Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Kwart van de VS wordt onleefbaar heet als gevolg van klimaatcrisis

Temperaturen lopen op tot boven de 50 graden Celsius
Joop

Het is allemaal de schuld van Diederik

  •  
30-06-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-06-28-om-22.25.38
Bij mij wekte een zingende Diederik Samsom bovenal weerzin op: alsof het meest schrijnende slachtoffer van de bezuinigingen de electorale populariteit van Samsom is
Woensdag ging een filmpje viraal waarin een zingende Diederik Samsom te zien is die de spot drijft met zijn impopulariteit. Het gebeuren vond plaats tijdens een informele borrel met PvdA- en VVD-kamerleden. Er zijn inmiddels talloze artikelen in de media te lezen over het gevoel van humor dat Samsom hervonden zou hebben, waarbij de hoopvolle verwachting wordt uitgesproken dat deze lichtvoetige toon hem mogelijk stemmen gaat opleveren. Vreemd, want bij mij wekte het bovenal weerzin op.
Nu kan ik mij niet geheel verplaatsen in de PvdA-achterban, maar volgens mij is het een typisch geval van een mismatch tussen de Haagse psychologie en die van de gemiddelde stemmer. Binnen de logica van politiek Den Haag is ironie en zelfrelativering een groot goed. Beleidspunten die je binnensleept, stemmen die je wint, het is allemaal onderdeel van het grote spel. Mensen die dat spel te ernstig en met teveel verbetenheid spelen, daar wordt op neergekeken. Dat gold voor Agnes Kant van de SP, het geldt ook voor Diederik Samsom. Het fanatisme van Samsom maakt hem soms onuitstaanbaar, zo gaat de analyse.
Voor degenen buiten de glamoureuze kaasstolp van politiek en media is de logica van het spel juist één van de dingen die mensen wantrouwend maakt richting de politiek. De continue koehandel met principes en overtuigingen; de politici die elkaar in de politieke arena te vuur en te zwaard bestrijden om vervolgens gemoedelijk met elkaar een biertje te gaan drinken, dat wekt argwaan. Alsof het enkel voor de bühne is. Waar onder insiders de ironische zelfrelativering gewaardeerd wordt als blijk van professionaliteit en emotionele controle, daar hecht de kiezer aan authenticiteit en gevoelsmatige betrokkenheid. Iemand als Wilders begrijpt dat. Hij komt altijd oprecht boos over en je zult hem niet zo snel met zijn politieke tegenstanders een lolletje zien trappen.
Wat Samsom onuitstaanbaar maakt is niet zozeer zijn gedrevenheid. Politiek is tenslotte een roeping en een politicus kan niet zonder drive. Het probleem is eerder dat hij een beleid dat haaks staat op de waardes van zijn partij met zoveel overtuiging uitdraagt. Niet als de gebrekkige uitkomst van bestaande verhoudingen, maar als de enige moreel juiste keuze, als het enige eerlijke verhaal. Samsom is zelfs bereid zijn eigen dochter als voorbeeld in te zetten om zo het korten op de zorg te verdedigen. Uiteindelijk staat zijn verbetenheid enkel in dienst van het spel, dat is de impressie die achterblijft.
Dat Samsom in een soort bonte avond-toespraak de spot drijft met het feit dat het bezuinigingsbeleid waar hij zich zo voor heeft ingezet, bovenal hem wordt aangerekend, daar krijg je als kijker een nare smaak van in de mond. Alsof het meest schrijnende slachtoffer van de bezuinigingen de electorale populariteit van Samsom is. Dat hij zijn act opvoert voor een jolig en verbroederd publiek van VVD- en PvdA-kamerleden die zich gezamenlijk vrolijk maken over de impopulariteit van hun beleid, maakt de zaken er niet veel beter op.
Dit alles lijkt mij gezond verstand. In Den Haag beleeft men dat blijkbaar anders.
Dit artikel verscheen eerder op de website van Merijn Oudenampsen

Meer over:

opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (38)

Jos Ter Horst
Jos Ter Horst1 jul. 2016 - 15:43

Quote: "Is dit niet een beetje flauw, om zo te reageren op een beetje zelfspot." Het is geen zelfspot. Hij bespot de mensen die hij genaaid heeft. Dat was bij de VVD altijd al het toppunt van humor, tegenwoordig bij de PvdA ook.

1 Reactie
Stientje2
Stientje22 jul. 2016 - 8:46

Zelfspot en politiek????????? Laat Samson zich eindelijk eens met de werkelijke problemen bezig houden en zorgen voor een goed sociaalbeleid, waar het merendeel van Nederland behoefte aan heeft, maar niet met deze lulkoek! Stap uit deze coalitie en sluit geen compromissen meer. Drees draait zich om in zijn graf.

bob b.
bob b.1 jul. 2016 - 11:14

Is dit niet een beetje flauw, om zo te reageren op een beetje zelfspot. En op het feit dat Samson zich inzet voor de zaken waar hij zich aan gecommitteerd heeft. Anders dan iemand als Wilders die de verantwoordelijkheid duidelijk niet aankon. Ik vind Oudenampsen daarom goedkoop sentiment aanspreken met zijn artikel. Dat het zijn beleid niet is is duidelijk maar doe daar niet zo kinderachtig over. Beter een beleid steunen dat de ergste pijn voor je achterban verzacht dan klagend aan de kant staan en het nog erger laten worden.

1 Reactie
Mark Huysman
Mark Huysman1 jul. 2016 - 18:22

[Beter een beleid steunen dat de ergste pijn voor je achterban verzacht dan klagend aan de kant staan en het nog erger laten worden.] Dit is werkelijk de meest slappe verdediging van het PVVDA beleid dat ik hier ben tegengekomen. Op welke manier ‘verzacht’ de PvdA de pijn? Door Klijnsma’s dwangarbeid? Door de megaverhogingen van de ‘sociale huren’? Door de afschaffing van de studiebeurs? De verkorting van de WW-tijd? De verhoging van de AOW-leeftijd terwijl er geen werk is voor 50-plussers? De afbraak van de sociale werkvoorziening? De verhoging van de BTW? De verhoging van het eigen risico? De verslechtering van de de positie van flexwerkers? De verlaging van toeslagen? De megabezuinigingen op de zorg? De afbraak van de thuiszorg? Of gaat het om de aanschaf van de JSF? Is er ook maar iets links of sociaals te noemen wat dit kabinet Rutte/Samsom gedaan heeft? Hartstikke leuk natuurlijk om daar met een stel veelverdieners (100.000+) van VVD en PvdA grapjes over te maken…hahahaha wat hebben we toch een zelfspot en doe mij nog maar een glaasje sauvignon, morgen hebben we weer een belangrijke vergadering waar we de volgende aanslag op de losers voorbereiden. Ik wordt er ziek van. En ik denk velen met mij.

frankie48
frankie4830 jun. 2016 - 18:40

Deze praalhans wil bij de volgende verkiezingscampagne op de markt graag weer verlepte rozen aan arbeiders gaan bieden, die mede door zijn formidabele inzet om tot het huidige regeerakkoord te gaan komen nu al gemiddeld veertien schuldeisers achter zich aan hebben zitten, de WRR was een dag te laat met deze publicatie anders had hij ongetwijfeld die schuldeisers ook nog een veeg uit de pan gegeven in zijn hymne!

Acid Prune
Acid Prune30 jun. 2016 - 17:19

Samsom heeft geen benul meer, die is zover meegezogen in iets dat hem zelf boven de pet gaat . Die eindigt waarschijnlijk zwaar aan de drank of erger .

Klapschaats2
Klapschaats230 jun. 2016 - 15:33

Samsom zou zich op de borst mogen slaan als de bezuinigingen de beloofde banen hadden opgeleverd. Daar lijkt het in de verste verte niet op. Ook hebben we meer EU ipv minder. Willen we het nog hebben over de ouderen, het onderwijs of de zorg in het algemeen? De gemiddelde PVDA kiezer heeft de balans opgemaakt en met rond de 9 virtuele zetels op dit moment heeft de PVDA - en daarmee de heer Samsom -loon naar werken gekregen. Om dat loon nog wat te verhogen verdelen de kabinetspartners elk 600 miljoen onder stokpaarden. Hoeft geen economisch of ander rendement te hebben. Zo werkt dat in de politiek.

Jos Ter Horst
Jos Ter Horst30 jun. 2016 - 13:25

Quote: "Het probleem is eerder dat hij een beleid dat haaks staat op de waardes van zijn partij met zoveel overtuiging uitdraagt. Niet als de gebrekkige uitkomst van bestaande verhoudingen, maar als de enige moreel juiste keuze, als het enige eerlijke verhaal." Exact. Het gevoerde beleid van de afgelopen vier jaar staat dwars op het verkiezingsprogramma van de PvdA uit 2012. Slechts zelden zijn kiezers meer en onbeschaamder besodemieterd dan door Samsom. En dan een "leuk" liedje er over zingen, niet als zelfspot, maar spottend voor de slachtoffers van het beleid. Het zijn natuurlijk niet de ouders van van Rijn die de dupe zijn, maar die arme Martin zelf. Hij kon natuurlijk niet anders. En Jetta, die als een heks wordt afgeschilderd, ze moest natuurlijk wel, ze hebben echt het beste voor. Maar het domme volk begrijpt het weer eens niet. En die arme Diederik, die beleid verdedigt waar hij zo tegen was, hij kon óók niet anders. Het was zijn schuld niet, en al feestend lacht de Haagse luchtbel er nog eens hartelijk om. Wat een grapjesjas, die Diederik! Ik begin steeds beter te begrijpen wat er met de broers de Witt is gebeurd.

H.Witte
H.Witte30 jun. 2016 - 12:47

wat een onzin om van een volstrekt onschuldig stukje 'entertainment' zo'n verhaal te maken. Ik zie het als stoom afblazen na en in de voor Samson zware tijden. Mag hij. Inderdaad, Tinekea, azijnpisserig.

Meta Foor
Meta Foor30 jun. 2016 - 12:12

bij bachanalen in de middeleeuwen had men ook een pias en minstreel om de tafelheer te behagen; hij kreeg dan vaak een afgekloven bot als dank

1 Reactie
Molly Sweet2
Molly Sweet230 jun. 2016 - 14:06

Als medievist zou ik dolgraag willen weten welke bron jij hebt voor deze bewering. Een bacchanaal in de middeleeuwen? Afgekloven bot? De kennis van de oudheid was niet erg groot in die dagen, dus een bacchanaal... Sommige trouveres, om maar eens een beroep in de middeleeuwse entertainmentindustrie te noemen, waren beroemd aan verschillende hoven en kregen voor hun kunsten meer dan een beetje betaald. Veel trouveres waren zelf edelen, dus dat afgekloven bot zal wel meevallen. Veel van die middeleeuwse 'liedjesschrijvers' (componisten dus) zijn nu nog steeds erg beroemd. Zoek maar eens namen als Machaut, Binchois, Lescurel... Die bacchanalen... Volgens mij bedoel jij een banket. Dat deed men vaak, de naam (banquet) komt van het 'kleine bankje' waar de zoete desserts op stonden, en waar iedereen reikhalzend naar uitkeek. Die banketten draaiden vast en zeker wel uit op zuippartijen, maar bacchanalen... Hm. Ik neem aan dat je weet wat een bacchus-feest is? Dat is toch wel iets anders dan een banket met veel zuipgelegenheid. Wat een malle ideeën hebben mensen toch over de middeleeuwen, gevormd niet door boeken of zoiets, maar door Hollywood. En als er nou 1 club is die werkelijk niks snapt van middeleeuwse geschiedenis, dan is het de club in Hollywood wel.

voxpopuli2
voxpopuli230 jun. 2016 - 11:54

Uiteraard is het zielig voor diederik, aboutaleb trapt er niet in dus kan diederik geen burgemeester worden van rotterdam, nu is groningen nog wel beschikbaar en ik hoorde zelfs in de wandelgangen dat er een nieuwe gemeente over betuwe komt , waar geldermalsen in zit , en die burgemeester daar moet nodig weg..

arjenZH
arjenZH30 jun. 2016 - 11:23

"om zo het korten op de zorg te verdedigen" Nog kwalijker zijn mensen zoals de auteur van dit artikel die de gevolgen van de vergrijzing voor de zorguitgaven gewoon ontkennen en net doen alsof de middelen die we hebben om aan zorg de besteden onbeperkt zijn. Want ondanks "de afbraak" van de zorg, stijgen de kosten nog steeds jaar in jaar uit. Die vervelende waarheid ontkennen is pas echt kiezersbedrog en je kop in het zand steken.

5 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman30 jun. 2016 - 14:01

[Want ondanks “de afbraak” van de zorg, stijgen de kosten nog steeds jaar in jaar uit.] Nee. “De zorguitgaven zijn voor het derde jaar op rij minder hard gegroeid dan de Nederlandse economie. In 2015 stegen de kosten met 0,8 procent in vergelijking met het voorgaande jaar en kwamen daarmee uit op een bedrag van 95 miljard euro. Per inwoner gaat het om 5.628 euro; 0,4 procent meer dan in 2014. Dit meldt CBS. De zorguitgaven zijn in de jaren 2013, 2014 en 2015 minder sterk toegenomen dan in de vijftien jaar daarvoor. Terwijl de zorguitgaven stegen met gemiddeld 0,9 procent per jaar, nam de Nederlandse economie met gemiddeld 1,7 procent per jaar toe (niet gecorrigeerd voor inflatie). Daardoor zijn de zorguitgaven uitgedrukt als percentage van het bruto binnenlands product (bbp) in 2015 voor het derde jaar op rij gedaald en beslaan deze nu ruim 14 procent van het bbp. Afgebakend volgens internationaal afgesproken richtlijnen vormen de uitgaven aan gezondheidszorg nog geen 11 procent van het bbp. Ook in de aldus bepaalde cijfers is in de voorbije jaren een dalende trend zichtbaar.” Centraal Bureau voor Statistiek https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/20/zorguitgaven-stijgen-langzamer

Gluteus Maximus
Gluteus Maximus30 jun. 2016 - 14:09

U gooit het op de ideologische verschillen... Dat mag. Zit ik denk ik grotendeels op uw lijn. Maar waar ik me erg aan stoor zijn dogmatische veranderingen in de uitvoering. PGBs - toverwoord: een nieuw systeem. Dat hebben ze geweten. Vakmensen uit consultancy en ICT hebben de problemen voorspeld. En het meer algemene dogma - als we alles nou s over de schutting gooien naar de gemeentes, gaat het vast een stuk beter tegen lagere kosten. En dat kunnen we mooi inboeken! De problemen die zich daarbij voordoen zijn ook voorspeld. Ik ben gezegend met een goede gezondheid en uitstekend werk. Maar bovenstaande treft mensen op een harde manier. Ze konden het weten, ze zijn bewust doof gebleven. En het erge aan het filmpje vind ik - het boeit ze niet.

Ben Joop
Ben Joop30 jun. 2016 - 15:27

Weet u wat 1 JSF kost?

Johan eldert
Johan eldert30 jun. 2016 - 16:14

@mark huysman Dat is natuurlijk niet zo moeilijk. De overheid heeft in de afgelopen jaren veel zorgkosten afgewenteld op de portemonee van de burger. Dmv verhogen o.a. eigen risico, verkleinen basispakket en via zware bezuinigingen in de wmo en awbz. Dan dalen de kosten als % van het BBP van zelf. Daarnaast, door de stijgende individuele zorglasten, is er significante stijging van zorgmijding ontstaan. Dat alles betekent niet dat het met de zorg de goede kant op gaat. De zorgbehoefte is niet gedaald, noch is de zorg gemiddeld genomen goedkoper geworden als je e.e.a. naar bovenstaande corrigeert. De overheid heeft het probleem gewoon over de schutting gekieperd, laat mensen in de kou staan, maar klopt zich op de borst, net als jij, dat de zorgkosten minder hard stijgt. Zo kan ik het ook natuurlijk.

Mark Huysman
Mark Huysman30 jun. 2016 - 19:01

[De overheid heeft het probleem gewoon over de schutting gekieperd, laat mensen in de kou staan, maar klopt zich op de borst, net als jij, dat de zorgkosten minder hard stijgt.] Ik klop mezelf niet op de borst, ik laat enkel zien dat arjenZH leugens verkoopt. Natuurlijk worden mensen op modaal en minimum slachtoffer van het beleid van PvdA en VVD. En natuurlijk is er een simpele oplossing: herinvoer ziekenfonds, ongedaan maken bezuinigingen, haal het geld waar het zit: bij de 1%. Het is krankzinnig dat volksgezondheid ondergeschikt gemaakt is aan een beleid dat maar een doel lijkt te hebben: de belastingen voor bedrijven en rijken zo laag mogelijk te krijgen.

Minoes2
Minoes230 jun. 2016 - 11:15

"Bij mij wekte een zingende Diederik Samsom bovenal weerzin op: alsof het meest schrijnende slachtoffer van de bezuinigingen de electorale populariteit van Samsom is" Dat had ik nu precies hetzelfde. Ik voelde niets van zelfrelativering hierin.

1 Reactie
Minoes2
Minoes230 jun. 2016 - 11:21

Dit omdat ik het meer beleefde als de spot drijven met de kiezers. Het is tenslotte pure ernst voor de mensen die zorg ontberen.

Sfinx2
Sfinx230 jun. 2016 - 11:06

Ik vond het juist een leuk lied en hoewel ik geen fan ben van Diederik (en al helemaal geen PvdA-stemmer) houd ik wel van mensen die met een grote hoeveelheid zelfspot naar zichzelf maar ook naar de wereld om hen heen kunnen kijken. Kudos voor Diederik. Humor en zelfspot geven de hoognodige lucht aan het verzuurde en wrange debat. Merijn kan daar een voorbeeld aan nemen, lees anders de tekst van Monty Python's "Always look on the bright side of life" nog eens. Misschien dat je daar wat van opknapt.

1 Reactie
Buzzer
Buzzer30 jun. 2016 - 13:45

Zelfspot voor electoraal gewin, vrindje zorgt dat optreden "uitlekt" en Samsom hoopt met filmpje de populariteit van Samsom omhoog te krijgen. De man zou zich zich dood moeten schamen voor de afbraak van alles wat nog sociaal in Nederland was.

tinekea2
tinekea230 jun. 2016 - 10:54

ach ja, daar zijn de azijnpissers weer.

1 Reactie
Boborator
Boborator1 jul. 2016 - 6:04

Ah, dus u bent een van die vrij zeldzame getrouwen die voor de 8 virtuele zetels staan. Ik dacht dat dat uitsluitend 80 plussers waren.

[verwijderd]
[verwijderd]30 jun. 2016 - 10:51

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Johan eldert
Johan eldert30 jun. 2016 - 16:16

als er een persoon niets maar dan ook helemaal niets van economie begrijpt dan ben jij het erwin. het is volstrekte waanzin en totale complete onzin, aangetoond door economen, dat een hoger sociaal beleid, slecht is voor de economie. dus hou maar eens op met je eeuwige niet onderbouwde tirade.

Bert Vlierman
Bert Vlierman1 jul. 2016 - 5:36

Erwin, geen 28 kapiteins op een schip. Wat dan? Vijf? Met drie permanente leden, te weten Duitsland, Frankrijk en Litouwen? En overigens, Edwin, 1 Europese regering is de beste garantie voor oorlog. Zouden rechtse Slowaken, Bulgaren, Polen, Serviers zich neerleggen bij wat de ene Europese regering verordonneert? Wat een huiveringwekkend perspectief, en dat alleen maar omwille van een economie die echt wel neoliberaal mag worden genoemd.

Biff Everwood
Biff Everwood30 jun. 2016 - 10:51

wow, goed stuk. Ik vind zelf zelfrelativering een groot goed, maar wel als het de persoon betreft en niet je overtuigingen. Zo erger ik me niet zozeer aan de scene met die zang, maar wel aan het vurig uitdragen van een waterig akkoord met de aartsvijand. Dan relativeer je je eigen overtuigingen en ben je een opportunist.

2 Reacties
Sfinx2
Sfinx230 jun. 2016 - 11:57

Als je je overtuigingen niet zo nu en dan kunt relativeren ben je in het beste geval orthodox in het slechtste geval een extremist.

Biff Everwood
Biff Everwood30 jun. 2016 - 13:42

@Sfinx Je hebt gelijk. Ik bedoelde met relativeren eerder klakkeloos inruilen. Samsom verdedigt het coalitieakkoord alsof het zijn inzet is geweest bij de onderhandelingen. Wat meer 'ik had het liever anders gezien maar het is niet anders' had hem geloofwaardiger gemaakt.

Juppé🎗
Juppé🎗30 jun. 2016 - 10:42

Voor zijn eigen inmiddels achterhaalde milieuhobbie heeft hij alles ingeleverd. Een guur rechts asociaal beleid dat zelfs de meerderheid van de VVD stemmers nooit heeft gewild. Zelfs in deze zogenaamd uitgelekte zelfkritiek blijft hij narcist.

1 Reactie
Sfinx2
Sfinx230 jun. 2016 - 11:59

Beetje links-populistisch vind je zelf ook niet?

Ben Joop
Ben Joop30 jun. 2016 - 10:37

Helemaal mee eens.

Nick Ros
Nick Ros30 jun. 2016 - 10:25

Het is allemaal de schuld van Diederik. KLOPT. Als geen 36, maar 34 zetels had gehaald, dan had hij nu fluitend rond kunnen lopen.

voxpopuli2
voxpopuli230 jun. 2016 - 10:19

Er gaan al bij de denktank ROB geheten onder bezielende leiding van Wallage stemmen op om al van tevoren een paar regeerscenario's te bedenken en alvast te formeren om daarmee een ongewenste uitkomst van de verkiezingen alvast voor te zijn. Daarmee zou dan de invloed van de populisten en de versplintering van de middenpartijen voorkomen worden. Rara wie daar van gaat profiteren ....

1 Reactie
Nick Ros
Nick Ros30 jun. 2016 - 13:05

Rara wie daar van gaat profiteren …. De andere partijen ?

Bert Vlierman
Bert Vlierman30 jun. 2016 - 10:09

Samsom heeft overtuigend bewezen dat leiderschap niet zijn sterkste punt is. Bij leiderschap hoort ook het vermogen om samen te werken met je kritikasters en juist daarin heeft Samsom gefaald. In alle gevallen, of het nu ging om fractieleden, partijleden of kiezers, was uitschakeling Samsom's primaire doel. En nu wil hij ook nog bewijzen dat hij zelf de beste criticus van Diederik Samsom is.

insignia
insignia30 jun. 2016 - 10:05

Samsom deed gewoon een Obama'tje. Verschil met Obama is dat die alleen gekozen is en Samsom fractielieider is. Elk moment van de afgelopen jaren hadden ze hem kunnen wippen. Dus hij heeft gelijk, de gehele fractie is schuldig. Bijeenkomst van VVD- en PvdA kamerleden (PvvdA), moet het nog duidelijker?