Joop

Het is broodnodig om af en toe op je bek te gaan

  •  
22-11-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Liever vertellen we dat het ons allemaal voor de wind gaat, maar eigenlijk houden we elkaar voor de gek
Het leven van de meeste mensen hangt van faalmomenten aan elkaar. De bus missen, een blauwtje lopen, koffie omgooien over je laptop, de verjaardag van je moeder vergeten, tweede worden in een sollicitatieronde; het is voor iedereen herkenbaar, maar het liefst zwijgen we erover.
Liever vertellen we dat het ons allemaal voor de wind gaat. We zetten op Facebook foto’s van ons zongebruinde zelf op een palmstrand, of op een feestje, maar de foto’s van verregende vakanties en saaie feestjes zie je nooit. Ook nemen we graag anderen de maat. Op schandpaal Twitter zie talloze hashtag fails ; over de NS, het kabinet Rutte of de hond van de buren die zijn behoefte voor jouw deur heeft gedaan. Klagen doen we graag, en het liefst over anderen.
Eigenlijk houden we elkaar dus voor de gek. Iedereen gaat dagelijks op zijn bek, maar er is nauwelijks aandacht voor. Als we een fout maken, zijn we eerder geneigd om deze te ontkennen. Misschien uit schaamte, misschien omdat we denken dat het een teken van zwakte is om openhartig te zijn over dingen die mis gaan. En dat is jammer, want de momenten waarop je op je bek gaat zijn vaak leerzaam en kunnen soms tot hele mooie dingen leiden. Denk maar eens aan Columbus die per ongeluk Amerika ontdekte, of Michael Jordan die na zijn eerste selectiewedstrijd uit het basketball schoolteam werd gezet. Churchill schreef: ‘Succes is het vermogen om van mislukking naar mislukking te gaan, zonder daarbij aan enthousiasme in te boeten.’
Daarom roepen wij, het Ministerie van Progressieve Zaken, 1 december uit tot nationale Ga op je Bek Dag . Een dag waarop we het falen vieren. Een dag waarop op je bek gaan niet iets is om je voor te schamen, maar waarop je het juist met anderen deelt, er hard om lacht of huilt en er wijzer van wordt. Als succes een keuze is, dan is falen dat ook. We nodigen iedereen uit om op 1 december zijn of haar faalmoment te delen via social media, bij de bakker of in de kroeg.
Zelf organiseren wij het Ga Op Je Bek Festival . Een uniek feest in een parade-achtige setting waarbij wetenschappers, theatermakers, kunstenaars, ondernemers, dansers, muzikanten en journalisten hun visie op de kunst van het falen geven. En waar je, als je geïnspireerd bent geraakt, zelf op je bek kunt gaan in ons faallaboratorium. Denk daarbij aan vechten met een onbekende, je meest gênante blauwtje opbiechten, een zenuwslopend sollicitatiegesprek voeren of je laten overhoren door een strenge Duitse leraar. Voor de echt succesvolle mensen die nog nooit op hun bek zijn gegaan of het niet durven, is er een te verwerven faalopdracht die binnen het festival uitvoerbaar is. Drie weken zijn we inmiddels bezig om de geesten rijp te maken. Via Facebook , persberichten, gaopjebekdag.nl , en mond op mond gingen wij van start.
En wat gebeurde er? Geheel in strijd met de naam van het Ga Op Je Bek Festival , wordt het initiatief met open armen ontvangen. Radio 2, het AD en vele weblogs besteden aandacht aan het festival. Inmiddels is er een ongekend grote belangstelling. Kortom, wij blijken een gevoelige snaar te hebben geraakt. Onze boodschap wordt gedeeld: Het is broodnodig om af en toe op je bek te gaan.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

startmeop
startmeop22 nov. 2012 - 15:53

Om daar nou weer wat van te maken vindt ik ook weer wat. Hoe zo een festival. Het blijft altijd hetzelfde. Echt op je bek gaan is pijnlijk op een zeer persoonlijke manier en dat blijft het. De één gaat daar beter mee om dan de ander. Zo'n festival trekt parochieleden.

Tom Meijer
Tom Meijer22 nov. 2012 - 15:53

Raar, ik herken er weinig in. Niet dat ik nooit 'op mijn bek' gegaan ben, maar om nou te zeggen dat me dat dagelijks overkomt zoals hier gezegd, is op zijn zachtst gezegd ietwat overdreven. Mogelijk verwart deze meneer zijn eigen rampzalige leven met de normaliteit. Dat komt wel meer voor. Iemand die dagelijks 'op zijn bek gaat' kan maar beter denken dat dat heel normaal is, dat hij daarin niet verschilt van anderen, anders houdt hij het leven niet vol.

meleen
meleen22 nov. 2012 - 15:53

Columbus die Amerika ontdekte... Niet alle indianen zijn ervan overtuigd dat dit een goed voorbeeld is van iets wat uiteindelijk een succes geworden is.