Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Energierekening wordt voor velen onbetaalbaar

FNV pleit voor maximumprijs
Joop

Het gezag handhaaft, boerenzoon krijgt zware douw om Telegrambericht

  •  
02-07-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
3303 keer bekeken
  •  
8570984310_1b16e0fc4d_k

© cc-foto: Edward Liu

De hoge heren van het gerecht hebben een voorbeeld gesteld. Ze hebben bewezen dat de Nederlandse leeuw nog  kan klauwen. Het gezag laat niet met zich spotten.

Een boerenzoon van 23 uit Strijensas heeft, aldus het AD, op Telegram opgeroepen Schiphol plat te leggen. Helaas bleef het hele bericht buiten de publiciteit. Alleen de slotzin is bekend: “Als er zoveel opkomst is als in Stroe kan politie en ME niks”.

Dat is gezien het gedrag van de politie in de afgelopen week een volstrekt juiste constatering. Zeker als je de verklaringen achteraf van de leiding in aanmerking neemt. Handhaving had volgens de hotemetoten binnen de prinsemarij de zaken alleen maar verergerd.

Niettemin kwam deze waarheid de boerenzoon duur te staan. De sterke arm ging helemaal naar Strijensas – waar in het algemeen van surveillance weinig sprake is – en plukte hem van zijn vaders erf. In de cel moest hij wachten op de snelrechtzitting. Deze vond plaats in Rotterdam, vlakbij de Erasmusbrug, hemelsbreed een kilometer of vijf verwijderd van de havens waar de uithalers hun werk doen.

De officier van justitie eiste vijf maanden cel voor een paar onberaden opmerkingen. Ze zei: “Hij heeft niet zomaar een bericht geplaatst. Hij riep op tot het platleggen van Schiphol, één van de grootste luchthavens ter wereld”. En: ”Een mening mag je uiten, maar dit heeft daar niets mee van doen. Hij had zijn boerenverstand moeten gebruiken”.

De boerenzoon legde uit dat hij en zijn vader uit  het stikstofbesluit begrepen dat hun schapenboerderij geen toekomst meer had. Uit woede had hij zijn bericht geplaatst. Hij had al na vijf minuten spijt.

Zijn advocate vroeg om vrijspraak. ”Is dit nou de geschikte zaak om te laten zien: kijk, zo pakken we het aan?" De rechter vond van wel. De boerenzoon ging naar huis met een taakstraf van 120 uur en twee maanden voorwaardelijk. Moest hij blijkbaar de indruk aan overhouden dat hij nog van geluk kon spreken.

De officier – vlak dat vrouwtje niet uit – mag dan denigrerend over “boerenverstand” gesproken hebben, haar eigen hysterie heeft zij niet opgemerkt. Want het getuigt van hysterie om vijf maanden te eisen vanwege een Telegramberichtje dat verder nergens toe kan leiden.

Als U en ik samen besluiten Schiphol plat te leggen, bijvoorbeeld omdat we net als honderdduizenden anderen huis en haard dreigen te verliezen vanwege een schuldencarrousel, op gang gebracht door de torenhoge energieprijzen, als we dat besluiten, dan zetten we geen oproepen op internet. Dan zal onze opzet namelijk niet slagen. De staat leest mee en neemt tegenmaatregelen. Misschien werken we zelfs met koeriers die papieren berichten bezorgen. De voorbereidingen van zo’n overval moeten immers onbemerkt blijven. Aan de andere kant vergt een en ander een grote organisatie en een perfecte timing. Ze moeten het bij wijze van spreken pas merken als we met onze nog net niet in beslag genomen auto’s op de startbanen staan. Bijkomend probleem: hoe meer mensen je in vertrouwen neemt, hoe groter de kans dat er een verklikker bij zit, al dan niet geplaatst door de geheime dienst. De samenzwering komt uit en vakantievluchten worden niet bedreigd. 

Daarom zijn zo’n eis en zo’n vonnis als tegen die boerenzoon uitgesproken een overreactie waarmee het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht zich alleen maar belachelijk maken. 

Nog iets erbij: we hebben de afgelopen week een paar politiefunctionarissen op tv gezien die erop wezen dat je na een veroordeling een verklaring omtrent het gedrag wel kunt vergeten. Die wordt steeds vaker gevraagd. Als je zo’n verklaring niet kunt tonen, wordt je maatschappelijk functioneren tot in lengte van jaren ernstig bemoeilijkt. Als dit geen uitnodiging is om dan maar de misdaad in te gaan, dan weet ik het niet meer. 

Maar dit terzijde: een of andere sukkelaar een zware douw en een strafblad geven, terwijl elders de Farmers Defence Force het congres van de VNG afdwong een hunner de openingsspeech te laten houden. Hij kreeg nog applaus ook.

Helden op sokken zijn het daar in Rotterdam. Volgens mij worden mensen hier alleen maar opstandiger van. 

Naschrift: de boeren die de ijsfabriek van het D66-Kamerlid Romke de Jong blokkeerden, zodat klanten hun bestellingen niet kregen, konden ongestoord hun gang gaan. Zij vertrokken op zaterdagavond rond kwart voor tien nadat zij eerst hadden aangekondigd zeker het hele weekend te zullen blijven. De politie deed NIETS. Dat kwam omdat burgemeester Ellen van Selm (ook D66), aldus de sterke arm, daarover eerst een besluit had moeten nemen en dat liet deze na.

Voor die boerenzoon in Strijensas was blijkbaar geen burgemeesterlijk besluit nodig. Misschien omdat hij geen trekker bij de hand had en zijn belangrijkste wapenfeit tot nu toe bestaat uit het tonen van zijn agrarische torso in de Boerenkalender. Hij is de hunk van januari 2021.

Er zijn nu vast personen in straffend, handhavend en toornend Nederland die ervan dromen dat hij zijn taakstraf juist in hun tuin moet uitvoeren.

De trekkerboeren bij het bedrijf van De Jong, die daadwerkelijk schade aanrichtten, blijven intussen ongemoeid.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast over geschiedenis.

cc-foto: Edward Liu 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

Zandb
Zandb3 jul. 2022 - 8:02

Dit is dan weinig meer dan een zeer ineffectieve manier van terreur bestrijden. Maar de terreur wordt wel en terecht bestreden.

EricDonkaew
EricDonkaew2 jul. 2022 - 15:37

Ik ben het 100% eens met dit artikel van Han van der Horst. Op persoonlijke titel wil ik er dan nog aan toevoegen: het is al lang niet meer zo dat persoonlijke kwaliteiten (goede cijferlijsten en zo) een doorslaggevende rol spelen bij de aanstelling van rechters en officieren van justitie. Dat laatste gebeurt door coöptatie, waardoor de gevestigde orde haar positie moeiteloos kan continueren. Diversiteit binnen het justitiële apparaat ontbreekt ten ene male. De strafeis in onderhavig geval was volslagen absurd. Het uiteindelijke vonnis zwaar over de top. Overduidelijk wordt het laaghangend fruit aangepakt om een voorbeeld te stellen. Hopelijk worden in de nabije toekomst rechters en officieren weer om hun kwaliteiten aangesteld.

3 Reacties
Wie o Wie
Wie o Wie2 jul. 2022 - 22:07

De boerenzoon had zogenaamd binnen 5 minuten spijt. Enig idee wat zijn antwoord op de vraag van de echter zou zijn waarom zijn bericht de dag erna nog op telegram stond? Weet u dat vanwege de berichten op telegram, Schiphol en Eindhoven AirPort zich inmiddels klaarmaken voor blokkades? U denkt dat het allemaal een grap is?

LaBou
LaBou 3 jul. 2022 - 16:25

"Weet u dat vanwege de berichten op telegram, Schiphol en Eindhoven AirPort zich inmiddels klaarmaken voor blokkades?" Je klopplank is vastgelopen.

Wie o Wie
Wie o Wie4 jul. 2022 - 11:56

Hi labou: https://dvhn.nl/extra/Marechaussee-Schiphol-staat-met-busjes-en-shovels-klaar-om-op-te-treden-tegen-blokkades-boeren-Wij-gaan-daartegen-optreden-27797476.html Waarom denk jij dat het begin april en vorig jaar overigens niet gesneeuwd had? Vorig jaar lag er overal natuurijs.

Wieberta
Wieberta2 jul. 2022 - 14:42

Wat ik maar niet begrijp, is waar al die boeren de tijd vandaan halen om te “demonstreren”. Ik hoor steeds dat ze zo hardwerkend zijn…… De huisartsen konden met veel moeite één dag op een nette manier demonstreren.

3 Reacties
Kipzonderkop1
Kipzonderkop12 jul. 2022 - 15:51

''De huisartsen konden met veel moeite één dag op een nette manier demonstreren.'' Huisartsen werken dan ook niet fulltime Wieber. En helemaal niet te vergelijken met veeboeren die 7 dagen per week werken. Of is het alleen in mijn regio dat met huisartsen maar hooguit 4 van de 7 dagen een afspraak is te maken? En hoe is dat zo gekomen? Het zal toch niet komen doordat steeds meer dames huisarts worden. Want dan krijg hetzelfde resultaat als in het onderwijs waar dames massaal parttime werken. Gewoon omdat het (financieel) kan en omdat het zeer profijtelijk is dankzij de tweeverdienersubsidie etc.

LaBou
LaBou 3 jul. 2022 - 5:38

Een afspraak met de huisarts is bij kees weggegooid geld. Hij neemt zijn medicatie toch niet. Dat blijkt keer op keer weer.

GHS
GHS3 jul. 2022 - 9:13

kipzonderkop[. Toen mijn huisarts met pensioen ging, kreeg ik 2 huisartsen terug ( halfwasjes noemen we die. Ze leren het vak nooit goed, want daarvoor moet je goed inwerken en dat doe je nmet met halve dagen). Maar tevens: toen mijn tandarts met pensioen ging, wat ik kreeg ik terug? 2 halfwasjes. Kakelkippen en notaschrijvers. Gevraagd waarom zij half werk verrichten. Ja ik vind het prettig om wat tijd voor mezelf te hebben. Toen ik ging werken, werkte ik nog 48 uur per week. En nu. We zijn een akelig verwend volk geworden. Halve weken werken, minstens 3 weken vakanti, want je moet iedere keer een weekje per vliegtuig even er uit, we hebben het zo druk.

Zakenpief
Zakenpief2 jul. 2022 - 14:06

Oei Han, 'vrouwtje' en 'hysterisch' in één zin, dat had ik niet van jou verwacht.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe2 jul. 2022 - 15:36

vdH "verspreekt"zich wel vaker.

Wie o Wie
Wie o Wie2 jul. 2022 - 16:51

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 jul. 2022 - 13:18

Schiphol legt zichzelf al plat!

Wie o Wie
Wie o Wie2 jul. 2022 - 12:15

De luchthavens (oa Schiphol) bereiden zich inmiddels voor op blokkades nav berichten op telegram. https://www.parool.nl/nederland/boeren-roepen-elkaar-op-maandag-hele-land-plat-te-leggen-ga-naar-schiphol-maar-hou-het-netjes~bfddb05f/ https://www.ed.nl/eindhoven/eindhoven-airport-waarschuwt-voor-acties-van-boeren~acde134c/ De acties verlopen altijd via telegram. En vaak met succes. De boerenjongens hebben duizenden volgers. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5318600/op-telegram-weten-ontevreden-burgers-en-boeren-elkaar-te-vinden Wel apart dat de boerenzoon na 5 minuten spijt had, maar zijn oproep er de dag erna nog op stond. Hij was natuurlijk in al zijn spijt vergeten het bericht er af te halen. Dat de rechter dat dat nou niet begreep.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout2 jul. 2022 - 12:08

Het aanwenden van een sociaal medium om driftgenoten te mobiliseren zou niet geheel kosteloos moeten zijn. Voor het uiten van heftige gemoedsbewegingen zou een tarievenprospectus moeten worden verstrekt, met daarin het kostenplaatje, inclusief de incassobedragen van Justititie bij overtreding regelement.

2 Reacties
SuperieurLinks
SuperieurLinks3 jul. 2022 - 7:30

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout3 jul. 2022 - 12:31

@SL Voorbeeld van een tuquoque redenering oftewel een jijbak, dus een ordinaire drogredenatie. In het hedendaagse tijdsgewricht vooral toegepast door rabiaat domrechts, als schuins platpopulistisch `terugbekken': `Hullie zouden het ook gedaan hebben!' Uw vermeende `Extinction Rebellion' dat Schiphol tevens zou platleggen komt in dit slappe verhaal van U voor als de onmacht van een gefrustreerde nihilist die ook een duit in het zakje wil doen.

Jan Man
Jan Man2 jul. 2022 - 10:19

Ik vind het nogal wat, oproepen om Schiphol plat te leggen. En deze plattelandsparel had er goed over nagedacht, want hij wist te vertellen dat bij eenzelfde opkomst als in Stroe de politie en ME machteloos zouden zijn. De vijf maanden was een hele redelijke eis. De 120 uur taakstraf die hij kreeg is natuurlijk een lachertje. Waarschijnlijk houdt dat in bij een collegaboer de schaapjes voeren.

3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst2 jul. 2022 - 12:34

Hij is inderdaad een plattelandsparel en hij toont zijn appetijtelijk agrarisch mannenvlees in de boerenkalender 2021.

Wie o Wie
Wie o Wie2 jul. 2022 - 13:13

Inmiddels bereid Schiphol zich voor op acties. En dat de jongen spijt had na 5 minuten is wel apart. Hij liet het bericht er namelijk wel op staan na 5 minuten. Ook nog na enkele uren….

Jan Man
Jan Man2 jul. 2022 - 13:15

Ik dacht dat we inmiddels wel alle dieptepunten uit de agrarische sector gezien hadden, maar er blijkt dus ook nog boerenporno te bestaan. Brr

Martin van der Linde
Martin van der Linde2 jul. 2022 - 10:19

Of het de invloed van de media is of voortkomt uit de bange aard van mensen, wat we zien is over reageren. Ieder onrecht, vermeend of niet, wordt uitgewalst als een stuk pizzadeeg en tegen het licht gehouden. Het is sensatielust en het OM, bang het verkeerd te doen gaat daar in mee. Ik snap eigenlijk niet waar al die gepikeerdheid vandaan komt, maar je ziet het overal. Is het irritatie door de overkill aan mediaprikkels? Hoeveel ellende kan iemand verdragen.

Jopie666
Jopie6662 jul. 2022 - 10:17

Daarom moet je er ook voor zorgen dat mensen moeten betalen gebruik sociale media, dan wordt er minder gebruik van gemaakt en is er minder anonimiteit. Een prima ontwikkeling voor de samenleving als mensen minder actief worden achter een scherm.

Sam V
Sam V2 jul. 2022 - 9:38

Hieruit blijkt vooral weer dat overheden niet kunnen omgaan met social media. Niet begrijpen dat er nagenoeg geen drempel is om anoniem vanuit je zolderkamertje allerlei onzin de wereld in te helpen. Het is ook volstrekte willekeur. Dagelijks worden zo veel strafbare feiten voorgesteld op social media dat je een censuurbureau nodig hebt om het te voorkomen. Dus wordt er gekozen voor een voorbeeld. Ik verwacht alleen wel dat het averechts werkt. De eis staat voor velen in geen verhouding met het gepleegde feit. Zeker niet in vergelijking met vonnissen bij aanrandingen en geweld waar direct mensen fysiek en psychisch slachtoffer van zijn geworden. De overheid heeft zichtbaar heel veel moeite met ongefundeerde kritiek en “fake news”. Het vergeet stelselmatig dit feitelijk te ontkrachten. Kleine punten worden dan steeds groter en bevestigen voor de reeds afgehaakten de slechtheid van de overheid. De afgelopen week wordt een variant op het verhaal van het onverwachte bezoek aan het kamerlid Boswijk steeds groter op social media (het 70-jarig vrouwtje). Het wordt waarheid voor een grote groep als er geen tegengeluid komt. Helemaal als in het parlement de complotpartij het woord ontnomen wordt als ze deze variant als argument gebruiken om de boel te bagatelliseren. Ik zeg niet dat de overheid alles moet pareren, maar wel indien het de polarisatie vergroot en alleen feitelijk. Het wordt door parlementariërs meer op het emotionele gegooid, dan het feitelijke. Een gemiste kans.

Joop  den Uil
Joop den Uil2 jul. 2022 - 9:11

Spreekwoord bij de politie (en de tegel hangt bij hen in elke plee): Pluk alleen het laaghangende fruit !

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert2 jul. 2022 - 8:52

De menselijke maat is volkomen zoek - Han heeft gelijk. Wat wordt je tegenwoordig nog geacht te kunnen om Officier van Justitie te mogen zijn? Mijn indruk: een schriftelijke cursus Rechten bij een nogal louche commerciëel bedrijfje dat alleen virtueel bestaat, die zal wel toereikend zijn. Om dan de boeren extra energie mee te geven bij de nog komende acties.

2 Reacties
Rob Matthijssen
Rob Matthijssen2 jul. 2022 - 9:39

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Wie o Wie
Wie o Wie2 jul. 2022 - 16:54

“ De menselijke maat is volkomen zoek” Weet u dat Schiphol zich inmiddels voorbereid om acties nav telegram berichten? Wat vindt u ervan dat de jongen zegt spijt te hebben gehad na 5 minuten, terwijl hij zijn bericht lekker liet staan?