misschien dat ook daar het ergste nog moet komen.

Ernst3
Ernst322 mrt. 2020 - 13:34

Vreemd. Ik lees juist - ook in de duitse pers - dat je wel naar buiten mag, maar alleen. Dus zonder huisgenoten. Hardlopen, fietsen, wandelen maar wel alleen. In nederland zijn de winkels nog wel open, ook die roepen op vooral alleen te komen.

johannn2
johannn222 mrt. 2020 - 14:34

aanvulling Zo mag de overheid weleens uitleggen, waarom we enerzijds anderhalve meter afstand moeten bewaren - en dat kennelijk voldoende is - en we anderzijds niet de natuur in mogen, waar zelfs bij enige drukte de afstand vrijwel altijd een stuk groter zal zijn, uitzonderingen zoals een nauwe toegang/doorgang daargelaten. We hebben niet direct een overheid die de regie in handen lijkt te hebben. Maar die probeert althans de rijksoverheid dan ook al jaren uit te besteden. .

JanB2
JanB222 mrt. 2020 - 11:03

De natuurgebieden raken overvol volgens Natuurmonumenten. Gewoon thuisblijven dus. Er zit niks anders op, voor je eigen veiligheid en die van anderen.

2 Reacties
webmaatje
webmaatje22 mrt. 2020 - 11:32

Er zijn genoeg zijpaden waar weinigen lopen. Op de hoofdpaden kom je jan en alleman tegen. En je moet de plekken weten waar het niet druk is. Wij wandelen vrijwel elke dag en komen op de zijpaden vaak helemaal niemand tegen. Zeker als je een stukje verder loopt dan jan met de pet doet. Het is net als bij bergliften: in de buurt is het heel druk, Loop je een kwartier verder, heb je het rijk vrijwel alleen.met de flora en fauna. Je kunt nu het langer licht blijft ook in de late namiddag gaan wandelen, dan weet je zeker dat de meesten naar huis gaan. Zo gingen we ook altijd in de late namiddag naar het strand, als de ergste drukte en hitte voorbij was.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mrt. 2020 - 15:19

Ikzelf Er zijn ook mensen die beiden niet hebben en er zijn ook mensen die daarnaast nog eens heel klein behuisd zijn. Ik kan me er wel iets bij voorstellen dat die even naar buiten willen. En dat kan als iedereen zich aan de regels houdt.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*22 mrt. 2020 - 10:54

Even niet aan zichzelf denken maar juist aan de welzijn van alle 17 miljoen Nederlanders in ons nog altijd prachtig land en met andere woorden vandaag gewoon thuis (binnen) blijven, ondanks het inderdaad mooie lente weer buiten (wat mij betreft tenminste) . Een fijne dag!.

Ernst3
Ernst322 mrt. 2020 - 10:54

Probleem is dat veel mensen alles nog steeds samen doen, als gezin. Ze wonen bij elkaar, in huis is die 1.5m afstand ook niet mogelijk, dus doen ze dat in het park ook niet. Geeft het verkeerde (voor)beeld. Veel winkels roepen op alleen te komen - helaas doet zowat niemand dat. Kinderen rennen over al tussen door en worden zoals gebruikelijk niet tot de orde geroepen door hun ouders.

Erik20
Erik2022 mrt. 2020 - 10:37

Het doet me een klein beetje denken aan een scène uit Chernobyl. (De serie) Al die mensen die op de brug naar de lucht stonden te kijken en dus ziek werden... met het grote verschil hier dat iedereen is gewaarschuwd

Toon262
Toon26222 mrt. 2020 - 10:37

Zelfregulering werkt niet bij bedrijven en de graaiende bestuurders, dus ook niet bij een groot deel van de bevolking. Dus lock down en heel snel A.U.B Met strenge handhaving door politie en met steun van defensie etc.

4 Reacties
Zandb
Zandb22 mrt. 2020 - 11:54

Toon Het is natuurlijk wel opvallend dat u beweert dat zelfregulering niet werkt. Alsof, wanneer er streng gehandhaafd wordt, zelfregulering niet meer bestaat of nodig zou zijn.

Toon262
Toon26222 mrt. 2020 - 13:51

Zeg ik dat dan? Zelfregulering is veel mensen vreemd blijkbaar dus moet je in noodsituaties ingrijpen. Dit lijkt mij wel zo'n geval of vindt u dat het wel meevalt soms? Natuurlijk blijft eigen verantwoordelijkheid heel belangrijk, maar nu is het niet voldoende om daar als overheid van uit te gaan, dus lock down nodig!!!!

Zandb
Zandb22 mrt. 2020 - 16:04

Toon Laat ik het zo zeggen; als u meende dat zelfregulering zou werken, zou u niet pleiten voor een lockdown met zeer strenge handhaving. En, zoals ik al zei, ook al zouden er regels zijn, dan nog moet je je die regels zelf opleggen omdat iedereen weet dat nooit 100% gehandhaafd kan worden en omdat je zelfs nooit eerder kan handhaven, dan dat iemand die regels overtreedt. En waarom conformeert de een zich wel aan van buitenaf opgelegde regels en anderen niet? Alleen vanwege de straf? Ik geloof er niets van. Waar het dus op neer komt; ook al is iets 'verboden' dan nog moeten we een groot beroep op de zelfregulering doen. Ikzelf Is dat zo? Mag dan "wat niet gereguleerd is"? Er is bijvoorbeeld, inderdaad nogal vaag, 'gereguleerd' dat je het verkeer niet in gevaar mag brengen. In feite betekent dat dus, dat wat niet gereguleerd is, toch niet altijd mag. En daarmee dus ook wat niet gereguleerd is toch gehandhaafd worden. Het is bijvoorbeeld niet expliciet verboden om iemand te besmetten. Maar ik denk dat ik wel degelijk iemand aansprakelijk kan stellen, wanneer ik kan aantonen dat hij onvoldoende gedaan heeft om besmetting te voorkomen of omdat hij dat met opzet deed. Misschien inderdaad wel wat moeilijk.

Toon262
Toon26222 mrt. 2020 - 18:55

Zangberg, de geboden en verboden in het strafrecht zijn er niet voor niets. Regels en strafsancties hebben wel degelijk effect op het gedrag van personen. Dus nu strenge regels en strak handhaven. Vertrouwen op alleen maar zelfregulering is gewoon dom.

Kruimeltjes2
Kruimeltjes222 mrt. 2020 - 10:27

Het land is vol anti-socialen en deze keer bedoel ik niet de vvders onder ons. Heb ik vanochtend de gang in mijn rolstoel gebracht en ben ik naar AH gerold. Kom ik vlak bij de winkel een personage tegen, die het nodig vindt uitgebreid te gaan hoesten. De spetters op mijn gezicht. De klootzak. Als ik hier binnenkort mijn afkeer van liberalen en het instituut staatshoofd niet meer etaleer, dan weten jullie de oorzaak.

Riet3
Riet322 mrt. 2020 - 10:25

'Mensen hebben duidelijkheid nodig en strakke protocollen die nu belangrijk zijn en nageleefd moeten worden. Waar zijn onze bestuurders?'@ Vermeer Duidelijkheid is er genoeg vanuit de overheid. De maatregelen zijn heel duidelijk, wij hoeven alleen maar hier naar te luisteren en het op te volgen. Maar dan moet je wel een beetje verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en een ander. En dat is blijkbaar echt te veel gevraagd van een heleboel mensen. Als dit doorgaat stevenen we recht op een 'lock down' af en dan kan er niemand meer even een luchtje gaan scheppen. Wat me er voornamelijk aan stoort is dat er andere mensen zijn die nu ontzettend veel verantwoordelijkheid dragen en zich de naad uit de kous werken om ons hier doorheen te helpen. Zo'n landelijk applaus is gemakkelijk gegeven maar wel zuur als je deze taferelen nu ziet.

Sarajlija
Sarajlija22 mrt. 2020 - 10:23

De mensen willen niet begrijpen dat elke samenscholing nu levensgevaarlijk is. Als iemand zo brutaal is om geen rekening te houden met andere dan is hij of zij totale misbaksel.

3 Reacties
Zandb
Zandb22 mrt. 2020 - 11:56

…. een totaal misbaksel….. En dan?

Sarajlija
Sarajlija22 mrt. 2020 - 13:15

Wat is jouw vraag?

joop12342
joop1234222 mrt. 2020 - 17:21

Zandb, jij snapt als dominee wat een misbaksel is?

Mark Huysman
Mark Huysman22 mrt. 2020 - 10:22

Het probleem is dat de oproepen vanuit de regering zeer vrijblijvend zijn. Je kunt wel de hele tijd op ‘eigen verantwoordelijkheid’ hameren maar er is nu eenmaal een minderheid van mensen die zich daar niet mee bezig houdt. De ideologie van de afgelopen decennia was er niet een van solidariteit en rekening houden met, maar ieder voor zich en de markt voor ons allen. En al is het maar 5 of 10 procent van de bevolking dat zich nog steeds onverantwoord gedraagt, dat is voldoende voor een flink voortwoekeren van het virus.

6 Reacties
Audio
Audio22 mrt. 2020 - 10:46

@Mark Je spreekt jezelf tegen: als 5 a 10% zich er NIET aan de voorschriften houdt, doet 85 a 90% dit WEL. En dat zonder lockdown. Dus verreweg de meeste mensen hebben wel verantwoordelijkheidsgevoel. Ik denk wel dat een lockdown nodig zal zijn om die 5 a 10% te dwingen hun verantwoordelijkheid te nemen.

Mark Huysman
Mark Huysman22 mrt. 2020 - 12:03

ik zie niet wat er tegenstrijdig is aan wat ik schrijf. Ik denk dat idd de meeste mensen wel hun verantwoordelijkheid nemen. Maar zolang er een minderheid is die dat niet doet -en die is er dus- heb je een probleem.

henk-alexander
henk-alexander22 mrt. 2020 - 12:04

Mark, Opmerkelijke paradox: de individuele vrijheid en het tomeloze kuddegedrag van individuen. Neemt niet weg dat een individu in deze donkere tijd het algemeen belang kan dienen door de eigen leefstijl aan te passen. Quarantaine betekent nog niet zich overgeven aan immobiliteit en junkfood. Binnenshuis kan men genoeg bewegen en gezond eten. Zo kan touwtje springen de conditie op peil brengen en houden, zodat als het virus toeslaat de weerstand en overlevingskans worden vergroot - blijkt dat bij elke graad verhoging de hartslagfrequentie met tien slagen p/m toeneemt. Zoveel mogelijk de trap gebruiken i.p.v. de lift is ook een optie.

Zwerfstein
Zwerfstein22 mrt. 2020 - 13:45

'De ideologie van de afgelopen decennia was er niet een van solidariteit en rekening houden met, maar ieder voor zich en de markt voor ons allen' Precies, en nu gaat de grootste voorstander van deze ideologie, Mark Rutte, ons vragen om solidariteit. Dat is behoorlijk ongeloofwaardig.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mrt. 2020 - 15:34

Ik vond dat hoofdschudden van Halsema bij Buitenhof als reactie op Bas Heijne tekenend. Hoe is het mogelijk? Bovendien kon Bas Heijne geen zin afmaken zonder dat de presentator hem afkapte, er tussenkwam, werkelijk tenenkrommend. En Halsema maar met dat hoofdje schudden. En natuurlijk weet je wie de meeste tijd kreeg. Zoveel dat je dacht; nu weet ik het wel!

Mark Huysman
Mark Huysman22 mrt. 2020 - 19:40

@Minoes Ik ben blij dat ik dat gemist heb.

Frits Jansen
Frits Jansen22 mrt. 2020 - 10:06

Strand idem dito. Drukke badplaatsen moet je duidelijk mijden, maar verderop is het strand heel leeg. In Berlijn hebben ze de stadsparken gesloten waar de mensen veel te gezellig op de speelweiden zaten. Dat is nou wel zinvol.

Bert de Vries
Bert de Vries22 mrt. 2020 - 9:41

Rutte, Vader des Vaderlands sinds 16 maart 2016, bewijst voor de zoveelste keer een echte Nederlander van de verkeerde kant te zijn. Hij gebruikte ooit de verkiezingsleus 'De VVD is er voor de mensen die iets van hun leven willen maken'. En wederom respecteert hij dat sommigen hun eigen keuze maken en geen boodschap hebben aan het belang van anderen. Zoals in (neo)liberale kring te doen gebruikelijk. Rutte is verantwoordelijk voor alle Nederlanders, en om hen te beschermen tegen sociale paupers hoort hij maatregelen dwingend op te leggen in plaats van te leuteren over 'we zijn er voor elkaar'.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mrt. 2020 - 15:38

Bert de Vries Of hij hoort te zorgen voor voldoende mankracht voor handhaving. Maar wat hebben we niet tekort in Nederland? Ik heb daar niemand gezien om te handhaven. Alles afgebroken en nu komen ze zichzelf tegen en heeft ' de maatschappij' het nakijken.

Bert de Vries
Bert de Vries22 mrt. 2020 - 19:33

Het is zoals je zegt. Ziekenhuizen gesloten, aantallen bedden en ic's teruggebracht, beroep van verpleegkundige onaantrekkelijker gemaakt, extreme en zinloze administraties opgezet, zorg voor kwetsbaren gesloopt, vergaande beslissingsmacht aan verzekeraars (de markt) toegekend. Het is weerzinwekkend.

[verwijderd]
[verwijderd]22 mrt. 2020 - 9:35

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
ton14024
ton1402422 mrt. 2020 - 11:48

I told you so. Wil je hier iets bereiken, dan zul je het moeten verplichten. Vreemd dat onze MP dat niet weet.

Salama.
Salama.22 mrt. 2020 - 9:07

Is het eindelijk, na weken storm en regen, mooi weer, mag je er niet van genieten. Het is wel frustrerend. Aan de andere kant als we de natuur in trekken en zorgen dat we afstand houden is er weinig aan de hand. Maar blijkbaar wil iedereen op een kluitje zitten.

1 Reactie
JohnVKR
JohnVKR22 mrt. 2020 - 10:36

Ik ben gisteren ook buiten geweest. Maar ben wel met de auto doorgereden totdat ik een plek had gevonden waar niemand was. En daar een half uur lekker uitgewaaid. Net trouwens een NL-alert van de rijksoverheid gehad. Het werd tijd.

frankie48
frankie4822 mrt. 2020 - 9:01

Wat echt zonde is dat wij nu in Nederland (en dat is iets waar ik onder normale omstandigheden een groot tegenstander van zou zijn) nou niet met een gezichtsherkenningssysteem mensen kunnen detecteren die denken dat ze god zijn en geloven dat dit land er alleen is voor hun vermaak. En door alle regels aan hun laars te blijven lappen, de mensen die dit land opgebouwd hebben en nu in de risicogroep zitten met de hoogste kans om goed ziek te gaan worden, veroordelen tot een solitair bestaan. Want volgens mij kan er maar één straf in deze uitzonderlijke omstandigheden op dit soort gedrag staan, het uitsluiten van deze bedrijven van alle regelingen die in het leven zijn geroepen om hun bestaansrecht te blijven garanderen, en alle personen die zich niet aan de huidige richtlijnen wensen te gaan houden van alle medische voorzieningen en noodregelingen te gaan uitsluiten. Want nu loopt personeel in vele sectoren zich een slag in de rondte te werken om alle inwoners een eerlijke kans te kunnen geven om hier ongeschonden door heen te gaan komen, en zullen er een stel randdebielen in dit land er even voor gaan zorgen dat alle inspanningen om dit voor elkaar te gaan krijgen voor niets is geweest.

6 Reacties
wegmetons
wegmetons22 mrt. 2020 - 9:25

Kunt u mij even uitleggen wat die bedrijven precies verkeerd doen? Zij zijn toch niet verantwoordelijk voor het achterlijke gedrag wat sommige mensen vertonen die naar het strand gaan?

Martinel
Martinel22 mrt. 2020 - 9:31

Ikke, ikke, ikke...............,zo kennen we Nederland.

frankie48
frankie4822 mrt. 2020 - 11:25

Beste wegmetons, Omdat uw waarschijnlijk ook net als die mensen dat niet kan bevatten, zijn de huidige richtlijnen door experts opgesteld. Dus als je ziet dat die richtlijnen worden geschonden in de rij van jouw afhaalpunt of bij je vis- bloemen, of welke kraam dan ook, dat er niets anders voor je opzit na een waarschuwing, dit gedrag te gaan stoppen als het zich blijft herhalen door je tent te gaan sluiten en je bij onze overheid te gaan aanmelden voor ondersteuning om deze tijd door te gaan komen. Maar je moet niet verbaasd zijn dat dit bedrijven zijn die zich daar al voor aangemeld hebben en waar minister Koolmees van de week een oproep aandeed om je niet schuldig te gaan maken aan fraudeloos gedrag in deze uitzonderlijke tijden.

wegmetons
wegmetons22 mrt. 2020 - 14:17

Maar is een eigenaar van een snackkraam verantwoordelijk voor het gedrag van de klanten? Waarom spreekt niemand in die groep elkaar aan op het gedrag? Zegt niemand tegen elkaar dat we ff normaal moeten doen?

frankie48
frankie4822 mrt. 2020 - 16:26

Beste wegmetons, Ja, en laten wij dat nou een zorgplicht noemen van een ondernemer naar zijn cliënten, zoals jij toch ook mag verwachten dat die ondernemer jouw geen bedorven voedsel gaat verkopen, en daar ben jij als volgens de Nederlandse wet als ondernemer samen met onze overheid verantwoordelijk voor.

wegmetons
wegmetons23 mrt. 2020 - 5:37

Als je het zo ziet... Ik zou het eerder zien als dat de politie verantwoordelijk is voor het herstellen van de orde als je gasten het cafe kort en klein slaan.

Vermeer2
Vermeer222 mrt. 2020 - 8:59

We kunnen concluderen dat er in Nederland geen regie meer is. Mensen hebben duidelijkheid nodig en strakke protocollen die nu belangrijk zijn en nageleefd moeten worden. Waar zijn onze bestuurders?

4 Reacties
wegmetons
wegmetons22 mrt. 2020 - 9:26

Er zijn toch duidelijke protocollen? Mensen houden zich er alleen niet aan. Ik vraag me alleen af of er genoeg politieagenten zijn om het echt effectief af te dwingen. Wellicht als het leger helpt wel maar dat is echt een stap, om het leger de straat op te sturen.

frankie48
frankie4822 mrt. 2020 - 9:27

Beste Vermeer, Inderdaad waar zijn die, of vinden die het wel goed zoals het nu gaat.

Roel2
Roel222 mrt. 2020 - 9:34

Hou op man, die regels zijn er gewoon maar blijkbaar vinden velen dat zij zich daar niet aan hoeven te houden. Een te groot deel van de bevolking laat zelfs nu zien zich niet aan een paar simpele voorschriften te kunnen houden, en dat is dan de schuld van de bestuurders? Kan een conclusie zijn hoor, maar ga dan ook niet lopen miepen over Orban in Hongarije, want die deur zet je dan wagenwijd open. Niet dat ik denk dat het zover komt in Nederland, maar toch. Van de week noemde ik Van Jole nog staatsgevaarlijk omdat hij twijfel zaaide over de genomen beslissingen vanuit Den Haag, want dat ondermijnt het huidige gezag. Mij werd verweten een dictatuur na te streven, terwijl ik dat juist probeer te vermijden. En nu lijkt de totale lock-down onvermijdelijk, met de redactie van Joop, de PVV en FvD als broederlijke aanjagers. Gefeliciteerd.

Zandb
Zandb22 mrt. 2020 - 10:27

Vermeer Dat zouden 'we' kunnen concluderen. Maar 'we' kunnen dat ook niet doen, toch? Ik concludeer bijvoorbeeld dat mensen, zoals altijd, moeite hebben met de vrijheid. En ik vind dat de Pavlov reactie te vaak is, dat we dan die vrijheid maar af moeten schaffen. Verder is het middel - andere mensen verantwoordelijk maken voor het eigen gedrag - erger dan de kwaal. Immers, dat betekent in feite dat als iets niet gehandhaafd wordt, dan mag het. Daar is geen handhaven aan en leidt noodzakelijk tot onderdrukking door mensen die de vrijheid helemaal niet aankunnen; door fundamentalisten van welke signatuur ook

webmaatje
webmaatje22 mrt. 2020 - 8:55

Wij gaan naar het bos of hei. Gisteren gewandeld waar weinig mensen komen. lekker rustig. En komen we toch wandelaars tegen dan houden wij ca. 2 meter afstand. Er zijn genoeg plekken waar het rustig is en je van de natuur kunt genieten zonder veel mensen te zien, Binneblijven hoeft niet, voldoende afstand houden imoet wel.

4 Reacties
JanB2
JanB222 mrt. 2020 - 9:46

Ok, maar er zijn plaatsen waar je geen afstand kunt houden. Die moet je mijden. Dus geen drukke treinen naar de kust en oploopjes bij de frietkraam etc. Voor jou geen probleem en gesneden koek zo te lezen, maar er zijn nog een hoop mensen die er geen snars van begrepen hebben. Voor hen is bovenstaande oproep bedoeld.

Ernst3
Ernst322 mrt. 2020 - 11:00

U geeft dus het verkeerde voorbeeld. Ook onderling 2m afstand houden. Beter nog wandel alleen. Thuis kunt u weer nasst/boven op elkaar gaan zitten of liggen.

JanB2
JanB222 mrt. 2020 - 11:02

Bij nader inzien: de natuurgebieden schijnen overspoeld te raken volgens Natuurmonumenten. Misschien toch niet zo'n goed idee.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 mrt. 2020 - 19:46

Afhankelijk van waar je heen gaat zijn de treinen doodstil.

wegmetons
wegmetons22 mrt. 2020 - 8:40

Mensen blijf thuis of als je gaat wandelen, doe het dan gewoon daar waar je woont. Ga niet met het hele gezin maar alleen met je geliefde of met 1 kind tegelijk. Hou afstand van elkaar, voor uw eigen veiligheid en voor die van de ander. Beetje frisse lucht is hartstikke gezond maar zorg wel dat het gezond blijft!

JanB2
JanB222 mrt. 2020 - 8:30

Hear!!!