Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het is bizar dat de NS reizigers waarschuwt voor achteruitgang in dienstverlening

  •  
29-08-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
6881 keer bekeken
  •  
ANP-467389334

De Nederlandse Spoorwegen maken verlies en om dit tegen te gaan stijgen de treinreisprijzen met liefst 8,7 %. Plus inflatiecorrectie. Ook schrapt het openbaar vervoerbedrijf 500 banen om kosten te besparen. De Intercity Nieuwe Generatie-treinen komen later dan verwacht. ProRail, verantwoordelijk voor het onderhoud en vernieuwing van het spoorwegnet, zal tot zeker 2030 veel werkzaamheden, zoals achterstallig onderhoud, uitvoeren aan stations en grote spoorknooppunten.

Tot overmaat van ramp kunnen de hogesnelheidstreinen op 10 viaducten, vanwege ontwerpfouten, slechts als een boemeltrein rijden. De snelheidsbeperking straalt uit op de rest van het spoor. Reizigers moeten dus rekening houden met veel vertragingen. En dan zijn er ook nog veel personeelstekorten. Nog meer vertragingen, nog meer bomvolle spitstreinen, alsof je in een slechte film zit.

De introductie van marktwerking in de openbaarvervoersector in de jaren tachtig en negentig heeft ellendige gevolgen gehad. Het kabinet-Lubbers liet destijds onderzoek doen naar privatisering, verzelfstandiging en marktprikkels. Marktwerking zou ten goede komen aan een groter kostenbewustzijn, productinnovatie en meer keuzevrijheid.

Verschraling
Dat hebben we geweten: verschraling van de dienstverlening, treinmaterieel te kort en storingen, achterstallig onderhoud aan de infrastructuur van het spoor. Op stations staan allerlei incheckpalen waardoor reizigers door de bomen het bos niet meer zien.  Vervoersbedrijven proberen elkaar het spoor af te drukken, waardoor advocaten een goede boterham verdienen. En de hoge snelheidstrein is nooit gaan rijden vanwege botsende ego’s, financiële hoogmoed en de worsteling met de Haagse privatiseringspolitiek.

Het vorige kabinet wilde voor 2030 nog 8 miljard autokilometers omzetten naar duurzame mobiliteit. Dergelijke teksten zijn in het Hoofdlijnenakkoord 2024-2028 van PVV, VVD, NSC en BBB niet meer terug te vinden. Wel wordt er gesproken dat er de komende jaren een grote onderhoudsopgave is en dat er gehecht wordt aan de instandhouding van de minimale benodigde basiskwaliteit van de bestaande weg-, waterweg- en openbaar vervoer infrastructuur.  

Investeren
Woordvoerders van spoorbedrijven stelden de afgelopen jaren dat er fors geïnvesteerd moet worden in het spoor. Om het drukst bereden spoor van Europa veilig, robuust en bereikbaar te houden zijn tientallen miljarden euro’s nodig. Dat geld is nodig voor nieuwe stations, nieuwe verbindingen en voor innovaties om de capaciteit op het spoor te verhogen. Investeringen die bijdragen aan de verduurzaming van mobiliteit en essentieel is om de klimaatdoelen te halen.

Dat de Nederlandse Spoorwegen en ProRail onlangs de reizigers waarschuwden voor ellende is natuurlijk bedoeld om de verwachtingen te managen en het ‘eerlijke verhaal’ te vertellen én om het prijskaartje bij politiek Den Haag neer te leggen. Maar het is bizar dat twee publieke bedrijven zulke signalen afgeven, het is een brevet van onvermogen en publieke dienstverlener onwaardig.

Dit alles roept een déjà-vugevoel op. De patronen die in het begin van deze eeuw het spoorbedrijf aan de rand van de afgrond hebben gebracht, zien we weer terugkeren. Inmiddels verdeelt ProRail op de 7.000 kilometer spoor de ruimte aan dertig spoorwegondernemingen. Marktwerking leidt niet tot een betere dienstregeling of tot goedkopere treinkaartjes. Het verder opknippen is riskant en levert geen voordelen op voor reizigers.

Bureaucratie
De komst van nog meer spelers op het spoor zal meer bureaucratische controle vragen aan de zijde van spoorbeheerder ProRail. De reizigers zijn immers gebaat bij treinverbindingen die zo goed mogelijk op elkaar aansluiten.

Iedereen is het er over eens dat spoorvervoer een publieke dienstverlener is en een cruciale rol speelt, zowel in het klimaatakkoord als in de strijd tegen de toenemende files. Het NS-bedrijf moet kunnen blijven investeren om haar maatschappelijke basis te versterken. Het management van ProRail en de Nederlandse Spoorwegen moeten snel de boel op orde brengen en de politiek moet een toekomstperspectief geven door te investeren in het ov. Met het verleiden van burgers om de trein te nemen, groeit het financiële draagvlak en wordt voorkomen dat NS zich uit de markt prijst.

De politiek heeft geen gelukkige hand gehad in het vormgeven van het spoorvervoer. En helemaal niet met het introduceren van marktwerking. Reizigers en personeel zijn gedupeerden. Burgers en personeel verdienen een beter georganiseerd reizigersvervoer.

Roel Berghuis is voormalig vakbondsbestuurder van de FNV bij de Nederlandse Spoorwegen

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

Minoes&tuin
Minoes&tuin
31 aug. 2024 - 6:53
Koolmees maar lachen, hij schijnt er plezier in te hebben.
Pater
Pater
31 aug. 2024 - 1:45
Allemaal waar. Maar het is me een raadsel hoe NS en ProRail de zaak snel op orde kunnen brengen zonder extra geld.
Robbin_T
Robbin_T
30 aug. 2024 - 9:21
"De politiek heeft geen gelukkige hand gehad in het vormgeven van het spoorvervoer. En helemaal niet met het introduceren van marktwerking. " Alleen is er op het spoor eigenlijk helemaal geen sprake van marktwerking. De NS is grotendeels monopolist, wordt steevast geleid door een afgezwaaid politicus en de tweede kamer bemoeit zich overal mee, tot aan de ticketprijzen aan toe. Marktwerking? Wat overigens grappig is is dat de twee landen die alom geprijsd worden voor hun uitstekende openbaar vervoer, namelijk Zwitserland en Japan wel echte marktwerking hebben waar er concurrentie bestaat en dus ook reden om het naar de klanten toe goed te doen.
2 Reacties
Jever
Jever30 aug. 2024 - 15:50
In Zwitserland ben ik nooit met de trein geweest, dus daar kan ik niets verstandigs over zeggen. In Japan wel, en daar is het toch iets minder spectaculair geregeld dan je zou verwachten. Door de versnippering van de markt zijn zowel de treinen als de lijnen in verschillende private handen, met als gevolg dat je een halve stad moet doorkruisen om van een regionale lijn naar een Shinkansen te komen. Communicatie hierover is praktisch non-existent (zelfs als je Japans spreekt), waardoor je voor navigatie totaal op jezelf bent aangewezen. Zodra je er eenmaal in zit, is er niets op aan te merken, dat moet ik wel toegeven. Ze rijden op tijd en alles is keurig onderhouden. Al heeft dat vermoedelijk ook met de cultuur te maken. Japanners zijn volgens mij überhaupt niet in staat om iets te laten verloederen, en hebben een hele andere relatie met de auto, waardoor het gebruik van OV veel vanzelfsprekender is.
Pater
Pater31 aug. 2024 - 1:44
Aanvulling op Jever: In Zwitserland is er geen sprake van concurrentie op het spoor. Het hoofdnetwerk is in handen van het staatsspoorbedrijf SBB, daarnaast zijn er vele aanvullende private lijntjes.
android1984
android1984
30 aug. 2024 - 8:57
voor de middellange afstand kun je ook met een fatbike naar je werk. Maar dat schijnt ook al tegengegaan te moeten worden.
1 Reactie
Jever
Jever30 aug. 2024 - 15:54
Ik zou ook echt niet weten waarom daarvoor een fatbike bij uitstek geschikt zou zijn. Neem gewoon een normale elektrische fiets of een normale (elektrische) scooter/brommer, in plaats van zo'n gedrocht dat ergens schimmig in het midden zweeft waardoor de regelgeving totaal adequaat is. Dat dit wordt gecorrigeerd, lijkt me niet meer dan normaal.
Radio-Head
Radio-Head
30 aug. 2024 - 6:05
En nu maar hopen dat de opgeroepen frustraties niet geprojecteerd worden op de werknemers bij de vervoerders. Zeer recent na een fietstocht door wat landen in Europa bij terugkomst in Maastricht via de balie daar een treinkaartje gekocht, de info van de werkneemster bracht duidelijkheid dat je in de maanden en juli en augustus ook buiten de daluren de fiets in de trein mee mag nemen. Ik heb de dame hartelijk bedankt voor de info en verleende service die ik goed kon gebruiken, omdat ik voor de eerste keer met bepakte fiets in de trein ging, en ik door de reis van het zuiden naar het noorden van Nederland niet alleen met de NS maar ook met Arriva ging reizen. Ze antwoorde dat ik de eerste was die dag met een vriendelijk woord in plaats van scheldpartijen. Tijdens overstappen en wisselen van perrons is het in Nederland dus mogelijk om wanneer je slecht ter been bent of onderweg met je fiets, op elke perron een lift te pakken. Tijdens de reis zag ik dat een gehandicapte mevrouw begeleid werd door een NS werkneemster om haar te helpen met het binnenkomen en uit de trein gaan. Aan het eind van de reis in een boemeltje naar mijn eindstation in Friesland werd een dame door een begeleider binnen gebracht met een geplastificeerde brief met tekst op haar rug,de Arriva conductrice werd op de hoogte gesteld en bijgepraat, en de reis liep verliep hierdoor voor de autistische passagier waar de conductrice bekend mee was zonder problemen. Wat mij betreft dus niets dan lof, top.👍
r v b
r v b
29 aug. 2024 - 19:53
De trein moet steeds duurder worden, ondertussen wordt de tijdelijke verlaging van accijns op benzine verlengd. Vroem, vroem! Verkapte subsidie voor de automobilist.
1 Reactie
TinoZ
TinoZ29 aug. 2024 - 20:55
Auto-infrastructuur heeft ook geen winstoogmerk, zelfs rekeningrijden staat weer op de backburner. Het is een keuze, dat wel. Eentje die positief valt bij een meerderheid van de kiezers, maar die op termijn niet verstandig is.
Jozias2
Jozias2
29 aug. 2024 - 18:12
“De introductie van marktwerking in de openbaarvervoersector in de jaren tachtig en negentig heeft ellendige gevolgen gehad.” De enige reden dat de ns hier mee wegkomt is dat de ns een monopoly heeft. Er is in het personenvervoer helemaal geen echte marktwerking. Als je van a naar b wil dan heb je maar een keus. De enige plek waar echt marktwerking is op het spoor is in het goederenvervoer. Maar daar gaan de voorbeelden niet over. De ns is een spoorbedrijf met de Nederlandse staat als enige aandeelhouder. Dus als dit staatsbedrijf er zo’n bende van maakt waarom dan het vertrouwen dat meer staat de oplossing is? Overigens heeft de overheid in zijn algemeenheid geen goed track record voor dit soort operationele uitvoeringstaken. Ook ProRail heeft de staat als enige aandeelhouder en er is bij haar taken nul concurrentie.
6 Reacties
Anna R. Chist
Anna R. Chist29 aug. 2024 - 19:15
Een staatsbedrijf is iets anders dan een bedrijf waarvan de staat de aandelen bezit.
Volrin
Volrin29 aug. 2024 - 19:31
"“De introductie van marktwerking in de openbaarvervoersector in de jaren tachtig en negentig heeft ellendige gevolgen gehad.” De enige reden dat de ns hier mee wegkomt is dat de ns een monopoly heeft. Er is in het personenvervoer helemaal geen echte marktwerking. Als je van a naar b wil dan heb je maar een keus. " Arriva en Keolis bestaan niet? Ze hebben een voordeel omdat ze met overheidsgeld en connecties gesteund worden, maar ze hebben geen automatische of absolute monopolie.
Jozias2
Jozias230 aug. 2024 - 7:15
@anna Als de staat 100% van de aandelen bezit is de staat dus volledig eigenaar van het bedrijf (wat de structuur van een N.V. heeft) en heeft het daar dus 100% voor het zeggen. Dit naast het feit dat er geen concurrentie is wat zorgt dan voor de marktwerking?
Jozias2
Jozias230 aug. 2024 - 7:18
@volrin Hoe werkt dat dan? U moet van a naar b voor uw werk en dan kies je een andere aanbieder? Of u gaat werken in een andere plaats omdat u dan niet afhankelijk bent van de ns. Het hoofdspoornet is gewoon voor de lange termijn aan de ns toegekend (terecht wat mij betreft) maar je kunt toch niet een andere vervoerder kiezen om uw reis uit te voeren. Dit is wezenlijk anders tov bijv de luchtvaart.
r d h
r d h30 aug. 2024 - 9:35
Jozias2, Als ik van plaats a naar b wil kan ik kiezen voor bv blauwnet of ns. Kan zelfs een kaartje kopen die alleen bij de een of ander geldig is.
Jozias2
Jozias230 aug. 2024 - 10:50
@rdh Op welk traject kunt u kiezen tussen blauwnet of de ns?
Gajes
Gajes
29 aug. 2024 - 18:04
Misschien moet de NS eens gaan omroepen hoeveel de top daar verdiend. De president-directeur verdiend meer dan € 500.000 per jaar. In letters lijkt het nog meer, meer dan een half miljoen per jaar. De grote hoeveelheid NS managers ongeveer € 5.266 per maand , wat 31% boven het nationale gemiddelde ligt. Dus we betalen met ons treinkaartje ook die riante salarissen. En wat krijgen we daar voor terug ? Veel tijd, heel veel tijd om na te denken, ergens op een perron in Nederland over ons leven, af en toe onderbroken door een oproep die weer een vertraging aangeeft zodat we nog langer mogen nadenken over het leven en hoe het mogelijk is, dat men riant betaald krijgt voor falende prestaties.
Backtobasics
Backtobasics
29 aug. 2024 - 17:40
Niet alleen treinreizigers zijn de dupe, door de slechte kwaliteit en de hoge prijs van het OV loopt het op de weg ook steeds vaker compleet vast. Ongelofelijk dom en kortzichtig.
Frits Jansen
Frits Jansen
29 aug. 2024 - 17:36
15 jaar geleden overwogen de Duitse spoorwegen een beursgang, maar dan moesten ze er boekhoudkundig wel mooi voorstaan. Dus bezuinigden ze op onderhoud, traditioneel een grote kostenpost. Eind van het liedje was dat de Inspectie de remmen van de Berlijnse S-Bahn afkeurde en die maandenlang niet mocht rijden: te gevaarlijk. Wie het onderste uut de kan wil krijgt het lid op de neus.
Frits Jansen
Frits Jansen
29 aug. 2024 - 17:09
De Duitse overheid moet op de centen passen, maar goedkoop openbaar vervoer is voor de Duitsers principieel. Niet alleen voor het milieu, maar ook als koopkrachtmaatregel. Niettemin staat de DB concurrentie toe, namelijk van Flixtrain. Werkt concurrentie niet kostenverhogend? Zou u dan ook willen dat alleen Albert Heijn nog supermarkten mag hebben in uw woonplaats?
Frits Jansen
Frits Jansen
29 aug. 2024 - 16:42
Wouter Koolmees is na Roger van Boxtel de tweede politicus die directeur van de NS werd. Dat is een dikke middelvinger naar de reiziger: die mannen hebben de balken verstand van openbaar vervoer, het gaat hun er alleen om het monopolie op het personenvervoer te houden. Als je klaagt bij een monopolist krijg je op je donder.
2 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen29 aug. 2024 - 17:03
In verschillende buitenlanden is er een verschil gemaakt tussen de organisaties die de burger vervoersdiensten leveren, die niet commercieel moeten zijn, en de organisaties die de diensten daadwerkelijk leven, die heel commercieel mogen zijn maar weinig te vertellen hebben. Zo werkt London Transport, zo werkt de RATP, zo werken de Duitse Verkehrsverbünde. Maar NS directeur Wouter Koolmees is de belangenverstrengeling in persoon.
Jozias2
Jozias229 aug. 2024 - 19:22
@frits Om een groot bedrijf als de na te leiden hoef je natuurlijk geen machinist of conducteur te zijn. Overigens loopt koolmees regelmatig mee op de werkvloer. Zijn meerwaarde is natuurlijk dat hij de weg weet in het Haagse en dat is voor ns met de staat als enige aandeelhouder natuurlijk veel relevanter als kwalificatie van de bestuurder.
Anna R. Chist
Anna R. Chist
29 aug. 2024 - 16:31
Terug in staatshanden en meneer Koolmees functie elders bij iets waar ie geen kwaad kan. Schijnt dat ze nog appelplukkers nodig hebben.
2 Reacties
itsme3
itsme329 aug. 2024 - 21:28
Terug in staatshanden gaat niet lukken. Het is al in staatshanden.
Anna R. Chist
Anna R. Chist30 aug. 2024 - 11:14
De aandelen zijn in staatshanden. Dat is net even anders.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor