Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Het gezicht van de Egyptische revolutie

  •  
10-02-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
wael_300.jpg
CNN interviewt Google-activist Wael Ghonim: Revolutie of sterven
Hij hielp mee de opstand van 25 januari te organiseren, onder andere via Facebook. Vervolgens werd hij van straat geplukt en verdween 10 dagen lang in de cel zonder dat iemand wist waar hij was. Zijn vrijlating gaf een nieuwe impuls aan de protesten. Wael Ghonim, topman van Google in het Midden-Oosten, toont zich vastberaden. De revolutie houdt niet op voordat het land terug in handen van het volk is. En terwijl de tranen over zijn wangen biggelen, verklaart hij zich bereid daarvoor zijn leven te geven.

Meer over:

kijk nou, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa10 feb. 2011 - 16:42

Wilders zei een paar weken geleden dat de Arabieren geen Mozart kennen, moet je na gaan! het is ook toevallig, God houdt ook van de moslims, zou je denken!! Een gevaarlijk beule die onder mooie musiek, prachtig straat-kunst en gezellig staat-toneel wordt weggejagd is het einde. Ghonim is de maker van de nieuwe kunst voor Vrijheid, een Arabier dus. Ik vind het jammer Nu dat ik geen 100 procent Arabier ben.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman10 feb. 2011 - 16:42

"I'm telling this to Suleiman": het is duidelijk, er zal geen genoegen genomen worden met Suleiman. En de opstand 2.0 heeft inderdaad een gezicht. Hij heeft het "Do no evil" van Google tot een "Do no evil"-2.0 gebracht ;-)

ErnsTT2
ErnsTT210 feb. 2011 - 16:42

Eindelijk, in ENgeland heb ik hier al veel over gehoord, maar vreemd genoeg werd er op de nederlandse TV gedaan alsof de revolutie weg zou ebben. Daar moet ook maar eens een gedegen parlementaire enquete naar komen, naar het vreemde filter op het nieuws in nederland. Want over het staken bij het Suez kanaal wat de doorslag gaat geven, omdat dat de hele wereld energiestroom plat legt daar hoor je in het nederlandse nieuws niks over, terwijl dat nog even van het anti-mubarak effect, ook een enorm risico voor bijvoorbeeld de Rotterdamse petrochemie behelst, want de olievooraaden worden door de heftige fluctuaties in prijs erg mager gehouden, we hebben dus geen 9 maands buffer meer. En als de petrochemie moet stoppen, dan gaan er maanden overheen eer die weer goed opgang komt, ga maar eens met een techneut praten wat er moet gebeuren met een kraker die stilgelegd is, eer je hem weer opgestart krijgt... Ik vind de hele peak-oil hetze volkomen onzinnig, maar dit zou zomaar een derde oliecrisis kunnen betekenen, als de Nato niet heel snel en effectief voor *eerlijke* verkiezingen gaat zorgen in Egypte !

Joaquim
Joaquim10 feb. 2011 - 16:42

Het scenario dat zich nu afspeelt lijkt geweldig veel op People Power uit de Filipijnen. bijna precies 25 jaar na de februari revolutie van 1986 zal ook Egypte zich van zijn dictator verlossen! Laten we hopen dat Mubarak voor het gerecht komt en niet zoals Marcos in vrede op Hawaï zijn dagen mag slijten. Als echter de vice president hierna de teugels over neemt zal het meer op de EDSA 2001 revolutie lijken. Daar werd de president vervangen door een nog corruptere president. Pas dit jaar zijn ze daar weer vanaf gekomen. Laten we maar hopen dat de Egyptenaren niet enkel bereid zijn om te sterven voor hun revolutie. De belangrijkste les van People Power in alle landen is dat je juist na de revolutie mensen nodig hebt die de revolutie in leven houden. Sterf voor je revolutie als dat nodig is maar zorg vooral dat je leeft voor je revolutie. Laat het niet door de oude elite worden gestolen! Democratie is niet dat je eerlijk mag stemmen maar dat je contant je regering in de gaten houdt en blijft protesteren als het mis dreigt te gaan. Dat is de People Power les die ook voor Nederlanders geldt.

1 Reactie
daniel565
daniel56510 feb. 2011 - 16:42

"Laten we hopen dat Mubarak voor het gerecht komt" Vanwaar die haat? Het is geen Saddam Hoessein.