Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Het is beschamend om trots te zijn op afname aantal vluchtelingen in Nederland'

  •  
20-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
218 keer bekeken
  •  
24327206073_48c59dc048_k
In Nederland is het aantal geregistreerde asielzoekers en nareizigers in mei ruim gehalveerd ten opzichte van mei vorig jaar. Dat klinkt wellicht als een positieve constatering, maar is het niet. Wereldwijd waren er namelijk nog nooit eerder zoveel mensen op de vlucht.
De VN meldt op basis van cijfers van vorig jaar dat er zo’n 65 miljoen mensen op de vlucht zijn. Een groot deel daarvan is op de vlucht in eigen land.
Tineke Ceelen, van Stichting Vluchteling, vindt het beschamend dat men zich in Nederland zo op de borst klopt voor de afname van het aantal asielzoekers: “Het is een beschamend cijfers, als je bedenkt dat honderdduizenden mensen opgesloten zitten in eigen land.”
Dat de cijfers zo zijn afgenomen is volgens Ceelen te wijten aan de Turkije-deal. “En dat is niet iets waar we trots op moeten zijn”, aldus Ceelen. Steeds meer mensen komen de grens niet over, of willen zo dicht mogelijk bij huis blijven. In vijf jaar tijd is het aantal mensen dat op de vlucht is met maar liefst 50 procent toegenomen. Dat betekent dat van elke 113 mensen op de Aarde er één een internationale vluchteling, asielzoeker, of in eigen land verdreven is.
Dat betekent niet direct dat iedereen zich openstelt voor de gevluchte medemens. Van de welvarende en geïndustrialiseerde landen nam Duitsland verreweg de meeste asielzoekers op: 441.900. De VS nam er 172.700 op.
Opvalt dat de arme regio’s in de wereld veel meer vluchtelingen opnemen. Onder die regio’s worden Turkije, Pakistan en Libanon genoemd. Eerstgenoemde onder meer dankzij de Turkije-deal. Desondanks is vluchten naar Turkije niet altijd even veilig. Syrische activisten beweren dat Turkse grenswachters zeker acht vluchtelingen uit Syrië hebben doodgeschoten. De vluchtelingen wilden in het noordwesten de grens oversteken. Hoewel Turkije officieel spreekt van een ‘open deur-beleid’ houdt het volgens Human Rights Watch (HRW) sinds augustus al de grens met Syrië gesloten.
Het interview met Ceelen luister je hier terug.
cc-foto: EP

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor