Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Het hart van Rotterdam

  •  
18-03-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
rdam
De stad is in mijn ogen niet zo chagrijnig als de politici je nu doen geloven. Althans, dat hoop ik maar.
13947888915_07e99dd1df_o

© foto: Francisco van Jole

Nog geen jaar geleden zag ik Rotterdam mooier dan ik het ooit gezien had. Feyenoord was net landskampioen geworden en heel de stad lachte. Letterlijk. Overal waar je keek en wie dan ook. Op een paar Spartanen na misschien. Ik zag meer Feyenoord-shirts en andere supporters-accessoires dan ik ooit kon vermoeden. We waren één. Rotterdam was herrezen. Dat klinkt misschien raar maar het voelde echt zo. Het was ontroerend.
Het is niet gemakkelijk in deze stad te leven. Want ook al staat er altijd een stevige bries, zelfs op windstille dagen, niets komt je hier zomaar aanwaaien. Het geluk hangt niet aan de bomen. Klavertjes vier gedijen slecht op asfalt. Dat er de laatste jaren veel gebeurt is te danken aan een ongekend doorzettingsvermogen. Invechten is een Rotterdams begrip. Doorvechten ook. Echte Rotterdammer zijn is een kwestie van mentaliteit, niet van stamboom.
Je zou het als buitenstaander misschien niet zeggen, met al die autowegen door de stad, de hijskranen die er groeien als krokussen, de torenhoge gebouwen, het levenloze beton en de pleinen die maar nooit bevolkt raken, maar Rotterdam is vooral ook een aardige stad. Rotterdammers zijn hoffelijk op hun eigen manier. Auto’s stoppen vanzelf als je bij de zebra komt aanlopen, soms zelfs als het voetgangerslicht op rood staat. Ze schieten je te hulp als je valt, duwen je auto aan als de motor er mee ophoudt. En dat doen ze het liefst allemaal scheldend, want Rotterdammers genieten van schelden. Ze lachen er om. Er schuilt geen kwaad in, het is de luidruchtige poëzie van een gekwetste ziel.
Sterker door strijd, luidt de stadsspreuk. En dat vinden we hier ook. We voeren strijd omdat tegenslag een vanzelfsprekender verschijnsel is dan succes. Maar nu, een paar maanden na de hemelse ervaring van het kampioenschap, vraag ik me af of die lijfspreuk nog wel klopt. Er wordt een strijd gevoerd die het hart uit de stad haalt, het hart van de Rotterdammers. En die strijd kan de stad alleen maar verzwakken, in plaats van versterken.
Het eerste slachtoffer was de humor. In het begin van de campagne was die er nog. Met Denk die stroopwafels uitdeelde aan de PVV’ers en hun Vlaamse en Duitse vrienden, met Nida die uitzendbureau’s belde met het verzoek geen witte uitzendkrachten te sturen want “die willen nooit werken met Kerst en Pasen”. Ja, ook de VVD was er vorige week met een magistrale, komische spot. Maar over het geheel domineert het bittere venijn. Alsof de stad geen lol mag hebben.
De grootste partij, Leefbaar Rotterdam, die vier jaar geleden won met een milde, vrolijke en zeer succesvolle campagne, hamert nu aangejaagd door Wilders en Baudet op zogenaamde identiteitskwesties. Het resultaat is dat andere partijen er weinig voor voelen met Leefbaar een bestuur te vormen. Een nieuw college zal daarom misschien wel uit zes partijen bestaan, een kaartenhuiscoalitie. Ondertussen loopt de ambtstermijn van burgemeester Aboutaleb, onder wiens bestuur de stad grote vorderingen boekte, over twee jaar af. Het lijkt me sterk dat hij voor een derde termijn gaat.
De echte problemen van de stad, een kwart van de kinderen leeft in armoede, het onzekere en geldverslindende avontuur van Feyenoord City, museum Boijmans dat jaren moet sluiten wegens achterstallig onderhoud, de slechtste luchtkwaliteit van het land waarvoor mensen als columnist Sylvain Ephimenco de stad verlaten, het gebrek aan betaalbare huisvesting, de gentrificatie die de binnenstad steeds meer het aanzicht van een Libelleweek geeft, een wereldhaveneconomie die ingehaald wordt door de technologische vooruitgang en er zijn er vast nog meer, ze komen amper aan de orde in de campagne.
De politiek is misschien wel heftig maar leeft niet buiten de eigen boksring. Een cameraploeg die afgelopen week de stad werd ingestuurd om vox popjes te maken over de vraag ‘wat is u opgevallen in de verkiezingsstrijd’ keerde terug met van iedereen hetzelfde antwoord: helemaal niets. De campagne mag dan veel kabaal maken, hij sluit totaal niet aan bij wat er leeft in de stad. Het is gescheld waar niet om valt te lachen.
Er is geen peil te trekken op wat er woensdag, en vooral daarna, gaat gebeuren. In de peiling van Maurice de Hond staan van de zittende partijen alleen GroenLinks en VVD op winst. Wie weet komt het omdat juist die twee partijen optimistische campagnes voeren.
De stad is in mijn ogen niet zo chagrijnig als de politici je nu doen geloven. Althans, dat hoop ik maar. Want ik moet toegeven: de verkiezing voelt wel voor het eerst als een hartoperatie waarvan je niet weet of je die gaat overleven.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

geronimo3
geronimo319 mrt. 2018 - 16:38

Francisco, Heb de supporters zien lopen door de stad,was zelf onder weg naar het Kasteel en heb diverse vrienden en familie die voor Feyenoord zijn, de stad is groot genoeg voor ons allemaal he, denk groot en niet dorps zoals men bij RTV Rijnmond doet, is mijn beleving/mening. Ik ben niet blij met het gevoerde beleid in Rotterdam, maar vind niemand eigenlijk mijn stem waard omdat ik niemand wat vind, zal zeker stemmen,triest dat Leefbaar zo groot is want zij veranderen niet veel positiefs, het milieubeleid is zeer slecht en de sociale woningbouw kan ook beter en betaalbare nieuwe huizen voor hen als men oude huizen tegen de vlakte gooit, ook voor mensen met een betere beurs moeten er huizen gebouwd worden, allebei is nodig en juist dat eerste zie ik niet gebeuren wel het 2e, wat te stemmen als je dit beleid wenst te stoppen?

ErikDien
ErikDien19 mrt. 2018 - 12:14

Beste Francisco, ik hoop voor je dat Rotterdam niet zo in verval raakt als je cluppie. Dan loopt het treurig af na de verkiezingen.

1 Reactie
ErikDien
ErikDien20 mrt. 2018 - 7:40

na zondag kan alleen Excelsior, de CLUB van Rotterdam, de eer nog redden van Rotterdam t.o.v. Amsterdam. :)

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 mrt. 2018 - 4:37

Uiterlijkheden, daar moet je doorheen prikken is niet voor niets een Nederlands gezegde.!

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin19 mrt. 2018 - 4:38

Zo kennen we ook nog; Uiterlijke schijn. En een vriendelijk en mild Leefbaar heb ik nog nooit meegemaakt, spijt me.

Piet de Geus
Piet de Geus19 mrt. 2018 - 2:03

"Feyenoord was net landskampioen geworden" Geen wonder dat ze vrolijk waren. Dat zouden ze in Volendam ook zijn als hun club een keer kampioen werd. "Rotterdam was herrezen." En over twee decennia misschien nog een keer. "Invechten is een Rotterdams begrip. Doorvechten ook." Leuk hoor, die opgestroopte mouwen-romantiek. Maar in hoeverre heeft dat ook maar iets te maken met de realiteit van vandaag? Amsterdam is niet hetzelfde als café Nol, dat voornamelijk wordt bezocht door Almeerders met heimwee naar iets dat er nooit is geweest en studenten die aan de sfeer daarvan willen snuiven. Net zomin heeft het Rotterdam van vandaag iets te maken met de valse romantiek van de havenarbeider. Gentrificatie associëren met de Libelleweek is bovendien wel erg mal. Al lijkt de Rotterdamse variant daarop, met baardige kappers die hip worden gevonden, daar qua inhoudsloosheid wel weer een beetje op. Maar voor het overige blijft het een heel ander segment van de samenleving, zoals de neppers op de millionairs fair ook niet hetzelfde zijn als het publiek van de huishoudbeurs. Wat Rotterdam kenmerkt is toch echt dat het een veel groter segment kanslozen heeft dan de andere grote steden. Dat wordt nu gerepresenteerd in de gemeenteraad en dat zal morgen ook zo zijn. Het is niet voor niets de stad van Pimmetje.

DaanOuwens
DaanOuwens18 mrt. 2018 - 19:48

Van Jole kijkt niet goed naar Rotterdam. Hij ziet de haat tussen de bevolkingsgroepen. Het enorme getto op Rotterdam Zuid niet. Het getreiter dat vrouwen het een hoofddoekje op de markt moeten horen. Maar ook niet de seksistische opmerkingen tegen meiden in de metro van donkere of Marokkaanse jongeren. Rotterdam is een stad waar mensen zich terug trekken in de eigen groep. Loopgraven bouwen en vanuit schietpositie naar de vijand kijken. Ik denk dat het 10 jaar geleden is dat ik op een zebrapad de Schieweg overstak. Naast mij stond een Marokkaanse jongen van ongeveer 20. Ik zet een voet op het zebrapad en het verkeer remt af. Ik kijk opzij naar die jongen en hij zegt: ik kan dat niet doen want voor Marokkanen stoppen ze niet. Die sfeer was er toen al en het is er niet beter op geworden. Je moet de realiteit wel onder ogen willen zien. Het is menselijk dat liever niet te doen. Maar Rotterdam is zeker geen prettige stad meer om in te wonen of uit gaan. Tenzij je alleen in de bekende hotspots blijft met voldoende camera's en bewaking of in een tweemaal modaal wijk woont zoals Hillegersberg.

4 Reacties
Mostafa
Mostafa19 mrt. 2018 - 7:15

Ouwens, Om te beginnen Rotterdam kent geen Marokkanen maar Nederlanders van Marokkaanse afkomst. De donkere mensen en jou '' Marokkanen'' zijn niet de uitvinders van racistische leuzen tegen de joden als Feyenoord tegen Ajax speelt. Racisten zijn jaloers dat Aboutaleb de burgemeester van Rotterdam is en dat zeggen zij het niet direct.

DaanOuwens
DaanOuwens19 mrt. 2018 - 7:22

@ Mostafa Bedankt dat je mijn tekstje geheel steunt.

rotjeknor1
rotjeknor119 mrt. 2018 - 10:40

wat heb jij toch tegen rotterdammers daanouwens jij noemt dingen op die meer worden gedaan door andere bevolkingsgroepen dan door de nederlanders.ik leest jou veel hier op joop.nl maar je gaat steeds slapper lullen.rotterdam is wel een toffe stad als alles normaal gaat maar om nou steeds de nederlanders de schuld geven slaat helemaal nergens op.en als je de criminaliteit bedoelt moet je maar kijken naar de namen van afkomst en dat geld ook bij opsporingverzocht.

DaanOuwens
DaanOuwens19 mrt. 2018 - 18:44

@ rotjeknor1 Jij schrijft: wat heb jij toch tegen rotterdammers daanouwens Ik heb niets tegen Rotterdammers, ik heb iets tegen racistische Rotterdammers zoals jij. Dus mijn afkeer is selectief en ik geef ook de argumenten. Al meerdere malen dus. De kans dat jij dat gaat begrijpen is volgens mij trouwens nihil.

bob b.
bob b.18 mrt. 2018 - 16:14

Francisco, vergeef me als ik je het laatste beetje hoop ontneem, maar je woorden klinken als 'last words from the front'. De afscheidsbrief van de soldaat aan zijn geliefden. Hij weet dat zijn strijd gerechtvaardigd is en hij zal er mee doorgaan, ook al hangt verlies in de lucht. Dat de teleurgestelde arbeider zich beter voelt bij (extreem) rechts is onverteerbaar maar blijkbaar een gegeven. Dat de PvdA voor hem afgedaan is duidelijk. Maar waarom is de SP nooit in dat gat gestapt? Is dat omdat LR wel met de migratiekaart wuifde? Is de arbeider zo beperkt dat hij liever gestraft wordt met uiterst rechts sociaal beleid dan anderen hun plek onder de zon te gunnen? Ik denk dat menig sociaal democraat zich vertwijfeld afvraagt: waren al onze inspanningen om hem een beter leven te geven dan voor niets? Komt nadat het hem financieel beter gaat zijn ware aard naar boven? Dat hij net zo'n hersenloze egoïst is als waar we hem tegen probeerden te beschermen? Althans sommigen onder hen, de opportunisten. Ook al lijkt het tij te keren, we hebben wel iets kunnen waarnemen. Iets om rekening mee te houden. Of beter, iets om ons af te vragen. Hoe ver wil je meebewegen uit electorale overwegingen.

2 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus19 mrt. 2018 - 2:10

"Maar waarom is de SP nooit in dat gat gestapt? Is dat omdat LR wel met de migratiekaart wuifde?" Je kunt moeilijk beweren dat de SP dat nooit heeft geprobeerd. Gastarbeid en kapitaal vergeten? Of Marijnissen die riep dat de Grieken hun eigen problemen maar op moeten lossen? Of het Polenmeldpunt? "Ik denk dat menig sociaal democraat zich vertwijfeld afvraagt: waren al onze inspanningen om hem een beter leven te geven dan voor niets? Komt nadat het hem financieel beter gaat zijn ware aard naar boven?" Het is veel simpeler: die ware aard is nooit veranderd. Ze willen de financiële revenuen wel opstrijken, maar zonder zich als sociaaldemocraat te emanciperen en te verheffen. De gebraden haantjes moeten hen om niet in de bek vliegen en anders stampvoeten ze als ontevreden kleuters.

rotjeknor1
rotjeknor119 mrt. 2018 - 22:07

daanouwens waarom zegt jij dat ik een racist ben terwijl mijn halve familie gekleurd is maar reageert nu eens wat ik heb geschreven als ik jou nu moet beoordelen kom jij niet verder dan joop.nl en je weet verder helemaal niks van wat er gebeurt dan alleen de nederlanders de schuld geven.

JohnVKR
JohnVKR18 mrt. 2018 - 13:58

Vorig jaar mei. Coolsingel Rotterdam. Twee moslima's die tijdens het kampioensfeest een Feyenoord-sjaaltje als hijab droegen. Ook dát is Rotterdam.

1 Reactie
Joyce Klassen
Joyce Klassen19 mrt. 2018 - 16:20

Echt ? Wat mooi ! Van zoiets kan ik helemaal emotioneel worden. Ik zou die meiden meteen een zoen op de wang geven, en aan de supportersvereniging voorstellen die meiden op de voorpagina van het clubblad te zetten. Heldinnen, superrotterdammers !