Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Boeren blokkeren wegen en bedreigen minister, politie bekeurt filmende automobilisten

Lange files door acties tegen stikstofbeleid... Boeren rijden met giertanks natuurgebied in
Joop

Het (h)erkennen van imperfectie is van grote waarde

  •  
02-08-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
EUA_levam_ouro_na_ginástica_artística_feminina;_Brasil_fica_em_8º_lugar_(28264943423)

© cc-foto: Agência Brasil Fotografias

Het is juist de daadkracht van haar beslissing en het opkomen voor zichzelf wat van turnicoon Simone Biles, naast haar eerdere topprestaties, een voorbeeld voor iedereen heeft gemaakt
“Ik verveelde me”, was het antwoord van de zevenjarige Lou op de vraag waarom hij was begonnen met fotograferen. Zijn Nederlandse vader en moeder verhuisden in 2008 naar een klein appartementje in New York. Tijdens de eerste lockdown besloot Lou’s moeder, die fotografe is, een auto te huren om een beetje vrijheid buiten het appartement op te zoeken en met Lou de buurten te verkennen. Het was voor Lou en zijn moeder een vreemd beeld om de ‘bizar lege stad’ vanuit de huurauto te ontdekken. Tijdens een van de ritten had Lou gevraagd of hij een oude camera van zijn moeder mocht gebruiken om onderweg foto’s te maken. Vanaf de achterbank begon hij vervolgens met het schieten van foto’s.
Het Volkskrant Magazine besteedde onlangs een aantal pagina’s aan de spontane foto’s die het jonge fototalent maakte. Het zijn prachtige beelden geworden, die onbewust ontdaan zijn van enig perfectionisme en wellicht juist daardoor urgentie opwekken. Zo zien we onder andere de skyline van New York, met op de voorgrond een gedeelte van het dashboard van de auto, de achteruitkijkspiegel en een stukje van de bestuurder van de auto, in dit geval waarschijnlijk zijn moeder. Op enkele andere foto’s zien we wolkenkrabbers, omgeven en afgesneden door het donkere portier rondom het raam aan de binnenkant van de auto. De composities zijn verrassend, weinig is perfect recht uitgelijnd en sommige foto’s zijn, door het rijden van de auto, wazig.
Een samenloop van diverse omstandigheden zorgde voor deze bijzondere foto’s, die een toonbeeld zijn van spontaniteit en onbevangenheid. De zichtbare puurheid en imperfectie zijn een verademing, waardoor je naar de beelden blijft kijken en je als (onwetende) toeschouwer vragen kan blijven stellen. Waarom is het beeld onscherp? Wat is de reden van die aparte afsnijding? Waarom is gekozen voor juist dit standpunt?
Van een geheel ander kaliber waren de vragen die ontstonden na de beslissing van de Amerikaanse topturnster én icoon, Simone Biles, om na enkele kwalificatierondes uit het Olympische toernooi te stappen en vervolgens een aantal finales aan zich voorbij te laten gaan. De 24-jarige levende legende was naar eigen zeggen mentaal niet in goede doen. De voorbereidingen op de Spelen en de druk die ze van de hele wereld op haar schouders voelde hadden onverbiddelijk haar tol geëist. Waarschijnlijk werden de ‘twisties’ – een gevaarlijk fenomeen in de turnwereld, waarbij lichaam en geest niet met elkaar corresponderen tijdens het uitvoeren van een turnoefening – die ze opeens had, ook daardoor veroorzaakt.
De Britse journalist en presentator Piers Morgan schreef vervolgens voor Daily Mail een arrogant en vernietigend stuk, waarin hij liet weten niets moedigs aan het besluit van Biles te vinden, omdat ze haar teamgenoten, fans én haar land daarmee in de steek liet. Het kwam hem duur te staan op social media. Biles gaf, in mijn ogen geheel terecht, aan dat ze zich niet wilde blijven verantwoorden voor het feit dat ze prioriteit gaf aan haar eigen veiligheid en gezondheid. Iets wat voor iedereen logischerwijs voorrang zou moeten krijgen, dus ook voor de topfavoriete voor een of meerdere Olympische gouden plakken.
Het is dan ook een schril contrast: waar op de foto’s van de jonge en onbevangen Lou de beelden veelal ondoordacht, niet perfect en hier en daar wat onscherp zijn en daardoor aan kracht winnen, is dat bij een sport als turnen, op z’n zachtst gezegd, ongeoorloofd. Toch is het juist de daadkracht van haar beslissing en het opkomen voor zichzelf wat van turnicoon Simone Biles, naast haar eerdere topprestaties, een voorbeeld voor iedereen heeft gemaakt. Want streven naar perfectie lijkt dan wel de heersende norm, durven toegeven aan een persoonlijk stukje imperfectie is daarnaast juist van grote waarde.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Bouwman2
Bouwman23 aug. 2021 - 7:04

Iemand die zich bewust is van eigen onvermogen is Mark Rutte, de net als Biles teruggetreden eerste minister president. Tjezus , wat is die man bescheiden en rustig. Nooit in een pakje met glittertjes, maar in een saai pak. En altijd maar sorry zeggen. Door onopvallendheid opvallen. Veel kiezers wisten dat te waarderen. Hij kreeg de meeste stemmen. Dat was jaloersmakend zo veel. En uit wrok werd hij benoemd tot nationale demon. Van het kwade daar houd je je verre van. En zo deed de mening van de kiezers - het stemvee- er niet meer toe. . En iedereen zweeg vervolgens bescheiden. Nederland kent een bescheiden volk, dat in stilte zijn zegeningen. telt..............

1 Reactie
nDialectics
nDialectics3 aug. 2021 - 8:43

@Bouwman; Fout van zowel Luther als Calvijn was exorcisme niet serieus te nemen teneinde de Paus van Rome te derailleren. Mogelijkerwijs (hoe schokkend!) estafettedemonie: https://www.maroc.nl/forums/wie-schrijft-die-blijft/414463-stijl-post5703654.html#post5703654

Dronevliegenier
Dronevliegenier3 aug. 2021 - 2:42

Simone Biles @Simone_Biles the outpouring love & support I’ve received has made me realize I’m more than my accomplishments and gymnastics which I never truly believed before. https://twitter.com/Simone_Biles/status/1420561448883802118?s=20

nDialectics
nDialectics2 aug. 2021 - 19:04

Imperfection is the new perfection!

6 Reacties
Dronevliegenier
Dronevliegenier3 aug. 2021 - 2:32

Caitlin Crosby-Imperfect is the new perfect https://www.youtube.com/watch?v=Fli8UpFcpQw

Eric Minnens
Eric Minnens3 aug. 2021 - 5:58

@Negatieve Dialectiek "Imperfection is the new perfection!" Koren op de molen uiteraard van iemand met zo'n hegeliaanse nickname als jij. Twee andere voorbeelden zijn Kromowidjojo en Heemskerk. Beiden immers vol trots op hun negatieve prestatie. Terug blijkbaar naar: 'Deelnemen is belangrijker dan winnen'. Hetgeen dus wordt overtroffen door Simone Biles met: 'Niet-deelnemen is belangrijker dan winnen'. Al zeggen de echte imperfectionisten natuurlijk: "Niet naar Tokyo worden uitgezonden is belangrijker dan winnen'. Hoewel, het begint uiteindelijk al op school, bij de 'kneusjes' langs de zijlijn. Die vol trots roepen: 'Niet aan sport doen is belangrijker dan winnen!'. (#ironie, #overdrijving, #climax) (#disclaimer)

Zandb
Zandb3 aug. 2021 - 6:18

Ach. Als in de strijd om het goud er maar één is die het blijkbaar perfect deed, en zelfs die was niet bij een kritische beschouwing niet perfect.......

Dronevliegenier
Dronevliegenier3 aug. 2021 - 8:28

@Zandb A) die was niet bij een kritische beschouwing niet perfect B) die was bij een kritische beschouwing perfect C) (conclusie) die won altijd en het maximaal bereikbare voor alle anderen: second is only first loser (Dale Earnhardt).

nDialectics
nDialectics3 aug. 2021 - 8:51

@Eric Minnens Heel goed gedaan! Ik had al stevig de slappe lach toen ik de disclaimer zag. 'Imperfect is the new perfect' is het gangbare Engels. De zelfstandige naamwoorden die op -ion eindigen klinken wat log. 'imperfect is the new perfect' wordt al heel lang gehoord in de zangkunst. De traditie om gefixeerd te zijn op zuiver zingen van klinkers (on pitch) heeft als bezwaar dat het onverstaanbaar klinkt. Medeklinkers dienen namelijk voor de articulatie. Verstaanbaarheid is belangrijker dan sinusvormige tonen. De founding father van alle 'vocal coaches': https://en.wikipedia.org/wiki/Seth_Riggs Ik ben blij voor Simone en de anderen dat zij nu zelf hun eigenwaarde bepalen en dat niet door anderen laten doen. Geen'l'amour propre maar l'amour soit.

Zandb
Zandb4 aug. 2021 - 16:52

Drona Klopt Had moeten zijn: En zelfs die was niet perfect bij een kritische beschouwing. Bedankt voor uw opmerkzaamheid. Mijn excuus.