Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Jesse Klaver wil met links blok Nederland gaan verbouwen

Een heldere linkse agenda moet de kiezer overtuigen van een betere toekomst
Joop

Het groene kabinet kan er zo komen

  •  
09-06-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Summer_in_the_Netherlands

© cc-foto: ESA (klik om in te zoomen)

VVD, D66, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren zijn bij elkaar goed voor 85 zetels in de Tweede Kamer en 38 in de Eerste Kamer
Na meer dan 75 dagen ‘rondjes om de kerk’ is er een patstelling ontstaan die alle reden geeft de formatie over een andere boeg te gooien. Hoogste tijd om het “Pamflet van een optimist” uit 2008 van Mark Rutte eindelijk uit de kast te laten komen, waarin hij schreef dat een ‘Groen Rechtse koers’ zijn grootste ambitie was.
Alleen het overstijgend belang kan de impasse te doorbreken. Een kansrijke inspiratie daarvoor kan gevonden kunnen worden in onconventioneel en onconfessioneel denken. Het seculiere Kabinet Pierson (1897-1902) dat geheel uit liberalen bestond, stond bekend als het ‘kabinet van de sociale rechtvaardigheid’. Een liberaal kabinet dat onder meer zorgde voor diverse Kinderwetten en de voorbereiding voor het Algemeen Kiesrecht, inclusief het vrouwenkiesrecht dat dit jaar haar eeuwfeest viert. Het was geen kabinet van louter partijgenoten. Het steunde op de Oude- of Vrije Liberalen, de Partijloze Liberaal Cort van der Linden, de Liberale Unie van onder meer Pierson en Goeman Borgesius.
Wat ons betreft is dit een mooie inspiratiebron voor een nieuw kabinet. De SP heeft de VVD weliswaar uitgesloten, maar zal zeker open moeten staan voor een heroverweging, wanneer sociale rechtvaardigheid en groen beleid het uitgangspunt vormen. De wens van Alexander Pechtold om een kabinet te formeren dat van links naar rechts op steun kan rekenen, komt daarmee ook in beeld.
VVD, D66, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren zijn bij elkaar goed voor 85 zetels in de Tweede Kamer en 38 in de Eerste Kamer, nog afgezien van mogelijke steun van 50Plus en PvdA. Zo geformeerd, kan het groen-rechtse beleid vorm krijgen zonder dat de VVD voortdurend over de rechterschouder hoeft te kijken naar de klimaatontkenners, die niet van vluchtelingen houden, maar tegelijk wel de grootste vluchtelingenstroom uit de geschiedenis mee-veroorzaken.
De VVD stemde al in met mijn wetsvoorstel om het onverdoofd slachten te verbieden, geen liberaal voelt voor een zwaar gesubsidieerde veehouderij, die bijna 50% van het EU budget opslokt, conservatieven zoals de onlangs overleden Roger Moore verfoeien het zonder nut of noodzaak doodschieten van dieren door hobbyjagers, rechts liberalen als Arnold – I’ll be back – Schwartzenegger pleiten voor drastische beperking van de vleesconsumptie in het belang van het klimaat, en last but not least kunnen we de groenrechtse idealen waar Mark Rutte al bijna 10 jaar van droomt waarmaken. Gesteund door zowel VNO-NCW als de vakbonden en VVD prominenten als Frank de Grave en Ed Nijpels. En geheel in lijn met de uitgangspunten van het Terlouw-manifest dat werd ondertekend door de voorzitters van alle politieke jongerenorganisaties, van SGP tot SP, inclusief de JOVD.
Het formeren van zo’n kabinet hoeft geen 75 dagen te duren. Een wijs, kundig, ervaren en behendig man als de heer Tjeenk Willink zal naar onze verwachting niet kiezen voor een herhaling van zetten, omdat daarvan geen andere uitkomst te verwachten is dan van de eerdere formatiegesprekken die niet tot een akkoord hebben geleid. Op zijn persconferentie erkende hij in niet mis te verstane bewoordingen de urgente opdracht voor het toekomstig kabinet om het klimaatprobleem ambitieus aan te pakken: We staan voor een enorme opgave, zegt de nieuwe informateur. “De uitvoering van het klimaatakkoord van Parijs zullen ingrijpende gevolgen hebben voor het hele stelsel van productie, distributie en consumptie. Het niet of tijdig uitvoeren leidt echter tot natuurcatastrofes.”
Het kan anders, alle lichten staan op groen.

Meer over:

politiek, opinie, groen,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (60)

trottle
trottle19 jun. 2017 - 8:41

De linkse partijen in dit rijtje kunnen al amper met elkaar door 1 deur.

Pater
Pater18 jun. 2017 - 2:11

Heb je het al aan Tj. Willink verteld Marianne? Snel dan! Stel je voor dat hij er niet aan denkt! Serieus, totale flauwekul. Als de VVD dat doet kunnen ze zich evengoed opheffen.

Martin007
Martin00717 jun. 2017 - 12:42

Er zijn nog 2 opties. 1 De drie grote slopers met de PVV. Weten jullie veel wat die 4 werkelijk in hun hoofd hebben? Wat mij betreft zijn ze het volk rijp aan het maken voor: "we kunnen niet anders, het land moet geregeerd worden." Dan zijn de 4 belangrijkste liberale partijen bij elkaar en kunnen ze zonder tegenwerking van linkse of zogenaamd linkse (PvdA) partijen hun gang gaan. En hou dan je hart maar vast. 2 Minderheidskabinet. Maar elke liberale wet zal ook door de PVV worden gesteund. Geert kan gewoon niet anders. Hij is verslaafd aan liberaal beleid. Resultaat: het gaat ietsje langzamer, maar HET GAAT.

PieterVreugd
PieterVreugd16 jun. 2017 - 8:14

Ik denk dat zo'n groene alliantie er zeker wel kan komen, alleen niet in een kabinet. Want ja, regeren gaat over een veelheid aan onderwerpen en niet alleen over klimaat. En op sociaal-financieel-economisch-migratieterrein is er met de Thieme-coalitie geen consensus mogelijk. Dus als een minderheidskabinet steun moet zoeken voor groene klimaatmaatregelen, dan kan de door Marianne voorgestelde alliantie op dat ene terrein het beleid helpen bepalen. Eigenlijk pleit Marianne Thieme hier dus voor een minderheidskabinet, wat inderdaad de beste oplossing is in de huidige impasse. Voor het totale kabinetsbeleid is er immers geen meerderheid te vinden die bereid is tot de nodige concessies.

1 Reactie
Pater
Pater18 jun. 2017 - 2:12

In dat geval is er natuurlijk geen groene meerderheid, VVD en CDA willen niet eens Parijs goed uitvoeren.

ToBeOrBecome
ToBeOrBecome16 jun. 2017 - 8:10

Wat een buitengewoon irreële stelling van mevrouw Thieme! Dat kun je toch niet serieus menen? Uiterst links en uiterst rechts samen met uiterst verzuild in één kabinet? Really?

theoswg
theoswg15 jun. 2017 - 12:18

Partijen zoals de PvdD zijn in eerste instantie de oorzaak van het feit dat dit land niet geregeerd kan worden, dan wel in het rijtje met Denk - 50+ - FvD - SGP etc. Dertien partijen in zo'n klein land / parlement is echt teveel , gauw een andere kiesstelsel of een hogere kiesdrempel a.u.b. Als iedere ego in Nederland een partij opricht en maximaal 5 zetels haalt dan kunnen we in de toekomst alleen maar nog met dit soort toestanden zitten. Veelzeggend is de verwijzing van mw. Thieme naar het kabinet Pierson van eind 19e eeuw , daarmee mist zij de realiteit van onze tijd volledig. Vooropgesteld dat ondergetekende zeer milieubewust is en zoveel mogelijk ernaar leeft en grote sympathie heeft voor de bescherming van dieren , men kan tegenwoordig niets bereiken zonder een internationalistische visie . Alle economische en politieke machten hebben in 2017 een continentale dimensie, het heeft geen zin om terug te kijken naar de goede oude tijden. De SP + sommige kleine fracties waaronder de PvdD houden zich vast aan het idee van een nationale beleidsvorming. Dat er kritiek is op de EU kan, op punten, begrijpelijk zijn. Maar kritiek betekent niet dat het ideaal overboord moet , het beleid zal in de komende tijd gericht moeten zijn op verbetering en versterking van de samenwerking op internationaal niveau, al was het alleen maar wegens het klimaatprobleem dat terecht door Tjeenk Willink nadrukkelijk wordt onderstreept (maar er zijn veel meer dringende kwesties) . Dan krijgt wat mij betreft de term "overstijgend belang" een andere dimensie , ik denk dat o.a. Merkel en Macron dat beter begrijpen.

1 Reactie
theoswg
theoswg16 jun. 2017 - 7:43

@Peterrr U bent er kennelijk niet mee eens, dat kan en mag, maar zo vreemd is mijn bewering niet, als u de media een beetje bijhoudt zult u zien dat de roep naar een ander systeem steeds luider wordt. Dit werd o.a. in Buitenhof van afgelopen zondag ook aangekaart. Zie ook : http://www.montesquieu-instituut.nl/id/vjddc0t6dpug/hoge_en_lage_kiesdrempels Andere landen zoals Frankrijk en UK hebben andere kiesstelsels . In Italië gaat men uit van coalitievorming vóór de verkiezingen, maar er wordt aldaar nu gewerkt aan een soort "Duits" systeem. Ook Spanje en België hebben laten zien dat versplintering niet werkbaar is, ze konden lange tijd geen regering vormen. Dat nieuwe partijen klein beginnen kan logisch zijn, maar ze moeten dan wel bewijzen dat ze op termijn een brede draagvlak kunnen opbouwen.

Truus Boterkoek
Truus Boterkoek15 jun. 2017 - 6:17

De VVD zou hartstikke mesjogge wezen als ze met deze 4 "linksere" partijen in zee zou gaan....worden ze de volgende verkiezingen leeg gevreten door de PVV en het CDA.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jun. 2017 - 5:02

Niets geleerd. De bedrijven hebben niet eens voldaan en wensen met tegenzin te voldoen aan de doelstellingen die reeds jaren geleden geformuleerd werden. Ze hebben dat aam de spreekwoordelijke laars gelapt...zoals wel vaker gebeurt. Waarom nu dat totaal vertrouwen in en op het bedrijfsleven? Dat is mij een volkomen raadsel. Houdt ook D66 in de gaten, de manier waarop die wil hervormen naar een zogeheten groene industrie...daar zijn de laatste woorden nog niet over gesproken. Verder is D66 sociaal economisch gezien gewoon een rechtse partij. Geloof is iets moois als het individuele mensen hoop geeft maar zegt niet alles over de realiteit van gisteren en vandaag....

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jun. 2017 - 5:04

aan..

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jun. 2017 - 5:15

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/04/13/die-groene-economie-wie-betaalt-die-8146813-a1554397

Irons
Irons10 jun. 2017 - 18:09

Begrijp ik nu goed dat de PvdD dus het Europese Project hiermee volop zou willen steunen? VVD, GL, D66...... brrrr. Maar goed dat Roemer vasthoud aan het uitsluiten van de VVD.

Laadklep2
Laadklep210 jun. 2017 - 17:33

Wij gaan als Nederland met een 0,5 % uitstoot van het geheel gaan de wereld redden, ik zou zeggen; Flikker toch op!! Op helemaal niks gebaseerde bangmakerij.

1 Reactie
Pater
Pater11 jun. 2017 - 3:38

Als je nou eens begint met Wiki lezen, dat is ook voor jou goed te volgen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Klimaatverandering#Oorzaken_en_onderzoek. Spreken we elkaar daarna weer.

korheiden2
korheiden210 jun. 2017 - 10:45

Een lofzang van Marianne Thieme voor de VVD. Deze partij heeft inderdaad wel enkele groene figuren als Nijpels en Winsemius, maar wil het groene Utopia toch via een andere weg, die van marktwerking en innovatie, bereiken dan GL. Het zwaar belasten van vlieg- en wegverkeer zal een ernstige stagnatie in de economische groei betekenen. Ook op het gebied van inkomensbeleid liggen VVD en D66 ver af van de linkse broeders. Dit gaat m niet worden.

Von Frikschoten
Von Frikschoten10 jun. 2017 - 8:33

Maar ze hebben in die partij in ieder geval een groot potentieel aan mogelijke bewindslieden. Wijnand Duyvedak als minister voor Veiligheid en Justitie, Paul Rosemöller als minister voor Onderwijs en Tara Singh Varma als minister voor Volksgezondheid.

1 Reactie
Pater
Pater11 jun. 2017 - 3:35

Nee, dan de VVD op justitie! En erger dan deze staatssecretaris van de VVD kan het slecht worden! Blok heeft er op toegezien dat de huren enorm zijn gestegen en dat er niks gebeurd is aan de isolatie van de bestaande huurwoningen. Kamp heeft zich door Shell en Esso (NAM) laten verneuken, en dan hebben we het nog niet over al die fraude- en corruptiegevallen.

Libertain
Libertain10 jun. 2017 - 8:32

Of is het mogelijk de tijd aangebroken om de VVD buiten de regerinsformatie te laten? Hebben we toch voldoende corruptie tot nu toe meegemaakt.

Libertain
Libertain10 jun. 2017 - 8:30

Go for it, Marianne.

Voud Gespelt
Voud Gespelt10 jun. 2017 - 7:58

Nuh. Nederland heeft afgerekend met Links. Slecht plan. Maaarrr..gezien de onderlinge verhoudingen kunnen we dan wel snel afrekenen met dit kabinet, dat is dan wel weer een dikke plus.

2 Reacties
Sonic2
Sonic210 jun. 2017 - 11:04

Nederland heeft helemaal niet afgerekend met links en zeker niet rechts gestemd. Niets voor niets moest Wilders een zes partijen coalitie voorstellen. Moet je nagaan. Zes rechtse partijen, waarbij je veel twijfels kan zetten of al die zes partijen echt rechts zijn.

Voud Gespelt
Voud Gespelt10 jun. 2017 - 17:55

Sonic. Gekke manier om naar de werkelijkheid te kijken. Links heeft 40 zetels. Het decimeren van de PvdA heeft geleidt tot een breder rechts geluid, geen breder Links geluid. Links is óf aan het zoeken naar een nieuwe koers óf graaft zich in extreme standpunten. Het zwaartepunt ligt aan de rechterkant, electoraal gezien, maar door het ontbreken van Wilders aan de onderhandelingstafel zitten ze hun hoofd te breken hoe de coalitie te smeden. Dit terwijl het spreekwoordelijke ijzer ijskoud is geworden.

Kees777
Kees77710 jun. 2017 - 7:10

Er is helemaal geen impasse over groen beleid. Er zijn wel impasses over immigratie (blokkade GroenLinks) en over voltooid leven (eis van D66). Als GroenLinks of D66 inschikkelijker wordt, dan is er zo een groen kabinet.

1 Reactie
Voud Gespelt
Voud Gespelt11 jun. 2017 - 8:56

Zeker. Maar het lijkt mij een poging de VVD buitenspel te zetten. Kan dat überhaupt? Wanneer stoppen de pogingen om tot een coalitie te smeden? D66 standpunt over voltooid leven is om de CU buiten te houden en GL weet dat het CDA behoorlijk rigide is mbt diens boeren achterban. Niemand wil met de PVV dus ja...wanneer komt het punt dat de VVD met lege handen staat?

Juppé🎗
Juppé🎗10 jun. 2017 - 7:04

Verfrissend idee, alleen de aanwezigheid van het GL-hobbyisme zal vooral op energie en transportgebied grootschalige technische en economisch verantwoorde oplossingen in de weg staan. Met PvdA ipv Groenlinks is er nog steeds meerderheid en meer slagkracht.

Pater
Pater10 jun. 2017 - 0:00

Wat een flauwekul, totaal irreëel. De VVD zal in deze situatie, met een rechtse meerderheid in de Kamer, met een linkse meerderheid in een regering gaan zitten. Jammer van de moeite om het op te schrijven.

1 Reactie
Pater
Pater11 jun. 2017 - 3:29

"...in de Kamer, NOOIT met een linkse meerderheid..."

Derks2
Derks29 jun. 2017 - 23:49

Het CDA veroorzaker van migratiestromen? Laat me niet lachen. Een leuk verhaaltje, maar dit zijn natuurlijk gewoon leuke dromen en staan ver van de realiteit af.

1 Reactie
Martin007
Martin00717 jun. 2017 - 12:31

Ze bedoelt de PVV en dat is WEL waar. Geert stemde vóór uitbreiding van het aantal azc's.

Yoda2
Yoda29 jun. 2017 - 22:01

Mocht de VVD meegaan met de gedachten van mevrouw Thieme, dan zou blijken dat zij niets hebben geleerd van hetgeen de PvdA is overkomen. (Onmogelijk is het dus zeker niet! ;) )

2 Reacties
DenFlexwerker
DenFlexwerker10 jun. 2017 - 6:30

@Yoda: niet alleen de VVD. De SP en ook 50plus gaan bloeden bij dit scenario.

Django3
Django310 jun. 2017 - 9:24

Die snap ik niet. Leg eens uit, wat had de VVD van de PvdA moeten leren?

Kees Halt
Kees Halt9 jun. 2017 - 19:15

Goed coalitieplan van PvdD Tiemen dat, je verwacht het niet, nog niet in de hoofden van de gevestigde politieke elite is opgekomen. VVD, D66, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren Probleem is natuurlijk wel dat D66 in deze opzet door de mand valt als ''progressief'' rechts. Waarom in deze opzet D66 niet ingeruild voor het CDA? Als het CDA het meent en zich werkelijk wil inzetten voor het familiebedrijf dat elk boerenbedrijf dat zich inzet voor een diervriendelijk/diervriendelijk bedrijf in wezen wil zijn dan is er met hun ook zaken te doen. https://www.cda.nl/standpunten/veehouderij/

1 Reactie
Kees Alders2
Kees Alders29 jun. 2017 - 19:48

Met het CDA gaat het echt niet lukken. Het CDA is zo progressief als een blok beton en zo groen als een brandweerauto. D66 zet zich al veel langer in voor groen beleid, en zal vooral op de ethische punten bijzonder veel kunnen halen bij deze combinatie, veel meer dan met het CDA.

ratio2
ratio29 jun. 2017 - 18:40

Is dit een grap? Alsof milieu en klimaat het enige onderwerp zijn waarover een kabinet het eens moet worden...

deprovincie
deprovincie9 jun. 2017 - 17:27

Vvd en Cda samen met GroenLinks is een onmogelijke combinatie. Links heeft heel veel verloren en er heeft onderling een verschuiving plaatsgevonden naar GroenLinks. Rechts heeft de verkiezing gewonnen. Misschien dat de partij met 1.3 miljoen kiezers weer kan aanschuiven. Of is deze suggestie not done op dit forum

2 Reacties
TheBigLebowski
TheBigLebowski10 jun. 2017 - 15:47

Hoe komen mensen er toch bij dat rechts de verkiezingen gewonnen heeft? Total onzin. Het is een enorm gesplinterd landschap geworden waarbij zowel aan de linker kant als aan de rechterkant zetels zijn verloren en gewonnen. Het is in Nederland echt 50/50. Ligt er ook aan of je D66 links of rechts wilt noemen. Dus ophouden met zulke onzin.

Martin007
Martin00717 jun. 2017 - 12:28

Lebowski. D66 zit in het Europarlement in de LIBERALE FRACTIE, gezellig samen met hun vriendjes van de VVD. Verder: https://partijgedrag.nl/partijgelijkenis.php In de afgelopen 4 jaar stemden SP, 50+, PvdD en GL in minder dan 50 % van de gevallen hetzelfde als de VVD. De CU in 51 %. Samen hebben zij 43 zetels. Dat is wat anders dan 50/50.

Johan eldert
Johan eldert9 jun. 2017 - 17:03

als je alleen maar kijkt naar de groene agenda kom je misschien een eind. alhoewel met de SP ga je niet ver komen en VVD is vooral Groen in woord maar niet in daad. teveel klimaatontkenners in die partij. verder vergeet marianne de andere dossiers: economie, zorg, mobiliteit, sociale zekerheid en migratie. allemaal punten waar de vvd totaal niet mee kan gaan met GL-SP-PVDD. ook D66 is nog altijd een neoliberale partij. dus dit is vooral dagdromerij marianne.

1 Reactie
korheiden2
korheiden210 jun. 2017 - 17:29

@The Big Lebowski : ' Het is in Nederland echt 50/50. ' Telt u even mee? Rechts : VVD-CDA-PVV-FVD-SGP= 77 zetels. Links : SP-GL-PvdA-PVDD 42. Twijfelgevallen : CU, D66, 50+, DENK 31. Dat lijkt mij geen 50/50, maar een duidelijke rechtse meerderheid. Omdat de PVV buitenspel staat is het nu erg moeilijk om een coalitie te vormen.

Evernesa
Evernesa9 jun. 2017 - 17:02

Het is jammer dat wij nog geen nieuw kabinet hebben, dus heb ik mij afgevraagd, waaraan dat kon liggen. Aan de partijen of de formateur c.q informateur. Om te beginnen zijn de twee laats genoemden onafhankelijk en staan in dit geval boven of naast de partijen. De opdracht van de informateur is te onderzoeken welke partijen met elkaar kunnen samen werken . Dit houdt dus in dat alle partijen door de informateur dienen worden gevraagd wat zij van een samenwerken verwachten. Dit moet los staan van wat andere partijen roepen. Wanneer de informateur ingaat op de roep van partijen die andere partijen bij voorbaat uitsluiten, is hij of zij ongeschikt, omdat hij zich als partij in die veronderstelling opstelt en niet bezig voor het hele Nederlandse volk , slecht voor een deel, omdat de kiezers van de uitgesloten partijen worden overgeslagen. In dit geval gaat de informateur voor het partijbelang in plaats van voor het algemeen belang. Pas als alle partijen hun oordeel hebben gegeven, zullen de mogelijkheden door de informateur moeten worden overwogen om tot een verdere verloop van de formatie over te gaan. Hierin zal de kundigheid van de informateur moeten blijken. .

Marc Marc
Marc Marc9 jun. 2017 - 16:58

VVD, D66, CDA en (PVDD of CU) dicht ik meer kans toe. Eens verder over die belachelijke landbouwsubsidies maar denk niet dat de samenstelling van de Nederlandse regering invloed gaat hebben op het standpunt van de Fransen inzake landbouwsubsidies.

Wittemuis2
Wittemuis29 jun. 2017 - 16:54

Roemer gaat niet met Rutte dat heeft hij toch behoorlijk duidelijk gemaakt. Dus ik zie dat deze partijen niet gaan regeren.

1 Reactie
Kees Alders2
Kees Alders29 jun. 2017 - 19:50

Als Roemer de VVD zelfs in deze combinatie afwijst is de SP volkomen ongeloofwaardig als mogelijke toekomstige regeringspartner ever.

BramJ
BramJ9 jun. 2017 - 16:38

Ik denk dat een groen-rechts kabinet een zeer breed draagvlak heeft wanneer belastingverlichting en -vergroening worden gecombineerd. Het verlagen van de lasten op arbeid was al een aandachtspunt bij eerdere kabinetten. Nu is de uitgelezen kans dit te doen en dit deels uit te ruilen door een belasting op (al dan niet vervuilend) verbruik, bijv. door verhoging btw of accijns. Dergelijk beleid kent een win-win uitkomst. Lager verbruik realiseert groen beleid. Gelijkblijvend of hoger verbruik is goed voor de staatskas, waarmee groen beleid bekostigd kan worden.

2 Reacties
GeenSJW
GeenSJW9 jun. 2017 - 18:59

"Ik denk dat een groen-rechts kabinet een zeer breed draagvlak heeft wanneer belastingverlichting en -vergroening worden gecombineerd." Belastingverlichting en vergroening gaan in geval van GL absoluut niet samen. Die denken dat alles op te lossen is met belastingverzwaringen.

BramJ
BramJ10 jun. 2017 - 19:13

@GeenSJW "Belastingverlichting en vergroening gaan in geval van GL absoluut niet samen. Die denken dat alles op te lossen is met belastingverzwaringen." Dat is helaas een juiste constatering. Tevens is dat het punt waar het Jesse Klaver aan realiteitszin ontbreekt en waar hij in de eerste onderhandeling zijn kaart overspeeld heeft. Dat is mijns inziens jammer. Klimaatbeleid kan namelijk prima met een lagere belastingopbrengst gerealiseerd worden.

Jan Vries
Jan Vries9 jun. 2017 - 16:36

Zou in dat geval de volgende keer niet meer op de VVD stemmen.

1 Reactie
Martin007
Martin00717 jun. 2017 - 12:19

Dat moet je sowieso niet doen. Liberale partijen willen de complete samenleving uitleveren aan het bedrijfsleven. Wie beschermt er dan burger, dier en milieu? Geloof je me niet? No problem. Google: definitie liberalisme. Het zijn er heel wat. Meest voorkomend woord: GEEN OVERHEIDSBEMOEIENIS.

Joop den Uil
Joop den Uil9 jun. 2017 - 16:35

positief signaal van Thieme; even buiten de box kijken kan geen kwaad en een start van een nieuw elan ipv de gevestigde nay-sayers orde die de lakens onderling al verdeeld hebben

Thorgrem
Thorgrem9 jun. 2017 - 16:28

Ik waardeer het enthousiasme en de inzet van mevrouw Thieme in de 2e kamer zeer. Maar laten we wel realistisch blijven. VVD en SP zijn niet groen. SP wil absoluut niet met VVD. VVD zal nooit met zoveel linkse partijen in een kabinet gaan zitten. Een regering van 5 partijen is uiterst inefficiënt en waarschijnlijk zeer instabiel.

Piet de Geus
Piet de Geus9 jun. 2017 - 16:13

"VVD, D66, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren zijn bij elkaar goed voor 85 zetels" Een kabinet met twee populistische partijen? Dat hebben we inderdaad nog niet gehad en laten we dat vooral zo houden.

3 Reacties
Karingin
Karingin9 jun. 2017 - 19:09

Van Wiki:"Politicologen kennen kenmerken toe aan populistische politici: - afkeer van het partijestablishment - het volk staat op een voetstuk en aan zijn wil wordt constant gerefereerd - charismatisch leiderschap - er wordt een beroep gedaan op eenheid, homogeniteit en vaderlandsliefde" Volgens mij voldoet geen van de partijen aan die definitie, maar als je een concreet voorbeeld heb dan verneem ik dat graag.

Piet de Geus
Piet de Geus9 jun. 2017 - 22:19

"Van Wiki" Och arme, moet de lamme de blinde weer eens helpen.

ThomasWagenaar
ThomasWagenaar10 jun. 2017 - 15:23

@ Piet: Wikipedia afbranden is fijn he? Los van de vele academische bronnen die artikelen op Wikipedia onderbouwen gaat het natuurlijk nergens over, tenminste als je onverdraagzaam elitair wilt zijn. Maar natuurlijk heeft u uitgebreide academische onderbouwing voor al uw stellingen nietwaar? Ik zou er graag kennis van nemen.

Contramine
Contramine9 jun. 2017 - 16:12

Ik gun iedereen haar of zijn dromen, maar in zo'n stuk als dit wil ik toch wel aandacht voor stevige problemen bij deze optie. De SP wil helemaal niet met de VVD, om maar een puntje te noemen. Het was wel aardig geweest als de auteur ook aandacht zou besteden aan te voorziene heikele punten als immigratie, de EU, de euro en het begrotingsbeleid. Dat waren slechts verzoekpunten van mijn kant. Waar ik me echt aan erger is het arrogante toontje alsof de onderhandelende partijen hun tijd hebben zitten te verdoen en dat politici van formaat zoals de auteur zoiets veel sneller oplossen. Keep on dreaming.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr9 jun. 2017 - 16:49

En Amsterdam dan? In ieder geval is dit door de combinatie met meer partijen met linkser ideeën dan in de combinatie met het complete motorblok een veel aantrekkelijker initiatief voor de SP. Een goed plan Marianne!

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen9 jun. 2017 - 15:39

Aan de SP is helemaal niets groen. En de PvdD op sommige punten wel, maar op sommige punten volstrekt niet. Het idee om veeteelt extensiever maken gaat enorme milleuschade veroorzaken om maar 1 probleem te benoemen. De voorgestelde coalitie is niet groen maar een goede mix van groen en rood. Dan toch liever gewoon CDA, die zijn netzomin groen, maar dan hebben we niet naast dat probleem ook nog extreem linkse economen in de coalitie.

Django3
Django39 jun. 2017 - 15:31

"De SP heeft de VVD weliswaar uitgesloten, maar zal zeker open moeten staan voor een heroverweging, wanneer sociale rechtvaardigheid en groen beleid het uitgangspunt vormen." Ik denk dat mw Thieme hier de bereidheid en de redelijkheid van de SP om overstag te gaan te positief inschat. Verder vind ik het een mooi appel en een goed en redelijk verhaal.