© Afbeelding: Pete Linforth
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Worden de psychiaters die voor dominee en filosoof steeds erger? Oh, oh, wat waren de mensen blij met de Spaanse griep en bezonnen dat ze zich hebben! Ze hadden ook zo genoten van WO I, die helaas net was afgelopen.
Cruijff zei: ieder voordeel heb z'n nadeel. Of ook ieder nadeel een voordeel heeft, is niet bewezen.
Eens. Veel mensen in Italië zijn zich ook al aan het bezinnen: https://twitter.com/GoodwinMJ/status/1239270818695319554?s=20
Mijn oplossing is dat ik eindelijk aan het leren ben hoe je apps moet schrijven. Zelfs voor mij als ervaren programmeur is dat geen kleinigheid. Van iets maken word je blij.
Laat de bezinning ertoe leiden dat we stoppen met het hypen van angst als clickbait en kijkcijferkanon. Dat zorgt er namelijk voor dat we geen toiletpapier kunnen kopen.
'We bedachten op donderdag dat we op vrijdag een weekend naar de zon in Spanje wilden vliegen. En het kon." Nou niet de mensen die nu slachtoffer worden van het virus en, niet te vergeten, van ongebreideld optimisme. Is dit de Bram Bakker met de niet gediagnosticeerde neurologische aandoening en de angst daarvoor alsmede de woede en negatieve emoties dientengevolge? Gelukkig zijn zijn longen en weerstand nog goed, behoort hij niet tot de huidige 'doelgroep'.
Ik weet al heel lang dat het leven niet maakbaar is. De uitspraak van Franciscus van Assisi gaat nog altijd op : “Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien”. Wel vind ik dat we nu tijdens deze crisis best eens kunnen nadenken over zin en onzin van nogal wat zaken waar vervoer bij komt kijken. Zijn al die vergaderingen echt wel nodig? Kunnen consulten ook telefonisch? Is een cursus niet ook online te volgen? En, inderdaad : moeten we echt een weekend naar Lissabon?
Je hebt nog wat inzicht tegoed. Het suggereren van maatregelen zonder geloof in het effect is zonde.
Misschien moeten we niet zoveel WC-papier hamsteren! Misschien moeten we niet zo vaak zeggen; ach wat een onzin het is maar een griepje of 'nou en, mensen van mijn leeftijd hebben er helemaal geen last van, zijn niet vatbaar ( worden toch niet geraakt!) Ik dek niet dat je kwetsbare mensen tot bezinning behoeft te brengen, noch oudere mensen. Ik denk wel dat je misschien beter naar hen kunt luisteren voordat ze dood zijn en zij je tot bezinning proberen te manen maar je verkiest je oren dicht te houden. Er zijn genoeg zaken die je kunt veranderen en/of zaken waar je op gewezen bent maar die je niet wenst te veranderen op het moment dat ze zich voordoen en je dat beter uitkomt. Robotjes om tegen te praten, telefonische consulten, zodat je de ander helemaal niet meer behoeft te zien, laat staan te onderzoeken? Nog minder bedden in het ziekenhuis en nog meer bejaarden op een hoog achter dood in bed? Nog meer efficiëntie?
Wat zou het leven toch onoverzichtelijk zijn zijn, zonder de inzichten van onze grote filosofen, die ons er aan herinneren dat het leven onoverzichtelijk is.
Ik heb een zeer pijnlijke chronische aandoening waar ik de rest van mijn leven niet meer afkom. Een enkele keer zeg ik tegen mijn kinderen: 'Jongens, probeer er iedere dag toch even bij stil te staan dat je gezond bent!' Ik weet, en realiseer me ook, dat het zo niet werkt! De menselijke geest verzet zich nl. tegen dergelijk (doem) denken. We willen dat wegstoppen. Daarom verbaast me de strekking van dit artikel.
Is dat niet wat al te SIMPEL bedacht Bram. Stel je hebt net een paar weken geleden een ernstig ongeluk gehad, en jou is verteld dat je de rest van je leven afhankelijk wordt van je bed. Je niet meer kan fietsen of kan genieten van een fijne vakantie, of geen gezin meer kunt stichten waar je zo vurig naar uit had gezien, ik noem maar wat. Dan moet je toch wel voor je zelf kei hard zijn om dit te kunnen accepteren, en naar een nieuwe toekomst te kunnen werken. Toch maar geen consult bij jou????.
Als ernstig longpatiënt kan ik me hier niet in vinden, het spijt me. Ik weet niet wat je ervoor over hebt? Ik weet niet waarvoor ik dankbaar moet zijn? Ik heb nooit gedacht dat het leven maakbaar is, ik wist al tijden dat dat het niet is. Dus wat mag het kosten die levensles? Je eigen leven? Dat van iemand anders? Ach, elk voordeel heeft zijn nadeel!
Al vind ik dit wel een uitgelezen kans voor cabaretiers eens echt iets terug te doen voor de natie. Ik wil nl. wel iets zien op TV waarmee echt te lachen valt. Stof genoeg zou ik zeggen. Die hebben nu toch tijd over nu alle theaters tijdelijk sluiten. Nog nooit zo'n groot en dankbaar publiek gehad, dat weet ik zeker. Dan geven ze echt eens iets terug aan al die mensen die nu verplicht thuiszitten. Dit i.p.v. al die pratende hoofden op TV. Immers; een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.
@Minoes&tuin Helemaal met je eens, alle sport is ook stilgelegd. Dit geeft een enorme leegte op televisie voor thuiszitters. Mochten er cabaretiers zijn die zich willen inzetten, dan zal dat zeker op prijs gesteld worden. Sowieso zullen er vervangende programma's met kwaliteit moeten komen de komende paar weken. Meer films uitzenden kan ook geen kwaad. Van pratende hoofden gaat niemand vrolijk worden, integendeel. Dit is de tijd voor de NPO om te laten zien waar het van gemaakt is. En waarvoor.
Minoes, --pratende hoofden ip TV-- de spijker op z'n kop. Nergens vind je die aanstootgevende ronde tafel gesprekken op TV. Wat mij betreft mogen ze er een aparte zender mee vullen, mits ze op de andere 2 netten maar iets anders bieden. Nu er geen sport is misschien wat oude meuk, films of zo, waar ik van hou. Maar voorlopig is er niets voor mij op de publieke omroep.
"Crisis biedt kansen.’ Je kunt kijken naar alles wat niet meer kan, maar tegelijkertijd stimuleert deze situatie creativiteit en ondernemerschap. " "We moeten dankbaar zijn. " "Wat rest is dankbaarheid. Niet de frustratie over alles wat misschien niet meer zo makkelijk kan, maar dank voor al die jaren dat we onbekommerd hebben mogen genieten. " "Het allergrootste voordeel van de pandemie is dat we worden gedwongen tot bezinning:" Halleluja. Positief mensen. Lekker, Voelt goed. Dankjewel. Fijn. Geef Bram Bakker een deur en hij trapt hem wel open. Mooie column als je je lezer als kleuter beschouwt. "de maakbaarheid van ons leven is voor iedereen beperkt"
@paul Op papier is het leven maakbaar, in de praktijk natuurlijk niet. Omdat wij in een hoogtechnologische maatschappij leven, zien we dat niet altijd. Totdat er een besmettelijke ziekte uitbreekt of een natuurramp plaats vindt. Dan blijkt die technologie erg kwetsbaar. Dan heb je niets aan Das Kapital, Adam Smith of Piketty maar alleen aan praktische mensen die de maatschappij draaiend houden. Je ziet dan ook meteen wie alleen maar in de weg lopen. Het is daarom verheugend dat het internet het zo goed doet. Dan kunnen we tenminste nog communiceren en ons papierwerk blijven doen. Omdat we geen enkele grip op ons leven meer hebben, zoeken we zondebokken, in dit geval Rutte en zijn Kabinet en het RIVM. Accepteer dat het leven niet maakbaar, dat het eindig is en dat ziekte en dood bij het leven horen. En geniet van de kleine dingen, zolang dat nog kan. We gaan nog moeilijke tijden tegemoet, alleen humor kan ons er door heel slepen.
@Paul Ander artikel dan, en niet alleen de kop hè, maar zeker ook de laatste alinea. https://www.nrc.nl/nieuws/2020/03/12/rationaliteit-bestaat-niet-ook-al-denkt-de-mens-al-driehonderd-jaar-van-wel-a3993594 Heb overigens niet veel hoop dat de mindset verandert na deze crisis, het uurwerk van winstmaximalisatie zal wat radertjes om te verfijnen erbij krijgen, propaganda zal ons overtuigen dat de mens supergoed is, en we zullen er naar moeten luisteren, en het tikken van die klok zal ons levenstempo en einde nog meer bepalen, there is no alternative.
Arts-microbioloog Jan Kluytmans van het Amphia Ziekenhuis in Breda zegt het volgende: "Kluytmans: ‘Iedereen verwacht dat de premier of de deskundigen het wel weten. Maar wij weten het ook niet precies, wij hebben gewoon nog niet alle informatie over het virus. We leren iedere dag bij.’ Wat hij al wel weet: ‘Dit is de pandemie waar we al decennia voor zijn gewaarschuwd. Dit is gewoon real. En dan schrik je er toch van hoe weerloos je bent.’ " En: Het virus velt daarbij echt niet alleen oude mensen, zegt intensivist Van der Kuil. ‘Ik heb ook iemand van 26 in het ziekenhuis liggen.’ Ook in het Amphia Ziekenhuis liggen opvallend veel jonge mensen, bij wie weinig achterliggende problemen bekend zijn. Al zijn ouderen nog wel duidelijk in de meerderheid. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/artsen-vrezen-het-ergste-je-schrikt-ervan-hoe-weerloos-we-zijn~b0335c91/ We moeten de maakbaarheidsgedachte achter ons laten en meer opereren vanuit de praktijk. Aan theoretici heb je nu helemaal niks, praktische mensen zijn daarentegen goud waard.
Waar waren die praktische mensen voordat de zaken in ziekenhuizen uit de hand zouden lopen zoals ze doen, door een gigantisch tekort aan bedden incl. apparatuur. Door een gigantisch gebrek aan personeel. Bedden waarop al jarenlang bezuinigd wordt? Opleidingen waar al jarenlang een numerus fixus van kracht was. Het toespitsen op technische opleidingen.. Voordat het tekort aan huisartsen en verplegend personeel gierend uit de klauwen kon lopen, waar waren al die praktische mensen toen en waar waren ze toen de verzorgingshuizen werden afgebroken.
De epidemie leert ons in ieder geval drie dingen: de wereld is niet maakbaar, laten we tevreden zijn met wat we nog hebben, en heb wat meer respect voor praktische mensen.
´´heb wat meer respect voor praktische mensen´´ Want die vinden de wereld wel maakbaar.
Een gunstig neveneffect is de sterke vermindering van de C02-uitstoot. Vorige week meldde The Guardian dat de uitstoot toen al terug was op het niveau 2008. Nu Europa op slot gaat, zal die uitstoot alleen maar verder teruglopen. Zodra deze crisis voorbij is, kunnen we zodoende mogelijk beter analyseren welke maatregelen tot de grootste C02-vermindering hebben geleid.
Vermindering CO2 uitstoot: Veel meer thuiswerken, het internet lijkt nu te slagen voor zijn stresstest. (De EU zo te zien niet) - insourcing van productie uit LLL, zodat producten veel minder over de aardbol heen en weer worden gesleept - Minder vliegen vergroten veiligheid: - De auto blijkt nu verreweg het veiligste vervoersmiddel te zijn. Mijdt dus het OV. - Bedrijven en burgers doen er goed aan om meer voorraad aan te houden.
Johann VKR Je zegt nog net niet dat een gunstig neveneffect het kleiner aantal bejaarden is waarvoor gezorgd moet worden. De kosten voor de gezondheidszorg, de huizenmarkt, effect op je pensioen, het positieve effect op de thuiszorg etc..etc...
[Zodra deze crisis voorbij is, kunnen we zodoende mogelijk beter analyseren welke maatregelen tot de grootste C02-vermindering hebben geleid.] Onzin. Al blijven de maatregelen een jaar van kracht, het zal de nieuwe uitstoot wat verminderen maar het gehalte in de atmosfeer niet meetbaar verlagen, daarvoor zitten we ook met deze maatregelen op een onnatuurlijk en veel te hoog niveau van uitstoot.
« Onze grote filosoof Johan Cruijff zei het al: « Johan Cruijff was conform eigen zeggen en eigen wil een Catalaans filosoof......
Tja, het leven is nu eenmaal een risicovolle onderneming. We worden door het Coronavirus als mensheid met de neus op de feiten gedrukt dat ongeremde globalisering ook vele schaduwkanten kent, zoals een fikse toename van de kans op dit soort mondiale pandemieën. Misschien moeten we dit door multinationals geïdealiseerde model eens kritisch tegen het licht houden, meer protectionisme en meer de focus leggen op regionale economieën is helemaal niet zo verkeerd. Ook beter voor het milieu.
Ik begin te vermoeden dat het middel ondertussen erger is dan de kwaal.
De prijs van onze levensstijl is niet dit virus. Of wordt hier nu beweerd dat we overal in de wereld op dezelfde wijze onze levens leiden. Dat de schrijver niet zoveel op heeft met een hedonistische levensstijl (ik proef uit zijn stuk dat dat zijn punt is), is prima. Maar dan hoeft hij zich in ieder geval niet te bezinnen. Ik zie vooral mogelijkheden om in deze periode goed na te denken wat we hierna allemaal kunnen doen en waar we dat doen. Vooral omdat je niet weet wanneer er weer zo iets en wellicht ergers opduikt.
Ik zie niets positiefs aan de uitbraak van dit virus. Heel veel mensen worden heel erg ziek; het aantal doden gaat oplopen; bedrijven gaan failliet; het openbare leven komt tot stilstand; mensen blijven gedwongen binnen. Enige positieve is nu dat we kunnen meten of deze leefstijl inderdaad minder CO2 en stikstof uitstoot tot gevolg heeft.
Ik zie rondom het Coronavirus vooralsnog een groot effect van toenemende angst, die als drift altijd redeloos is, zoals zeker ook psychiaters en psychologen weten, anders dan zorg die op de rede gebaseerd is, maar nog steeds niet de nodige wijsheid garandeert. Die bezinning die op lijden zou volgen, of dat nu meer in kleine kring of meer collectief is, zie je als zij al plaatsvindt meestal pas later als het ergste of zelfs het hele drama al tot het verleden behoort.
Beangstigend???? China is over het ergste heen en heeft, in deze economische malaise, dus wel tijd voor bezinning en aanpassing. Verliezen we het momentum?
In China heeft de bevolking nog zo veel grotere problemen dan het Coronavirus die zorg rechtvaardigen dat het niet onredelijk was dat velen van hen hoopten dat de woede over het ook nu immens slechte beleid van het rode regime die alleen oog heeft voor de partijbelangen heeft eindelijk tot een voldoende oproer zou leiden dat men zich ervan kom bevrijden.
Opbeurend stuk hoor! Ik zit thuis met een sterk verlaagde afweer, Fijn! Nieuwe kansen!
Gravin, sterkte! Met een paar weekjes is alles weer zoals voorheen en u ook. Uw nieuwe kansen zijn ook in zicht. Het wordt een mooie zomer! :-)
Baron: Laten we hopen op een bloedhete en kurkdroge lente, zomer en nazomer, zoals in 2018.
Beste Gravin, Ik ben deze week geveld door mijn doodsangst (thanatofobie), mogelijk aangewakkerd door het hele Corona gedoe. Vanwege de medicijnen die ik gebruik, is mijn afweer ook zwak, wat in deze periode veel onzekerheid geeft. Ik wens u veel sterkte toe: ook dit komt weer goed!
"Het leven is een damp, de dood wenkt ieder uur, Zouden de mensen dan tevergeefs op aarde zijn geschapen? Wie leeft er die de slaap van de dood niet eens zal slapen?"
Wat ook goed is, dat is even googelen en dan lezen hoeveel griepedemien er in Nederland geweest zijn en hoe daarmee is omgegaan. De laatste was 2017 - 2018. Oversterfte ruim 9000 mensen.
Volgens mij was er dit jaar nog sprake van een griepepidemie. Maar ja, daar is controle over met de zorg voor die patiënten. Dat is een groot verschil.
Wat een merkwaardige reactie op deze feitelijk zeer juiste regels. Plaatsvervangende schaamte, een rood hoofd krijgt de Boer. Dus sluit ie de gordijnen toch maar, want dat moest van Joop de Uijl tijdens de vergeten oliecrisis.
Autoloze zondagen zijn goed voor het milieu maar in het Corona-tijdperk zit je nergens zo veilig als in je eigen auto, zolang die maar geparkeerd staat.